Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

Na temelju članka 111. stavka 5. i članka 113. stavka 3. Zakona o kaznenom postupku (»Narodne novine« broj: 152/2008.) ministar unutarnjih poslova donosi:

 

PRAVILNIK O PRIJAMU I POSTUPANJU S UHIĆENIKOM I PRITVORENIKOM TE O EVIDENCIJI PRITVORENIKA U PRITVORSKOJ POLICIJSKOJ JEDINICI

Pročišćeni tekst

NN 88/0978/14123/1650/19

I. UVODNE ODREDBE

Članak 1. (NN 78/14)

Ovim Pravilnikom propisuje se:

1. postupak s uhićenikom prije dovođenja pritvorskom nadzorniku;

2. prijam uhićenika u pritvorsku policijsku jedinicu:

– postupanje s maloljetnim osobama,

– postupanje s uhićenikom za kojeg je izdan europski uhidbeni nalog;

3. postupanje s pritvorenikom:

– zdravstvena zaštita,

– pravo na stručnu pomoć branitelja,

– pravo stranca na kontakt s konzularnim i diplomatskim predstavnicima,

– ostala prava,

– sigurnost osoba u pritvoru,

– postupak puštanja na slobodu,

– postupanje s privremeno oduzetim predmetima;

4. evidencija uhićenih i pritvorenih osoba;

5. način obavljanja poslova osiguranja pritvorske policijske jedinice:

– dežurstvo,

– unutarnje osiguranje,

– pretraga,

– izvođenje, premještaj i dovođenje uhićenika ili pritvorenika,

– vanjsko osiguranje,

– posebne obveze policijskih službenika koji obavljaju osiguranje pritvorske policijske jedinice;

6. nadzor nad radom pritvorske policijske jedinice,

7. tehnički i sanitarni standardi opremanja pritvorske policijske jedinice.

Ako drukčije nije propisano ovim Pravilnikom, odredbe o postupanju s pritvorenikom, primjenjuju se na uhićenika koji je predan pritvorskom nadzorniku.

Izrazi koji se koriste u ovom Pravilniku, a koji imaju rodno značenje, bez obzira na to jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, obuhvaćaju na jednak način muški i ženski rod.

Članak 2.

Prema osobi lišenoj slobode mora se postupati sukladno ratificiranim međunarodnim konvencijama, ustavnim i zakonskim odredbama koje reguliraju pravni status osobe lišene slobode prije pravomoćnosti sudske odluke.

Prema maloljetnim osobama, mlađim punoljetnim osobama i osobama s duševnim smetnjama iz stavka 1. ovog članka, primjenjuju se i odredbe posebnih zakona.

Članak 3.

Pritvor se mora izvršavati tako da se ne vrijeđa osobu i dostojanstvo pritvorenika, čuvajući njegovo tjelesno i duševno zdravlje, vodeći pri tome računa da se ispuni svrha zbog koje je pritvor određen te održi potreban red u pritvorskoj policijskoj jedinici.

Članak 4.

Pritvorenikova sloboda i prava mogu biti ograničeni u mjeri potrebnoj da se ostvari svrha radi koje je određen pritvor, spriječi bijeg pritvorenika, spriječi počinjenje kaznenog djela te otkloni opasnost po život i zdravlje ljudi.

Članak 5.

Pritvoreniku se osigurava ravnopravan položaj tijekom izdržavanja pritvora neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.

Članak 6.

Pritvorenik ne smije biti izložen torturi ili okrutnom i nehumanom postupanju.

Članak 7.

Pritvorenik, ni uz njegov pristanak, ne smije biti predmet medicinskog ili znanstvenog eksperimenta.

Članak 8.

Pritvoreniku će se odmah pružiti neophodna zdravstvena zaštita.

Članak 9.

Pritvorski nadzornik odgovoran je za pravilnu primjenu propisa o postupanju prema pritvoreniku te je obvezan upozoriti pritvorenika na njegova prava i obveze tijekom provedbe mjere pritvora.

II. POSTUPAK S UHIĆENIKOM PRIJE DOVOĐENJA PRITVORSKOM NADZORNIKU

Članak 10. (NN 78/1450/19)

Policijski službenik uhićenika upoznaje s njegovim pravima sukladno članku 7. stavku 2. točkama 1. do 4. Zakona o kaznenom postupku.

Pouku iz stavka 1. ovoga članka uhićeniku je potrebno dati na njemu razumljiv način.

Ako je uhićenik maloljetnik, o njegovu uhićenju policija će odmah obavijestiti roditelja, skrbnika ili centar za socijalnu skrb, a dok traje njegovo uhićenje omogućit će mu se komunikacija s roditeljem ili drugom osobom koja o njemu skrbi, osim, ako je to protivno njegovim najboljim interesima ili ako je to nužno radi zaštite interesa postupka ili drugih važnih interesa.

Ako postoji hitna potreba da se otklone ozbiljne i teške posljedice za život, slobodu ili tjelesni integritet osobe ili za otklanjanjem opasnosti da će se sakriti ili uništiti dokazi, državni odvjetnik može naložiti policiji odgodu obavještavanja branitelja i obitelji ili druge osobe koju uhićenik odredi, samo dok za to postoje razlozi, a najduže 12 sati od trenutka uhićenja.

Iznimno, u pouci iz stavka 1. ovoga članka, ne mora se izreći točan naziv kažnjivog djela, već ga je dovoljno pobliže odrediti ako je osoba zatečena u počinjenju tog djela.

Kad je uhićenik gluha ili nijema osoba ili osoba s drugim poteškoćama u komunikaciji omogućit će joj se stručna pomoć osobe koja raspolaže znanjem o ispravnom načinu komunikacije s takvim uhićenikom.

Kad je uhićenik u takvom stanju da ne može shvatiti značenje pouke iz stavka 1. ovoga članka (teško alkoholizirana, duševno bolesna osoba i dr.) ili je u trajnom stanju pružanja otpora ili se otpor opravdano očekuje, davanje pouke odgodit će se do prestanka takvog stanja.

Uhićenik vlastoručno potpisuje Pouku o pravima uhićenika. Originalni primjerak Pouke uz Izvješće o uhićenju i dovođenju u pritvorsku jedinicu dostavlja se pritvorskom nadzorniku.

U slučaju da uhićenik odbije potpisati Pouku o pravima uhićenika, policijski službenik će to u Pouci zabilježiti.

Ako je uhićeniku uručen pisani prijevod Pouke o pravima uhićenika isti će se, uz prijevod Izvješća o uhićenju i dovođenju u pritvorsku policijsku jedinicu, dostaviti pritvorskom nadzorniku zajedno s primjercima na hrvatskom jeziku.

Ako je uhićenik maloljetna osoba Pouku o pravima uhićenika će uz njega vlastoručno potpisati i njegov roditelj, odnosno skrbnik ili stručni radnik centra za socijalnu skrb.

Obrazac Pouke o pravima uhićenika iz stavka 9. ovoga članka tiskan je uz ovaj Pravilnik i njegov je sastavni dio.

Članak 10.a (NN 123/16)

O postupanju policije s uhićenikom od trenutka uhićenja do dovođenja pritvorskom nadzorniku ili puštanju na slobodu sastavlja se Izvješće o postupanju policije s uhićenikom od uhićenja do dovođenja pritvorskom nadzorniku ili puštanja na slobodu.

U Izvješće o postupanju policije s uhićenikom od uhićenja do dovođenja pritvorskom nadzorniku ili puštanja na slobodu upisuju se sve mjere i radnje poduzete tijekom kriminalističkog istraživanja prema uhićeniku kao i podaci o osiguranom odmoru, prehrani, odjeći i/ili obući, medicinskoj terapiji te drugi podaci koji su bitni za cjelovito sagledavanje ispunjavanja prava uhićenika.

Uhićeniku se odmor osigurava tijekom noći, osim kada je potrebno provesti mjere i radnje koje ne trpe odgodu. Odmor se osigurava u prostoriji koja udovoljava kriterijima iz članka 53. stavka 6. ovog Pravilnika.

Uhićeniku će se, uzimajući u obzir konzumiranje zadnjeg obroka prije uhićenja, u prikladno vrijeme ponuditi prehrana, a broj ponuđenih obroka ovisit će o proteku vremena od zadnjeg konzumiranja hrane i vremena trajanja uhićenja. Uhićenik može sam snositi troškove prehrane.

Uhićeniku će se, uz liječnički nadzor, omogućiti provođenje medicinske terapije koju je započeo prije uhićenja.

Kada se iz opravdanih razloga uhićeniku tijekom kriminalističkog istraživanja izuzme odjeća i/ili obuća u kojoj je zatečen ili ako je njegova odjeća i/ili obuća bitno oštećena ili higijenski neupotrebljiva, osigurat će mu se pribavljanje druge odjeće i/ili obuće. Pribavljanje druge odjeće i/ili obuće osigurat će policija. Policija može u dogovoru s uhićenikom, od njegove obitelji ili druge osobe koju on odredi, pribaviti drugu odjeću i/ili obuću.

Izvješće o postupanju policije s uhićenikom od uhićenja do dovođenja pritvorskom nadzorniku ili puštanja na slobodu izrađuje se u dva primjerka od kojih se jedan predaje pritvorskom nadzorniku uz Izvješće o uhićenju i dovođenju u pritvorsku policijsku jedinicu, a drugi se ulaže u spis predmeta.

Obrazac Izvješća o postupanju policije s uhićenikom od uhićenja do dovođenja pritvorskom nadzorniku ili puštanja na slobodu iz stavka 1. ovog članka tiskan je uz ovaj Pravilnik i sastavni je njegov dio.

Članak 11. (NN 78/14)

Ako postoje razlozi za određivanje pritvora, o uhićenju će se najkasnije 4 sata prije dovođenja u pritvorsku policijsku jedinicu izvijestiti nadležni pritvorski nadzornik te će se u Evidenciju uhićenih i pritvorenih osoba unijeti podaci o uhićeniku, vremenu i razlozima uhićenja. O zaprimljenoj obavijesti o uhićenju pritvorski nadzornik sastavlja službenu zabilješku.

Tijekom provedbe završnih akcija kriminalističkih istraživanja, kod planiranja uhićenja više osoba, nadležni rukovoditelj dužan je pravovremeno izvijestiti rukovoditelja pritvorske policijske jedinice, koji je dužan osigurati dovoljan broj pritvorskih nadzornika radi zaprimanja uhićenika.

Članak 12.

Uhićenika se dovodi i predaje pritvorskom nadzorniku uz pisano Izviješće o uhićenju i dovođenju u pritvorsku policijsku jedinicu.

Obrazac Izviješća iz stavka 1. ovog članka tiskan je uz ovaj Pravilnik i njegov je sastavni dio.

III. PRIJAM UHIĆENIKA U PRITVORSKU POLICIJSKU JEDINICU

Članak 13. (NN 78/14)

Pritvorski nadzornik će prilikom prijama uhićenika provjeriti istovjetnost prema podacima iz Izvješća o uhićenju i dovođenju u pritvorsku policijsku jedinicu, osobnih identifikacijskih dokumenata ili na drugi odgovarajući način te će provjeriti je li uhićenik doveden u zakonom propisanom roku.

U slučaju zakašnjenja prilikom dovođenja uhićenika u pritvorsku policijsku jedinicu, ustrojstvena jedinica policije koja je obavila uhićenje će u Izvješću o uhićenju i dovođenju u pritvorsku policijsku jedinicu obrazložiti zakašnjenje.

Po prijamu uhićenika pritvorski nadzornik će policijskim službenicima raspoređenim na rad u pritvorsku policijsku jedinicu zapovjediti pretragu uhićenika u cilju pronalaska i oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz i predmeta pogodnih za napad, samoozljeđivanje ili bijeg. O privremeno oduzetim predmetima pogodnim za napad, samoozljeđivanje ili bijeg, pritvorski nadzornik će uhićeniku izdati Zapisnik o oduzimanju predmeta te će podatke o oduzetim predmetima unijeti u Pritvorski zapisnik.

Ako se kod uhićenika pronađu predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku, pritvorski nadzornik sastavit će poseban Zapisnik o oduzimanju predmeta te će Zapisnik i oduzete predmete predati državnom odvjetniku, posebno pazeći da se predmeti ne unište ili ne ugrozi njihova uporaba u dokaznom postupku. Primjerak Zapisnika pritvorski nadzornik predaje i policijskom službeniku koji je doveo uhićenika. Podatke o privremeno oduzetim predmetima koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku, pritvorski nadzornik će unijeti u Pritvorski zapisnik, a predmeti će se pohraniti u poseban prostor namijenjen za čuvanje takvih predmeta.

Predmete koji su pronađeni prilikom pretrage uhićenika, a koji se ne dovode u vezu s razlogom uhićenja već mogu poslužiti kao dokaz radi provođenja drugog kaznenog ili prekršajnog postupka oduzet će se uz Zapisnik o oduzimanju predmeta. Oduzeti predmeti dostavit će se nadležnoj ustrojstvenoj jedinici policije radi provođenja postupka, o čemu će se izvijestiti nadležni državni odvjetnik.

Detaljna osobna pretraga uhićenika obavlja se na takav način da se time ne vrijeđa njegovo dostojanstvo i osobni integritet. U pravilu, pretragu obavljaju dva policijska službenika istog spola kao uhićenik.

Uhićenik može zadržati kod sebe stvari za osobnu uporabu i to: odjeću i obuću, dioptrijske naočale i ostala ortopedska pomagala, pribor za dopisivanje, medicinsku dokumentaciju i dokumentaciju vezanu za kazneni postupak, pribor za održavanje osobne higijene (osim boca pod pritiskom, pribora za brijanje i drugih oštrih predmeta pogodnih za napad ili samoozljeđivanje) u količini dostatnoj za osobnu uporabu, a koje ne ometaju boravak u prostoriji i ne remete dnevni raspored. Oduzete stvari koje nisu u vezi s izvršenjem kaznenog djela, čuvaju se i osiguravaju od oštećenja u za to određenoj prostoriji.

Obrazac Zapisnika o oduzimanju predmeta iz stavka 3., 4. i 5. ovog članka te obrazac Pritvorskog zapisnika iz stavka 3. ovoga članka, tiskani su uz ovaj Pravilnik i njegov su sastavni dio.

Članak 14. (NN 78/14)

Nakon obavljene pretrage pritvorski nadzornik će u svrhu sastavljanja Pritvorskog zapisnika pribaviti potrebne podatke od uhićenika.

Pritvorski nadzornik će odmah upozoriti uhićenika na njegova prava sukladno članku 10. ovoga Pravilnika te će provjeriti da li je dovedeni uhićenik primio i razumio Pouku o pravima uhićenika, a upozorenje, izvršenu provjeru i zahtjeve uhićenika upisat će u Pritvorski zapisnik.

Pritvorski nadzornik će uhićeniku koji je strani državljanin priopćiti da ima pravo na komunikaciju s konzularnim predstavnikom svoje države, a ako je uhićenik strani državljanin – azilant, tražitelj azila ili ako je izrazio namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, upozorit će ga da ima pravo zahtijevati uskraćivanje podataka o njegovu uhićenju državi čiji je državljanin.

Ukoliko sukladno odredbama Bečke konvencije o konzularnim odnosima postoji obveza izvješćivanja države čiji je uhićenik državljanin, odnosno kada to uhićenik – strani državljanin traži, izvijestit će se strana država o uhićenju svojega državljanina, osim ako je uhićenik izrazio namjeru za podnošenjem zahtjeva za azil.

U slučaju da uhićenik ne razumije hrvatski jezik ili drugi strani jezik koji govore policijski službenici, pritvorski nadzornik će bez odgode zatražiti angažiranje prevoditelja za jezik kojim govori uhićenik, radi upozoravanja uhićenika s njegovim pravima.

Članak 15. (NN 78/14)

Pritvorski nadzornik odmah po prijamu uhićenika (usmeno, telefonom, teklićem, brzojavom, telefaksom, elektronskom poštom ili na drugi način) obavještava nadležnog državnog odvjetnika, a podatke o obavijesti i nalozima koje je dobio od nadležnog državnog odvjetnika unosi u Pritvorski zapisnik.

Pritvorski nadzornik će po nalogu nadležnog državnog odvjetnika uhićenika odmah pustiti na slobodu, pri čemu će u Pritvorski zapisnik unijeti podatke o državnom odvjetniku koji je dao takav nalog, kao i podatke o vremenu puštanja na slobodu uhićenika.

Ako državni odvjetnik ne ispita uhićenika u roku od 16 sati, a za kaznena djela za koja je propisana kazna zatvora do jedne godine u roku od 12 sati od predaje uhićenika pritvorskom nadzorniku ili ako pritvorski nadzornik u roku od 48 sati od uhićenja osobe, odnosno 36 sati od trenutka uhićenja za kaznena djela za koja je propisana kazna zatvora do jedne godine, ne zaprimi pisano rješenje o pritvoru protiv uhićenika ili pisani nalog državnog odvjetnika za dovođenje uhićenika sucu istrage sukladno članku 112. stavku 7. i 8. Zakona o kaznenom postupku, po isteku navedenih rokova pustit će uhićenika na slobodu.

Pritvorski nadzornik će pravovremeno, prije isteka roka za ispitivanje uhićenika, određivanje pritvora ili dovođenje sucu istrage, upozoriti nadležnog državnog odvjetnika, a neposredno prije puštanja na slobodu zbog isteka rokova navedenih u stavku 3. ovog članka o tome će izvijestiti višeg državnog odvjetnika.

Podatke o izvješćivanju višeg državnog odvjetnika, kao i podatke o vremenu puštanja na slobodu uhićenika, pritvorski nadzornik će unijeti u Osobnik pritvorenika.

Prije puštanja na slobodu uhićenika ili pritvorenika, pritvorski nadzornik će o tome bez odgode izvijestiti ustrojstvenu jedinicu policije koja je obavila uhićenje ili po čijem zahtjevu je obavljeno uhićenje.

Članak 16.

Pritvorski nadzornik će uhićeniku predložiti liječnički pregled. Ako uhićenik odbije liječnički pregled, a očigledno je da mu treba pružiti hitnu medicinsku pomoć, pritvorski nadzornik će organizirati pružanje takve pomoći. U slučaju procjene liječnika o potrebi zbrinjavanja uhićenika u medicinskoj ustanovi, pritvorski nadzornik će o tome izvijestiti nadležnog državnog odvjetnika te od njega zatražiti odluku o upućivanju uhićenika u medicinsku ustanovu.

Podatke o obavljenom liječničkom pregledu, pruženoj liječničkoj pomoći, kao i o odluci nadležnog državnog odvjetnika o zbrinjavanju uhićenika u medicinskoj ustanovi, pritvorski nadzornik upisuje u Osobnik pritvorenika, o čemu izvješćuje i ustrojstvenu jedinicu policije koja je obavila uhićenje.

U slučaju potrebe pružanja hitne medicinske pomoći u medicinskoj ustanovi ili zbrinjavanja uhićenika u medicinskoj ustanovi, pritvorski nadzornik će organizirati i provesti potrebne mjere u svrhu osiguranja sigurnosti i sprječavanju bijega uhićenika, te će o tome izvijestiti nadležnog državnog odvjetnika.

Članak 17.

Pritvorski nadzornik ispunjava Osobnik pritvorenika za svakog uhićenika koji mu je doveden. U Osobniku pritvorenika prikupljaju se obrađuju i pohranjuju podaci o uhićeniku i pritvoreniku.

Obrazac Osobnika iz stavka 1. ovog članka tiskan je uz ovaj Pravilnik i njegov je sastavni dio.

Članak 18.

Pritvorski nadzornik će prilikom smještaja uhićenika u pritvorsku policijsku jedinicu voditi brigu o posebnom postupku s uhićenikom, ako je takav zahtjev sadržan u Izvješću o uhićenju i dovođenju u pritvorsku policijsku jedinicu. Sukladno takvom zahtjevu će se organizirati i nadzirati rad policijskih službenika u pritvorskoj policijskoj jedinici.

Odluku o potrebi posebnog postupka s uhićenikom može donijeti i pritvorski nadzornik, ako tijekom prijama uhićenika prosudi da bi uhićenik mogao pokušati samoubojstvo, biti agresivan prema drugim osobama ili biti ugrožen od drugih pritvorenika.

U slučaju potrebe da se zbog izvršenja zahtjeva o posebnom postupku s uhićenikom poveća broj policijskih službenika u pritvorskoj policijskoj jedinici, pritvorski nadzornik će od nadležnog rukovoditelja zatražiti osiguranje potrebnog broja policijskih službenika.

Podatke o naloženim mjerama iz stavka 1. do 3. ovog članka pritvorski nadzornik unosi u Osobnik pritvorenika.

Članak 18.a (NN 78/14)

Roditelj, skrbnik, odnosno stručni radnik centra za socijalnu skrb mora biti nazočan tijekom prijama maloljetnika u pritvorsku policijsku jedinicu, odnosno njegova puštanja na slobodu, a ujedno treba uz maloljetnika vlastoručno potpisati sve obrasce propisane ovim Pravilnikom.

O prijamu maloljetnika pritvorski nadzornik odmah obavještava suca za mladež i državnog odvjetnika te podatak o obavješćivanju istodobno unosi u Evidenciju uhićenih i pritvorenih osoba.

Maloljetnik će u pritvorskoj policijskoj jedinici biti odvojen od punoljetnih uhićenika.

Pritvorski nadzornik će maloljetnika odmah pustiti na slobodu ako to naloži državni odvjetnik ili ako maloljetnik nije ispitan u roku od 12 sati od predaje pritvorskom nadzorniku.

Pritvorski nadzornik pustit će maloljetnika na slobodu ako u roku od 20 sati od trenutka predaje pritvorskom nadzorniku prema maloljetniku nije određen pritvor ili istražni zatvor.

Pritvorski nadzornik će u slučaju puštanja maloljetnika na slobodu zbog isteka rokova iz stavka 4. i 5. ovog članka postupiti sukladno odredbama članka 15. stavka 4., 5. i 6. ovog Pravilnika.

Članak 18.b (NN 78/14)

Pritvorski nadzornik zaprimit će osobu protiv koje je izdan europski uhidbeni nalog ili upozorenje iz Schengenskog informacijskog sustava sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije.

Odmah nakon zaprimanja uhićenika iz stavka 1. ovoga članka, pritvorski nadzornik će obavijestiti državnog odvjetnika.

Pritvorski nadzornik će nakon ispitivanja uhićenika od strane državnog odvjetnika, ako on ne odredi mjere opreza, postupiti po nalogu državnog odvjetnika te u roku od 48 sati od trenutka uhićenja organizirati dovođenje uhićenika sucu istrage radi odluke o istražnom zatvoru.

IV. POSTUPANJE S PRITVORENIKOM

Članak 19.

Pritvorski nadzornik će podatke o nazivu tijela koje je izdalo rješenje o određivanju pritvora ili nalog o zadržavanju u pritvoru, broju i datumu rješenja ili naloga, kao i podatak o trajanju zadržavanja u pritvoru odmah unijeti u Evidenciju uhićenih i pritvorenih osoba i u Osobnik pritvorenika.

Pritvorski nadzornik će omogućiti pritvoreniku podnošenje žalbe na rješenje o pritvoru, pri čemu pritvorenik za podnošenje žalbe može koristiti pravnu pomoć branitelja sukladno odredbama članka 22. ovog Pravilnika ili na rješenje o pritvoru može izjaviti žalbu na zapisnik pritvorskom nadzorniku.

Pritvorski nadzornik će žalbu iz stavka 2. ovog članka bez odgode u Zakonom propisanom roku dostaviti nadležnom tijelu, a podatke o načinu i vremenu podnošenja žalbe, kao i rješenje nadležnog tijela u postupanju po žalbi upisat će u Osobnik pritvorenika.

Obrazac Izjave o žalbi na rješenje o pritvoru iz stavka 2. ovoga članka tiskan je uz ovaj Pravilnik i njegov je sastavni dio.

1. Zdravstvena zaštita pritvorenika

Članak 20.

Pritvoreniku se osigurava zadovoljavanje potreba zdravstvene zaštite sukladno općim propisima o zdravstvenoj zaštiti. Ostvarivanje zdravstvene zaštite u pravilu se provodi putem ekipa hitne medicinske pomoći koje će nakon pregleda odrediti eventualnu potrebu pružanja zdravstvene zaštite pritvoreniku u određenoj zdravstvenoj ustanovi.

Pritvoreniku će se uz liječnički nadzor omogućiti provođenje medicinske terapije koju je započeo prije određivanja mjere pritvora.

Pritvorenik može uz odobrenje nadležnog državnog odvjetnika ili suca istrage o svom trošku nabaviti i druge lijekove koji mu se mogu dati pod nadzorom i prema uputama liječnika medicine.

Pritvorenim trudnicama osigurava se posebna zdravstvena zaštita.

Pritvorenik ili njegov branitelj mogu od nadležnog državnog odvjetnika tražiti poduzimanje dodatnih medicinskih pregleda.

Kirurške i druge medicinske intervencije prema pritvoreniku mogu se poduzimati samo uz njegov prethodni pristanak, a ako se radi o maloljetnoj osobi, uz prethodni pristanak roditelja ili skrbnika.

Iznimno, u hitnim slučajevima kada je život pritvorenika u opasnosti, kirurške i druge medicinske intervencije mogu se poduzimati i bez prethodnog pristanka, ako je osoba u takvom stanju da ne može sama odlučivati, ili ako zbog hitnosti nije moguće pribaviti pristanak roditelja ili skrbnika.

Ako postoji sumnja da pritvorenik boluje od neke akutne ili zarazne bolesti koja zahtjeva liječenje ili izolaciju postupit će se sukladno općim propisima.

Podatke o postupanju vezanom za pružanje zdravstvene pomoći pritvorski nadzornik upisat će u Osobnik pritvorenika.

Članak 21.

Pritvorenika može po odobrenju nadležnog državnog odvjetnika ili suca istrage posjećivati i pregledavati liječnik kojeg on odabere.

U hitnim slučajevima o upućivanju pritvorenika u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu odlučuje pritvorski nadzornik o čemu bez odgode obavještava nadležnog državnog odvjetnika i ustrojstvenu jedinicu policije koja je obavila uhićenje.

Način ostvarivanja prava iz članka 20. ovoga Pravilnika, kao i provođenja mjera iz stavka 1. i 2. ovog članka organizira i nadzire pritvorski nadzornik.

2. Pravo na stručnu pomoć branitelja

Članak 22. (NN 78/1450/19)

Pritvorenik ima pravo slobodnog, neometanog i povjerljivog razgovora s braniteljem.

Posjeta branitelja pritvoreniku obavlja se u za to određenoj prostoriji, koja zadovoljava minimalne uvjete radnog prostora, bez pregrade između branitelja i pritvorenika.

Pritvorski nadzornik može prekinuti posjetu ako pritvorenik narušava sigurnost i red u pritvorskoj policijskoj jedinici.

Podaci o mjestu, vremenu i duljini razgovora branitelja s pritvorenikom unose se u Osobnik pritvorenika.

3. Pravo stranca na kontakt s konzularnim i diplomatskim predstavnicima

Članak 23. (NN 50/19)

Konzularni i diplomatski predstavnici mogu posjećivati svoje državljane koji su uhićeni ili pritvoreni, razgovarati s njima te im pomoći u izboru branitelja.

Pritvorski nadzornik će omogućiti razgovor pritvorenika stranca s konzularnim i diplomatskim predstavnicima države čiji je državljanin. Na razgovor će se na odgovarajući način primijeniti odredbe članka 22. ovog Pravilnika.

Podaci o razgovoru iz stavka 1. ovog članka unose se u Osobnik pritvorenika.

4. Ostala prava pritvorenika

Članak 24. (NN 123/16)

Pritvoreniku se mora osigurati mogućnost održavanja osobne higijene.

Pritvoreniku se osigurava druga odjeća i obuća ako je njegova bitno oštećena ili higijenski neupotrebljiva.

Pribavljanje druge odjeće i/ili obuće osigurat će policija. Policija može u dogovoru s pritvorenikom, od njegove obitelji ili druge osobe koju on odredi, pribaviti drugu odjeću i/ili obuću.

Članak 25. (NN 78/14)

Tijekom izdržavanja pritvora, pritvoreniku se osigurava prehrana koja količinom i kakvoćom mora zadovoljavati higijenske i prehrambene standarde.

Dnevne obroke pritvorenici jedu u svojim sobama ili u odgovarajućim zajedničkim prostorijama, koje odredi pritvorski nadzornik.

Pritvoreniku se osiguravaju najmanje tri obroka dnevno od kojih jedan mora biti puni obrok.

Bolesni pritvorenici dobivaju hranu čiju kaloričnu vrijednost i sastav određuje liječnik.

Tijekom trajanja pritvora pritvoreniku se mora osigurati neprekidan odmor u trajanju od najmanje osam sati u svakih dvadeset i četiri sata.

Nadzor glede zadovoljavanja uvjeta prehrane i odmora pritvorenika obavlja pritvorski nadzornik.

5. Sigurnost osoba u pritvoru

Članak 26.

Osobna pretraga, pretraga stvari i pretraga prostorija u kojima borave pritvorenici može se obaviti u svako doba, sukladno sigurnosnim potrebama.

Sredstva prisile prema pritvoreniku policijski službenik može uporabiti pod uvjetima propisanim posebnim zakonom.

O postupanju sukladno stavku 1. i 2. ovog članka policijski službenici dužni su odmah izvijestiti pritvorskog nadzornika.

Članak 27.

U slučaju tjelesnog ozljeđivanja ili smrti pritvorenika, pritvorski nadzornik će o tome bez odgode izvijestiti nadležnog državnog odvjetnika ili suca istrage čijim rješenjem je pritvor određen te će poduzeti potrebne mjere osiguranja relevantnih tragova na mjestu događaja.

Članak 28.

O pokušaju bijega ili bijegu pritvorenika pritvorski nadzornik će obavijestiti nadležnog državnog odvjetnika ili suca istrage.

Za odbjeglim pritvorenikom će se raspisati potraga.

Načelnik policijske uprave organizirat će provođenje potrebnih mjera radi utvrđivanja povoda, uzroka, načina i posljedica bijega, te mjera za otklanjanje uočenih nedostataka.

Članak 28.a (NN 78/14)

O događajima iz članka 27. i članka 28. stavka 1. ovoga Pravilnika, pritvorski nadzornik će bez odgode izvijestiti nadležnog rukovoditelja pritvorske policijske jedinice i Operativno-komunikacijski centar policije nadležne policijske uprave koji će o tome odmah izvijestiti Operativno-komunikacijski centar policije Ministarstva unutarnjih poslova.

Članak 29. (NN 78/14)

Uz zakonom propisane radnje, u slučaju bijega pritvorenika, teškog tjelesnog ozljeđivanja pritvorenika ili smrti pritvorenika ili teškog ozljeđivanja ili smrti policijskog službenika koji je u to vrijeme obavljao službu osiguranja u pritvorskoj policijskoj jedinici ili prepratu pritvorenika, prikupljanje obavijesti potrebnih za ocjenu zakonitosti postupanja policijskih službenika obavit će stručni tim Ministarstva unutarnjih poslova. Stručnim timom rukovodi službenik Službe za unutarnju kontrolu, a članovi tima su službenik za zakonitost postupanja Uprave policije, službenik Uprave kriminalističke policije i službenik Operativno komunikacijskog centra policije Ministarstva unutarnjih poslova.

6. Postupak puštanja pritvorenika na slobodu

Članak 30. (NN 78/14)

Pritvorski nadzornik će pritvorenika pustiti na slobodu:

– po isteku roka iz članka 112. Zakona o kaznenom postupku,

– odmah ako je pritvor ukinut (članak 112. stavak 6. Zakona o kaznenom postupku),

– po isteku roka iz članka 118. stavak 2. Zakona o kaznenom postupku.

O postupanju sukladno stavku 1. ovog članka pritvorski nadzornik će prethodno izvijestiti ustrojstvenu jedinicu policije koja je uhitila pritvorenika.

Maloljetni pritvorenik pušta se na slobodu u nazočnosti roditelja, skrbnika ili stručnog radnika centra za socijalnu skrb.

7. Postupanje s predmetima privremeno oduzetim od pritvorenika

Članak 31. (NN 78/14)

Prilikom otpuštanja, pritvorski nadzornik će pritvoreniku predati predmete privremeno oduzete prilikom prijama u pritvorsku policijsku jedinicu. Podatke o vraćanju predmeta pritvorski nadzornik unosi u Zapisnik o oduzimanju predmeta.

Pritvorski nadzornik neće predati pritvoreniku iz stavka 1. ovog članka predmete koji su privremeno oduzeti kao dokaz u kaznenom ili prekršajnom postupku.

Sukladno stavku 1. i 2. ovoga članka, pritvorski nadzornik će postupiti i kada na slobodu pušta osobu prema odredbi članka 15. stavka 3. ovog Pravilnika.

Članak 32. (NN 78/14)

Prilikom dovođenja (preprate) uhićenika kojemu je određen istražni zatvor, pritvorski će nadzornik nadležnom sucu istrage dostaviti predmete privremeno oduzete od pritvorenika i Zapisnik o oduzimanju predmeta.

Privremeno oduzete predmete i kopiju Zapisnika o oduzimanju predmeta iz stavka 1. ovog članka, policijski službenik koji provodi dovođenje predat će djelatniku pravosudne policije.

Predmete iz članka 31. stavka 2. ovoga Pravilnika, prilikom postupanja prema stavku 1. ovoga članka, pritvorski nadzornik dostavlja nadležnom državnom odvjetniku ili istražitelju zajedno sa Zapisnikom ako se radi o predmetima u vezi s razlogom uhićenja ili ih uz Zapisnik o oduzimanu predmeta dostavlja ustrojstvenoj jedinici nadležnoj za pokretanje drugog kaznenog ili prekršajnog postupka ako isti nisu u vezi s razlogom uhićenja.

Članak 33.

Pritvorski nadzornik podatke o postupanju sukladno članku 31. i članku 32. ovog Pravilnika upisuje u Osobnik pritvorenika.

V. EVIDENCIJA UHIĆENIH I PRITVORENIH OSOBA

Članak 34. (NN 78/1450/19)

Evidencija uhićenih i pritvorenih osoba vodi se na Informacijskom sustavu Ministarstva unutarnjih poslova.

Evidencija iz stavka 1. ovoga članka sadrži podatke o:

– identitetu uhićenika / pritvorenika i njegovu fotografiju,

– mjestu i vremenu uhićenja,

– kaznenom djelu radi kojeg je uhićenje obavljeno,

– ustrojstvenoj jedinici policije koja je obavila uhićenje,

– uporabi sredstava prisile i tjelesnim ozljedama uhićenika,

– pruženoj stručnoj pomoći branitelja

– izvješćivanju diplomatsko-konzularnog predstavništva

– vremenu puštanja uhićenika na slobodu ili dovođenja uhićenika ustrojstvenoj jedinici policije koja je zatražila uhićenje, odnosno dovođenja pritvorskom nadzorniku,

– pritvorskom nadzorniku kojemu je uhićenik doveden,

– vremenu i načinu izvješćivanja nadležnog državnog odvjetnika, suca za mladež, maloljetnikovih roditelja, odnosno skrbnika i centra za socijalnu skrb te o sadržaju naloga državnog odvjetnika,

– vremenu puštanja uhićenika na slobodu ili pritvaranju po rješenju državnog odvjetnika, suca za mladež ili suca istrage,

– vremenu dovođenja pritvorenika sucu istrage ili sucu za mladež,

– produljenju pritvora po rješenju suca istrage,

– odluci suca istrage o zadržavanju u pritvoru do ročišta za odlučivanje o određivanju istražnog zatvora,

– odluci suca istrage ili suca za mladež o puštanju na slobodu ili određivanju istražnog zatvora,

– vremenu puštanja pritvorenika na slobodu zbog isteka roka za određivanje pritvora, isteka roka za ispitivanje od strane državnog odvjetnika ili suca za mladež, donesenog rješenja o ukidanju pritvora te isteka pritvora određenog rješenjem,

– vremenu i načinu izvješćivanja ustrojstvene jedinice koja je uhitila/predala osobu pritvorskom nadzorniku i višeg državnog odvjetnika o puštanju na slobodu,

– postupanju prema pritvoreniku u pritvorskoj policijskoj jedinici (podaci o pružanju zdravstvene zaštite pritvoreniku, obavljanju razgovora s braniteljem, obavljanju razgovora s konzularnim i diplomatskim predstavnicima, osiguravanju zamjenske odjeće ili obuće, osiguravanju prehrane, omogućavanju odmora, omogućavanju boravka na svježem zraku, uporabi sredstava prisile prema pritvoreniku, tjelesnom ozljeđivanju ili smrti pritvorenika, pokušaju bijega ili bijegu pritvorenika, prepratama pritvorenika, ostalim izvanrednim događajima u pritvorskoj policijskoj jedinici: samoubojstvo, pokušaj samoubojstva, odbijanje hrane, odbijanje lijekova, oštećenje imovine, prosvjed, napad na policijske službenike, pritvorenike ili druge osobe).

Podaci u evidenciji iz stavka 1. ovoga članka čuvaju se dvostruko duže od rokova zastare pokretanja kaznenog postupka propisanih posebnim Zakonom.

VI. NAČIN OBAVLJANJA POSLOVA OSIGURANJA PRITVORSKE POLICIJSKE JEDINICE

Članak 35.

Na prijedlog rukovoditelja pritvorske policijske jedinice, načelnik policijske uprave utvrđuje Plan osiguranja pritvorske policijske jedinice.

Planom osiguranja iz stavka 1. ovog članka utvrđuje se:

– postupci i mjere za održavanje sigurnosti u pritvorskoj policijskoj jedinici,

– vrsta i količina opreme i naoružanja,

– način obavljanja zadaća policijskih službenika u pritvorskoj policijskoj jedinici,

– oprema i naoružanje na pojedinom radnom mjestu,

– prostor koji se osigurava, zone motrenja i kretanja službenika na radnim mjestima vanjskog osiguranja,

– znakovi za komuniciranje i prepoznavanje,

– način primopredaje službe na radnim mjestima,

– postupci i mjere u slučaju organiziranog narušavanja reda i stege, požara, elementarnih nepogoda ili drugim izvanrednim okolnostima,

– plan pretrage prostorija u kojima borave pritvorene osobe,

– drugi postupci i mjere značajni za sigurnost.

Članak 36. (NN 78/14)

Poslovi osiguranja pritvorske policijske jedinice su:

1. dežurstvo,

2. unutarnje osiguranje,

3. pretraga,

4. izvođenje, premještaj i dovođenje uhićenika ili pritvorenika,

5. vanjsko osiguranje.

1. Dežurstvo

Članak 37.

Dežurstvo obuhvaća praćenje i nadziranje pravilnog i pravovremenog obavljanja poslova iz osiguranja prema dnevnom rasporedu poslova i koordinaciju unutarnjeg i vanjskog osiguranja, a u odnosu na policijske službenike u pritvorskoj policijskoj jedinici i pridržavanja posebnih obveza i zabrana iz članka 51. ovoga Pravilnika.

Članak 38.

U obavljanju dežurstva u pritvorskoj policijskoj jedinici, policijski službenik će:

– prilikom preuzimanja smjene utvrditi stanje u pritvorskoj policijskoj jedinici,

– u odsutnosti nadređenih službenika koordinirati obavljanje svih poslova u pritvorskoj policijskoj jedinici i obavljati poslove iz nadležnosti njenog rukovoditelja, osim onih koje rukovoditelj pritvorske policijske jedinice mora osobno obaviti,

– voditi knjigu dežurstva i propisane evidencije.

2. Unutarnje osiguranje

Članak 39.

Unutarnje osiguranje obuhvaća nadzor nad pritvorenim osobama, održavanje unutarnjeg reda i stege među pritvorenicima, zaštitu zaposlenika i osoba koje ovlašteno borave u pritvorskoj policijskoj jedinici te imovine.

Policijski službenik na unutarnjem osiguranju će:

– nadzirati pritvorenike tijekom dnevnog rasporeda i za vrijeme spavanja,

– bilježiti zapažanja o ponašanju pritvorenika koja su od značaja za održavanje reda, stege i sigurnosti,

– sprječavati samovoljno udaljavanje pritvorenika iz prostora u kojemu se provode aktivnosti prema kućnom redu i dnevnom rasporedu,

– onemogućavati pritvorenika u izradi predmeta pogodnih za napad ili drugih predmeta čije držanje nije dopušteno,

– pretraživati pritvorenika.

3. Pretraga

Članak 40.

Pretraga obuhvaća: pretragu osoba (uhićenika, pritvorenika, zaposlenika, posjetitelja, branitelja ili punomoćnika pritvorenika), stvari, prostorija, prostora pritvorske policijske jedinice te vozila koja ulaze ili izlaze iz pritvorske policijske jedinice.

Članak 41.

Pretraga osobe je djelomična ili temeljita.

Djelomična pretraga osobe je uvid u sadržaj njezine odjeće i obuće, a obavlja se na način da policijski službenik otvorenih šaka i jednoličnim pokretom, laganim dodirom bez zastoja prelazi po odjeći koju pretražuje te pregled obuće.

Temeljitu pretragu osobe obavljaju najmanje dva policijska službenika u posebnoj prostoriji, bez nazočnosti drugih osoba, detaljnim pregledom i uvidom u sadržaj odjeće, obuće i stvari osobe koja se pretražuje.

Prilikom pretrage osobe i njezinih stvari smiju se koristiti tehnička pomagala (detektori, sustav ogledala i sl.).

Pretragu osobe bez tehničkih pomagala obavlja policijski službenik istog spola kao osoba koja se pretražuje.

Ako pritvorski nadzornik prosudi da postoji potreba obavljanja pregleda tjelesnih otvora osobe o tome će izvijestiti nadležnog državnog odvjetnika i predložiti mu izdavanje naloga za takav tjelesni pregled. Tjelesni pregled obavlja liječnik u zatvorenoj prostoriji u prisutnosti policijskog službenika istog spola kao i uhićenik ili pritvorenik.

Članak 42.

Posjetitelji, branitelj ili punomoćnik koji bez nadzora posjećuju pritvorenika u pritvorskoj policijskoj jedinici, pretražit će se djelomično, a temeljito u slučaju sumnje da unose nedopuštene stvari ili tvari.

Članak 43. (NN 78/14)

Temeljita pretraga uhićenika i pritvorenika obavit će se:

– kod prijama u pritvorsku policijsku jedinicu,

– prije smještaja u posebnu prostoriju prilikom odvajanja od ostalih pritvorenika,

– prije svakog izlaska iz, odnosno nakon povratka u pritvorsku policijsku jedinicu,

– nakon preprate ako je u tijelu u koje je doveden bio bez nadzora,

– prije i nakon posjete bez nadzora,

– ako postoji sumnja da posjeduje ili sakriva predmete ili tvari čije držanje je zabranjeno.

Članak 44.

Pretraga prostorija i prostora obuhvaća pregled prostorija i prostora u kojima pritvorenici borave ili se kreću, opreme, uređaja i drugih stvari koje se u njima nalaze kao i zidova i podova, a obavlja se prema planu osiguranja (redovita), a najmanje dva puta u godini.

Pretraga prostorija i prostora obavlja se uvijek kad postoji sumnja da se u njima nalaze stvari ili tvari čije držanje nije dopušteno ili kad postoji sumnja da pritvorenici obavljaju nedopuštene radnje (izvanredna).

Pretragom se pretražuju pojedine prostorije ili prostori (posebna) ili sve prostorije i prostori pritvorske policijske jedinice (opća).

Prigodom pretrage prostorija i prostora pretražuju se pritvorenici i stvari.

Za obavljanje pretrage prostorija i prostora mogu se koristiti i službeni psi.

Članak 45.

Predmet koji se pretragom pronađe, a čije držanje pritvorenicima nije dopušteno, te nedopušteni predmeti pronađeni pretragom zaposlenika ili posjetitelja, oduzet će se.

O oduzetom predmetu sastavlja se zapisnik koji potpisuje policijski službenik koji rukovodi pretragom i osoba od koje je predmet oduzet. Primjerak zapisnika uručit će se osobi od koje je predmet oduzet.

4. Izvođenje, premještaj i dovođenje uhićenika ili pritvorenika

Članak 46. (NN 78/14)

Razgovor s uhićenikom i premještaj uhićenika kojemu rješenjem nije određen pritvor odobrava pritvorski nadzornik.

S pritvorenikom kojem je rješenjem određen pritvor može se razgovarati samo po odobrenju suca istrage ili predsjednika vijeća, u prisutnosti suca istrage ili branitelja.

Dovođenje (preprata) pritvorenika nadležnom sucu istrage obavlja se po nalogu nadležnog državnog odvjetnika, a prije preprate pritvorski nadzornik Pritvorski zapisnik dostavlja nadležnom državnom odvjetniku.

Ako za to postoje opravdani razlozi, uz prethodnu suglasnost nadležnog državnog odvjetnika ili suca istrage, pritvorski nadzornik može pritvorenika privremeno premjestiti u drugu pritvorsku policijsku jedinicu.

Prilikom premještaja pritvorenika i preprate nadležnom sucu istrage postupit će se sukladno odredbama članaka 47. i 48. ovog Pravilnika.

Policijski službenici koji su obavljali razgovor s pritvorenikom, nakon obavljene službene radnje, pritvorenika predaju pritvorskom nadzorniku, koji će podatke o vremenu obavljanja službene radnje unijeti u Osobnik pritvorenika.

Članak 47. (NN 78/14)

Prepratu pritvorenika obavljaju najmanje dva policijska službenika uz provođenje propisanih mjera sigurnosti.

Prepratu maloljetnog pritvorenika u pravilu obavljaju policijski službenici u građanskoj odjeći službenim vozilom bez policijskih obilježja.

Brisan.

Pritvorenik se u pravilu prepraćuje pješice i policijskim vozilom za dovođenje.

Iznimno od stavka 4. ovog članka, preprata se može obaviti i drugim policijskim vozilom, pri čemu se pritvorenik prevozi na stražnjem sjedištu iza suvozača, a policijski službenik – pratitelj na stražnjem sjedištu iza vozača.

Preprata pritvorenika brodom ili zrakoplovom obavlja se sukladno pravilima posebnih propisa o sigurnosti pomorskog, odnosno zračnog prometa.

Članak 48.

Pritvorski nadzornik će prije preprate naložiti pretragu pritvorenika, te će pritvorenika i policijske službenike određene za prepratu upoznati s mogućnosću primjene uporabe sredstava prisile i vatrenog oružja u slučaju napada ili bijega pritvorenika.

Sukladno sigurnosnoj prosudbi pritvorski nadzornik odrediti će način preprate, pravac kretanja preprate i broj policijskih službenika koji obavljaju prepratu te će organizirati i nadzirati prepratu pritvorenika do određenog mjesta koje je odredio nadležni državni odvjetnik ili sudac istrage, kao i prepratu prilikom povratka pritvorenika u pritvorsku policijsku jedinicu.

Prilikom povratka pritvorenika u prostorije pritvorske policijske jedinice, pritvorski nadzornik će postupiti sukladno odredbama članka 13. stavka 3. i članka 14. stavka 1. ovog Pravilnika.

Podatke o izvođenju pritvorenika iz, kao i o povratku pritvorenika u pritvorsku policijsku jedinicu pritvorski nadzornik unosi u Osobnik pritvorenika.

5. Vanjsko osiguranje

Članak 49.

Iznimno, sukladno sigurnosnoj prosudbi, pritvorska policijska jedinica će se osiguravati i vanjskim osiguranjem. Plan vanjskog osiguranja pritvorske policijske jedinice utvrđuje načelnik policijske uprave, na prijedlog rukovoditelja pritvorske policijske jedinice.

Vanjsko osiguranje obuhvaća nadzor i zaštitu pritvorenika, pritvorske policijske jedinice te njihove imovine.

Vanjsko osiguranje obavlja se na mjestu, u pokretu, ophodnjom ili na drugi način predviđen planom osiguranja.

Članak 50.

Vanjsko osiguranje obavlja policijski službenik naoružan i opremljen sukladno planu osiguranja.

Policijski službenik na vanjskom osiguranju pritvorske policijske jedinice će:

– zabraniti neovlaštenoj osobi pristup prostoru, odnosno objektu kojeg osigurava,

– održavati vezu s policijskim službenicima na drugim mjestima vanjskog osiguranja i nadređenim službenikom na način utvrđen planom osiguranja,

– odmah izvijestiti nadređenog službenika o svim događajima u blizini prostora, odnosno objekta kojeg osigurava, ako su značajni za sigurnost,

– utvrditi identitet osobe koja se neovlašteno nalazi u blizini prostora koji osigurava i o tome odmah izvijestiti nadređenog službenika.

Trajanje smjene na vanjskom osiguranju određuje se ovisno o atmosferskim i radnim uvjetima, a smjena može trajati najdulje dva sata neprekidno.

Službeni psi smiju se koristiti na vanjskom osiguranju sukladno općim propisima.

6. Posebne obveze policijskih službenika raspoređenih na osiguranje pritvorske policijske jedinice

Članak 51.

Policijski službenik raspoređen na osiguranje pritvorske policijske jedinice obvezan je:

– prije dolaska na radno mjesto obratiti se nadređenom službeniku radi pregleda ispravnosti opreme i naoružanja,

– primopredaju poslova obaviti prema planu osiguranja,

– poslove obavljati propisno odjeven i naoružan prema planu osiguranja,

– izvijestiti nadređenog službenika o stanju iz njegovog djelokruga rada,

– surađivati sa službenicima drugih ustrojstvenih jedinica,

– poduzimati protupožarne mjere,

– izvršavati druge obveze utvrđene planom osiguranja.

Policijskom službeniku raspoređenom na osiguranje pritvorske policijske jedinice zabranjeno je:

– obavljati radnju koja onemogućuje ili umanjuje mogućnost nadzora nad pritvorenicima, objektima odnosno prostorima koje osigurava,

– samom ulaziti u prostorije u kojima borave pritvorenici.

VII. NADZOR NAD RADOM PRITVORSKE POLICIJSKE JEDINICE

Članak 52. (NN 78/14)

Nadzor nad postupanjem prema pritvorenicima obavljaju nadležni rukovoditelj policijske uprave, nadležni rukovoditelj pritvorske policijske jedinice i pritvorski nadzornik, a ako je pritvorenik maloljetan i posebno osposobljeni policijski službenik za kaznenopravnu zaštitu djece i maloljetnika.

Osobe iz stavka 1. ovog članka prilikom obilaska pritvorske policijske jedinice nadziru rad policijskih službenika, te rukovoditelju pritvorske policijske jedinice ili osobi koja ga zamjenjuje nalažu poduzimanje potrebnih mjera za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, o čemu pisanim putem izvješćuju načelnika policijske uprave.

Ukoliko osobe iz stavka 1. ovoga članka prilikom razgovora s pritvorenicima zaprime usmenu ili pisanu pritužbu na postupanje policijskih službenika o tome će odmah sačiniti Izvješće i izvijestiti načelnika policijske uprave.

Nadzor nad radom pritvorske policijske jedinice sukladno odredbama ovog članka obavljaju i nadležni službenici Operativno – komunikacijskog centra policije Ministarstva unutarnjih poslova, o čemu pisanim putem izvješćuju glavnog ravnatelja policije i načelnika Operativno – komunikacijskog centra policije Ministarstva unutarnjih poslova.

VIII. TEHNIČKI I SANITARNI STANDARDI OPREMANJA PRITVORSKE POLICIJSKE JEDINICE

Članak 53. (NN 78/14)

Pritvorska policijska jedinica su posebne prostorije policije u koje se smještaju uhićenik ili pritvorenik.

Pritvorska policijska jedinica se sastoji od sljedećih prostorija:

– prostorija u kojoj se obavlja zaprimanje uhićenika,

– prostorija u koju se smješta uhićenik i pritvorenik,

– prostorija u kojoj se obavlja pregled i pretraga uhićenika i pritvorenika,

– prostorija u kojoj se obavljaju razgovori uhićenika i pritvorenika s braniteljem te razgovor stranog državljana s konzularnim predstavnikom svoje države,

– prostorija u kojoj uhićenik i pritvorenik obavlja osobnu higijenu.

Za potrebe boravka dužeg od 24 sata u Pritvorskoj policijskoj jedinici omogućit će se uhićeniku i pritvoreniku svakodnevni boravak na primjerenom prostoru na svježem zraku, u mjeri u kojoj je to moguće.

Prostorija za smještaj uhićenika i pritvorenika mora osiguravati uvjete koji jamče sigurnost osobe, ne škode njezinom zdravlju te uhićenika i pritvorenika ne izlažu javnosti.

Veličina podnog djela prostorije dostatne za smještaj jedne osobe u pravilu iznosi 5 četvornih metara, ako se u istu prostoriju smješta više osoba veličina podnog djela može u pravilu iznositi dodatno 4 četvorna metra po osobi.

Prostorija za smještaj uhićenika i pritvorenika mora imati:

– krevet za odmaranje s čistim madracem, pokrivačem i posteljinom,

– dovoljno svjetlosti, po mogućnosti prirodne, da je moguće čitanje u prostoriji,

– mogućnost pristupa sanitarnom čvoru i odgovarajućim sredstvima za pranje,

– neometan pristup pitkoj vodi,

– zadovoljavajuću ventilaciju i grijanje,

– ugrađen tehnički sustav nadzora o čemu je potrebno obavijestiti uhićenika i pritvorenika,

– sustav pozivanja, koji uhićeniku i pritvoreniku omogućava pozivanje policijskog službenika preko kojeg će uspostaviti kontakt s pritvorskim nadzornikom, kao i poziv u hitnoj situaciji.

O tehničkom sustavu nadzora uhićenika i pritvorenika vodi se evidencija u elektronskom obliku, a zapisi se čuvaju 15 dana od dana nastanka, osim u slučaju da zapisi sadrže činjenice koje mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kada se čuvaju do okončanja postupka.

IX. ZAVRŠNA ODREDBA

Članak 54.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Broj: 511-01-152-37793-2009.

Zagreb, 16. srpnja 2009.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 78/14

Članak 22.

Obrasci tiskani uz Pravilnik o prijamu i postupanju s uhićenikom i pritvorenikom te o evidenciji pritvorenika u pritvorskoj policijskoj jedinici (»Narodne novine« broj: 88/2009) zamjenjuju se obrascima koji su tiskani uz ovaj Pravilnik i čine njegov sastavni dio.

Članak 23.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Broj: 511-01-152-55899/2-2014.

Zagreb, 18. lipnja 2014.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 123/16

Članak 3.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Broj: 511-01-152-78007/2-2016.

Zagreb, 21. prosinca 2016.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 50/19

Članak 6.

Ovaj Pravilnik objavit će se u »Narodnim novinama«, a stupa na snagu prvoga dana od dana objave.

Klasa: 011-02/19-01/74

Urbroj: 511-01-152-19-8

Zagreb, 13. svibnja 2019.

 

 

OBRASCI (NN 78/14)

 

POUKA O PRAVIMA UHIĆENIKA (NN 50/19)

 

IZVJEŠĆE O UHIĆENJU I DOVOĐENJU U PRITVORSKU POLICIJSKU JEDINICU (NN 50/19)

 

PRITVORSKI ZAPISNIK (NN 50/19)

 

IZVJEŠĆE O POSTUPANJU POLICIJE S UHIĆENIKOM OD UHIĆENJA DO DOVOĐENJA PRITVORSKOM NADZORNIKU ILI PUŠTANJA NA SLOBODU (NN 123/16)

REPUBLIKA HRVATSKA

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

_________________________________________

_________________________________________

Broj: ____________________________________

_________________________________________

(mjesto i datum)

IZVJEŠĆE

O POSTUPANJU POLICIJE S UHIĆENIKOM OD UHIĆENJA DO DOVOĐENJA PRITVORSKOM NADZORNIKU ILI PUŠTANJA NA SLOBODU

 

ime oca

 

OIB:

__ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __

(ime i prezime uhićene osobe)

 

 

 

 

rođen-og/e dana

 

god.

 

 

 

 

(mjesto, općina i država rođenja)

državljan-ina/ke

 

 

 

 

 

 

 

uhićen-og/e dana

 

u

 

sati u/na

 

 

 

 

 

 

 

 

(bliža oznaka mjesta i adresa)

                     

 

Postupanje policijskih službenika tijekom kriminalističkog istraživanja prema uhićeniku:

 

 

 

 

 

 

 

Datum, vrijeme (od-do)

 

Mjesto

 

Aktivnost

 

Policijski službenik/ci

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum, vrijeme (od-do)

 

Mjesto

 

Aktivnost

 

Policijski službenik/ci

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum, vrijeme (od-do)

 

Mjesto

 

Aktivnost

 

Policijski službenik/ci

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum, vrijeme (od-do)

 

Mjesto

 

Aktivnost

 

Policijski službenik/ci

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum, vrijeme (od-do)

 

Mjesto

 

Aktivnost

 

Policijski službenik/ci

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum, vrijeme (od-do)

 

Mjesto

 

Aktivnost

 

Policijski službenik/ci

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum, vrijeme (od-do)

 

Mjesto

 

Aktivnost

 

Policijski službenik/ci

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum, vrijeme (od-do)

 

Mjesto

 

Aktivnost

 

Policijski službenik/ci

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum, vrijeme (od-do)

 

Mjesto

 

Aktivnost

 

Policijski službenik/ci

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum, vrijeme (od-do)

 

Mjesto

 

Aktivnost

 

Policijski službenik/ci

 

Za vrijeme uhićenja uhićeniku je osiguran:

a) Odmor

 

 

 

 

 

 

 

Datum

 

Mjesto

 

Vrijeme od

 

Vrijeme do

 

b) Prehrana[1](Priložiti račun, narudžbenicu i drugo)

b1) Zadnja konzumacija hrane prije uhićenja (izjava uhićenika)

 

 

 

 

 

Datum i vrijeme upita

 

Mjesto upita

 

Vrijeme konzumacije-(ne izjašnjava se-napomena)

 

b2) Ponuđen obrok 1

 

 

 

 

 

 

 

Datum i vrijeme

 

Mjesto

 

Potpis uhićenika

 

Odbio – Prihvatio

 

b3) Ponuđen obrok 2

 

 

 

 

 

 

 

Datum i vrijeme

 

Mjesto

 

Potpis uhićenika

 

Odbio – Prihvatio

 

b4) Ponuđen obrok 3

 

 

 

 

 

 

 

Datum i vrijeme

 

Mjesto

 

Potpis uhićenika

 

Odbio – Prihvatio

 

c) Medicinska terapija[2](Priložiti medicinsku dokumentaciju)

 

 

 

 

 

Datum

 

Vrijeme

 

Vrsta lijeka

 

 

 

 

 

 

Datum

 

Vrijeme

 

Vrsta lijeka

 

d) Zamjenska – odjeća/obuća (podcrtati)

Dostavljena

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum i vrijeme

 

Mjesto

 

Potpis uhićenika

 

Osigurala policija

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum i vrijeme

 

Mjesto

 

Potpis uhićenika

 

Dodatne napomene[3](Upisuju se okolnosti koje nisu obuhvaćene u Izvješću o uhićenju i dovođenju u pritvorsku policijsku jedinicu i ovoj Evidenciji, a bitne su za cjelovito sagledavanje ispunjavanja prava uhićenika):

PRILOZI

 

 

 

 

(Policijski službenik)

 

(Rukovoditelj ustrojstvene jedinice)

 

 

Copyright © Ante Borić