Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Objavljeno u NN 59/2018 (4.7.2018.):

 

MINISTARSTVO ZA DEMOGRAFIJU, OBITELJ, MLADE I SOCIJALNU POLITIKU

Na temelju članka 93. stavka 3. Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti (»Narodne novine«, br. 70/15 i 127/17, u daljnjem tekstu: Zakon), ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku uz prethodnu suglasnost državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje donosi

 

PRAVILNIK O SUDJELOVANJU AZILANATA, STRANACA POD SUPSIDIJARNOM ZAŠTITOM I STRANACA POD PRIVREMENOM ZAŠTITOM U PLAĆANJU TROŠKOVA SMJEŠTAJA

I. UVODNE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuje se sudjelovanje azilanata, stranaca pod supsidijarnom zaštitom i stranaca pod privremenom zaštitom u plaćanju troškova smještaja.

Članak 2.

Izrazi koji se koriste u ovom Pravilniku, a imaju rodno značenje odnose se jednako na muški i ženski rod.

II. SUDJELOVANJE AZILANATA I STRANACA POD SUPSIDIJARNOM ZAŠTITOM U PLAĆANJU TROŠKOVA SMJEŠTAJA

Članak 3.

Azilant odnosno stranac pod supsidijarnom zaštitom za kojeg centar za socijalnu skrb, u razdoblju dok mu se osigurava smještaj sukladno Zakonu, utvrdi da ima imovinu u smislu članka 4. stavka 1. točke 19. Zakona o socijalnoj skrbi, (»Narodne novine« br. 157/13, 152/14, 99/15, 52/16, 16/17 i 130/17, u daljnjem tekstu: Zakon o socijalnoj skrbi) kojom može podmirivati troškove smještaja, dužan je sudjelovati u plaćanju troškova smještaja kako slijedi:

– azilant odnosno stranac pod supsidijarnom zaštitom koji živi sam i koji ima imovinu kojom može podmirivati troškove smještaja, dužan je sudjelovati u troškovima smještaja svom imovinom koja prelazi iznos od pet osnovica iz članka 27. stavka 2. Zakona o socijalnoj skrbi mjesečno

– azilant odnosno stranac pod supsidijarnom zaštitom koji živi u kućanstvu koje ima imovinu kojom se mogu podmirivati troškovi smještaja dužan je sudjelovati u troškovima smještaja svom imovinom koja prelazi iznos od tri osnovice iz članka 27. stavka 2. Zakona o socijalnoj skrbi mjesečno po članu kućanstva.

III. SUDJELOVANJE STRANACA POD PRIVREMENOM ZAŠTITOM U PLAĆANJU TROŠKOVA SMJEŠTAJA

Članak 4.

Odredbe ovoga Pravilnika koje se odnose na sudjelovanje u troškovima smještaja azilanta odnosno stranca pod supsidijarnom zaštitom na odgovarajući se način primjenjuju i na stranca pod privremenom zaštitom u skladu s pravima koja stranac pod privremenom zaštitom ostvaruje na temelju odredbi Zakona.

IV. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 5.

Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o načinima i uvjetima ostvarivanja prava na smještaj azilanata, stranaca pod supsidijarnom zaštitom i stranaca pod privremenom zaštitom te sudjelovanja azilanata, stranaca pod supsidijarnom zaštitom i stranaca pod privremenom zaštitom u plaćanju troškova smještaja (»Narodne novine«, broj 3/16).

Članak 6.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/18-04/1

Urbroj: 519-04-2-3-2/1-18-15

Zagreb, 26. lipnja 2018.

Ministrica Nada Murganić, v. r.

 

 

 

Copyright © Ante Borić