Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

PRESTAO VAŽITI ALI VIDI OVDJE!
Objavljeno u NN 58/2018 (30.6.2018.):

 

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 63. stavka 2. Zakona o sustavu državne uprave (»Narodne novine«, br. 150/11, 12/13 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske, 93/16 i 104/16), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 27. lipnja 2018. godine donijela

 

UREDBU O IZMJENAMA UREDBE O UNUTARNJEM USTROJSTVU SREDIŠNJEG DRŽAVNOG UREDA ZA ŠPORT

Članak 1.

U Uredbi o unutarnjem ustrojstvu Središnjeg državnog ureda za šport (»Narodne novine«, broj 118/16), članak 7. mijenja se i glasi:

»Sektor za razvoj športa vrednuje programe javnih potreba u športu koje predlažu krovna športska udruženja (Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor, Hrvatski sportski savez gluhih, Hrvatski školski sportski savez i Hrvatski akademski sportski savez); obavlja upravne i stručne poslove koji se odnose na predlaganje Nacionalnog programa športa; usklađuje aktivnosti krovnih športskih udruženja i nacionalnih športskih saveza; provodi programe sufinanciranja organizacije velikih športskih manifestacija; sudjeluje u izradi financijskog i provedbenog plana velikih športskih priredbi u zemlji i inozemstvu; organizira sustav praćenja, analize i razvoja športa kroz programe krovnih športskih udruženja i nacionalnih športskih saveza; priprema kategorizaciju športova i kriterije za financiranje športa na državnoj razini temeljem kategorizacije športova; surađuje s drugim ustrojstvenim jedinicama u razvoju informacijskog i izvještajnog sustava u športu kojim prati cjelokupno stanje u športu te vodi brigu o registrima iz svojeg djelokruga.

Sektor skrbi o standardu vrhunskih športaša za vrijeme njihove športske karijere i nakon nje; vodi brigu o zdravstvenoj zaštiti športaša; obavlja poslove vezane uz skrb o športskoj infrastrukturi; provodi postupke stipendiranja i nagrađivanja športaša. Sudjeluje u izradi standarda za izgradnju i opremanje športskih objekata te izradi mreže športskih građevina. Obavlja poslove pripreme stručnih podloga za izradu nacrta prijedloga zakona, prijedloga drugih propisa iz svoga djelokruga. Sektor obavlja i druge poslove iz svoga djelokruga.

Za obavljanje poslova iz djelokruga Sektora za razvoj športa, ustrojavaju se sljedeće unutarnje ustrojstvene jedinice:

3.1. Služba za programe krovnih športskih udruženja i nacionalnih športskih saveza

3.2. Služba za športski standard.«.

Članak 2.

Naslov iznad članka 8. i članak 8. mijenjaju se i glase:

»3.1. Služba za programe krovnih športskih udruženja i nacionalnih športskih saveza

Članak 8.

Služba za programe krovnih športskih udruženja i nacionalnih športskih saveza prati provedbu mjera iz Nacionalnog programa športa, Godišnjeg programa provedbe i programa javnih potreba u športu iz djelokruga Službe te vrednovanje njihovih učinaka, analizu provedbe i usklađivanja s drugim strateškim dokumentima; predlaže poboljšanje postojećih i predlaganje novih razvojnih programa te obavlja koordinaciju sudionika provedbe strateških dokumenata i razvojnih programa; provodi programe sufinanciranja organizacije velikih športskih manifestacija; sudjeluje u izradi financijskog i provedbenog plana velikih športskih priredbi u zemlji i inozemstvu; obavlja administrativne poslove za Nacionalno vijeće za sport; sudjeluje u pripremi podloga za izradu državnog proračuna i načinu korištenja financijskih sredstava iz državnog proračuna iz svoje nadležnosti; daje suglasnosti za održavanje međunarodnih športskih natjecanja u Republici Hrvatskoj.

Služba skrbi o razvojnim programima za perspektivne i vrhunske športaše; izrađuje sustav kriterija vrednovanja športova na temelju ostvarenih rezultata, razvijenosti, javnog statusa i specifičnosti prostornih i materijalnih uvjeta za pojedini šport. Služba prati i analizira svaki šport, športsku granu i disciplinu pojedinačno s aspekata plasmana, domaće i međunarodne konkurentnosti; pruža stručnu i organizacijsku potporu krovnim športskim udruženjima u izradi godišnjih planova i programa te pruža podršku istima radi osiguranja njihovih osnovnih infrastrukturnih, materijalnih i financijskih uvjeta; administrativno vodi registre informacijskog sustava u športu i izvještajni dio sustava iz svoje nadležnosti. Služba sudjeluje u provedbi preventivnih obrazovnih programa borbe protiv nezakonitog i protupropisnog klađenja te namještanja utakmica. Služba obavlja i druge poslove iz svoga djelokruga.«.

Članak 3.

Naslov iznad članka 9. i članak 9. mijenjaju se i glase:

»3.2. Služba za športski standard

Članak 9.

Služba za športski standard provodi postupke vezane uz prava športaša i djelatnih stručnih osoba u športu; provodi postupke dodjeljivanja državnih nagrada u športu, Državne nagrade za sport »Franjo Bučar« te trajnih novčanih naknada; skrbi o kategorizaciji i stipendiranju vrhunskih športaša; potiče športaše na školovanje tijekom i nakon športske karijere; skrbi o mirovinskim i drugim pravima vrhunskih športaša; skrbi o zdravstvenoj zaštiti športaša u suradnji s ministarstvom nadležnim za područje zdravstva; u suradnji sa športskim udruženjima i drugim tijelima osmišljava modele zapošljavanja športaša u sredinama lokalne zajednice nakon športske karijere. Služba obavlja administrativne poslove vezane uz rad Povjerenstva za profesionalne sportske klubove i vodi Registar profesionalnih sportskih klubova.

Služba skrbi i sudjeluje u izradi propisa vezanih uz športske građevine i donošenje Mreže športskih građevina; predlaže kriterije za ulaganje u športsku infrastrukturu; razvija odgovarajući model suradnje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u pregledu raspoložive športske infrastrukture, vlasništva te načina korištenja i upravljanja; potiče obnovu i održavanje i modernizaciju športskih objekata; administrativno vodi registre informacijskog sustava u športu i izvještajni dio sustava iz svoje nadležnosti. Obavlja poslove pripreme stručnih podloga za izradu nacrta prijedloga zakona, prijedloga drugih propisa iz svoga djelokruga. Služba obavlja i druge poslove iz svoga djelokruga.«.

Članak 4.

Članak 10. mijenja se i glasi:

»Sektor za potporu sustavu športa predlaže mjere za unaprjeđenje športa djece i mladih te lokalnog športa; planira i prati provedbu strateških mjera za razvoj športa djece i mladih i lokalnog športa; skrbi o provedbi Nacionalnog programa športa na razini županija, gradova i općina; surađuje s udrugama, savezima i trgovačkim društvima koji obavljaju športsku djelatnost na lokalnoj razini. Provodi poslove vezane uz brigu o stručnim kadrovima u športu; priprema programe za promicanje tjelesne kulture i športa te integracije djece s invaliditetom; provodi programe prevencije nasilja u športu; vrednuje programe iz područja športa djece i mladih i lokalnog športa; surađuje s drugim ustrojstvenim jedinicama u razvoju informacijskog i izvještajnog sustava u športu kojim prati cjelokupno stanje u športu te vodi brigu o registrima iz svojeg djelokruga.

Sektor surađuje sa svim institucijama Europske unije i drugim međunarodnim institucijama važnim za šport; sudjeluje u radu stalnih tijela Vijeća Europe i drugih međunarodnih organizacija u području športa; provodi programe međunarodne suradnje; obavlja poslove vezane uz EU fondove; vodi registar i evidencije prema standardima Europske unije. Obavlja poslove pripreme stručnih podloga za izradu nacrta prijedloga zakona, prijedloga drugih propisa iz svoga djelokruga. Sektor obavlja i druge poslove iz svoga djelokruga.

Za obavljanje poslova iz djelokruga Sektora za potporu sustavu športa, ustrojavaju se sljedeće unutarnje ustrojstvene jedinice:

4.1. Služba za lokalni šport i stručne kadrove

4.2. Služba za međunarodnu suradnju i EU fondove.«.

Članak 5.

Naslov iznad članka 11. i članak 11. mijenjaju se i glase:

»4.1. Služba za lokalni šport i stručne kadrove

Članak 11.

Služba za lokalni šport i stručne kadrove obavlja poslove iz područja lokalnog športa, športske rekreacije, školskog i akademskog športa; sudjeluje u izradi prijedloga Nacionalnog programa športa, strategija, razvojnih planova i programa i drugih strateških dokumenata za unaprjeđenje lokalnog športa, športske rekreacije, školskog i akademskog športa; pruža stručnu pomoć jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave; promiče razvoj športa putem potpore izvaninstitucionalnom odgoju i obrazovanju kroz sufinanciranje programa i projekata športskih udruga lokalne razine; skrbi o stjecanju stručnih kvalifikacija u športu, licenciranju stručnih kadrova i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija; administrativno vodi registre informacijskog sustava u športu i izvještajni dio sustava iz svoje nadležnosti. Služba brine o jačanju uloge lokalnih i regionalnih športskih zajednica u planiranju, razvoju i realizaciji javnih potreba športa uz poseban naglasak na razvoj športa djece i mladeži; skrbi o športašima na lokalnoj razini; stvara uvjete za ostvarivanje ukupne politike Nacionalnog programa športa; potiče razvoj volonterstva u športu; izrađuje prijedloge održivog modela financiranja programa športa na lokalnoj i regionalnoj razini; skrbi o suradnji sa športskim udruženjima u svrhu zajedničkog poticanja športskih aktivnosti u vrtićima i školama; provodi programe prevencije nasilja u športu; potiče projekte bavljenja športskom rekreacijom radi očuvanja i unaprjeđenja zdravlja građana svih dobnih skupina; razvija učinkovit model suradnje s nacionalnim športskim savezima i klubovima na jačanju baze mladih športaša te osmišljavanju športskih priredbi za mladež na svim razinama. Obavlja poslove pripreme stručnih podloga za izradu nacrta prijedloga zakona, prijedloga drugih propisa iz svoga djelokruga. Služba obavlja i druge poslove iz svoga djelokruga.«.

Članak 6.

Naslov iznad članka 12. i članak 12. mijenjaju se i glase:

»4.2. Služba za međunarodnu suradnju i EU fondove

Članak 12.

Služba za međunarodnu suradnju i EU fondove obavlja poslove vezane uz međunarodnu suradnju i strukturne fondove Europske unije te upravlja projektima iz tih programa, koordinirajući sa športskim udruženjima i obavljajući poslove iz djelokruga međunarodne suradnje. Sudjeluje u pripremi podloga za izradu državnog proračuna i načinu korištenja financijskih sredstava državnog proračuna iz područja međunarodnih poslova. Služba sudjeluje u radu stručnih međunarodnih organizacija; sudjeluje u pripremi stručnih podloga za izradu nacrta prijedloga zakona, prijedloga drugih propisa i rezolucija.

Služba brine o jačanju utjecaja hrvatskog športa i športske rekreacije u međunarodnim športskim organizacijama; skrbi o održavanju redovnih godišnjih sastanaka s predstavnicima krovnih međunarodnih športskih organizacija radi ujednačenog predstavljanja hrvatskih interesa u istima; brine o ispunjenosti uvjeta za prijem u hrvatsko državljanstvo športaša stranaca na temelju interesa Republike Hrvatske; surađuje s međunarodnim organizacijama u provedbi programa dual karijere i dodatnog usavršavanja i obrazovanja športaša.

Služba potiče stvaranje boljih uvjeta za korištenje strukturnih fondova u području športa i poticanja ulaganja u šport te savjetuje dionike športa u svrhu učinkovitijeg korištenja sredstava EU fondova; izrađuje preporuke za pozicioniranje športa u programskim dokumentima s ciljem učinkovitijeg korištenja strukturnih fondova; izrađuje preporuke za otvaranje mogućnosti korištenja strukturnih fondova za istraživačke projekte kojima se prikupljaju, analiziraju i vrednuju podaci koji mogu doprinijeti razvoju športa; administrativno vodi registre informacijskog sustava u športu i izvještajni dio sustava iz svoje nadležnosti.

Služba potiče poštivanje specifičnosti športa u politikama Europske unije i unaprjeđenje suradnje sa športskim organizacijama iz Europske unije i drugih zemalja te potiče međunarodne suradnje koje doprinose razvoju športa u Hrvatskoj te razmjeni iskustava znanja među partnerima iz Europske unije i drugih zemalja. Služba obavlja i druge poslove iz svoga djelokruga.«.

Članak 7.

Okvirni broj državnih službenika i namještenika potrebnih za obavljanje poslova iz djelokruga Središnjeg državnog ureda za šport prikazan u tablici koja je sastavni dio Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Središnjeg državnog ureda za šport (»Narodne novine«, broj 118/16), zamjenjuje se Okvirnim brojem državnih službenika i namještenika Središnjeg državnog ureda za šport, koji je prikazan u tablici koja je sastavni dio ove Uredbe.

Članak 8.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport, uz prethodnu suglasnost središnjeg tijela državne uprave nadležnog za službeničke odnose, uskladit će Pravilnik o unutarnjem redu Središnjeg državnog ureda za šport s odredbama ove Uredbe, u roku od 30 dana od dana njezina stupanja na snagu.

Članak 9.

Ova Uredba stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 022-03/18-03/44

Urbroj: 50301-27/25-18-2

Zagreb, 27. lipnja 2018.

Predsjednik mr. sc. Andrej Plenković, v. r.

OKVIRNI BROJ DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA SREDIŠNJEG DRŽAVNOG UREDA ZA ŠPORT

 

Unutarnje ustrojstvene jedinice Središnjeg državnog ureda za šport

Broj službenika i namještenika

Neposredno u Središnjem državnom uredu, izvan sastava unutarnjih ustrojstvenih jedinica

1

1. KABINET DRŽAVNOG TAJNIKA SREDIŠNJEG DRŽAVNOG UREDA

6

2. GLAVNO TAJNIŠTVO

1

2.1. Služba pravnih i općih poslova

6

2.2. Služba za financije i računovodstvo

5

3. SEKTOR ZA RAZVOJ ŠPORTA

1

3.1. Služba za programe krovnih športskih udruženja i nacionalnih športskih saveza

5

3.2. Služba za športski standard

5

4. SEKTOR ZA POTPORU SUSTAVU ŠPORTA

1

4.1. Služba za lokalni šport i stručne kadrove

5

4.2. Služba za međunarodnu suradnju i EU fondove

6

5. SAMOSTALNA SLUŽBA SPORTSKE INSPEKCIJE

5

SREDIŠNJI DRŽAVNI URED – UKUPNO

47

 

 

 

 

 

Copyright © Ante Borić