Baza je ažurirana 08.05.2024. 

zaključno sa NN 53/24

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA, PROSTORNOG UREĐENJA I GRADITELJSTVA

Na temelju članaka 32., 39. i 46. Zakona o građevnim proizvodima (»Narodne novine«, br. 86/08.) ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, donosi

 

PRAVILNIK O OCJENJIVANJU SUKLADNOSTI, ISPRAVAMA O SUKLADNOSTI I OZNAČAVANJU GRAĐEVNIH PROIZVODA

Pročišćeni tekst

NN 103/08147/0987/10129/11, 118/19

II. UVJETI ZA OBAVLJANJE POSLOVA

Članak 4. (NN 87/10, 118/19)

Iznimno od stavka 1., 2. i 3. ovoga članka, radnju ocjenjivanja sukladnosti za koju nema ovlaštene osobe, može podugovaranjem provesti osoba određena Tablicom 1. koja je tiskana u prilogu ovoga Pravilnika i čini njegov sastavni dio. U slučaju da je prijavljeno ili akreditirano tijelo radnju ocjenjivanja sukladnosti već provelo, osoba određena Tablicom 1. umjesto podugovaranja priznaje dokument o radnji ocjenjivanja sukladnosti.

Stavak 4. ovoga članka odgovarajuće se primjenjuje na izdavanje potvrde o tvorničkoj kontroli proizvodnje ili potvrde o sukladnosti građevnog proizvoda.

Članak 16. (NN 87/10, 118/19)

Proizvođač u svrhu obavljanja radnji koje provodi u postupku ocjenjivanja sukladnosti građevnog proizvoda mora: – imati posebne ustrojstvene jedinice čiji je djelokrug rada samo obavljanje propisanih radnji (ispitni laboratorij i/ili stalna tvornička kontrola proizvodnje), – imenovati osobu odgovornu za rad ustrojstvene jedinice koja provodi pojedine radnje u postupku ocjenjivanja sukladnosti građevnog proizvoda, i – uspostaviti sustav pisanih pravila provođenja pojedinih rad­nji u postupku ocjenjivanja sukladnosti građevnog proizvoda koji mora biti takav da osigurava tehničku ispravnost i točnost, objektivnost dobivenih rezultata te usklađenost sa zahtjevima odgovarajuće norme građevnog proizvoda (predmet i učestalost ispitivanja, umjeravanje opreme, kontrola proizvodnog procesa, mjere za utvrđivanje i otklanjanje nedostataka proizvodnje i sl.). Provođenje radnji u postupku ocjenjivanja sukladnosti gra­đev­nog proizvoda proizvođač može povjeriti drugoj osobi koja ispunjava uvjete iz stavka 1. ovoga članka. Osoba iz stavka 2. ovoga članka povjerene poslove obavlja u ime i za račun proizvođača, a u obavljanju tih poslova prema Ministarstvu i ovlaštenim osobama ima isti položaj i dužnosti kao i proizvođač.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 147/09

Članak 2.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 87/10

Članak 9.

U Prilogu 3. i 4. u grafičkom prikazu riječi »klasa, urudžbeni broj i datum izdavanja isprave o sukladnosti« zamjenjuju se riječima »identifikacijska oznaka izjave o sukladnosti«.

Članak 10.

Sustav pisanih pravila iz članka 16. stavka 1. podstavka 3. Pravilnika, proizvođači moraju dopuniti mjerama za utvrđivanje i otklanjanje nedostatka proizvodnje u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ove izmjene i dopune Pravilnika.

Članak 11.

Dokumenti o ocjenjivanju sukladnosti, potvrde o sukladnosti građevnih proizvoda, potvrde o tvorničkoj kontroli proizvodnje i izjave o sukladnosti građevnih proizvoda izdani u skladu sa ranije važećim propisima smatraju se dokumentima, potvrdama odnosno izjavama izdanim u skladu s ovim Pravilnikom.

Dokumenti o ocjenjivanju sukladnosti, potvrde o sukladnosti građevnih proizvoda, potvrde o tvorničkoj kontroli proizvodnje i izjave o sukladnosti građevnih proizvoda mogu se izdavati sa sadržajem propisanim ranije važećim propisima u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

Članak 12.

Odredbe članka 4. podstavka 4. i 5. prestaju se primjenjivati nakon dana pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Na obvezni sadržaj potvrde o sukladnosti, potvrde o tvorničkoj kontroli proizvodnje i izjave o sukladnosti građevnih proizvoda propisan ovim Pravilnikom se, nakon dana pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, a za građevne proizvode na koje se odnosi usklađena europska specifikacija u okviru Direktive 89/106/EEZ i njezinih dopuna, primjenjuje odgovarajući sadržaj propisan za zajednički europski ekonomski prostor.

Članak 13.

Postupci započeti prema ranije važećim propisima, završit će se prema odredbama ovoga Pravilnika.

Članak 14.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 129/11

Članak 2.

(1) Ovlaštenjima za obavljanje radnji ocjenjivanja sukladnosti, za izdavanje potvrda o sukladnosti te za izdavanje potvrda o tvorničkoj kontroli proizvodnje građevnih proizvoda važećima na dan stupanja na snagu ovoga Pravilnika, produljuje se rok važenja do 30. lipnja 2013. godine.

(2) O produljenju roka važenja iz stavka 1. ovoga članka ne donosi se posebno rješenje.

(3) Produljenje roka važenja iz stavka 1. ovoga članka ne odnosi se na privremena ovlaštenja i ovlaštenja za koje je potrebno usklađenje sa Odlukom Ministra o sustavima ocjenjivanja sukladnosti građevnih proizvoda koja su važeća na dan stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

Članak 3.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 118/19

Prestanak važenja Pravilnika

Članak 45.

Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o ocjenjivanju sukladnosti, ispravama o sukladnosti i označavanju građevnih proizvoda (»Narodne novine«, broj 103/08, 147/09, 87/10 i 129/11), osim odredaba članka 4. stavaka 4. i 5., članka 16. i Tablice 1. toga Pravilnika i Pravilnik o tehničkim dopuštenjima za građevne proizvode (»Narodne novine«, broj 103/08).

Stupanje na snagu Pravilnika

Članak 46.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

PRILOG 1.   Tablica skupina radnji koje se provode u pojedinom sustavu ocjenjivanja sukladnosti

ISPRAVA O SUKLADNOSTI

SUSTAV OCJENJIVANJA SUKLADNOSTI

radnju provodi proizvođač

radnju provodi ovlaštena osoba

stalna tvornička kontrola proizvodnje

ispitivanje uzoraka iz proizvodnje prema utvrđenom planu ispitivanja

početno ispitivanje tipa građevnog proizvoda

početno ispitivanje tipa građevnog proizvoda

početni nadzor tvornice i početni nadzor tvorničke kontrole proizvodnje

stalni nadzor, procjena i ocjenjivanje tvorničke kontrole proizvodnje

ispitivanje slučajnih uzoraka uzetih iz proizvodnje iz propisanih skupina

P + I

 

1+

 

 

1

 

 

 

I

 

2+

 

• a)

• a)

 

2

 

 

• a)

 

 

3

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

P = potvrda o sukladnosti I = izjava o sukladnosti • označava radnju koju je obvezan provesti ili provoditi proizvođač odnosno ovlaštena osoba u pojedinom sustavu ocjenjivanja sukladnosti a) ovlaštena osoba izdaje potvrdu o tvorničkoj kontroli proizvodnje  

 

Copyright © Ante Borić