Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST

Na temelju članka 20. stavka 4. Zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (»Narodne novine«, broj 107/03), članka 15. stavka 1. podstavka 5., članka 72. stavka 1. podstavka 5. i stavka 3. Statuta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (»Narodne novine«, broj 193/03, 73/04, 116/08, 101/09, 118/11), Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uz prethodnu suglasnost Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, donio je

 

PRAVILNIK O POSTUPKU OBJAVLJIVANJA NATJEČAJA I O ODLUČIVANJU O ODABIRU KORISNIKA SREDSTAVA FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST

Pročišćeni tekst

NN 153/1129/14155/14

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuje se sadržaj i postupak objavljivanja javnog natječaja, te postupak odlučivanja o odabiru pravnih i fizičkih osoba (u daljnjem tekstu: korisnici sredstava) kojima Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (u daljnjem tekstu: Fond), financira provedbu programa, projekata i drugih aktivnosti u području zaštite okoliša i području energetske učinkovitosti.

Članak 2. (NN 29/14155/14)

(1) Javni natječaj za ostvarenje prava na sredstva Fonda za namjenu utvrđenu Zakonom o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (u daljnjem tekstu: Zakon o Fondu) raspisuje direktora Fonda.

(2) Direktor Fonda raspisuje javni natječaj na temelju godišnjeg programa raspisivanja javnih natječaja i javnih poziva za neposredno sufinanciranje, sukladno programu rada i financijskom planu Fonda, na temelju prioriteta utvrđenih sukladno nacionalnim strateškim i planskim dokumentima u području zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Godišnji program raspisivanja natječaja može se tijekom provedbe, sukladno promjenama u programu rada, odnosno financijskom planu, mijenjati i dopunjavati, na prijedlog direktora Fonda.

(3) Godišnji program raspisivanja javnih natječaja i javnih poziva sadrži predmet javnog natječaja odnosno javnog poziva, na koje se korisnike odnosi, maksimalnu visinu sredstava po pojedinom projektu, programu odnosno aktivnosti, te rok za objavu javnog natječaja odnosno javnog poziva.

Članak 3. (NN 29/14155/14)

(1) Tekst javnog natječaja sukladno godišnjem programu raspisivanja javnih natječaja i javnih poziva iz članka 2. stavka 3. ovoga Pravilnika priprema unutarnja ustrojstvena jedinica Fonda (u daljnjem tekstu: ustrojstvena jedinica) iz čijeg se djelokruga poslova javni natječaj provodi u suradnji s drugim ustrojstvenim jedinicama.

(2) Tekst javnog natječaja sadrži: naziv provoditelja natječaja, predmet javnog natječaja, uvjete kojima korisnik sredstava mora udovoljiti, vrstu i visinu sredstava koja se natječajem dodjeljuju, natječajnu dokumentaciju, rok za dostavu ponuda na javni natječaj, kriterije za dodjelu sredstava, obrasce i upute za prijavu na natječaj te rok i način objavljivanja rezultata provedenog natječaja.

(3) Rok za dostavu ponuda na javni natječaj ne može biti kraći od 15 dana ni dulji od 60 dana od dana objave natječaja.

(4) Rok za dostavu ponuda na javni poziv za neposredno sufinanciranje počinje danom objave javnog poziva na internetskoj stranici Fonda, a završava istekom kalendarske godine ili objavom o iskorištenosti predviđenih sredstava namijenjenih predmetu javnog poziva, sukladno programu rada i financijskom planu Fonda.

(5) Tekst javnog natječaja objavljuje se u »Narodnim novinama« i na internetskoj stranici Fonda, a po potrebi i tiskovnim javnim medijima.

Članak 4. (NN 29/14155/14)

(1) Ponude se dostavljaju u zatvorenoj omotnici s nazivom i adresom Fonda, nazivom i adresom ponuditelja, naznakom predmeta javnog natječaja na koji se ponuda odnosi i naznakom »Ne otvaraj«.

(2) U roku za dostavu ponuda ponuditelj može dopuniti ili izmijeniti ponudu. Nakon proteka roka za dostavu ponuda, ponuda se ne može mijenjati.

(3) Ponude na javni poziv za neposredno sufinanciranje ponuditelj može sukladno uvjetima javnog poziva dopuniti na zahtjev Fonda do donošenja odluke o odabiru korisnika i dodjeli sredstava Fonda.

(4) Ponude se upisuju u upisnik o zaprimanju ponuda prema redoslijedu zaprimanja.

(5) Upisnik o zaprimanju ponuda sastavni je dio zapisnika o otvaranju ponuda na javni natječaj.

(6) Na omotnicama zaprimljenih ponuda naznačuje se redni broj, datum i vrijeme zaprimanja.

(7) Ponuda pristigla nakon roka za dostavu ponuda ne otvara se i obilježava se kao zakašnjelo pristigla ponuda.

(8) Ponude pristigle na javni poziv otvaraju se i ocjenjuju pojedinačno, redoslijedom kako su zaprimljene u Fond.

Članak 5. (NN 29/14155/14)

(1) Ustrojstvena jedinica iz čijeg se djelokruga poslova javni natječaj provodi, u suradnji s drugim ustrojstvenim jedinicama, dužna je u roku od 60 dana od dana isteka roka za dostavu ponuda, otvoriti sve pravovremeno pristigle ponude, ocijeniti sve dopuštene ponude i ponude izjavljene od strane ponuditelja na koje se natječaj odnosi, na temelju kriterija utvrđenih općim aktima Fonda i javnim natječajem, te prema ostvarenom broju bodova po pojedinom kriteriju i mjerilu za svaku ponudu i listi ponuditelja u odnosu na ukupno ostvareni broj bodova, izraditi prijedlog o odabiru korisnika sredstava.

(2) Direktor Fonda, u daljnjem roku od 15 dana, donosi odluku o odabiru korisnika i dodjeli sredstava Fonda po javnom natječaju.

(3) Kod javnog poziva za neposredno sufinanciranje, ustrojstvena jedinica iz čijeg se djelokruga poslova javni poziv provodi, pristupa otvaranju i ocjenjivanju pristiglih ponuda pojedinačno, te u roku od 30 dana od dana zaprimanja pojedinačne ponude, izrađuje prijedlog o odabiru korisnika sredstava.

(4) Direktor Fonda, u daljnjem roku od 15 dana, donosi odluku o odabiru korisnika i dodjeli sredstava Fonda po javnom pozivu.

Članak 6. (NN 29/14155/14)

(1) Iznimno od članka 5. Pravilnika, radi pripreme i obrade ponuda na javni natječaj direktor Fonda može osnovati povjerenstvo.

(2) Povjerenstvo iz stavka 1. ovog članka može biti sastavljeno od članova ustrojstvene jedinice iz čijeg djelokruga poslova se javni natječaj provodi, članova ostalih ustrojstvenih jedinica Fonda, ovisno o složenosti predmeta natječaja, kao i od predstavnika nadležnog ministarstva iz čijeg djelokruga poslova se natječaj objavljuje.

(3) Povjerenstvo je dužno, na temelju obrade ponuda na javni natječaj, izraditi zapisnik o otvaranju i ocijeni ponuda te dati stručnu ocjenu za prijedlog odabira korisnika sredstava Fonda.

(4) Zapisnik o otvaranju i ocijeni ponuda s prijedlogom o odabiru korisnika sredstava prema listi ponuditelja s obzirom na ukupno ostvaren broj bodova, dostavlja se direktoru Fonda, potpisan od strane svih članova Povjerenstva, u roku iz članka 5. stavka 1. Pravilnika.

Članak 7. (NN 29/14155/14)

(1) Odluka iz članka 5. stavka 2. se objavljuje se na internetskoj stranici Fonda.

(2) Obavijest o objavi Odluke na internetskoj stranici Fonda dostavlja se svim ponuditeljima.

(3) Protiv Odluke ponuditelj ima pravo na prigovor koji se podnosi Fondu izravno u pisanom obliku, putem pošte, u obliku elektroničke isprave izrađene sukladno zakonu ili usmeno na zapisnik u roku od 15 dana od dana zaprimanja obavijesti o objavi Odluke iz stavka 3. ovoga članka.

(4) Podnositelj prigovora mora naznačiti postupanje Fonda koje osporava te isto obrazložiti.

(5) Odluku po prigovoru donosi Upravni odbor Fonda u roku od 60 dana od dana podnošenja prigovora iz stavka 4. ovog članka.

(6) Odluka po prigovoru iz stavka 6. ovog članka dostavlja se podnositelju prigovora te objavljuje na internetskoj stranici Fonda.

(7) Odluka iz stavka 1. ovoga članka i odluka po prigovoru iz stavka 6. ovoga članka nisu upravni akti.

(8) Objava odluke o odabiru korisnika i dodjeli sredstava Fonda po objavljenom javnom natječaju na internetskoj stranici Fonda, pravo na žalbu od strane ponuditelja na odluke po objavljenom javnom natječaju, kao i odlučivanje Upravnog odbora po prigovoru, ne odnosi se na odluke po javnom pozivu iz članka 5. stavka 4.

Članak 8. (NN 29/14155/14)

(1) Direktor Fonda donijet će odluku o poništenju natječaja ili dijela natječaja ako nije podnesena niti jedna prihvatljiva ponuda prema uvjetima javnog natječaja ili ako se prije isteka natječajnog roka utvrdi da se natječajna dokumentacija mora bitno mijenjati.

(2) Brisan.

Članak 9. (NN 155/14)

Na temelju odluka iz članka 5. ovoga Pravilnika direktor Fonda sklapa ugovor s korisnikom sredstava o načinu i namjeni korištenja sredstava Fonda, rokovima za realizaciju i drugim pravima i obvezama ugovornih strana.

Članak 10.

Postupci po javnim natječajima započeti do stupanja na snagu ovog Pravilnika nastavit će se i dovršiti prema odredbama Pravilnika o postupku objavljivanja natječaja i o odlučivanju o odabiru korisnika sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (»Narodne novine« broj 183/04).

Članak 11.

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o postupku objavljivanja natječaja i o odlučivanju o odabiru korisnika sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (»Narodne novine« broj 183/04).

Članak 12.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 024-04/11-02/02

Urbroj: 563-02-01/05-11-1

Zagreb, 2. prosinca 2011.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 29/14

Članak 8.

Odredbe ovog Pravilnika koje se odnose na javni natječaj na odgovarajući način se primjenjuju i na javni poziv za neposredno sufinanciranje, osim odredaba gdje je za javni poziv drugačije propisano.

Članak 9.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 024-04/14-02/2

Urbroj: 563-02-1/15-14-3

Zagreb, 5. veljače 2014.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 155/14

Članak 9.

Postupci započeti prema Pravilniku o postupku objavljivanja natječaja i o odlučivanju o odabiru korisnika sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (»Narodne novine«, broj 153/11 i 29/14), dovršit će se prema odredbama tog Pravilnika.

Članak 10.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 024-04/14-02/2

Urbroj: 563-02-1/109-14-13

Zagreb, 17. prosinca 2014.

 

 

Copyright © Ante Borić