Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST

Na temelju članka 20. stavka 4. Zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (»Narodne novine«, broj 107/03), članka 15. stavka 1. podstavka 5., članka 72. stavka 1. podstavka 6. i stavka 3. Statuta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (»Narodne novine«, broj 193/03 i 73/04), Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na sjednici održanoj dana 20. prosinca 2004. godine, uz prethodnu suglasnost Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, donio je

 

PRAVILNIK O NAČINU PRAĆENJA NAMJENSKOG KORIŠTENJA SREDSTAVA FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST I UGOVORENIH PRAVA I OBVEZA

Pročišćeni tekst

NN 183/0429/14

Članak 1.

Ovim Pravilnikom uređuje se način praćenja namjenskog korištenja sredstava koja Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (u daljnjem tekstu: Fond) odobrava za financiranje pripreme, provedbe i razvoja programa, projekata i sličnih aktivnosti u području očuvanja, održivog korištenja, zaštite i una­prjeđivanja okoliša i u području energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije (u daljnjem tekstu: sredstva Fonda) te način praćenja ugovorenih prava i obveza korisnika.

Članak 2. (NN 29/14)

Pravne i fizičke osobe kojima su odobrena sredstva Fonda za provedbu programa, projekata, odnosno drugih aktivnosti (u daljnjem tekstu: korisnici sredstava) dužni su dodijeljena sredstva koristiti namjenski, u skladu s odlukom o odabiru korisnika i dodjeli sredstava Fonda (u daljnjem tekstu: odluka o dodjeli sredstava), na način i u rokovima utvrđenim ugovorom o korištenju sredstava Fonda.

Članak 3. (NN 29/14)

Fond prati korištenje sredstava koja je dodijelio za projekte, programe i druge aktivnosti te nadzire njihovo namjensko koriš­tenje sukladno odluci o dodjeli sredstava, a na temelju ugovora o korištenju sredstava Fonda, ovisno o njihovoj namjeni.

Ugovor o korištenju sredstava Fonda mora sadržavati odredbe o načinu praćenja i kontrole izvođenja projekta, o načinu i rokovima obavješćivanja Fonda te o mjerama koje mogu nastupiti radi neis­punjavanja ugovorenih obveza i nenamjenskog korištenja sredstava Fonda.

Fond prati i kontrolira namjensko korištenje dodijeljenih sredstava od trenutka stupanja na snagu odluke o dodjeli sredstava, što uključuje kontrolu nad svim postupcima i aktivnostima koje provodi korisnik sredstava vezano uz njegovo izvršenje svih prava i obveza na temelju odluke o dodjeli sredstava odnosno sklopljenog ugovora o korištenju sredstava Fonda.

Članak 4. (NN 29/14)

Fond prati i kontrolira namjensko korištenje sredstava Fonda te izvršenje prava i obveza korisnika sredstava temeljem odluke o dodjeli sredstava odnosno sklopljenog ugovora o korištenju sredstava Fonda, i to:

– neposrednim očevidom, putem ovlaštene osobe Fonda,

– na temelju izviješća i dokumentacije dostavljene od strane korisnika sredstava,

– na drugi način određen odlukom, odnosno ugovorom, ovisno o vrsti programa, projekta, odnosno aktivnosti.

Članak 5. (NN 29/14)

Fond ima pravo u svako doba putem ovlaštenih osoba Fonda pratiti i kontrolirati namjensko korištenje sredstava Fonda, te izvršenje prava i obveza korisnika sredstava na temelju odluke o dodjeli sredstava, odnosno sklopljenog ugovora o korištenju sredstava Fonda iz članka 3. ovoga Pravilnika.

Namjensko korištenje sredstava Fonda i izvršenje prava i obveza korisnika sredstava Fonda dodijeljenih za realizaciju programa i projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti prate i kontroliraju nadležne službe Fonda.

Ako se u postupku praćenja i kontrole nad namjenskim troše­njem sredstava Fonda utvrdi potreba za posebnim stručnim znanjima i iskustvima kojima Fond ne raspolaže, direktor Fonda može obavljanje navedene zadaće povjeriti jednoj ili više stručnih osoba, odnosno stručnoj organizaciji.

Kad ovlaštena osoba Fonda obavlja neposredni očevid na mjestu izvođenja programa, projekta, odnosno slične aktivnosti, korisnik sredstava je dužan toj osobi omogućiti uvid u svu dokumentaciju u vezi s programom, projektom, odnosno aktivnošću koja se prati i kontrolira.

Članak 6. (NN 29/14)

Korisnik sredstava dužan je dostavljati izviješća o realizaciji programa, projekta i slične aktivnosti u rokovima određenim odlukom o dodjeli sredstava, odnosno utvrđenim ugovorom o korištenju sredstava Fonda iz članka 3. ovoga Pravilnika.

Izvješće iz stavka 1. ovog članka obavezno sadrži:

– opis izvršenih radova (zbirno i po fazama),

– utrošena financijska sredstva,

– opis promjena u realizaciji projekta, programa, odnosno druge aktivnosti koje utječu na troškove realizacije,

– naznaku poteškoća pri izvođenju programa, projekta, odnosno druge aktivnosti s operativnim planom za njihovo rješenje,

– odstupanja od terminskog plana provedbe programa, projekta, odnosno druge aktivnosti,

– ostale podatke bitne za provedbu programa, projekta, odnosno druge aktivnosti i izvršenje ugovorenih obveza.

Izvješće iz stavka 1. ovog članka provjerava nadležna služba Fonda te nakon njegove ovjere daje nalog za plaćanje odobrenih sredstava korisniku sredstava.

Članak 7. (NN 29/14)

Korisnik sredstava dužan je odmah obavijestiti Fond o:

– statusnim promjenama korisnika sredstava,

– promjeni osobe ovlaštene za zastupanje korisnika sredstava,

– nemogućnosti korisnika sredstava na ispunjenje odlukom o dodjeli sredstava određenih i ugovorom o korištenju sredstava Fonda preuzetih obveza,

– namjeri promjene izvođača radova,

– nastupu nepredviđenih okolnosti koje utječu na tehnički, organizacijski ili financijski dio provedbe programa, odnosno projekta,

– odstupanjima od plana izvođenja programa, odnosno projekta i razlozima za odstupanje,

– drugim okolnostima koje nalažu potrebu izmjene ugovora o korištenju sredstava Fonda.

Članak 8. (NN 29/14)

Ako korisnik dodijeljena sredstva ne koristi na način i za namjene određene odlukom o dodjeli sredstava, odnosno utvrđene ugovorom o korištenju sredstava Fonda, Fond će obustaviti dodjelu sredstava, a korisnik sredstava je dužan nenamjenski utrošena sredstva vratiti Fondu u roku od 15 dana od primitka pisanoga zahtjeva za povrat, zajedno sa zakonskom zateznom kamatom tekućom od dana primitka sredstava pa do dana povrata na račun Fonda.

Članak 9. (NN 29/14)

Nakon završetka programa, odnosno projekta korisnik sredstava je na zahtjev Fonda dužan jednom godišnje izvještavati Fond o njegovim učincima u razdoblju utvrđenom ugovorom o korištenju sredstava Fonda, a najviše za razdoblje od 5 godina.

Ako korisnik sredstava ne postupi u skladu sa stavkom 1. ovog članka, Fond ima pravo uskratiti svaku moguću daljnju financijsku pomoć iz sredstava Fonda, kao i mogućnost sudjelovanja u natječajima na sličnim projektima iz djelokruga Fonda.

Članak 10.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 024-04/04-02/0021

Urbroj: 563-01-04-1

Zagreb, 20. prosinca 2004.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 29/14

Članak 9.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 024-04/14-02/3

Urbroj: 563-02-1/15-14-3

Zagreb, 5. veljače 2014.

 

 

Copyright © Ante Borić