Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

MINISTARSTVO OBRANE

Na temelju članka 139. stavka 6. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske (»Narodne novine« br. 73/13) donosim

 

PRAVILNIK O DODACIMA NA PLAĆU DJELATNIH VOJNIH OSOBA

Pročišćeni tekst

NN 33/1441/1453/14114/1472/1505/17116/17, 39/18, 44/19, 87/19

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom utvrđuju se dužnosti s otegotnim uvjetima rada te se određuje način utvrđivanja prava na dodatak, iznos dodatka, kao i deficitarna zvanja i struke za koje se utvrđuje pravo na dodatak.

Članak 2.

Pojmovi koji imaju rodno značenje i koji se koriste u ovom Pravilniku odnose se jednako na muški i ženski rod, bez obzira jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu.

Članak 3.

(1) Dodaci na plaću su dodaci koje ostvaruju djelatne vojne osobe za posebne uvjete vojne službe te za deficitarna zvanja i struke.

(2) Djelatne vojne osobe u smislu stavka 1. ovoga članka su djelatni vojnici/mornari, djelatni dočasnici, djelatni časnici i vojni specijalisti.

Članak 4.

Dodatak na plaću djelatne vojne osobe utvrđuje se u postotku od osnovice za obračun plaće.

Članak 5.

U smislu ovoga Pravilnika, brodovi borbene namjene su brodovi tipa raketna topovnjača, desantni brod minopolagač, laki minolovac, desantno jurišni brod i brodovi Obalne straže Republike Hrvatske te inženjerijski brodovi Hrvatske kopnene vojske, a brodovi pomoćne namjene su brodovi tipa vodonosac, barkasa, barža, jedrilica, gliser, lučki remorker i rezidencijalni brodovi.

II. DODATAK ZA POSEBNE UVJETE VOJNE SLUŽBE

A) DODATAK ZA VOJNU SLUŽBU

Članak 6. (NN 114/14, 72/1505/17, 39/1844/1987/19)

(1) Dodatak za vojnu službu ostvaruju sve djelatne vojne osobe u iznosima:

– 24 % vojnici, dočasnici i časnici raspoređeni u Središte za razvoj vođa »Marko Babić«, vojnici, dočasnici i časnici raspoređeni u Zapovjedništvo specijalnih snaga do razine grupe specijalnih snaga i desetinu službenih pasa K9 Satnije za potporu Zapovjedništva specijalnih snaga, osim vojnika, dočasnika i časnika raspoređenih u ostale ustrojstvene jedinice Satnije za potporu i Doma zapovjedništva Zapovjedništva specijalnih snaga

– 19 % vojnici, dočasnici i časnici raspoređeni u mehanizirane, motorizirane i tenkovske satnije gardijskih brigada, u izvidničke vodove, timove bliske zračne potpore i timove prednjih zračnih kontrolora zapovjednih satnija gardijskih brigada i zapovjednih satnija bojni gardijskih brigada, desetine za rukovanje vatrom samohodne haubičke bojne 155 mm Topničko raketne pukovnije, u satniju mornaričkog desantnog pješaštva, u satniju za zaštitu VIP Pukovnije vojne policije na zadaćama neposrednog osiguranja štićenih osoba, zapovjednici gardijskih brigada, zapovjednik Obalne straže Republike Hrvatske, zapovjednik Flotile Hrvatske ratne mornarice, zapovjednici bojni gardijskih brigada, zapovjednik samohodne haubičke bojne 155 mm Topničko raketne pukovnije, zapovjednici divizijuna-odreda brodova borbene namjene, zapovjednici brodova borbene namjene, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga, zapovjednik Počasno-zaštitne bojne, zapovjednik Obavještajne pukovnije

– 15 % ostali vojnici raspoređeni u gardijske brigade, samohodnu haubičku bojnu 155 mm Topničko raketne pukovnije, bitnice samohodne haubičke bojne 155 mm Topničko raketne pukovnije, Zapovjedništvo specijalnih snaga, ostali dočasnici i časnici raspoređeni u satnije gardijskih brigada (osim raspoređenih u mehanizirane, motorizirane i tenkovske satnije), zapovjednici brodova pomoćne namjene

– 14 % vojnici, dočasnici i časnici raspoređeni u Počasno-zaštitnu bojnu, Vojni ured, Obavještajnu pukovniju, mornari raspoređeni na brodove borbene namjene, prvi dočasnici u postrojbama razine brigade, prvi dočasnici grana, Zapovjedništva za potporu, Hrvatskoga vojnog učilišta »Dr. Franjo Tuđman« i prvi dočasnik Oružanih snaga Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu Oružane snage), vojnici, dočasnici i časnici raspoređeni u eskadrile i zrakoplovno-tehničke bojne

– 12 % vojnici raspoređeni u ostale postrojbe i mornari raspoređeni na brodove pomoćne namjene

– 11 % ostali dočasnici i časnici raspoređeni u gardijske brigade i samohodnu haubičku bojnu 155 mm Topničko raketne pukovnije

– 10 % ostali dočasnici i časnici raspoređeni na brodove borbene namjene, postaje obalnog motrenja, radarske postaje, operativna središta, Zapovjedništvo specijalnih snaga, instruktori za obuku, časnici i dočasnici tehničke službe raspoređeni u postrojbe za tehničko održavanje u II. i III. stupnju tehničkog održavanja – Pomorske baze, Bojnu za opću logističku potporu i Remontni zavod

– 8 % dočasnici i časnici na zapovjednim ili voditeljskim dužnostima u Oružanim snagama, Glavnom stožeru Oružanih snaga, Ministarstvu obrane te časnici i dočasnici na brodovima pomoćne namjene te vojni piloti na zapovjednim ili voditeljskim dužnostima u Oružanim snagama, Glavnom stožeru Oružanih snaga i Ministarstvu obrane

– 5 % dočasnici i časnici raspoređeni na ostale dužnosti u Oružanim snagama, Glavnom stožeru Oružanih snaga i Ministarstvu obrane, časnici i dočasnici izvan Oružanih snaga i Ministarstva obrane te vojni piloti na ostalim dužnostima u Oružanim snagama, Glavnom stožeru Oružanih snaga i Ministarstvu obrane.

B) DODATAK ZA OTEŽANE UVJETE RADA

Članak 7. (NN 116/1787/19)

(1) Dodatak za otežane uvjete rada ostvaruju djelatne vojne osobe raspoređene na sljedećim dužnostima:

1. letačkim

2. roniteljskim

3. padobranskim

4. plovidbenim

5. pirotehničkim

6. u specijalnim i zaštitnim postrojbama

7. vojnopolicijskim

8. štetnima za zdravlje

9. zrakoplovno-tehničkog održavanja, opsluživanja i potpore letenja

10. te na dužnostima u Središtu za razvoj vođa »Marko Babić«.

(2) Djelatna vojna osoba može ostvariti pravo samo na jedan, najpovoljniji dodatak iz stavka 1. ovoga članka.

(3) Djelatna vojna osoba može ostvariti pravo na dodatak za otežane uvjete rada uz ispunjavanje propisanih kriterija zdravstvene sposobnosti za obnašanje dužnosti ustrojbenoga mjesta za otežane uvjete rada.

1. Letački dodatak

Članak 8. (NN 72/1587/19)

(1) Vojnom pilotu ovisno o osobnom činu, kategoriji spremnosti, dodatnim letačkim zvanjima i važećem uvjerenju o zdravstvenoj sposobnosti pripada letački dodatak.

(2) Vojni piloti nadzvučnih borbenih aviona prilikom izračuna letačkog dodatka ostvaruju pravo na dodatni koeficijent za nadzvučne borbene avione.

(3) Vojni piloti akrobatske grupe »Krila Oluje« prilikom izračuna letačkog dodatka ostvaruju pravo na dodatni koeficijent akrobatske grupe »Krila Oluje«.

(4) Ukupni iznos letačkog dodatka za vojne pilote čini zbroj koeficijenta spremnosti (A), koeficijenta za nadzvučne borbene avione (B), koeficijenta dodatnih letačkih zvanja (C) i koeficijenta akrobatske grupe »Krila Oluje« (D) i množi se s osnovicom za obračun plaće u skladu s tablicom:

Osobni čin

A

B

C

D

Spremnost

Nadzvučni borbeni avioni

Dodatna letačka zvanja

Akrobatska grupa »Krila Oluje«

I. kat

II. kat

III. kat

pr

1,45

1,35

1,2

0,3

0,1

0,2

npr

1,55

1,45

1,3

stn

1,65

1,55

1,4

bjn

1,85

1,75

1,6

pk

1,85

1,75

1,6

brg

1,65

1,55

1,4

gbr

1,2

1,1

0,95

 

 

 

(5) Dodatna letačka zvanja iz stavka 3. ovoga članka su nastavnik letenja, instruktor letenja, inspektor letenja, kapetan zrakoplova, probni pilot i pokusni pilot.

(6) Vojni piloti mogu ostvariti dodatak za jedno dodatno letačko zvanje iz stavka 4. ovoga članka.

(7) Spremnost i kategorije spremnosti vojnih pilota propisuju se pravilnikom kojim se uređuje letačka služba u Oružanim snagama.

Članak 8.a (NN 72/15, 39/18)

(1) Tehničaru-letaču, navigatoru i specijalistu letaču, ovisno o kategoriji spremnosti i dodatnom letačkom zvanju pripada pravo na letački dodatak.

(2) Ukupni iznos letačkog dodatka za tehničare-letače, navigatore i specijaliste letače čini zbroj koeficijenta kategorije spremnosti (A) i koeficijenta dodatnih letačkih zvanja (B) i množi se s osnovicom za obračun plaće u skladu s tablicom:

 

I. Kategorija

II. Kategorija

Dodatno letačko zvanje

Tehničari-letači

0,6

0,5

0,05

Navigatori

0,3

 

 

Specijalisti letači

0,1

 

 

(3) Dodatna letačka zvanja iz stavka 2. ovoga članka su instruktor tehničar-letač, probni tehničar-letač i bočni strijelac.

(4) Tehničari-letači mogu ostvariti dodatak za jedno dodatno letačko zvanje iz stavka 3. ovoga članka.

(5) Spremnost i kategorije spremnosti tehničara-letača, navigatora i specijalista letača propisuju se pravilnikom kojim se uređuje letačka služba u Oružanim snagama.

Članak 8.b (NN 72/15)

(1) Vojni letač koji je u skladu s pravilnikom kojim se uređuje utvrđivanje zdravstvene sposobnosti za vojnu službu ocijenjen ocjenom »daljnje liječenje/dijagnostička obrada« ostvaruje pravo na letački dodatak iz članaka 8. i 8.a ovoga Pravilnika najdulje šest mjeseci od dana donošenja ocjene »daljnje liječenje/dijagnostička obrada«.

(2) Vojni letač kojemu je prema odredbama pravilnika kojim se uređuje utvrđivanje zdravstvene sposobnosti za vojnu službu istekla valjanost uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti ostvaruje pravo na letački dodatak iz članaka 8. i 8.a ovoga Pravilnika najdulje šest mjeseci od isteka valjanosti uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti.

Članak 8.c (NN 72/15)

Vojni letači koji ostvaruju pravo na dodatak za otežane uvjete rada u skladu s odredbama ovoga Pravilnika ubrajaju se u deficitarna zvanja i struke.

Članak 8.d (NN 72/15)

(1) Vojni letač koji ne ostvaruje letački staž u skladu s pravilnikom kojim se uređuje letačka služba u Oružanim snagama, a koji je ostvario manje od 15 godina letačkog staža, zadržava pravo na letački dodatak onoliko godina koliko ima letačkog staža.

(2) Vojni letač koji ne ostvaruje letački staž u skladu s pravilnikom kojim se uređuje letačka služba u Oružanim snagama, a koji je ostvario 15 ili više godina letačkog staža, zadržava pravo na letački dodatak do kraja djelatne vojne službe.

2. Roniteljski dodatak

Članak 9.

Djelatnoj vojnoj osobi koja ima roniteljsko zvanje i raspored na roniteljsko ustrojbeno mjesto, pripada roniteljski dodatak ovisno o kategoriji stručne i borbene osposobljenosti u iznosu od:

– instruktor ronjenja 45%

– voditelj ronjenja i protuminski ronitelj 40%

– stariji ronitelj – samostalni 35%

– ronitelj 30%.

3. Padobranski dodatak

Članak 10.

Djelatnoj vojnoj osobi koja ima padobransko zvanje i raspoređena je na odgovarajuće ustrojbeno mjesto, ovisno o vrsti padobranskog zvanja, pripada padobranski dodatak u iznosu od:

– padobranac instruktor I. klase 45%

– padobranac instruktor 40%

– padobranac I. klase – slagač padobrana 35%

– padobranac 30%.

4. Plovidbeni dodatak

Članak 11.

Djelatnoj vojnoj osobi koja ima raspored na ustrojbenom mjestu na brodu – stalno ukrcanoj osobi, pripada plovidbeni dodatak u iznosu od 8%.

5. Pirotehnički dodatak

Članak 12. (NN 87/19)

(1) Djelatnoj vojnoj osobi koja je stručno osposobljena i raspoređena na dužnosti pirotehničara unutar pionirske satnije u sastavu Inženjerijske pukovnije te dočasnicima i časnicima ustrojbeno raspoređenim u Zapovjedništvu Inženjerijske pukovnije koji rade na poslovima nadzora i koordinacije protuminskog djelovanja pripada osnovni pirotehnički dodatak u skladu s tablicom:

OSNOVNI PIROTEHNIČKI DODATAK

Kategorija

I.

II.

%

40

30

ustrojbena mjesta

pionir, voditelji timova, zapovjednici vodova i desetina u pionirskoj satniji, dočasnici – pirotehničari, vojnici i dočasnici izvidničko- -roniteljske desetine i pripadnici voda za uklanjanje eksplozivnih naprava

časnici i dočasnici ustrojbeno raspoređeni u Zapovjedništvu Inženjerijske pukovnije na dužnosti operativnog časnika, zapovjednik i zamjenik zapovjednika satnije, prvi dočasnik satnije, dočasnici na poslovima nadzora humanitarnog razminiranja i drugim poslovima koordinacije poslova razminiranja pionirske satnije

(2) Djelatnoj vojnoj osobi koja je stručno osposobljena i raspoređena na dužnost pirotehničara tehničke službe, raketnog tehničara te mehaničara specijaliziranog za podvodne mine ovisno o certificiranoj razini stručne osposobljenosti, pripada osnovni pirotehnički dodatak u skladu s tablicom:

OSNOVNI PIROTEHNIČKI DODATAK

Kategorija

I.

II.

III.

IV.

%

40

35

30

20

Certificirana razina osposobljenosti

Pirotehničar/raketni tehničar Status: osposobljen za instruktora; zapovjednik desetine; zapovjednik voda za održavanje klasičnog ili raketnog UbS-a

Pirotehničar/raketni tehničar Status: osposobljen za voditelja skupine

Pirotehničar/raketni tehničar/ mehaničar specijaliziran za podvodne mine Status: osposobljen za samostalni rad

Pirotehničar/raketni tehničar/mehaničar specijaliziran za podvodne mine Status: stažiranje za samostalni rad

(3) Djelatnim vojnim osobama iz stavaka 1. i 2. ovoga članka za vrijeme neposrednog obavljanja poslova: izvida minsko sumnjivog prostora, razminiranja u minskom polju, nadzora razminiranja u minskom polju, uništavanja, delaboracije, laboracije i remonta ubojnih sredstava, specijalističkog nadzorno-tehničkog pregleda, nadzorno-tehničkog gađanja, unutarnjeg balističkog ispitivanja baruta (manometarska bomba), nadzora djelovanja minsko-eksplozivnih sredstava te pregleda, prikupljanja i zbrinjavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava i dijelova ubojnih sredstava, uz osnovni pirotehnički dodatak pripada i dnevni pirotehnički dodatak u iznosu od 7%.

(4) Djelatnim vojnim osobama osposobljenim za vojnostručnu specijalnost – klasična ubojna sredstva (31C) i rakete i raketni sustavi (31K), koje nisu raspoređene u ustrojstvene jedinice za skladištenje, čuvanje i održavanje ubojnih sredstava, a neposredno obavljaju poslove iz stavka 3. ovoga članka, pripada dnevni pirotehnički dodatak u iznosu od 7%.

6. Dodatak za specijalne i zaštitne postrojbe

Članak 13. (NN 114/1487/19)

(1) Djelatnim vojnim osobama raspoređenim u specijalne i zaštitne postrojbe pripada dodatak za pripadnike specijalnih i zaštitnih postrojbi u iznosu od:

1. Zapovjedništvo specijalnih snaga:

– 1., 2., 4. i 5. grupa specijalnih snaga 35 %

– 3. grupa specijalnih snaga – Zapovjedništvo i Satnija za obuku 35 %

– desetina službenih pasa K9 Satnije za potporu 35 %

– Satnija za potporu 10 %

– Zapovjedništvo Zapovjedništva specijalnih snaga 10 %

– Dom zapovjedništva Zapovjedništva specijalnih snaga 10 %

2. Obavještajna pukovnija:

– Bojna za elektroničko izviđanje 15 %

– Bojna za obavještajnu potporu operacijama 15 %

– Zapovjedništvo Obavještajne pukovnije 10 %

– Združeno analitičko središte 10 %

– Središte za razvoj i obuku 10 %

– Zapovjedništvo Bojne za elektroničko izviđanje 10 %

– Zapovjedništvo Bojne za obavještajnu potporu operacijama 10 %

– Satnija za potporu 10 %

3. Vojno-obavještajne satnije gardijskih brigada 15%

4. Počasno-zaštitna bojna 10 %.

7. Vojnopolicijski dodatak

Članak 14. (NN 87/19)

(1) Djelatnoj vojnoj osobi raspoređenoj u Vojnu policiju na ustrojbeno mjesto ovlaštene službene osobe Vojne policije odnosno završenim Tečajem za ovlaštene službene osobe Vojne policije u skladu s propisima o vojnopolicijskim poslovima i primjeni ovlasti ovlaštenih službenih osoba Vojne policije pripada vojnopolicijski dodatak.

(2) Iznosi dodataka određeni su u skladu s tablicom:

VOJNOPOLICIJSKI DODATAK

Kategorija

I.

II.

III.

IV.

%

40

30

20

10

– I. kategorija

– djelatnici satnije za zaštitu VIP

– djelatnici raspoređeni na ustrojbena mjesta kriminalističke specijalnosti

– II. kategorija

– djelatnici satnije antiterorističke vojne policije

– III. kategorija

– dočasnik pirotehničar za PDZ, RTG

– voditelj pododsjeka – pirotehničar za PDZ, RTG

– voditelj odsjeka – pirotehničar

– vodič pasa s DOS vodič psa za detekciju eksploziva, droga

– IV. kategorija

– ostale ovlaštene službene osobe Vojne policije.

8. Dodatak za obnašanje dužnosti štetnih za zdravlje

Članak 15.

(1) Djelatnoj vojnoj osobi koja je raspoređena na ustrojbeno mjesto na kojem kao svoju osnovnu dužnost izvršava poslove prilikom čega je izložena djelovanju štetnih utjecaja fizičke, atmosferske, kemijske ili biološke prirode i čije se štetno djelovanje ne može u potpunosti spriječiti zaštitnim sredstvima i mjerama, pripada dodatak za obnašanje dužnosti štetnih po zdravlje u iznosu od 5%.

(2) Izvršavanjem poslova iz stavka 1. ovoga članka smatra se rad:

– s otrovnim tvarima prve skupine

– na formiranju, punjenju i održavanju akumulatora u akumulatorskoj postaji

– rukovatelja i tehnologa materijalne imovine klase III. i klase V. u namjenskim objektima za skladištenje, čuvanje i održavanje materijalne imovine klase III. i V.

– na ispitivanjima kemijske postojanosti baruta, goriva i maziva

– na radarskim sustavima s utvrđenim elektromagnetskim zračenjem

– u hiperbaričnim i hipobaričnim komorama

– s rendgenskim uređajima

– na sustavima elektroničkog izviđanja

– u podzemnim vojnim lokacijama.

9. Dodatak za zrakoplovno-tehničko održavanje, opsluživanje i potporu letenju

Članak 15.a (NN 116/17)

(1) Djelatnim vojnim osobama zrakoplovno-tehničke specijalnosti (31H, 31J, 31I) raspoređenim u Središte za obuku Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, koji obavljaju poslove stručnog osposobljavanja pripada dodatak u iznosu od 10%.

(2) Djelatnim vojnim osobama pomoćnom zrakoplovno-tehničkom osoblju, koje obavlja poslove rukovanja materijalno-tehničkim sredstvima za opsluživanje letenja, opskrbe, skladištenja i čuvanja vojnog zrakoplova i zrakoplovne tehnike, raspoređenim u eskadrile, zrakoplovno-tehničke bojne i zapovjedne satnije pripada dodatak u iznosu od 12%.

(3) Djelatnim vojnim osobama zrakoplovno-tehničke specijalnosti (31H, 31J, 31I) raspoređenim u temeljne zrakoplovno-tehničke postrojbe (zrakoplovno-tehničke bojne, satnije iz sastava eskadrila) i u zapovjedništva eskadrila koji obavljaju poslove opsluživanja i održavanja u I. stupnju pripada dodatak u iznosu od 20%.

(4) Djelatnim vojnim osobama zrakoplovno-tehničke specijalnosti (31H, 31J, 31I) raspoređenim u temeljne zrakoplovno-tehničke postrojbe (zrakoplovno-tehničke bojne, satnije iz sastava eskadrila) i u zapovjedništva eskadrila koji obavljaju poslove kontrole tijekom radova opsluživanja i održavanja u I. stupnju pripada dodatak u iznosu od 25%.

(5) Djelatnim vojnim osobama zrakoplovno-tehničke specijalnosti (31H, 31J, 31I) raspoređenim u temeljne zrakoplovno-tehničke postrojbe (zrakoplovno-tehničke bojne, satnije iz sastava eskadrila) i u zapovjedništva eskadrila koji obavljaju poslove održavanja u II. stupnju pripada dodatak u iznosu od 30%.

(6) Djelatnim vojnim osobama zrakoplovno-tehničke specijalnosti (31H, 31J, 31I) raspoređenim u temeljne zrakoplovno-tehničke postrojbe (zrakoplovno-tehničke bojne, satnije iz sastava eskadrila) i u zapovjedništva eskadrila koji obavljaju poslove kontrole tijekom radova i održavanja u II. stupnju pripada dodatak u iznosu od 35%.

(7) Djelatnim vojnim osobama zrakoplovno-tehničke specijalnosti (31H, 31J, 31I), raspoređenim u zapovjedništva zrakoplovnih baza, Zapovjedništvo Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Zapovjedništvo za potporu, Glavni stožer Oružanih snaga i Ministarstvo obrane pripada dodatak u iznosu od 35%.

(8) Glavnim inženjerima održavanja i njihovim zamjenicima raspoređenim u zapovjedništvu baze i Zapovjedništvu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i odgovornim za održavanje pripada dodatak u iznosu od 45%.

(9) Za dodatak na plaću iz stavaka 1. do 8. ovoga članka dostavlja se popis koji izdaje odnosno sastavlja čelnik ustrojstvene jedinice razine bojne ili više razine, a ovjerava nadređeni zapovjednik.

Članak 15.b (NN 116/17)

Djelatne vojne osobe iz članka 15.a ovoga Pravilnika koje ostvaruju pravo na dodatak za otežane uvjete rada u skladu s odredbama ovoga Pravilnika ubrajaju se u deficitarna zvanje i struke.

10. Dodatak za dužnosti u Središtu za razvoj vođa »Marko Babić«

Članak 15.c

Djelatnim vojnim osobama raspoređenim u Središte za razvoj vođa »Marko Babić« pripada dodatak i to:

– obučni timovi u iznosu od 35 %

– ostale djelatne vojne osobe u Središtu za razvoj vođa »Marko Babić« u iznosu od 10 %.

III. DODATAK ZA DEFICITARNA ZVANJA I STRUKE

Članak 16.

(1) Djelatnim vojnim osobama sa zvanjem doktora medicine koje posjeduju odobrenje za samostalni rad raspoređenim na ustrojbena mjesta zdravstvene službe u: Odjel za primarnu zdravstvenu zaštitu s područnim ambulantama, Odjel za preventivnu-medicinsku zaštitu, Zavod za zrakoplovnu medicinu i Zavod za pomorsku medicinu, postrojbe zdravstvene službe razine desetine, voda i satnije te ustrojbena mjesta za uspostavu terenske bolnice, pripada dodatak za deficitarna zvanja i struke u iznosu od 100%.

(2) Djelatnim vojnim osobama sa zvanjem doktora medicine specijalista određene grane medicine koje posjeduju odobrenje za samostalni rad raspoređenim na ustrojbena mjesta zdravstvene službe iz stavka 1. ovoga članka pripada dodatak za deficitarna zvanja i struke u iznosu od 115%.

(3) Djelatnim vojnim osobama sa zvanjem doktora medicine koje posjeduju odobrenje za samostalni rad raspoređenim na ustrojbena mjesta zdravstvene službe: u središta i postrojbe za obuku, Središnjicu za upravljanje osobljem, Zapovjedništvo Vojno-zdravstvenog središta, Dekanat Hrvatskog vojnog učilišta te zapovjedništva razine brigade, pripada dodatak za deficitarna zvanja i struke u iznosu od 80%.

(4) Djelatnim vojnim osobama sa zvanjem doktora medicine koje posjeduju odobrenje za samostalni rad raspoređenim na ustrojbena mjesta zdravstvene službe u: zapovjedništvima i stožerima Oružanih snaga razine grane i više te Ministarstvo obrane, pripada dodatak za deficitarna zvanja i struke u iznosu od 40%.

(5) Djelatnim vojnim osobama sa zvanjem doktora dentalne medicine koje posjeduju odobrenje za samostalni rad raspoređenim na ustrojbena mjesta zdravstvene službe u: Vojno-zdravstveno središte, postrojbe zdravstvene službe razine odsjeka, desetine i voda pripada dodatak za deficitarna zvanja i struke u iznosu od 40%.

(6) Djelatnim vojnim osobama sa zvanjem doktora dentalne medicine koje posjeduju odobrenje za samostalni rad raspoređenim na ustrojbena mjesta zdravstvene službe u zapovjedništvima, stožerima i upravama Oružanim snagama te Ministarstvu obrane pripada dodatak za deficitarna zvanja i struke u iznosu od 25%.

(7) Djelatnim vojnim osobama raspoređenim na ustrojbena mjesta zdravstvene službe iz stavka 5. ovoga članka sa zvanjem doktora dentalne medicine specijalista, koje posjeduju odobrenje za samostalni rad pripada dodatak za deficitarna zvanja i struke u iznosu od 55%.

Članak 17.

Djelatnoj vojnoj osobi raspoređenoj na ustrojbeno mjesto za obavljanje poslova administriranja, projektiranja, programiranja, testiranja i implementacije te nadzora i upravljanja računalnih i mrežnih informacijskih sustava, a koja ima odgovarajući industrijski certifikat (Cisco, Microsoft, IBM, UNIX, Linux, ISO 27000, ISACA, ITIL i sl.) pripada dodatak na plaću za deficitarna zvanja i struke u iznosu od 40%.

Članak 18.

Djelatnoj vojnoj osobi izabranoj u zvanje u skladu sa zakonom kojim je uređena znanstvena djelatnost i visoko obrazovanje, a koje sudjeluje u nastavi ili znanstvenim istraživanjima odnosno projektima na Hrvatskom vojnom učilištu, pripada dodatak za deficitarna zvanja i struke u iznosu:

– za znanstveno nastavno zvanje (docent, izvanredni profesor i redovni profesor) 50%

– za znanstveno zvanje (znanstveni suradnik, viši znanstveni suradnik i znanstveni savjetnik) 45%

– za nastavno zvanje (predavač, viši predavač, profesor visoke škole) 40%.

Članak 18.a (NN 72/15)

(1) Dodaci na plaću za djelatne vojne osobe iz ovoga Pravilnika utvrđuju se za ustrojbena mjesta u knjigama ustroja Oružanih snaga.

(2) Dodaci na plaću određuju se odlukom o rasporedu za ustrojbena mjesta na koja se raspoređuju djelatne vojne osobe odgovarajuće vojnostručne specijalnosti.

(3) Za dodatke na plaću iz članka 12. stavaka 3. i 4. ovoga Pravilnika dostavlja se popis koji izdaje odnosno sastavlja čelnik ustrojstvene jedinice razine samostalne bojne ili njoj ravne ili više razine, a ovjerava nadređeni zapovjednik te ustrojstvene jedinice.

IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 19. (NN 72/15)

Brisan.

Članak 20. (NN 114/14)

Brisan.

Članak 21.

Djelatne vojne osobe koje ostvaruju pravo na dodatak na plaću za posebne uvjete rada i opasnosti te odgovornosti u obavljanju poslova na temelju Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske (»Narodne novine« br. 79/06 i 105/06 – ispravak), ne ostvaruju pravo na dodatke na plaću iz ovoga Pravilnika.

Članak 22.

Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o dodatku na plaću i načinu isplate plaće (»Narodne novine« br. 50/08, 142/08, 118/09 i 99/12).

Članak 23. (NN 41/1453/14)

Ovaj Pravilnik objavit će se u »Narodnim novinama« i stupa na snagu 1. lipnja 2014.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 41/14

Članak 2.

Ovaj Pravilnik objavit će se u Narodnim novinama i stupa na snagu 1. travnja 2014.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 53/14

Članak 2.

Ovaj Pravilnik objavit će se u »Narodnim novinama« i stupa na snagu 1. svibnja 2014.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 114/14

Članak 4.

Ovaj Pravilnik objavit će se u »Narodnim novinama« i stupa na snagu 1. listopada 2014.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 72/15

Članak 6.

Vojnim letačima se u skladu s odredbama pravilnika kojim se uređuje letačka služba u Oružanim snagama u letački staž priznaje i letački staž ostvaren prije stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

Članak 7.

Ovaj Pravilnik objavit će se u »Narodnim novinama« i stupa na snagu 1. srpnja 2015.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 05/17

Članak 2.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu prvoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 116/17

Članak 3.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu prvoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 39/18

Članak 3.

Ovaj Pravilnik objavit će se u »Narodnim novinama« i stupa na snagu 1. svibnja 2018.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 44/18

Članak 2.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu prvoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 87/19

Članak 8.

Ovaj Pravilnik objavit će se u »Narodnim novinama«, a stupa na snagu 15. rujna 2019.

 

 

 

Copyright © Ante Borić