Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Objavljeno u NN 39/2018 (27.4.2018.):

 

Ministarstvo obrane

Na temelju članka 132. stavka 4. i članka 133. stavka 13. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 73/13, 75/15, 50/16 i 30/18) donosim

 

PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O STAMBENOM ZBRINJAVANJU

Članak 1.

U Pravilniku o stambenom zbrinjavanju (»Narodne novine«, br. 131/13, 135/14 i 97/15), naziv Pravilnika mijenja se i glasi: »Pravilnik o stanovanju«.

Članak 2.

Članak 1. mijenja se i glasi:

»Ovim Pravilnikom uređuju se uvjeti i kriteriji za davanje na korištenje službenog stana te način utvrđivanja prava na naknadu za stanovanje.«.

Članak 3.

U članku 2. iza stavka 1. dodaje se novi stavak 2. koji glasi:

»(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka djelatnim vojnicima/mornarima može se na osobni zahtjev odobriti smještaj izvan vojnih lokacija bez prava na naknadu za stanovanje i naknadu troškova prijevoza«.

Dosadašnji stavci 2. i 3. postaju stavci 3. i 4.

U dosadašnjem stavku 3. koji je postao stavak 4. riječi: »iz stavka 2. ovoga članka« zamjenjuju se riječima: »iz stavaka 2. i 3. ovoga članka«.

Članak 4.

U članku 3. stavak 1. mijenja se i glasi:

»(1) Mogućnost korištenja službenih stanova imaju djelatni časnici i djelatni dočasnici (u daljnjem tekstu časnici i dočasnici).

Članak 5.

U članku 4. stavku 2. riječi: »Uprava za ljudske resurse« zamjenjuju se riječima: »Uprava za ljudske potencijale.«

Članak 6.

U članku 9. stavku 1. riječi: »Djelatnoj vojnoj osobi« zamjenjuju se riječima: »Časnicima i dočasnicima«, a riječi: »ona ili članovi njezine obitelji« zamjenjuju se riječima: »oni ili članovi njihovih obitelji«.

U stavku 2. riječi: »Djelatna vojna osoba kojoj« zamjenjuju se riječima: »Časnici i dočasnici kojima«, riječi: »ima pravo« zamjenjuju se riječima: »imaju pravo«, a riječi: »gdje joj je dan« zamjenjuju se riječima: »gdje su joj dani«.

U stavku 3. riječi: »djelatne vojne osobe« zamjenjuju se riječima: »časnici i dočasnici«.

Članak 7.

U članku 10. stavku 3. riječi: »djelatnim vojnim osobama« zamjenjuju se riječima: »časnicima i dočasnicima«.

Članak 8.

U članku 12. riječi: »djelatnim vojnim osobama« zamjenjuju se riječima: »časnicima i dočasnicima«.

Članak 9.

U članku 14. stavku 1. riječi: »Uprava za ljudske resurse« zamjenjuju se riječima: »Uprava za ljudske potencijale.«

U stavku 2. riječi: »Upravi za personalne poslove« zamjenjuju se riječima: »Personalnoj upravi«.

Članak 10.

U članku 15. stavak 2. mijenja se i glasi:

»(2) Na temelju odluke iz stavka 1. ovoga članka časnici i dočasnici sklapaju s Ministarstvom obrane ugovor o korištenju službenog stana na određeno vrijeme i to:

– časnici i dočasnici imenovani odnosno raspoređeni na dužnost, do prestanka dužnosti na koju su imenovani odnosno raspoređeni

– ostali časnici i dočasnici na rok do pet godina, odnosno do prestanka službe ako im služba prestane prije isteka roka od pet godina.«.

Članak 11.

U članku 26. stavku 1. podstavak 6. mijenja se i glasi:

» – kada je korisnik upućen u međunarodnu organizaciju ili vojno predstavništvo, u strukture Europske unije, nacionalna i multinacionalna zapovjedništva i stožere te druga međunarodna tijela iz područja obrane i sigurnosti«.

Članak 12.

Članak 27. briše se.

Članak 13.

Iza članka 28. dodaju se članci 28.a, 28.b, 28.c i 28.d i naslov III. iznad njih koji glasi:

»III. NAKNADA ZA STANOVANJE

Članak 28.a

(1) Djelatnim vojnim osobama raspoređenima po potrebi službe u mjesto službe koje je najmanje 50 km udaljeno od mjesta njihovog prebivališta, ako nemaju riješeno stambeno pitanje i nisu smještene u vojnim lokacijama, isplatit će se naknada za stanovanje.

(2) Pravo iz stavka 1. ovoga članka priznaje se i djelatnim vojnim osobama kojima je mjesto službe na otoku, a mjesto prebivališta na kopnu ili drugom otoku, ili obratno, bez obzira na udaljenost.

(3) Dočasnici i časnici smješteni u vojnim lokacijama ostvaruju pravo na 50 % najniže naknade za stanovanje.

(4) Djelatni vojnici/mornari kojima nije osiguran smještaj u vojnim lokacijama imaju pravo na naknadu za stanovanje osim ako im je smještaj izvan vojnih lokacija odobren na osobni zahtjev.

(5) Promjena mjesta prebivališta koje je udaljeno najmanje 50 km od mjesta službe za vrijeme trajanja posljednjeg rasporeda nije od utjecaja na priznavanje prava na naknadu za stanovanje.

Članak 28.b

(1) Djelatnoj vojnoj osobi prestaje pravo na naknadu za stanovanje:

– danom useljenja u službeni stan

– rasporedom po potrebi službe u mjesto službe koje je udaljeno manje od 50 km od mjesta prebivališta

– promjenom mjesta prebivališta u mjesto prebivališta koje je udaljeno manje od 50 km od mjesta službe

– uspostavom organiziranog ili ugovorenog međumjesnog prijevoza od mjesta prebivališta do mjesta službe, ako je to povoljnije za poslodavca

– kada ima riješeno stambeno pitanje u mjestu službe ili u mjestu udaljenom do 50 km od mjesta službe

– upućivanjem na izobrazbu i vojnu obuku u inozemstvu u trajanju duljem od 30 dana

– upućivanjem na izobrazbu u Republici Hrvatskoj izvan mjesta prebivališta u trajanju duljem od šest mjeseci

– upućivanjem u inozemstvo radi sudjelovanja u operacijama potpore miru, operacijama odgovora na krize, humanitarnim operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu u trajanju duljem od devet mjeseci

– kada je imenovana ili upućena na dužnost u međunarodnu organizaciju ili vojno predstavništvo, u strukture Europske unije, nacionalna i multinacionalna zapovjedništva i stožere te druga međunarodna tijela iz područja obrane i sigurnosti

– kada je upućena u drugo javnopravno tijelo ili pravnu osobu

– kada ima mirovanje službe

– prestankom službe.

(2) Djelatnoj vojnoj osobi koja je ostvarila pravo na naknadu za stanovanje, a upućena je na izobrazbu i vojnu obuku izvan mjesta prebivališta i mjesta službe u Republici Hrvatskoj u trajanju od 30 dana do najdulje šest mjeseci, naknada za stanovanje umanjuje se i iznosi 50 % ostvarene naknade za stanovanje.

(3) Djelatnoj vojnoj osobi koja je upućena u inozemstvo radi sudjelovanja u operacijama potpore miru, operacijama odgovora na krize, humanitarnim operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu u trajanju do devet mjeseci isplata naknade za stanovanje privremeno se obustavlja.

Članak 28.c

(1) Zahtjev za naknadu za stanovanje podnosi se ustrojstvenoj jedinici Ministarstva obrane odnosno Oružanih snaga nadležnoj za odlučivanje u funkcionalnom području upravljanja osobljem putem ustrojstvene jedinice djelatne vojne osobe u kojoj je raspoređena na dužnost, na obrascu koji se nalazi u Prilogu 2 ovoga Pravilnika i njegov je sastavni dio.

(2) Odluke o naknadi za stanovanje evidentiraju se u informacijskom sustavu personalnog upravljanja od strane ustrojstvenih jedinica iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 28.d

Korisnik naknade za stanovanje obvezan je najkasnije u roku od osam dana prijaviti svaku promjenu odnosno činjenicu koja je od utjecaja na ostvarivanje prava na naknadu za stanovanje odnosno promjenu uvjeta pod kojima mu je to pravo priznato.«

PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 14.

(1) Djelatne vojne osobe kojima je utvrđeno pravo na naknadu za stanovanje u skladu s odredbama Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 73/13, 75/15 i 50/16) i Odluke o naknadi za stanovanje (»Narodne novine«, br. 97/15 i 89/17) nastavljaju koristiti pravo na naknadu za stanovanje do stupanja na snagu odluke iz članka 58. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 30/18).

(2) Danom stupanja na snagu odluke iz stavka 1. ovoga članka prestaju važiti sve ranije izdane odluke o pravu na naknadu za stanovanje te se obustavljaju isplate naknada za stanovanje u skladu s tim odlukama.

(3) Djelatne vojne osobe iz stavka 1. ovoga članka koje ispunjavaju kriterije u skladu s odredbama ovoga Pravilnika, obvezne su podnijeti nove zahtjeve za naknadu za stanovanje u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

(4) Djelatnim vojnim osobama iz stavka 1. ovoga članka kojima se utvrdi pravo na naknadu stanovanje u skladu s odredbama ovoga Pravilnika i odluke iz stavka 1. ovoga članka, priznat će se pravo na naknadu za stanovanje od dana stupanja na snagu odluke iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 15.

Obrazac zahtjeva za davanje na korištenje službenog stana i nak­nade za stanovanje dan u Prilogu 1 Pravilnika o stambenom zbrinjavanju (»Narodne novine«, br. 131/13, 135/14 i 97/15), zamjenjuje se obrascem zahtjeva za davanje na korištenje službenog stana koji se nalazi u Prilogu 1 ovoga Pravilnika i njegov je sastavni dio.

Članak 16.

Zahtjevi za naknadu za stanovanje zaprimljeni do dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika rješavat će se u skladu s odredbama ovoga Pravilnika i odluke iz članka 14. stavka 1. ovoga Pravilnika.

Članak 17.

Ovaj Pravilnik objavit će se u »Narodnim novinama« i stupa na snagu 1. svibnja 2018.

Klasa: 023-03/18-04/9

Urbroj: 512-01-18-1

Zagreb, 25. travnja 2018.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević, v. r.

PRILOG 1

ZAHTJEV ZA DAVANJE NA KORIŠTENJE SLUŽBENOG STANA

 

IME I PREZIME

 

OIB

 

Prebivalište

 

Ustrojstvena jedinica

 

Mjesto službe

 

Telefon/mobitel

 

Zvanje/struka

 

Osobni čin

 

Ustrojbeni čin

 

Dužnost

 

Datum imenovanja/rasporeda

 

Razdoblja trajanja zapovjedne i/ili voditeljske dužnosti

 

Vrijeme pristupa u MO/OS

 

 

 

 

Stan ću koristiti:

a) sam

b) s članovima uže obitelji

 

 

 

PODACI O ČLANOVIMA UŽE OBITELJI KOJI ĆE STANOVATI S KORISNIKOM:

Ime i prezime

OIB:

Srodstvo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U ______________, ___________ 20__.

(mjesto) (datum)

________________

(vlastoručni potpis

Napomena: Uz popunjeni obrazac obavezno dostaviti:

– preslika akta o postavljenju na dužnost,

– preslika važeće osobne iskaznice.

 

 

IZJAVA

kojom ja, _____________________, OIB: ________________, pod materijalnom i kaznenom odgovornošću izjavljujem da trenutno sam/sa obitelji u mjestu službe stanujem:

– kao podstanar, na adresi: ______________________________

– kod roditelja, na adresi: _______________________________

(ukupna stambena površina koju koristim je_________ m², odnosno _____ soba)

– u vojnoj lokaciji

– _________________________________________________

(ostalo)

U _____________, ___________ 20____.

____________________________

(vlastoručni potpis)

IZJAVA

POD STEGOVNOM, MATERIJALNOM I KAZNENOM ODGOVORNOŠĆU IZJAVLJUJEM DA U MJESTU SLUŽBE NITI 50 KM OD MJESTA SLUŽBE, JA I ČLANOVI MOJE UŽE OBITELJI:

 

Ime i prezime

OIB

Srodstvo

 

 

osobno – davatelj izjave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– NEMAM/NEMAMO U VLASNIŠTVU STAN ILI OBITELJSKU KUĆU

– NEMAM/NEMAMO NA KORIŠTENJU STAN ILI OBITELJSKU KUĆU U SKLADU SA ZAKONOM O NAJMU STANOVA I DRUGIM PROPISIMA

– NISAM/NISMO POD POVOLJNIJIM UVJETIMA RIJEŠILI STAMBENO PITANJE

– NISAM/NISMO OTUĐILI STAN ILI OBITELJSKU KUĆU NAKON STUPANJA NA SNAGU PRAVILNIKA O STAMBENOM ZBRINJAVANJU.

 

U ______________, __________ 20__.

(mjesto) (datum)

________________

(vlastoručni potpis

 

 

PRILOG 2

ZAHTJEV ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA NAKNADU ZA STANOVANJE

 

Ime, prezime

 

Osobni čin

 

OIB

 

Ustrojstvena jedinica

 

Mjesto službe i datum rasporeda

 

Prebivalište

 

Kontakt telefon

 

Smješten u vojnoj lokaciji (zaokružiti)

a) DA b) NE

Vlasništvo stana ili obiteljske kuće u mjestu službe ili 50 km od mjesta službe (ja ili članovi moje uže obitelji)

a) DA b) NE

Supružnik, __________________________

(ime i prezime, OIB)

s kojim živim u zajedničkom kućanstvu prima naknadu za stanovanje

a) DA b) NE

 

 

 

Prilog:

– preslika osobne iskaznice ili uvjerenje o prebivalištu

– potvrda ovlaštene osobe o osiguranom smještaju u vojnoj lokaciji (za DVO smještene u vojnoj lokaciji)

– uvjerenje zapovjednika samostalne bojne, njoj ravne ili više razine da se vojniku/mornaru ne može osigurati smještaj u vojnoj lokaciji

– potvrda prometne službe o postojanju odnosno nepostojanju organiziranog ili ugovorenog Međumjesnog prijevoza od mjesta službe do mjesta prebivališta

 

U _____________,

_____________ 20__.

(mjesto)

(datum)

 

 

Izjavljujem pod stegovnom, materijalnom i kaznenom odgovornošću da su gore navedeni podaci istiniti.

Potpis djelatnika

__________________

 

 

 

Copyright © Ante Borić