Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

MINISTARSTVO OBRANE

Na temelju članka 120. stavka 3. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 73/13), uz suglasnost ministra zdravlja, donosim

 

PRAVILNIK O POSTUPKU I OVLASTIMA U OSTVARIVANJU PRAVA NA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU I PRAVA NA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE PRIPADNIKA ORUŽANIH SNAGA REPUBLIKE HRVATSKE

Pročišćeni tekst

NN 153/14109/1686/17

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom uređuje se postupak i ovlasti u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu i prava na zdravstveno osiguranje pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Oružane snage) te način izbora doktora medicine i dentalne medicine primarne zdravstvene zaštite.

Članak 2.

Pripadnici Oružanih snaga ostvaruju prava na zdravstvenu zaštitu i prava na zdravstveno osiguranje u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju, Zakonom o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, Zakonom o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, ovim Pravilnikom i drugim propisima iz nadležnosti Ministarstva obrane kojim se uređuje zdravstvena zaštita i zdravstveno osiguranje pripadnika Oružanih snaga.

Članak 3. (NN 109/16)

(1) Pripadnici Oružanih snaga ostvaruju prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja na temelju utvrđenog statusa osigurane osobe u skladu s propisima kojima se uređuje sustav obveznog zdravstvenog osiguranja u Republici Hrvatskoj.

(2) Pripadnici Oružanih snaga ostvaruju dopunsko zdravstveno osiguranje u skladu s propisima kojima se uređuje sustav dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u Republici Hrvatskoj i propisima Ministarstva obrane.

(3) Prava na specifičnu zdravstvenu zaštitu i prava za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti pripadnici Oružanih snaga ostvaruju na temelju propisa kojima se uređuje obvezno zdravstveno osiguranje i zdravstvena zaštita u vezi s radom i radnim okolišem.

(4) Tijekom sudjelovanja u operacijama potpore miru, operacijama odgovora na krize, humanitarnim operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu (u daljnjem tekstu: operacije potpore miru) pripadnici Oružanih snaga ostvaruju prava na zdravstvenu zaštitu i prava na zdravstveno osiguranje u skladu s općim aktom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (u daljnjem tekstu: Zavod) kojim se uređuju prava, uvjeti i način korištenja prekogranične zdravstvene zaštite.

(5) Postupak, kriteriji i ovlasti vezano za provedbu posebne zdravstvene zaštite tijekom upućivanja, sudjelovanja i povratka pripadnika Oružanih snaga u operacije potpore miru uredit će se Programom posebne zdravstvene zaštite pripadnika Oružanih snaga koji sudjeluju u operacijama potpore miru.

(6) Program posebne zdravstvene zaštite iz stavka 5. ovoga članka donosi pomoćnik ministra obrane nadležan za ljudske resurse u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

(7) Pripadnici Oružanih snaga koji se upućuju u jednu od država članica Europske unije, u slučaju potrebe za neodgodivom zdravstvenom zaštitom, ostvaruju pravo na pokrivanje troškova zdravstvene zaštite putem Europske kartice zdravstvenog osiguranja, ako drukčije nije uređeno aktom o upućivanju.

Članak 4.

(1) Pripadnicima Oružanih snaga primarnu zdravstvenu zaštitu osigurava Vojno zdravstveno središte Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Vojno zdravstveno središte).

(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka zdravstvenu zaštitu mogu pružati i druge ustrojstvene jedinice Oružanih snaga nadležne za provedbu zdravstvene potpore.

(3) Minimalni uvjeti u pogledu prostora, opreme i djelatnika za obavljanje zdravstvene djelatnosti u Vojno zdravstvenom središtu propisani su pravilnikom koji određuje navedene uvjete za obavljanje zdravstvene djelatnosti u Vojno zdravstvenom središtu.

(4) Zdravstvena zaštita koja pripadnicima Oružanih snaga nije osigurana zdravstvenim kapacitetima Oružanih snaga osigurava se u ugovornim zdravstvenim ustanovama Zavoda.

(5) Izvođenje nastave u sklopu izobrazbe i obuke iz područja zdravstvene zaštite za potrebe Oružanih snaga obavljaju djelatnici zdravstvene službe Ministarstva obrane i Oružanih snaga te ovlaštene zdravstvene ustanove na temelju ugovora s Ministarstvom obrane.

Članak 5. (NN 109/16)

(1) Ministarstvo obrane osigurava pripadniku Oružanih snaga u operaciji potpore miru potrebnu razinu zdravstvene zaštite.

(2) Zdravstvena zaštita iz stavka 1. ovoga članka osigurava se:

– zdravstvenim kapacitetima Oružanih snaga (zdravstveni timovi i postrojbe u području operacija)

– međunarodnim ugovorima i tehničkim sporazumima s oružanim snagama država članica NATO-a te UN protokolima za pripadnike Oružanih snaga koji sudjeluju u operacijama potpore miru UN-a

– zdravstvenom potporom multinacionalnih integriranih zdravstvenih postrojbi

– zdravstvenom potporom države domaćina.

(3) Zdravstvena zaštita pripadnicima Oružanih snaga iz stavka 1. ovoga članka pruža se u skladu s Programom posebne zdravstvene zaštite pripadnika Oružanih snaga koji sudjeluju u operacijama potpore miru.

Članak 6.

(1) Vojno zdravstveno središte obavlja poslove utvrđene pravilnikom kojim se uređuje organizacija i način rada Vojno zdravstvenog središta.

(2) Ustrojstvene jedinice Oružanih snaga nadležne za provedbu zdravstvene potpore obavljaju poslove utvrđene pravilnikom kojim se uređuje zdravstvena potpora u Oružanim snagama.

II. PRIMARNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

1. Opća medicinska, dentalna zdravstvena zaštita i zdravstvena zaštita žena

Članak 7.

(1) Pripadnici Oružanih snaga primarnu zdravstvenu zaštitu u djelatnostima opće medicine i dentalne medicine ostvaruju kod izabranog doktora opće medicine i izabranog doktora dentalne medicine (u daljnjem tekstu: izabrani doktor).

(2) Izabrani doktor može biti:

– vojni doktor opće medicine

– vojni doktor dentalne medicine

– civilni doktor opće/obiteljske medicine, doktor dentalne medicine (u daljnjem tekstu: civilni doktor) i specijalist ginekologije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena koji je u ugovornom odnosu sa Zavodom.

Članak 8.

(1) Ugovorom sklopljenim između Ministarstva obrane i Zavoda uredit će se međusobna prava i obveze vezano za obavljanje zdravstvene djelatnosti vojnih doktora opće medicine i vojnih doktora dentalne medicine (u daljnjem tekstu: vojni doktori) iz članka 7. ovoga Pravilnika.

(2) Ugovor iz stavka 1. ovoga članka sklopit će se u rokovima utvrđenim propisima obveznog zdravstvenog osiguranja.

Članak 9.

(1) Djelatne vojne osobe raspoređene u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama obavljaju izbor vojnog doktora za izabranog doktora u skladu s postupkom koji je propisan općim aktom Zavoda kojim se uređuje slobodan izbor doktora medicine i dentalne medicine primarne zdravstvene zaštite.

(2) Djelatne vojne osobe koje tijekom provedbe postupka izbora izabranih doktora iz stavka 1. ovoga članka sudjeluju u operacijama potpore miru obavit će izbor/promjenu izabranog doktora u roku od tri mjeseca po povratku u Republiku Hrvatsku.

(3) Djelatna vojna osoba je teritorijalno pokrivena s izabranim vojnim doktorom u slučaju kada je sjedište najbliže ugovorne vojne ordinacije opće i dentalne medicine udaljeno do dvadeset kilometara od mjesta prebivališta ili mjesta službe djelatne vojne osobe.

(4) Za provedbu opće medicinske i dentalne zdravstvene zaštite iz stavka 3. ovoga članka ustrojavaju se ugovorne vojne ordinacije opće i dentalne medicine u Vojno zdravstvenom središtu i drugim ustrojstvenim jedinicama Oružanih snaga nadležnim za provedbu zdravstvene potpore.

(5) Iznimno od stavka 3. ovoga članka kada djelatnoj vojnoj osobi zbog teritorijalne nepokrivenosti nije moguće osigurati primarnu zdravstvenu zaštitu kod izabranog vojnog doktora odobrava se izbor civilnog doktora u ugovornom odnosu sa Zavodom.

Članak 10. (NN 86/17)

(1) Državni službenici i namještenici u Oružanim snagama obavljaju izbor doktora primarne zdravstvene zaštite u skladu s općim aktom Zavoda kojim se uređuje slobodan izbor doktora medicine i dentalne medicine primarne zdravstvene zaštite.

(2) Ročnik na dragovoljnom vojnom osposobljavanju/služenju vojnog roka i pričuvnik pozvan na službu u Oružane snage zdravstvenu zaštitu na primarnoj razini ostvaruju kod vojnog doktora.

Članak 11.

Laboratorijska dijagnostika na razini primarne zdravstvene zaštite za pripadnike Oružanih snaga osigurava se u medicinsko-biokemijskim laboratorijima iz mreže javne zdravstvene službe na teret Zavoda u skladu s ugovorom iz članka 8. ovog Pravilnika.

2. Specifična zdravstvena zaštita

Članak 12.

(1) Specifična zdravstvena zaštita pripadnika Oružanih snaga ostvaruje se na teret sredstava Ministarstva obrane u državnom proračunu Republike Hrvatske.

(2) Mjere specifične zdravstvene zaštite pripadnika Oružanih snaga provode ustrojstvene cjeline Vojno zdravstvenog središta nadležne za obavljanje specifične zdravstvene zaštite.

(3) Iznimno, kada mjere iz stavka 2. ovoga članka nije moguće osigurati u ustrojstvenim cjelinama Vojno zdravstvenog središta iste se provode iz mreže ugovornih subjekata medicine rada koji su sa Zavodom sklopili ugovor o provođenju specifične zdravstvene zaštite radnika na način i pod uvjetima utvrđenim općim aktom Zavoda.

Članak 13.

Ugovorom sklopljenim između Ministarstva obrane i Zavoda uredit će se međusobna prava i obveze vojnih specijalista medicine rada iz sastava ustrojstvenih cjelina Vojno zdravstvenog središta nadležnih za provedbu specifične zdravstvene zaštite.

Članak 14.

Ustrojstvena jedinica Ministarstva obrane nadležna za poslove vojnog zdravstva, u skladu s općim aktom Zavoda kojim se uređuje izbor doktora specijaliste medicine rada, obavit će odabir doktora specijaliste medicine rada za obavljanje poslova specifične zdravstvene zaštite.

Članak 15.

U skladu s općim aktima Zavoda, zdravstvenu zaštitu pripadnicima Oružanih snaga za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti pružaju izabrani doktori iz članka 7. ovoga Pravilnika.

Članak 16.

(1) Vojni doktori medicine i specijalisti pojedinih grana medicine na temelju ugovora sklopljenih između Ministarstva obrane i zdravstvenih ustanova obavljat će dio radnog vremena zdravstvenu djelatnost u tim zdravstvenim ustanovama s ciljem održavanja potrebnog stupnja stručnog znanja i vještina.

(2) Ministarstvo obrane može sklapati ugovore s civilnim doktorima, specijalistima pojedinih grana medicine ili zdravstvenim ustanovama s ciljem obavljanja poslova zdravstvene zaštite u Oružanim snagama.

(3) Vojni doktori medicine i specijalisti pojedinih grana medicine, na temelju posebne odluke ministra obrane, mogu sudjelovati u znanstveno-istraživačkom radu i provedbi nastave u zdravstvenim ustanovama i drugim ustanovama u Republici Hrvatskoj.

III. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 17.

Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o postupku i ovlastima u postupku ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu i prava na zdravstveno osiguranje pripadnika Oružanih snaga (»Narodne novine«, br. 98/11).

Članak 18.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 023-03/13-04/42

Urbroj: 512-01-14-13

Zagreb, 16. prosinca 2014.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 109/16

Članak 3.

Odredbe Pravilnika o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i državnih službenika i namještenika Ministarstva obrane u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu (»Narodne novine«, br. 8/06 i 19/11) kojima se uređuje zdravstvena zaštita pripadnika Oružanih snaga u operacijama potpore miru te odredbe provedbenih akata iz područja zdravstvene zaštite donesenih na temelju toga Pravilnika primjenjuju se do stupanja na snagu Programa posebne zdravstvene zaštite pripadnika Oružanih snaga koji sudjeluju u operacijama potpore miru iz članka 1. ovoga Pravilnika.

Članak 4.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 023-03/16-04/15

Urbroj: 512-01-16-8

Zagreb, 21. studenoga 2016.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 86/17

Članak 2.

Kadeti će u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika regulirati način ostvarivanja prava u skladu s odredbama ovoga Pravilnika.

Članak 3.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 023-03/17-04/22

Urbroj: 512-01-17-7

Zagreb, 23. kolovoza 2017.

 

 

Copyright © Ante Borić