Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

MINISTARSTVO OBRANE

Na temelju članka 42. stavka 5. i članka 86. stavka 3. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske(»Narodne novine«, br. 73/13) donosim

 

PRAVILNIK O NAČINU I UVJETIMA SKLAPANJA UGOVORA O KADETSKOJ SLUŽBI I UGOVORA O STIPENDIRANJU

Pročišćeni tekst

NN 158/1305/17, 55/19, 139/20

Članak 1.

Ovim Pravilnikom utvrđuju se način i uvjeti sklapanja ugovora o kadetskoj službi i ugovora o stipendiranju vojnih stipendista, iznos stipendije, uvjeti i posljedice raskida ugovora, način rješavanja sporova i druga prava i obveze kandidata za kadete odnosno vojne stipendiste.

Članak 2.

Kandidat za kadeta i vojnog stipendista prije sklapanja ugovora o stipendiranju mora ispunjavati uvjete iz javnog natječaja i opće uvjete za prijam u djelatnu vojnu službu.

Članak 3.

Prije sklapanja ugovora o kadetskoj službi i ugovora o stipendiranju provodi se postupak privlačenja, oglašavanja i odabira kandidata za kadete i vojne stipendiste.

Članak 4. (NN 55/19)

(1) Odabrani kandidati za kadete i vojne stipendiste nakon upisa odgovarajućeg studija potpisuju s Ministarstvom obrane ugovor o kadetskoj službi odnosno ugovor o stipendiranju.

(2) Kandidati za upis na posebne studijske programe ustrojene za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske u okviru Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu status kadeta stječu upisom na studijski program i sklapanjem ugovora o kadetskoj službi.

Članak 5. (NN 05/17)

(1) Sklapanjem ugovora o kadetskoj službi kadet se obvezuje tijekom kadetske službe kroz redovito školovanje u propisanim rokovima ispunjavati studentske obveze za stjecanje akademskog ili stručnog naziva i stjecati temeljna vojna znanja i vještine prema programu obuke za kadete.

(2) Ministarstvo obrane se obvezuje kadetu osigurati:

– mjesečnu stipendiju

– osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, ako nisu zdravstveno osigurani po drugoj osnovi

– osiguranje od posljedica nesretnog slučaja

– obvezno zdravstveno osiguranje za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti

– smještaj u vojnim lokacijama

– prehranu

– vojnu odoru

– mjesni prijevoz u mjestu školovanja

– refundaciju troškova prijevoza za dva putovanja godišnje iz mjesta školovanja u mjesto prebivališta i obratno prema cijeni autobusne ili željezničke karte

– obvezne udžbenike i pisaći pribor

– sportsku opremu jedanput na godinu

– korištenje sportskih terena u vojnim lokacijama

– troškove izrade i obrane završnog rada

– iznos upisnine i iznos participacije u troškovima studija.

Članak 6.

(1) Sklapanjem ugovora o stipendiraju vojni stipendist se obvezuje kroz redovito školovanje završiti studij do roka utvrđenog ugovorom o stipendiranju.

(2) Ministarstvo obrane se obvezuje vojnom stipendistu isplaćivati mjesečnu stipendiju.

Članak 7.

Stipendija se dodjeljuje kadetu i vojnom stipendistu od datuma stjecanja statusa kadeta odnosno vojnog stipendista do završetka studija, odnosno dok u skladu s odredbama ugovora sklopljenog s Ministarstvom obrane ima status redovnog studenta, redovito upisuje godine studija, uredno izvršava program obuke za kadeta te uredno izvršava ostale ugovorom preuzete obveze.

Članak 8. (NN 139/20)

Mjesečna stipendija za kadete utvrđuje se u sljedećim iznosima:

1. godina studija – 800,00 kuna

2. godina studija – 1.000,00 kuna

3. godina studija – 1.200,00 kuna

4. godina studija – 1.700,00 kuna

5. godina studija – 2.800,00 kuna.

Članak 8a. (NN 55/19, 139/20)

Brisan.

Članak 9.

Mjesečna stipendija za vojne stipendiste utvrđuju se u sljedećim iznosima:

1. godina studija – 1.000,00 kuna

2. godina studija – 1.200,00 kuna

3. godina studija – 1.300,00 kuna

4. godina studija – 1.400,00 kuna

5. godina studija – 1.500,00 kuna

6. godina studija – 1.600,00 kuna.

Članak 10.

Kadeti i vojni stipendisti iz objektivnih razloga (bolest ili ozljeda nastala u izravnoj vezi sa školovanjem) imaju pravo ponavljati jednu godinu tijekom studija.

Članak 11.

(1) Kadeti i vojni stipendisti obvezuju se nakon završenog školovanja ostati u djelatnoj vojnoj službi u dvostrukom vremenu trajanja školovanja.

(2) Kadeti i vojni stipendisti obvezni su nadoknaditi troškove školovanja i štetu koja je time počinjena Oružanim snagama Republike Hrvatske sa zakonskim zateznim kamatama u slučaju prekida školovanja ili ako poslije završetka školovanja ne stupe u djelatnu vojnu službu ili ne ispune obveze iz ugovora o kadetskoj službi odnosno iz ugovora o stipendiranju.

Članak 12.

(1) Ako tijekom školovanja nastupe objektivne okolnosti zbog kojih kadet i vojni stipendist ne može ispuniti zdravstvene, psihičke i tjelesne uvjete za prijam u djelatnu vojnu službu, ugovor o kadetskoj službi odnosno ugovor o stipendiranju se raskida bez obveze naknade troškova školovanja.

(2) U svim ostalim slučajevima kadet i vojni stipendist obvezan je nadoknaditi troškove školovanja.

Članak 13. (NN 55/19)

Kadeti iz članka 4. stavka 2. ovoga Pravilnika koji prekinu školovanje iz objektivnih razloga, a koji su u okviru programa obuke za kadete stekli temeljna vojna znanja i vještine u skladu s programom dragovoljnog vojnog osposobljavanja, mogu sklopiti ugovor o vojničkoj službi u skladu s odredbama Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Članak 14.

Sve možebitne sporove iz ugovora o kadetskoj službi i ugovora o stipendiranju ugovorne strane će rješavati mirnim putem, a u slučaju neuspjelog mirnog rješenja spora nadležan je sud općemjesne nadležnosti u skladu sa Zakonom o parničnom postupku.

Članak 15.

Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Odluka o načinu i uvjetima sklapanja ugovora o školovanju vojnih stipendista (»Narodne novine«, br. 45/08).

Članak 16.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu prvoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 023-03/13-04/40

Urbroj: 512-01-13-2

Zagreb, 23. prosinca 2013.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 05/17

Članak 2.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu prvoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 023-03/17-04/3

Urbroj: 512-01-17-1

Zagreb, 13. siječnja 2017.

 

 

Copyright © Ante Borić