Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

MINISTARSTVO OBRANE

Na temelju članka 132. stavka 3. i članka 133. stavka 8. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 73/13) donosim

 

PRAVILNIK O STAMBENOM ZBRINJAVANJU

Pročišćeni tekst

NN 131/13135/1497/15

I. OSNOVNE ODREDBE

Članak 1. (NN 97/15)

Pravilnikom o stambenom zbrinjavanju (u daljnjem tekstu Pravilnik) uređuju se uvjeti i kriteriji za davanje na korištenje službenog stana.

Članak 2.

(1) Djelatni vojnici/mornari, ročnici, kadeti i pričuvnici za vrijeme službe u Oružanim snagama Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu Oružane snage) smješteni su u vojnim lokacijama bez naknade.

(2) Iznimno zbog potreba službe, u vojnim lokacijama mogu biti smješteni i drugi pripadnici Oružanih snaga.

(3) O smještaju u vojnim lokacijama osoba iz stavka 2. ovoga članka odlučuje načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga ili osoba koju on ovlasti.

Članak 3.

(1) Mogućnost korištenja službenih stanova imaju djelatne vojne osobe u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama (u daljnjem tekstu djelatne vojne osobe).

(2) Službeni stan daje se na korištenje u mjestu službe.

(3) Iznimno od stavka 2. ovoga članka, ako u mjestu službe nema slobodnih službenih stanova, službeni stan može se dati na korištenje u mjestu koje je najbliže mjestu službe, a udaljeno je do 50 km od mjesta službe.

II. OPĆENITO O SLUŽBENIM STANOVIMA

Članak 4.

(1) Službeni stan je uređen i neopremljen, odnosno uređen i opremljen stambeni prostor.

(2) Potrebe za pribavljanjem i opremanjem službenih stanova prema broju, lokaciji, strukturi i opremljenosti iskazuje Uprava za ljudske resurse uz prethodno mišljenje načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga i Uprave za materijalne resurse.

(3) Potrebe za pribavljanjem i opremanjem službenih stanova iz stavka 2. ovoga članka utvrđuju se u skladu s pravilnikom kojim se propisuje materijalno zbrinjavanje.

Članak 5.

(1) Opremanje službenog stana je postupak postavljanja, ugradnje, održavanja, popravaka i zamjene namještaja, kućanske opreme i drugih pokretnina.

(2) Sadržaj opremljenosti službenog stana određuje Uprava za materijalne resurse.

Članak 6.

(1) Evidenciju službenih stanova po lokaciji, strukturi i opremljenosti vodi Uprava za materijalne resurse.

(2) Uprava za materijalne resurse obavlja i naplatu naknade za korištenje službenog stana.

(3) Upis i brisanje službenih stanova iz evidencije provodi se na temelju odluke ministra obrane.

Članak 7.

(1) Osnovna površina službenog stana za samca iznosi do 40 m².

(2) Osnovna površina iz stavka 1. ovoga članka uvećava se za 10 m², za svakog člana uže obitelji koji živi s korisnikom službenog stana.

(3) Ako postoji mogućnost, osnovna površina može se uvećati za 20 m² za osobe iz članka 10. stavka 1. ovoga Pravilnika.

Članak 8.

Naknada za korištenje službenih stanova plaća se mjesečno, a utvrđuje se u iznosu od:

– 8,00 kn/m² stambenog prostora za opremljeni službeni stan

– 5,00 kn/m² stambenog prostora za neopremljeni službeni stan.

Smještaj u službene stanove

Članak 9.

(1) Djelatnoj vojnoj osobi može se dati na korištenje službeni stan ako ona ili članovi njezine uže obitelji u mjestu službe, a ni 50 km od mjesta službe:

– nemaju u vlasništvu stan ili obiteljsku kuću

– nemaju na korištenju stan ili obiteljsku kuću u skladu sa Zakonom o najmu stanova i drugim propisima

– nisu otuđili stan ili obiteljsku kuću nakon stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

(2) Djelatna vojna osoba kojoj je dan na korištenje službeni stan ima pravo na korištenje organiziranog ili ugovorenog prijevoza od mjesta gdje joj je dan na korištenje službeni stan do mjesta službe.

(3) Ako Ministarstvo obrane nije organiziralo ili ugovorilo prijevoz na način propisan stavkom 2. ovoga članka, djelatne vojne osobe ostvaruju pravo na naknadu troškova mjesnog i međumjesnog prijevoza u skladu s pravilnikom kojim se uređuje prijevoz.

Kriteriji za davanje na korištenje službenog stana

Članak 10.

(1) Pravo na korištenje opremljenog službenog stana imaju načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga i djelatnici imenovani odnosno raspoređeni na ustrojbena mjesta generala/admirala.

(2) Osobama iz stavka 1. ovoga članka može se dati na korištenje neopremljeni službeni stan ako nema opremljenoga službenog stana.

(3) Ostalim djelatnim vojnim osobama može se dati na korištenje opremljen ili neopremljen službeni stan u skladu s kriterijima iz članka 11. ovoga Pravilnika.

Članak 11. (NN 135/14, 97/15)

(1) Prednost pri davanju na korištenje službenog stana utvrđuje se prema navedenim kriterijima:

– deficitarna zvanja i struke

– ustrojbeni čin

– zapovjedna dužnost i/ili voditeljska dužnost

– osobni čin

– ukupno trajanje zapovjedne i/ili voditeljske dužnosti

– vrijeme pristupa u Ministarstvo obrane i Oružane snage.

(2) Kriteriji iz stavka 1. ovoga članka navedeni su na način da prethodni kriterij isključuje sljedeći, odnosno ako više podnositelja zahtjeva za davanje na korištenje službenog stana zadovoljava prvi kriterij, prednost ima osoba koja zadovoljava sljedeći kriterij.

Članak 12.

U skladu s postupkom propisanim odredbama ovoga Pravilnika, neovisno o kriterijima iz članka 11. ovoga Pravilnika, ministar obrane može dati na korištenje službeni stan djelatnim vojnim osobama raspoređenima na položaj načelnika sektora i na radna mjesta u Kabinetu ministra, na određeno vrijeme za vrijeme trajanja mandata ministra obrane.

Članak 13.

Deficitarna zvanja i struke odredit će se pravilnikom kojim se propisuju dodaci na plaću.

Postupak davanja na korištenje službenog stana

Članak 14.

(1) Djelatne vojne osobe zahtjeve za davanje na korištenje službenog stana podnose Upravi za ljudske resurse na propisanom obrascu, koji se nalazi u prilogu ovoga Pravilnika i njegov je sastavni dio.

(2) Uprava za ljudske resurse vodi popis podnositelja zahtjeva iskazan po gradovima u skladu s kriterijima iz članka 11. ovoga Pravilnika te će ga dostaviti svaka tri mjeseca Upravi za personalne poslove Glavnog stožera Oružanih snaga.

Članak 15.

(1) Odluku o davanju na korištenje službenog stana donosi ministar obrane ili osoba koju ovlasti.

(2) Na temelju odluke iz stavka 1. ovoga članka djelatne vojne osobe sklapaju s Ministarstvom obrane ugovor o korištenju službenog stana na određeno vrijeme i to:

– djelatne vojne osobe imenovane odnosno raspoređene na dužnost, do prestanka dužnosti na koju su imenovani odnosno raspoređeni

– ostale djelatne vojne osobe na rok do pet godina, odnosno do prestanka službe ako im služba prestane prije isteka roka od pet godina.

(3) Istekom rokova iz stavka 2. ovoga članka, ugovor se smatra prešutno obnovljenim ako korisnik stana ispunjava uvjete za daljnje korištenje službenog stana u skladu s odredbama ovoga Pravilnika.

Članak 16.

Ugovor o korištenju službenog stana sadrži:

– ugovorne strane (vlasnik i korisnik)

– šifru stana i opis stana

– visinu naknade i način plaćanja

– vrstu troškova koji se plaćaju u vezi s korištenjem i način plaćanja

– podatke o članovima uže obitelji koji će stanovati s korisnikom stana

– vrijeme trajanja ugovora

– odredbe o održavanju stana (tekuće održavanje, servis i održavanje opreme)

– odredbe o uporabi zajedničkih prostorija, zajedničkih dijelova i uređaja zgrade i zemljišta koje služe zgradi

– odredbe o primopredaji stana i opreme koja se nalazi u stanu

– ostale odredbe u skladu s ovim Pravilnikom.

Članak 17.

(1) O primopredaji službenog stana sastavlja se zapisnik između korisnika službenog stana (u daljnjem tekstu korisnik) i nadležnoga djelatnika Uprave za materijalne resurse.

(2) Uprava za ljudske resurse obavijestit će sve davatelje usluga (električne energije, plina i sl.) o promjeni korisnika najkasnije u roku od 30 dana od promjene korisnika.

Članak 18.

(1) Korisnik se obvezuje službenim stanom i opremom koristiti kao dobar domaćin u skladu s namjenom odnosno ugovorom o korištenju službenog stana.

(2) Pod održavanjem stana smatra se: održavanje reda, čistoće, pravilnog korištenja aparata i opreme i pravilno korištenje namještaja, kućanske, tehničke i zajedničke opreme stana.

(3) Korisniku se zabranjuju adaptacije i preinake stana.

(4) Korisnik je obvezan predati stan i opremu u ispravnom stanju i uredan, što se utvrđuje zapisnikom o primopredaji stana.

Članak 19.

Korisnik odgovara po općim propisima za štetu koju on ili članovi njegova obiteljskog domaćinstva prouzroče na opremi, stanu i zajedničkim dijelovima i uređajima zgrade namjerno ili nepažnjom.

Članak 20.

Korisnik službenog stana obvezan je najkasnije u roku od osam dana prijaviti svaku promjenu odnosno činjenicu koja je od utjecaja na ostvarivanje prava, odnosno promjenu uvjeta pod kojima mu je priznato pravo.

Prestanak ugovora o korištenju službenog stana

Članak 21.

(1) Ugovor o korištenju službenog stana prestaje protekom rokova i u skladu s člankom 12. i 15. ovoga Pravilnika.

(2) Nakon proteka roka iz stavka 1. ovoga članka korisnik je dužan obavijestiti vlasnika te predati stan slobodan od osoba i stvari Upravi za materijalne resurse u roku od 30 dana od proteka roka.

(3) Ako korisnik ne postupi u skladu s odredbom stavka 2. ovoga članka, obvezan je plaćati najamninu od 40,00 kn/m² stambenog prostora do povrata stana u posjed Ministarstva obrane.

Članak 22.

(1) Prilikom primopredaje stana korisnik je dužan predočiti dokaz o izvršenoj uplati troškova korištenja stana.

(2) Ako se utvrdi da korisnik nije plaćao troškove korištenja stana, pokrenut će se postupak prisilne naplate.

Članak 23.

Ministarstvo obrane otkazat će ugovor o korištenju službenog stana ako se korisnik ili članovi njegove uže obitelji koriste stanom suprotno ugovoru, posebice:

– ako korisnik ne plati dvije uzastopne odnosno ukupno tri rate za troškove korištenja stana u skladu s ugovorom

– ako korisnik ili članovi njegove uže obitelji ometaju druge korisnike zgrade u mirnom korištenju stana ili poslovnog prostora

– ako korisnik ne koristi stan za stanovanje ili ga koristi nenamjenski

– kada se utvrdi da je korisnik stan ili dio stana dao u podnajam

– ako se stanom koristi osoba koja nije u ugovoru navedena kao korisnik stana.

Članak 24.

Prije otkaza ugovora o korištenju službenog stana Ministarstvo obrane dužno je korisnika pisanim putem opomenuti da u roku od 30 dana ukloni razlog za otkaz ugovora o korištenju službenog stana.

Članak 25.

(1) Ministarstvo obrane daje otkaz ugovora o korištenju službenog stana iz razloga navedenih u članku 23. ovoga Pravilnika u pisanom obliku s obrazloženjem.

(2) Otkazni rok je 30 dana i teče od dana primitka pisanoga otkaza.

(3) Ako korisnik odbije primiti pisani otkaz, otkazni rok počinje teći od dana kada je obavijest o otkazu ostavljena u poštanskom sandučiću ili pretincu ili ako toga nema, na vratima ili drugom za korisnika vidljivom mjestu, odnosno danom uručenja obavijesti putem zapovjednika odnosno čelnika ustrojstvene jedinice Ministarstva obrane.

Članak 26.

(1) Ministarstvo obrane raskinut će ugovor o korištenju službenog stana:

– kada je korisnik nakon sklapanja ugovora stambeno zbrinut u mjestu službe ili 50 km od mjesta službe po drugoj osnovi koja nije propisana ovim Pravilnikom

– kada se utvrdi da je korisnik dao netočne podatke koji su utjecali na donošenje odluke i sklapanje ugovora

– kada se utvrdi da je korisniku prestala služba

– kada je korisniku isteklo vrijeme na koje je imenovan odnosno raspoređen, a ne ispunjava uvjete za daljnje korištenje službenog stana prema odredbama ovoga Pravilnika

– kada je korisnik imenovan ili upućen na dužnost ili raspoređen na ustrojbeno mjesto izvan mjesta dosadašnje dužnosti odnosno rasporeda koje je udaljeno više od 50 km

– kada je korisnik imenovan ili upućen na dužnost vojnog izaslanika ili na drugu vojno-diplomatsku dužnost, u međunarodnu organizaciju ili vojno predstavništvo

– kada je korisnik upućen u drugo javnopravno tijelo ili pravnu osobu.

(2) Ministarstvo obrane raskida ugovor u pisanom obliku s obrazloženjem i rokom iseljenja koji ne može biti dulji od 30 dana.

Članak 27.

Nepostupanje po nalogu za iseljenje iz službenog stana je stegovni prijestup.

Članak 28.

Korisnik može zatražiti raskid ugovora uz obrazloženje, ali je o tome dužan izvijestiti Ministarstvo obrane najmanje 15 dana prije iseljenja iz stana.

Članak 29. (NN 97/15)

Brisan.

Članak 30. (NN 97/15)

Brisan.

Članak 31. (NN 97/15)

Brisan.

Članak 32. (NN 97/15)

Brisan.

Članak 33. (NN 97/15)

Brisan.

IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 34.

(1) Zatečeni korisnici službenih stanova obvezni su u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika podnijeti zahtjev za davanje na korištenje službenog stana na obrascu iz članka 14. stavka 1. ovoga Pravilnika ako u vrijeme stupanja na snagu ovoga Pravilnika nisu imenovani odnosno raspoređeni na dužnost zbog koje im je službeni stan dan na korištenje.

(2) Zatečeni korisnici službenih stanova obvezni su u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika podnijeti zahtjev za davanje na korištenje službenog stana na obrascu iz članka 14. stavka 1. ovoga Pravilnika ako je do stupanja na snagu ovoga Pravilnika isteklo vrijeme od pet godina na koje je sklopljen ugovor o korištenju službenog stana.

(3) Zahtjevi djelatnih vojnih osoba iz stavaka 1. i 2. ovoga članka rješavat će se prioritetno u roku od 90 dana od dana podnošenja zahtjeva, u skladu s odredbama ovoga Pravilnika.

(4) Zahtjevi državnih dužnosnika i državnih službenika iz stavaka 1. i 2. ovoga članka rješavat će se prioritetno u roku od 90 dana od dana podnošenja zahtjeva u skladu s propisima kojima se uređuje njihovo stambeno zbrinjavanje.

Članak 35.

(1) Ostali zatečeni korisnici službenih stanova nastavljaju koristiti službene stanove u skladu sa sklopljenim ugovorima o korištenju službenog stana, do isteka roka na koji je ugovor sklopljen.

(2) Osobe iz stavka 1. ovoga članka dužne su u roku od 30 dana od dana isteka roka na koji je ugovor o korištenju službenog stana sklopljen, podnijeti novi zahtjev za davanje na korištenje službenog stana na obrascu iz članka 14. stavka 1. ovoga Pravilnika.

(3) Zahtjevi iz stavka 2. ovoga članka rješavat će se u roku i na način propisan člankom 34. stavcima 3. i 4. ovoga Pravilnika.

Članak 36.

O zaprimljenim prijedlozima za davanje na korištenje službenog stana koji nisu riješeni do stupanja na snagu ovoga Pravilnika odlučit će se u skladu s odredbama ovoga Pravilnika.

Članak 37. (NN 97/15)

Brisan.

Članak 38.

Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o korištenju i opremanju službenih stanova (»Narodne novine«, br. 106/03).

Članak 39.

Ovaj Pravilnik objavit će se u »Narodnim novinama«, a stupa na snagu 1. studenoga 2013.

Klasa: 023-03/13-04/27

Urbroj: 512-01-13-2

Zagreb, 25. listopada 2013.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 135/14

Članak 2.

Iznimno od odredbe članka 37. Pravilnika, pravo na naknadu za stanovanje mogu ostvariti i osobe koje su raspoređene po potrebi službe u drugo mjesto službe koje je najmanje 50 km udaljeno od mjesta stalnog stanovanja ili se nalazi na otoku do dana stupanja na snagu Pravilnika o stambenom zbrinjavanju (»Narodne novine«, br. 131/13), ako su ostvarivale pravo na naknadu troškova zbog odvojenog života od obitelji na dan prije isteka roka iz članka 17. stavka 3. Pravilnika o uvjetima i postupku ostvarivanja naknade troškova prijevoza (»Narodne novine«, br. 131/13), uz ispunjavanje ostalih uvjeta iz Pravilnika o stambenom zbrinjavanju (»Narodne novine«, br. 131/13).

Članak 3.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu prvoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 023-03/14-04/35

Urbroj: 512-01-14-2

Zagreb, 7. studenoga 2014.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 97/15

Članak 5.

U Pravilniku o izmjeni i dopuni Pravilnika o stambenom zbrinjavanju (»Narodne novine«, br. 135/2014) članak 2. briše se.

Članak 6.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu prvoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 023-03/15-04/32

Urbroj: 512-01-15-1

Zagreb, 10. rujna 2015.

 

 

Obrazac

ZAHTJEV ZA DAVANJE NA KORIŠTENJE SLUŽBENOG STANA I NAKNADE ZA STANOVANJE

IME I PREZIME

 

MBG, OIB

 

Prebivalište

 

Pripadnost

(zaokružiti)

a) MO

b) OS RH

Telefon/mobitel

 

Raspored po potrebi službe u drugo mjesto službe koje je udaljeno najmanje 50 km od mjesta stalnog stanovanja

a) DA

b) NE

Zvanje/struka

 

Osobni čin

 

Ustrojbeni čin

 

Imenovan/raspoređen na dužnost

 

Datum imenovanja/rasporeda

 

Razdoblja trajanja zapovjedne i/ili voditeljske dužnosti

 

Ustrojstvena jedinica

 

Mjesto službe

 

Vrijeme pristupa u MO/OS RH

 

 

Stan ću koristiti:

a) sam

b) s članovima uže obitelji

PODACI O ČLANOVIMA UŽE OBITELJI KOJI ĆE STANOVATI SA KORISNIKOM STANA

Ime i prezime

MBG/OIB

Srodstvo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

______________________ (vlastoručni potpis)

U ___________________, ______________ .              (mjesto)                     (datum)

Napomena:

Uz popunjeni obrazac obavezno dostaviti:

– presliku akta o postavljenju na dužnost

– presliku važeće osobne iskaznice.

IZJAVA

kojom ja, _______________________________,

MBG: ______________________ OIB: __________________, pod materijalnom i kaznenom  odgovornošću izjavljujem da trenutno sam/sa obitelji stanujem:

– kao podstanar, na adresi: _____________________________

– kod roditelja, na adresi: ______________________________ (ukupna stambena površina koju  koristim je _________ m², odnosno _____ soba)

– u vojnoj lokaciji

– ________________________________________                                    (ostalo)

U _____________, _________________          (mjesto)                  (datum)

______________________ (vlastoručni potpis)

IZJAVA

POD STEGOVNOM, MATERIJALNOM I KAZNENOM ODGOVORNOŠĆU IZJAVLJUJEM DA U MJESTU SLUŽBE NI 50 KM OD MJESTA SLUŽBE, JA I ČLANOVI MOJE UŽE OBITELJI:

Ime i prezime

MBG, OIB

Srodstvo

 

 

osobno – davatelj izjave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– NEMAM/NEMAMO U VLASNIŠTVU STAN ILI OBITELJSKU KUĆU

– NEMAM/NEMAMO NA KORIŠTENJU STAN ILI OBITELJSKU KUĆU U SKLADU SA ZAKONOM O NAJMU STANOVA I DRUGIM PROPISIMA

– NISAM/NISMO OTUĐILI STAN ILI OBITELJSKU KUĆU NAKON STUPANJA NA SNAGU PRAVILNIKA O STAMBENOM ZBRINJAVANJU.

______________________ (vlastoručni potpis)

U ___________________, ______________

 

 

Copyright © Ante Borić