Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Objavljeno u NN 38/2018 (25.4.2018.):

 

Ministarstvo poljoprivrede

Na temelju članka 41. stavka 2. i članka 52. stavka 10. Zakona o morskom ribarstvu (»Narodne novine«, br. 62/17) ministar poljoprivrede donosi

 

PRAVILNIK O OBLIKU, SADRŽAJU I NAČINU VOĐENJA I DOSTAVE PODATAKA O ULOVU U GOSPODARSKOM RIBOLOVU NA MORU

Sadržaj

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuje se oblik, sadržaj i način vođenja očevidnika o gospodarskom ribolovu na moru i iskrcajne/prekrcajne deklaracije (u daljnjem tekstu: očevidnik) i izvješća o ulovu (u daljnjem tekstu: izvješće) koje moraju voditi pravne i fizičke osobe koje obavljaju gospodarski ribolov na moru (u daljnjem tekstu: ovlaštenici povlastice) i fizičke osobe koje obavljaju mali obalni ribolov (u daljnjem tekstu: mali obalni ribari), te način dostavljanja ispunjenih očevidnika i izvješća.

Definicije

Članak 2.

Svi pojmovi u ovom Pravilniku imaju isto značenje kao i pojmovi definirani u Zakonu o morskom ribarstvu (»Narodne novine«, br. 62/17).

Dostava podataka

Članak 3.

Ovlaštenici povlastice i mali obalni ribari podatke o gospodarskom ribolovu dostavljaju Ministarstvu poljoprivrede (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) na sljedeće načine:

a) putem tiskanih obrazaca očevidnika, odnosno izvješća

b) elektronički u Ribarski monitoring centar putem uređaja s pripadajućim softverom za elektroničko bilježenje i slanje podataka iz očevidnika o ribolovu, prekrcajne i iskrcajne deklaracije, koji je u punoj funkciji i čini sustav za elektroničko bilježenje i slanje podataka (u daljnjem tekstu: e-očevidnik) ili

c) elektronički putem mobilne aplikacije za pametne telefone autorizirane od strane Ministarstva (u daljnjem tekstu: mobilna aplikacija).

Članak 4.

Podaci iz očevidnika i izvješća koriste se isključivo u svrhu prikupljanja podataka s ciljem održivog upravljanja bioresursima mora, znanstvenih istraživanja i praćenja sljedivosti ribe i drugih morskih organizama te radi dostave podataka nacionalnim i međunarodnim institucijama.

Obveza vođenja očevidnika i izvješća o ulovu

Članak 5.

(1) Očevidnik su obvezni voditi:

a) Ovlaštenici povlastice koji obavljaju ribolov plovilima iznad 10 metara dužine preko svega,

b) Ovlaštenici povlastice plovila koja sudjeluju u prekrcaju ribe,

c) Ovlaštenici povlastice koji obavljaju ribolov povlačnim ribolovnim alatima, okružujućim mrežama plivaricama i plutajućim parangalom,

d) Ovlaštenici povlastice koji obavljaju ribolov plavoperajne tune (Thunnus thynnus) na temelju dodijeljene kvote,

e) Ovlaštenici povlastice koji obavljaju ribolov igluna (Xiphias gladius) na temelju dodijeljene kvote.

(2) Izvješće o ulovu obvezni su voditi:

a) ovlaštenici povlastice koji obavljaju ribolov plovilima do 10 metara dužine preko svega, osim u slučaju kada obavljaju ribolov iz stavka 1. točke c) ovoga članka,

b) mali obalni ribari.

Članak 6.

(1) Očevidnici i izvješća tiskaju se u obliku knjiga formata A4.

(2) Očevidnici i izvješća popunjavaju se u skladu s uputama za popunjavanje očevidnika i izvješća, koja su njihov sastavni dio.

(3) Obrazac očevidnika i upute za popunjavanje očevidnika tiskani su uz ovaj Pravilnik i njegov su sastavni dio (Prilog 1.).

(4) Obrazac izvješća i upute za popunjavanje izvješća tiskani su uz ovaj Pravilnik i njegov su sastavni dio (Prilog 2.).

(5) Obrazac izvješća za mali obalni ribolov i upute za popunjavanje izvješća tiskani su uz ovaj Pravilnik i njegov su sastavni dio (Prilog 3.).

(6) Očevidnike i izvješća iz stavka 1. ovoga članka ovlaštenici povlastica i mali obalni ribari preuzimaju u Ministarstvu.

Način vođenja podataka

Članak 7.

(1) Ovlaštenici povlastice odnosno mali obalni ribari su obvezni:

1. pravovremeno i dnevno unositi podatke o količini ulova, iskrcanim i prekrcanim količinama i ribolovnom naporu u očevidnik sukladno uputama za popunjavanje očevidnika,

2. pravovremeno i dnevno unositi podatke o količini ulova i ribolovnom naporu i iskrcaju u izvješće sukladno uputama za popunjavanje izvješća,

3. unositi podatke o izvaganom iskrcanom ulovu ribe i/ili drugih morskih organizama,

4. osigurati da u izvješću podatak o polasku u ribolov mora biti upisan pri isplovljenju plovila iz luke, a ostali podaci u izvješću odmah nakon iskrcaja ulova ribe i/ili drugih morskih organizama iz plovila na iskrcajnom mjestu,

5. osigurati da podaci uneseni u očevidnik i izvješće budu čitljivi i neizbrisivi,

6. osigurati da se uneseni podaci ne brišu ili mijenjaju, već da se pogrešno unesen podatak precrta jednom linijom te se unese pravi podatak, uz vlastoručni potpis ovlaštenika povlastice ili zapovjednika plovila,

7. u roku od 48 sati od završetka iskrcaja ribe dostaviti original očevidnika Ministarstvu, a ostale preslike prvom kupcu,

8. jednom mjesečno ispunjeno izvješće dostaviti Ministarstvu,

9. jednom mjesečno ispunjeni očevidnik dostaviti Ministarstvu ukoliko nemaju ribolovni napor za cijeli mjesec, a nisu pohranili povlasticu u Ministarstvu,

10. ukoliko imaju ribolovni napor, a nemaju ulova, dostaviti original očevidnika sa sljedećim originalom očevidnika kada imaju zabilježen ulov Ministarstvu,

11. osigurati da podaci o izvaganom iskrcanom ulovu ne odstupaju više od 10% za svaku vrstu u odnosu na procijenjeni ulov,

12. osigurati da se podaci o količini ulova upišu za svaku vrstu ukoliko ulov određene vrste iznosi više od 5 kilograma, dok se one vrste čiji je ulov ispod 5 kilograma upisuju pod ostali ulov,

13. iznimno od odredbe točke 12. stavka 1. ovoga članka, osigurati da se podaci o količini ulova upišu za svaku vrstu navedenu u Tablici 3. Uputa za popunjavanje očevidnika, neovisno o količini ulova,

14. osigurati da se podaci o slučajnom ulovu osjetljivih vrsta kitova, tuljana, hrskavičnjača, morskih ptica i morskih kornjača upisuju sukladno uputama iz Priloga ovoga Pravilnika,

15. osigurati da podaci o iskrcanim i prekrcanim količinama budu točni te upisani za svaku vrstu posebno,

16. osigurati da se u očevidnik i izvješće upisuju ribolovne zone i ribolovne podzone Republike Hrvatske, a u očevidnik i drugi potrebni podaci o poziciji plovila i zemljopisnom području ribolova (GFCM/FAO zona, statistički pravokutnik, i dr.) sukladno uputama iz Priloga ovoga Pravilnika,

17. ispunjene obrasce očevidnika odnosno izvješća čuvati pet godina.

(2) Očevidnik se ispunjava u najmanje tri primjerka, tako da se original dostavlja Ministarstvu, zadnju presliku ovlaštenik povlastice zadržava u knjizi za osobnu evidenciju, a ostale preslike dostavlja prvom kupcu, ovisno o broju prvih kupaca kojima se ulov prodaje.

(3) Očevidnik se dostavlja Područnoj jedinici/Ispostavi Uprave ribarstva Ministarstva (u daljnjem tekstu: Uprava ribarstva) poštom preporučeno, osobnom dostavom, odnosno faksom ili elektroničkom poštom, uz obvezu dostave originala očevidnika poštom preporučeno ili osobnom dostavom, najkasnije do 15. dana u tekućem mjesecu za prethodni mjesec.

(4) Izvješće se ispunjava u dva primjerka tako da se original dostavlja Ministarstvu, presliku izvješća u knjizi ovlaštenik povlastice ili mali obalni ribar zadržava za osobnu evidenciju, a u slučaju prodaje informaciju o CFR broju plovila i broju izvješća o ulovu je dužan dostaviti prvom kupcu.

(5) Ovlaštenik povlastice i mali obalni ribar ima obvezu dostaviti original izvješća Upravi ribarstva poštom preporučeno ili osobnom dostavom najkasnije do 15. dana u tekućem mjesecu za prethodni mjesec.

Unos podataka

Članak 8.

(1) Podatke o gospodarskom ribolovu mora unositi osoba odgovorna za obavljanje gospodarskog ribolova na moru, a podatke o malom obalnom ribolovu mora unositi ovlaštenik povlastice za mali obalni ribolov.

(2) Osobe iz stavka 1. ovoga članka obvezne su u očevidnik i izvješće unositi i dostavljati cjelovite i točne podatke o gospodarskom i malom obalnom ribolovu.

(3) Ako osobe iz stavka 1. ovoga članka u očevidnik i izvješće pravovremeno ne unose cjelovite i točne podatke, odnosno ne dostavljaju u propisanom roku podatke o gospodarskom i malom obalnom ribolovu, o čemu moraju imati valjan dokaz, u skladu s odredbama ovoga Pravilnika smatra se da očevidnik odnosno izvješće nije vođeno.

Članak 9.

(1) Podatke iz dostavljenih očevidnika i izvješća ovlaštene osobe Ministarstva unose u Geoinformacijski sustav morskog ribarstva, koji se vodi u elektroničkom obliku.

(2) Svi dostavljeni očevidnici i izvješća čuvaju se u arhivi Ministarstva pet godina, a u elektroničkom obliku najmanje 10 godina.

Elektroničko bilježenje i način dostave podataka o ribolovu

Članak 10.

(1) Prije svakog polaska ribarskog plovila iz luke zapovjednik plovila dužan je provjeriti ispravnost e-očevidnika.

(2) U slučaju neispravnosti e-očevidnika zapovjednik ribarskog plovila je dužan prijaviti kvar Ribarskom monitoring centru te je podatke iz očevidnika o ribolovu, prekrcajne i iskrcajne deklaracije dužan bilježiti i dostavljati drugim elektroničkim sredstvima.

(3) Način bilježenja i dostave podataka iz očevidnika o ribolovu, prekrcajne i iskrcajne deklaracije putem e-očevidnika ili u slučaju kvara putem drugih elektroničkih sredstava te sam način prijave kvara opisani su na mrežnim stranicama Ministarstva.

(4) Način bilježenja i dostave podataka iz očevidnika o ribolovu, prekrcajne i iskrcajne deklaracije te izvješća o ulovu u gospodarskom ribolovu putem mobilne aplikacije opisani su na mrežnim stranicama Ministarstva.

(5) Troškove nabave e-očevidnika, njegovu instalaciju i deinstalaciju na ribarsko plovilo i održavanje, te troškove nabave mobilne aplikacije snosi Ministarstvo.

(6) Iznimno od odredbe stavka 5. ovoga članka, troškove instalacije, deinstalacije, popravaka i održavanja e-očevidnika zbog štete prouzročene nepažljivim rukovanjem ili oštećenjem snosi vlasnik ribarskog plovila.

(7) Nakon instalacije e-očevidnika na ribarskom plovilu, između Ministarstva i vlasnika ribarskog plovila sklapa se ugovor o korištenju.

Bilježenje prodaje s ribarskog plovila

Članak 11.

(1) Bilježenje prodaje s ribarskog plovila krajnjem potrošaču dostavlja se Ministarstvu putem e-očevidnika ili mobilne aplikacije nakon izvršene prodaje sukladno Pravilniku kojim se regulira prva prodaja.

(2) Način bilježenja i dostave podataka o prodaji s ribarskog plovila opisani su na mrežnim stranicama Ministarstva.

Prijelazne i završne odredbe

Članak 12.

Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o obliku, sadržaju i načinu vođenja i dostave očevidnika, iskrcajne deklaracije i izvješća o ulovu u gospodarskom ribolovu na moru (»Narodne novine«, br. 87/15).

Članak 13.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/18-01/09

Urbroj: 525-13/0514-18-1

Zagreb, 12. travnja 2018.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, dipl. iur., v. r.

PRILOG 1.

REPUBLIKA HRVATSKA

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

 

 

 

OČEVIDNIK O ULOVU U GOSPODARSKOM RIBOLOVU NA MORU

 

 

 

OVAJ OČEVIDNIK MORA SE UVIJEK

NALAZITI NA PLOVILU KOJIM SE

OBAVLJA GOSPODARSKI RIBOLOV NA MORU

 

 

 

 

 

 

REPUBLIKA HRVATSKA

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

 

 

 

OČEVIDNIK O ULOVU U GOSPODARSKOM RIBOLOVU NA MORU ZA

PLOVILO__________________CFR _______________

I POVLASTICU BR.______________

UPUTE ZA POPUNJAVANJE OČEVIDNIKA O ULOVU U GOSPODARSKOM RIBOLOVU NA MORU

Ova knjiga sadrži obrasce očevidnika o ulovu u gospodarskom ribolovu na moru i iskrcajne/prekrcajne deklaracije (u daljnjem tekstu: iskrcajna deklaracija). Nakon što se ispune svi obrasci u knjizi, u Ministarstvu poljoprivrede, Područnoj jedinici/Ispostavi Uprave ribarstva koja je izdala povlasticu za obavljanje gospodarskog ribolova na moru (u daljnjem tekstu: Uprava ribarstva) potrebno je preuzeti novu knjigu obrazaca.

Očevidnik se ispunjava za svaki ribolovni dan, a iskrcajna deklaracija za svaki iskrcaj, odnosno prekrcaj. Originalni obrasci pravilno ispunjenog očevidnika i iskrcajne deklaracije dostavljaju se osobno ili poštom preporučeno Upravi ribarstva. Zadnja preslika očevidnika i iskrcajne deklaracije ostaje u knjizi radi osobne evidencije ovlaštenika povlastice, a ostale preslike dostavljaju se prvom kupcu zajedno sa iskrcanim ulovom. Obrasci očevidnika i iskrcajne deklaracije moraju se dostaviti Upravi ribarstva u roku od 48 sati od iskrcaja poštom, faksom, elektroničkom poštom ili osobno. Ako se obrasci dostavljaju faksom ili elektroničkom poštom, originali obrazaca se moraju dostaviti Upravi ribarstva osobno ili poštom preporučeno najkasnije do 15. dana u tekućem mjesecu za prethodni mjesec.

Za dane u mjesecu kada se ribolov ne obavlja očevidnik i iskrcajna deklaracija se ne popunjava.

Ako se cijeli mjesec ne obavlja ribolov, u očevidnik se upisuju sljedeći podaci: IME ili REG. OZNAKA PLOVILA,VANJSKA OZNAKA PLOVILA, IRCS broj i CFR (1); IME i PREZIME i ADRESA ODGOVORNE OSOBE (3); MJESEC U KOJEM RIBOLOV NIJE OBAVLJAN te naznaka »PLOVILO U LUCI«, te se tako ispunjeno dostavlja Upravi ribarstva.

• Podaci o ribarskom plovilu (plovilima) i datumima izlaska u ribolov

Ime ili reg. oznaka plovila, IRCS broj i CFR (1): Upisuje se ime broda ili reg. oznaka za brodicu, CFR broj plovila te IRCS broj (ako postoji) – mora biti upisano prije nego što ribarsko plovilo napusti luku.

Vanjska oznaka plovila (2): Upisuje se vanjska oznaka plovila koja je istaknuta na boku trupa – mora biti upisano prije nego što ribarsko plovilo napusti luku.

Ako se ribolov obavlja pelagijskom koćom uz sudjelovanje još jednog plovila tada se upisuju i ime broda ili registarska oznaka za brodicu, vanjska oznaka, CFR te IRCS broj (ako postoji) za drugo plovilo.

Ime i prezime te adresa odgovorne osobe (3): Upisuje se ime i prezime te adresa zapovjednika plovila, odnosno odgovorne osobe – mora biti upisano prije nego što ribarsko plovilo napusti luku.

Datum, vrijeme i luka polaska (4): Upisuje se dan, mjesec, sat isplovljavanja te luka iz koje se isplovljava – mora biti upisano pri isplovljenju plovila iz luke.

Datum se upisuje u obliku DD-MM, a predviđeno vrijeme upisuje se u SS-MM po lokalnom vremenu.

Datum, vrijeme i luka povratka (5): Upisuje se dan, mjesec, sat uplovljavanja te luka u koju se uplovljava – mora biti upisano prije nego što ribarsko plovilo uđe u luku.

Datum se upisuje u obliku DD-MM, a predviđeno vrijeme upisuje se u SS-MM po lokalnom vremenu.

Datum, vrijeme i iskrcajna luka (6): Upisuje se dan, mjesec, sat iskrcaja ribe i drugih morskih organizama te mjesto iskrcaja – mora biti upisano prije nego što ribarsko plovilo uđe u iskrcajnu luku.

Datum se upisuje u obliku DD-MM, a predviđeno vrijeme upisuje se u SS-MM po lokalnom vremenu.

U slučaju prekrcaja ribe (7): Upisuju se podaci o plovilu na koje se prekrcava riba te datum, vrijeme i mjesto prekrcaja – mora biti upisano prije prekrcaja ribe.

• Podaci o ribolovnom alatu

Ribolovni alat (8): Upisuje se šifra ribolovnog alata u obliku FAO šifre, kako je navedeno u Tablici 1. – mora biti upisano prije obavljanja ribolovne operacije.

Veličina oka mrežnog tega (9): Upisuje se veličina oka ribolovnog alata kojim se obavlja ribolov u milimetrima (rastegnuto oko mrežnog tega) – mora biti upisano prije obavljanja ribolovne operacije.

Dimenzije ribolovnog alata (10): Upisuje se količina ribolovnog alata (npr. za povlačne alate – broj alata, za okružujuće mreže plivarice – duljina i visina mreže, za obalne mreže potegače – broj alata, za mreže stajaćice – duljina i visina mreže, za parangale – broj udica, a za ostalo broj komada) – mora biti upisano prije obavljanja ribolovne operacije.

Datum (11): Upisuje se odgovarajući datum za svaki dan proveden na moru u novi redak – mora biti upisano prije obavljanja ribolovne operacije.

Prema potrebi, u novi redak upisuje se datum za svaku ribolovnu operaciju.

Ako se u jednom polasku obavlja ribolov s dva ili više ribolovnih alata za svaki alat se popunjava zaseban obrazac očevidnika.

• Podaci o ribolovu/ribolovnoj operaciji

Broj ribolovnih operacija (12): Upisuje se broj ribolovnih operacija (npr. broj potega kod povlačnih ribolovnih alata i potegača, broj zapasa za plivarice, za ostale alate se upisuje broj sati alata u moru) – mora biti upisano na kraju ribolovnog dana.

Trajanje ribolova, vrijeme postavljanja i izvlačenja ribolovnog alata (ako je primjenjivo), ribolovna dubina (ako je primjenjivo), ukupno vrijeme (13): Ukupno vrijeme za sve aktivnosti povezane s ribolovnim operacijama (traženje ribe, spuštanje, povlačenje i izvlačenje aktivnog ribolovnog alata, postavljanje, potapanje, vađenje i ponovno postavljanje pasivnog ribolovnog alata te vađenje eventualnog ulova iz ribolovnog alata) upisuje se u minutama i jednako je broju sati provedenih na moru od kojih se odbije vrijeme provedeno u plovidbi do ribolovnih područja, između ribolovnih područja i povratku iz njih, kao i vrijeme dok je plovilo obavljalo manevre izbjegavanja, bilo neaktivno ili čekalo na popravak – mora biti upisano na kraju ribolovnog dana.

Vrijeme postavljanja i izvlačenja ribolovnog alata upisuje se u SS-MM po lokalnom vremenu.

Ribolovna dubina upisuje se kao prosječna dubina u metrima.

Pozicija plovila i zemljopisno područje ribolova (14): Kao područje na kojemu se obavlja ribolov upisuje se područje na kojemu je ostvarena većina ulova (ribolovne zone RH, ribolovne podzone RH, statistički pravokutnik, GFCM/FAO zona, Ribolovna zona treće zemlje/Otvoreno more sukladno Slici 1.) – mora biti upisano nakon obavljanja ribolovne operacije.

• Podaci o ulovu

Ulov po vrstama (15): Upisuje se procijenjena količina ulova po pojedinim vrstama u kilogramima ili broju jedinica (npr. kašete) uz upis koliko jedna jedinica iznosi kilograma (npr. 1 kašeta = 7 kilograma). Uz svaku vrstu riba i/ili drugih morskih organizama upisuju se FAO troznamenkaste šifre navedene u Tablici 2. (u daljnjem tekstu: FAO šifre). Za svaku vrstu mora biti upisan ulov ukoliko on iznosi 5 kilograma i više, dok se za one vrste čiji je ulov ispod 5 kilograma upisuje pod ostali ulov osim vrsta navedenih u Tablici 3., koje se moraju upisati neovisno o količini ulova. Ako je broj vrsta veći od broja stupaca predviđenih za unos vrsta tada se koristi nova stranica očevidnika. Podaci o količini ulova smiju odstupati najviše do 10 % od izvaganog iskrcanog ulova. Svaka linija u očevidniku mora biti parafirana od strane osobe odgovorne u ribolovu – mora biti upisano na kraju ribolovnog dana.

Odbačeni ulov (16): Upisuje se procjena odbačenog ulova po vrstama – mora biti upisano prije iskrcaja ulova.

Ulovi, slučajni ulovi i puštanje drugih morskih organizama ili životinja (15, 16) – U GFCM-ovom području, upisuju se odvojeno podaci za svaki ulov ili slučajni ulov:

– dnevni ulovi crvenog koralja, uključujući ribolovnu aktivnost po području i dubini,

– slučajni ulov i puštanje živih ili uginulih kitova,

– slučajni ulov i puštanje živih ili uginulih tuljana (sredozemne medvjedice),

– slučajni ulov i puštanje živih ili uginulih hrskavičnjača,

– slučajni ulov i puštanje živih ili uginulih morskih ptica,

– slučajni ulov i puštanje živih ili uginulih morskih kornjača.

Upisuje se podatak o broju slučajno ulovljenih i puštenih jedinki na razini grupe osjetljivih morskih organizama, a u slučaju prepoznavanja vrste, podatak se upisuje na razini vrste (hrvatski naziv, odnosno FAO-troslovna šifra ako je raspoloživa), kao i pri slučajnom ulovu vrsta označenih zvjezdicom (*), sukladno Tablici 4.

• Iskrcajna/prekrcajna deklaracija

Stanje ribe (17): Upisati u kojem se stanju ulovljena riba iskrcava (npr. svježa, očišćena, filetirana i sl.) – mora biti upisano prije iskrcaja ulova.

Količina (18): Upisuje se izvagana količina u kilogramima za svaku vrstu posebno neovisno o količini ulova. Uz svaku vrstu riba i/ili drugih morskih organizama upisuju se FAO šifre. U podacima o iskrcaju ne smije se upisivati iskrcaj pod ostalo. Ako je broj iskrcanih vrsta veći od broja stupaca predviđenih za unos vrsta tada se koristi nova stranica očevidnika – mora biti upisano odmah nakon vaganja.

Potpis odgovorne osobe koja unosi podatke: Na kraju obrasca se mora potpisati zapovjednik plovila, odnosno odgovorna osoba.

Tablica 1. Šifre ribolovnih alata

 

Šifra alata

Naziv

Šifra alata

Naziv

DRB 1

dredža kunjkara

GNS

jednostruke mreže stajaćice

DRB 2

dredža rampon

GTR

trostruke jednopodne mreže stajaćice

HMD

hidraulična mreža – vongolara

GTR-L

mreža listarica – GTR

PS 3

plivarica ciplarica

GTN

trostruke dvopodne mreže stajaćice

PS 4

plivarica igličara

LHP

povrazi (odmet, kančenica, tunje samice, povraz s kukom)

PS 5

plivarica oližnica

LTL

povlačni povraz (panula)

PS 6

plivarica palamidara

LLS

stajaći parangal

PS 7

plivarica lokardara

LLD

plutajući parangal

SV 2

potegača girarica

HAR

osti

SV 3

potegača migavica

OTH L

tramata

SV 5

potegača šabakun

OTH T

trapula za lov velikog morskog crva

SV 6

potegača oližnica

OTH R

račnjak

FPO 1

vrše za lov ribe

OTH A

priručna oprema za sakupljanje drugih morskih organizama

FPO 2

vrše za lov krupnih rakova

OTH S

sjekirica za rezanje koralja

FPO 3

vrše za lov škampa

 

 

FYK 1

stajaći kogol – trata za lov jegulje

 

 

FYK 2

stajaći jednokrilni kogol za ulov gavuna

 

 

 

 

 

Tablica 2. FAO šifre vrsta riba i drugih morskih organizama

 

Vrsta

FAO

Vrsta (znanstveni naziv)

BIJELA RIBA

 

 

ARBUN

PAC

Pagellus erythrinus

BATOGLAVAC (divlji arbun)

SBA

Pagellus acarne

BEŽMEK

UUC

Uranoscopus scaber

BUKVA

BOG

Boops boops

CIPLI

MUL

Mugilidae

FRATAR

CTB

Diplodus vulgaris

GAVUN OBIČNI

AHH

Atherina hepsetus

GAVUN OLIGA

ATB

Atherina boyeri

GIRA OBLICA

SPC

Spicara smaris

GIRA OŠTRULJA

PIC

Spicara flexuosa

GRDOBINE

MNZ

Lophius spp

HAMA

MGR

Argyrosomus regius

IVERCI

PLZ

Pleuronectidae

JEGULJA

ELE

Anguilla anguilla

KANTAR

BRB

Spondyliosoma cantharus

KANJAC

CBR

Serranus cabrilla

KAVALA

CBM

Sciaena umbra

KIRNJE

GPX

Epinephelus spp

KOKOTI

GUX

Triglidae

KOMARČA

SBG

Sparus aurata

KORAF (korbel)

COB

Umbrina cirrosa

KOVAČ

JOD

Zeus faber

LIST, ŠVOJA

SOL

Solea solea

LUBIN

BSS

Dicentrarchus labrax

MODRAŠ

BPI

Spicara maena

MURINA

MMH

Muraena helena

OKAN

SBR

Pagellus bogaraveo

OSLIĆ

HKE

Merluccius merluccius

OVČICA

SSB

Lithognathus mormyrus

PAGAR

RPG

Pagrus pagrus

PATARAČE

LEZ

Lepidorhombus spp

PAUCI

WEX

Trachinus spp

PIC

SHR

Diplodus puntazzo

PIŠMOLJ

WHG

Merlangius merlangus

REPAŠ ZMIJIČNJAK (MAČ)

SFS

Lepidopus caudatus

ROMB

TUR

Psetta maxima

SALPA

SLM

Sarpa salpa

STRIJELKA

BLU

Pomatomus saltatrix

ŠARAG

SWA

Diplodus sargus

ŠKARAM

YRS

Sphyraena sphyraena

ŠKRPINA

RSE

Scorpaena scrofa

ŠKRPUN

BBS

Scorpaena porcus

ŠPAR

ANN

Diplodus annularis

TABINJE

FOX

Phycis spp

TRLJA BLATARICA

MUT

Mullus barbatus

TRLJA KAMENJARKA

MUR

Mullus surmuletus

UGOR

COE

Conger conger

UGOTICA

WHB

Micromesistius poutassou

UŠATA

SBS

Oblada melanura

VRANA

WRM

Labrus merula

ZUBATAC

DEC

Dentex dentex

ZUBATAC KRUNAŠ

DEP

Dentex gibbosus

OSTALO

MZZ

 

PUŽEVI

 

 

VOLCI

MUE

Murex spp

PUŽEVI OSTALI

GAS

Gastropoda

MALA PLAVA RIBA

 

 

IGLICA

GAR

Belone belone

INĆUN

ANE

Engraulis encrasicolus

PAPALINA

SPR

Sprattus sprattus

PLAVICA

VMA

Scomber colias

SKUŠA

MAC

Scomber scombrus

SRDELA

PIL

Sardina pilchardus

SRDELA GOLEMA

SAA

Sardinella aurita

ŠARUNI

JAX

Trachurus spp

ŠARUN MEDITERANSKI, USKI

HMM

Trachurus mediterraneus

ŠARUN

HOM

Trachurus trachurus

VELIKA PLAVA RIBA

 

 

GOF

AMB

Seriola dumerili

IGLAN

MSP

Tetrapturus belone

IGLUN

SWO

Xiphias gladius

LAMPUGA

DOL

Coryphaena hippurus

LICA

LEE

Lichia amia

LUC

LTA

Euthynnus alletteratus

PALAMIDA

BON

Sarda sarda

RUMBAC – TRUP

FRZ

Auxis thazard, A. rochei

TUNA ALBAKORE

ALB

Thunnus alalunga

TUNA PLAVOPERAJNA

BFT

Thunnus thynnus

HRSKAVIČNE RIBE

 

 

GOLUB

MYL

Myliobatis aquila

MAČKE

SCL

Scyliorhinus spp

MAČKA BLJEDICA

SYC

Scyliorhinus canicula

MAČKA MRKULJA

SYT

Scyliorhinus stellari

PAS KOSTELJ

DGS

Squalus acanthias

PAS MEKUŠ

SMD

Mustelus mustelus

PAS – OSTALE VRSTE

DGX

Squalidae

RAŽE

SKA

Raja spp

RAŽA KAMENICA

RJC

Raja clavata

RAŽA MODROPJEGA, BARAKOKULA

JAI

Raja miraletus

RAKOVI

 

 

HLAP

LBE

Homarus gammarus

JASTOG

SLO

Palinurus elaphas

KANOĆA

MTS

Squilla mantis

KOZICA

DPS

Parapenaeus longirostris

RAKOVICA

SCR

Maja squinado

ŠKAMP

NEP

Nephrops norvegicus

RAKOVI OSTALI

CRU

Crustacea

GLAVONOŠCI

 

 

HOBOTNICA

OCC

Octopus vulgaris

LIGNJA

SQR

Loligo vulgaris

LIGNJUNI

SQU

Loliginidae, Ommastrephidae

MUZGAVAC CRNI

EDT

Eledone moschata

MUZGAVAC BIJELI

EOI

Eledone cirrhosa

SIPA

CTC

Sepia officinalis

SIPICE

CTL

Sepiidae, Sepiolidae

GLAVONOŠCI OSTALI

CEP

Cephalopoda

ŠKOLJKAŠI

 

 

DAGNJA

MSM

Mytilus galloprovincialis

JAKOVLJEVA KAPICA

SJA

Pecten jacobeaus

KAMENICA

OYF

Ostrea edulis

KAPICE

SCX

Pectinidae

KOKOŠ

SVE

Chamelea gallina

KUĆICA

CTG

Ruditapes decussatus

KUNJKA

RKQ

Arca noae

PRNJAVICA

VEV

Venus verrucosa

RUMENKA

KLK

Callista chione

ŠKOLJKAŠI OSTALI

CLX

Bivalvia

OSTALI MORSKI ORG.

 

 

JEŽINCI

URX

Echinoidea

CRVENI KORALJ

COL

Corallium rubrum

SPUŽVE

SPO

Spongidae

MORSKI CRVI

WOR

Polychaeta

VELIKI MORSKI CRVI

FXX

Eunice spp

 

 

 

 

Tablica 3.     Vrste riba i drugih morskih organizama za koje je potrebno upisati podatke o ulovu, prekrcaju i iskrcaju neovisno o količini ulova

 

R.B.

Vrsta

Vrsta (znanstveni naziv)

1

Gira oblica

Spicara smaris

2

Grdobine

Lophius spp

3

Hlap

Homarus gammarus

4

Inćun

Engraulis encrasicolus

5

Jastog

Palinurus elaphas

6

Kovač

Zeus faber

7

Kunjka

Arca noae

8

Muzgavac crni

Eledone moschata

9

Muzgavac bijeli

Eledone cirrhosa

10

Oslić

Merluccius merluccius

11

Papalina

Sprattus sprattus

12

Rakovica

Maja squinado

13

Srdela

Sardina pilchardus

14

Trlja blatarica

Mullus barbatus

15

Trlja kamenjarka

Mullus surmuletus

16

Škamp

Nephrops norvegicus

17

Škrpina

Scorpaena scrofa

 

 

Tablica 4.     Popis osjetljivih vrsta kitova, tuljana, hrskavičnjača, morskih ptica i morskih kornjača

 

GRUPA

FAO

Vrsta

Vrsta (znanstveni naziv)

Kitovi

FIW

veliki kit

Balaenoptera physalus

SPW

ulješura

Physeter macrocephalus

PHR

obalni dupin

Phocoena phocoena

DRR

glavati dupin

Grampus griseus

DBO

dobri dupin*

Tursiops truncatus*

DST

prugasti dupin*

Stenella coeruleoalba*

DCO

obični dupin

Delphinus delphis

FAW

crni dupin

Pseudorca crassidens

PIW

bjelogrli dupin

Globicephala melas

BCW

Cuvierov kljunasti kit, krupnozubi dupin

Ziphius cavirostris

Tuljani

SMM

sredozemna medvjedica

Monachus monachus

Hrskavičnjače

ALV

pas lisica

Alopias vulpinus

 

CCP

pas tupan

Carcharhinus plumbeus

CCT

psina zmijozuba trošiljka

Carcharias taurus

WSH

velika bijela psina

Carcharodon carcharias

BSH

modrulj

Prionace glauca

GUP

kostelj dubinac

Centrophorus granulosus

BSK

psina golema

Cetorhinus maximus

 

žutuga dračorepa

Dasyatis centroura

JDP

žutuga

Dasyatis pastinaca

RGL

leptirica

Gymnura altavela

HXT

volonja

Heptranchias perlo

SBL

glavonja

Hexanchus griseus

SMA

kučak

Isurus oxyrinchus

POR

kučina

Lamna nasus

RMM

golub uhan

Mobula mobular

 

golub ćukan

Pteromylaeus bovinus

LOO

psina zmijozuba petošiljka

Odontaspis ferox

OXY

prasac

Oxynotus centrina

RPP

pilan

Pristis pectinata

 

volina

Dipturus batis

 

raža smeđa

Leucoraja circularis

 

klinka

Dipturus oxyrinchus

RJM

raža crnopjega

Raja montagui

JAY

raža crnožiga

Raja polystigma

JAR

raža tuponoska

Raja radula

RJU

raža vijošarka

Raja undulata

 

volina bjelica

Rostroraja alba

RBX

ražopas

Rhinobatos rhinobatos

SPZ

jaram, mlat

Sphyrna zygaena

SUT

sklat žutan

Squatina oculata

AGN

sklat sivac

Squatina squatina

TTO

drhtulja mrkulja

Torpedo nobiliana

Morske ptice

DAZ

burnica

Hydrobates pelagicus

LVH

sredozemni galeb*

Larus audouinii*

 

crnoglavi galeb

Larus melanocephalus

 

bukoč

Pandion haliaetus

ISW

morski vranac*

Phalacrocorax aristotelis*

 

mali vranac

Phalacrocorax pygmaeus

 

gregula*

Puffinus yelkouan*

CDI

veliki zovoj*

Calonectris diomedea*

 

mala čigra *

Sterna albifrons*

 

dugokljuna čigra

Sterna sandvicensis

 

velika čigra

Sterna caspia

Morske kornjače

TTL

glavata želva*

Caretta caretta*

TUG

zelena želva

Chelonia mydas

DKK

sedmopruga usminjača

Dermochelys coriacea

 

 

 

Napomena: Vrste označene zvjezdicom (*) prioritetne su za praćenje stradavanja zbog slučajnog ulova te ih je poželjno dojavljivati na razini vrste, a ne grupe.

Slika 1. Prikaz ribolovnih zona, ribolovnih podzona, statističkih pravokutnika i GFCM/FAO zone

Obrazac očevidnika o ulovu u gospodarskom ribolovu na moru

PRILOG 2.

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

 

IZVJEŠĆE O ULOVU

 

 

 

 

 

OVO IZVJEŠĆE SE MORA UVIJEK

NALAZITI NA PLOVILU KOJIM SE

OBAVLJA GOSPODARSKI RIBOLOV NA MORU

 

 

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

 

IZVJEŠĆE O ULOVU

 

PLOVILO__________________

CFR _______________

POVLASTICA BR.______________

POVLASTICA ZA MALI OBALNI RIBOLOV BR. ______

 

 

OVO IZVJEŠĆE SE MORA UVIJEK

NALAZITI NA PLOVILU KOJIM SE

OBAVLJA GOSPODARSKI RIBOLOV NA MORU

 

 

UPUTE ZA POPUNJAVANJE IZVJEŠĆA O ULOVU

Ova knjiga sadrži obrasce izvješća o ulovu. Nakon što se ispune svi obrasci u knjizi, u Ministarstvu poljoprivrede, Područnoj jedinici/Ispostavi Uprave ribarstva koja je izdala povlasticu za obavljanje gospodarskog ribolova na moru, odnosno povlasticu za mali obalni ribolov (u daljnjem tekstu: Uprava ribarstva) zadužuje se nova knjiga.

Izvješće o ulovu se ispunjava za svaki ribolovni dan, a originalni obrasci pravilno ispunjenog izvješća za sve ribolovne dane u prethodnom mjesecu dostavljaju se osobno ili poštom preporučeno Upravi ribarstva. Preslike obrazaca izvješća o ulovu ostaju u knjizi radi osobne evidencije ovlaštenika povlastice. Ispunjeni originali se moraju dostaviti Upravi ribarstva do 15. dana u tekućem mjesecu za prethodni mjesec.

Za dane u mjesecu kada se ribolov ne obavlja izvješće o ulovu se ne popunjava.

Ako se cijeli mjesec ne obavlja ribolov, u izvješće se upisuju sljedeći podaci: CFR; POVLASTICA BR.; REG. OZNAKA PLOVILA; MJESEC; GODINA, a uz RIBOLOVNI NAPOR se upisuje »PLOVILO U LUCI« te se tako ispunjeno dostavlja Upravi ribarstva.

• Podaci o ribarskom plovilu

CFR: Upisuje se CFR broj plovila

Povlastica br.: Upisuje se serijski broj povlastice

Reg. oznaka plovila: Upisuje se registarska oznaka plovila

Mjesec: Upisuje se velikim tiskanim slovima mjesec za koji se vodi izvješće

Godina: Upisuje se godina za koju se vodi izvješće

• Podaci o ribolovnom naporu

Ribolovni alat: Upisuje se šifra ribolovnog alata kojim se obavlja ribolov. Šifre ribolovnih alata prikazane su u Tablici 1. U jednu kućicu može se upisati samo jedan ribolovni alat (jedna šifra).

Ako se koristi više ribolovnih alata u istom danu, za svaki alat se ispunjava zaseban stupac u izvješću s istim podacima o polasku i povratku s ribolova – mora biti upisano prije nego što ribarsko plovilo napusti luku.

Polazak (datum i sat): Upisuje se dan (od 1. do 31.) i sat (od 00 do 24) polaska u ribolov za mjesec za koji se vodi izvješće – mora biti upisano prije nego što ribarsko plovilo napusti luku.

Povratak (datum i sat): Upisuje se dan (od 1. do 31.) i sat (od 00 do 24) povratka s ribolova za mjesec za koji se vodi izvješće – mora biti upisano prije iskrcaja ulova.

Polazak/Povratak (2) (datum i sat): Ako je pri korištenju ribolovnog alata navedenog u pripadajućem stupcu izvješća bilo dva polaska iz luke i dva povratka u luku, upisuje se dan i sat drugog polaska odnosno dan i sat drugog povratka (npr. kod korištenja ribolovnih alata koji se ostavljaju u moru kada je jedan polazak u ribolov radi postavljanja alata u more, a drugi radi podizanja istog alata iz mora – mreže stajaćice, parangali, vrše i sl.).

Vrijeme ribolova: Upisuje se broj sati ribolovnog alata u moru – mora biti upisano prije iskrcaja ulova.

Količina alata: Upisuje se količina pojedinog alata s kojim se obavljao ribolov (za mreže stajaćice – duljina mreže, za parangale – broj udica, za ostale alate – broj komada) – mora biti upisano prije iskrcaja ulova.

Veličina oka: Upisuje se veličina oka ribolovnog alata kojim se obavljao ribolov u milimetrima (rastegnuto oko mrežnog tega) – mora biti upisano prije iskrcaja ulova.

Broj ribara: Upisuje se broj ribara koji su sudjelovali u ribolovu – mora biti upisano prije iskrcaja ulova.

Ribolovna zona: Upisuje se oznaka ribolovne zone u kojoj se obavljao ribolov ribolovnim alatom u pripadajućem stupcu. Ribolovne zone su prikazane na pripadajućoj karti – mora biti upisano prije iskrcaja ulova.

Ribolovna podzona: Upisuje se oznaka ribolovne podzone u kojoj se obavljao ribolov ribolovnim alatom u pripadajućem stupcu. Ribolovne podzone su prikazane na pripadajućoj karti – mora biti upisano prije iskrcaja ulova.

• Podaci o ulovu, odbačenom ulovu i iskrcaju ribe i/ili drugih morskih organizama

Vrste riba i/ili drugih morskih organizama: U ovaj stupac upisuju se nazivi vrsta riba i/ili drugih morskih organizama u ulovu, odnosno iskrcaju, sukladno Tablici 2. – mora biti upisano prije iskrcaja ulova.

Ulov, odbačeni ulov, iskrcaj: U ovaj stupac upisuju se podaci o količini ulova, eventualnog odbačenog ulova i iskrcaja (izvagano u kilogramima) po vrstama i ribolovnom alatu u pripadajućem stupcu (iskrcaj je razlika između ulova i odbačenog ulova) – mora biti upisano odmah nakon vaganja.

Ako nije ostvaren ulov/iskrcaj s ribolovnim alatom u pripadajućem stupcu kućice se ne popunjavaju.

Ulovi, slučajni ulovi i puštanje drugih morskih organizama ili životinja – U GFCM-ovom području, upisuju se odvojeno podaci za svaki ulov ili slučajni ulov:

– dnevni ulovi crvenog koralja, uključujući ribolovnu aktivnost po području i dubini,

– slučajni ulov i puštanje živih ili uginulih kitova,

– slučajni ulov i puštanje živih ili uginulih tuljana (sredozemne medvjedice),

– slučajni ulov i puštanje živih ili uginulih hrskavičnjača,

– slučajni ulov i puštanje živih ili uginulih morskih ptica,

– slučajni ulov i puštanje živih ili uginulih morskih kornjača.

Upisuje se podatak o broju slučajno ulovljenih i puštenih jedinki na razini grupe osjetljivih morskih organizama, a u slučaju prepoznavanja vrste, podatak se upisuje na razini vrste (hrvatski naziv, odnosno FAO-troslovna šifra ako je raspoloživa), kao i pri slučajnom ulovu vrsta označenih zvjezdicom (*), sukladno Tablici 3.

Datum iskrcaja: Upisuje se datum iskrcaja riba i/ili drugih morskih organizama ulovljenih ribolovnim alatom u pripadajućem stupcu – mora biti upisano prije iskrcaja ulova.

Mjesto iskrcaja: Upisuje se mjesto iskrcaja riba i/ili drugih morskih organizama ulovljenih ribolovnim alatom u pripadajućem stupcu – mora biti upisano prije iskrcaja ulova.

Ime i prezime odgovorne osobe: Iznad crte se ispisuje velikim tiskanim slovima ime i prezime odgovorne osobe ovlaštenika povlastice.

Vlastoručni potpis odgovorne osobe: Iznad crte se vlastoručno potpisuje odgovorna osoba ovlaštenika povlastice.

Tablica 1. Šifre ribolovnih alata

 

Šifra alata

Naziv

Šifra alata

Naziv

GNS

jednostruke mreže stajaćice

LHP

povrazi (odmet, kančenica, tunje samice, povraz s kukom)

GTR

trostruke jednopodne mreže stajaćice

LTL

povlačni povraz (panula)

GTR-L

mreža listarica – GTR

LLS

stajaći parangal

GTN

trostruke dvopodne mreže stajaćice

HAR

osti

HMD

hidraulična mreža – vongolara

OTH L

tramata

FPO 1

vrše za lov ribe

OTH T

trapula za lov velikog morskog crva

FPO 2

vrše za lov krupnih rakova

OTH R

račnjak

FPO 3

vrše za lov škampa

OTH A

priručna oprema za sakupljanje drugih morskih organizama

FYK 1

stajaći kogol – trata za lov jegulje

OTH S

sjekirica za rezanje koralja

FYK 2

stajaći jednokrilni kogol za ulov gavuna

 

 

 

 

Tablica 2. FAO šifre vrsta riba i drugih morskih organizama

 

Vrsta

FAO

Vrsta (znanstveni naziv)

BIJELA RIBA

 

 

ARBUN

PAC

Pagellus erythrinus

BATOGLAVAC (divlji arbun)

SBA

Pagellus acarne

BEŽMEK

UUC

Uranoscopus scaber

BUKVA

BOG

Boops boops

CIPLI

MUL

Mugilidae

FRATAR

CTB

Diplodus vulgaris

GAVUN OBIČNI

AHH

Atherina hepsetus

GAVUN OLIGA

ATB

Atherina boyeri

GIRA OBLICA

SPC

Spicara smaris

GIRA OŠTRULJA

PIC

Spicara flexuosa

GRDOBINE

MNZ

Lophius spp

HAMA

MGR

Argyrosomus regius

IVERCI

PLZ

Pleuronectidae

JEGULJA

ELE

Anguilla anguilla

KANTAR

BRB

Spondyliosoma cantharus

KANJAC

CBR

Serranus cabrilla

KAVALA

CBM

Sciaena umbra

KIRNJE

GPX

Epinephelus spp

KOKOTI

GUX

Triglidae

KOMARČA

SBG

Sparus aurata

KORAF (korbel)

COB

Umbrina cirrosa

KOVAČ

JOD

Zeus faber

LIST, ŠVOJA

SOL

Solea solea

LUBIN

BSS

Dicentrarchus labrax

MODRAŠ

BPI

Spicara maena

MURINA

MMH

Muraena helena

OKAN

SBR

Pagellus bogaraveo

OSLIĆ

HKE

Merluccius merluccius

OVČICA

SSB

Lithognathus mormyrus

PAGAR

RPG

Pagrus pagrus

PATARAČE

LEZ

Lepidorhombus spp

PAUCI

WEX

Trachinus spp

PIC

SHR

Diplodus puntazzo

PIŠMOLJ

WHG

Merlangius merlangus

REPAŠ ZMIJIČNJAK (MAČ)

SFS

Lepidopus caudatus

ROMB

TUR

Psetta maxima

SALPA

SLM

Sarpa salpa

STRIJELKA

BLU

Pomatomus saltatrix

ŠARAG

SWA

Diplodus sargus

ŠKARAM

YRS

Sphyraena sphyraena

ŠKRPINA

RSE

Scorpaena scrofa

ŠKRPUN

BBS

Scorpaena porcus

ŠPAR

ANN

Diplodus annularis

TABINJE

FOX

Phycis spp

TRLJA BLATARICA

MUT

Mullus barbatus

TRLJA KAMENJARKA

MUR

Mullus surmuletus

UGOR

COE

Conger conger

UGOTICA

WHB

Micromesistius poutassou

UŠATA

SBS

Oblada melanura

VRANA

WRM

Labrus merula

ZUBATAC

DEC

Dentex dentex

ZUBATAC KRUNAŠ

DEP

Dentex gibbosus

OSTALO

MZZ

 

PUŽEVI

 

 

VOLCI

MUE

Murex spp

PUŽEVI OSTALI

GAS

Gastropoda

MALA PLAVA RIBA

 

 

IGLICA

GAR

Belone belone

INĆUN

ANE

Engraulis encrasicolus

PAPALINA

SPR

Sprattus sprattus

PLAVICA

VMA

Scomber colias

SKUŠA

MAC

Scomber scombrus

SRDELA

PIL

Sardina pilchardus

SRDELA GOLEMA

SAA

Sardinella aurita

ŠARUNI

JAX

Trachurus spp

ŠARUN MEDITERANSKI, USKI

HMM

Trachurus mediterraneus

ŠARUN

HOM

Trachurus trachurus

VELIKA PLAVA RIBA

 

 

GOF

AMB

Seriola dumerili

IGLAN

MSP

Tetrapturus belone

IGLUN

SWO

Xiphias gladius

LAMPUGA

DOL

Coryphaena hippurus

LICA

LEE

Lichia amia

LUC

LTA

Euthynnus alletteratus

PALAMIDA

BON

Sarda sarda

RUMBAC – TRUP

FRZ

Auxis thazard, A. rochei

TUNA ALBAKORE

ALB

Thunnus alalunga

TUNA PLAVOPERAJNA

BFT

Thunnus thynnus

HRSKAVIČNE RIBE

 

 

GOLUB

MYL

Myliobatis aquila

MAČKE

SCL

Scyliorhinus spp

MAČKA BLJEDICA

SYC

Scyliorhinus canicula

MAČKA MRKULJA

SYT

Scyliorhinus stellari

PAS KOSTELJ

DGS

Squalus acanthias

PAS MEKUŠ

SMD

Mustelus mustelus

PAS – OSTALE VRSTE

DGX

Squalidae

RAŽE

SKA

Raja spp

RAŽA KAMENICA

RJC

Raja clavata

RAŽA MODROPJEGA, BARAKOKULA

JAI

Raja miraletus

RAKOVI

 

 

HLAP

LBE

Homarus gammarus

JASTOG

SLO

Palinurus elaphas

KANOĆA

MTS

Squilla mantis

KOZICA

DPS

Parapenaeus longirostris

RAKOVICA

SCR

Maja squinado

ŠKAMP

NEP

Nephrops norvegicus

RAKOVI OSTALI

CRU

Crustacea

GLAVONOŠCI

 

 

HOBOTNICA

OCC

Octopus vulgaris

LIGNJA

SQR

Loligo vulgaris

LIGNJUNI

SQU

Loliginidae, Ommastrephidae

MUZGAVAC CRNI

EDT

Eledone moschata

MUZGAVAC BIJELI

EOI

Eledone cirrhosa

SIPA

CTC

Sepia officinalis

SIPICE

CTL

Sepiidae, Sepiolidae

GLAVONOŠCI OSTALI

CEP

Cephalopoda

ŠKOLJKAŠI

 

 

DAGNJA

MSM

Mytilus galloprovincialis

JAKOVLJEVA KAPICA

SJA

Pecten jacobeaus

KAMENICA

OYF

Ostrea edulis

KAPICE

SCX

Pectinidae

KOKOŠ

SVE

Chamelea gallina

KUĆICA

CTG

Ruditapes decussatus

KUNJKA

RKQ

Arca noae

PRNJAVICA

VEV

Venus verrucosa

RUMENKA

KLK

Callista chione

ŠKOLJKAŠI OSTALI

CLX

Bivalvia

OSTALI MORSKI ORG.

 

 

JEŽINCI

URX

Echinoidea

CRVENI KORALJ

COL

Corallium rubrum

SPUŽVE

SPO

Spongidae

MORSKI CRVI

WOR

Polychaeta

VELIKI MORSKI CRVI

FXX

Eunice spp

 

 

 

 

Tablica 3.     Popis osjetljivih vrsta kitova, tuljana, hrskavičnjača, morskih ptica i morskih kornjača

 

GRUPA

FAO

Vrsta

Vrsta (znanstveni naziv)

Kitovi

FIW

veliki kit

Balaenoptera physalus

SPW

ulješura

Physeter macrocephalus

PHR

obalni dupin

Phocoena phocoena

DRR

glavati dupin

Grampus griseus

DBO

dobri dupin*

Tursiops truncatus*

DST

prugasti dupin*

Stenella coeruleoalba*

DCO

obični dupin

Delphinus delphis

FAW

crni dupin

Pseudorca crassidens

PIW

bjelogrli dupin

Globicephala melas

BCW

Cuvierov kljunasti kit, krupnozubi dupin

Ziphius cavirostris

Tuljani

SMM

sredozemna medvjedica

Monachus monachus

Hrskavičnjače

ALV

pas lisica

Alopias vulpinus

CCP

pas tupan

Carcharhinus plumbeus

CCT

psina zmijozuba trošiljka

Carcharias taurus

WSH

velika bijela psina

Carcharodon carcharias

BSH

modrulj

Prionace glauca

GUP

kostelj dubinac

Centrophorus granulosus

BSK

psina golema

Cetorhinus maximus

 

žutuga dračorepa

Dasyatis centroura

JDP

žutuga

Dasyatis pastinaca

RGL

leptirica

Gymnura altavela

HXT

volonja

Heptranchias perlo

SBL

glavonja

Hexanchus griseus

SMA

kučak

Isurus oxyrinchus

POR

kučina

Lamna nasus

RMM

golub uhan

Mobula mobular

 

golub ćukan

Pteromylaeus bovinus

LOO

psina zmijozuba petošiljka

Odontaspis ferox

OXY

prasac

Oxynotus centrina

RPP

pilan

Pristis pectinata

 

volina

Dipturus batis

 

raža smeđa

Leucoraja circularis

 

klinka

Dipturus oxyrinchus

RJM

raža crnopjega

Raja montagui

JAY

raža crnožiga

Raja polystigma

JAR

raža tuponoska

Raja radula

RJU

raža vijošarka

Raja undulata

 

volina bjelica

Rostroraja alba

RBX

ražopas

Rhinobatos rhinobatos

SPZ

jaram, mlat

Sphyrna zygaena

 

SUT

sklat žutan

Squatina oculata

AGN

sklat sivac

Squatina squatina

TTO

drhtulja mrkulja

Torpedo nobiliana

Morske ptice

DAZ

burnica

Hydrobates pelagicus

LVH

sredozemni galeb*

Larus audouinii*

 

crnoglavi galeb

Larus melanocephalus

 

bukoč

Pandion haliaetus

ISW

morski vranac*

Phalacrocorax aristotelis*

 

mali vranac

Phalacrocorax pygmaeus

 

gregula*

Puffinus yelkouan*

CDI

veliki zovoj*

Calonectris diomedea*

 

mala čigra *

Sterna albifrons*

 

dugokljuna čigra

Sterna sandvicensis

 

velika čigra

Sterna caspia

Morske kornjače

TTL

glavata želva*

Caretta caretta*

TUG

zelena želva

Chelonia mydas

DKK

sedmopruga usminjača

Dermochelys coriacea

 

 

 

Napomena: Vrste označene zvjezdicom (*) prioritetne su za praćenje stradavanja zbog slučajnog ulova te ih je poželjno dojavljivati na razini vrste, a ne grupe.

Obrazac izvješća o ulovu u gospodarskom ribolovu na moru

PRILOG 3.

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

 

IZVJEŠĆE O ULOVU za mali obalni ribolov

 

 

 

OVO IZVJEŠĆE SE MORA UVIJEK

NALAZITI NA PLOVILU KOJIM SE

OBAVLJA MALI OBALNI RIBOLOV NA MORU

 

 

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

IZVJEŠĆE O ULOVU

 

PLOVILO__________________

CFR _______________

POVLASTICA ZA MALI OBALNI RIBOLOV BR. ______

 

OVO IZVJEŠĆE SE MORA UVIJEK

NALAZITI NA PLOVILU KOJIM SE

OBAVLJA MALI OBALNI RIBOLOV NA MORU

 

 

UPUTE ZA POPUNJAVANJE IZVJEŠĆA O ULOVU

Ova knjiga sadrži obrasce izvješća o ulovu. Nakon što se ispune svi obrasci u knjizi, u Ministarstvu poljoprivrede, Područnoj jedinici/Ispostavi Uprave ribarstva koja je izdala povlasticu za mali obalni ribolov (u daljnjem tekstu: Uprava ribarstva) zadužuje se nova knjiga.

Izvješće o ulovu se ispunjava za svaki ribolovni dan, a originalni obrasci pravilno ispunjenog izvješća za sve ribolovne dane u prethodnom mjesecu dostavljaju se osobno ili poštom preporučeno Upravi ribarstva. Preslike obrazaca izvješća o ulovu ostaju u knjizi radi osobne evidencije ovlaštenika povlastice. Ispunjeni originali se moraju dostaviti Upravi ribarstva do 15. dana u tekućem mjesecu za prethodni mjesec.

Za dane u mjesecu kada se ribolov ne obavlja izvješće o ulovu se ne popunjava.

Ako se cijeli mjesec ne obavlja ribolov, u izvješće se upisuju sljedeći podaci: CFR; POVLASTICA BR.; REG. OZNAKA PLOVILA; MJESEC; GODINA, a uz RIBOLOVNI NAPOR se upisuje »PLOVILO U LUCI« te se tako ispunjeno dostavlja Upravi ribarstva.

• Podaci o ribarskom plovilu

CFR: Upisuje se CFR broj plovila

Povlastica br.: Upisuje se serijski broj povlastice

Reg. oznaka plovila: Upisuje se registarska oznaka plovila

Mjesec: Upisuje se mjesec za koji se vodi izvješće

Godina: Upisuje se godina za koju se vodi izvješće

• Podaci o ribolovnom naporu

Ribolovni alat: Upisuje se šifra ribolovnog alata kojim se obavlja ribolov. Šifre ribolovnih alata prikazane su u Tablici 1. U jednu kućicu može se upisati samo jedan ribolovni alat (jedna šifra).

Ako se koristi više ribolovnih alata u istom danu, za svaki alat se ispunjava zaseban stupac u izvješću sa istim podacima o polasku i povratku s ribolova – mora biti upisano prije nego plovilo napusti luku.

Datum (polazak u ribolov): Upisuje se dan (od 1. do 31.) kada se isplovljava s namjerom obavljanja ribolova – mora biti upisano prije nego plovilo napusti luku.

Vrijeme ribolova: Upisuje se broj sati ribolovnog alata u moru – mora biti upisano prije iskrcaja ulova.

Količina alata: Upisuje se količina pojedinog alata s kojim se obavljao ribolov (za mreže stajaćice – duljina mreže, za parangale – broj udica, za ostale alate – broj komada) – mora biti upisano prije iskrcaja ulova.

Veličina oka: Upisuje se veličina oka ribolovnog alata (samo u slučajevima kada se obavlja ribolov mrežama stajaćicama) kojim se obavlja ribolov u milimetrima (rastegnuto oko mrežnog tega) – mora biti upisano prije iskrcaja ulova.

Ribolovna zona: Upisuje se oznaka ribolovne zone u kojoj se obavljao ribolov ribolovnim alatom u pripadajućem stupcu. Ribolovne zone su prikazane na pripadajućoj karti – mora biti upisano prije iskrcaja ulova.

Ribolovna podzona: Upisuje se oznaka ribolovne podzone u kojoj se obavljao ribolov ribolovnim alatom u pripadajućem stupcu. Ribolovne podzone su prikazane na pripadajućoj karti – mora biti upisano prije iskrcaja ulova.

• Podaci o ulovu, odbačenom ulovu i iskrcaju ribe i/ili drugih morskih organizama

Vrste riba i/ili drugih morskih organizama: U ovaj stupac upisuju se nazivi vrsta riba i/ili drugih morskih organizama u ulovu, odnosno iskrcaju, sukladno Tablici 2. – mora biti upisano prije iskrcaja ulova.

Ulov, odbačeni ulov, iskrcaj: U ovaj stupac upisuju se podaci o količini ulova, eventualnog odbačenog ulova i iskrcaja (izvagano u kilogramima) po vrstama i ribolovnom alatu u pripadajućem stupcu (iskrcaj je razlika između ulova i odbačenog ulova) – mora biti upisano odmah nakon vaganja.

Ulovi, slučajni ulovi i puštanje drugih morskih organizama ili životinja – U GFCM-ovom području, upisuju se odvojeno podaci za svaki ulov ili slučajni ulov:

– dnevni ulovi crvenog koralja, uključujući ribolovnu aktivnost po području i dubini,

– slučajni ulov i puštanje živih ili uginulih kitova,

– slučajni ulov i puštanje živih ili uginulih tuljana (sredozemne medvjedice),

– slučajni ulov i puštanje živih ili uginulih hrskavičnjača,

– slučajni ulov i puštanje živih ili uginulih morskih ptica,

– slučajni ulov i pu štanje živih ili uginulih morskih kornjača.

Upisuje se podatak o broju slučajno ulovljenih i puštenih jedinki na razini grupe osjetljivih morskih organizama, a u slučaju prepoznavanja vrste, podatak se upisuje na razini vrste (hrvatski naziv, odnosno FAO-troslovna šifra ako je raspoloživa), kao i pri slučajnom ulovu vrsta označenih zvjezdicom (*), sukladno Tablici 3.

Datum iskrcaja: Upisuje se dan i mjesec iskrcaja riba i/ili drugih morskih organizama ulovljenih ribolovnim alatom u pripadajućem stupcu – mora biti upisano prije iskrcaja ulova.

Mjesto iskrcaja: Upisuje se mjesto iskrcaja riba i/ili drugih morskih organizama ulovljenih ribolovnim alatom u pripadajućem stupcu – mora biti upisano prije iskrcaja ulova.

Ime i prezime odgovorne osobe: Iznad crte se ispisuje velikim tiskanim slovima ime i prezime odgovorne osobe ovlaštenika povlastice.

Vlastoručni potpis odgovorne osobe: Iznad crte se vlastoručno potpisuje odgovorna osoba ovlaštenika povlastice.

Tablica 1. Šifre ribolovnih alata

 

Šifra alata

Naziv

GNS

jednostruke mreže stajaćice

FPO

vrše za lov ribe

LHP

povrazi (odmet, kančenica, povraz s kukom)

LTL

povlačni povraz (panula)

LLS

stajaći parangal

HAR

osti

OTH

trapula za lov velikog morskog crva

 

 

Tablica 2. FAO šifre vrsta riba i drugih morskih organizama

 

Vrsta

FAO

Vrsta (znanstveni naziv)

BIJELA RIBA

 

 

ARBUN

PAC

Pagellus erythrinus

BATOGLAVAC (divlji arbun)

SBA

Pagellus acarne

BEŽMEK

UUC

Uranoscopus scaber

BUKVA

BOG

Boops boops

CIPLI

MUL

Mugilidae

FRATAR

CTB

Diplodus vulgaris

GAVUN OBIČNI

AHH

Atherina hepsetus

GAVUN OLIGA

ATB

Atherina boyeri

GIRA OBLICA

SPC

Spicara smaris

GIRA OŠTRULJA

PIC

Spicara flexuosa

GRDOBINE

MNZ

Lophius spp

HAMA

MGR

Argyrosomus regius

IVERCI

PLZ

Pleuronectidae

JEGULJA

ELE

Anguilla anguilla

KANTAR

BRB

Spondyliosoma cantharus

KANJAC

CBR

Serranus cabrilla

KAVALA

CBM

Sciaena umbra

KIRNJE

GPX

Epinephelus spp

KOKOTI

GUX

Triglidae

KOMARČA

SBG

Sparus aurata

KORAF (korbel)

COB

Umbrina cirrosa

KOVAČ

JOD

Zeus faber

LIST, ŠVOJA

SOL

Solea solea

LUBIN

BSS

Dicentrarchus labrax

MODRAŠ

BPI

Spicara maena

MURINA

MMH

Muraena helena

OKAN

SBR

Pagellus bogaraveo

OSLIĆ

HKE

Merluccius merluccius

OVČICA

SSB

Lithognathus mormyrus

PAGAR

RPG

Pagrus pagrus

PATARAČE

LEZ

Lepidorhombus spp

PAUCI

WEX

Trachinus spp

PIC

SHR

Diplodus puntazzo

PIŠMOLJ

WHG

Merlangius merlangus

REPAŠ ZMIJIČNJAK (MAČ)

SFS

Lepidopus caudatus

ROMB

TUR

Psetta maxima

SALPA

SLM

Sarpa salpa

STRIJELKA

BLU

Pomatomus saltatrix

ŠARAG

SWA

Diplodus sargus

ŠKARAM

YRS

Sphyraena sphyraena

ŠKRPINA

RSE

Scorpaena scrofa

ŠKRPUN

BBS

Scorpaena porcus

ŠPAR

ANN

Diplodus annularis

TABINJE

FOX

Phycis spp

TRLJA BLATARICA

MUT

Mullus barbatus

TRLJA KAMENJARKA

MUR

Mullus surmuletus

UGOR

COE

Conger conger

UGOTICA

WHB

Micromesistius poutassou

UŠATA

SBS

Oblada melanura

VRANA

WRM

Labrus merula

ZUBATAC

DEC

Dentex dentex

ZUBATAC KRUNAŠ

DEP

Dentex gibbosus

OSTALO

MZZ

 

PUŽEVI

 

 

VOLCI

MUE

Murex spp

PUŽEVI OSTALI

GAS

Gastropoda

MALA PLAVA RIBA

 

 

IGLICA

GAR

Belone belone

INĆUN

ANE

Engraulis encrasicolus

PAPALINA

SPR

Sprattus sprattus

PLAVICA

VMA

Scomber colias

SKUŠA

MAC

Scomber scombrus

SRDELA

PIL

Sardina pilchardus

SRDELA GOLEMA

SAA

Sardinella aurita

ŠARUNI

JAX

Trachurus spp

ŠARUN MEDITERANSKI, USKI

HMM

Trachurus mediterraneus

ŠARUN

HOM

Trachurus trachurus

VELIKA PLAVA RIBA

 

 

GOF

AMB

Seriola dumerili

IGLAN

MSP

Tetrapturus belone

IGLUN

SWO

Xiphias gladius

LAMPUGA

DOL

Coryphaena hippurus

LICA

LEE

Lichia amia

LUC

LTA

Euthynnus alletteratus

PALAMIDA

BON

Sarda sarda

RUMBAC – TRUP

FRZ

Auxis thazard, A. rochei

TUNA ALBAKORE

ALB

Thunnus alalunga

TUNA PLAVOPERAJNA

BFT

Thunnus thynnus

HRSKAVIČNE RIBE

 

 

GOLUB

MYL

Myliobatis aquila

MAČKE

SCL

Scyliorhinus spp

MAČKA BLJEDICA

SYC

Scyliorhinus canicula

MAČKA MRKULJA

SYT

Scyliorhinus stellari

PAS KOSTELJ

DGS

Squalus acanthias

PAS MEKUŠ

SMD

Mustelus mustelus

PAS – OSTALE VRSTE

DGX

Squalidae

RAŽE

SKA

Raja spp

RAŽA KAMENICA

RJC

Raja clavata

RAŽA MODROPJEGA, BARAKOKULA

JAI

Raja miraletus

RAKOVI

 

 

HLAP

LBE

Homarus gammarus

JASTOG

SLO

Palinurus elaphas

KANOĆA

MTS

Squilla mantis

KOZICA

DPS

Parapenaeus longirostris

RAKOVICA

SCR

Maja squinado

ŠKAMP

NEP

Nephrops norvegicus

RAKOVI OSTALI

CRU

Crustacea

GLAVONOŠCI

 

 

HOBOTNICA

OCC

Octopus vulgaris

LIGNJA

SQR

Loligo vulgaris

LIGNJUNI

SQU

Loliginidae, Ommastrephidae

MUZGAVAC CRNI

EDT

Eledone moschata

MUZGAVAC BIJELI

EOI

Eledone cirrhosa

SIPA

CTC

Sepia officinalis

SIPICE

CTL

Sepiidae, Sepiolidae

GLAVONOŠCI OSTALI

CEP

Cephalopoda

ŠKOLJKAŠI

 

 

DAGNJA

MSM

Mytilus galloprovincialis

JAKOVLJEVA KAPICA

SJA

Pecten jacobeaus

KAMENICA

OYF

Ostrea edulis

KAPICE

SCX

Pectinidae

KOKOŠ

SVE

Chamelea gallina

KUĆICA

CTG

Ruditapes decussatus

KUNJKA

RKQ

Arca noae

PRNJAVICA

VEV

Venus verrucosa

RUMENKA

KLK

Callista chione

ŠKOLJKAŠI OSTALI

CLX

Bivalvia

OSTALI MORSKI ORG.

 

 

JEŽINCI

URX

Echinoidea

CRVENI KORALJ

COL

Corallium rubrum

SPUŽVE

SPO

Spongidae

MORSKI CRVI

WOR

Polychaeta

VELIKI MORSKI CRVI

FXX

Eunice spp

 

 

 

 

Tablica 3.     Popis osjetljivih vrsta kitova, tuljana, hrskavičnjača, morskih ptica i morskih kornjača

 

GRUPA

FAO

Vrsta

Vrsta (znanstveni naziv)

Kitovi

FIW

veliki kit

Balaenoptera physalus

SPW

ulješura

Physeter macrocephalus

PHR

obalni dupin

Phocoena phocoena

DRR

glavati dupin

Grampus griseus

DBO

dobri dupin*

Tursiops truncatus*

DST

prugasti dupin*

Stenella coeruleoalba*

DCO

obični dupin

Delphinus delphis

FAW

crni dupin

Pseudorca crassidens

PIW

bjelogrli dupin

Globicephala melas

BCW

Cuvierov kljunasti kit, krupnozubi dupin

Ziphius cavirostris

Tuljani

SMM

sredozemna medvjedica

Monachus monachus

Hrskavičnjače

ALV

pas lisica

Alopias vulpinus

 

CCP

pas tupan

Carcharhinus plumbeus

CCT

psina zmijozuba trošiljka

Carcharias taurus

WSH

velika bijela psina

Carcharodon carcharias

BSH

modrulj

Prionace glauca

GUP

kostelj dubinac

Centrophorus granulosus

BSK

psina golema

Cetorhinus maximus

 

žutuga dračorepa

Dasyatis centroura

JDP

žutuga

Dasyatis pastinaca

RGL

leptirica

Gymnura altavela

HXT

volonja

Heptranchias perlo

SBL

glavonja

Hexanchus griseus

SMA

kučak

Isurus oxyrinchus

POR

kučina

Lamna nasus

RMM

golub uhan

Mobula mobular

 

golub ćukan

Pteromylaeus bovinus

LOO

psina zmijozuba petošiljka

Odontaspis ferox

OXY

prasac

Oxynotus centrina

RPP

pilan

Pristis pectinata

 

volina

Dipturus batis

 

raža smeđa

Leucoraja circularis

 

klinka

Dipturus oxyrinchus

RJM

raža crnopjega

Raja montagui

JAY

raža crnožiga

Raja polystigma

JAR

raža tuponoska

Raja radula

RJU

raža vijošarka

Raja undulata

 

 

volina bjelica

Rostroraja alba

RBX

ražopas

Rhinobatos rhinobatos

SPZ

jaram, mlat

Sphyrna zygaena

SUT

sklat žutan

Squatina oculata

AGN

sklat sivac

Squatina squatina

TTO

drhtulja mrkulja

Torpedo nobiliana

Morske ptice

DAZ

burnica

Hydrobates pelagicus

LVH

sredozemni galeb*

Larus audouinii*

 

crnoglavi galeb

Larus melanocephalus

 

bukoč

Pandion haliaetus

ISW

morski vranac*

Phalacrocorax aristotelis*

 

 

mali vranac

Phalacrocorax pygmaeus

 

gregula*

Puffinus yelkouan*

CDI

veliki zovoj*

Calonectris diomedea*

 

mala čigra *

Sterna albifrons*

 

dugokljuna čigra

Sterna sandvicensis

 

velika čigra

Sterna caspia

Morske kornjače

TTL

glavata želva*

Caretta caretta*

TUG

zelena želva

Chelonia mydas

DKK

sedmopruga usminjača

Dermochelys coriacea

 

 

 

Napomena: Vrste označene zvjezdicom (*) prioritetne su za praćenje stradavanja zbog slučajnog ulova te ih je poželjno dojavljivati na razini vrste, a ne grupe.

Obrazac izvješća o ulovu za mali obalni ribolov

 

 

 

Copyright © Ante Borić