Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, RIBARSTVA I RURALNOG RAZVOJA

Na temelju članka 94. stavka 2. Zakona o hrani (»Narodne novine« br. 46/07, 155/08), ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donosi

 

PRAVILNIK O KAKVOĆI UNIFLORNOG MEDA

Pročišćeni tekst

NN 122/09141/13

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim se Pravilnikom propisuju zahtjevi kakvoće kojima u proizvodnji i pri stavljanju na tržište mora udovoljavati uniflorni med.

Članak 2. (NN 141/13)

Smatra se da proizvodi koji su zakonito stavljeni na tržište u drugim državama članicama Europske unije, Europskog gospodarskog prostora ili u Turskoj, ako su proizvedeni u skladu s nacionalnim zakonodavstvom koje osigurava jednaku razinu zaštite javnog interesa, ispunjavaju zahtjeve utvrđene ovim Pravilnikom te se mogu staviti na tržište, osim ako je postupak proveden u skladu s Uredbom (EZ) br. 764/2008 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. srpnja 2008. o utvrđivanju postupaka koji se odnose na primjenu određenih nacionalnih tehničkih propisa na proizvode koji se zakonito stavljaju na tržište u drugoj državi članici i o stavljanju izvan snage Odluke br. 3052/95/EZ (SL L 218, 13. 8. 2008., str. 21.).

Članak 3.

Na označavanje meda iz članka 1. ovoga Pravilnika primjenjuju se odredbe Pravilnika o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane (»Narodne novine« br. 41/08), odredbe Pravilnika o medu (»Narodne novine« br. 93/09) koje se odnose na označavanje te odredbe ovoga Pravilnika.

II. POSEBNE ODREDBE

Članak 4.

1) Uniflorni med se može označiti prema određenoj biljnoj vrsti ako u netopljivom sedimentu sadrži najmanje 45% peludnih zrnaca iste biljne vrste.

2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, uniflorni med se može označiti nazivom sljedećih biljnih vrsta ako je udio peludnih zrnaca u netopljivom sedimentu najmanje:

Naziv biljne vrste

Udio peludnih zrnaca u netopljivom sedimentu

Pitomi kesten (Castanea sativa Mill.)

85%

Uljana repica (Brassica napus L.)

60%

Facelija (Phacelia tanacetifolia Benth.)

60%

Lipa (Tilia spp.)

25% (10%*)

Bagrem (Robinia pseudoacacia L.)

20%

Metvica (Mentha spp.)

20%

Vrijesak (Calluna vulgaris L.)

20%

Vrisak, Primorski vrijesak (Satureja montana L.)

20%

Maslačak (Taraxacum officinale Weber)

20%

Ružmarin (Rosmarinus officinalis L.)

20%

Kadulja (Salvia officinalis L.)

15% (10%*)

Planika (Arbutus unedo L.)

10%

Agrumi (Citrus spp.)

10% (5%*)

Lavanda (Lavandula spp.)

10% (5%*)

*uz karakteristična senzorska svojstva meda za određenu biljnu vrstu (miris, okus, boja)

III. UTVRĐIVANJE SUKLADNOSTI

Članak 5.

1) Za utvrđivanje sukladnosti proizvoda sa zahtjevima kakvoće propisanima ovim Pravilnikom u svrhu službene kontrole koriste se metode propisane Pravilnikom o medu (»Narodne novine« br. 93/09).

2) Utvrđivanje sukladnosti iz stavka 1. ovoga članka provode ovlašteni laboratoriji.

IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 6.

Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaju važiti odredbe Pravilnika o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda (»Narodne novine« br. 20/00) koje se odnose na druge pčelinje proizvode te proizvode na osnovi meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Članak 7.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/09-01/55

Urbroj: 525-13-2-0495/09-12

Zagreb, 30. rujna 2009.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 141/13

Članak 2.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-01/13-01/113

Urbroj: 525-09/1148-13-2

Zagreb, 15. studenoga 2013.

 

 

Copyright © Ante Borić