Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

HRVATSKA AGENCIJA ZA NADZOR FINANCIJSKIH USLUGA

Na temelju članka 101. stavka 1. točaka 6. i 9. u vezi s člankom 103. stavkom 1. točkama 6. i 7. te na temelju članka 118. stavka 2. Zakona o osiguranju (»Narodne novine« br. 151/05, 87/08 i 82/09) Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je na sjednici održanoj 17. rujna 2009. godine

 

PRAVILNIK O VRSTAMA I OBILJEŽJIMA IMOVINE ZA POKRIĆE TEHNIČKIH PRIČUVA, PRAVILIMA ZA DISPERZIJU I OGRANIČENJE ULAGANJA IMOVINE ZA POKRIĆE TEHNIČKIH PRIČUVA, NJIHOVOM VREDNOVANJU, USKLAĐENOSTI, PRAVILIMA ZA UPOTREBU IZVEDENIH FINANCIJSKIH INSTRUMENATA TE NAČINU I ROKOVIMA IZVJEŠĆIVANJA

Pročišćeni tekst

NN 119/09155/0901/1239/1279/13105/13

Glava I.

UVODNE ODREDBE

Članak 1. (NN 79/13)

Ovim Pravilnikom se podrobnije propisuju ulaganja imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve društva za osiguranje te društva za reosiguranje u skladu sa člancima 114. do 128. Zakona o osiguranju (»Narodne novine« br. 151/05, 87/08, 82/09 i 54/13, dalje u tekstu: Zakon), a osobito:

– vrste i obilježja dopuštenih ulaganja imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve,

– pravila za disperziju i ograničenja ulaganja imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve,

– vrednovanje imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve i usklađenost imovine s obvezama koje proizlaze iz ugovora o osiguranju, odnosno ugovora o reosiguranju,

– pravila za upotrebu izvedenih financijskih instrumenata te

– način i rokovi izvješćivanja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (dalje u tekstu: Agencija).

Članak 2. (NN 01/12, 79/13)

(1) Pojedini pojmovi, u smislu ovog Pravilnika, imaju sljedeće značenje:

1. Agencija je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga čije nadležnosti i djelokrug rada su propisani Zakonom o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga.

2. UCITS fond je otvoreni investicijski fond s javnom ponudom kako je definiran zakonom kojim se uređuje poslovanje otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom.

3. Alternativni investicijski fond je investicijski fond kako je definiran zakonom kojim se uređuje poslovanje alternativnih investicijskih fondova.

4. Investicijsko društvo je pravna osoba kako je definirano zakonom kojim se uređuje tržište kapitala.

5. Kreditna institucija (banka) je kreditna institucija kako je definirano zakonom kojim se uređuje poslovanje kreditnih institucija.

6. Povezane osobe su osobe koje su međusobne povezane sukladno članku 10. Zakona.

7. Financijski instrumenti u skladu s člankom 115. stavkom 1. točkama 1. do 10. i člankom 122. stavkom 1. točkama 1. do 7. Zakona su:

– vrijednosni papiri čiji je izdavatelj Republika Hrvatska, druga država članica ili država članica OECD-a, Hrvatska narodna banka, središnja banka druge države članice ili države članice OECD-a ili Hrvatska banka za obnovu i razvoj,

– obveznice i drugi dužnički vrijednosni papiri za koje je izdala jamstvo Republika Hrvatska, druga država članica ili država članica OECD-a,

– obveznice i drugi dužnički vrijednosni papiri čiji je izdavatelj jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici ili državi članici OECD-a,

– obveznice i drugi dužnički vrijednosni papiri za koje je izdala jamstvo jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici ili državi članici OECD-a,

– obveznice i drugi dužnički vrijednosni papiri kojima se trguje na uređenom tržištu u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici ili državi članici OECD-a,

– obveznice i drugi dužnički vrijednosni papiri kojima se ne trguje na uređenom tržištu, ako je njihov izdavatelj pravna osoba sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici ili državi članici OECD-a,

– dionice kojima se trguje na uređenom tržištu u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici ili državi članici OECD-a,

– dionice kojima se ne trguje na uređenom tržištu, ako je njihov izdavatelj pravna osoba sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici ili državi članici OECD-a,

– udjeli trgovačkih društava sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici ili državi članici OECD-a,

– udjeli i dionice investicijskih fondova koji su registrirani u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici ili državi članici OECD-a,

– izvedeni financijski instrumenti.

8. Financijska imovina su financijski instrumenti opisani prethodnom točkom ovog članka te u skladu s člankom 115. stavkom 1. točkama 11. do 14., 16. i 17. Zakona te člankom 122. stavkom 1. točkama 8. do 11., 13. i 14. Zakona:

– predujmovi i zajmovi u iznosu otkupne vrijednosti osiguranja na temelju ugovora o životnom osiguranju,

– zajmovi osigurani založnim pravom na nekretnini, odnosno prijenosom prava vlasništva, ako je založno pravo upisano u zemljišnoj knjizi u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici ili državi članici OECD-a,

– zajmovi bankama sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici ili državi članici OECD-a,

– zajmovi osigurani garancijom banke sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici ili državi članici OECD-a,

– zajmovi osigurani vrijednosnim papirima iz alineja 1. do 4. točke 7. ovog članka,

– depoziti u bankama sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici ili državi članici OECD-a,

– sredstva na poslovnom računu društva za osiguranje odnosno društva za reosiguranje.

9. Uređeno tržište je multilateralni sustav koji vodi i/ili kojim upravlja tržišni operater kako je definirano zakonom kojim se uređuje tržište kapitala.

10. Dionice u slobodnoj prodaji (free float) su one dionice koje se nalaze u slobodnoj prodaji na uređenom tržištu i dostupne su svim sudionicima na tržištu kapitala koji su spremni, po tržišnoj vrijednosti, na određeni datum, postati imatelji određene dionice.

11. Napredni elektronički potpis je elektronički potpis u smislu članka 2. točka 2. i članka 4. Zakona o elektroničkom potpisu (»Narodne novine« br. 10/02 i 80/08).

(2) Iznimno od odredbi stavka 1. ovog članka, dužnički vrijednosni papiri iz članka 115. stavka 1. točaka 1. do 5. i članka 122. stavka 1. točaka 1. do 5. Zakona te dionice iz članka 115. stavka 1. točke 7. i članka 122. stavka 1. točke 6. Zakona ne moraju biti uvršteni na uređeno tržište u trenutku njihova stjecanja ako ispunjavaju sljedeće uvjete:

– uvjeti izdanja uključuju obvezu da će izdavatelj podnijeti zahtjev za uvrštenje na uređeno tržište,

– uvrštenje će se izvršiti u roku od jedne godine od izdanja.

U protivnom će se navedeni dužnički vrijednosni papiri i dionice smatrati neuvrštenima.

Načela ulaganja imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve

Članak 3.

(1) Imovina za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve ulaže se u skladu s pravilima struke te načelima opreznog i savjesnog gospodarstvenika.

(2) Kod izbora vrste ulaganja imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje uzima u obzir vrstu poslova osiguranja koje obavlja s time da je zajamčena sigurnost, isplativost i tržišnost ulaganja te odgovarajuća raznovrsnost i disperzija ulaganja.

(3) Ako Agencija ocjeni da ulaganja imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve ne odgovaraju načelima iz stavka 2. ovoga članka, može od društva za osiguranje, odnosno društva za reosiguranje zahtijevati usklađenje u skladu s odredbama Zakona i ovoga Pravilnika.

Sigurnost ulaganja

Članak 4.

(1) Ulaganje imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve je sigurno ako zadovoljava ekonomski i pravni aspekt sigurnosti.

(2) Ekonomski aspekt sigurnosti podrazumijeva održavanje vrijednosti kapitala, odnosno imovine gdje se za ocjenu sigurnosti uzimaju u obzir sljedeći kriteriji:

– mala odstupanja vrijednosti uložene imovine,

– pouzdana i oprezna metoda vrednovanja imovine,–

– trgovanje na uređenom tržištu ili druga mogućnost trgovanja,

– kvaliteta imovine i utvrđeni kreditni rejting izdavatelja financijskih instrumenata, odnosno zajmoprimca zajma izdanog od strane društva za osiguranje, odnosno društva za reosiguranje.

(3) Pravni aspekt sigurnosti podrazumijeva neograničeno raspolaganje imovinom kao i neograničenu mogućnost trgovanja imovinom i transakcija sredstava.

Isplativost ulaganja

Članak 5.

Ulaganje imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve isplativo je ako je istome cilj ostvarivanje prinosa u skladu s tržišnim kretanjima.

Tržišnost ulaganja

Članak 6.

(1) Imovina za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve tržišna je ako se može zamijeniti za novac ili novčani ekvivalent.

(2) Tržišnost ulaganja ovisi o vremenskom razdoblju raspoloživosti imovine, odnosno o mogućnosti trgovanja na tržištu. Društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje mora izabrati ulaganje koje se, u slučaju potrebe, može u kratkom roku zamijeniti za novac ili novčani ekvivalent.

Raznovrsnost i disperzija ulaganja

Članak 7.

(1) Društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje, prilikom ulaganja imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve rukovodi se načelima raznovrsnosti i disperzije ulaganja imovine kojima je cilj očuvanje vrijednosti imovine te ograničenje rizika gubitaka od ulaganja tako da, u okviru zakonskih ograničenja, bilo koja vrsta imovine, tržišta ili druga ulaganja nemaju prevladavajući utjecaj u cjelokupnoj strukturi imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve.

(2) Kriteriji kojima se društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje rukovodi prilikom izbora vrste imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve mogu biti sljedeći:

– različiti izdavatelji financijskih instrumenata, različiti zajmoprimci zajmova odobreni od strane društva za osiguranje, odnosno društva za reosiguranje, različita zemljopisna područja u kojima izdavatelji/zajmoprimci imaju svoja sjedišta i/ili različite djelatnosti i područja poslovanja u kojima izdavatelji/zajmoprimci posluju,

– specifične vrste rizika i profil izdavatelja/zajmoprimca, odnosno rizik gubitka i umanjenja vrijednosti pojedine vrste imovine,

– očekivani prinos,

– vremenski horizont ulaganja te

– međuodnos između različitih vrsta ulaganja.

Interni akti ulaganja

Članak 8.

(1) U okviru politika i procedura za identificiranje, mjerenje i praćenje rizika poslovanja, društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje donosi interne akte ulaganja kojima određuje strategiju i taktiku ulaganja, načela ulaganja, organizaciju, postupak ulaganja, praćenje i izvješćivanje o ulaganjima.

(2) Interni akti o ulaganjima iz stavka 1. ovoga članka osobito sadržavaju:

– načela i ciljeve ulaganja,

– metode praćenja načela, smjernice za ulaganja, kao i način provedbe zakonskih i podzakonskih odredbi,

– metode vrednovanja,

– upute, ograničenja, dozvoljene vrijednosti koje se utvrđuju na temelju individualne procjene rizika,

– opis procedure ulaganja,

– organizacijska struktura: definicija zadataka, nadležnosti, odgovornosti pojedinih organizacijskih jedinica,

– opis zadataka osoba nadležnih za ulaganje,–

– stručna znanja i kvalifikacije osoba nadležnih za ulaganja,

– interno izvješćivanje između organizacijskih jedinica i vremensko razdoblje izvješćivanja,

– nadzor i provjera procedure ulaganja, odnosno uspostava odgovarajućih internih kontrolnih mehanizama radi osiguranja prepoznavanja potencijalnog rizika i utvrđivanja rizika kao i mjere za sprječavanje određenih vrsta rizika, te kumulacija rizika od većeg značaja,

– pravila vezana uz organizaciju, čuvanje i dostupnost računovodstvene i druge dokumentacije vezane s ulaganjima imovine, posebno sa zajmovima i nekretninama.–

(3) Provedbu svoje politike ulaganja društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje osigurava i odgovarajućim organizacijskim ustrojem.

(4) Interni akti ulaganja društva za osiguranje, odnosno društva za reosiguranje moraju biti u skladu sa svim važećim propisima, odnosno zakonima kojima se isti reguliraju.

Glava II. (NN 79/13)

VRSTE I OBILJEŽJA, DISPERZIJA I OGRANIČENJA IMOVINE ZA POKRIĆE TEHNIČKE ODNOSNO MATEMATIČKE PRIČUVE

Financijska imovina

Članak 9. (NN 79/13)

(1) U financijske instrumente iz članka 115. stavka 1. točaka 5. do 10. Zakona i članka 122. stavka 1. točaka 5. do 7. Zakona, jednog ili više izdavatelja koji su međusobno povezane osobe, društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje može uložiti najviše 10% imovine za pokriće tehničke odnosno matematičke pričuve.

(2) U udjele ili dionice investicijskih fondova iz članka 115. stavka 1. točke 10. i članka 122. stavka 1. točke 7. Zakona kojima upravlja isto društvo za upravljanje, društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje može uložiti najviše 10% imovine za pokriće tehničke odnosno matematičke pričuve.

(3) U zajmove iz članka 115. stavka 1. točaka 11. do 14. i članka 122. stavka 1. točaka 8. do 11. Zakona jednom zajmoprimcu i drugim zajmoprimcima koji su međusobno povezane osobe, društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje može uložiti najviše 10% imovine za pokriće tehničke pričuve odnosno matematičke pričuve.

(4) Društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje može steći najviše 10% pojedinog financijskog instrumenta iz članka 115. stavka 1. točaka 5. do 10. Zakona i članka 122. stavka 1. točaka 5. do 7. Zakona istog izdavatelja za pokriće tehničke odnosno matematičke pričuve.

(5) Iznimno od stavka 4. ovoga članka društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje može steći više od 10% neto imovine istog investicijskog fonda iz članka 115. stavka 1. točke 10. Zakona i članka 122. stavka 1. točaka 7. Zakona za pokriće tehničke odnosno matematičke pričuve, ako navedeni investicijski fond ne ulaže svoju imovinu u financijske instrumente čiji je izdavatelj povezana osoba s društvom za osiguranje odnosno društvom za reosiguranje.

Članak 10. (NN 79/13)

Izdavatelj iz članka 115. stavka 1. točke 1. i 3. Zakona i članka 122. stavka 1. točke 1. i 3. Zakona odnosno izdavatelj jamstva iz članka 115. stavka 1. točke 2. i 4. Zakona i članka 122. stavka 1. točke 2. i 4. Zakona mora imati kreditni rejting za dugoročni dug izdan u stranoj valuti najmanje jednak rejtingu koji ima Republika Hrvatska prema ocjeni agencije Standard˛& Poor’s ili Moody’s.

Financijski instrumenti kojima se ne trguje na uređenom tržištu

Članak 11. (NN 79/13)

(1) Ulaganja imovine za pokriće tehničke pričuve, osim matematičke pričuve u financijske instrumente kojima se ne trguje na uređenom tržištu, dopuštena su u skladu s člankom 115. stavkom 1. točkama 6. i 8. te člankom 116. stavkom 2. točkama 2.,4. i 11. Zakona, samo ako se mogu unovčiti u kratkom roku ili ako je njihov izdavatelj banka, društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje ili investicijsko društvo sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici ili državi članici OECD-a.

(2) Odluku o ulaganju imovine za pokriće tehničke pričuve u financijske instrumente iz stavka 1. ovog članka, društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje donosi na temelju prethodno obavljene ocjene poslovanja izdavatelja čije financijske instrumente namjerava steći te u skladu sa svojim internim aktima o ulaganjima. Društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje dužno je dokumentirati sve elemente ocjene temeljem kojih je donesena odluka.

(3) Društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje najmanje jednom godišnje ocjenjuje poslovanje izdavatelja te vodi evidenciju o istome.

Dionice

Članak 12. (NN 01/12, 79/13)

(1) Ulaganja imovine za pokriće tehničke pričuve, osim matematičke pričuve u dionice, dopuštena su u skladu s člankom 115. stavkom 1. točkom 7. Zakona te člankom 116. stavkom 2. točkama 3. i 11. Zakona, a za pokriće matematičke pričuve u skladu s člankom 122. stavkom 1. točkom 6. Zakona te člankom 123. stavkom 2. točkama 3. i 10. Zakona.

(2) Društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje može ulagati imovinu za pokriće tehničke odnosno matematičke pričuve samo u dionice iz stavka 1. ovog članka koje u slobodnoj prodaji imaju više od 15% izdanja.

(3) Iznimno od stavka 2. ovog članka, društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje može ulagati imovinu za pokriće tehničke odnosno matematičke pričuve u dionice koje u slobodnoj prodaji imaju manje od 15% izdanja ako je tržišna kapitalizacija veća od 100 milijuna kuna odnosno protuvrijednosti navedenog iznosa u valuti izdanja.

Udjeli u trgovačkim društvima

Članak 13. (NN 79/13)

(1) Ulaganja imovine za pokriće tehničke pričuve, osim matematičke pričuve u udjele trgovačkih društava, dopuštena su u skladu s člankom 115. stavkom 1. točkom 9. Zakona i člankom 116. stavkom 2. točkama 4. i 11. Zakona, ako se radi o udjelima u trgovačkim društvima s registriranim sjedištem u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici ili državi članici OECD-a.

(2) U udjele trgovačkih društava iz stavka 1. ovog članka može se ulagati jedino ako takva društva nisu povezane osobe s društvom za osiguranje ili društvom za reosiguranje.

(3) Odluku o ulaganju imovine za pokriće tehničke pričuve u udjele određenog trgovačkog društva, društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje donosi na temelju prethodno obavljene ocjene poslovanja društva čije udjele namjerava steći te u skladu sa svojim internim aktima ulaganja.

(4) Društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje najmanje jednom godišnje ocjenjuje poslovanje trgovačkog društva te vodi evidenciju o istome.

Udjeli i dionice investicijskih fondova

Članak 14. (NN 01/12, 79/13)

(1) Ulaganja imovine za pokriće tehničke pričuve, osim matematičke pričuve u udjele i dionice investicijskih fondova, dopuštena su u skladu s člankom 115. stavkom 1. točkom 10. i člankom 116. stavkom 2. točkama 5. i 11. Zakona, a za pokriće matematičke pričuve u skladu s člankom 122. stavkom 1. točkom 7. Zakona i člankom 123. stavkom 2. točkom 4. Zakona, ako se radi o udjelima UCITS fondova, udjelima ili dionicama otvorenih alternativnih investicijskih fondova, odnosno dionicama ili poslovnim udjelima zatvorenih alternativnih investicijskih fondova koji su odobrenje za rad dobili u Republici Hrvatskoj ili drugoj državi članici, ili odgovarajućih fondova koji su odobrenje za rad dobili u državi članici OECD-a, pod uvjetom da se nad njima provodi nadzor i svojim ulagateljima pružaju razinu zaštite za koje Agencija smatra da su istovjetni onima propisanim pravom Europske unije.

(2) U udjele ili dionice otvorenih alternativnih investicijskih fondova, odnosno dionice ili poslovne udjele zatvorenih alternativnih investicijskih fondova društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje može uložiti najviše 10% imovine za pokriće tehničke odnosno matematičke pričuve.

Zajmovi

Članak 15. (NN 79/13)

(1) Ulaganja imovine za pokriće tehničke pričuve, osim matematičke pričuve u zajmove, dopuštena su u skladu s člankom 115. stavkom 1. točkama 11. do 14. i člankom 116. stavkom 2. točkama 6., 7., 9. i 11. Zakona, a za pokriće matematičke pričuve u skladu s člankom 122. stavkom 1. točkama 8. do 11. i člankom 123. stavkom 2. točkama 6. i 7. Zakona, pod uvjetom da je društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje donijelo pisanu odluku o odobrenju zajma na temelju prethodne provjere potencijalnog zajmoprimca.

(2) Društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje donosi odluku o odobrenju zajma na temelju internih akata kojima je reguliran način, postupak ocjene kreditne sposobnosti, kao i ocjene kvalitete instrumenata osiguranja povrata zajma i dr.

(3) Ocjena kreditne sposobnosti potencijalnog zajmoprimca posebno obuhvaća provjeru boniteta za posljednje tri godine. Društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje provjerava bonitet godišnje do potpunog povrata zajma, o čemu vodi evidenciju.

(4) Ocjena kvalitete instrumenta osiguranja u obliku založnog prava na nekretnini zahtijeva utvrđivanje zakonitosti instrumenata osiguranja koji moraju odgovarati članku 115. stavku 1. točki 11. Zakona i članku 18. ovog Pravilnika.

(5) Ocjena kvalitete instrumenta osiguranja u obliku garancije banke zahtijeva ocjenu garancije, odnosno izdavatelja garancije u skladu s internim aktima društva.

(6) Ocjena kvalitete instrumenta osiguranja povrata zajma u obliku vrijednosnog papira zahtijeva ocjenu kvalitete instrumenta osiguranja povrata zajma u obliku vrijednosnog papira zahtijeva ocjenu kvalitete vrijednosnog papira u skladu s internim aktima društva.

(7) Ako je zajmoprimac s povratom kamata zakasnio više od 6 mjeseci od dana dospijeća tražbine društva za osiguranje odnosno društva za reosiguranje, tada društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje ulaganje u zajam osiguran založnim pravom ne može prikazati kao imovinu za pokriće tehničke pričuve, osim matematičke pričuve. Ako je s povratom glavnice zakasnio više od 12 mjeseci od dana dospijeća tražbine društva za osiguranje odnosno društva za reosiguranje, tada društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje ulaganje u zajam osiguran založnim pravom ne može prikazati kao imovinu za pokriće tehničke pričuve, osim matematičke pričuve.

Članak 16. (NN 79/13)

(1) Društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje može odobravati zajmove samo na temelju pisanog i pravno valjanog ugovora o zajmu.

(2) Društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje dužno je pribaviti izjavu zajmoprimca u pisanom obliku u kojem se zajmoprimac odriče svih prava kompenzacije, prava zadržanja te ostalih prava na teret društva za osiguranje odnosno društva za reosiguranje, osim kod ulaganja imovine za pokriće matematičke pričuve u skladu s člankom 122. stavkom 1. točkom 8. Zakona.

Članak 17. (NN 01/12, 79/13)

(1) Društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje dužno je voditi evidenciju za svakog pojedinog zajmoprimca koja sadrži:

– odluku o odobrenju zajma,

– ugovor o zajmu,

– ocjenu kreditne sposobnosti zajmoprimca s cjelokupnom pratećom dokumentacijom,

– sredstva osiguranja povrata zajma – garanciju banke, odnosno vrijednosne papire,

– ostalu dokumentaciju, u skladu s internim aktima društva.

(2) Ako je povrat zajma osiguran založnim pravom na nekretnini, tada je društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje dužno je dodati evidenciji iz stavka 1. ovog članka sljedeće:

– zemljišnoknjižni izvadak na temelju kojeg je sklopljen ugovor o zajmu,

– izvadak iz katastra na temelju kojeg je sklopljen ugovor o zajmu,

– ugovor o zajmu,

– dokaz o osiguranju nekretnine,

– procjenu stalnog sudskog vještaka,

– slike nekretnine, opis nekretnine koji osobito sadržava godinu izgradnje, podatke o adaptaciji, broj stanova i prostorija, ako nije obuhvaćeno procjenom stalnog sudskog vještaka.

(3) Evidenciju iz stavaka 1. i 2. ovog članka potrebno je redovito ažurirati.

(4) Društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje dužno je u slučaju izmjena ugovora o zajmu (prolongiranje roka povrata sredstava, povećanje/smanjenje glavnice/kamata, promjena kolaterala i sl.) na odgovarajući način primijeniti stavke 1. do 3. ovog članka i članak 15. Pravilnika u svezi s načelima ulaganja.

Ulaganje u nekretnine

Članak 18. (NN 79/13)

(1) Ulaganja imovine za pokriće tehničke pričuve, osim matematičke pričuve u nekretnine, dopuštena su u skladu s člankom 115. stavkom 1. točkom 15. i člankom 116. stavkom 2. točkom 8. Zakona, a za pokriće matematičke pričuve u skladu s člankom 122. stavkom 1. točkom 12. i člankom 123. stavkom 2. točkom 8. Zakona, ako se radi o stvarnim pravima na nekretnini s kojom trgovanje nije otežano ili čija je realizacija izvjesna.

(2) Ulaganja u nekretnine i stvarna prava na nekretnini kao što su prava vlasništva, građenja i služnosti, mogu se iskazati kao ulaganja imovine za pokriće tehničke pričuve samo ako su stvarna prava upisana u zemljišnoj knjizi na temelju pravomoćnog sudskog rješenja o upisu stvarnog prava.

(3) Nekretnina iz stavka 1. ovog članka mora biti oslobođena od svih tereta na način da u trenutku ulaganja nema upisanih stvarnih prava u teretovnici zemljišnoknjižnog uloška nekretnine.

Članak 19. (NN 01/12, 79/13)

(1) Društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje dužno je voditi evidenciju nekretnina za svaku pojedinu nekretninu koju je klasificiralo kao imovinu za pokriće tehničke odnosno matematičke pričuve, a koja treba sadržavati:

– zemljišnoknjižni izvadak,

– izvadak iz katastra,

– dokaz o osiguranju nekretnine,

– presliku ugovora o kupoprodaji,

– izračun i osnove izračuna vrednovanja,

– procjenu vrijednosti nekretnine od strane stalnog sudskog vještaka,

– slike nekretnine, opis nekretnine koji osobito sadržava godinu izgradnje, podatke o adaptaciji, račun građevinskih radova za novo izgrađene nekretnine, broj stanova i prostorija, ako nije obuhvaćeno procjenom stalnog sudskog vještaka.

(2) Evidencije iz stavka 1. ovog članka potrebno je redovito ažurirati.

Depoziti u bankama

Članak 20. (NN 79/13)

(1) Ulaganja imovine za pokriće tehničke pričuve, osim matematičke pričuve u depozite, dopuštena su u skladu s člankom 115. stavkom 1. točkom 16. i člankom 116. stavkom 2. točkom 9. Zakona, a za pokriće matematičke pričuve u skladu s člankom 122. stavkom 1. točkom 13. i člankom 123. stavkom 2. točkama 6. i 10. Zakona, ako su povratni na zahtjev i ako se oročavaju u bankama sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici ili državi članici OECD-a, pod uvjetom da se nad njima provodi nadzor i deponentima pružaju razinu zaštite za koje Agencija smatra da su istovjetni onima propisanim pravom Europske unije.

(2) Ukupni iznos depozita iz stavka 1. ovog članka kod jedne banke ne smiju prelaziti više od 30% jamstvenog kapitala banke u kojoj je uložen navedeni depozit.

(3) Društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje dužno je kod ulaganja imovine za pokriće tehničke odnosno matematičke pričuve pribaviti pisanu izjavu banke kojom se banka odriče svih prava kompenzacije, prava zadržanja te ostalih prava na teret društva za osiguranje odnosno društva za reosiguranje.

Izvedeni financijski instrumenti

Članak 21. (NN 01/12, 79/13)

(1) Ulaganja imovine za pokriće tehničkih pričuva u izvedene financijske instrumente kojima se trguje na uređenim tržištima u smislu odredbi Zakona o tržištu kapitala ili izvedene financijske instrumente kojima se trguje izvan uređenih tržišta (neuvrštene OTC izvedenice), dopuštena su u skladu s člankom 118. Zakona uz obavijest Agenciji i pod sljedećim uvjetima:

– izvedeni financijski instrumenti pridonose smanjenju rizika ulaganja ili olakšavaju učinkovito upravljanje portfeljem;

– temeljna imovina izvedenih financijskih instrumenata sastoji se od financijskih instrumenata, financijskih indeksa, kamatnih stopa, deviznih tečajeva ili valuta, u koje društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje može ulagati u skladu sa odredbama Zakona i propisa donesenih na temelju ovog Zakona,

– druge ugovorne strane u transakcijama s neuvrštenim (OTC) izvedenicama su institucije koje podliježu bonitetnom nadzoru, te pripadaju kategorijama koje može dodatno propisati Agencija i

– neuvrštene (OTC) izvedenice podliježu svakodnevnom pouzdanom i povjerljivom vrednovanju te ih je u svakom trenutku moguće prodati, likvidirati ili zatvoriti prijebojnom transakcijom po njihovoj fer vrijednosti na zahtjev društva za osiguranje odnosno društva za reosiguranje.

(2) Prije početka korištenja izvedenih financijskih instrumenata društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje mora izraditi interne akte za upotrebu izvedenih financijskih instrumenata te propisati načine mjerenja i upravljanja rizicima kojima je izložena imovina za pokriće tehničke pričuve, osim matematičke pričuve.

(3) Izloženost imovine za pokriće tehničke pričuve, osim matematičke pričuve riziku druge ugovorne strane kod transakcija s neuvrštenim (OTC) izvedenicama ne smije biti veća od:

– 10% imovine za pokriće tehničke pričuve, osim matematičke pričuve, ako je druga ugovorna strana banka sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici ili državi članici OECD-a, pod uvjetom da se nad njome provodi nadzor i deponentima pruža razinu zaštite za koje Agencija smatra da su istovjetni onima propisanim pravom Europske unije,

– 5% imovine za pokriće tehničke pričuve, osim matematičke pričuve, ako je druga ugovorna strana neka druga pravna osoba.

Prekoračenja ograničenja ulaganja

Članak 22. (NN 79/13)

(1) U slučaju prekoračenja ograničenja ulaganja propisanih u Glavi II. ovog Pravilnika, iz razloga:

– značajne promjene tečaja,

– prelaska u niži segment uređenog tržišta ili izvrštenja s uređenog tržišta,

– ostvarivanja prava prvenstva upisa ili prava upisa društva za osiguranje odnosno društva za reosiguranje, koja proizlaze iz financijskih instrumenata koji čine dio imovine za pokriće tehničke odnosno matematičke pričuve,

– smanjenja imovine investicijskog fonda koji čini dio imovine za pokriće tehničke odnosno matematičke pričuve zbog istovremene isplate većeg broja udjela fonda,

– promjene organizacijskih ili ekonomskih odnosa među subjektima u koje je uložena imovina društva za osiguranje odnosno društva za reosiguranje,

– bilo kojih drugih okolnosti izvan neposredne kontrole društva za osiguranje odnosno društva za reosiguranje,

društvo ima obvezu poduzeti mjere da se ulaganja imovine usklade s odredbama ovog Pravilnika.

(2) Usklađivanje ulaganja u slučaju iz stavka 1. ovog članka mora se provesti najkasnije u roku od šest mjeseci od dana nastupa događaja zbog kojeg se usklađivanje provodi.

(3) Na zahtjev društva za osiguranje odnosno društva za reosiguranje podnesenog najkasnije šezdeset dana od dana nastupa događaja iz stavka 1. ovog članka, Agencija može produljiti rok iz stavka 2. ovog članka, ako je to potrebno radi zaštite interesa ugovaratelja osiguranja, kao i društva za osiguranje odnosno društva za reosiguranje.

 

****************************************************************************************************************************

Članak 23.

(1) Društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje dužno je voditi evidenciju nekretnine za svaku pojedinu nekretninu koju je klasificiralo kao imovinu za pokriće tehničke pričuve, a koja treba sadržavati:

– zemljišnoknjižni izvadak,

– izvadak iz katastra,

– dokaz o osiguranju nekretnine,

– presliku ugovora o kupoprodaji,

– izračun i osnove izračuna vrednovanja,

– procjenu vrijednosti nekretnine od strane stalnog sudskog vještaka,

– slike nekretnine, opis nekretnine koji osobito sadržava godinu izgradnje, podatke o adaptaciji, račun građevinskih radova za novo izgrađene nekretnine, broj stanova i prostorija, ako nije obuhvaćeno procjenom stalnog sudskog vještaka.

(2) Evidencije iz stavka 1. ovog članka potrebno je redovito ažurirati.

Depoziti u bankama

Članak 24.

(1) Ulaganja imovine za pokriće tehničke pričuve, osim matematičke pričuve u depozite, dopuštena su u skladu sa člankom 115. stavkom 1. točkom 16. i člankom 116. stavkom 2. točkom 9. Zakona, a za pokriće matematičke pričuve u skladu sa člankom 122. stavkom 1. točkom 13. i člankom 123. stavkom 2. točkama 6. i 10. Zakona, ako se oročavaju u bankama sa sjedištem u Republici Hrvatskoj.

(2) Ukupni iznos depozita iz stavka 1. ovoga članka, kod jedne banke ne smiju prelaziti više od 50% jamstvenog kapitala banke u kojoj je uložen navedeni depozit.

(3) Društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje dužno je kod ulaganja imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve u pismenom obliku osigurati izjavu banke kojom se banka odriče svih prava kompenzacije, prava zadržanja te ostalih prava na teret društva za osiguranje, odnosno društva za reosiguranje.

Terminski ugovori, opcije i ostali izvedeni financijski instrumenti

Članak 25.

(1) Ulaganja imovine za pokriće tehničke pričuve, osim matematičke pričuve u izvedene financijske instrumente, dopuštena su u skladu sa člankom 118. Zakona uz obavijest Agenciji.

(2) Prije početka korištenja izvedenih financijskih instrumenata društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje mora izraditi interne akte za upotrebu terminskih ugovora, opcija i ostalih financijskih izvedenica te propisati načine mjerenja i upravljanja rizicima kojima je izložena imovina za pokriće tehničke pričuve, osim matematičke pričuve.

Članak 26. (NN 01/12)

(1) U slučaju odstupanja od ograničenja propisanih u Glavi II. ovoga Pravilnika, iz razloga:

– promjene tržišnih cijena koje predstavljaju osnovicu za procjenu vrijednosti imovine i obveza društva za osiguranje odnosno društva za reosiguranje,

– promjene tečaja,

– prelaska u nižu kotaciju na burzi ili izlaska iz uređenog tržišta,

– promjene organizacijskih ili ekonomskih odnosa među subjektima u koje je uložena imovina društva za osiguranje odnosno društva za reosiguranje,

– bilo kojih drugih okolnosti izvan neposredne kontrole društva za osiguranje odnosno društva za reosiguranje,

– društvo ima obvezu poduzeti mjere da se ulaganja imovine usklade s odredbama ovoga Pravilnika.

(2) Usklađivanje ulaganja u slučaju iz stavka 1. ovog članka mora se provesti najkasnije u roku od šest mjeseci od dana nastupa događaja zbog kojeg se usklađivanje provodi.

(3) Na zahtjev društva za osiguranje odnosno društva za reosiguranje podnesenog najkasnije trideset dana od dana nastupa događaja iz stavka 1. ovog članka, Agencija može produljiti rok iz stavka 2. ovog članka, ako je to potrebno radi zaštite interesa društva.

****************************************************************************************************************************

 

Glava III.

VREDNOVANJE IMOVINE ZA POKRIĆE TEHNIČKE, ODNOSNO MATEMATIČKE PRIČUVE

Članak 23. (NN 79/13)

Imovina za pokriće tehničke pričuve, osim matematičke pričuve koja je uložena u skladu sa člankom 115. stavkom 1. Zakona, te imovina za pokriće matematičke pričuve uložena u skladu sa člankom 122. stavkom 1. Zakona, vrednuje se po načelima Međunarodnih standarda financijskog izvještavanja (dalje u tekstu: MSFI).

Početno priznavanje, naknadno mjerenje i prestanak priznavanje financijske imovine

Članak 24.

(1) Sva ulaganja imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve početno se priznaju po fer vrijednosti transakcija, odnosno po trošku stjecanja koji u cijenu pojedine imovine uključuje i transakcijske troškove koji su direktno povezani sa stjecanjem imovine, osim u slučaju ulaganja financijske imovine klasificirane po fer vrijednosti kroz račun dobiti i gubitka kod kojih početno priznavanje nije uvećano za transakcijske troškove.

(2) Financijska imovina koja je stečena u stranoj valuti preračunava se u kunsku protuvrijednost primjenom srednjeg tečaja Hrvatske narodne banke važećem na datum transakcije. Ako valuta u kojoj je imovina stečena nije uvrštena na tečajnici Hrvatske narodne banke, tada se za preračun primjenjuju srednji tečajevi nacionalnih središnjih banaka za euro, a vrijednosti izražene u eurima preračunavaju se u kunsku protuvrijednost prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke važećem za isti datum.

Članak 25.

(1) Naknadno mjerenje financijske imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve provodi se ovisno o vrsti imovine i klasifikaciji provedenoj prema odluci društva za osiguranje, odnosno društva za reosiguranje kojom se imovina razvrstava u jednu od četiri kategorije kako je definirano točkom 9 Međunarodnog računovodstvenog standarda 39 (dalje u tekstu: MRS 39).

(2) Naknadno mjerenje financijske imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve denominirane u stranoj valuti obavlja se prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke važećem na dan vrednovanja.

Članak 26.

(1) Kupnja i prodaja financijskog instrumenta kao imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve računovodstveno se priznaje na datum trgovanja. Zaključena transakcija kupnje priznaje se u imovini društva za osiguranje, odnosno društva za reosiguranje prema vrsti imovine uz istodobno evidentiranje obveze za namiru. Na dan zaključenja transakcije prodaje, u imovini društva za osiguranje, odnosno društva za reosiguranje ta imovina prestaje se iskazivati.

(2) Financijski instrumenti za koje je društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje prihvatilo uvjete iz javne ponude za kupnju vrijednosnog papira, vrednuju se od datuma odluke društva o prihvaćanju ponude po cijeni iz javne ponude.

Financijska imovina koja se vrednuje po fer vrijednosti

Članak 27. (NN 01/12)

(1) Za vlasničke te kratkoročne i dugoročne dužničke vrijednosne papire kojima se trguje u Republici Hrvatskoj, fer vrijednost na dan vrednovanja imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve izračunava se primjenom prosječne cijene trgovanja ponderirane količinom vrijednosnog papira protrgovanog na burzi te prijavljenih institucionalnih transakcija i OTC transakcija.

(2) Za vlasničke te kratkoročne i dugoročne dužničke vrijednosne papire kojima se trguje na uređenim tržištima država članica Europske unije i država članica OECD-a, fer vrijednost se definira na temelju cijene zadnje ponude na kupnju ostvarene tog dana na matičnoj burzi izdavatelja ili burzi koja je definirana kao primarni izvor cijene, odnosno vrijednosnog papira, a cijena je službeno uvrštena na financijsko-informacijskom servisu.

(3) Kratkoročni dužnički vrijednosni papiri čiji izdavatelj ima sjedište u Republici Hrvatskoj klasificirani kao financijska imovina po fer vrijednosti, vrednuju se primjenom efektivne kamatne stope po prinosu do dospijeća relevantnom do trenutka nove transakcije, iste serije ali različitog prinosa do dospijeća.

Članak 28. (NN 01/12)

(1) Vlasnički vrijednosni papiri čija cijena ne kotira na aktivnom tržištu, početno se priznaju po trošku stjecanja, a naknadno mjerenje vrši se primjenom metode procjene koje su definirane odredbama MRS 39, a provode se najmanje na datume izrade financijskih izvještaja društva za osiguranje, odnosno društva za reosiguranje.

(2) Dugoročni dužnički vrijednosni papiri koji ne kotiraju na aktivnom tržištu, vrednuju se po amortiziranom trošku primjenom metode efektivne kamatne stope, s time da je početna vrijednost zadnja fer vrijednost tog financijskog instrumenta utvrđena na način iz članka 31. ovog Pravilnika.

(3) Ponovnim aktiviranjem trgovanja i ispunjenjem uvjeta za vrednovanje iz članka 31. ovoga Pravilnika, vrijednosni papiri iz prethodnog stavka ovoga članka početi će se vrednovati prema načelima važećim prema uvjetima njihova kotiranja na aktivnom tržištu.

(4) Društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje dužno je donijeti interne akte u kojima će biti definirane tehnike procjene fer-vrijednosti za vlasničke i druge dužničke vrijednosne papire čija cijena ne kotira na aktivnom tržištu.

(5) Društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje obvezno je, na zahtjev Agencije, za svaku vrstu vrijednosnog papira pojedinačno dostaviti procijenjene fer vrijednosti iz kojih će biti razvidne primijenjene tehnike procjene. Agencija može od društva za osiguranje, odnosno od društva za reosiguranje tražiti objašnjenja za iskazanu fer vrijednost pojedinog financijskog instrumenta, te ispravak iste ako utvrdi da se ista razlikuje od iskazane fer vrijednosti pojedinog financijskog instrumenta koji su iskazani u imovini drugih subjekata koje nadzire Agencija i koje Agenciji dostavljaju izvješća.

(6) Društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje dužno je za svaku poslovnu godinu uz revidirana financijska izvješća dostaviti i posebno mišljenje revizorskog društva iz članka 151. stavka 3. Zakona o primjeni tehnike procijene fer-vrijednosti svake pojedine vrste imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve.

Članak 29. (NN 01/12)

Društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje dužno je u svojim računovodstvenim politikama definirati kriterije za razgraničenje aktivnog i neaktivnog tržišta za pojedine klase financijske imovine, uvažavajući odredbe prihvaćenih računovodstvenih standarda.[1]

Financijska imovina koja se vrednuje po amortiziranom trošku

Članak 30. (NN 01/12)

(1) Financijska imovina klasificirana kao zajmovi i potraživanja te ulaganja koja se drže do dospijeća vrednuju se po amortiziranom trošku primjenom metode efektivne kamatne stope ostvarene prilikom svakog početnog pojedinačnog ulaganja.

(2) U slučaju prodaje dijela financijske imovine koja se drži do dospijeća ili zbog promjene namjere društva ili promjene sposobnosti držanja do dospijeća, cjelokupnu financijsku imovinu iste vrste koja se drži do dospijeća treba ponovno mjeriti po fer vrijednosti. Od datuma nastanka slučaja djelomične prodaje ili reklasifikacije tijekom naredne dvije financijske godine preostala financijska imovina ne smije se vrednovati primjereno financijskoj imovini koja se drži do dospijeća. Izuzetak od navedenog su slučajevi prodaje i reklasifikacije s obilježjima koja opisuje MRS 39.9.

(3) Financijska imovina iz stavka 1. ovog članka podliježe provjeri testa umanjenja vrijednosti imovine na svaki datum Izvještaja o financijskom položaju.

Udjeli u fondovima

Članak 31. (NN 01/12)

(1) Udjeli u investicijskim fondovima vrednuju se po vrijednosti neto imovine po udjelu pripadnog fonda a koja je objavljena od strane fonda ili koja je objavljenja na financijsko-informacijskom servisu, odnosno koja je važeća na dan vrednovanja.

(2) U slučaju da na dan vrednovanja nije bilo objave ili vrijednost neto imovine po udjelu nije bila dostupna, fer vrijednost stečenog udjela investicijskog fonda je cijena udjela od prethodnih dana vrednovanja koja je službeno kotirana na financijsko-informacijskom servisu, odnosno cijena koja je objavljena za određeni fond od strane društva za upravljanje koje upravlja pripadnim fondom.

Terminski ugovori, opcije i ostali izvedeni financijski instrumenti

Članak 32. (NN 01/12)

(1) Terminski ugovori – forward vrednuju se po fer vrijednosti na način da se cijene zadnje ponude na kupnju koje službeno kotiraju na financijsko-informacijskom servisu primjenjuju za terminske prodaje, dok se službeno kotirane cijene zadnje ponude za prodaju primjenjuju za terminske kupnje.

(2) Devizne terminske transakcije vrednuju se po fer vrijednosti primjenom jedinstvene međubankarske referentne ponudbene kamatne stope za određenu valutu (Zibor, Euribor, Libor i sl.) koja službeno kotira na financijsko-informacijskom servisu

(3) Fer vrijednost spot transakcije na dan vrednovanja utvrđuje se izračunom razlike između ugovorenog tečaja i srednjeg tečaja Hrvatske narodne banke na dan vrednovanja imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve.

(4) Za terminske i opcijske transakcije te ostale izvedenice za koje nije moguće utvrditi tržišnu cijenu, društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje obvezno je Agenciji dostaviti na provjeru interne procedure za vrednovanje terminskih ugovora i ostalih izvedenica koje su prethodno kontrolirane i potvrđene od revizorskog društva prema članku 151. stavku 3. Zakona.

Početno priznavanje, naknadno mjerenje i prestanak priznavanja nekretnine

Članak 33.

(1) Metodologija vrednovanja imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve koja je uložena u nekretnine vrednuje se po načelima Međunarodnog računovodstvenog standarda 40 (dalje u tekstu: MRS 40) vodeći računa o ujednačavanju postupanja i fer prezentiranja ukupne vrijednosti imovine, kao i dosljednost provedbe.

(2) Nekretnina se početno mjeri po trošku nabave koji uključuje transakcijske troškove, odnosno po kupovnoj cijeni uvećanoj za sve povezane direktne troškove stjecanja nekretnine.

Članak 34. (NN 01/12, 105/13)

(1) Kupnja i prodaja nekretnine računovodstveno se evidentira na datum zaključenja ugovora o kupoprodaji. Vrijednost transakcije prema tržišnim uvjetima je ona vrijednost koja je ostvarena transakcijom između stranaka koje nemaju određen ili poseban odnos, odnosno nisu povezane osobe, a cijena transakcije ne odstupa od karakterističnih na aktivnom tržištu, odnosno koja bitno ne odstupa od procjene ovlaštenog sudskog vještaka.

(2) Nekretnina koja je stečena u stranoj valuti preračunava se u kunsku protuvrijednost na način kako je opisano u članku 24. stavku 2. ovoga Pravilnika.

Članak 35. (NN 01/12)

(1) Nakon početnog priznavanja, društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje izabire jedan od dva modela mjerenja:

– model fer vrijednosti prema kojem se ulaganje u nekretnine, nakon početnog priznavanja, mjeri po fer vrijednosti, a promjene fer vrijednosti priznaju se u računu dobiti i gubitka,–

– model troška nabave koji zahtjeva mjerenje ulaganja u nekretnine nakon početnog priznavanja po amortiziranom trošku.

(2) Fer vrijednost nekretnine je iznos za koji se neka imovina može razmijeniti između informiranih i spremnih stranaka u transakciji koja se odvija po tržišnim uvjetima, odnosno to je sadašnja cijena na aktivnom tržištu za sličnu vrstu nekretnina na istoj lokaciji i u istom stanju koje podliježu sličnim ugovorima, pri čemu se vodi računa o vrsti, lokaciji ili stanju nekretnine ili uvjetima ugovora o najmu i ostalih ugovora koji se odnose na tu nekretninu.

(3) Utvrđivanje fer vrijednosti nekretnine, društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje provodi najmanje jednom godišnje, a najmanje jedanput u pet godina mora uskladiti knjigovodstvenu vrijednost nekretnine s fer vrijednosti utvrđenom od strane ovlaštenog sudskog vještaka.

(4) Ako društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje za godišnju procjenu fer vrijednosti angažira ovlaštenog procjenitelja, isti ovlašteni procjenitelj ne može procijeniti vrijednost grupe nekretnina četiri puta uzastopno kod istog društva za osiguranje, odnosno društva za reosiguranje, odnosno s njima povezanih osoba.

(5) Ovlašteni procjenitelj i sudski vještak kojeg društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje angažira za godišnju procjenu fer vrijednosti nekretnine, ne smije biti povezana osoba s društvom za osiguranje, odnosno društvom za reosiguranje.

(6) Društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje mora donijeti interne akte za procjenu fer vrijednosti nekretnina koja će sadržavati način, učestalost i opis metode procjene vrijednosti nekretnine.

(7) U slučaju nedostatka tržišne cijene na aktivnom tržištu društvo će kao izvor za fer cijenu nekretnine koristiti trenutnu cijenu na aktivnom tržištu nekretnina druge vrste, stanja ili lokacije, zadnju cijenu suštinskih sličnih nekretnina na manje aktivnim tržištima ili druge tehnike procjene korištenjem metode prihoda ili metode diskontiranih novčanih tokova.

(8) Naknadno mjerenje nekretnine denominirane u stranoj valuti obavlja se prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke važećem na dan vrednovanja.

(9) Društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje dužno je za svaku poslovnu godinu uz revidirana financijska izvješća dostaviti i posebno mišljenje revizorskog društva iz članka 151. stavku 3. Zakona o procijeni fer vrijednosti svake pojedine vrste imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve.

Glava IV.

USKLAĐENOST IMOVINE ZA POKRIĆE TEHNIČKE PRIČUVE, ODNOSNO MATEMATIČKE PRIČUVE

Članak 36. (NN 01/12, 105/13)

(1) Društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje dužno je uskladiti ulaganja u skladu sa člankom 117. Zakona prema rizicima eventualnih gubitaka zbog promjene kamatnih stopa, tečajeva stranih valuta, odnosno drugih tržišnih rizika na odgovarajući način sa svojim obvezama iz ugovora o osiguranju. Društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje mora pratiti i redovito izraditi analizu usklađenosti imovine za pokriće tehničke pričuve. Postupak praćenja i analize usklađenosti, društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje dužno je utvrditi internim aktima.

(2) Društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje obvezno je, u skladu sa člankom 37. ovoga Pravilnika, izvještavati Agenciju o usklađenosti ulaganja imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve s tehničkim, odnosno matematičkim pričuvama.

Glava V.

ROKOVI IZVJEŠTAVANJA

Članak 37. (NN 39/12)

(1) Društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje dužno je izvijestiti Agenciju o stanju imovine za pokriće matematičke pričuve koristeći obrazac Pregled ulaganja imovine za pokriće matematičke pričuve na dan __________ – Obrazac PU-1 (dalje u tekstu: obrazac PU-1) koji je sastavni dio ovog Pravilnika (Prilog 1).

(2) Društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje dužno je izvijestiti Agenciju o stanju imovine za pokriće tehničke pričuve, osim matematičke pričuve, koristeći obrazac Pregled ulaganja imovine za pokriće tehničke pričuve osim matematičke pričuve na dan _________ – Obrazac PU-2 (dalje u tekstu: obrazac PU-2) koji je sastavni dio ovog Pravilnika (Prilog 2).

(3) Društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje dužno je izvještaje iz stavka 1. i stavka 2. ovoga članka sastaviti sa stanjem na posljednji dan svakog tromjesečja, i to na dan 31. ožujka, 30. lipnja, 30. rujna i 31. prosinca te dostaviti Agenciji u roku od mjesec dana od proteka tromjesečja za koje se izvješće sastavilo, odnosno najkasnije do 30. travnja, 31. srpnja, 31. listopada i 31. siječnja.

(4) Izvještaje iz stavka 1. i stavka 2. ovoga članka sa stanjem na dan 31. prosinca u sklopu nerevidiranog godišnjeg financijskog izvješća, društvo za osiguranje, dostavlja najkasnije u roku od tri mjeseca nakon isteka kalendarske godine, odnosno najkasnije do 31. ožujka. Društvo za reosiguranje izvješće sa stanjem na dan 31. prosinca dostavlja najkasnije u roku od četiri mjeseca nakon isteka kalendarske godine, odnosno najkasnije do 30. travnja.

(5) Izvještaje iz stavka 1. i stavka 2. ovog članka sa stanjem na dan 31. prosinca usklađene s revidiranim financijskim izvještajima, društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje dužno je dostaviti najkasnije u roku od četiri mjeseca od isteka kalendarske godine, odnosno najkasnije do 30. travnja.

(6) Iznimno od stavka 4. i 5. ovog članka, društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje dužno je dostaviti propisano izvješće na zahtjev Agencije u roku kojeg ista odredi.

Članak 38. (NN 01/12, 39/12, 79/13, 105/13)

(1) Društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje dužno je izvijestiti o analitičkim podacima pojedine vrste imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve.

(2) O analitičkim podacima pojedine vrste imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje izvješćuje koristeći sljedeće obrasce, koji su sastavni dio ovoga Pravilnika (Prilog 3):

– obrazac A1: Dužnički vrijednosni papiri

a) Vrijednosni papiri čiji je izdavatelj Republika Hrvatska, Hrvatska narodna banka, Hrvatska banka za obnovu i razvoj, druga država članica, središnja banka druge države članice, država članica OECD-a i središnja banka države članice OECD-a,

b) Obveznice i drugi dužnički vrijednosni papiri za koje je Republika Hrvatska, druga država članica i država članica OECD-a izdala jamstvo,

c) Obveznice i drugi dužnički vrijednosni papiri čiji je izdavatelj jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici i državi članici OECD-a,

d) Obveznice i drugi dužnički vrijednosni papiri za koje je jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici i državi članici OECD-a izdala jamstvo,

e) Obveznice i drugi dužnički vrijednosni papiri kojima se trguje na uređenom tržištu vrijednosnih papira u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici i državi članici OECD-a,

f) Obveznice i drugi dužnički vrijednosni papiri kojima se ne trguje na uređenom tržištu vrijednosnih papira ako je njihov izdavatelj pravna osoba sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici i državi članici OECD-a,

– obrazac A2: Dionice

a) Dionice kojima se trguje na uređenom tržištu vrijednosnih papira u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici i državi članici OECD-a,

b) Dionice kojima se ne trguje na uređenom tržištu vrijednosnih papira u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici i državi članici OECD-a,

– obrazac A3: Udjeli i dionice investicijskih fondova

– obrazac A4: Udjeli trgovačkih društava

– obrazac A5: Zajmovi osigurani založnim pravom na nekretnini, odnosno prijenosom prava vlasništva

– obrazac A6: Predujmovi i zajmovi u iznosu otkupne vrijednosti osiguranja na temelju ugovora o životnom osiguranju

– obrazac A7: Zajmovi bankama

– obrazac A8: Zajmovi osigurani garancijom banke

– obrazac A9: Zajmovi osigurani vrijednosnim papirima

– obrazac A10: Vlasništvo nekretnine i druga stvarna prava na nekretnini (pravo građenja, pravo služnosti)

– obrazac A11: Depoziti u bankama

– obrazac A12: Sredstva na poslovnom računu društva za osiguranje, odnosno društva za reosiguranje

– obrazac A13: Izvedeni financijski instrumenti

– obrazac A14: Zajmovi PU-3

– obrazac A15: Ulaganja uz suglasnost nadzornog tijela i ostala ulaganja.

(3) Društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje mora koristiti samo one obrasce iz stavka 2. ovoga članka koji prema vrsti imovine odgovaraju vrstama imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve iskazane u obrascu PU-1, odnosno obrascu PU-2.

(4) Podatke iz obrazaca iz stavka 3. ovoga članka društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje dostavlja Agenciji zajedno s podacima iz obrasca PU-1, odnosno obrasca PU-2 u rokovima navedenim u članku 37. stavcima 3., 4., 5. i 6. ovoga Pravilnika.

Članak 39. (NN 39/12)

(1) Društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje dužno je izvijestiti o ročnoj usklađenosti imovine za pokriće tehničke i matematičke pričuve te obveza iz tehničke, odnosno matematičke pričuve koristeći obrazac Ročna usklađenost imovine za pokriće matematičkih pričuva s obvezama iz matematičkih pričuva – Obrazac RU1 odnosno na obrascu Ročna usklađenost imovine za pokriće tehničkih pričuva s obvezama iz tehničkih pričuva – Obrazac RU2 koji čine Prilog 4. ovoga Pravilnika

(2) Društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje dužno je izvješzaje iz stavka 1. ovoga članka sastaviti sa stanjem na dan 31. prosinca i dostaviti ga najkasnije u roku od tri mjeseca nakon isteka kalendarske godine, odnosno najkasnije do 31. ožujka, a društvo za reosiguranje u roku od četiri mjeseca od isteka kalendarske godine, odnosno najkasnije do 30. travnja.

(3) Izvještaji iz stavka 1. ovog članka sa stanjem na dan 31. prosinca usklađeni s revidiranim financijskim izvještajima, društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje dužno je dostaviti najkasnije u roku od četiri mjeseca od isteka kalendarske godine, odnosno najkasnije do 30. travnja.

Članak 40.

Društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje dužno je obavijestiti Agenciju o neusklađenosti imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve s odredbama Zakona i ovoga Pravilnika najkasnije u roku od 8 dana od dana saznanja o istome.

Način izvještavanja

Članak 41. (NN 39/12, 105/13)

(1) Društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje obvezno je dostaviti Agenciji izvještaje iz članka 37. stavka 1. i 2., članka 38. stavka 2. te članka 39. stavka 1. ovog Pravilnika u elektroničkom obliku s naprednim elektroničkim potpisom u skladu s tehničkom uputom Agencije.

(2) Smatra se da je društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje dostavilo izvještaje iz stavka 1. ovog članka u trenutku kada je izvještaj prihvaćen na poslužitelju Agencije za primanje izvještaja.

(3) U opravdanim slučajevima nemogućnosti dostave na način propisan stavkom 1. ovog članka, društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje dužno je u propisanom roku dostaviti izvještaje iz članka 40. stavka 1. i 2., članka 41. stavka 2. te članka 42. stavka 1. ovog Pravilnika u pisanom obliku, neposredno ili poštom u svrhu pravodobnog izvješćivanja. Društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje dužno je dostaviti izvještaje na način propisan stavkom 1. ovog članka čim prestanu razlozi nemogućnosti dostave, a najkasnije u roku od osam dana od isteka roka za dostavu izvještaja.

Glava VI.

PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 42.

(1) U slučaju da imovina za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve ne ispunjava kriterije iz ovoga Pravilnika, društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje dužno je stupanjem na snagu ovoga Pravilnik bez odgode započeti s usklađenjem ulaganja.

(2) Društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje dužno je primijenivati odredbe Glave III ovoga Pravilnika o vrednovanju imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve od 1. siječnja 2010. godine.

(3) Sva ulaganja imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve realizirana u razdoblju nakon stupanja na snagu ovoga Pravilnika, moraju biti u skladu s odredbama istog.

Članak 43. (NN 155/09, 79/13)

(1) Društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje dužno je uskladiti ulaganja imovine za pokriće tehničke, odnosno matematičke pričuve s odredbama ovog Pravilnika najkasnije do 31. ožujka 2010. godine.

(2) Brisan.

(3) Društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje dužno je do 31. listopada 2009. godine, do 31. prosinca 2009. te 30. travnja 2010. godine dostaviti Agenciji izvješća o usklađenosti.

(4) Ako se društvo za osiguranje, odnosno društvo za reosiguranje ne može uskladiti u roku iz stavka 1. ovoga članka, Agencija može u opravdanim slučajevima, na zahtjev društva, odobriti produljenje roka.

Članak 44.

(1) Do 31. ožujka 2010. na odgovarajući se način primjenjuju propisi doneseni na temelju Pravilnika o vrstama i obilježjima imovine za pokriće tehničkih pričuva, pravila za disperziju i ograničenje ulaganja imovine za pokriće tehničkih pričuva, njihovo vrednovanje, usklađenost, pravila za upotrebu izvedenih financijskih instrumenata te način i rok izvještavanja (»Narodne novine« br. 78/06).

(2) Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o vrstama i obilježjima imovine za pokriće tehničkih pričuva, pravila za disperziju i ograničenje ulaganja imovine za pokriće tehničkih pričuva, njihovo vrednovanje, usklađenost, pravila za upotrebu izvedenih financijskih instrumenata te način i rok izvještavanja (»Narodne novine« br. 78/06).

Članak 45.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/09-04/64

Urbroj: 326-01-09-1

Zagreb, 17. rujna 2009.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 155/09

Članak 2.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/09-04/64

Urbroj: 326-01-09-2

Zagreb, 17. prosinca 2009.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 01/12

Članak 18.

Ovaj Pravilnik objavit će se u »Narodnim novinama« i stupa na snagu 1. siječnja 2012. godine.

Klasa: 011-02/09-04/64

Urbroj: 326-01-11-3

Zagreb, 22. prosinca 2011.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 39/12

Članak 6.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«, a prvi put se primjenjuje na sljedeće izvještaje:

– godišnje izvještaje koje je društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje dužno sastaviti sa stanjem na dan 31. 12. 2011. (u sklopu revidiranih godišnjih financijskih, statističkih i nadzornih izvještaja te godišnjeg izvješća),

– tromjesečne izvještaje koje je društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje dužno sastaviti sa stanjem na dan 31. 3. 2012.,

– godišnje izvještaje koje je društvo za osiguranje odnosno društvo za reosiguranje dužno sastaviti sa stanjem na dan 31. 12. 2012. (u sklopu nerevidiranih godišnjih financijskih, statističkih i nadzornih izvještaja te godišnjeg izvješća).

Klasa: 011-02/09-04/64

Urbroj: 326-01-12-4

Zagreb, 29. ožujka 2012.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 79/13

Članak 8.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu 1. srpnja 2013. godine.

Klasa: 011-02/09-04/64

Urbroj: 326-660-13-5

Zagreb, 20. lipnja 2013.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 105/13

Članak 6.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/09-04/64

Urbroj: 326-660-13-6

Zagreb, 2. kolovoza 2013.

 

 

PRILOG 1. (NN 39/12, 79/13)

Obrazac PU-1 Pregled ulaganja imovine za pokriće matematičke pričuve na dan ___________

 

PRILOG 2. (NN 39/12, 79/13)

Obrazac PU-2 Pregled ulaganja imovine za pokriće tehničke pričuve osim matematičke pričuve na dan ____________

 

PRILOG 3. (NN 39/12, 79/13, 105/13)

Analitički podaci o ulaganju imovine za pokriće tehničkih pričuva na dan ___________________

obrazac A1: Dužnički vrijednosni papiri

obrazac A2: Dionice

obrazac A3: Udjeli i dionice investicijskih fondova

obrazac A4: Udjeli trgovačkih društava

obrazac A5: Zajmovi osigurani založnim pravom na nekretnini odnosno prijenosom prava vlasništva

obrazac A6: Predujmovi i zajmovi u iznosu otkupne vrijednosti osiguranja na temelju ugovora o životnom osiguranju

obrazac A7: Zajmovi bankama

obrazac A8: Zajmovi osigurani garancijom banke

obrazac A9: Zajmovi osigurani vrijednosnim papirima

obrazac A10: Vlasništvo nekretnine i druga stvarna prava na nekretnini (pravo građenja, pravo služnosti)

obrazac A11: Depoziti u bankama

obrazac A12: Sredstva na poslovnom računu društva za osiguranje, odnosno društva za reosiguranje

obrazac A13: Izvedeni financijski instrumenti

obrazac A14: Zajmovi PU-3

obrazac A15: Ulaganja uz suglasnost nadzornog tijela i ostala ulaganja

OBRASCI

 

PRILOG 4. (NN 39/12)

Društvo za osiguranje/reosiguranje: ___________________________________

Adresa: ____________________

Obrazac RU 1

Ročna usklađenost imovine za pokriće matematičke pričuve s obvezama iz matematičke pričuve

Imovina - na osnovi preostalog ugovornog dospijeća/Obveze - Preostala ročnost osigurateljnih obveza

 

 

Do 1 godine

1 – 3 godina

3 – 5 godina

5 – 10 godina

10 – 15 godina

15 – 20 godina

20 i više godina1)

Ukupno

A

Imovina za pokriće matematičke pričuve (1+2+3+4+5+6+7)

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Ulaganja koja se drže do dospijeća

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1

Obveznice

 

 

 

 

 

 

 

 

1.2

Ostali vrijednosni papiri

 

 

 

 

 

 

 

 

1.3

Ostala ulaganja

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Financijska imovina raspoloživa za prodaju

 

 

 

 

 

 

 

 

2.1

Obveznice

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2

Dionice

 

 

 

 

 

 

 

 

2.3

Udjeli u fondovima

 

 

 

 

 

 

 

 

2.4

Udjeli u trgovačkim društvima

 

 

 

 

 

 

 

 

2.5

Ostala ulaganja

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Financijska imovina po fer vrijednosti kroz RDG

 

 

 

 

 

 

 

 

3.1

Obveznice

 

 

 

 

 

 

 

 

3.2

Dionice

 

 

 

 

 

 

 

 

3.3

Udjeli u fondovima

 

 

 

 

 

 

 

 

3.4

Udjeli u trgovačkim društvima

 

 

 

 

 

 

 

 

3.5

Ostala ulaganja

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Zajmovi i depoziti

 

 

 

 

 

 

 

 

4.1

Zajmovi bankama

 

 

 

 

 

 

 

 

4.2

Depoziti u bankama

 

 

 

 

 

 

 

 

4.3

Zajmovi osiguranicima

 

 

 

 

 

 

 

 

4.4

Ostali zajmovi

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Nekretnine

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Novac i novčani ekvivalenti

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Ulaganja uz suglasnost nadzornog tijela

 

 

 

 

 

 

 

 

B

Traženo pokriće matematičke pričuve, neto od reosiguranja (8+9+10+11)

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Matematička pričuva

 

 

 

 

 

 

 

 

9

Pričuve za prijenosne premije kod vrsta rizika za koje je nužno oblikovati matematičku pričuvu

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Pričuve za štete kod vrsta rizika za koje je nužno oblikovati matematičku pričuvu

 

 

 

 

 

 

 

 

11

Pričuve za bonuse i popuste kod vrsta rizika za koje je nužno oblikovati matematičku pričuvu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Razlika B-A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomena: 1) u kolonu »20 i više godina« uključuju se i ulaganja u nekretnine

 

 

Mjesto i datum: ______________________________

Odgovorna osoba: ____________________________

(čitko ime i prezime, potpis)

Društvo za osiguranje/reosiguranje: ___________________________________

Adresa: ____________________

Obrazac RU 2

Ročna usklađenost imovine za pokriće tehničke pričuve s obvezama iz tehničke pričuve

Imovina – na osnovi preostalog ugovornog dospijeća / Obveze - Preostala ročnost osigurateljnih obveza

 

 

Do 1 godine

1 – 3 godina

3 – 5 godina

5 – 10 godina

10 – 15 godina

15 – 20 godina

20 i više godina1)

Ukupno

A

Imovina za pokriće tehničke pričuve (1+2+3+4+5+6+7)

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Ulaganja koja se drže do dospijeća

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1

Obveznice

 

 

 

 

 

 

 

 

1.2

Ostali vrijednosni papiri

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Financijska imovina raspoloživa za prodaju

 

 

 

 

 

 

 

 

2.1

Obveznice

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2

Dionice

 

 

 

 

 

 

 

 

2.3

Udjeli u fondovima

 

 

 

 

 

 

 

 

2.4

Udjeli u trgovačkim društvima

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Financijska imovina po fer vrijednosti kroz RDG

 

 

 

 

 

 

 

 

3.1

Obveznice

 

 

 

 

 

 

 

 

3.2

Dionice

 

 

 

 

 

 

 

 

3.3

Udjeli u fondovima

 

 

 

 

 

 

 

 

3.4

Udjeli u trgovačkim društvima

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Zajmovi i depoziti

 

 

 

 

 

 

 

 

4.1

Zajmovi bankama

 

 

 

 

 

 

 

 

4.2

Depoziti u bankama

 

 

 

 

 

 

 

 

4.3

Ostali zajmovi

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Nekretnine

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Novac i novčani ekvivalenti

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Ulaganja uz suglasnost nadzornog tijela

 

 

 

 

 

 

 

 

B

Traženo pokriće tehničke pričuve osim matematičke pričuve, neto od reosiguranja (8+9+10+11+12)

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Pričuve za prijenosne premije

 

 

 

 

 

 

 

 

9

Pričuve za bonuse i popuste

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Pričuve šteta

 

 

 

 

 

 

 

 

11

Pričuve za kolebanje šteta

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Druge tehničke pričuve osiguranja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Razlika B-A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomena: 1) u kolonu »20 i više godina« uključuju se i ulaganja u nekretnine

 

 

Mjesto i datum: ______________________________

Odgovorna osoba: ____________________________

(čitko ime i prezime, potpis)

 

_______________________

[1] Smatra se da financijski instrument kotira na aktivnom tržištu ako su kotirane cijene neposredno i redovno raspoložive na aktivnom tržištu, od trgovca, brokera, poslovne grupe, agencije za regulaciju cijena ili zakonodavne agencije i ako te cijene predstavljaju stvarne i redovno nastale transakcije prema tržišnim uvjetima.

 

Copyright © Ante Borić