Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Objavljeno u NN 79/2010 (24.06.2010.):

 

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 10. stavka 6. Zakona o Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (»Narodne novine«, broj 138/2006), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 17. lipnja 2010. godine donijela

 

UREDBU O IZMJENAMA I DOPUNAMA UREDBE O OSIGURANJU IZVOZA

Članak 1.

U Uredbi o osiguranju izvoza (»Narodne novine«, br. 61/2007 i 92/2008) u članku 1. u stavku 1. iza riječi: »osiguravaju« dodaju se riječi: »i reosiguravaju«, a riječi: »hrvatskog podrijetla« zamjenjuju se riječima: »od interesa za hrvatsko gospodarstvo«.

Članak 2.

U članku 2. iza definicije pojma: »Izvoz« dodaje se pojam: »Izvoz od interesa za hrvatsko gospodarstvo« koji glasi:

»Izvoz od interesa za hrvatsko gospodarstvo je svaki izvozni posao podoban za osiguranje u skladu s ovom Uredbom, a koji svojim mišljenjem određuje Povjerenstvo za osiguranje izvoza;«.

Pojam: »Najmanji domaći udio« mijenja se i glasi:

»Najmanji domaći udio je najmanji postotak vrijednosti hrvatskog udjela u izvozu, podoban za osiguranje, odnosno reosiguranje u skladu s ovom Uredbom. U pravilu iznosi 40%, ali se izvozom hrvatskih roba i/ili usluga smatraju i slučajevi kada zbog postojanja interesa za hrvatsko gospodarstvo, Povjerenstvo za osiguranje izvoza svojim mišljenjem odredi i drugačiji postotak;«.

U nazivu pojma »Osiguratelj« dodaju se riječi: »ili reosiguratelj«.

Iza pojma: »Ugovor o osiguranju« dodaje se pojam: »Ugovor o reosiguranju« koji glasi:

»Ugovor o reosiguranju je pisana isprava kojom HBOR uzima u pokriće tražbine od drugog osiguratelja ili daje u pokriće osigurane tražbine drugim osigurateljima. Na ugovor o reosiguranju primjenjuju se odredbe ove Uredbe koje se odnose i na ugovor o osiguranju;«.

Članak 3.

U članku 2a. u stavku 2. riječ: »police« briše se i dodaju se riječi: »ugovore o reosiguranju,«, a iza riječi: »izvoza« dodaju se riječi: »i uvjete reosiguranja izvoza«.

Članak 4.

U članku 4. u stavku 1. iza riječi: »osiguranje« dodaju se riječi: »i reosiguranje«, a riječ: »dulje« zamjenjuje se riječima: »2 i duže«.

Članak 5.

Naslov iznad članka 6. i članak 6. mijenjaju se i glase:

»Domaći udio

Članak 6.

Ugovorom o osiguranju, odnosno ugovorom o reosiguranju, u smislu ove Uredbe, ne mogu se osiguravati tražbine po osnovi izvoza koji nema najmanji domaći udio ili izvoza koji nije od interesa za hrvatsko gospodarstvo.«.

Članak 6.

U članku 17. iza stavka 2. dodaje se stavak 3. koji glasi:

»(3) U slučaju pokrića rizika temeljem ugovora o reosiguranju, HBOR će isplatiti odštetu sukladno odredbama ugovora o reosiguranju.«.

Članak 7.

U članku 18. iza stavka 2. dodaje se stavak 3. koji glasi:

»(3) Sporovi u vezi odštetnog zahtjeva sukladno ugovoru o reosiguranju, rješavaju se pred sudom ili arbitražom, ovisno o tome čija je nadležnost ugovorena ugovorom o reosiguranju.«.

Članak 8.

U članku 24. u stavku 3. iza riječi: »reosigurati« dodaju se riječi »(dati u pokriće)«, a iza riječi: »rizike kod« dodaju se riječi: »drugog osiguratelja odnosno«.

Iza stavka 3. dodaje se stavak 4. koji glasi:

»(4) HBOR može uzeti u pokriće, sukladno ugovoru o reosiguranju, rizike od drugih osiguratelja sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, ako se radi o rizicima koje bi inače uzeo u pokriće kao osiguratelj sukladno ovoj Uredbi.«.

Članak 9.

U članku 37a. u stavku 1. riječi: »hrvatskog porijekla« zamjenjuju se riječima: »od interesa za hrvatskog gospodarstvo,«.

Članak 10.

Ova Uredba stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 331-02/10-01/02

Urbroj: 5030120-10-1

Zagreb, 17. lipnja 2010.

Predsjednica

Jadranka Kosor, dipl. iur., v. r.

 

Copyright © Ante Borić