Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Objavljeno u NN 92/2008 (08.08.2008.):

 

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 10. stavka 6. Zakona o Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (»Narodne novine«, broj 138/2006), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 31. srpnja 2008. godine donijela

 

UREDBU O IZMJENAMA I DOPUNAMA UREDBE O OSIGURANJU IZVOZA

Članak 1.

U Uredbi o osiguranju izvoza (»Narodne novine«, broj 61/2007) u članku 1. stavku 1. iza riječi: »podrijetla« dodaje se zarez i riječi: »izdavanja bankarskih garancija«. Stavak 3. briše se.

Članak 2.

U članku 2. stavku 1. podstavku 11. treća i četvrta alineja brišu se. U podstavku 12. riječi: »trgovački ugovor, odnosno« brišu se. Podstavak 20. mijenja se i glasi: »Najmanji domaći udio je najmanji postotak vrijednosti domaćeg udjela u izvozu, podoban za osiguranje u skladu s ovom Uredbom, a koji svojim mišljenjem određuje Povjerenstvo za osiguranje izvoza;«. U podstavku 22. riječi: »sa sjedištem, odnosno prebivalištem u Republici Hrvatskoj« brišu se. Iza podstavka 25. dodaje se podstavak 26. koji glasi: »Povjerenstvo za osiguranje izvoza je radno tijelo Vlade Repub­like Hrvatske osnovano u skladu s člankom 2a. ove Uredbe;«. Dosadašnji podstavci 26. i 27. postaju podstavci 27. i 28. Iza dosadašnjeg podstavka 27. koji postaje podstavak 28. dodaje se podstavak 29. koji glasi: »Ulaganje u inozemstvo je ulaganje imovine hrvatske pravne ili fizičke osobe u trgovačka društva i podružnice u inozemstvu te davanje stranim osobama u zakup imovine u vlasništvu izvoznika ili u vlasništvu (strane ili mješovite) pravne osobe u kojoj izvoznik izravno ili neizravno ima većinski udjel ili prevladavajući utjecaj;«. Dosadašnji podstavci 28. i 29. postaju podstavci 30. i 31. U dosadašnjem podstavku 28. koji postaje podstavak 30. iza riječi: »godine« dodaje se zarez i riječi: »odnosno svi rizici za koje postoji mogućnost osiguranja na privatnom tržištu osiguranja«.

Članak 3.

Iza članka 2. dodaje se članak 2a. i naslov iznad njega koji glase:

»Povjerenstvo za osiguranje izvoza Članak 2a.

(1) Odlukom Vlade Republike Hrvatske osnovat će se Povjerenstvo za osiguranje izvoza u čijoj je nadležnosti davanje mišljenja i prijedloga o predmetima osiguranja izvoza i nadzor provedbe poslova osiguranja izvoza. (2) Na temelju mišljenja Povjerenstva za osiguranje izvoza HBOR, u ime i za račun Republike Hrvatske, zaključuje ugovore o osiguranju i police, donosi opće uvjete osiguranja izvoza, premijske sustave, klasifikaciju zemalja po rizičnosti, te usvaja ostale potrebne dokumente. (3) Odlukom Vlade Republike Hrvatske o osnivanju Povjerenstva za osiguranje izvoza pobliže će se urediti njegov djelokrug i sastav.«.

Članak 4.

U članku 3. stavak 2. briše se.

Članak 5.

U članku 4. stavak 1. mijenja se i glasi: »(1) Poslovima osiguranja izvoza, u smislu ove Uredbe, smatra se osiguranje kratkoročnih neutrživih rizika čije je trajanje do 2 godine te srednjoročno-dugoročnih neutrživih rizika čije je trajanje dulje od 2 godine. Stavak 2. briše se.

Članak 6.

U članku 7. stavku 2. alineji 2. riječ: »jamstva« zamjenjuje se riječju: »garancije«.

Članak 7.

U članku 9. stavku 2. alineji 2. riječi: »jamstvu izdanom« zamjenjuju se riječima: »garanciji izdanoj«.

Članak 8.

U članku 12. stavcima 1., 2. i 3. riječ: »osiguranja« briše se.

Članak 9.

Članak 15. mijenja se i glasi:

»Članak 15.

Ako su dužnikove obveze prema nositelju police osigurane garancijom ili drugim instrumentom osiguranja, nositelj police mora poduzeti sve mjere propisane policom kako bi utvrdio valjanost i naplativost garancije i/ili drugog instrumenta osiguranja te kako bi se po istima i naplatio.«.

Članak 10.

U članku 19. iza stavka 2. dodaje se stavak 3. koji glasi: »(3) Ako je osigurana svota uključena u bilateralni međuvladin sporazum o restrukturiranju duga, osiguratelj se po stupanju na snagu bilateralnog sporazuma može odreći jednomjesečnog roka utvrđenog u članku 17. ove Uredbe.«.

Članak 11.

U članku 20. stavku 1. riječ: »osiguranja« briše se.

Članak 12.

U članku 23. stavku 5. riječ: »jamstvo« zamjenjuje se riječju: »garancija«, a riječi: »bankarsko jamstvo« zamjenjuju se riječima: »bankarska garancija«.

Članak 13.

U članku 24. stavak 1. mijenja se i glasi: »(1) Kada izvozni ugovor predstavlja zajednički posao izvoznika i strane osobe, osiguratelj može, pod uvjetima iz ove Uredbe: – posao suosigurati s institucijama ili javnim službama država članica Europske unije ili trećih zemalja (u daljnjem tekstu: izvozno- -kreditnim agencijama), – osigurati cijeli posao pod uvjetom reosiguranja udjela koji se odnosi na stranu osobu, ili – reosigurati tražbinu izvoznika u dijelu koji se, sukladno ovoj Uredbi, smatra izvozom, ali samo ako se cijeli takav zajednički posao može osigurati ili ga je osigurala druga izvozno-kreditna agencija.«. U stavku 3. riječi: »drugoj državi članici Europske unije« zamjenjuju se riječima: »izvan nje«.

Članak 14.

U članku 25. u uvodnoj rečenici riječi: »država članica Europske unije« brišu se. U alineji prvoj iza riječi: »jedne ili više država članica Europske unije« dodaju se riječi: »ili trećih zemalja«.

Članak 15.

Članak 29. mijenja se i glasi:

»Članak 29.

Osiguratelj se može dodatno sporazumjeti s drugim izvozno-kreditnim agencijama o osiguranju pojedinog kredita kupcu za cijelu vrijednost ugovora, uz odgovarajuću primjenu članaka 25. do 28. ove Uredbe.«.

Članak 16.

U članku 31. stavku 3. iza alineje 2. briše se točka i dodaju se alineje 3. i 4. koje glase: »– prihoda ostvarenih plasiranjem slobodnih sredstava za obavljanje poslova osiguranja izvoza te – drugih prihoda.«.

Članak 17.

U članku 33. iza riječi: »dužan« dodaju se riječi: »Povjerenstvu za osiguranje izvoza,«.

Članak 18.

Iza članka 37. dodaje se poglavlje IV.a, članak 37.a i naslov iznad njega koji glase:

»IV.a PRIMJENA ODREDBI Primjena odredbi na kredit dobavljača, kredit kupcu, izvozne garancije i druge vrste rizika Članak 37a.

(1) Člancima 5., 7. – 23. i 34. – 37. ove Uredbe, uređuju se uvjeti pod kojima se osiguravaju krediti dobavljača i krediti kupcu odobreni radi realizacije izvoza roba i usluga hrvatskog porijekla uz trajanje rizika od 2 ili više godina uključujući i razdoblje proizvodnje i razdoblje otplate. (2) Odredbe članaka 5., 7. – 23. i 34. – 37. ove Uredbe ne primjenjuju se na osiguranje ponudbenih i avansnih garancija, garancija za dobro izvršenje posla, garancija za zadržana plaćanja, kao niti na osiguranje rizika vezanih uz građevinsku opremu i materijal, kada se koriste u zemlji kupca radi izvršenja izvoznog ugovora te na osiguranje ulaganja u inozemstvu.«.

Članak 19.

Naslov iznad članka 38. mijenja se i glasi: »Postupci s važećim ugovorima i ranijim odlukama nadležnih tijela«. U članku 38. iza riječi: »sklopio« dodaju se riječi: »i odluke o osiguranju izvoza donesene«.

Članak 20.

Do osnivanja i početka rada Povjerenstva za osiguranje izvoza iz članka 2a. ove Uredbe, poslove Povjerenstva privremeno obavlja Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

Članak 21.

Ova Uredba stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 331-02/08-01/07

Urbroj: 5030120-08-1

Zagreb, 31. srpnja 2008.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti

Jadranka Kosor, dipl. iur., v. r.

 

Copyright © Ante Borić