Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

PRESTAO VAŽITI ALI VIDI OVDJE!
Objavljeno u NN 105/2017 (27.10.2017.):

 

HRVATSKA AGENCIJA ZA NADZOR FINANCIJSKIH USLUGA

Na temelju članka 53. stavka 12., članka 214. stavka 3., članka 215. stavaka 2. i 4. Zakona o alternativnim investicijskim fondovima (»Narodne novine«, broj 16/13 i 143/14) te članka 19. stavka 6. Zakona o računovodstvu (»Narodne novine« br. 78/15, 134/15 i 120/16), Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga na sjednici Upravnog vijeća održanoj 20. listopada 2017. godine donosi

 

PRAVILNIK O STRUKTURI I SADRŽAJU GODIŠNJIH I POLUGODIŠNJIH IZVJEŠTAJA I DRUGIH IZVJEŠTAJA ALTERNATIVNOG INVESTICIJSKOG FONDA

UVODNE ODREDBE

Članak 1.

Ovaj Pravilnik uređuje vođenje računovodstva, sadržaj, oblik, objavu, način i rokove izrade i dostave godišnjih i polugodišnjih izvještaja kojima društvo za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima (dalje: UAIF) izvještava Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga (dalje: Agencija) i druge vanjske korisnike o financijskom položaju, uspješnosti poslovanja i novčanim tokovima alternativnog investicijskog fonda (dalje: AIF) kojima upravlja, kao i druge izvještaje koji se sastavljaju za potrebe nadzora.

VOĐENJE POSLOVNIH KNJIGA I PRIPREMA GODIŠNJIH I POLUGODIŠNJIH IZVJEŠTAJA

Članak 2.

(1) UAIF je dužan za AIF voditi poslovne knjige, sastavljati i objavljivati godišnje i polugodišnje izvještaje sukladno Zakonu o alternativnim investicijskim fondovima (»Narodne novine«, broj 16/13 i 143/14; dalje: Zakon), propisima koji uređuju računovodstvo i Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja.

(2) UAIF je dužan poslovne događaje evidentirati u poslovnim knjigama AIF-a koristeći konta najmanje u opsegu koji je jednak kontnom planu propisanom u Prilogu 1 ovog Pravilnika.

SADRŽAJ I OBLIK GODIŠNJIH I POLUGODIŠNJIH IZVJEŠTAJA

Članak 3.

(1) Godišnji i polugodišnji izvještaji AIF-a su:

– Izvještaj o financijskom položaju,

– Izvještaj o sveobuhvatnoj dobiti,

– Izvještaj o novčanom tokovima,

– Izvještaj o promjenama neto imovine/kapitala AIF-a te

– Bilješke uz financijske izvještaje.

(2) Sastavni dio revidiranih godišnjih izvještaja AIF-a iz stavka 1. ovog članka je Izvješće o djelatnostima u poslovnoj godini iz članka 105. Delegirane uredbe Komisije (EU) br. 231/2013 .

(3) UAIF je dužan za AIF kojim upravlja sastaviti godišnje izvještaje za razdoblje poslovne godine i polugodišnje izvještaje za prvih šest mjeseci poslovne godine.

(4) Bilješke uz financijske izvještaje koji su sastavni dio polugodišnjih izvještaja AIF-a iz stavka 1. alineje 5. ovog članka trebaju obuhvaćati samo značajne poslovne događaje i promjene računovodstvenih politika u odnosu na zadnje objavljene godišnje izvještaje AIF-a.

(5) U bilješkama uz godišnje izvještaje iz stavka 1. alineja 5. ovoga članka UAIF je dužan objaviti svako pojedino ulaganje:

1. u prenosive vrijednosne papire i instrumente tržišta novca izdane od strane povezanih osoba UAIF-a,

2. u udjele investicijskih fondova pod upravljanjem povezane osobe UAIF-a,

3. utjecaj ulaganja iz točaka 1. i 2. ovoga stavka na dobit i gubitak te financijski položaj AIF-a.

(6) UAIF je dužan u bilješkama uz godišnje izvještaje iz stavka 1. alineja 5. ovoga članka objaviti i pregled naknada i ostalih transakcijskih troškova nastalih prilikom kupnje ili prodaje financijskih instrumenata posredovanjem povezane osobe AIF-a.

(7) Godišnji izvještaji iz stavka 1. ovog članka moraju biti revidirani od strane neovisnog vanjskog ovlaštenog revizora, a sastavljeni sukladno strukturi i sadržaju koji su definirani na obrascima iz Priloga 2 i 3 ovoga Pravilnika.

(8) UAIF je dužan za otvoreni AIF s javnom ponudom objaviti u bilješkama uz godišnje izvještaje podatke o prenosivim vrijednosnim papirima po skupinama kako slijedi:

– kojima se trguje na uređenom tržištu,

– kojima se trguje na drugom uređenom tržištu,

– nedavno izdani kojima je prospektom predviđeno uvrštenje,

– neuvršteni.

(9) Unutarnji UAIF dužan je u bilješkama uz godišnje izvještaje objaviti troškove uprave i ostale administrativne troškove.

(10) UAIF prilikom sastavljanja Izvještaja o novčanim tokovima iz stavka 1. alineje 3. ovog članka za AIF može koristiti ili direktnu ili indirektnu metodu.

(11) Pored izvještaja iz stavka 1. ovoga članka Agencija može od UAIF-a zatražiti dodatne podatke, informacije i objašnjenja pojedinih stavki u godišnjim i polugodišnjim izvještajima AIF-a.

(12) Sadržaj godišnjih i polugodišnji izvještaja AIF-a iz stavka 1. ovoga članka propisan je Prilozima 2 i 3 ovoga Pravilnika.

(13) Društvo za upravljanje dužno je u godišnjem izvješću AIF-a, osim informacija koje su propisane Zakonom o računovodstvu, dodatno opisati:

– značajna gospodarska i makroekonomska kretanja u izvještajnom razdoblju, koja su izravno ili neizravno utjecala na poslovanje AIF-a, odnosno njihov utjecaj na kretanje neto vrijednosti imovine AIF-a i pojedine klase imovine, uključujući i izloženost AIF-a značajnim rizicima,

– poduzete mjere i aktivnosti u svrhu provođenja investicijske politike i donošenje investicijskih odluka u odnosu na tržišna, gospodarska i makroekonomska kretanja te aktivnosti poduzete u svrhu upravljanja izloženošću prema značajnim rizicima.

– ostvareni efekti i rezultati primijenjenih mjera i aktivnosti iz prethodne alineje.

IZVJEŠTAVANJE O KLASAMA UDJELA AIF-a

Članak 4.

(1) Ako udjeli u AIF-u daju različita prava njihovim imateljima (klase udjela) u skladu s člankom 102. Zakona, UAIF je dužan za svaku klasu udjela otvorenog AIF-a u bilješkama uz revidirane godišnje i polugodišnje izvještaje iskazati:

– pojedinosti vezano uz prava koja daje svaka klasa udjela AIF-a,

– broj izdanih udjela po pojedinim klasama udjela AIF-a za datum sastavljanja godišnjih i polugodišnjih izvještaja te za datum prethodne poslovne godine,

– cijenu udjela po pojedinoj klasi udjela AIF-a za datum sastavljanja godišnjih i polugodišnjih izvještaja te za datum prethodne poslovne godine u slučaju kada prava iz pojedine klase udjela rezultiraju različitom cijenom udjela,

– isplaćenu dobit po pojedinim klasama udjela AIF-a za godišnje i polugodišnje izvještajno razdoblje te za prethodno godišnje i polugodišnje izvještajno razdoblje.

(2) Ako prava iz pojedine klase udjela rezultiraju različitom cijenom udjela AIF-a, UAIF u Izvještaju o financijskom položaju AIF-a ne iskazuje podatke na pozicijama Neto imovina fonda, Broj izdanih udjela i Cijena udjela AIF-a.

(3) Dodatne izvještaje iz članka 5. stavka 1. alineje 3. i 4. ovog Pravilnika UAIF je dužan sastaviti za svaku pojedinu klasu udjela AIF-a.

DODATNI IZVJEŠTAJI AIF-a

Članak 5.

(1) Dodatni izvještaji AIF-a su:

– izvještaj o realiziranim dobicima (gubicima) od prodaje financijskih instrumenata AIF-a, čiji je sadržaj propisan Prilogom 4 ovoga Pravilnika,

– izvještaj o nerealiziranim dobicima (gubicima) financijskih instrumenata i umanjenju vrijednosti imovine AIF-a, čiji je sadržaj propisan Prilogom 5 ovoga Pravilnika,

– izvješće o udjelničarima AIF-a, čiji je sadržaj propisan Prilogom 6 ovoga Pravilnika

– izvješće o prvih 10 ulagatelja AIF-a, čiji je sadržaj propisan Prilogom 7 ovoga Pravilnika te

– statistička izvješća.

(2) UAIF je dužan za AIF kojim upravlja sastaviti dodatne izvještaje iz stavka 1. alineje 1. i 2. ovog članka za razdoblje poslovne godine i za razdoblje prvih šest mjeseci poslovne godine.

(3) UAIF je dužan za AIF kojim upravlja sastaviti dodatne izvještaje iz stavka 1. alineje 3. i 4. ovoga članka sa stanjem na 30. lipnja i 31. prosinca.

(4) Osim dodatnih izvještaja iz stavka 1. ovoga članka UAIF je dužan sastavljati za AIF kojim upravlja izvještaje iz Priloga IV. Obrasci za izvještavanje: UAIF Delegirane uredbe Komisije (EU) br. 231/2013.

(5) Statistička izvješća iz stavka 1. alineje 5. ovog članka su izvješća o radu AIF-a čiji sadržaj, oblik i rokove dostave, ovisno o potrebi istraživanja/analize sustava nebankarskih financijskih usluga, izvještavanja javnosti i korisnika usluga te razmjene informacija s drugim nadzornim tijelima i/ili institucijama nadležnim za statistiku, kreira Agencija.

(6) Iznimno od stavka 5. ovoga članka, Agencija ne dovodeći u pitanje načela nadležnosti, tajnosti i zaštitite podataka, može prihvatiti statističke upitnike odnosno način prikupljanja podataka kreirane od strane drugih nadzornih tijela i/ili institucija nadležnih za statistiku.

(7) Izvješća iz stavka 5. i 6. ovog članka UAIF je dužan sastavljati i dostavljati na način i u rokovima prema zahtjevu Agencije.

ROKOVI I NAČIN DOSTAVE

Članak 6.

(1) Polugodišnji izvještaji AIF-a iz članka 3. stavka 1. ovoga Pravilnika, koji se sastavljaju za razdoblje prvih šest mjeseci poslovne godine, dostavljaju se Agenciji u roku od 2 mjeseca od završetka prvih šest mjeseci poslovne godine.

(2) Revidirani godišnji izvještaji AIF-a iz članka 3. stavka 1. ovoga Pravilnika koji se sastavljaju za poslovnu godinu, dostavljaju se Agenciji u roku od 4 mjeseca od završetka poslovne godine za AIF s javnom ponudom te u roku od 6 mjeseci od završetka poslovne godine za AIF s privatnom ponudom.

(3) Dodatni izvještaji iz članka 5. stavka 1. alineje 1. i 2. ovoga Pravilnika, za razdoblje prvih šest mjeseci poslovne godine, dostavljaju se Agenciji u roku od 2 mjeseca od završetka prvih šest mjeseci poslovne godine, dok se za razdoblje poslovne godine dostavljaju u roku od 4 mjeseca od završetka poslovne godine za AIF s javnom ponudom te u roku od 6 mjeseci od završetka poslovne godine za AIF s privatnom ponudom.

(4) Rok za dostavu dodatnih izvještaja iz članka 5. stavka 1. alineje 3. i 4. ovoga Pravilnika je mjesec dana od proteka izvještajnog datuma iz članka 5. stavka 3. ovoga Pravilnika.

Članak 7.

(1) UAIF je dužan za AIF kojim upravlja dostaviti Agenciji izvještaje iz članka 3. stavka 1., članka 5. stavka 1. alineje 1., 2., 3. i 4. te članka 5. stavka 4. ovoga Pravilnika u elektroničkom obliku na način definiran tehničkom uputom Agencije.

(2) Izvještaji iz stavka 1. ovoga članka moraju biti potpisani naprednim elektroničkim potpisom u skladu s tehničkom uputom Agencije.

(3) UAIF je dužan za AIF kojim upravlja godišnje izvještaje iz članka 3. stavka 1. ovoga Pravilnika, zajedno s revizorskim izvješćem o obavljenoj reviziji godišnjih izvještaja i godišnjim izvješćem AIF-a, dostaviti na način i u skladu s Tehničkom uputom za korištenje servisa unosa WEB obrazaca i dostavu dokumentacije u elektroničkom obliku i Uputom za popunjavanje WEB obrazaca za fondove: UCITS, AIF, OMF i DMF.

(4) Smatra se da je UAIF dostavio izvještaje iz stavaka 1. i 3. ovoga članka u trenutku kada je izvještaj prihvaćen na poslužitelju Agencije za zaprimanje izvještaja.

(5) U opravdanim slučajevima tehničke nemogućnosti dostave ili dostave koja nije pravilno izvršena (pr. kvar na sustavu, nemogućnost čitanja zaprimljene dokumentacije i sl.) na način propisan stavcima 1. i 3. ovoga članka, UAIF je dužan dokumentaciju dostaviti u pisanom obliku, neposredno ili poštom u svrhu pravodobnog izvješćivanja. UAIF je dužan dostaviti dokumentaciju na način propisan stavcima 1. i 3. ovoga članka čim prestanu razlozi nemogućnosti takve dostave, a najkasnije u roku od 8 dana od prestanka okolnosti koje su prouzročile tehničku nemogućnost takve dostave.

(6) Osim izvještaja propisanih člancima 3., 4. i 5. ovoga Pravilnika, UAIF je dužan dostaviti na zahtjev Agencije i drugu dokumentaciju ili podatke za potrebe nadzora ili za obavljanje drugih poslova iz nadležnosti i djelokruga Agencije u vezi s poslovanjem AIF-a, na način kako je propisano odredbama ovoga članka i u roku određenom u zahtjevu.

(7) Agencija može, u slučaju potrebe, zatražiti od UAIF-a dostavu određene dokumentacije propisane ovim Pravilnikom i u izvorniku ili ovjerenoj preslici, neovisno o izvršenoj dostavi u elektroničkom obliku.

OBJAVA IZVJEŠTAJA

Članak 8.

(1) UAIF je dužan za AIF s javnom ponudom objaviti revidirane godišnje izvještaje (zajedno s revizorskim izvješćem o obavljenoj reviziji godišnjih izvještaja i godišnjim izvješćem AIF-a) i polugodišnje izvještaje iz članka 3. stavka 1. ovoga Pravilnika, na svojim mrežnim stranicama u rokovima istovjetnim rokovima iz članka 6. stavaka 1. i 2. ovoga Pravilnika.

(2) UAIF je dužan na svojim mrežnim stranicama imati objavljene izvještaje iz stavka 1. ovoga članka najmanje za zadnjih 5 poslovnih godina ili od početka osnivanja AIF-a s javnom ponudom, ako AIF s javnom ponudom posluje kraće od 5 godina.

Članak 9.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«, a prvi put se primjenjuje na polugodišnje izvještaje i dodatne izvještaje sa stanjem na dan 30. lipnja 2018. godine.

Članak 10.

Danom početka primjene ovog Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o strukturi i sadržaju godišnjih i polugodišnjih izvještaja i drugih izvještaja alternativnog investicijskog fonda (»Narodne novine«, br. 40/16 i 41/17).

Klasa: 011-02/17-02/19

Urbroj: 326-01-440-17-1

Zagreb, 20. listopada 2017.

Predsjednik Upravnog vijeća Petar-Pierre Matek, v. r.

PRILOG 1

KONTNI PLAN AIF-a

0 Materijalna i nematerijalna imovina

00 – Materijalna i nematerijalna imovina u pripremi (investicije u tijeku) i vrijednosno usklađenje

01 – Materijalna i nematerijalna imovina u vlastitom korištenju i vrijednosno usklađenje

02 – Materijalna imovina koja se drži radi ostvarivanja prihoda od najma i vrijednosno usklađenje

03 – Materijalna imovina koja se drži radi porasta tržišne vrijednosti i vrijednosno usklađenje

04 – Materijalna imovina namijenjena prodaji i vrijednosno usklađenje

05 – Ulaganja u poslovne udjele i vrijednosno usklađenje

06 – Roba i vrijednosno usklađenje

07 – Ostala ulaganja i vrijednosno usklađenje

1 Novčana sredstva i potraživanja

10 – Novčana sredstva

11 – Potraživanja s osnove prodaje prenosivih vrijednosnih papira i instrumenata tržišta novca

12 – Potraživanja s osnove prodaje ostalih ulaganja

13 – Potraživanja s osnove dividendi, novčanih depozita i otplata obveznica

13x – Potraživanja s osnove dividendi

14 – Potraživanja s osnove danih predujmova

15 – Potraživanja od društva za upravljanje

16 – Potraživanja od depozitara i brokera

16x – Potraživanja od depozitara

16y – Potraživanja od brokera

17 – Ostala imovina fonda

18 – Potraživanja po stečenoj kamati

19 – Plaćeni troškovi budućeg razdoblja i nedospjela naplata prihoda

19x – Plaćeni troškovi budućeg razdoblja

2 Obveze fonda

20 – Obveze s osnove ulaganja u financijske instrumente

21 – Financijske obveze koje se vrednuju po fer vrijednosti

21x – Obveze s osnove prinosa od pozajmljenih vrijednosnih papira

22 – Financijske obveze koje se vrednuju po amortiziranom trošku

22x – Obveze s osnove primljenih zajmova od banaka

22y – Obveze s osnove primljenih zajmova od drugih ugovornih strana

23 – Obveze prema društvu za upravljanje

23x – Obveza za naknade za upravljanje

23y – Obveze za naknadu za uspješnost

24 – Obveze prema depozitaru i brokeru

24x – Obveze prema depozitaru

24y – Obveze prema brokeru

25 – Obveze s osnove dozvoljenih troškova fonda

26 – Obveze prema imateljima udjela

26x – Obveze s osnove isplate udjela

26y – Obveze s osnove isplate dividende i plative raspodjele

27 – Ostale obveze fonda

27x – Obveze za naknade za savjetodavne usluge

28 – Obveze po obračunatoj kamati

29 – Odgođeno plaćanje troškova i prihod budućega razdoblja

29x – Odgođeno plaćanje troškova

29y – Prihod budućega razdoblja

3 Financijska imovina po fer vrijednosti kroz račun dobiti i gubitka

30 – Prenosivi vrijednosni papiri i usklađenje vrijednosti

34 – Izvedenice i usklađenje vrijednosti

35 – Instrumenti tržišta novca i usklađenje vrijednosti

36 – Udjeli UCITS fondova i usklađenje vrijednosti

37 – Udjeli u drugim subjektima za zajednička ulaganja i usklađenje vrijednosti

38 – Ulaganja u depozite i usklađenje vrijednosti

39 – Ostali financijski instrumenti i usklađenje vrijednosti

4 Financijska imovina po fer vrijednosti kroz ostalu sveobuhvatnu dobit

40 – Prenosivi vrijednosni papiri i usklađenje vrijednosti

43 – Ostali financijski instrumenti i usklađenje vrijednosti

5 Financijska imovina po amortiziranom trošku

50 – Prenosivi vrijednosni papiri i usklađenje vrijednosti

51 – Instrumenti tržišta novca i usklađenje vrijednosti

52 – Ulaganja u depozite i usklađenje vrijednosti

53 – Potraživanja po danim zajmovima i usklađenje vrijednosti

55 – Ostala financijska imovina koja se vrednuje po amortiziranom trošku

6 Rashodi

60 – Negativne tečajne razlike

60x – Negativne tečajne razlike financijskih instrumenata po fer vrijednosti kroz račun dobiti i gubitka

61 – Rashodi s osnove odnosa s društvom za upravljanje

61x – Naknada za upravljanje

62 – Nerealizirani gubici od ulaganja i svođenja na fer vrijednost

63 – Realizirani gubici od prodaje ulaganja

63x – Realizirani gubici od prodaje financijskih instrumenata koji se vrednuju po fer vrijednosti

63y – Realizirani gubici od prodaje financijskih instrumenata koji se vrednuju po amortiziranom trošku

63z – Realizirani gubici od prodaje ostalih ulaganja

64 – Umanjenje imovine

64x – Gubici od umanjenja vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

65 – Naknada depozitaru

66 – Transakcijski troškovi

67 – Ostali rashodi fonda

67x – Rashodi od kamata

68 – Rashodi od unutarnjeg UAIF-a

69 – Ostali troškovi fonda

69x – Administrativne pristojbe

69y – Profesionalni honorari

69z – Naknade za skrbničke usluge

69w – Naknada za usluge investicijskog savjetovanja

7 Prihodi

70 – Prihodi od kamata

71 – Pozitivne tečajne razlike

71x – Pozitivne tečajne razlike financijskih instrumenata po fer vrijednosti kroz račun dobiti i gubitka

72 – Nerealizirani dobici od ulaganja i svođenja na fer vrijednost

73 – Realizirani dobici od prodaje ulaganja

73x – Realizirani dobici od prodaje financijskih instrumenata koji se vrednuju po fer vrijednosti

73y – Realizirani dobici od prodaje financijskih instrumenata koji se vrednuju po amortiziranom trošku

73z – Realizirani dobici od prodaje ostalih ulaganja

74 – Prihodi od dividendi i ostalih udjela u dobiti

74x – Prihodi od dividendi

74y – Prihodi od udjela u dobiti

75 – Ostali prihodi fonda

75x – Prihodi od naknada za pozajmljene vrijednosne papire

75y – Prihod od najma

75z – Dobit od ukidanja rezervacija umanjenja vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

78 – Ostali prihodi unutarnjeg UAIF-a

79 – Razlika prihoda i rashoda

9 Obveze prema izvorima imovine (udjela) i revalorizacijske rezerve AIF-a*/Kapital i rezerve **

90 – Izdani/otkupljeni udjeli AIF-a*/upisani temeljni kapital**

91 – Premija na emitirane dionice/kapitalne rezerve**

92 – Vlastite dionice**

94 – Dobit/gubitak tekuće poslovne godine

95 – Zadržana dobit/gubitak iz prethodnih razdoblja

96 – Rezerve fer vrijednosti

96x – Dobici/gubici financijske imovine – svođenje na fer vrijednost

96y – Dobici/gubici od umanjenja vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

96z – Revalorizacijske rezerve računovodstva zaštite

98 – Ostale revalorizacijske rezerve

990-994 – Aktivna izvanbilančna evidencija

995-999 – Pasivna izvanbilančna evidencija

* otvoreni AIF

** zatvoreni AIF

PRILOG 2.

GODIŠNJI I POLUGODIŠNJI IZVJEŠTAJI OTVORENOG AIF-a

Obrazac IFP

IZVJEŠTAJ O FINANCIJSKOM POLOŽAJU

Naziv AIF-a: __________________________________________________

OIB AIF-a: ___________________________________________________

Naziv društva za upravljanje: _____________________________________

Izvještajno razdoblje: ___________________________________________ (u kunama)

 

Konta skupine

Pozicija

AOP

Zadnji danp prethodne poslovne godine

Na izvještajni datum tekućeg razdoblja

 

I. Ulaganja (AOP2+AOP5+AOP6+AOP7+AOP8+AOP9+AOP10+AOP11+AOP12+AOP13+AOP14)

1

 

 

 

1. Prenosivi vrijednosni papiri (AOP3+AOP4)

2

 

 

30 + 40

– koji se vrednuju po fer vrijednosti

3

 

 

50

– koji se vrednuju po amortiziranom trošku

4

 

 

35³+ 51³

2. Instrumenti tržišta novca

5

 

 

36 + 37

3. Udjeli u subjektima za zajednička ulaganja

6

 

 

34

4. Izvedeni financijski instrumenti

7

 

 

384 + 524

5. Depoziti kod kreditnih institucija

8

 

 

005 + 025 + 035 + 045

6. Nekretnine

9

 

 

06

7. Roba

10

 

 

05

8. Poslovni udjeli

11

 

 

537

9. Potraživanja po danim zajmovima

12

 

 

 

10. Instrumenti nalik vlasničkim instrumentima

13

 

 

006 + 026 + 036 + 046 + 07 + 39 + 43 + 557

11. Ostala ulaganja

14

 

 

 

II. Novac i novčani ekvivalenti

(AOP16 + AOP17 + AOP18)

15

 

 

10

1. Novčana sredstva

16

 

 

384 + 524

2. Depoziti po viđenju

17

 

 

35³ + 384 + 51³ + 524 + 537 + 557

3. Ostala kratkoročna likvidna ulaganja

18

 

 

 

III. Potraživanja

(AOP20 + AOP + 21 + AOP22 + AOP23)

19

 

 

13x + 18

1. Potraživanja od dividendi i kamata

20

 

 

11 + 12

2. Potraživanja s osnove prodaje ulaganja

21

 

 

14 + 16y

3. Potraživanja od brokera i danih predujmova

22

 

 

19x

4. Plaćeni troškovi budućeg razdoblja

23

 

 

01 + 15 + 17 + 13 (osim 13x) + 16x + 19 (osim 19x)

IV. Ostala imovina

24

 

 

 

Ukupna imovina

(AOP1 + AOP15 + AOP19 + AOP24)

25

 

 

990-994

Izvanbilančna evidencija aktiva

26

 

 

 

I. Obveze plaćanja

(AOP28 + AOP29 + AOP30 + AOP31 +

AOP32 + AOP33 + AOP34)

27

 

 

20 + 21(osim 21x)

1. Obveze s osnove ulaganja

28

 

 

26x

2. Obveze s osnove isplate udjela

29

 

 

24y

3. Obveze prema brokerima

30

 

 

23x

4. Obveze za naknade za upravljanje

31

 

 

27x

5. Obveze za naknade za savjetodavne usluge

32

 

 

23y

6. Obveze za naknadu za uspješnost

33

 

 

28

7. Obveze za kamate i druge izdatke

34

 

 

 

II. Obveze s osnove primljenih zajmova

(AOP36 + AOP37)

35

 

 

22x

1. Obveze s osnove primljenih zajmova od banaka

36

 

 

22y

2. Obveze s osnove primljenih zajmova od drugih ugovornih strana

37

 

 

 

III. Druge obveze

(AOP39 + AOP40 + AOP41)

38

 

 

21x

1. Obveze s osnove prinosa od pozajmljenih vrijednosnih papira

39

 

 

29y

2. Prihod budućeg razdoblja

40

 

 

26y

3. Obveze s osnove isplate dividende i plative raspodjele

41

 

 

22 (osim 22x;22y) + 23(osim 23x;23y) + 24x + 25 + 27 (osim 27x) + 29x

IV. Ostale obveze AIF-a

42

 

 

 

Ukupno obveze AIF-a (AOP27 + AOP35 + AOP38 + AOP42)

43

 

 

 

Neto imovina AIF-a (AOP25-AOP43)

44

 

 

 

Broj izdanih udjela2

45

 

 

 

Cijena udjela AIF-a2 (AOP44/AOP45)

46

 

 

90

Izdani/otkupljeni udjeli AIF-a

47

 

 

94

Dobit/gubitak tekuće poslovne godine

48

 

 

95

Zadržana dobit/gubitak iz prethodnih razdoblja

49

 

 

96

Rezerve fer vrijednosti

(AOP51 + AOP52)

50

 

 

96x + 96y

– fer vrijednost financijske imovine

51

 

 

96z

– učinkoviti dio računovodstva zaštite

52

 

 

98

Ostale revalorizacijske rezerve

53

 

 

 

Ukupno obveze prema izvorima imovine

((Σ od AOP47 do AOP50) + AOP53)

54

 

 

995-999

Izvanbilančna evidencija pasiva

55

 

 

 

Dodatak1

 

 

 

 

Pripisano imateljima matice

56

 

 

 

Pripisano manjinskom interesu

57

 

 

 

 

 

1 pozicija za konsolidirane financijske izvještaje

2 kod klasa udjela nije obavezno pozicija

3 instrumenti tržišta novca čiji je rok dospijeća duži od tri mjeseca iskazuju se na AOP 5, a instrumenti tržišta novca čiji je rok dospijeća do tri mjeseca iskazuju se na AOP 18

4 depoziti kod kreditnih institucija čiji je rok dospijeća duži od tri mjeseca iskazuju se na AOP 8, depoziti kod kreditnih institucija čiji je rok dospijeća do tri mjeseca iskazuju se na AOP 18, a depoziti po viđenju iskazuju se na AOP 17

5 samo nekretnine

6 osim nekretnina

7 financijska imovna čiji je rok dospijeća duži od tri mjeseca iskazuju se na AOP12/AOP 14, a financijska imovina čiji je rok dospijeća do tri mjeseca iskazuju se na AOP 18

Obrazac ISD

IZVJEŠTAJ O SVEOBUHVATNOJ DOBITI

Naziv AIF-a: __________________________________________________

OIB AIF-a: ___________________________________________________

Izvještajno razdoblje: ___________________________________________

(u kunama)

 

Konta skupine

Pozicija

AOP

Isto razdoblje prethodne godine

Tekuće razdoblje

 

Prihodi

 

 

 

 

I. Prihodi od ulaganja

(AOP59 + AOP60 + AOP61)

58

 

 

74

1. Prihodi od dividendi i udjela u dobiti

59

 

 

70

2. Prihodi od kamata

60

 

 

75y

3. Prihodi od najma

61

 

 

73

II. Realizirani dobici od ulaganja

62

 

 

72 + 71x

III. Nerealizirani dobici od ulaganja

63

 

 

 

IV. Drugi prihodi

(AOP65 + AOP66)

64

 

 

75x

1. Prihodi od naknada za pozajmljene vrijednosne papire

65

 

 

71 (osim 71x) + 75 (osim 75x; 75y) + 78

2. Ostali prihodi

66

 

 

 

Ukupno prihodi

(AOP58 + AOP62 + AOP63 + AOP64)

67

 

 

 

Rashodi

68

 

 

63

I. Realizirani gubici od ulaganja

69

 

 

62 + 60x

II. Nerealizirani gubici od ulaganja

70

 

 

64x

III. Gubici od umanjenja vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

71

 

 

64 (osim 64x)

IV. Umanjenje imovine

70

 

 

69w

V. Naknade za usluge investicijskog savjetovanja

71

 

 

61x

VI. Naknade za upravljanje

72

 

 

65

VII. Naknade depozitaru

73

 

 

 

VIII. Drugi rashodi

(∑ od AOP75 do AOP79)

74

 

 

69x

1. Administrativne pristojbe

75

 

 

69y

2. Profesionalni honorari

76

 

 

69z

3. Naknade za skrbničke usluge

77

 

 

67x

4. Kamate

78

 

 

60 (osim 60x) + 61 (osim 61x) + 66 + 67 (osim 67x) + 68 + 69 (osim 69x; 69y; 69z;69w)

5. Ostali rashodi

79

 

 

 

Ukupni rashodi

(∑ od AOP69 do AOP74)

80

 

 

 

Dobit ili gubitak prije oporezivanja

(AOP67 AOP80)

81

 

 

 

Porez na dobit

82

 

 

 

Dobit ili gubitak

(AOP81-AOP82)

83

 

 

 

Ostala sveobuhvatna dobit

(AOP85 + AOP90)

84

 

 

 

Stavke koje neće biti reklasificirane u račun dobiti i gubitka

(Σ od AOP86 do AOP89)

85

 

 

 

Promjena revalorizacijskih rezervi: nekretnine, postrojenja, oprema i nematerijalna imovina

86

 

 

 

Promjena fer vrijednosti vlasničkih instrumenata

87

 

 

 

Promjene na ostalim stavkama koje neće biti reklasificirane u račun dobiti i gubitka

88

 

 

 

Porez na dobit koji se odnosi na stavke koje neće biti reklasificirane

89

 

 

 

Stavke koje je moguće reklasificirati u račun dobiti i gubitka

(AOP91 + AOP94 + AOP97 + AOP98 + AOP101)

90

 

 

 

Promjena revalorizacijskih rezervi:

dužnički vrijednosni papiri

(AOP92 + AOP93)

91

 

 

 

– nerealizirani dobici/gubici

92

 

 

 

– preneseno u račun dobiti i gubitka (reklasifikacijske usklade)

93

 

 

 

Promjena revalorizacijskih rezervi:

računovodstvo zaštite (učinkoviti dio)

(AOP95 + AOP96)

94

 

 

 

– dobici/gubici

95

 

 

 

– preneseno u račun dobiti i gubitka (reklasifikacijske usklade)

96

 

 

 

Tečajne razlike iz preračuna inozemnog poslovanja

97

 

 

 

Promjene na ostalim stavkama koje je moguće reklasificirati u račun dobiti i gubitka

(AOP99 + AOP100)

98

 

 

 

– dobici/gubici

99

 

 

 

– preneseno u račun dobiti i gubitka (reklasifikacijske usklade)

100

 

 

 

Porez na dobit koji se odnosi na stavke koje je moguće reklasificirati u račun dobiti i gubitka

101

 

 

 

Ukupna sveobuhvatna dobit

(AOP83 + AOP84)

102

 

 

 

Dodatak 1

 

 

 

 

Pripisano imateljima matice

103

 

 

 

Pripisano manjinskom interesu

104

 

 

 

 

 

1 pozicija za konsolidirane financijske izvještaje

Obrazac INTd

IZVJEŠTAJ O NOVČANIM TOKOVIMA (direktna metoda)

Naziv AIF-a: _____________________________________________________

OIB AIF-a : _____________________________________________________

Izvještajno razdoblje: _____________________________________________________

(u kunama)

 

Pozicija

Oznaka pozicije

Isto razdoblje prethodne godine

Tekuće razdoblje

Novčani tokovi iz poslovnih aktivnosti

(Σ od AOP106 do AOP131)

105

 

 

Primici od prodaje prenosivih vrijednosnih papira

106

 

 

Izdaci od kupnje prenosivih vrijednosnih papira

107

 

 

Primici od prodaje instrumenata tržišta novca

108

 

 

Izdaci od kupnje instrumenata tržišta novca

109

 

 

Primici od prodaje udjela u subjektima za zajednička ulaganja

110

 

 

Izdaci od kupnje udjela u subjektima za zajednička ulaganja

111

 

 

Primici od ulaganja u izvedenice

112

 

 

Izdaci od ulaganja u izvedenice

113

 

 

Primici od prodaje nekretnina

114

 

 

Izdaci od kupnje nekretnina

115

 

 

Primici od prodaje robe

116

 

 

Izdaci od kupnje robe

117

 

 

Primici od prodaje poslovnih udjela

118

 

 

Izdaci od kupnje poslovnih udjela

119

 

 

Primici od prodaje ostalih ulaganja

120

 

 

Izdaci od kupnje ostalih ulaganja

121

 

 

Primici od dividendi

122

 

 

Primici od kamata

123

 

 

Izdaci za kamate

124

 

 

Primici po zajmovima, depozitima, repo ugovorima i sličnim ugovorima o prodaji i ponovnoj kupnji

125

 

 

Izdaci po zajmovima, depozitima, repo ugovorima i sličnim ugovorima o kupnji i ponovnoj prodaji

126

 

 

Izdaci od naknada za upravljanje

127

 

 

Izdaci za naknade depozitaru

128

 

 

Izdaci za transakcijske troškove i ostale dozvoljene troškove

129

 

 

Ostali primici iz poslovnih aktivnosti

130

 

 

Ostali izdaci iz poslovnih aktivnosti

131

 

 

Novčani tokovi iz financijskih aktivnosti

(Σ od AOP133 do AOP137)

132

 

 

Primici od izdavanja udjela/ dionica

133

 

 

Izdaci od otkupa udjela/kupnje vlastitih dionica

134

 

 

Isplate imateljima udjela iz ostvarene dobiti/dividenda

135

 

 

Ostali primici iz financijskih aktivnosti

136

 

 

Ostali izdaci iz financijskih aktivnosti

137

 

 

Efekti promjene tečaja stranih valuta

138

 

 

Neto povećanje (smanjenje) novčanih sredstava

(AOP105 + AOP132 + AOP138)

139

 

 

Novac na početku razdoblja

140

 

 

Novac na kraju razdoblja

(AOP139 + AOP140)

141

 

 

 

 

 

Obrazac INTi

IZVJEŠTAJ O NOVČANIM TOKOVIMA (indirektna metoda)

Naziv AIF-a: ________________________________________________________

OIB AIF-a: _________________________________________________________

Izvještajno razdoblje: _________________________________________________

(u kunama)

 

Pozicija

AOP

Isto razdoblje prethodne godine

Tekuće razdoblje

Novčani tokovi iz poslovnih aktivnosti

(Σ od AOP143 do AOP165)

142

 

 

Dobit ili gubitak

143

 

 

Dobici/gubici od ulaganja

144

 

 

Neto rezultat od umanjenja vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

145

 

 

Amortizacija i ostali ispravci vrijednosti

146

 

 

Prihodi od kamata

147

 

 

Rashodi od kamata

148

 

 

Prihodi od dividendi

149

 

 

Povećanje (smanjenje) ulaganja u prenosive vrijednosne papire

150

 

 

Povećanje (smanjenje) ulaganja u instrumente tržišta novca

151

 

 

Povećanje (smanjenje) ulaganja u subjektima za zajednička ulaganja

152

 

 

Povećanje (smanjenje) ulaganja u izvedenice

153

 

 

Povećanje (smanjenje) ulaganja u nekretnine

154

 

 

Povećanje (smanjenje) ulaganja u robu

155

 

 

Povećanje (smanjenje) ulaganja u poslovne udjele

156

 

 

Primici od kamata

157

 

 

Izdaci od kamata

158

 

 

Primici od dividendi

159

 

 

Povećanje (smanjenje) ostalih ulaganja

160

 

 

Povećanje (smanjenje) ostale imovine

161

 

 

Povećanje (smanjenje) obveze s osnove ulaganja

162

 

 

Povećanje (smanjenje) obveza s osnove primljenih zajmova

163

 

 

Povećanje (smanjenje) obveza za naknadu za upravljanje

164

 

 

Povećanje (smanjenje) ostalih obveza iz poslovnih aktivnosti

165

 

 

Novčani tokovi iz financijskih aktivnosti

(Σ od AOP167 do AOP171)

166

 

 

Primici od izdavanja udjela/ dionica

167

 

 

Izdaci od otkupa udjela/otkup vlastitih dionica

168

 

 

Isplate imateljima udjela iz ostvarene dobiti/dividenda

169

 

 

Ostali primici iz financijskih aktivnosti

170

 

 

Ostali izdaci iz financijskih aktivnosti

171

 

 

Neto povećanje (smanjenje) novčanih sredstava

(AOP142 + AOP166)

172

 

 

Novac na početku razdoblja

173

 

 

Novac na kraju razdoblja

(AOP172 + AOP173)

174

 

 

 

 

 

Obrazac IPNI

IZVJEŠTAJ O PROMJENAMA NETO IMOVINE OTVORENOG AIF-a

Naziv AIF-a: ___________________________________________________________

OIB AIF-a: ____________________________________________________________

Izvještajno razdoblje: ____________________________________________________

(u kunama)

 

Pozicija

AOP

Isto razdoblje prethodne godine

Tekuće razdoblje

Dobit ili gubitak

175

 

 

Ostala sveobuhvatna dobit

176

 

 

Povećanje/smanjenje neto imovine od poslovanja fonda (sveobuhvatna dobit)

(AOP175 + AOP176)

177

 

 

Primici od izdanih udjela AIF-a

178

 

 

Izdaci od otkupa udjela AIF-a

179

 

 

Ukupno povećanje/smanjenje od transakcija s udjelima AIF-a

(AOP178 + AOP179)

180

 

 

Ukupno povećanje/smanjenje neto imovine AIF-a

(AOP177 + AOP180)

181

 

 

 

 

PRILOG 3.

GODIŠNJI I POLUGODIŠNJI IZVJEŠTAJI ZATVORENOG AIF-a

IZVJEŠTAJ O FINANCIJSKOM POLOŽAJU

Naziv AIF-a: ________________________________________________________

OIB AIF-a: _________________________________________________________

Naziv društva za upravljanje: ___________________________________________

Izvještajno razdoblje: _________________________________________________

(u kunama)

 

Konta skupine

Pozicija

AOP

Zadnji dan prethodne poslovne godine

Na izvještajni datum tekućeg razdoblja

 

I. Ulaganja

(AOP183 + (∑ od AOP186 do AOP195))

182

 

 

 

1. Prenosivi vrijednosni papiri

(AOP184 + AOP185)

183

 

 

30 + 40

– koji se vrednuju po fer vrijednosti

184

 

 

50

– koji se vrednuju po amortiziranom trošku

185

 

 

353 + 513

2. Instrumenti tržišta novca

186

 

 

36 + 37

3. Udjeli u subjektima za zajednička ulaganja

187

 

 

34

4. Izvedeni financijski instrumenti

188

 

 

384 + 524

5. Depoziti kod kreditnih institucija

189

 

 

005 + 025 + 035 + 045

6. Nekretnine

190

 

 

06

7. Roba

191

 

 

05

8. Poslovni udjeli

192

 

 

537

9. Potraživanja po danim zajmovima

193

 

 

 

10. Instrumenti nalik vlasničkim instrumentima

194

 

 

006 + 026 + 036 + 046 + 07 + 39 + 43 + 557

11. Ostala ulaganja

195

 

 

 

II. Novac i novčani ekvivalenti

(∑ od AOP197 do AOP199)

196

 

 

10

1. Novčana sredstva

197

 

 

384 + 524

2. Depoziti po viđenju

198

 

 

35³ + 384 + 51³ + 524 + 537 + 557

3. Ostala kratkoročna likvidna ulaganja

199

 

 

 

III. Potraživanja

(∑ od AOP201 do AOP204)

200

 

 

13x + 18

1. Potraživanja od dividendi i kamata

201

 

 

11 + 12

2. Potraživanja s osnove prodaje ulaganja

202

 

 

14 + 16y

3. Potraživanja od brokera i danih predujmova

203

 

 

19x

4. Plaćeni troškovi budućeg razdoblja

204

 

 

01 + 15 + 17 19 + 13 (osim 13x) + 16x + 19 (osim 19x)

IV. Ostala imovina

205

 

 

 

Ukupna imovina

(AOP182 + AOP196 + AOP200 + AOP205)

206

 

 

990-994

Izvanbilančna evidencija aktiva

207

 

 

 

I. Obveze plaćanja

(∑ od AOP209 do AOP215)

208

 

 

20 + 21(osim 21x)

1. Obveze s osnove ulaganja

209

 

 

26x

2. Obveze s osnove isplate udjela

210

 

 

24y

3. Obveze prema brokerima

211

 

 

23x

4. Obveze za naknade za upravljanje

212

 

 

27x

5. Obveze za naknade za savjetodavne usluge

213

 

 

23y

6. Obveze za naknadu za uspješnost

214

 

 

28

7. Obveze za kamate i druge izdatke

215

 

 

 

II. Obveze s osnove primljenih zajmova

(AOP217 + AOP218)

216

 

 

22x

1. Obveze s osnove primljenih zajmova od banaka

217

 

 

22y

2. Obveze s osnove primljenih zajmova od drugih ugovornih strana

218

 

 

 

III. Druge obveze

(∑ od AOP220 do AOP222)

219

 

 

21x

1. Obveze s osnove prinosa od pozajmljenih vrijednosnih papira

220

 

 

29y

2. Prihod budućeg razdoblja

221

 

 

26y

3. Obveze s osnove isplate dividende i plative raspodjele

222

 

 

22 (osim 22x;22y) + 23(osim 23x;23y) + 24x + 25 + 27 (osim 27x) + 29x

IV. Ostale obveze AIF-a

223

 

 

 

Ukupno obveze AIF-a (AOP208 + AOP216 + AOP219 + AOP223)

224

 

 

 

Neto imovina AIF-a (AOP206-AOP224)

225

 

 

 

Broj izdanih dionica8

226

 

 

 

Neto imovina po dionici8 (AOP225/AOP226)

227

 

 

90

Temeljni kapital

228

 

 

91

Premija na emitirane dionice/kapitalne rezerve

229

 

 

92

Vlastite dionice

230

 

 

94

Dobit/gubitak tekuće poslovne godine

231

 

 

95

Zadržana dobit/gubitak iz prethodnih razdoblja

232

 

 

96

Rezerve fer vrijednosti

(AOP234 + AOP235)

233

 

 

96x + 96y

– fer vrijednost financijske imovine

234

 

 

96z

– učinkoviti dio računovodstva zaštite

235

 

 

98

Ostale revalorizacijske rezerve

236

 

 

F

Ukupno kapital i rezerve

((Σ od AOP228 do AOP233) + AOP236)

237

 

 

995-999

Izvanbilančna evidencija pasiva

238

 

 

 

Dodatak 1

239

 

 

 

Pripisano imateljima matice

240

 

 

 

Pripisano manjinskom interesu

241

 

 

 

 

 

 

1 pozicija za konsolidirane financijske izvještaje

3 instrumenti tržišta novca čiji je rok dospijeća duži od tri mjeseca iskazuju se na AOP 186, a instrumenti tržišta novca čiji je rok dospijeća do tri mjeseca iskazuju se na AOP 199

4 depoziti kod kreditnih institucija čiji je rok dospijeća duži od tri mjeseca iskazuju se na AOP 189, depoziti kod kreditnih institucija čiji je rok dospijeća do tri mjeseca prikazuju se na AOP 199, depoziti po viđenju iskazuju se na AOP 198

5 samo nekretnine

6 osim nekretnina

7 financijska imovna čiji je rok dospijeća duži od tri mjeseca iskazuju se na AOP 193/AOP195, a financijska imovina čiji je rok dospijeća do tri mjeseca iskazuju se na AOP 199

8 popunjavaju dionička društva

Obrazac ISD

IZVJEŠTAJ O SVEOBUHVATNOJ DOBITI

Naziv AIF-a: __________________________________________________

OIB AIF-a: ___________________________________________________

Izvještajno razdoblje: ___________________________________________

(u kunama)

 

Konta skupine

Pozicija

AOP

Isto razdoblje prethodne godine

Tekuće razdoblje

 

Prihodi

242

 

 

 

I. Prihodi od ulaganja

(Σ od AOP244 do AOP246)

243

 

 

74

1. Prihodi od dividendi i udjela u dobiti

244

 

 

70

2. Prihodi od kamata

245

 

 

75y

3. Prihodi od najma

246

 

 

73

II. Realizirani dobici od ulaganja

247

 

 

72 + 71x

III. Nerealizirani dobici od ulaganja

248

 

 

 

IV. Drugi prihodi

(AOP250 + AOP251)

249

 

 

75x

1. Prihodi od naknada za pozajmljene vrijednosne papire

250

 

 

71 (osim 71x) + 75 (osim 75x; 75y) + 78

2. Ostali prihodi

251

 

 

 

Ukupno prihodi

(AOP243 + AOP247 + AOP248 + AOP249)

252

 

 

 

Rashodi

253

 

 

63

I. Realizirani gubici od ulaganja

254

 

 

62 + 60x

II. Nerealizirani gubici od ulaganja

255

 

 

64x

III. Gubici od umanjenja vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

256

 

 

64 (osim 64x)

IV. Umanjenje imovine

257

 

 

69w

V. Naknade za usluge investicijskog savjetovanja

258

 

 

61x

VI. Naknade za upravljanje

259

 

 

65

VII. Naknade za depozitara

260

 

 

 

VIII. Drugi rashodi

(Σ od AOP262 do AOP266)

261

 

 

69x

1. Administrativne pristojbe

262

 

 

69y

2. Profesionalni honorari

263

 

 

69z

3. Naknade za skrbničke usluge

264

 

 

67x

4. Kamate

265

 

 

60 (osim 60x) + 61 (osim 61x) + 66 + 67 (osim 67x) + 68 + 69 (osim 69x; 69y; 69z;69w)

5. Ostali rashodi

266

 

 

 

Ukupni rashodi

(Σ od AOP254 do AOP261)

267

 

 

 

Dobit ili gubitak prije oporezivanja

(AOP252 AOP267)

268

 

 

 

Porez na dobit

269

 

 

 

Dobit ili gubitak

(AOP268-AOP269)

270

 

 

 

Ostala sveobuhvatna dobit

(AOP272 + AOP277)

271

 

 

 

Stavke koje neće biti reklasificirane u račun dobiti i gubitka

(Σ od AOP273 do AOP276)

272

 

 

 

Promjena revalorizacijskih rezervi: nekretnine, postrojenja, oprema i nematerijalna imovina

273

 

 

 

Promjena fer vrijednosti vlasničkih instrumenata

274

 

 

 

Promjene na ostalim stavkama koje neće biti reklasificirane u račun dobiti i gubitka

275

 

 

 

Porez na dobit koji se odnosi na stavke koje neće biti reklasificirane

276

 

 

 

Stavke koje je moguće reklasificirati u račun dobiti i gubitka

(AOP278 + AOP281 + AOP284 + AOP285 +

AOP288)

277

 

 

 

Promjena revalorizacijskih rezervi:

dužnički vrijednosni papiri

(AOP279 + AOP280)

278

 

 

 

– nerealizirani dobici/gubici

279

 

 

 

– preneseno u račun dobiti i gubitka (reklasifikacijske usklade)

280

 

 

 

Promjena revalorizacijskih rezervi:

računovodstvo zaštite (učinkoviti dio)

(AOP282 + AOP283)

281

 

 

 

– dobici/gubici

282

 

 

 

– preneseno u račun dobiti i gubitka (reklasifikacijske usklade)

283

 

 

 

Tečajne razlike iz preračuna inozemnog poslovanja

284

 

 

 

Promjene na ostalim stavkama koje je moguće reklasificirati u račun dobiti i gubitka

(AOP286 + AOP287)

285

 

 

 

– dobici/gubici

286

 

 

 

– preneseno u račun dobiti i gubitka (reklasifikacijske usklade)

287

 

 

 

Porez na dobit koji se odnosi na stavke koje je moguće reklasificirati u račun dobiti i gubitka

288

 

 

 

Ukupna sveobuhvatna dobit

(AOP270 + AOP271)

289

 

 

 

Dodatak 1

290

 

 

 

Pripisano imateljima matice

291

 

 

 

Pripisano manjinskom interesu

292

 

 

 

 

 

1 pozicija za konsolidirane financijske izvještaje

Obrazac INTd

IZVJEŠTAJ O NOVČANIM TOKOVIMA (direktna metoda)

Naziv AIF-a: _____________________________________________________

OIB AIF-a : ______________________________________________________

Izvještajno razdoblje: _____________________________________________________

(u kunama)

 

Pozicija

Oznaka pozicije

Isto razdoblje prethodne godine

Tekuće razdoblje

Novčani tokovi iz poslovnih aktivnosti

(Σ od AOP294 do AOP319)

293

 

 

Primici od prodaje prenosivih vrijednosnih papira

294

 

 

Izdaci od kupnje prenosivih vrijednosnih papira

295

 

 

Primici od prodaje instrumenata tržišta novca

296

 

 

Izdaci od kupnje instrumenata tržišta novca

297

 

 

Primici od prodaje udjela u subjektima za zajednička ulaganja

298

 

 

Izdaci od kupnje udjela u subjektima za zajednička ulaganja

299

 

 

Primici od ulaganja u izvedenice

300

 

 

Izdaci od ulaganja u izvedenice

301

 

 

Primici od prodaje nekretnina

302

 

 

Izdaci od kupnje nekretnina

303

 

 

Primici od prodaje robe

304

 

 

Izdaci od kupnje robe

305

 

 

Primici od prodaje poslovnih udjela

306

 

 

Izdaci od kupnje poslovnih udjela

307

 

 

Primici od prodaje ostalih ulaganja

308

 

 

Izdaci od kupnje ostalih ulaganja

309

 

 

Primici od dividendi

310

 

 

Primici od kamata

311

 

 

Izdaci za kamate

312

 

 

Primici po zajmovima, depozitima, repo ugovorima i sličnim ugovorima o prodaji i ponovnoj kupnji

313

 

 

Izdaci po zajmovima, depozitima, repo ugovorima i sličnim ugovorima o kupnji i ponovnoj prodaji

314

 

 

Izdaci od naknada za upravljanje

315

 

 

Izdaci za naknade depozitaru

316

 

 

Izdaci za transakcijske troškove i ostale dozvoljene troškove

317

 

 

Ostali primici iz poslovnih aktivnosti

318

 

 

Ostali izdaci iz poslovnih aktivnosti

319

 

 

Novčani tokovi iz financijskih aktivnosti

(Σ od AOP321 do AOP325)

320

 

 

Primici od izdavanja udjela/ dionica

321

 

 

Izdaci od otkupa udjela/otkup vlastitih dionica

322

 

 

Isplate imateljima udjela iz ostvarene dobiti/dividenda

323

 

 

Ostali primici iz financijskih aktivnosti

324

 

 

Ostali izdaci iz financijskih aktivnosti

325

 

 

Efekti promjene tečaja stranih valuta

326

 

 

Neto povećanje (smanjenje) novčanih sredstava

(AOP293 + AOP320 + AOP326)

327

 

 

Novac na početku razdoblja

328

 

 

Novac na kraju razdoblja

(AOP327 + AOP328)

329

 

 

 

 

Obrazac INTi

IZVJEŠTAJ O NOVČANIM TOKOVIMA (indirektna metoda)

Naziv AIF-a: ________________________________________________________

OIB AIF-a: _________________________________________________________

Izvještajno razdoblje: _________________________________________________

(u kunama)

 

Pozicija

AOP

Isto razdoblje prethodne godine

Tekuće razdoblje

Novčani tokovi iz poslovnih aktivnosti

(Σ od AOP331 do AOP353)

330

 

 

Dobit ili gubitak

331

 

 

Dobici/gubici od ulaganja

332

 

 

Neto rezultat od umanjenja vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

333

 

 

Amortizacija i ostali ispravci vrijednosti imovine

334

 

 

Prihodi od kamata

335

 

 

Rashodi od kamata

336

 

 

Prihodi od dividendi

337

 

 

Povećanje (smanjenje) ulaganja u prenosive vrijednosne papire

338

 

 

Povećanje (smanjenje) ulaganja u instrumente tržišta novca

339

 

 

Povećanje (smanjenje) ulaganja u subjektima za zajednička ulaganja

340

 

 

Povećanje (smanjenje) ulaganja u izvedenice

341

 

 

Povećanje (smanjenje) ulaganja u nekretnine

342

 

 

Povećanje (smanjenje) ulaganja u robu

343

 

 

Povećanje (smanjenje) ulaganja u poslovne udjele

344

 

 

Primici od kamata

345

 

 

Izdaci od kamata

346

 

 

Primici od dividendi

347

 

 

Povećanje (smanjenje) ostalih ulaganja

348

 

 

Povećanje (smanjenje) ostale imovine

349

 

 

Povećanje (smanjenje) obveze s osnove ulaganja

350

 

 

Povećanje (smanjenje) obveza s osnove primljenih zajmova

351

 

 

Povećanje (smanjenje) obveza za naknadu za upravljanje

352

 

 

Povećanje (smanjenje) ostalih obveza iz poslovnih aktivnosti

353

 

 

Novčani tokovi iz financijskih aktivnosti

(Σ od AOP355 do AOP359)

354

 

 

Primici od izdavanja udjela/ dionica

355

 

 

Izdaci od otkupa udjela/otkup vlastitih dionica

356

 

 

Isplate imateljima udjela iz ostvarene dobiti/dividenda

357

 

 

Ostali primici iz financijskih aktivnosti

358

 

 

Ostali izdaci iz financijskih aktivnosti

359

 

 

Neto povećanje (smanjenje) novčanih sredstava

(AOP330 + AOP354)

360

 

 

Novac na početku razdoblja

361

 

 

Novac na kraju razdoblja

(AOP360 + AOP361)

362

 

 

 

 

Obrazac IPK

IZVJEŠTAJ O PROMJENAMA KAPITALA

Naziv AIF-a: _________________________________________________________

OIB: _______________________________________________________________

Za razdoblje: _________________________________________________________

(u kunama)

 

Kapital i rezerve

Pozicija

Raspodjeljivo vlasnicima matice

Raspodjeljivo vlasnicima nekontro-lirajućih interesa

Ukupno kapital i rezerve

Temeljni kapital

Kapitalne rezerve

Vlastite dionice

Rezerve fer vrijednosti

Ostale revaloriza-cijske rezerve

Zadržana dobit ili preneseni gubitak

Dobit ili gubitak tekuće godine (razdoblja)

Stanje na dan početka prethodne poslovne godine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Promjene računovodstvenih politika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ispravak pogreški prethodnih razdoblja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stanje na dan početka prethodne poslovne godine (prepravljeno)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dobit ili gubitak razdoblja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Promjene fer vrijednosti financijskih instrumenata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostali dobici i gubici od ulaganja u financijske instrumente

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neto rezultat računovodstva zaštite od rizika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Promjene ostalih revalorizacijskih rezervi (nekretnine, postrojenja, oprema i nematerijalna imovina)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tečajne razlike iz preračuna inozemnog poslovanja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostale nevlasničke promjene kapitala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno izravno priznati prihodi i rashodi prethodne godine (razdoblja iz prethodne godine)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povećanje/smanjenje temeljnog kapitala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostale uplate vlasnika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otkup vlastitih udjela/dionica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Isplata udjela u dobiti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostale raspodjele vlasnicima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stanje na zadnji dan izvještajnog razdoblja prethodne poslovne godine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stanje na dan početka tekuće poslovne godine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Promjene računovodstvenih politika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ispravak pogreški prethodnih razdoblja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stanje na dan početka tekuće poslovne godine (prepravljeno)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dobit ili gubitak razdoblja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Promjene fer vrijednosti financijskih instrumenata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostali dobici i gubici od ulaganja u financijske instrumente

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neto rezultat računovodstva zaštite od rizika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Promjene ostalih revalorizacijskih rezervi (nekretnine, postrojenja, oprema i nematerijalna imovina)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tečajne razlike iz preračuna inozemnog poslovanja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostale nevlasničke promjene kapitala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno izravno priznati prihodi i rashodi tekuće godine (tekućeg razdoblja)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povećanje/smanjenje temeljnog kapitala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostale uplate vlasnika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otkup vlastitih udjela/dionica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Isplata udjela u dobiti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostale raspodjele vlasnicima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stanje na zadnji dan izvještajnog razdoblja tekuće poslovne godine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac IB

BILJEŠKE UZ FINANCIJSKE IZVJEŠTAJE

Naziv AIF fonda: _______________________________________________

OIB AIF fonda: ________________________________________________

Za razdoblje: __________________________________________________

Bilješke uz financijske izvještaje (Izvještaj o financijskom položaju, Izvještaj o sveobuhvatnoj dobiti, Izvještaj o novčanim tokovima i Izvještaj o promjenama neto imovine/kapitala AIF-a) sastavljaju se sukladno odredbama Međunarodnih standarda financijskog izvještavanja (dalje: MSFI) na način da trebaju:

a) pružiti informacije o osnovi za sastavljanje financijskih izvještaja i određenim računovodstvenim politikama primijenjenim u skladu s Međunarodnim računovodstvenim standardom 1 (MRS 1)

b) objaviti informacije prema MSFI-a koje nisu prezentirane u izvještaju o financijskom položaju, izvještaju o sveobuhvatnoj dobiti, izvještaju o novčanim tokovima i izvještaju o promjenama neto imovine/kapitala AIF-a.

c) pružiti dodatne informacije koje nisu prezentirane u izvještaju o financijskom položaju, izvještaju o sveobuhvatnoj dobiti, izvještaju o novčanim tokovima i izvještaju o promjenama neto imovine/kapitala AIF-a, ali su važne za razumijevanje bilo kojeg od njih.

 

Datum izvještaja:

 

Ovlaštena osoba UAIF-a:

____________________

 

______________________

 

 

PRILOG 4.

IZVJEŠTAJ O REALIZIRANIM DOBICIMA (GUBICIMA) OD PRODAJE FINANCIJSKIH INSTRUMENATA AIF-a

 

Datum prodaje

Vrsta ulaganja

ISIN

Naziv izdavatelja

Oznaka kategorije financijske imovine i obveza prema MSFI 9*

Količina ili nominalna vrijednost

Knjigovodstvena ili fer vrijednost

Prodajna vrijednost

Realizirani dobitak / gubitak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pri čemu Vrsta ulaganja može biti:

1 Prenosivi vlasnički vrijednosni papiri

2 Prenosivi dužnički vrijednosni papiri

3 Instrumenti tržišta novca

4 Udjeli UCITS fondova

5 Udjeli fondova sličnih UCITS fondovima

6 Udjeli / dionice AIF-a

7 Izvedenice

8 Robe

9 Poslovni udjeli

10 Nekretnine

11 Ostala ulaganja,

* Oznaka kategorije financijske imovine prema MSFI 9

1 Financijska imovina i financijske obveze po fer vrijednosti kroz račun dobiti i gubitka

2 Financijska imovina i obveze po fer vrijednosti kroz ostalu sveobuhvatnu dobit

3 Financijska imovina i obveze po amortiziranom trošku

PRILOG 5.

IZVJEŠTAJ O NEREALIZIRANIM DOBICIMA (GUBICIMA) FINANCIJSKIH INSTRUMENATA I UMANJENJU VRIJEDNOSTI IMOVINE AIF-a

 

Vrsta ulaganja

ISIN

Naziv izdavatelja ili druga ugovorna strana

Oznaka kategorije financijske imovine i obveza prema MSFI 9*

Trošak nabave (nominalna vrijednost) ili početna vrijednost izvještajnog razdoblja

Knjigovodstvena ili fer vrijednost

Nerealizirani dobitak ili gubitak priznat kroz račun dobiti i gubitka – usklađenje fer vrijednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neto tečajne razlike

Amortizacija diskonta ili premije imovine s fiksnim dospijećem

Umanjenje vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

Nerealizirani dobitak ili gubitak priznat kroz ostalu sveobuhvatnu dobit (u izvještajnom razdoblju)

Revalorizacijske rezerve računovodstva zaštite

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pri čemu Vrsta ulaganja može biti:

1 Prenosivi vlasnički vrijednosni papiri

2 Prenosivi dužnički vrijednosni papiri

3 Instrumenti tržišta novca

4 Udjeli UCITS fondova

5 Udjeli fondova sličnih UCITS fondova

6 Udjeli / dionice AIF

7 Izvedenice

8 Robe

9 Poslovni udjeli

10 Nekretnine

11 Ostala ulaganja,

* Oznaka kategorije financijske imovine prema MSFI 9

1 Financijska imovina i financijske obveze po fer vrijednost kroz račun dobiti i gubitka

2 Financijska imovina po fer vrijednosti kroz ostalu sveobuhvatnu dobit

3 Financijska imovina i obveze po amortiziranom trošku

PRILOG 6.

IZVJEŠĆE O UDJELNIČARIMA AIF-a

 

Kategorija udjeličara

Broj udjela/dionica – domaći imatelji

Broj udjelničara/dioničara – domaći imatelji

Broj udjela/dionica – strani imatelji

Broj udjelničara/dioničara – strani imatelji

kreditne institucije

 

 

 

 

osiguravajuća društva

 

 

 

 

investicijski fondovi

 

 

 

 

mirovinski fondovi

 

 

 

 

investicijska društva

 

 

 

 

ostali

 

 

 

 

fizičke osobe

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupni broj udjela

Vrijednost udjela

 

 

 

 

PRILOG 7.

IZVJEŠĆE O PRVIH 10 ULAGATELJA UCITS FONDA

 

Redni broj

Kategorija udjelničara

Udio u NAV-u %

1.

 

 

2.

 

 

3.

 

 

4.

 

 

5.

 

 

6.

 

 

7.

 

 

8.

 

 

9.

 

 

10.

 

 

Ukupno:

 

 

 

Kategorija udjelničara:

1. kreditne institucije

2. osiguravajuća društva

3. investicijski fondovi

4. mirovinski fondovi

5. investicijska društva

6. ostali

7. fizičke osobe

 

 

 

Copyright © Ante Borić