Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Objavljeno u NN 105/2017 (27.10.2017.):

 

HRVATSKA AGENCIJA ZA NADZOR FINANCIJSKIH USLUGA

Na temelju članka 67. stavaka 3., 4. i 6. Zakona o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom (»Narodne novine«, broj 44/16) i članka 19. stavka 6. Zakona o računovodstvu (»Narodne novine«, br. 78/15, 134/15 i 120/16) Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, na sjednici Upravnog vijeća održanoj 20. listopada 2017. godine donosi

 

PRAVILNIK O STRUKTURI I SADRŽAJU FINANCIJSKIH IZVJEŠTAJA I DRUGIH IZVJEŠTAJA DRUŠTVA ZA UPRAVLJANJE UCITS FONDOVIMA

UVODNE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuje se:

– struktura i sadržaj te objavljivanje, način i rokovi dostave godišnjih i polugodišnjih financijskih izvještaja,

– struktura i sadržaj te način i rokovi dostave drugih izvještaja društva za upravljanje koja su društva za upravljanje obavezna sastavljati za potrebe Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (dalje: Agencija),

– kontni plan društva za upravljanje.

OBVEZNIK IZRADE I DOSTAVE

Članak 2.

Obveznik izrade i dostave izvještaja iz članka 1. ovoga Pravilnika je društvo za upravljanje kojem je Agencija izdala odobrenje za rad iz članka 23. Zakona o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom (»Narodne novine«, broj 44/16, dalje: Zakon).

VOĐENJE POSLOVNIH KNJIGA I PRIPREMA FINANCIJSKIH IZVJEŠTAJA

Članak 3.

(1) Društvo za upravljanje dužno je voditi poslovne knjige te sastavljati godišnje financijske izvještaje i financijske izvještaje za prvo polugodišnje razdoblje poslovne godine (dalje: financijski izvještaji) sukladno Zakonu i propisima kojima se uređuje računovodstvo poduzetnika i Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja.

(2) Društvo za upravljanje dužno je poslovne događaje evidentirati u svojim poslovnim knjigama koristeći konta najmanje u opsegu koji je jednak propisanom kontnom planu iz Priloga 1 koji je sastavni dio ovoga Pravilnika.

SADRŽAJ I OBLIK FINANCIJSKIH IZVJEŠTAJA

Članak 4.

(1) Financijske izvještaje društva za upravljanje čine izvještaji iz članka 67. stavka 2. Zakona.

(2) Sadržaj i oblik financijskih izvještaja društva za upravljanje propisani su obrascima iz Priloga 2 koji su sastavni dio ovoga Pravilnika.

DODATNI IZVJEŠTAJ

Članak 5.

(1) Društvo za upravljanje dužno je osim financijskih izvještaja iz članka 4. ovoga Pravilnika sastavljati izvještaj o strukturi financijske imovine i obveza društva za upravljanje.

(2) Sadržaj i oblik izvještaja o strukturi financijske imovine i obveza društva za upravljanje propisani su obrascima iz Priloga 3 koji su sastavni dio ovoga Pravilnika.

IZVJEŠTAJNA RAZDOBLJA

Članak 6.

(1) Društvo za upravljanje dužno je izrađivati:

– financijske izvještaje iz članka 4. stavka 1. ovoga Pravilnika za razdoblje poslovne godine i prvih šest mjeseci poslovne godine te

– izvještaje o strukturi financijske imovine i obveza iz članka 5. ovoga Pravilnika sa stanjem na zadnji dan poslovne godine i na zadnji dan polugodišnjeg izvještajnog razdoblja od prvih šest mjeseci poslovne godine.

(2) Godišnji financijski izvještaji iz članka 4. stavka 1. ovoga Pravilnika moraju biti revidirani od strane vanjskog neovisnog ovlaštenog revizora, a sastavljeni sukladno strukturi i sadržaju koji su definirani obrascima Financijski izvještaji društva za upravljanje iz Priloga 2 ovoga Pravilnika.

(3) Bilješke uz financijske izvještaje za prvo polugodišnje razdoblje poslovne godine trebaju obuhvaćati samo značajne poslovne događaje i promjene računovodstvenih politika u odnosu na zadnje objavljene godišnje financijske izvještaje.

(4) Društvo za upravljanje prilikom sastavljanja izvještaja o novčanim tokovima može koristiti ili direktnu ili indirektnu metodu.

(5) Pored podataka iz financijskih izvještaja iz članka 4. stavka 1. i izvještaja iz članka 5. ovoga Pravilnika Agencija može od društva za upravljanje zatražiti dodatne podatke, informacije i objašnjenja pojedinih stavki u izvještajima.

ROKOVI I NAČIN DOSTAVE

Članak 7.

Društvo za upravljanje dužno je izvještaje iz članka 6. stavaka 1. i 2. ovoga Pravilnika:

– koje sastavlja za prvih šest mjeseci poslovne godine sa stanjem na zadnji dan polugodišnjeg izvještajnog razdoblja dostaviti u roku od dva mjeseca od proteka izvještajnog razdoblja,

– koje sastavlja za poslovnu godinu sa stanjem na zadnji dan izvještajnog razdoblja, dostaviti u roku od 4 mjeseca od proteka izvještajnog razdoblja.

Članak 8.

(1) Društvo za upravljanje dostavlja Agenciji izvještaje iz članka 6. stavka 1. ovoga Pravilnika u elektroničkom obliku potpisane naprednim elektroničkim potpisom u skladu s tehničkom uputom Agencije.

(2) Društvo za upravljanje dužno je godišnje financijske izvještaje iz članka 6. stavka 2. ovoga Pravilnika, zajedno s revizorskim izvješćem o obavljenoj reviziji godišnjih financijskih izvještaja i godišnjim izvješćem, dostaviti na način i u skladu s Tehničkom uputom za korištenje servisa unosa WEB obrazaca i dostavu dokumentacije u elektroničkom obliku i Uputom za popunjavanje WEB obrazaca za društva za upravljanje: DZU UCITS, UAIF, OMD i DMD.

(3) Smatra se da je društvo za upravljanje dostavilo izvještaje iz stavaka 1. i 2. ovoga članka u trenutku kada je izvještaj prihvaćen na poslužitelju Agencije za zaprimanje izvještaja.

(4) U opravdanim slučajevima tehničke nemogućnosti dostave ili dostave koja nije pravilno izvršena (pr. kvar na sustavu, nemogućnost čitanja zaprimljene dokumentacije i sl.) na način propisan stavcima 1. i 2. ovoga članka, društvo za upravljanje dužno je dokumentaciju dostaviti u pisanom obliku, neposredno ili poštom u svrhu pravodobnog izvješćivanja. Društvo za upravljanje dužno je dostaviti dokumentaciju na način propisan stavcima 1. i 2. ovoga članka čim prestanu razlozi nemogućnosti takve dostave, a najkasnije u roku od 8 dana od prestanka okolnosti koje su prouzročile tehničku nemogućnost takve dostave.

(5) Osim izvještaja iz članka 6. ovoga Pravilnika, društvo za upravljanje dužno je dostaviti na zahtjev Agencije i drugu dokumentaciju ili podatke za potrebe nadzora ili za obavljanje drugih poslova iz nadležnosti i djelokruga Agencije u vezi s poslovanjem društva za upravljanje, na način kako je propisano odredbama ovoga članka i u roku određenom u zahtjevu.

(6) Agencija može, u slučaju potrebe, zatražiti od društva za upravljanje dostavu određene dokumentacije propisane ovim Pravilnikom i u izvorniku ili ovjerenoj preslici, neovisno o izvršenoj dostavi u elektroničkom obliku.

OBJAVA FINANCIJSKIH IZVJEŠTAJA

Članak 9.

(1) Društvo za upravljanje dužno je objaviti revidirane godišnje financijske izvještaje (zajedno s revizorskim izvješćem o obavljenoj reviziji godišnjih financijskih izvještaja i godišnjim izvješćem) i financijske izvještaje za prvo polugodište poslovne godine na svojim internetskim stranicama, u rokovima istovjetnim rokovima iz članka 7. ovoga Pravilnika.

(2) Društvo za upravljanje dužno je na svojim internetskim stranicama imati objavljene revidirane godišnje financijske izvještaje iz članka 6. stavka 2. ovoga Pravilnika najmanje za zadnjih 5 poslovnih godina ili kraće ako društvo za upravljanje posluje kraće od 5 godina.

Članak 10.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«, a prvi put se primjenjuje na polugodišnje financijske i dodatne izvještaje sa stanjem na dan 30. lipnja 2018. godine.

Članak 11.

Danom početka primjene ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o strukturi i sadržaju financijskih izvještaja i drugih izvještaja društava za upravljanje UCITS fondovima (»Narodne novine«, broj 41/17).

Klasa: 011-02/17-02/21

Urbroj: 326-01-440-17-1

Zagreb, 20. listopada 2017.

Predsjednik Upravnog vijeća Petar-Pierre Matek, v. r.

PRILOG 1

KONTNI PLAN ZA DRUŠTVA ZA UPRAVLJANJE

 

0

NEMATERIJALNA, MATERIJALNA IMOVINA I DUGOTRAJNA ULAGANJA

 

 

1

NOVČANA SREDSTVA I POTRAŽIVANJA

 

 

2

OBVEZE

 

 

3

VRIJEDNOSNI PAPIRI I DRUGI FINANCIJSKI INSTRUMENTI PO FER VRIJEDNOSTI KROZ RAČUN DOBITI I GUBITKA

 

 

4

OSTALA FINANCIJSKA IMOVINA

 

 

5

SITAN INVENTAR

 

 

6

RASHODI

 

 

7

PRIHODI

 

 

8

REZULTAT POSLOVANJA

 

 

9

KAPITAL, REZERVE I IZVNABILANČNE EVIDENCIJE

 

 

 

0

 

 

 

NEMATERIJALNA, MATERIJALNA IMOVINA I DUGOTRAJNA ULAGANJA

 

00

 

 

Dugotrajna nematerijalna imovina

 

01

 

 

Dugotrajna materijalna imovina

 

02

 

 

Predujmovi za dugotrajnu nematerijalnu i materijalnu imovinu i dugotrajna nematerijalna i materijalna imovina u pripremi

 

03

 

 

Ostala imovina

1

 

 

 

NOVČANA SREDSTVA I POTRAŽIVANJA

 

10

 

 

Novčana sredstva

 

11

 

 

Potraživanja s osnove upravljanja fondovima i portfeljima

 

12

 

 

Potraživanja za ostale naknade i provizije

 

13

 

 

Potraživanja s osnove stečene kamate, dividendi, udjela u dobiti i ostalim ulaganjima

 

14

 

 

Potraživanja s osnove ulaganja u financijske instrumente

 

15

 

 

Potraživanja od državnih jedinica i drugih institucija

 

16

 

 

Potraživanja od zaposlenika

 

17

 

 

Ostala imovina

 

19

 

 

Plaćeni troškovi budućeg razdoblja i nedospjela naplata prihoda

 

 

19x

 

Odgođena porezna imovina

2

 

 

 

OBVEZE

 

20

 

 

Obveze s osnova upravljanja fondovima i portfeljima

 

21

 

 

Financijske obveze

 

23

 

 

Obveze za kamate

 

24

 

 

Obveze prema dobavljačima

 

25

 

 

Obveze prema zaposlenicima

 

26

 

 

Obveze za poreze, doprinose i druge pristojbe

 

27

 

 

Obveze za isplate dividendi ili udjela u dobiti

 

28

 

 

Rezerviranja za obveze

 

29

 

 

Odgođeno plaćanje troškova i prihodi budućih razdoblja

 

 

29x

 

Odgođene porezne obveze

3

 

 

 

FINANCIJSKA IMOVINA

 

30

 

 

Financijska imovina po fer vrijednosti kroz račun dobiti i gubitaka

 

31

 

 

Financijska imovina po fer vrijednosti kroz ostalu sveobuhvatnu dobit

 

32

 

 

Financijska imovina po amortiziranom trošku

5

 

 

 

SITAN INVENTAR

6

 

 

 

RASHODI

 

60

 

 

Materijalni troškovi

 

61

 

 

Troškovi usluga

 

62

 

 

Troškovi plaća, honorara i sličnih naknada

 

63

 

 

Ostali administrativni troškovi

 

64

 

 

Troškovi upravljanja fondom i portfeljima

 

 

640

 

Troškovi fonda koje snosi društvo za upravljanje

 

 

641

 

Troškovi za poslove upravljanja koji su delegirani

 

 

642

 

Troškovi zastupnika

 

 

643

 

Ostali troškovi fonda

 

 

644

 

Troškovi upravljanja portfeljima

 

65

 

 

Trošak amortizacije i vrijednosna usklađenja (osim financijske imovine)

 

66

 

 

Gubici od ulaganja u financijske instrumente

 

 

660

 

Nerealizirani gubici od financijske imovine

 

 

661

 

Umanjenje vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

 

 

669

 

Ostali gubici od ulaganja u financijske instrumente

 

67

 

 

Gubitak od prodaje financijskih instrumenata i ostale imovine

 

 

670

 

Gubitak od prodaje financijskih instrumenata

 

 

671

 

Gubitak od prodaje ostale imovne

 

68

 

 

Rashodi od kamata i negativnih tečajnih razlika

 

 

680

 

Rashodi od kamata

 

 

681

 

Negativne tečajne razlike

 

69

 

 

Troškovi rezerviranja za nepredviđene obveze

7

 

 

 

PRIHODI

 

70

 

 

Prihodi od naknada za upravljanje fondovima

 

 

700

 

700x

700y

Naknada za upravljanje

Naknada za upravljanje UCITS fondom

Naknada za upravljanje alternativnim investicijskim fondom

 

 

701

 

Naknada za uspješnost

 

 

702

 

702x

702y

Ulazna naknada

Ulazna naknada UCITS fonda

Ulazna naknada alternativnog investicijskog fonda

 

 

703

 

703x

703y

Izlazna naknada

Izlazna naknada UCITS fonda

Izlazna naknada alternativnog investicijskog fonda

 

 

709

 

Ostalo

 

71

 

 

Prihodi od naknada i provizija od upravljanja portfeljem

 

72

 

 

Prihodi od naknada i provizija investicijskog savjetovanja

 

73

 

 

Prihodi od kamata

 

74

 

 

Pozitivne tečajne razlike

 

75

 

 

Prihodi od ulaganja u financijske instrumente

 

 

750

 

Realizirani dobici od prodaje financijskih instrumenata

 

 

751

 

Nerealizirani dobici od ulaganja u financijske instrumente

 

 

752

 

Dobici od umanjenja vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

 

 

759

 

Ostali prihodi od ulaganja u financijske instrumente

 

76

 

 

Prihod od prodaje ostale imovine

 

77

 

 

Prihodi od ukinutog rezerviranja

 

78

 

 

Ostali prihodi

 

79

 

 

Razlika prihoda i rashoda

8

 

 

 

REZULTAT POSLOVANJA

 

80

 

 

Dobit ili gubitak prije oporezivanja

 

81

 

 

Porez na dobit

 

82

 

 

Dobit ili gubitak poslije oporezivanja

9

 

 

 

KAPITAL, REZERVE I IZVNABILANČNE EVIDENCIJE

 

90

 

 

Uplaćeni i upisani temeljni kapital

 

91

 

 

Rezerve formirane iz dobiti nakon oporezivanja

 

92

 

 

Kapitalne rezerve

 

93

 

 

Revalorizacijske rezerve

 

 

93x

 

Revalorizacijske rezerve za financijsku imovinu i obveze po fer vrijednosti kroz ostalu sveobuhvatnu dobit

 

 

93y

 

Revalorizacijske rezerve ostale imovine

 

94

 

 

Ostale rezerve

 

95

 

 

Zadržana dobit, preneseni gubitak, dobit ili gubitak tekuće godine

 

 

950

 

Zadržana dobit iz prethodnih razdoblja

 

 

951

 

Preneseni gubitak iz prethodnih razdoblja

 

 

952

 

Dobit tekuće godine

 

 

953

 

Gubitak tekuće godine

 

98

 

 

Aktivni izvanbilančni zapisi

 

 

980

 

Novčana sredstva klijenata – upravljanje portfeljem

 

 

981

 

Potraživanja klijenata

 

 

982

 

Financijski instrumenti vezani uz ugovor o upravljanju portfeljem klijenata

 

 

983

 

Garancije

 

 

984

 

Ugovorena vrijednost izvedenica (aktivni konto)

 

 

985

 

Repo ugovori (kolateral)

 

 

989

 

Ostala aktivna izvanbilančna evidencija

 

99

 

 

Pasivni izvanbilančni zapisi

 

 

990

 

Obveza prema klijentu za primljena novčana sredstva

 

 

991

 

Ostale obveze prema klijentu

 

 

992

 

Obveza za garancije

 

 

993

 

Ugovorena vrijednost izvedenica (pasivni konto)

 

 

994

 

Obveze vezane uz repo ugovore

 

 

999

 

Ostala pasivna izvanbilančna evidencija

 

 

 

PRILOG 2

FINANCIJSKI IZVJEŠTAJI DRUŠTVA ZA UPRAVLJANJE

Obrazac IFP

IZVJEŠTAJ O FINANCIJSKOM POLOŽAJU

Naziv društva za upravljanje: _____________________________________________

OIB: ________________________________________________________________

Na datum: ____________________________________________________________

(u kunama)

 

Pozicija

AOP

Zadnji datum prethodne poslovne godine

Na izvještajni datum tekućeg razdoblja

 

IMOVINA

1

 

 

10+13*

Novčana sredstva

2

 

 

30+31+13*

Financijska imovina po fer vrijednosti

3

 

 

32+13*

Financijska imovina po amortiziranom trošku

4

 

 

11

Potraživanja s osnove upravljanja fondovima i portfeljima

5

 

 

12+13+14+15+16+17

Ostala potraživanja

6

 

 

01

Nekretnine, postrojenja i oprema

7

 

 

00

Nematerijalna imovina

8

 

 

19x

Odgođena porezna imovina

9

 

 

02+03+19 (osim 19x)

Ostala imovina

10

 

 

 

Ukupna imovina

(∑od AOP2 do AOP10)

11

 

 

98

Izvanbilančni zapisi

12

 

 

 

KAPITAL I OBVEZE

13

 

 

 

Kapital i rezerve

(∑od AOP15 do AOP20)

14

 

 

90

Temeljni kapital

15

 

 

91+92+94

Rezerve kapitala

16

 

 

93x

Rezerve fer vrijednosti

17

 

 

93y

Ostale revalorizacijske rezerve

18

 

 

950+951

V. Zadržana dobit ili preneseni gubitak

19

 

 

952+953

VI. Dobit ili gubitak tekuće godine

20

 

 

 

Obveze

(∑od AOP22 do AOP25)

21

 

 

20

Obveze s osnova upravljanja fondovima i portfeljima

22

 

 

21+23*

Financijske obveze

23

 

 

24+25+26+27+28+29 (osim 29x)

Ostale obveze

24

 

 

29x

Odgođene porezne obveze

25

 

 

 

Ukupno kapital i obveze

(AOP14+AOP21)

26

 

 

99

Izvanbilančni zapisi

27

 

 

 

 

*obračunata kamata po financijskom instrumentu

Obrazac ISD

IZVJEŠTAJ O SVEOBUHVATNOJ DOBITI

Naziv društva za upravljanje: _____________________________________________

OIB: ________________________________________________________________

Za razdoblje: _________________________________________________________

(u kunama)

 

Konto

Pozicija

AOP

Isto razdoblje prethodne godine

Tekuće razdoblje

 

Prihodi od upravljanja fondovima

(AOP29+AOP32+AOP35+AOP38)

28

 

 

700

Naknada za upravljanje

29

 

 

700x

UCITS fondom

30

 

 

700y

alternativnim investicijskim fondom

31

 

 

702

Prihod od ulaznih naknada

32

 

 

702x

UCITS fonda

33

 

 

702y

alternativnog investicijskog fonda

34

 

 

703

Prihod od izlaznih naknada

35

 

 

703x

UCITS fonda

36

 

 

703y

alternativnog investicijskog fonda

37

 

 

701+709

Ostali prihodi

38

 

 

 

Rashodi od upravljanja fondovima

(AOP40+AOP41)

39

 

 

-642

Troškovi za posredovanja u prodaji udjela

40

 

 

-640-641-643

Ostali rashodi

41

 

 

 

Neto rezultat od upravljanja fondovima

(AOP28 +AOP39)

42

 

 

71-644

Neto prihod od upravljanja portfeljem

43

 

 

72

Prihod od investicijskog savjetovanja

44

 

 

-60-61-62-63-65

Opći i administrativni troškovi poslovanja

45

 

 

 

Neto financijski rezultat

(∑ od AOP47 do AOP50)

46

 

 

73-680

Neto prihod od kamata

47

 

 

74-681

Neto tečajne razlike

48

 

 

752-661

Neto rezultat od umanjenja vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

49

 

 

73+750+751+759+76-660-669-670

Ostali prihodi i rashodi od financijskih instrumenata

50

 

 

77+78-+76-671-69

Ostali prihodi i rashodi

51

 

 

 

Ukupni prihodi

52

 

 

 

Ukupni rashodi

53

 

 

 

Dobit ili gubitak prije oporezivanja

(AOP42+AOP43+AOP44+AOP45+

AOP46+AOP51)

54

 

 

 

Porez na dobit

55

 

 

 

Dobit ili gubitak (AOP54 AOP55)

56

 

 

 

Ostala sveobuhvatna dobit

(AOP58+AOP63)

57

 

 

 

Stavke koje neće biti reklasificirane u račun dobiti i gubitka

(Σ od AOP59 do AOP62)

58

 

 

 

Promjena revalorizacijskih rezervi: nekretnine, postrojenja, oprema i nematerijalna imovina

59

 

 

 

Promjena fer vrijednosti vlasničkih instrumenata

60

 

 

 

Promjene na ostalim stavkama koje neće biti reklasificirane u račun dobiti i gubitka

61

 

 

 

Porez na dobit koji se odnosi na stavke koje neće biti reklasificirane

62

 

 

 

Stavke koje je moguće reklasificirati u račun dobiti i gubitka

(AOP64+AOP67+AOP70)

63

 

 

 

Promjena revalorizacijskih rezervi:

dužnički vrijednosni papiri

(AOP63+AOP64)

64

 

 

 

– nerealizirani dobici/gubici

65

 

 

 

– preneseno u račun dobiti i gubitka (reklasifikacijske usklade)

66

 

 

 

Promjene na ostalim stavkama koje je moguće reklasificirati u račun dobiti i gubitka

(AOP66+AOP67)

67

 

 

 

– dobici/gubici

68

 

 

 

– preneseno u račun dobiti i gubitka (reklasifikacijske usklade)

69

 

 

 

Porez na dobit koji se odnosi na stavke koje je moguće reklasificirati u račun dobiti i gubitka

70

 

 

 

Ukupna sveobuhvatna dobit (AOP56+AOP57)

71

 

 

 

 

 

Obrazac INTd

IZVJEŠTAJ O NOVČANIM TOKOVIMA (direktna metoda)

naziv društva za upravljanje: _____________________________________________

OIB: ________________________________________________________________

Za razdoblje: _________________________________________________________

(u kunama)

 

Pozicija

AOP

Isto razdoblje prethodne godine

Tekuće razdoblje

Neto novčani tokovi od poslovnih aktivnosti

(AOP73 do AOP82)

72

 

 

Primici od naknade za upravljanje fondovima

73

 

 

Primici od ostalih naknada i provizija

74

 

 

Ostali primici od fondova

75

 

 

Izdaci s osnove upravljanja fondovima i portfeljima

76

 

 

Novac isplaćen dobavljačima

77

 

 

Novac isplaćen zaposlenicima

78

 

 

Izdaci za kamate

79

 

 

Izdaci za porez

80

 

 

Ostali primici iz poslovnih aktivnosti

81

 

 

Ostali izdaci iz poslovnih aktivnosti

82

 

 

Neto novčani tokovi od investicijskih aktivnosti (∑AOP84 do AOP93)

83

 

 

Primici od prodaje financijskih instrumenata

84

 

 

Izdaci za kupnju financijskih instrumenata

85

 

 

Primici od kamata

86

 

 

Primici od dividendi

87

 

 

Izdaci po plasmanima u dane kredite i ostale financijske instrumente

88

 

 

Primici od naplata danih kredita i ostalih financijskih instrumenata

89

 

 

Izdaci za kupnju nekretnina, postrojenja, opreme i nematerijalne imovine

90

 

 

Primici od prodaje nekretnina, postrojenja, opreme i nematerijalne imovine

91

 

 

Ostali primici iz investicijskih aktivnosti

92

 

 

Ostali izdaci iz investicijskih aktivnosti

93

 

 

Neto novčani tokovi od financijskih aktivnosti

(Σ AOP95 do AOP103)

94

 

 

Uplate vlasnika društva za upravljanje

95

 

 

Izdaci za kupnju vlastitih dionica/otkup udjela

96

 

 

Isplata dividende ili udjela u dobiti

97

 

 

Primici od kredita

98

 

 

Izdaci za otplatu primljenih kredita

99

 

 

Primici po izdanim financijskim instrumentima

100

 

 

Izdaci po izdanim financijskim instrumentima

101

 

 

Ostali primici iz financijskih aktivnosti

102

 

 

Ostali izdaci iz financijskih aktivnosti

103

 

 

Efekti promjene tečaja stranih valuta

104

 

 

Neto povećanje/smanjenje novčanih sredstava

(AOP72+AOP83+AOP94+AOP104)

105

 

 

Novac na početku razdoblja

106

 

 

Novac na kraju razdoblja

(∑AOP105+AOP106)

107

 

 

 

 

 

 

Obrazac INTi

IZVJEŠTAJ O NOVČANIM TOKOVIMA (indirektna metoda)

Naziv društva za upravljanje: _____________________________________________

OIB: ________________________________________________________________

Za razdoblje: _________________________________________________________

(u kunama)

 

Pozicija

AOP

Isto razdoblje prethodne godine

Tekuće razdoblje

Neto novčani tokovi iz poslovnih aktivnosti

(∑AOP109 do AOP123)

108

 

 

Dobit/gubitak prije oporezivanja tekuće godine ili tekućeg razdoblja

109

 

 

Amortizacija nekretnina, postrojenja, opreme i nematerijalne imovine

110

 

 

Ispravak vrijednosti potraživanja i sl. otpisi

111

 

 

Rezerviranja

112

 

 

Prihodi od kamata

113

 

 

Rashodi od kamata

114

 

 

Dobici/gubici od ulaganja u financijske instrumente

115

 

 

Neto rezultat od umanjenja vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

116

 

 

Povećanje/smanjenje potraživanja s osnove upravljanja fondovima i portfeljima

117

 

 

Povećanje/smanjenje ostalih potraživanja

118

 

 

Izdaci od kamata

119

 

 

Povećanje/smanjenje ostalih stavki imovine

120

 

 

Povećanje/smanjenje obveze s osnova upravljanja fondovima i portfeljima

121

 

 

Povećanje/smanjenje ostalih obveza

122

 

 

Plaćen poreza na dobit

123

 

 

Neto novčani tokovi od investicijskih aktivnosti

(∑AOP125 do AOP134)

124

 

 

Primici od prodaje financijskih instrumenata

125

 

 

Izdaci za kupnju financijskih instrumenata

126

 

 

Primici od kamata

127

 

 

Primici od dividendi

128

 

 

Izdaci po plasmanima u dane kredite i ostale financijske instrumente

129

 

 

Primici od naplata danih kredita i ostalih financijskih instrumenata

130

 

 

Izdaci za kupnju nekretnina, postrojenja, opreme i nematerijalne imovine

131

 

 

Primici od prodaje nekretnina, postrojenja, opreme i nematerijalne imovine

132

 

 

Ostali primici iz investicijskih aktivnosti

133

 

 

Ostali izdaci iz investicijskih aktivnosti

134

 

 

Neto novčani tokovi od financijskih aktivnosti

(∑ AOP136 do AOP144)

135

 

 

Uplate vlasnika društva za upravljanje

136

 

 

Izdaci za kupnju vlastitih dionica/otkup udjela

137

 

 

Isplata dividende ili udjela u dobiti

138

 

 

Primici od kredita

139

 

 

Izdaci za otplatu primljenih kredita

140

 

 

Primici po izdanim financijskim instrumentima

141

 

 

Izdaci po izdanim financijskim instrumentima

142

 

 

Ostali primici iz financijskih aktivnosti

143

 

 

Ostali izdaci iz financijskih aktivnosti

144

 

 

Neto povećanje/smanjenje novčanih sredstava

(AOP108+AOP124+AOP135)

145

 

 

Novac na početku razdoblja

146

 

 

Novac na kraju razdoblja

(AOP145+AOP146)

147

 

 

 

 

 

 

Obrazac IPK

IZVJEŠTAJ O PROMJENAMA KAPITALA

Naziv društva za upravljanje: _____________________________________________

OIB: ________________________________________________________________

Za razdoblje: _________________________________________________________

(u kunama)

 

Kapital i rezerve

Pozicija

Raspodjeljivo vlasnicima matice

Raspodjeljivo vlasnicima nekontro-lirajućih interesa

Ukupno kapital i rezerve

Temeljni kapital

Rezerve kapitala

Rezerve fer vrijednosti

Ostale revalorizacijske rezerve

Zadržana dobit ili preneseni gubitak

Dobit ili gubitak tekuće godine (razdoblja)

Stanje na dan početka prethodne poslovne godine

 

 

 

 

 

 

 

 

Promjene računovodstvenih politika

 

 

 

 

 

 

 

 

Ispravak pogreški prethodnih razdoblja

 

 

 

 

 

 

 

 

Stanje na dan početka prethodne poslovne godine (prepravljeno)

 

 

 

 

 

 

 

 

Dobit ili gubitak razdoblja

 

 

 

 

 

 

 

 

Promjene fer vrijednosti financijskih instrumenata

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostali dobici i gubici od ulaganja u financijske instrumente

 

 

 

 

 

 

 

 

Promjene ostalih revalorizacijskih rezervi (nekretnine, postrojenja, oprema i nematerijalna imovina)

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostale nevlasničke promjene kapitala

 

 

 

 

 

 

 

 

Porez na stavke izravno priznate ili prenesene iz kapitala i rezervi

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno izravno priznati prihodi i rashodi prethodne godine (razdoblja iz prethodne godine)

 

 

 

 

 

 

 

 

Povećanje/smanjenje temeljnog kapitala

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostale uplate vlasnika

 

 

 

 

 

 

 

 

Isplata udjela u dobiti

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostale raspodjele vlasnicima

 

 

 

 

 

 

 

 

Stanje na zadnji dan izvještajnog razdoblja prethodne poslovne godine

 

 

 

 

 

 

 

 

Stanje na dan početka tekuće poslovne godine

 

 

 

 

 

 

 

 

Promjene računovodstvenih politika

 

 

 

 

 

 

 

 

Ispravak pogreški prethodnih razdoblja

 

 

 

 

 

 

 

 

Stanje na dan početka tekuće poslovne godine (prepravljeno)

 

 

 

 

 

 

 

 

Dobit ili gubitak razdoblja

 

 

 

 

 

 

 

 

Promjene fer vrijednosti financijskih instrumenata

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostali dobici i gubici od ulaganja u financijske instrumente

 

 

 

 

 

 

 

 

Promjene ostalih revalorizacijskih rezervi (nekretnine, postrojenja, oprema i nematerijalna imovina)

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostale nevlasničke promjene kapitala

 

 

 

 

 

 

 

 

Porez na stavke izravno priznate ili prenesene iz kapitala i rezervi

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno izravno priznati prihodi i rashodi tekuće godine (tekućeg razdoblja)

 

 

 

 

 

 

 

 

Povećanje/smanjenje upisanog kapitala

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostale uplate vlasnika

 

 

 

 

 

 

 

 

Isplata udjela u dobiti

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostale raspodjele vlasnicima

 

 

 

 

 

 

 

 

Stanje na zadnji dan izvještajnog razdoblja tekuće poslovne godine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac IB

BILJEŠKE UZ FINANCIJSKE IZVJEŠTAJE

Naziv društva za upravljanje: _____________________________________________

OIB: ________________________________________________________________

Za razdoblje: _________________________________________________________

Bilješke uz financijske izvještaje sastavljaju se sukladno odredbama Međunarodnih standarda financijskog izvještavanja (dalje: MSFI) na način da trebaju:

a) pružiti informacije o osnovi za sastavljanje financijskih izvještaja i određenim računovodstvenim politikama primijenjenim u skladu s Međunarodnim računovodstvenim standardom 1 (MRS 1),

b) objaviti informacije prema MSFI-a koje nisu prezentirane u izvještaju o financijskom položaju, izvještaju o sveobuhvatnoj dobiti, izvještaju o novčanim tokovima i izvještaju o promjenama kapitala,

c) pružiti dodatne informacije koje nisu prezentirane u izvještaju o financijskom položaju, izvještaju o sveobuhvatnoj dobiti, izvještaju o novčanim tokovima i izvještaju o promjeni kapitala, ali su važne za razumijevanje bilo kojeg od njih.

 

Datum izvještaja:

 

Ovlaštena osoba društva za upravljanje:

____________________

 

_____________________________

 

 

PRILOG 3.

IZVJEŠTAJ O STRUKTURI FINANCIJSKE IMOVINE I OBVEZA DRUŠTVA ZA UPRAVLJANJE

Depoziti

 

BIC banke

Naziv banke

Ugovoreni iznos u valuti glavnice

Oznaka valute

Iznos kamata u valuti

Zbroj glavnice i kamate u HRK

Umanjenje vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

 

 

Dionice

 

ISIN

Naziv izdavatelja

Količina

Fer cijena u valuti

Oznaka valute

Vrijednost ulaganja u HRK

Udjel u vlasništvu izdavatelja

 

 

Dužnički vrijednosni papiri

 

ISIN

Naziv izdavatelja

Nominalna vrijednost u valuti

Oznaka valute

Fer cijena

Iznos kamata u valuti

Zbroj glavnice i kamate u HRK

Udjel u izdanju

Umanjenje vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

 

 

Instrumenti tržišta novca

 

ISIN

Naziv izdavatelja

Nominalna vrijednost u valuti

Oznaka valute

Fer cijena

Vrijednost ulaganja u HRK

Udjel u izdanju

Umanjenje vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

 

 

Udjeli investicijskih fondova

 

ISIN

Naziv društva za upravljanje

Naziv fonda

Količina

Fer cijena u valuti

Oznaka valute

Vrijednost ulaganja u HRK

Udjel u izdanju

 

 

Izvedenice

 

Vrsta izvedenice

Opis

Druga ugovorna strana

OIB druge ugovorne strane

Datum sklapanja ugovora

Datum dospijeća

Nominalna

vrijednost u valuti

Oznaka valute

Ugovoreni tečaj/

Izvršna cijena

Spot tečaj/cijena

Fer vrijednost u HRK

 

 

Poslovni udjeli

 

Naziv društva

OIB društva

Opis

Vrijednost ulaganja u HRK

Udjel u vlasništvu izdavatelja

 

 

Repo ugovor (obrnuti repo ugovor)

 

Opis (repo/obrnuti repo ugovor)

Broj ugovora

Datum sklapanja ugovora

Datum dospijeća ugovora

Naziv druge ugovorne strane

Ugovoreni iznos glavnice u valuti

Oznaka valute

Ugovorena repo stopa

Vrijednost u HRK

Vrijednost kolaterala u HRK

Umanjenje vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

 

 

Kolateral repo ugovora (obrnuti repo ugovor)

 

Broj ugovora

ISIN

Cijena

Količina/nominalna vrijednost

Oznaka valute

Vrijednost kolaterala u HRK

 

 

Ostala imovina

 

Opis

Datum sklapanja

Datum dospijeća

Naziv druge ugovorne strane/izdavatelja

Ugovoreni iznos glavnice u valuti

Oznaka valute

Ugovorena kamata

Vrijednost ulaganja u HRK

Umanjenje vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

 

 

 

 

 

Copyright © Ante Borić