Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Objavljeno u NN 105/2017 (27.10.2017.):

 

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga

Na temelju članka 204. stavka 3., članka 205. stavaka 4. i 5., članka 206. stavak 2. i članka 248. stavak 5. Zakona o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom (»Narodne novine«, broj 44/16) te članka 19. stavka 6. Zakona o računovodstvu (»Narodne novine« br. 78/15, 134/15 i 120/16), Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga na sjednici Upravnog vijeća održanoj 20. listopada 2017. godine donosi

 

PRAVILNIK O STRUKTURI I SADRŽAJU GODIŠNJIH I POLUGODIŠNJIH IZVJEŠTAJA I DRUGIH IZVJEŠTAJA UCITS FONDA

UVODNE ODREDBE

Članak 1.

Ovaj Pravilnik uređuje vođenje računovodstva, sadržaj, oblik, objavu, način i rokove izrade i dostave godišnjih i polugodišnjih izvještaja kojima društvo za upravljanje izvještava Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga (dalje: Agencija) i druge vanjske korisnike o financijskom položaju, uspješnosti poslovanja i novčanim tokovima UCITS fonda kojima upravlja, kao i druge izvještaje koji se sastavljaju za potrebe nadzora.

VOĐENJE POSLOVNIH KNJIGA I PRIPREMA GODIŠNJIH I POLUGODIŠNJIH IZVJEŠTAJA

Članak 2.

(1) Društvo za upravljanje dužno je za UCITS fond voditi poslovne knjige, sastavljati i objavljivati godišnje i polugodišnje izvještaje sukladno Zakonu o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom (»Narodne novine«, broj 44/16; dalje: Zakon), propisima koji uređuju računovodstvo i Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja.

(2) Društvo za upravljanje dužno je poslovne događaje evidentirati u poslovnim knjigama UCITS fonda koristeći konta najmanje u opsegu koji je jednak kontnom planu propisanom u Prilogu 1 ovoga Pravilnika.

SADRŽAJ I OBLIK GODIŠNJIH I POLUGODIŠNJIH IZVJEŠTAJA

Članak 3.

(1) Godišnje i polugodišnje izvještaje UCITS fonda čine izvještaji iz članka 205. stavka 1. Zakona.

(2) Društvo za upravljanje dužno je za UCITS fond kojim upravlja sastaviti godišnje izvještaje za razdoblje poslovne godine i polugodišnje izvještaje za prvih šest mjeseci poslovne godine.

(3) Bilješke uz financijske izvještaje koji su sastavni dio polugodišnjih izvještaja UCITS fonda iz članka 205. stavka 1. točke g) Zakona trebaju obuhvaćati samo značajne poslovne događaje i promjene računovodstvenih politika u odnosu na zadnje objavljene godišnje izvještaje UCITS fonda.

(4) U bilješkama uz godišnje izvještaje iz članka 205. stavak 1. točka g) Zakona društvo za upravljanje dužno je objaviti svako pojedino ulaganje:

1. u prenosive vrijednosne papire i instrumente tržišta novca izdane od strane povezanih osoba društva za upravljanje,

2. u udjele investicijskih fondova pod upravljanjem povezane osobe društva za upravljanje,

3. utjecaj ulaganja iz točaka 1. i 2. ovoga stavka na dobit i gubitak te financijski položaj UCITS fonda.

(5) Društvo za upravljanje dužno je u bilješkama uz godišnje izvještaje iz članka 205. stavak 1. točka g) objaviti i pregled naknada i ostalih transakcijskih troškova nastalih prilikom kupnje ili prodaje financijskih instrumenata posredovanjem povezane osobe UCITS fonda.

(6) Godišnji izvještaji iz stavka 1. ovoga članka moraju biti revidirani od strane neovisnog vanjskog ovlaštenog revizora, a sastavljeni sukladno strukturi i sadržaju koji su definirani na obrascima iz Priloga 2 ovoga Pravilnika.

(7) Društvo za upravljanje koje upravlja napajajućim UCITS fondom, dužno je u bilješkama uz polugodišnje i godišnje financijske izvještaje napajajućeg UCITS fonda objaviti i informacije iz članka 317. Zakona.

(8) Revidirani godišnji izvještaji, za slučaj pogrešnog izračuna cijene udjela UCITS fonda i za slučaj povrede ograničenja ulaganja u smislu članka 259. stavka 4. Zakona, moraju sadržavati postupke naknade štete iz članka 110. stavka 5. Zakona.

(9) Društvo za upravljanje prilikom sastavljanja Izvještaja o novčanim tijekovima iz članka 205. stavka 1. točke c) Zakona za UCITS fond može koristiti ili direktnu ili indirektnu metodu.

(10) Društvo za upravljanje dužno je u bilješkama uz godišnje izvještaje UCITS fonda, u smislu ispunjenja obveze iz članka 257. stavka 4. Zakona, objaviti maksimalni postotak naknade za upravljanje koja je zaračunata iz imovine fonda i iz imovine drugog investicijskog fonda u koji je taj fond uložio, za sva ulaganja u udjele ili dionice investicijskih fondova ako su takva ulaganja, na godišnjoj razini, imala udio veći od 20% prosječne godišnje neto vrijednosti imovine UCITS fonda.

(11) Pored izvještaja iz stavka 1. ovoga članka Agencija može od društva za upravljanje zatražiti dodatne podatke, informacije i objašnjenja pojedinih stavki u godišnjim i polugodišnjim izvještajima UCITS fonda.

(12) Društvo za upravljanje dužno je u godišnjem izvješću UCITS fonda, osim informacija koje su propisane Zakonom o računovodstvu, dodatno opisati:

– značajna gospodarska i makroekonomska kretanja u izvještajnom razdoblju, koja su izravno ili neizravno utjecala na poslovanje UCITS fonda, odnosno njihov utjecaj na kretanje neto vrijednosti imovine UCITS fonda i pojedine klase imovine, uključujući i izloženost UCITS fonda značajnim rizicima,

– poduzete mjere i aktivnosti u svrhu provođenja investicijske politike i donošenje investicijskih odluka u odnosu na tržišna, gospodarska i makroekonomska kretanja te aktivnosti poduzete u svrhu upravljanja izloženošću prema značajnim rizicima.

– ostvareni efekti i rezultati primijenjenih mjera i aktivnosti iz prethodne alineje.

POKAZATELJ UKUPNIH TROŠKOVA

Članak 4.

(1) Pokazatelj ukupnih troškova, koji se iskazuje u Izvještaju o posebnim pokazateljima UCITS fonda, računa se na način da se zbroj ukupnih troškova iz članka 247. stavka 2. i članka 248. stavka 2. Zakona, osim troškova iz točaka 2. i 7, podijeli sa prosječnom godišnjom neto imovinom UCITS fonda i pomnoži sa 100.

(2) Naknada i troškovi plativi depozitaru iz članka 248. stavak 2. točka 1. Zakona obuhvaća naknade koje se plaćaju depozitaru s osnove obavljanja poslova depozitara iz članka 218. Zakona.

(3) Troškovi, provizije ili pristojbe vezane uz stjecanje ili prodaju imovine iz članka 248. stavka 2. točke 2. Zakona odnose se na troškove, bez obzira plative depozitaru ili drugom subjektu, koji su nastali isključivo zbog stjecanja ili prodaje imovine UCITS fonda, i koji mogu uključivati, ali nisu ograničeni na provizije i naknade investicijskom društvu, burzi, klirinškom društvu, skrbniku, troškovi platnog prometa i sl.

(4) Društvo za upravljanje dužno je periodički, a najmanje jednom kvartalno, pratiti kretanje pokazatelja ukupnih troškova na godišnjoj razini.

(5) Društvo za upravljanje je na temelju podataka o praćenju kretanja pokazatelja ukupnih troškova bez odgode dužno poduzimati mjere koje će osigurati postupanje u skladu s člankom 251. Zakona.

(6) Mjere iz stavka 5. ovoga članka društvo za upravljanje je dužno poduzimati isključivo unutar godine za koju se pokazatelj ukupnih troškova izračunava.

(7) Društvo za upravljanje je prilikom poduzimanja mjera iz stavka 5. ovoga članka dužno nastojati osigurati jednak tretman svih ulagatelja u UCITS fond, na razini cijele godine.

IZVJEŠTAVANJE O KLASAMA UDJELA UCITS FONDA

Članak 5.

(1) Ako udjeli u UCITS fondu daju različita prava njihovim imateljima (klase udjela) u skladu s člankom 104. Zakona, društvo za upravljanje dužno je za svaku klasu udjela UCITS fonda u bilješkama uz godišnje i polugodišnje izvještaje iskazati:

– pojedinosti vezano uz prava koja daje svaka klasa udjela UCITS fonda,

– broj izdanih udjela po pojedinim klasama udjela UCITS fonda za datum sastavljanja godišnjih i polugodišnjih izvještaja te za datum prethodne poslovne godine,

– cijenu udjela po pojedinoj klasi udjela UCITS fonda za datum sastavljanja godišnjih i polugodišnjih izvještaja te za datum prethodne poslovne godine u slučaju kada prava iz pojedine klase udjela rezultiraju različitom cijenom udjela,

– isplaćenu dobit po pojedinim klasama udjela UCITS fonda za godišnje i polugodišnje izvještajno razdoblje te za prethodno godišnje i polugodišnje izvještajno razdoblje.

(2) Ako prava iz pojedine klase udjela rezultiraju različitom cijenom udjela UCITS fonda društvo za upravljanje u Izvještaju o financijskom položaju UCITS fonda ne iskazuje podatke na pozicijama Neto imovina fonda, Broj izdanih udjela i Cijena udjela UCITS fonda.

(3) Dodatne izvještaje iz članka 6. stavka 1. alineja 3. i 4. ovoga Pravilnika društvo za upravljanje dužno je sastaviti za svaku pojedinu klasu udjela UCITS fonda.

DODATNI IZVJEŠTAJI UCITS FONDA

Članak 6.

(1) Dodatni izvještaji UCITS fonda su:

– izvještaj o realiziranim dobicima (gubicima) od prodaje financijskih instrumenata UCITS fonda, čiji je sadržaj propisan Prilogom 3 ovoga Pravilnika,

– izvještaj o nerealiziranim dobicima (gubicima) i umanjenju imovine UCITS fonda, čiji je sadržaj propisan Prilogom 4 ovoga Pravilnika,

– izvješće o udjelničarima UCITS fonda, čiji je sadržaj propisan Prilogom 5 ovoga Pravilnika,

– izvješće o prvih 10 ulagatelja UCITS fonda, čiji je sadržaj propisan Prilogom 6 ovoga Pravilnika te

– statistička izvješća.

(2) Društvo za upravljanje dužno je za UCITS fond kojim upravlja sastaviti dodatne izvještaje iz stavka 1. alineje 1. i 2. ovoga članka za razdoblje poslovne godine i za razdoblje prvih šest mjeseci poslovne godine.

(3) Društvo za upravljanje dužno je za UCITS fond kojim upravlja sastaviti dodatne izvještaje iz stavka 1. alineje 3. i 4. ovoga članka sa stanjem na 31. ožujka, 30. lipnja, 30. rujna i 31. prosinca.

(4) Statistička izvješća iz stavka 1. alineje 5. ovoga članka su izvješća o radu UCITS fondova čiji sadržaj, oblik i rokove dostave, ovisno o potrebi istraživanja/analize sustava nebankarskih financijskih usluga, izvještavanja javnosti i korisnika usluga te razmjene informacija s drugim nadzornim tijelima i/ili institucijama nadležnim za statistiku ili javni nadzor, kreira Agencija.

(5) Iznimno od stavka 4. ovoga članka, Agencija ne dovodeći u pitanje načela nadležnosti, tajnosti i zaštitite podataka, može prihvatiti statističke upitnike, odnosno način prikupljanja podataka kreirane od strane drugih nadzornih tijela i/ili institucija nadležnih za statistiku.

(6) Izvješća iz stavka 4. ovoga članka društvo za upravljanje dužno je sastavljati i dostavljati na način i u rokovima prema zahtjevu Agencije.

ROKOVI I NAČIN DOSTAVE

Članak 7.

(1) Polugodišnji izvještaji UCITS fonda iz članka 3. stavka 1. ovoga Pravilnika i dodatni izvještaji iz članka 6. stavka 1. alineje 1. i 2. ovoga Pravilnika koji se sastavljaju za razdoblje prvih šest mjeseci poslovne godine, dostavljaju se Agenciji u roku od 2 mjeseca od završetka prvih šest mjeseci poslovne godine.

(2) Revidirani godišnji izvještaji UCITS fonda iz članka 3. stavka 1. ovoga Pravilnika i dodatni izvještaji iz članka 6. stavka 1. alineje 1. i 2. ovoga Pravilnika koji se sastavljaju za poslovnu godinu, dostavljaju se Agenciji u roku od 4 mjeseca od završetka poslovne godine.

(3) Rok za dostavu dodatnih izvještaja iz članka 6. stavka 1. alineje 3. i 4. ovoga Pravilnika je mjesec dana od proteka izvještajnog datuma iz članka 6. stavka 3. ovoga Pravilnika.

Članak 8.

(1) Društvo za upravljanje dužno je za UCITS fond kojim upravlja dostaviti Agenciji izvještaje iz članka 3. stavka 1. i članka 6. stavka 1. alineja 1., 2., 3. i 4. ovoga Pravilnika u elektroničkom obliku na način definiran tehničkom uputom Agencije, potpisani naprednim elektroničkim potpisom.

(2) Društvo za upravljanje dužno je za UCITS fond kojim upravlja godišnje izvještaje iz članka 3. stavka 1. ovoga Pravilnika, zajedno s revizorskim izvješćem o obavljenoj reviziji godišnjih izvještaja i godišnjim izvješćem UCITS fonda, dostaviti na način i u skladu s Tehničkom uputom za korištenje servisa unosa WEB obrazaca i dostavu dokumentacije u elektroničkom obliku i Uputom za popunjavanje WEB obrazaca za fondove: UCITS, AIF, OMF i DMF.

(3) Smatra se da je društvo za upravljanje dostavilo izvještaje iz stavaka 1. i 2. ovoga članka u trenutku kada je izvještaj prihvaćen na poslužitelju Agencije za zaprimanje izvještaja.

(4) U opravdanim slučajevima tehničke nemogućnosti dostave ili dostave koja nije pravilno izvršena (pr. kvar na sustavu, nemogućnost čitanja zaprimljene dokumentacije i sl.) na način propisan stavcima 1. i 2. ovoga članka, društvo za upravljanje dužno je dokumentaciju dostaviti u pisanom obliku, neposredno ili poštom u svrhu pravodobnog izvješćivanja. Društvo za upravljanje dužno je dostaviti dokumentaciju na način propisan stavcima 1. i 2. ovoga članka čim prestanu razlozi nemogućnosti takve dostave, a najkasnije u roku od 8 dana od prestanka okolnosti koje su prouzročile tehničku nemogućnost takve dostave.

(5) Osim izvještaja propisanih člancima 3., 5. i 6. ovoga Pravilnika, društvo za upravljanje dužno je dostaviti na zahtjev Agencije i drugu dokumentaciju ili podatke za potrebe nadzora ili za obavljanje drugih poslova iz nadležnosti i djelokruga Agencije u vezi s poslovanjem UCITS fonda, na način kako je propisano odredbama ovoga članka i u roku određenom u zahtjevu.

(6) Agencija može, u slučaju potrebe, zatražiti od društva za upravljanje dostavu određene dokumentacije propisane ovim Pravilnikom i u izvorniku ili ovjerenoj preslici, neovisno o izvršenoj dostavi u elektroničkom obliku.

OBJAVA FINANCIJSKIH IZVJEŠTAJA

Članak 9.

(1) Društvo za upravljanje dužno je je za UCITS fond objaviti revidirane godišnje izvještaje(zajedno s revizorskim izvješćem o obavljenoj reviziji godišnjih izvještaja i godišnjim izvješćem UCITS fonda) i polugodišnje izvještaje iz članka 3. stavka 1. ovoga Pravilnika, na svojim internetskim stranicama u rokovima istovjetnim rokovima iz članka 7. stavaka 1. i 2. ovoga Pravilnika.

(2) Društvo za upravljanje dužno je na svojim internetskim stranicama imati objavljene polugodišnje izvještaje i revidirane godišnje izvještaje iz stavka 1. ovoga članka najmanje za zadnjih 5 poslovnih godina ili od početka osnivanja UCITS fonda ako UCITS fond posluje kraće od 5 godina.

Članak 10.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«, a prvi put se primjenjuje na polugodišnje izvještaje i dodatne izvještaje sa stanjem na dan 30. lipnja 2018. godine.

Članak 11.

Danom početka primjene ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o strukturi i sadržaju godišnjih i polugodišnjih izvještaja i drugih izvještaja UCITS fonda (»Narodne novine« br. 41/17).

Klasa: 011-02-17-02-18

Urbroj: 326-01-440-17-1

Zagreb, 20. listopada 2017.

Predsjednik

Upravnog vijeća

Petar-Pierre Matek, v. r.

PRILOG 1.

KONTNI PLAN UCITS FONDOVA

1 Novčana sredstva i potraživanja

10 – Novčana sredstva

11 – Potraživanja s osnove prodaje prenosivih vrijednosnih papira i instrumenata tržišta novca

12 – Potraživanja s osnove prodaje ostalih financijskih instrumenata

13 – Potraživanja s osnove dividendi, novčanih depozita i otplata obveznica

14 – Potraživanja s osnove danih predujmova

15 – Potraživanja od društva za upravljanje

16 – Potraživanja od depozitara

17 – Ostala imovina UCITS fonda

18 – Potraživanja po stečenoj kamati

2 Obveze fonda

20 – Obveze s osnove ulaganja u financijske instrumente

21 – Financijske obveze koje se vrednuju po fer vrijednosti

22 – Financijske obveze koje se vrednuju po amortiziranom trošku

23 – Obveze prema društvu za upravljanje

24 – Obveze prema depozitaru

25 – Obveze s osnove dozvoljenih troškova UCITS fonda

26 – Obveze prema imateljima udjela

27 – Ostale obveze UCITS fonda

28 – Obveze po obračunatoj kamati

3 Financijska imovina po fer vrijednosti kroz račun dobiti i gubitka

30 – Prenosivi vrijednosni papiri i usklađenje vrijednosti

34 – Izvedenice i usklađenje vrijednosti

35 – Instrumenti tržišta novca i usklađenje vrijednosti

36 – Udjeli otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom i usklađenje vrijednosti

37 – Ulaganja u depozite i usklađenje vrijednosti

39 – Ostali financijski instrumenti i usklađenje vrijednosti

4 Financijska imovina po fer vrijednosti kroz ostalu sveobuhvatnu dobit

40 – Prenosivi vrijednosni papiri i usklađenje vrijednosti

5 Financijska imovina po amortiziranom trošku

50 – Prenosivi vrijednosni papiri i usklađenje vrijednosti

51 – Instrumenti tržišta novca i usklađenje vrijednosti

52 – Ulaganja u depozite i usklađenje vrijednosti

55 – Ostala financijska imovina koja se vrednuje po amortiziranom trošku

6 Rashodi

60 – Negativne tečajne razlike

60x – Negativne tečajne razlike financijskih instrumenata po fer vrijednosti kroz račun dobiti i gubitka

61 – Rashodi s osnove odnosa s društvom za upravljanje

62 – Nerealizirani gubici – svođenje na fer vrijednost

63 – Realizirani gubici od prodaje financijskih instrumenata

63x – Realizirani gubici od prodaje financijskih instrumenata koji se vrednuju po fer vrijednosti

63y – Realizirani gubici od prodaje financijskih instrumenata koji se vrednuju po amortiziranom trošku

64 – Umanjenje imovine

64x – Gubici od umanjenja vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

64y – Umanjenje ostale imovine

65 – Naknada depozitaru

66 – Transakcijski troškovi

67 – Rashodi od kamata

68 – Ostali rashodi s osnova ulaganja u financijske instrumente

69 – Ostali dozvoljeni troškovi UCITS fonda

7 Prihodi

70 – Prihodi od kamata

71 – Pozitivne tečajne razlike

71x – Pozitivne tečajne razlike financijskih instrumenata po fer vrijednosti kroz račun dobiti i gubitka

72 – Nerealizirani dobici – svođenje na fer vrijednost

73 – Realizirani dobici od prodaje financijskih instrumenata

73x – Realizirani dobici od prodaje financijskih instrumenata koji se vrednuju po fer vrijednosti

73y – Realizirani dobici od prodaje financijskih instrumenata koji se vrednuju po amortiziranom trošku

74 – Prihodi od dividendi

75 – Ostali prihodi

76 – Dobit od ukidanja rezervacija umanjenja vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

79 – Razlika prihoda i rashoda

9 Obveze prema izvorima imovine (udjela) i revalorizacijske rezerve UCITS fonda

90 – Izdani/otkupljeni udjeli UCITS fonda

94 – Dobit/gubitak tekuće poslovne godine

95 – Zadržana dobit/gubitak iz prethodnih razdoblja

96 – Rezerve fer vrijednosti

96x – Dobici/gubici financijske imovine – svođenje na fer vrijednost

96y – Dobici/gubici od umanjenja vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

96z – Revalorizacijske rezerve računovodstva zaštite

990-994 – Aktivna izvanbilančna evidencija

995-999 – Pasivna izvanbilančna evidencija

PRILOG 2.

GODIŠNJI I POLUGODIŠNJI IZVJEŠTAJI UCITS FONDA

Obrazac IFP

IZVJEŠTAJ O FINANCIJSKOM POLOŽAJU

Naziv UCITS fonda: ______________________________________

OIB UCITS fonda: _______________________________________

Naziv društva za upravljanje: _______________________________

Izvještajno razdoblje: _____________________________________

(u kunama)

 

Konta skupine

Pozicija

AOP

Zadnji dan

Prethodne poslovne godine

Na izvještajni datum tekućeg razdoblja

 

Imovina fonda

 

 

 

10

Novčana sredstva

1

 

 

37 + 52 + 18*

Depoziti kod kreditnih institucija

2

 

 

55 + 18*

Repo ugovor i slični ugovori o kupnji i ponovnoj prodaji vrijednosnih papira

3

 

 

 

Prenosivi vrijednosni papiri:

(∑ AOP5 + AOP10)

4

 

 

30 + 40 + 18*

– koji se vrednuju po fer vrijednosti

(∑ od AOP6 do AOP9)

5

 

 

 

a) kojima se trguje na uređenom tržištu

6

 

 

 

b) kojima se trguje na drugom uređenom tržištu

7

 

 

 

c) nedavno izdani kojima je prospektom predviđeno uvrštenje

8

 

 

 

d) neuvršteni

9

 

 

50 + 18*

– koji se vrednuju po amortiziranom trošku

10

 

 

35 + 51

Instrumenti tržišta novca

11

 

 

36

Udjeli otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom

12

 

 

34

Izvedenice

13

 

 

39 + + 55

Ostala financijska imovina

14

 

 

raz 1

(osim kt 10)

Ostala imovina

15

 

 

 

Ukupna imovina

(AOP1 + AOP2 + AOP3 + AOP4 + AOP11 + AOP12 +

AOP13 + AOP14 + AOP15)

16

 

 

990-994

Izvanbilančna evidencija aktiva

17

 

 

20

Obveze s osnove ulaganja u financijske instrumente

18

 

 

21 + 28*

Financijske obveze koje se vrednuju po fer vrijednosti

19

 

 

22 + 28*

Financijske obveze koje se vrednuju po amortiziranom trošku

20

 

 

23

Obveze prema društvu za upravljanje

21

 

 

24

Obveze prema depozitaru

22

 

 

26

Obveze prema imateljima udjela

23

 

 

25 + 27 + 28*

Ostale obveze UCITS fonda

24

 

 

 

Ukupno obveze (∑ od AOP18 do AOP24)

25

 

 

 

Neto imovina fonda** (AOP16-AOP25)

26

 

 

 

Broj izdanih udjela**

27

 

 

 

Neto imovina po udjelu** (AOP26/AOP27)

28

 

 

90

Izdani/otkupljeni udjeli UCITS fonda

29

 

 

94

Dobit/gubitak tekuće poslovne godine

30

 

 

95

Zadržana dobit/gubitak iz prethodnih razdoblja

31

 

 

96

Rezerve fer vrijednosti

(AOP33 + AOP34)

32

 

 

96x + 96y

– fer vrijednost financijske imovine

33

 

 

96z

– učinkoviti dio računovodstva zaštite

34

 

 

 

Ukupno obveze prema izvorima imovine

(Σ od AOP29 do AOP32)

35

 

 

995-999

Izvanbilančna evidencija pasiva

36

 

 

 

 

 

* obračunata kamata po financijskom instrumentu

** ako prava iz pojedine klase udjela rezultiraju različitom cijenom udjela UCITS fonda ne iskazuju se podaci na poziciji, odnosno iskazuju se za svaku klasu udjela UCITS fonda pojedinačno u Bilješkama uz financijske izvještaje

Obrazac ISD

IZVJEŠTAJ O SVEOBUHVATNOJ DOBITI

Naziv UCITS fonda: ______________________________________

OIB UCITS fonda: _______________________________________

Izvještajno razdoblje: _____________________________________

(u kunama)

 

Konta skupine

Pozicija

AOP

Isto razdoblje prethodne godine

Tekuće razdoblje

 

Neto realizirani dobici (gubici) financijskih instrumenata

(AOP 38 – AOP39)

37

 

 

73

Realizirani dobici od financijskih instrumenata

38

 

 

63

Realizirani gubici od financijskih instrumenata

39

 

 

 

Neto nerealizirani dobici (gubici) financijskih instrumenata po fer vrijednosti kroz račun dobiti i gubitka

(AOP 41 – AOP 42)

40

 

 

72-62

Neto nerealizirani dobici (gubici) financijskih instrumenata po fer vrijednosti kroz račun dobiti i gubitka (svođenje na fer vrijednost)

41

 

 

71x-60x

Neto tečajne razlike financijskih instrumenata po fer vrijednosti kroz račun dobiti i gubitka

42

 

 

 

Ostali prihodi

(Σ od AOP44 do AOP47)

43

 

 

70

Prihodi od kamata

44

 

 

71 (osim 71x)

Pozitivne tečajne razlike

45

 

 

74 + 75

Prihodi od dividendi i ostali prihodi

46

 

 

76

Dobit od ukidanja rezervacija za umanjenje vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

47

 

 

 

Ostali financijski rashodi

(Σ od AOP49 do AOP52)

48

 

 

67

Rashodi od kamata

49

 

 

60 (osim 60x)

Negativne tečajne razlike

50

 

 

64x

Gubici od umanjenja vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

51

 

 

68

Ostali rashodi s osnova ulaganja u financijske instrumente

52

 

 

 

Ostali rashodi

(Σ od AOP54 do AOP58)

53

 

 

61

Rashodi s osnova odnosa s društvom za upravljanje

54

 

 

65

Naknada depozitaru

55

 

 

66

Transakcijski troškovi

56

 

 

64y

Umanjenje ostale imovine

57

 

 

69

Ostali dozvoljeni troškovi UCITS fonda

58

 

 

 

Dobit ili gubitak

(AOP37 + AOP40 + AOP43-AOP48-AOP53)

59

 

 

 

Ostala sveobuhvatna dobit

(AOP 61 + AOP62 + AOP65)

60

 

 

 

Promjena fer vrijednosti vlasničkih instrumenata

61

 

 

 

Promjena revalorizacijskih rezervi:

dužnički vrijednosni papiri

(AOP63 + AOP64)

62

 

 

 

– nerealizirani dobici/gubici

63

 

 

 

– preneseno u račun dobiti i gubitka (reklasifikacijske usklade)

64

 

 

 

Promjena revalorizacijskih rezervi: računovodstvo zaštite (učinkoviti dio)

(AOP66 + AOP67)

65

 

 

 

– dobici/gubici

66

 

 

 

– preneseno u račun dobiti i gubitka (reklasifikacijske usklade)

67

 

 

 

Ukupna sveobuhvatna dobit

(AOP59 + AOP60)

68

 

 

 

 

 

Obrazac INTd

IZVJEŠTAJ O NOVČANIM TOKOVIMA (direktna metoda)

Naziv UCITS fonda: ______________________________________

OIB UCITS fonda: _______________________________________

Izvještajno razdoblje: _____________________________________

(u kunama)

 

Pozicija

Oznaka pozicije

Isto razdoblje prethodne godine

Tekuće razdoblje

Novčani tokovi iz poslovnih aktivnosti

(Σ od AOP70 do AOP87)

69

 

 

Primici od prodaje prenosivih vrijednosnih papira

70

 

 

Izdaci od kupnje prenosivih vrijednosnih papira

71

 

 

Primici od prodaje instrumenata tržišta novca

72

 

 

Izdaci od kupnje instrumenata tržišta novca

73

 

 

Primici od prodaje udjela UCITS fondova

74

 

 

Izdaci od kupnje udjela UCITS fondova

75

 

 

Primici od ulaganja u izvedenice

76

 

 

Izdaci od ulaganja u izvedenice

77

 

 

Primici od dividendi

78

 

 

Primici od kamata

79

 

 

Izdaci za kamate

80

 

 

Primici po depozitima, repo ugovorima i sličnim ugovorima o prodaji i ponovnoj kupnji

81

 

 

Izdaci po depozitima, repo ugovorima i sličnim ugovorima o kupnji i ponovnoj prodaji

82

 

 

Izdaci od naknada za upravljanje

83

 

 

Izdaci za naknade depozitaru

84

 

 

Izdaci za transakcijske troškove i ostale dozvoljene troškove UCITS fonda

85

 

 

Ostali primici iz poslovnih aktivnosti

86

 

 

Ostali izdaci iz poslovnih aktivnosti

87

 

 

Novčani tokovi iz financijskih aktivnosti

(Σ od AOP89 do AOP93)

88

 

 

Primici od izdavanja udjela

89

 

 

Izdaci od otkupa udjela

90

 

 

Isplate imateljima udjela iz ostvarene dobiti

91

 

 

Ostali primici iz financijskih aktivnosti

92

 

 

Ostali izdaci iz financijskih aktivnosti

93

 

 

Efekti promjene tečaja stranih valuta

94

 

 

Neto povećanje (smanjenje) novčanih sredstava

(AOP69 + AOP88 + AOP94)

95

 

 

Novac na početku razdoblja

96

 

 

Novac na kraju razdoblja

(AOP95 + AOP96)

97

 

 

 

 

Obrazac INTi

IZVJEŠTAJ O NOVČANIM TOKOVIMA (indirektna metoda)

Naziv UCITS fonda: ______________________________________

OIB UCITS fonda: _______________________________________

Izvještajno razdoblje: _____________________________________

(u kunama)

 

Pozicija

AOP

Isto razdoblje prethodne godine

Tekuće razdoblje

Novčani tokovima iz poslovnih aktivnosti

(Σ od AOP99 do AOP118)

98

 

 

Dobit ili gubitak

99

 

 

Dobici/gubici od ulaganja u financijske instrumente

100

 

 

Neto rezultat od umanjenja vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

101

 

 

Prihodi od kamata

102

 

 

Rashodi od kamata

103

 

 

Prihodi od dividendi

104

 

 

Ispravak vrijednosti potraživanja i sl. otpisi

105

 

 

Povećanje (smanjenje) ulaganja u prenosive vrijednosne papire

106

 

 

Povećanje (smanjenje) ulaganja u instrumente tržišta novca

107

 

 

Povećanje (smanjenje) ulaganja u udjele UCITS fondova

108

 

 

Povećanje (smanjenje) ulaganja u izvedenice

109

 

 

Primici od kamata

110

 

 

Izdaci od kamata

111

 

 

Primici od dividendi

112

 

 

Povećanje (smanjenje) ostale financijske imovine

113

 

 

Povećanje (smanjenje) ostale imovine

114

 

 

Povećanje (smanjenje) obveze s osnove ulaganja u financijske instrumente

115

 

 

Povećanje (smanjenje) financijskih obveza

116

 

 

Povećanje (smanjenje) obveza prema društvu za upravljanje i depozitaru

117

 

 

Povećanje (smanjenje) ostalih obveza iz poslovnih aktivnosti

118

 

 

Novčani tokovima iz financijskih aktivnosti

(Σ od AOP120 do AOP124)

119

 

 

Primici od izdavanja udjela

120

 

 

Izdaci od otkupa udjela

121

 

 

Isplate imateljima udjela iz ostvarene dobiti

122

 

 

Ostali primici iz financijskih aktivnosti

123

 

 

Ostali izdaci iz financijskih aktivnosti

124

 

 

Neto povećanje (smanjenje) novčanih sredstava

(AOP98 + AOP119 + AOP125)

125

 

 

Novac na početku razdoblja

126

 

 

Novac na kraju razdoblja

(AOP125 + AOP126)

127

 

 

 

 

Obrazac IPNI

IZVJEŠTAJ O PROMJENAMA U NETO IMOVINI UCITS FONDA

Naziv UCITS fonda: ______________________________________

OIB UCITS fonda: _______________________________________

Izvještajno razdoblje: _____________________________________

(u kunama)

 

Pozicija

AOP

Isto razdoblje prethodne godine

Tekuće razdoblje

Dobit ili gubitak

128

 

 

Ostala sveobuhvatna dobit

129

 

 

Povećanje/smanjenje neto imovine od poslovanja fonda (sveobuhvatna dobit)

(AOP128 + AOP129)

130

 

 

Primici od izdanih udjela UCITS fonda

131

 

 

Izdaci od otkupa udjela UCITS fonda

132

 

 

Ukupno povećanje/smanjenje od transakcija s udjelima UCITS fonda

(AOP131 + AOP132)

133

 

 

Ukupno povećanje/smanjenje neto imovine UCITS fonda

(AOP130 + AOP133)

134

 

 

 

 

 

Obrazac IPPF

IZVJEŠTAJ O POSEBNIM POKAZATELJIMA UCITS FONDA*

Naziv UCITS fonda: ______________________________________

OIB UCITS fonda: _______________________________________

Izvještajno razdoblje: _____________________________________

 

Pozicija

Tekuće razdoblje

Zadnji dan

prethodne (n)

poslovne godine

Zadnji dan

prethodne (n-1) poslovne godine

Zadnji dan

prethodne (n-2)

poslovne godine

Zadnji dan

prethodne (n-3)

poslovne godine

Neto imovina UCITS fonda

 

 

 

 

 

Broj udjela UCITS fonda

 

 

 

 

 

Cijena udjela UCITS fonda

 

 

 

 

 

 

Tekuće razdoblje

Prethodna godina

(n)

Prethodna godina

(n-1)

Prethodna godina

(n-2)

Prethodna godina

(n-3)

Prinos UCITS fonda

 

 

 

 

 

Pokazatelj ukupnih troškova

 

 

 

 

 

Isplaćena dobit po udjelu

 

 

 

 

 

Pravne osobe za posredovanje u trgovanju financijskim instrumentima putem kojih je UCITS fond obavio više od 10% svojih transakcija tijekom tekućeg razdoblja

Pravne osobe za posredovanje u trgovanju financijskim instrumentima

Vrijednost transakcija obavljenih putem pravnih osoba za posredovanje iskazana kao postotak od ukupne vrijednosti svih transakcija fonda u tekućem razdoblju

Provizija plaćena pravnoj osobi za posredovanje iskazana kao postotak ukupne vrijednosti transakcija obavljenih posredstvom te pravne osobe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* za svaku klasu udjela UCITS fonda potrebno je pojedinačno sastaviti izvještaj o posebni pokazateljima UCITS fonda (osim u dijelu iskazivanja informacija o trgovanju) ako prava iz pojedine klase udjela rezultiraju različitom cijenom udjela

 

 

Obrazac IVIF

IZVJEŠTAJ O VREDNOVANJU IMOVINE I OBVEZA UCITS FONDA

Naziv UCITS fonda: ______________________________________

OIB UCITS fonda: _______________________________________

Izvještajno razdoblje: _____________________________________

(u kunama)

 

Metoda vrednovanja

Pozicije

Zadnji dan prethodne poslovne godine

% NAV

Na izvještajni datum tekućeg razdoblja

% NAV

Fer vrijednost

Financijska imovina

 

 

 

 

…….od toga tehnikama procjene

 

 

 

 

Financijske obveze

 

 

 

 

…….od toga tehnikama procjene

 

 

 

 

Amortizirani trošak

Financijska imovina

 

 

 

 

Financijske obveze

 

 

 

 

Ostale metode

Ostala imovina

 

 

 

 

Ostale obveze

 

 

 

 

 

 

Obrazac IB

BILJEŠKE UZ FINANCIJSKE IZVJEŠTAJE

Naziv UCITS fonda: ______________________________________

OIB UCITS fonda: _______________________________________

Izvještajno razdoblje: _____________________________________

Bilješke uz financijske izvještaje (Izvještaj o financijskom položaju, Izvještaj o sveobuhvatnoj dobiti, Izvještaj o novčanim tokovima i Izvještaj o promjenama u neto imovini UCITS fonda) sastavljaju se sukladno odredbama Međunarodnih standarda financijskog izvještavanja (dalje: MSFI) na način da trebaju:

a) pružiti informacije o osnovi za sastavljanje financijskih izvještaja i određenim računovodstvenim politikama primijenjenim u skladu s Međunarodnim računovodstvenim standardom 1 (MRS 1)

b) objaviti informacije prema MSFI-a koje nisu prezentirane u izvještaju o financijskom položaju, izvještaju o sveobuhvatnoj dobiti, izvještaju o novčanim tokovima i izvještaju o promjenama u neto imovini fonda

c) pružiti dodatne informacije koje nisu prezentirane u izvještaju o financijskom položaju, izvještaju o sveobuhvatnoj dobiti, izvještaju o novčanim tokovima i izvještaju o promjenama u neto imovini fonda, ali su važne za razumijevanje bilo kojeg od njih.

 

Datum izvještaja:

Ovlaštena osoba društva za upravljanje:

____________________

______________________________

 

 

PRILOG 3.

IZVJEŠTAJ O REALIZIRANIM DOBICIMA (GUBICIMA) OD PRODAJE FINANCIJSKIH INSTRUMENATA UCITS FONDA

 

Datum prodaje

Vrsta ulaganja

ISIN

Naziv izdavatelja

Oznaka kategorije financijske imovine i obveza prema MSFI 9*

Količina (nominalna vrijednost)

Knjigovodstvena ili fer vrijednost

Prodajna vrijednost

Realizirani dobitak / gubitak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pri čemu Vrsta ulaganja može biti:

1 Prenosivi vlasnički vrijednosni papiri

2 Prenosivi dužnički vrijednosni papiri

3 Instrumenti tržišta novca

4 Udjeli UCITS fondova

5 Udjeli fondova sličnih UCITS fondovima

6 Udjeli / dionice AIF-a

7 Izvedenice

11 Ostala ulaganja

* Oznaka kategorije financijske imovine prema MSFI 9

1 Financijska imovina i financijske obveze po fer vrijednosti kroz račun dobiti i gubitka

2 Financijska imovina i obveze po fer vrijednosti kroz ostalu sveobuhvatnu dobit

3 Financijska imovina i obveze po amortiziranom trošku

PRILOG 4.

IZVJEŠTAJ O NEREALIZIRANIM DOBICIMA (GUBICIMA) FINANCIJSKIH INSTRUMENATA I UMANJENJU VRIJEDNOSTI IMOVINE UCITS FONDA

 

Vrsta ulaganja

ISIN

Naziv izdavatelja ili druga ugovorna strana

Oznaka kategorije financijske imovine i obveza prema MSFI 9

Trošak nabave (nominalna vrijednost) ili početna vrijednost izvještajnog razdoblja

Knjigovodstvena ili fer vrijednost

Nerealizirani dobitak ili gubitak priznat kroz račun dobiti i gubitka (usklađenje fer vrijednosti)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neto tečajne razlike

Amortizacija diskonta ili premije imovine s fiksnim dospijećem

Umanjenje vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

Nerealizirani dobitak ili gubitak priznat kroz ostalu sveobuhvatnu dobit (u izvještajnom razdoblju)

Revalorizacijske rezerve računovodstva zaštite

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pri čemu Vrsta ulaganja može biti:

1 Prenosivi vlasnički vrijednosni papiri

2 Prenosivi dužnički vrijednosni papiri

3 Instrumenti tržišta novca

4 Udjeli UCITS fondova

5 Udjeli fondova sličnih UCITS fondovima

6 Udjeli / dionice AIF-

7 Izvedenice

9 Poslovni udjeli

11 Ostala ulaganja,

* Oznaka kategorije financijske imovine prema MSFI 9

1 Financijska imovina i financijske obveze po fer vrijednost kroz račun dobiti i gubitka

2 Financijska imovina po fer vrijednosti kroz ostalu sveobuhvatnu dobit

3 Financijska imovina i obveze po amortiziranom trošku

PRILOG 5.

IZVJEŠĆE O UDJELNIČARIMA UCITS FONDA

 

Kategorija udjelničara

Broj udjela/dionica – domaći imatelji

Broj udjelničara/dioničara – domaći imatelji

Broj udjela/dionica – strani imatelji

Broj udjelničara/dioničara – strani imatelji

kreditne institucije

 

 

 

 

osiguravajuća društva

 

 

 

 

investicijski fondovi

 

 

 

 

mirovinski fondovi

 

 

 

 

investicijska društva

 

 

 

 

ostali

 

 

 

 

fizičke osobe

 

 

 

 

 

 

 

Ukupni broj udjela

Vrijednost udjela

 

 

 

 

PRILOG 6.

IZVJEŠĆE O PRVIH 10 ULAGATELJA UCITS FONDA

 

Redni broj

Kategorija udjelničara

Udio u NAV-u %

1.

 

 

2.

 

 

3.

 

 

4.

 

 

5.

 

 

6.

 

 

7.

 

 

8.

 

 

9.

 

 

10.

 

 

Ukupno:

 

 

 

Kategorija udjelničara:

1. kreditne institucije

2. osiguravajuća društva

3. investicijski fondovi

4. mirovinski fondovi

5. investicijska društva

6. ostali

7. fizičke osobe

 

 

 

Copyright © Ante Borić