Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Objavljeno u NN 33/09 od 16.03.2009.:

 

HRVATSKI AUTOKLUB

Na temelju članka 206. stavak 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (»Narodne novine«, broj: 67/08., u daljnjem tekstu: Zakon) i članka 18. Pravilnika o stručnom usavršavanju i provjeri stručne osposobljenosti stručnih voditelja autoškola, predavača, instruktora vožnje, ovlaštenih ispitivača i ovlaštenih nadzornika (»Narodne novine«, broj: 148/08.), Upravni odbor Hrvatskog autokluba dana 12. ožujka 2009. godine donio je

 

PRAVILNIK HRVATSKOG AUTOKLUBA O ORGANIZIRANJU I PROVEDBI STRUČNOG USAVRŠAVANJA I PROVJERI STRUČNE OSPOSOBLJENOSTI STRUČNIH VODITELJA AUTOŠKOLA, PREDAVAČA, INSTRUKTORA VOŽNJE, OVLAŠTENIH ISPITIVAČA I OVLAŠTENIH NADZORNIKA

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom Hrvatski autoklub utvrđuje način organiziranja i obavljanja poslova stručnog usavršavanja i provjere stručne osposobljenosti stručnih voditelja autoškola, predavača, instruktora vožnje, ovlaštenih ispitivača iz nastavnih predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila i Upravljanje vozilom (u daljnjem tekstu – ovlaštenih ispitivača) i ovlaštenih nadzornika te utvrđuje dokumentaciju i evidenciju o provedbi stručnog usavršavanja i provjeri stručne osposobljenosti.

Članak 2.

Stručno usavršavanje i provjeru stručne osposobljenosti stručnih voditelja autoškola, predavača, instruktora vožnje, ovlaštenih ispitivača i ovlaštenih nadzornika obavlja Hrvatski autoklub, na temelju Programa stručnog usavršavanja i provjere stručne osposobljenosti stručnih voditelja autoškola, predavača, instruktora vožnje, ovlaštenih ispitivača i ovlaštenih nadzornika (»Narodne novine«, broj: 148/08.).

II. POVJERENSTVA ZA PROVEDBU STRUČNOG USAVRŠAVANJA I PROVJERE STRUČNE OSPOSOBLJENOSTI

Članak 3.

(1) Stručno usavršavanje i provjeru stručne osposobljenosti provode Povjerenstva Hrvatskog autokluba (u daljnjem tekstu: Povjerenstva).

(2) Glavni tajnik Hrvatskog autokluba imenuje rješenjem na rok od dvije godine:

– predsjednike i članove Povjerenstava,

– zamjenike predsjednika Povjerenstava i zamjenike za svakog pojedinog člana Povjerenstava,

– tajnike Povjerenstava.

(3) Rješenjem iz stavka 2. ovoga članka određuju se dužnosti Povjerenstva, uvjeti njegova rada i druga pitanja od značaja za rad Povjerenstava.

Članak 4.

Za predavača na stručnim savjetovanjima i seminarima glavni tajnik Hrvatskog autokluba može imenovati i sveučilišnog profesora ili istaknutog srednjoškolskog nastavnika struke predviđene programom stručnog usavršavanja i provjere stručne osposobljenosti ili osobu s visokom stručnom spremom i najmanje 5 godina radnog iskustva na poslovima obrazovanja ili osposobljavanja u cestovnom prometu.

Članak 5.

Povjerenstva planiraju i utvrđuju za svaku kalendarsku godinu godišnji plan provedbe pojedinog dijela stručnog usavršavanja i provjere stručne osposobljenosti, kojeg odobrava glavni tajnik Hrvatskog autokluba.

Članak 6.

Dužnosti predsjednika pojedinog Povjerenstva su:

– s članovima Povjerenstva utvrđuje rokove za izradu godišnjeg plana,

– skrbi o radu Povjerenstva,

– skrbi o optimalnim stručno-tehničkim uvjetima za uspješnu realizaciju godišnjeg plana,

– usklađuje rad Povjerenstva,

– po potrebi usklađuje rad zamjenika članova Povjerenstva,

– određuje mjesto i vrijeme održavanja dijela stručnog usavršavanja i provjere stručne osposobljenosti prema rokovima iz godišnjeg plana,

– kontrolira ispunjenost uvjeta osoba koje su prijavljene za provjeru stručne osposobljenosti,

– sudjeluje u neposrednoj provedbi stručnog usavršavanja i provjeri stručne osposobljenosti,

– potpisuje knjižicu stručne osposobljenosti.

Članak 7.

Dužnosti člana pojedinog Povjerenstva su:

– s predsjednikom Povjerenstva utvrđuje rokove iz godišnjeg plana,

– obavlja konzultacije i sudjeluje u odabiru teme predavanja za osobu koja se stručno usavršava,

– sudjeluje u određivanju mjesta i vremena održavanja dijela stručnog usavršavanja i provjere stručne osposobljenosti prema rokovima iz godišnjeg plana,

– kontrolira ispunjenost uvjeta osoba koje su prijavljene za provjeru stručne osposobljenosti,

– sudjeluje u neposrednoj provedbi stručnog usavršavanja i provjeri stručne osposobljenosti.

Članak 8.

Dužnosti tajnika/ce ispitnog Povjerenstva su:

– obavlja poslove u vezi s radom Povjerenstava,

– preuzima prijave i potrebnu dokumentaciju od osoba koje su prijavljene za provjeru stručne osposobljenosti,

– provjerava dokumentaciju,

– ostvaruje vezu s osobama koje su se prijavile za provjeru te ih pravodobno i cjelovito izvješćuje o svim pojedinostima u vezi s provjerom stručne osposobljenosti,

– osigurava potrebne uvjete za rad Povjerenstava,

– vode zapisnike,

– u knjižici stručne osposobljenosti upisuje podatke o stručnom usavršavanju i provjeri stručne osposobljenosti,

– izdaje knjižice stručne osposobljenosti,

– vode evidencije izdanih knjižica stručne osposobljenosti,

– vode evidencije o provedbi stručnog usavršavanja i provjere stručne osposobljenosti,

– obavlja i druge poslove u vezi provjere stručne osposobljenosti.

III. STRUČNO USAVRŠAVANJE

Članak 9.

(1) Stručnom voditelju autoškole, predavaču, instruktoru vožnje, ovlaštenom ispitivaču i ovlaštenom nadzorniku Hrvatski autoklub će na njihov zahtjev izdati knjižicu stručne osposobljenosti (u daljnjem tekstu: knjižica).

(2) Uz zahtjev za izdavanje knjižice prilaže se dopuštenje, odnosno potvrda (uvjerenje) o završenom obrazovanju za zanimanje instruktor vožnje, u preslici uz predočenje izvornika.

(3) Hrvatski autoklub će izdati duplikat knjižice iz stavka 1. ovoga članka ako je nestala, izgubljena i sl. U duplikat knjižice bit će upisani i ovjereni samo oni podaci koji se mogu dokazati vjerodostojnim potvrdama i pisanim dokazima.

(4) Hrvatski autoklub će osobi iz stavka 1. ovoga članka, na njezin zahtjev, izdati novu knjižicu za sljedeće četverogodišnje, odnosno dvogodišnje, razdoblje stručnog usavršavanja.

(5) O izdanim knjižicama iz stavka 1., 3. i 4. ovoga članka Hrvatski autoklub vodi evidenciju.

Članak 10.

(1) Stručni voditelj autoškole organizira sastanke stručnih aktiva i vođenje skraćenog zapisnika s popisom nazočnih stručnih djelatnika, vremenom održavanja i temama, kojega svojim potpisom ovjerava i čuva u razdoblju ciklusa stručnog usavršavanja i provjere stručne osposobljenosti.

(2) Stručni voditelj autoškole organizira u autoškoli prisustvovanje satu nastave kod drugog predavača ili instruktora vožnje i svojim potpisom ovjerava potvrdu s podacima o vremenu održavanja, imenu i prezimenu predavača ili instruktora vožnje i nastavnim temama.

(3) Stručna savjetovanja i pripremne seminare Hrvatski autoklub organizira i provodi najmanje dva puta u jednoj kalendarskoj godini, odnosno prema godišnjem planu. O održanim stručnim savjetovanjima i pripremnim seminarima Hrvatski autoklub vodi evidenciju.

(4) Pripremljeno i održano predavanje na savjetovanju ili pripremnom seminaru realizira se u dogovoru s Povjerenstvom iz članka 3. ovoga Pravilnika.

(5) Osoba koja je sudjelovala ili je održala predavanje na znanstveno-stručnom seminaru u zemlji ili inozemstvu, dužna je pribaviti odgovarajući pisani dokaz o tome. Znanstveno-stručno savjetovanje ili znanstveno-stručni seminar podrazumijeva skup koji organizira znanstvena organizacija. Organizator znanstvenih događanja može biti samo znanstvena organizacija koja se nalazi na popisu u Upisniku znanstvenih organizacija sukladno Pravilniku o vrednovanju znanstvenih organizacija (»Narodne novine«, broj:104/08).

(6) Nazočnost i održano predavanje na znanstveno-stručnom skupu u organizaciji znanstvene organizacije Hrvatski autoklub će priznati kao oblik stručnog usavršavanja sukladno propisanim kriterijima.

(7) Na kondicijsko upravljanje vozilom određene kategorije ovlaštene ispitivače i ovlaštene nadzornike upućuje Hrvatski autoklub na temelju rješenja kojeg na prijedlog rukovoditelja Sektora za vozače donosi glavni tajnik Hrvatskog autokluba. Rješenjem se određuju kategorije vozila za koje je potrebno obaviti kondicijsku vožnju te dan, vrijeme i mjesto obavljanja kondicijske vožnje. Kondicijsko upravljanje vozilom za ovlaštene ispitivače organizira i provodi voditelj Regionalnog ispitnog centra, a što evidentira u knjižicu.

(8) Voditelj Regionalnog ispitnog centra omogućit će pojedinom ovlaštenom ispitivaču prisustvovanje provedbi ispita drugog ispitivača iz pojedinog nastavnog predmeta, a što će evidentirati u knjižicu.

(9) Voditelj Službe stručnog nadzora nad radom autoškola rasporedit će pojedinog ovlaštenog nadzornika prisustvovanju obavljanja stručnog nadzora kojeg provodi drugi ovlašteni nadzornik, a što će evidentirati u knjižicu.

(10) Hrvatski autoklub može posebnim planom i programom utvrditi termine za organiziranje stručne radionice u svrhu pripreme ovlaštenih ispitivača za provjeru stručne osposobljenosti. Rad stručnih radionica planira se na temelju Programa stručnog usavršavanja i provjere stručne osposobljenosti ovlaštenih ispitivača u skladu s potrebama provedbe vozačkih ispita. O održanim stručnim radionicama vodi se evidencija s popisom nazočnih ovlaštenih ispitivača.

(11) Hrvatski autoklub na temelju godišnjeg programa rada može uputiti pojedinog ovlaštenog ispitivača ili ovlaštenog nadzornika na znanstveno-stručni seminar u zemlji ili inozemstvu, o čemu se vodi evidencija.

Članak 11.

Voditelji Regionalnih ispitnih centara i Voditelj službe stručnog nadzora nad radom autoškola pravodobno će uskladiti poslove provedbe vozačkih ispita i stručnog nadzora s obvezama ovlaštenih ispitivača i ovlaštenih nadzornika iz članka 10. ovoga Pravilnika.

Članak 12.

Stručna tema predavanja na stručnim savjetovanjima ili pripremnim seminarima koje organizira Hrvatski autoklub, utvrđuje se dogovorno s Povjerenstvom iz članka 3. ovoga Pravilnika. Osoba koja će održati predavanje treba:

– prirediti pisanu pripravu za utvrđenu temu sukladno metodičko-didaktičkim standardima,

– prirediti prezentaciju za utvrđenu temu u PowerPointu, snimljenu na odgovarajući medij (stick, CD, DVD, …),

– obaviti konzultacije s Povjerenstvom,

– održati izlaganje utvrđene teme s raspravom.

IV. PROVJERA STRUČNE OSPOSOBLJENOSTI

Članak 13.

(1) Osoba iz članka 1. ovoga Pravilnika koja je na različitim propisanim oblicima stručnog usavršavanja sakupila najmanje 110 bodova, ne podliježe provjeri stručne osposobljenosti, ali mora Povjerenstvu dostaviti pisane dokaze i knjižicu radi evidentiranja ocjene provjere stručne osposobljenosti.

(2) Osobe iz članka 1. ovoga Pravilnika koje će pristupiti provjeri stručne osposobljenosti tako da preostale bodove sakupe položenim testom znanja, pristupaju ispitu koji će sadržavati 32 pitanja iz programom predviđenih sadržaja pojedinih područja.

(3) Povjerenstvo iz članka 3. ovoga Pravilnika će prirediti test znanja koji će sadržavati određeni broj pitanja iz pojedinog područja ili će test većinu pitanja-sadržaja obuhvaćati iz područja:

– Poznavanja prometnih propisa i sigurnosnih pravila, kao minimalnog temeljnog znanja i

– Metodike poučavanja, odnosno Metodike nastave Upravljanja vozilom za B kategoriju kao temeljnu, s posebnostima za ostale kategorije.

(4) Osoba iz članka 1. ovoga Pravilnika koja po prvi puta pristupa provjeri stručne osposobljenosti dužna je provjeru položiti u roku četiri, odnosno dvije godine, od dana stjecanja uvjeta za rad na određenim poslovima.

(5) Uz ispunjenu prijavu za provjeru stručne osposobljenosti osoba iz članka 1. ovoga Pravilnika mora priložiti knjižicu i ostale dokumente ili pisane dokaze o prikupljenim bodovima.

Članak 14.

(1) Za osobe iz članka 13. stavka 1. ovoga Pravilnika, Povjerenstvo će provjeriti dokaze o sakupljenim bodovima.

(2) Ako Povjerenstvo utvrdi da je osoba iz stavka 1. ovoga članka sakupila propisani broj bodova tijekom stručnog usavršavanja, smatrat će se da je na provjeri zadovoljila. Povjerenstvo će na temelju uvida u ostvareni broj bodova u knjigu evidencije o provedbi provjere stručne osposobljenosti i u knjižicu upisati ocjenu »položio/la«.

Članak 15.

(1) Provjera stručne osposobljenosti testom znanja traje najduže dva nastavna sata, odnosno do 90 minuta.

(2) Test znanja priprema i čuva Povjerenstvo.

(3) Svako pitanje na testu znanja vrednovano je s jednim bodom. Test znanja na kojem je osoba iz članka 1. ovog Pravilnika ostvarila najmanje 75% bodova, Povjerenstvo će ocijeniti ocjenom »položio«.

(4) Iznimno, osobu iz stavka 3. ovoga članka Povjerenstvo će ocijeniti ocjenom »nije položio«, iako je ostvarila najmanje 75% bodova, ako netočno odgovori na pitanje koje se odnosi na propuštanje vozila na raskrižju.

Članak 16.

(1) Stručni voditelj autoškole, predavač ili instruktor vožnje koji će pristupiti provjeri stručne osposobljenosti tako da preostale bodove sakupe održavanjem oglednog nastavnog sata iz pojedinog nastavnog predmeta, temu dogovara i utvrđuje s Povjerenstvom iz članka 3. ovoga Pravilnika. Za provjeru potrebno je:

– predložiti Povjerenstvu za održavanje oglednog nastavnog sata najmanje dvije metodske jedinice iz dvije različite nastavne cjeline okvirnog plana i programa osposobljavanja kandidata za vozače,

– po dogovoru s Povjerenstvom prirediti pisanu pripravu oglednog nastavnog sata za utvrđenu temu sukladno metodičko-didaktičkim standardima,

– prirediti prezentaciju oglednog nastavnog sata za utvrđenu temu u PowerPointu, snimljenu na odgovarajući medij (stick, CD, DVD, …),

– obaviti konzultacije s Povjerenstvom za provjeru stručne osposobljenosti,

– održati ogledni nastavni sat s raspravom, s time što je za predmet Upravljanje vozilom, nakon prezentacije potrebno dodatno u vozilu pokazati praktični dio realizacije nastavnog sata u skraćenom obliku.

(2) Na provjeri stručne osposobljenosti osoba iz stavka 1. ovoga članka Povjerenstvo posebno ocjenjuje znanje, vještinu i kreativnost u izvođenju i prezentaciji oglednog nastavnog sata.

(3) Provjera stručne osposobljenosti održavanjem oglednog nastavnog sata traje jedan nastavni sat, odnosno do 45 minuta.

Članak 17.

Ako stručni voditelj autoškole, predavač ili instruktor vožnje ne pristupi, ili ne položi provjeru stručne osposobljenosti u roku četiri, odnosno dvije godine, ne smije obavljati poslove za koje je ovlaštena, dok ne zadovolji na provjeri. Hrvatski autoklub će o tome obavijestiti predmetnu autoškolu i nadležno ministarstvo.

Članak 18.

(1) Ovlašteni ispitivač koji će pristupiti provjeri stručne osposobljenosti tako da preostale bodove sakupi putem oglednog vozačkog ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom, provodi vozački ispit u nazočnosti Povjerenstva.

(2) Članovi Povjerenstva ocjenjuju postupke i način provedbe vozačkog ispita ovlaštenog ispitivača iz stavka 1. ovoga članka tako da tijekom oglednog vozačkog ispita ocjenjuju:

– uvod u vozački ispit,

– uvid u dokumentaciju vozačkog ispita,

– upute o provedbi ispita,

– način vođenja ispita,

– uočavanje, procjenu, vrednovanje i bilježenje pogrešaka,

– ocjenu ispita s analizom i obrazloženjem,

– odnos prema kandidatu za vozača tijekom provedbe ispita,

(3) Provjera stručne osposobljenosti provedbom vozačkog ispita traje jedan nastavni sat, odnosno do 45 minuta.

Članak 19.

(1) Ovlašteni ispitivač koji će pristupiti provjeri stručne osposobljenosti tako da preostale bodove sakupi izvrsnim upravljanjem vozilom određene kategorije, pristupa ispitu tako da uz nazočnost članova Povjerenstva upravlja vozilom na konkretnoj ispitnoj trasi.

(2) Članovi Povjerenstva ocjenjuju sljedeće elemente upravljanja vozilom:

– ponašanje u prometu,

– vožnju u skladu s načelima sigurne vožnje i eko-vožnje,

– primjenu prometnih propisa i sigurnosnih pravila,

– tehniku upravljanja vozilom.

(3) Provjera stručne osposobljenosti izvrsnim upravljanjem vozilom traje jedan nastavni sat, odnosno do 45 minuta.

Članak 20.

Ovlašteni nadzornik koji će pristupiti provjeri stručne osposobljenosti tako da preostale bodove sakupi oglednom provedbom stručnog nadzora, pristupa ispitu na način da provodi stručni nadzor u autoškoli, odnosno nadzor nad izvođenjem nastave iz pojedinog nastavnog predmeta u nazočnosti Povjerenstva.

Članak 21.

(1) Vrednovanje pojedinih elementa na provjeri stručne osposobljenosti iz članka 16., 18., 19. i 20. ovoga Pravilnika član Povjerenstva ocjenjuje ocjenom: »izvrstan«, »vrlo uspješan«, »uspješan«, »zadovoljava« ili »ne zadovoljava« na temelju čega se donosi konačna ocjena »položio« ili »nije položio«.

(2) Konačnu ocjenu o uspjehu »položio« ili »nije položio« Povjerenstvo donosi jednoglasno, a ako to nije moguće, natpolovičnom većinom.

(3) Ocjene Povjerenstva evidentiraju se i potpisuju u zapisniku.

Članak 22.

(1) Ako se stručnim nadzorom utvrdi da stručni voditelj, predavač ili instruktor vožnje nastavu izvodi nestručno ili da za izvođenje nastave nije stručno osposobljen, mora pristupiti dodatnoj provjeri stručne osposobljenosti i položiti test znanja u roku kojeg odredi Povjerenstvo.

(2) Osoba iz stavka 2. ovoga članka ne može obavljati izvođenje nastave, dok ne položi dodatnu provjeru stručne osposobljenosti.

V. PRIGOVORI I ŽALBE

Članak 23.

(1) Osoba iz članka 1. ovoga Pravilnika ima pravo žalbe protiv odluke predsjednika Povjerenstva o prigovoru na ocjenu prema odredbi članka 14. Pravilnika o stručnom usavršavanju i provjeri stručne osposobljenosti stručnih voditelja autoškola, predavača, instruktora vožnje, ovlaštenih ispitivača i ovlaštenih nadzornika (»Narodne novine«, broj: 148/08.).

(2) Posebno Povjerenstvo za žalbe čini predsjednik i dva člana koji imaju zamjenike.

(3) Povjerenstvo iz stavka 2. ovoga članka rješenjem imenuje glavni tajnik Hrvatskog autokluba ili osoba koju on ovlasti na rok od dvije godine.

(4) Za člana posebnog Povjerenstva može biti imenovana osoba koja ima najmanje preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij prometnog, odgojno-obrazovnog ili pravnog smjera te je stekla odgovarajući naziv u skladu s posebnim propisom ili visoku stručnu spremu odgovarajućeg smjera i najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima obrazovanja ili osposobljavanja u cestovnom prometu ili na poslovima stručnog nadzora ili na poslovima organiziranja i provedbe vozačkih ispita.

VI. FINANCIRANJE

Članak 24.

(1) Hrvatski autoklub podmiruje vlastite troškove organizacije i provedbe stručnog usavršavanja i provjere stručne osposobljenosti osoba iz članka 1. ovoga Pravilnika.

(2) Troškovi iz stavka 1. ovoga članka osiguravaju se iz naknade za vozačke ispite.

(3) Osoba iz članka 1. ovoga Pravilnika koja ne položi iz prvog pokušaja provjeru stručne osposobljenosti samostalno snosi troškove provjere sukladno Odluci o visini naknade za provjeru stručne osposobljenosti koju utvrđuje Upravni odbor Hrvatskog autokluba.

V. EVIDENCIJA I DOKUMENTACIJA

Članak 25.

(1) O stručnom usavršavanju i provjeri stručne osposobljenosti Hrvatski autoklub vodi evidencije o:

1. izdanim knjižicama stručne osposobljenosti,

2. sudjelovanju na stručnim savjetovanjima i seminarima,

3. provjeri stručne osposobljenosti,

4. obavljenoj kondicijskoj vožnji,

5. održanom predavanju na stručnom savjetovanju ili seminaru,

6. nazočnosti provedbi vozačkih ispita drugog ispitivača.

(2) Evidencije iz stavka 1. ovoga članka Hrvatski autoklub vodi u elektroničkom i pisanom obliku i čuva trajno.

(3) Izgled i sadržaj obrazaca evidencije iz stavka 1. ovoga članka tiskan je uz ovaj Pravilnik i čini njegov sastavni dio.

Članak 26.

(1) Dokumentaciju o stručnom usavršavanju i provjeri stručne osposobljenosti čini:

1. Popis nazočnih osoba na savjetovanju ili seminaru,

2. Zapisnik o održanom predavanju na savjetovanju ili seminaru,

3. Potvrda – pregled ostvarenih bodova na nekom od oblika stručnog usavršavanja,

4. Prijava za provjeru stručne osposobljenosti,

5. Riješeni test znanja,

6. Zapisnik o provedbi provjere putem nekoga od oblika provjere stručne osposobljenosti.

(2) Obrasce dokumentacije iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje i tiska Hrvatski autoklub i sastavni su dio ovoga Pravilnika.

(3) Dokumentacija iz stavka 1. ovoga članka čuva se pet godina.

VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 27.

Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o provedbi stručnog usavršavanja i provjeri stručne osposobljenosti djelatnika autoškola i ovlaštenih ispitivača (»Narodne novine«, broj 99/98.), Pravilnik Hrvatskog autokluba o organiziranju i provedbi stručnog usavršavanja i provjeri stručne osposobljenosti stručnih voditelja autoškola, predavača u autoškolama i instruktora vožnje broj 1103/3. od 9. veljače 2005. godine te Pravilnik Hrvatskog autokluba o organiziranju i provedbi stručnog usavršavanja i provjere stručne osposobljenosti ovlaštenih ispitivača broj 1103/4. od 9. veljače 2005. godine

Članak 28.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Broj: 2337/9-9.1.

Zagreb, 12. ožujka 2009.

Predsjednik Ivo Bikić, dipl. iur., v. r.

 

Copyright © Ante Borić