Baza je ažurirana 28.04.2024. 

zaključno sa NN 46/24

Objavljeno u NN 151/08 od 23.12.2008.:

 

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

Na temelju članka 216. stavka 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (»Narodne novine«, broj 67/08) ministar unutarnjih poslova uz suglasnost ministra znanosti, obrazovanja i športa, donosi

 

PRAVILNIK O POSEBNIM UVJETIMA ZA POČETAK OSPOSOBLJAVANJA I UVJETIMA ZA UPRAVLJANJE MOTORNIM VOZILIMA C1 I C KATEGORIJE UČENIKA KOJI SE OBRAZUJU ZA ZANIMANJE VOZAČ MOTORNOG VOZILA U REDOVITOM SREDNJOŠKOLSKOM OBRAZOVANJU

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuju se posebni uvjeti glede dobnih granica za početak osposobljavanja i upravljanja motornim vozilima C1 i C kategorije za učenike koji se obrazuju za zanimanje vozač motornog vozila u srednjim školama za cestovni promet i u strukovnim školama u redovitome srednjoškolskom obrazovanju.

Članak 2.

Učenici koji se školuju za zanimanje vozač motornog vozila u srednjim školama za cestovni promet i strukovnim školama u redovitome srednjoškolskom obrazovanju, u pravilu sa 16 godina starosti, mogu započeti s osposobljavanjem za vozače motornih vozila C1 i C kategorije i upravljati vozilima tih kategorija u sklopu procesa osposobljavanja.

Članak 3.

Osposobljavanje učenika iz pojedinoga nastavnog predmeta provodi se u skladu s odredbama Programa vozačkog ispita i Pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozače, a u sklopu Nastavnog plana i programa za zanimanje vozač motornog vozila u redovitome srednjoškolskom obrazovanju.

Osposobljavanje iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom može započeti nakon što su učenici položili ispit iz nastavnih predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila i Pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći.

Članak 4.

Učenici koji se školuju za zanimanje vozač motornog vozila u srednjim školama za cestovni promet i strukovnim školama u redovitome srednjoškolskom obrazovanju, nakon završenog osposobljavanja iz pojedinoga nastavnog predmeta polažu vozački ispit za C kategoriju vozila.

Osobe iz stavka 1. ovoga članka nakon položenoga vozačkog ispita, završenog školovanja i navršenih 18 godina starosti, dobivaju vozačku dozvolu za upravljanje motornim vozilom B i C1 kategorije, a nakon navršenih 19 godina starosti, dobivaju vozačku dozvolu za upravljanje motornim vozilom C kategorije.

Članak 5.

Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o posebnim uvjetima za početak osposobljavanja i uvjetima za upravljanje motornim vozilima C1 i C kategorije učenika koji se obrazuju za zanimanje vozač motornog vozila u redovitom srednjoškolskom obrazovanju (»Narodne novine«, broj 21/05).

Članak 6.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Broj: 511-01-152-65966/08

Zagreb, 15. prosinca 2008.

Ministar Tomislav Karamarko, v. r.

 

Copyright © Ante Borić