Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Objavljeno u NN 84/16 od 21.09.2016.:

 

HRVATSKA OBRTNIČKA KOMORA

Na temelju članka 24. Statuta Hrvatske obrtničke komore (»Narodne novine« broj 106/2014), a u vezi s člancima 81. i 82. Zakona o obrtu (»Narodne novine« broj 143/13), Skupština Hrvatske obrtničke komore na 3. sjednici održanoj 18. prosinca 2015. godine donijela je

 

ODLUKU O IZMJENAMA I DOPUNAMA STATUTA HRVATSKE OBRTNIČKE KOMORE

Članak 1.

U Statutu Hrvatske obrtničke komore (»Narodne novine« broj 106/2014), u članku 22. stavak 4. mijenja se i glasi:

»(4) Postupak i način izbora tijela udruženja obrtnika, područnih obrtničkih komora i Komore propisuje se Odlukom o raspisivanju i provođenju izbora.«,

u stavku 5. iza točke dodaje se nova rečenica koja glasi:

»Osnova za izračun broja predstavnika u Skupštinu Komore su podaci iz Obrtnog registra sa stanjem na dan 30. rujna godine koja prethodi godini u kojoj se provode izbori.«,

u stavku 6. iza točke dodaje se nova rečenica koja glasi:

»Odluke o kriterijima za provođenje izbora u udruženjima obrtnika i područnim obrtničkim komorama moraju biti usklađene s Odlukom o raspisivanju i provođenju izbora za Skupštinu Komore.«,

stavak 7. mijenja se i glasi:

»(7) U cilju osiguranja jedinstvenog funkcioniranja komorskog sustava izbori, održavanje konstituirajućih sjednica skupština i imenovanja tijela udruženja obrtnika, područnih obrtničkih komora i Komore, moraju se provesti u godini u kojoj ističe njihov mandat, u sljedećim rokovima:

– udruženja obrtnika od 1. travnja do 30. rujna

– područne obrtničke komore od 1. listopada do 20. listopada

– Komora od 21. listopada do 15. studenoga.«,

a iza stavka 7. dodaje se novi stavak 8. koji glasi:

»(8) Izbore za člana tijela kojemu je mandat prestao zbog nespojivosti funkcija iz stavka 2. članka 35. te iz stavka 3. i/ili 4. članka 44., nadležna skupština dužna je provesti u roku od najviše 45 dana nakon izbora na nespojive funkcije.«.

Članak 2.

U članku 24. stavku 1. u podstavku 7. iza riječi »Komore« dodaju se riječi »i Poslovnik o održavanju konstituirajuće sjednice Skupštine Komore«,

iza podstavka 8. dodaje se novi podstavak 9. koji glasi:

»– na prijedlog Upravnog odbora odluku o izboru revizora«,

podstavci 9. do 13. postaju podstavci 10. do 14.,

podstavak 14. koji postaje podstavak 15., mijenja se i glasi:

»– Odluku o raspisivanju i provođenju izbora za tijela udruženja obrtnika, područnih obrtničkih komora i Komore te datumu održavanja konstituirajuće sjednice Skupštine Komore«,

a podstavci 15. do 19. postaju podstavci 16. do 20.

Članak 3.

U članku 32. stavku 1. iza točke 8. dodaje se nova točka 9. koja glasi:

»9. odlučuje o otpisu spornih potraživanja«,

točke 9. i 10. postaju točke 10. i 11.,

točka 11. postaje točka 12., mijenja se i glasi:

»12. donosi Pravilnik o prijemu u dobrovoljno članstvo Komore«,

točka 12. postaje točka 13.,

iza točke 13. koja postaje točka 14. dodaje se nova točka 15. koja glasi:

»15. donosi Odluku o rokovima, postupku i načinu dostave programa rada te financijskih dokumenata i izvješća udruženja obrtnika i područnih obrtničkih komora«,

točka 14. postaje točka 16.,

točka 15. postaje točka 17., mijenja se i glasi:

»17. na prijedlog predsjednika Komore odlučuje o sklapanju ugovora o radu glavnog tajnika Komore«,

a točke 16. do 21. postaju točke 18. do 23.,

točka 22. koja postaje točka 24. mijenja se i glasi:

»24. imenuje i razrješava vještake na Listi vještaka Suda časti Komore«,

a točke 23. do 39. postaju točke 25. do 41.

Članak 4.

U članku 35. stavak 1. mijenja se i glasi:

»(1) Nadzorni odbor Komore ima pet (5) članova, a imenuje ih Skupština Komore iz redova članova Komore, na prijedlog 1/5 članova Skupštine.«,

iza stavka 1. dodaje se novi stavak 2. koji glasi:

»(2) Mandat članova Nadzornog odbora traje četiri godine.«,

stavci 2. i 3. postaju stavci 3. i 4,

a iza stavka 3. koji postaje stavak 4. dodaje se novi stavak 5. koji glasi:

»(5) Predsjednik Nadzornog odbora Komore je ujedno i likvidator Komore.«.

Članak 5.

U članku 44. u stavku 2. iza točke 3. dodaje se nova točka 4. koja glasi:

»4. donosi odluke o prijemu u dobrovoljno članstvo Komore«,

točke 4. do 9. postaju točke 5. do 10.,

točka 10., koja postaje točka 11. mijenja se i glasi:

»11. predlaže Upravnom odboru Komore sklapanje ugovora o radu s glavnim tajnikom Komore«,

a točke 11. do 14. postaju točke 12. do 15.

Članak 6.

U članku 61. iza stavka 3. dodaju se novi stavci 4., 5., 6. i 7. koji glase:

»(4) Udruženje obrtnika ima tajnika.

(5) Tajnik udruženja je radnik u radnom odnosu temeljem ugovora o radu. Ugovor o radu s tajnikom udruženja obrtnika sklapa se na osnovu odluke upravnog odbora udruženja obrtnika, na prijedlog predsjednika udruženja obrtnika.

(6) Uvjeti za zapošljavanje tajnika udruženja obrtnika utvrđuju se statutom udruženja obrtnika, sukladno Pravilniku o kriterijima za sistematizaciju radnih mjesta jedinstvenog komorskog sustava.

(7) Iznimno, Upravni odbor udruženja obrtnika može odlučiti da se za tajnika udruženja obrtnika imenuje osoba iz redova članova udruženja obrtnika.«,

a stavak 4. postaje stavak 8.

Članak 7.

U članku 65. stavak 1. mijenja se i glasi:

»(1) Radi osiguranja zakonitosti funkcioniranja jedinstvenog komorskog sustava, udruženje obrtnika obvezno je dostavljati područnoj obrtničkoj komori program rada, te financijske dokumente i izvještaje sukladno Odluci Upravnog odbora Hrvatske obrtničke komore.«.

Članak 8.

U članku 66. iza stavka 7. dodaju se novi stavci 8. i 9. i 10. koji glase:

»(8) Područna obrtnička komora ima tajnika.

(9) Tajnik područne obrtničke komore je radnik u radnom odnosu temeljem ugovora o radu. Ugovor o radu s tajnikom područne obrtničke komore sklapa se na osnovu odluke upravnog odbora područne obrtničke komore, na prijedlog predsjednika područne obrtničke komore.

(10) Uvjeti za zapošljavanje tajnika područne obrtničke komore utvrđuju se statutom područne obrtničke komore, sukladno Pravilniku o kriterijima za sistematizaciju radnih mjesta jedinstvenog komorskog sustava.«,

a stavak 8. postaje stavak 11.

Članak 9.

Članak 72. mijenja se i glasi:

»(1) Radi osiguranja zakonitosti funkcioniranja jedinstvenog komorskog sustava područna obrtnička komora obvezna je dostavljati Komori program rada te financijske dokumente i izvještaje sukladno Odluci Upravnog odbora Hrvatske obrtničke komore.

(2) Područna obrtnička komora dužna je dostavljati Komori objedinjene dokumente udruženja obrtnika sa svojeg područja koje prikuplja temeljem stavka 1. članka 65. ovog Statuta, u skladu s Odlukom Upravnog odbora Hrvatske obrtničke komore.

(3) Područna obrtnička komora obvezna je dostavljati Komori podatke i druge opće akte koje nadležna tijela područne obrtničke komore donose u području ovlasti koje su s Komore prenesene na područne obrtničke komore.«.

Članak 10.

U članku 96. stavak 1. mijenja se i glasi:

»(1) Glavni tajnik Komore je radnik u radnom odnosu temeljem ugovora o radu. Ugovor o radu s glavnim tajnikom sklapa se na osnovu odluke Upravnog odbora Komore.«.

Članak 11.

Upravni odbor udruženja obrtnika dužan je donijeti odluku o sklapanju ugovora o radu tajnika udruženja obrtnika iz članka 6. ove Odluke o izmjenama i dopunama Statuta Hrvatske obrtničke komore (u daljnjem tekstu: Odluka), a udruženje obrtnika sklopiti ugovor o radu s tajnikom udruženja obrtnika sukladno članku 6. ove Odluke najkasnije u roku od 3 mjeseca od dana stupanja na snagu odluke o izmjenama i dopunama statuta udruženja obrtnika ili u istom roku donijeti odluku o imenovanju za tajnika udruženja osobe iz redova članova.

Iznimno, ugovor o radu tajnika udruženja obrtnika iz članka 6. ove Odluke može se sklopiti s osobom koja ne ispunjava uvjete iz Pravilnika o kriterijima za sistematizaciju radnih mjesta jedinstvenog komorskog sustava ako je zatečena na poslovima tajnika udruženja obrtnika na dan stupanja na snagu ove Odluke.

Članak 12.

Upravni odbor područne obrtničke komore dužan je donijeti odluku o sklapanju ugovora o radu tajnika područne obrtničke komore iz članka 8. ove Odluke, a područna obrtnička komora sklopiti ugovor o radu s tajnikom područne obrtničke komore sukladno članku 8. ove Odluke najkasnije u roku od 3 mjeseca od dana stupanja na snagu odluke o izmjenama i dopunama statuta područne obrtničke komore.

Iznimno, ugovor o radu tajnika područne obrtničke komore iz članka 8. ove Odluke može se sklopiti s osobom koja ne ispunjava uvjete iz Pravilnika o kriterijima za sistematizaciju radnih mjesta jedinstvenog komorskog sustava ako je zatečena na poslovima tajnika područne obrtničke komore na dan stupanja na snagu ove Odluke.

Članak 13.

Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore dužan je donijeti odluku o sklapanju ugovora o radu glavnog tajnika Komore iz članka 10. ove Odluke, a Hrvatska obrtnička komora sklopiti ugovor o radu iz članka 10. ove Odluke s glavnim tajnikom najkasnije u roku od 3 mjeseca od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Članak 14.

Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore donijet će Pravilnik o prijemu u dobrovoljno članstvo Komore u roku od 3 mjeseca od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore donijet će Odluku o rokovima, postupku i načinu dostave programa rada te financijskih dokumenata i izvješća udruženja obrtnika i područnih obrtničkih komora u roku od 3 mjeseca od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Članak 15.

Usklađenost ove Odluke sa Zakonom o obrtu utvrđuje ministarstvo nadležno za obrt nakon čega se Odluka objavljuje u »Narodnim novinama«.

Članak 16.

Udruženja obrtnika i područne obrtničke komore dužni su provesti usklađivanje statuta udruženja obrtnika i područnih obrtničkih komora sa Statutom Hrvatske obrtničke komore i ovom Odlukom u roku od 6 mjeseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Članak 17.

Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Broj: 1-106-7260/3-11-2015

Zagreb, 18. prosinca 2015.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, v. r.

 

Copyright © Ante Borić