Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Objavljeno u NN 120/10 od 27.10.2010.:

 

POVJERENSTVO ZA AZIL

Na temelju članka 18. stavka 1. Zakona o azilu (»Narodne novine« broj 79/07 i 88/10), Povjerenstvo za azil, na sjednici održanoj 13. listopada 2010. godine, donijelo je

 

POSLOVNIK O RADU POVJERENSTVA ZA AZIL

1. UVODNE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Poslovnikom uređuje se način rada i odlučivanja Povjerenstva za azil (u daljnjem tekstu Povjerenstvo).

Članak 2.

Povjerenstvo je neovisno i nepristrano tijelo.

Predsjednik/ica i članovi/ice Povjerenstva su neovisni i nepristrani u svom radu i donošenju odluka.

Članak 3.

Sjedište Povjerenstva je u Zagrebu, Nova cesta 19.

Povjerenstvo zasjeda u svom sjedištu. ali ako tako odluči, može zasjedati i u drugim mjestima u Republici Hrvatskoj.

II. SASTAV POVJERENSTVA

Članak 4.

Povjerenstvo čine predsjednik /ica i pet članova/ice.

Predsjednik/ica i članovi/ice Povjerenstva, između predstavnika sudbene vlasti, većinom glasova biraju zamjenika Povjerenstva

Članak 5.

Predsjednik/ca Povjerenstva:

– predstavlja Povjerenstvo,

– priprema i saziva sjednice i vijeća Povjerenstva.

– određuje sastav vijeća prema propisu o zastupljenosti predstavnik/ca sudbene vlasti i predstavnik/ca državne uprave u vijeću, a u slučaju spriječenosti člana vijeća, određuje drugog člana/icu Povjerenstva za člana tog vijeća,

– upućuje poziv za saslušanje,

– dodjeljuje predmete članovima/icama Povjerenstva u rad,

– potpisuje akte i odluke koje donosi Povjerenstvo,

– obavlja nadzor nad urednim i pravodobnim obavljanjem poslova Povjerenstva i radom članova/ica Povjerenstva,

– obavlja druge poslove propisane Zakonom o azilu i ovim Poslovnikom.

Poslove iz stavka 1. ovoga članka u slučaju odsutnosti ili spriječenosti ili ako je tako određeno ovim Poslovnikom, obavlja zamjenik/ica predsjednika/ice Povjerenstva.

Članak 6.

Administrativne poslove Povjerenstva obavlja administrativni tajnik/ca Povjerenstva. Administrativni tajnik/ca Povjerenstva vodi zapisnik na sjednicama vijeća Povjerenstva, priprema materijale za sjednice vijeća Povjerenstva, te obavlja druge poslove koje mu/joj odredi predsjednik/ica Povjerenstva.

III. NAČIN RADA

Članak 7.

Prispjeli predmeti (žalbe na odluke prvostupanjskog tijela), raspoređuju se u jednakom broju svim članovima/icama Povjerenstva.

Predmeti se po dospijeću raspoređuju prema abecednom redoslijedu članova/ica Povjerenstva.

Članak 8.

Povjerenstvo drugostupanjske odluke donosi na sjednicama, u vijeću sastavljenom od tri člana/ice.

U sastavu vijeća koje rješava u konkretnom predmetu po žalbi mora biti najmanje jedan predstavnik/ca sudbene vlasti, a najviše jedan predstavnik/ca državne uprave. Vijećem predsjedava predsjednikica Povjerenstva ili njegov zamjenik/ica, a u slučaju njihove spriječenosti ili odsutnosti član/ica Povjerenstva koja je izvjestitelj/ica u predmetu.

Predsjednik/ica Povjerenstva, saziva sjednice vijeća pisanim ili usmenim putem, pridržavajući se zakonskih rokova rješavanja predmeta.

IV. IZVJESTITELJ/ICA

Članak 9.

Član/ica Povjerenstva kojem/kojoj je predan predmet u rad je izvjestitelj/ica u tom predmetu.

Izvjestitelj/ica je dužan/na proučiti predmet te na sjednici Povjerenstvo podnijeti izvješće o činjeničnom stanju koje je relevantno za donošenje odluke u predmetu.

V. PRISUTNOST STRANAKA NA SASLUŠANJU

Članak 10.

Vijeće koje odlučuje o predmetu saslušat će stranku prije donošenja odluke.

Na saslušanju može kao stranka sudjelovati i predstavnik/ica Ministarstva unutarnjih poslova.

Poziv za saslušanje strankama se šalje na hrvatskom jeziku, i na jeziku za koji se opravdano pretpostavlja da ga stranka razumije i na kojem jeziku može komunicirati.

U slučaju da stranka ne poznaje jezik na kojem se vodi postupak, osigurat će joj se prevoditelj za jezik za koji se opravdano pretpostavlja da ga stranka razumije i na kojem može komunicirati.

Na saslušanju stranke svi članovi/ice vijeća imaju pravo postavljati pitanja.

Zapisnik o saslušanju potpisuje stranke, član/ica koja je vodila sjednicu vijeća, prevoditelj/ica i zapisničar/ka.

Članak 11.

Na saslušanju stranke pred Povjerenstvom mogu prisustvovati i predstavnici Ureda Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (u daljnjem tekstu UNHCR) u svojstvu promatrača.

VI. VIJEĆANJE I GLASOVANJE

Članak 12.

Nakon saslušanja stranke, a temeljem spisa predmeta, izvjestelj/ica, će podnijeti prijedlog o odluci.

O njezinom prijedlogu članovi vijeća mogu iznijeti svoje primjedbe, stajališta i prijedloge. Članovima/icama vijeća bit će dostupni svi zapisnici, dopisi, podnesci i drugi pisani materijali koji čine spis predmeta.

Članak 13.

Povjerenstvo donosi odluke na sjednici, većinom glasova svih članova/ica vijeća.

Članak 14.

Član/ica vijeća ima pravo na izdvojeno mišljenje o odluci koje je donijelo vijeće. Izdvojeno mišljenje iznosi se na sjednici na kojoj je vijeće donijelo odluku.

Izdvojeno mišljenje u pisanom obliku s obrazloženjem dostavit će se Povjerenstvu u roku od 8 dana od dana iznošenja izdvojenog mišljenja.

Članak 15.

O sjednici vijeća sastavlja se zapisnik.

Zapisnik sjednice vijeća sadrži: popis prisutnih članova/ica vijeća i ostalih osoba na sjednici, osnovne podatke o radu sjednice i provedenoj raspravi, prijedloge o kojima se glasovalo, te rezultat vijećanja i glasovanja koji sadrži izreku odluke, koji je član/ica i kako glasovao/la za odluku u predmetu.

Zapisnik potpisuju svi članovi/ice vijeća.

VII. DRUGOSTUPANJSKA ODLUKA

Članak 16.

Povjerenstvo donosi sljedeće odluke:

• o žalbi protiv rješenja kojim se odbija zahtjev za azil

• o žalbi protiv rješenja kojim se tražitelju azila ukida pravo na smještaj u Prihvatilištu za tražitelje azila

• o žalbi protiv odluke donesene u ubrzanom postupku

• o žalbi protiv rješenja o odbacivanju zahtjeva za azil

• o žalbi protiv rješenja kojim se postupak azila obustavlja

• o žalbi protiv rješenja o prestanku azila

• o žalbi protiv rješenja o poništenju azila

• o žalbi protiv rješenja o prestanku supsidijarne zaštite

• o žalbi protiv rješenja o poništenju supsidijarne zaštite

• o žalbi na odluku donesenu u postupanju prema tražitelju azila na granici ili tranzitnom prostoru

• o žalbi protiv rješenja kojom se uskraćuje privremena zaštita

Povjerenstvo donosi odluke i u svim drugim pravima i zahtjevima stranke propisanim Zakonom o azilu.

Povjerenstvo u drugostupanjskoj odluci odlučuje kada troškove pravne pomoći snosi žalitelj, sukladno članku 34. i članku 47. Zakona o azilu.

Članak 17.

Na postupovne odredbe o radu Povjerenstva koje nisu riješene Zakonom o azilu i ovim Poslovnikom, primjenjivat će se odredbe Zakona o općem upravnom postupku. Predsjednik/ica i članovi/ice Povjerenstva, kao i osobe koje prisustvuju sjednicama vijeća dužni su pridržavati se odredbi Zakona o azilu i propisima kojima se ureduje područje zaštite osobnih podataka.

VIII. SURADNJA S DRUGIM TIJELIMA I INSTITUCIJAMA

Članak 18.

Povjerenstvo će surađivati s drugim tijelima i organizacijama o pitanjima koja se odnose na tražitelje azila, azilante i druge osobe obuhvaćene Zakonom o azilu, uključujući UNHCR.

Sukladno članku 13. stavak 5. Zakona o azilu Povjerenstvo će na pisani zahtjev fizičkih i pravnih osoba dati obavijest iz svog djelokruga.

Povjerenstvo može omogućiti UNHCR-u, nevladinim udrugama, službenim osobama, znanstvenim i javnim djelatnicima pristup informacijama o pojedinačnom predmetu, tijeku postupka i odlukama donesenim u postupku pred Povjerenstvom, uz suglasnost žalitelja.

Na zahtjev Povjerenstva, a za potrebe postupka organizacija navedena u stavku 1. dužne su dostaviti sve raspoložive informacije.

Članak 19.

Članovi/ice Povjerenstva će sudjelovati na stručnim edukacijama i izobrazbama.

IX. JAVNOST DJELOVANJA POVJERENSTVA

Članak 20.

Povjerenstvo o svom radu može samostalno upoznati javnost, a isto može ostvariti i putem nadležnog Ureda za javnost Vlade Republike Hrvatske.

X. IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA

Članak 21.

Povjerenstvo će o svom radu, zapažanjima, ostvarivanju i zaštiti prava tražitelja azila i osobama kojima je odobrena zaštita sukladno Zakonu o azilu, najmanje jednom godišnje podnijeti izvješće Vladi Republike Hrvatske.

Predsjednik/ica Povjerenstva izrađuje nacrt izvješća, koji se dostavlja svim članovima/icama Povjerenstva, te se isti usuglašava i donosi na posebnoj sjednici većinom glasova članova/ica Povjerenstva. Predsjednik Povjerenstva ne sudjeluje u glasanju o usvajanju Izvješća o radu.

XI. ODGOVORNOST

Članak 22.

U slučaju nestručnog i nesavjesnog rada, neprisustvovanja sjednicama vijeća, predsjednik/ica Povjerenstva podnijet će prijedlog Vladi Republike Hrvatske za razrješenje člana/ice Povjerenstva. odnosno za razrješenje predsjednika/ice Povjerenstva podnijet će prijedlog tri člana/ice Povjerenstva.

O prijedlogu za razriješenje član/ice Povjerenstva, predsjednik/ica Povjerenstva upoznaje članove na sjednici Povjerenstva, uz prisustvo i očitovanje člana/ice Povjerenstva čije se razriješenje predlaže. O prijedlogu za razrješenje predsjednika/ice Povjerenstva, članovi/ice Povjerenstva koji su podnijeli prijedlog za razriješenje, upoznaju članove/ice Povjerenstva na sjednici, uz prisustvo i očitovanje predsjednika/ice Povjerenstva.

XII. PEČAT I ŠTAMBILJ POVJERENSTVA

Članak 23.

Povjerenstvo ima pečat okruglog oblika promjera 38 mm, s rednim brojem 1 (jedan), koji se sastoji od grba Republike Hrvatske smještenog u sredini, iznad kojeg su u luku ispisane riječi: »REPUBLIKA HRVATSKA«, a ispod, također u luku riječi: »Povjerenstvo za azil«, dok je iznad toga, a ispod grba ispisana riječ »Zagreb«.

Pečatom Povjerenstva ovjeravaju se sva pismena i sve odluke koje se otpremaju iz Povjerenstva.

Prijemni štambilj Povjerenstva se sastoji od riječi: »REPUBLIKA HRVATSKA«, a ispod »566-POVJERENSTVO ZA AZIL«. Ispod ovih riječi se nalazi kvadrat promjera 70 mm × 270 mm, u kojem se nalaze rubrike: primljeno, klasifikacijska oznaka, urudžbeni broj, organizacijska jedinica, prilog i vrijednost.

Otisak prijemnog štambilja stavlja se na sva pismena koja dolaze Povjerenstvu, a predstavljaju službenu prepisku.

XIV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 24.

Danom stupanja na snagu ovoga Poslovnika prestaje važiti Poslovnik o radu Povjerenstva za azil (»Narodne novine«, broj 76/08).

Ovaj Poslovnik stupa na snagu danom objavljivanja u »Narodnim novinama«.

Klasa: 019-01/10-01/23 Urbroj: 566-10-01 Zagreb: 13. listopada 2010.

Predsjednik Povjerenstva Vanja Pudić, v. r.

 

Copyright © Ante Borić