Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Objavljeno u NN 57/16 od 21.06.2016.:

 

DRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE

Na temelju članka 13. stavka 2. Zakona o sustavu civilne zaštite (»Narodne novine«, br. 82/15), ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje donosi

 

PRAVILNIK O TEHNIČKIM I DRUGIM UVJETIMA KOJE MORAJU ISPUNJAVATI OVLAŠTENE OSOBE ZA ISPITIVANJE ISPRAVNOSTI TEHNIČKIH SREDSTAVA I OPREME CIVILNE ZAŠTITE

Članak 1.

(1) Ovim Pravilnikom propisuju se uvjeti koje moraju ispunjavati pravne osobe i obrtnici za ispitivanje ispravnosti tehničkih sredstava i opreme civilne zaštite (u daljnjem tekstu: ovlaštene osobe), uvjeti za dobivanje ovlasti i zaduženja ovlaštene osobe te uvjeti prestanka važenja isprave o ispravnosti tehničkih sredstava i opreme civilne zaštite.

(2) Tehničkim sredstvima i opremom civilne zaštite u smislu ovog Pravilnika smatraju se materijalna sredstva i oprema (vozila, uređaji, alati i dr. sredstva) koju koriste sudionici i operativne snage u sustavu civilne zaštite, koji se moraju redovito ispitivati.

(3) Popis tehničkih sredstava i opreme civilne zaštite tiskan je u Prilogu 1. ovog Pravilnika i čini njegov sastavni dio.

Članak 2.

(1) Ispitivanje ispravnosti je postupak provjere značajki tehničkih sredstava i opreme civilne zaštite navedenih u tehničkoj specifikaciji radi ocjene njihove ispravnosti.

(2) Tehnička specifikacija označava dokument kojim su propisani tehnički zahtjevi koje tehnička sredstva i oprema civilne zaštite mora ispunjavati.

(3) Tehnička sredstva i oprema civilne zaštite ispituju se najmanje jedanput godišnje.

(4) Za tehnička sredstva i opremu civilne zaštite kojima je ispitivanjem utvrđena ispravnost izdaje se isprava o ispravnosti.

(5) Ispitivanje ispravnosti tehničkih sredstava i opreme civilne zaštite provodi se na zahtjev sudionika i operativnih snaga u sustavu civilne zaštite.

(6) Temeljem jedinstvene evidencije i informacijske baze podataka o materijalnim sredstvima i opremi operativnih snaga sustava civilne zaštite Državna uprava može poticati ispitivanje ispravnosti tehničkih sredstava i opreme civilne zaštite.

Članak 3.

(1) Ispitivanje ispravnosti tehničkih sredstava i opreme civilne zaštite može provoditi pravna osoba ili obrtnik koji su ishodili ovlast Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a koja ispunjava sljedeće uvjete:

– registrirana je za obavljanje djelatnosti kontrole proizvoda, tehničkih provjera i ispitivanja na području Republike Hrvatske, osim ako nije nadležna za poslove ispitivanja opreme i sredstava za civilnu zaštitu prema Zakonu o sustavu civilne zaštite

– ima poslovnik kojim su propisani način, metode i kriteriji provođenja postupka ispitivanja ispravnosti, potrebni kadrovski i tehnički uvjeti te drugi uvjeti potrebni za pravilno provođenje postupka i donošenje ocjene o ispravnosti uključujući popis primijenjenih normi i pravila tehničke prakse

– posjeduje potrebnu ispitnu i mjernu opremu te laboratorijske, skladišne i uredske prostore

– ima zaposlene osobe potrebne struke, znanja i iskustva i

– ispunjava i ostale tehničke i druge uvjete potrebne za pravilno provođenje postupka i donošenje ocjene o ispravnosti.

(2) Državna uprava za zaštitu i spašavanje (u daljnjem tekstu: Državna uprava) objavljuje na svojim web-stranicama Smjernice za izradu poslovnika za ispitivanje ispravnosti tehničkih sredstava i opreme civilne zaštite, kojima se uređuje način, metode i kriteriji provođenja postupka ispitivanja ispravnosti, minimalni potrebni kadrovski i tehnički uvjeti te drugi uvjeti potrebni za pravilno provođenje postupka i donošenje ocjene o ispravnosti, uključujući popis primijenjenih normi i pravila tehničke prakse.

Članak 4.

Zahtjev za dobivanje ovlasti za ispitivanje ispravnosti pojedinog tehničkog sredstva i opreme civilne zaštite i izdavanje isprave o njegovoj ispravnosti podnosi se Državnoj upravi i sadrži:

– naziv podnositelja zahtjeva

– naziv, vrsta i tip tehničkog sredstva i opreme civilne zaštite za koje se zahtjev podnosi

– dokaze o ispunjavanju uvjeta iz čl. 3. st. 1. ovog Pravilnika i

– dokaz o uplaćenoj upravnoj pristojbi.

Članak 5.

(1) Ako su ispunjeni zakonski uvjeti za izdavanje isprave o ispravnosti za tehničko sredstvo i opremu civilne zaštite i uvjeti iz članka 3. stavka 1. ovoga Pravilnika, čelnik Državne uprave, u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva, donosi rješenje kojim pravnoj osobi ili obrtniku daje ovlast za ispitivanje ispravnosti pojedinog tehničkog sredstva i opreme civilne zaštite i izdavanje isprave o njegovoj ispravnosti.

(2) Ako je zahtjev pravne osobe ili obrtnika za izdavanjem suglasnosti neosnovan čelnik Državne uprave donosi rješenje kojim zahtjev odbija.

(3) Protiv rješenja iz stavaka 1. i 2. ovog članka ne može se izjaviti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor.

Članak 6.

Ovlaštena osoba obvezno podnosi Državnoj upravi izvješće o ispitivanju ispravnosti te izdavanju ili ne izdavanju isprave o ispravnosti.

Članak 7.

Izvješće o ispitivanju ispravnosti tehničkog sredstva i opreme civilne zaštite sadrži:

– broj i nadnevak izvješća

– naziv ovlaštene osobe koja je obavila ispitivanje i broj ovlaštenja Državne uprave na temelju kojeg se obavlja ispitivanje

– naziv naručitelja ispitivanja

– naziv, tipsku oznaku, identifikacijsku oznaku i godinu proizvodnje tehničkog sredstva i opreme civilne zaštite

– naziv proizvođača

– popis dokumentacije koja čini tehničku specifikaciju tehničkog sredstva i opreme civilne zaštite, uključujući upute za ugradnju, uporabu i održavanje i jamstvo proizvođača

– obilježja i deklariranu namjenu proizvoda

– popis propisa, normi i pravila tehničke prakse prema kojima je provjera i ispitivanje izvršeno

– rezultate ispitivanja sa zaključkom (ocjenom ispravnosti)

– potpis osoba koje su obavile ispitivanje i

– potpis fizičke osobe ili odgovorne osobe u pravnoj osobi koja je obavila ispitivanje.

Članak 8.

(1) Isprava o ispravnosti tehničkog sredstva i opreme civilne zaštite sadrži:

– broj i nadnevak isprave o ispravnosti

– naziv ovlaštene osobe koja je obavila ispitivanje i broj ovlaštenja Državne uprave na temelju kojeg se obavlja ispitivanje

– naziv naručitelja ispitivanja

– naziv, tipsku oznaku, identifikacijsku oznaku i godinu proizvodnje tehničkog sredstva i opreme civilne zaštite

– naziv proizvođača

– ocjenu ispravnosti

– broj i nadnevak izvješća o ispitivanju i

– potpis odgovorne osobe u pravnoj osobi koja je obavila ispitivanje.

(2) Isprava o ispravnosti tehničkog sredstva i opreme civilne zaštite izdaje se na godinu dana, a prestaje važiti i prije isteka roka od godinu dana ako je došlo do gubitka ispravnosti tehničkog sredstva i opreme civilne zaštite radi kvara, oštećenja ili slično.

Članak 9.

Državna uprava će rješenjem ukinuti ovlaštenje ovlaštenoj osobi ako se utvrdi da više ne ispunjava uvjete propisane ovim Pravilnikom.

Članak 10.

(1) Državna uprava vodi evidenciju ovlaštenih osoba i evidenciju izdanih isprava o ispravnosti tehničkih sredstava i opreme civilne zaštite.

(2) Popis ovlaštenih osoba za ispitivanje tehničkih sredstava i opreme civilne zaštite objavljuje se na web-stranicama Državne uprave.

Članak 11.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 012-02/16-03/02

Urbroj: 543-01-08-01-16-3

Zagreb, 14. lipnja 2016.

Ravnatelj dr. sc. Jadran Perinić, v. r.

PRILOG 1.

POPIS TEHNIČKIH SREDSTAVA I OPREME CIVILNE ZAŠTITE

– vatrogasna vozila za gašenje požara

– posebna vatrogasna vozila za gašenje požara

– vozila za spašavanje s visina

– tehnička vozila

– specijalna vozila

– prijenosne motorne pumpe

– vatrogasne cijevi

– prijenosne vatrogasne ljestve

– penjačka i radna užad

– vatrogasni i drugi penjački opasači

– hidraulički alat

– generatori struje

– sredstva za gašenje požara – pjenila, prahovi, supresanti i retardanti

– zaštitne naprave za disanje

– kompresori za punjenje boca zrakom

– odjeća za zaštitu od opasnih čvrstih, tekućih i plinovitih kemikalija, uključujući i tekuće i čvrste aerosole

– pumpe za pretakanje agresivnih tekućina

– alpinističke sprave

– oprema i sredstva za spašavanje (iz ruševina, iz vode, RKBN)

 

Copyright © Ante Borić