Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

PRESTAO VAŽITI ALI VIDI OVDJE!
Objavljeno u NN 39/16 od 28.04.2016.:

 

HRVATSKA AGENCIJA ZA NADZOR FINANCIJSKIH USLUGA

Na temelju članka 19. stavka 6. Zakona o računovodstvu (»Narodne novine«, broj 78/2015), Uredbe o izmjenama i dopunama zakona o računovodstvu (»Narodne novine«, broj 134/2015) i članka 116. stavka 5. Zakona o tržištu kapitala (»Narodne novine«, broj 88/08, 146/08, 74/09, 54/13, 159/13, 18/15 i 110/15) Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, uz prethodnu suglasnost Ministra financija (klasa: 401-01/16-01/19, urbroj: 513-06-03-16-4 od 21. travnja 2016. godine) i Odbora za standarde financijskog izvještavanja (Odluka od 31. ožujka 2016. godine) u dijelu koji se odnosi na propisanu strukturu i sadržaj godišnjih financijskih izvještaja, na sjednici Upravnog vijeća održanoj 21. travnja 2016. godine donosi

 

PRAVILNIK O STRUKTURI I SADRŽAJU GODIŠNJIH FINANCIJSKIH IZVJEŠTAJA INVESTICIJSKIH DRUŠTAVA

UVODNE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuje se struktura i sadržaj financijskih izvještaja kojima investicijska društva izvještavaju Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga (dalje u tekstu: Agencija) i druge vanjske korisnike o financijskom položaju, financijskoj uspješnosti, novčanim tokovima, te rokovi i način izvještavanja Agencije.

PRAVNA OSNOVA

Članak 2.

(1) Investicijsko društvo dužno je voditi poslovne knjige, sastavljati financijske izvještaje sukladno Zakonu o tržištu kapitala (»Narodne novine«, broj 88/08, 146/08 i 74/09, 54/13, 159/13, 18/15 i 110/15) i propisima kojima se uređuje računovodstvo poduzetnika i primjena standarda financijskog izvještavanja.

(2) Investicijsko društvo dužno je financijske izvještaje za razdoblja tijekom poslovne godine, nerevidirane godišnje financijske izvještaje i revidirane godišnje financijske izvještaje, dostaviti Agenciji sukladno strukturi i sadržaju koji su definirani tehničkom uputom.

(3) Godišnje financijske izvještaje revidirane od strane ovlaštenog revizora investicijsko društvo dužno je također dostaviti i sukladno strukturi i sadržaju koji su definirani na obrascima u Prilogu 1. ovog Pravilnika zajedno s revizorskim izvješćem u pisanom obliku.

(4) Investicijska društva dužna su poslovne događaje evidentirati u svojim poslovnim knjigama koristeći konta najmanje u opsegu koji je jednak propisanom kontnom planu (Prilog 2).

SADRŽAJ FINANCIJSKIH IZVJEŠTAJA

Članak 3.

(1) Financijski izvještaji investicijskih društava su:

a) Izvještaj o financijskom položaju,

b) Izvještaj o sveobuhvatnoj dobiti,

c) Izvještaj o novčanim tokovima,

d) Izvještaj o promjenama kapitala i

e) Bilješke uz financijske izvještaje.

(2) Investicijsko društvo sastavlja Izvještaj o novčanim tokovima iz stavka 1. ovog članka koristeći ili direktnu metodu ili indirektnu metodu.

(3) Bilješke uz godišnji financijski izvještaj moraju sadržavati podatak o ukupnom iznosu naknada koji za određenu financijsku godinu naplaćuje samostalni revizor ili revizorsko društvo za zakonski propisanu reviziju godišnjih financijskih izvještaja, ukupan iznos naknada za druge usluge provjere, ukupan iznos naknada za usluge poreznog savjetovanja te ukupan iznos naknada za druge usluge osim revizorskih.

ROKOVI I NAČIN DOSTAVE

Članak 4.

(1) Investicijska društva financijske izvještaje sastavljaju i dostavljaju za poslovnu godinu i izvještajna razdoblja tijekom poslovne godine.

(2) U smislu ovog Pravilnika poslovna godina jednaka je kalendarskoj godini, a izvještajna razdoblja tijekom godine jednaka su tromjesečnom, šestomjesečnom i devetomjesečnom razdoblju.

(3) Investicijska društva dužna su dostaviti Agenciji financijske izvještaje za razdoblja tijekom poslovne godine kako slijedi:

a) za tromjesečno razdoblje sa stanjem na dan 31. ožujka tekuće godine do 30. travnja tekuće godine,

b) za šestomjesečno razdoblje sa stanjem na dan 30. lipnja tekuće godine do 31. srpnja tekuće godine,

c) za devetomjesečno razdoblje sa stanjem na dan 30. rujna tekuće godine do 31. listopada tekuće godine.

(4) Investicijska društva dužna su dostaviti Agenciji nerevidirane godišnje financijske izvještaje u roku od mjesec dana po proteku poslovne godine na koju se izvještaj odnosi.

(5) Investicijska društva dužna su dostaviti Agenciji revidirane godišnje financijske izvještaje i revizorsko izvješće u roku od četiri mjeseca po proteku poslovne godine na koju se izvještaj odnosi.

(6) Ako je investicijsko društvo matično društvo, dužno je dostaviti Agenciji revidirane godišnje konsolidirane financijske izvještaje i revizorsko izvješće za grupu najkasnije u roku od četiri mjeseca po proteku poslovne godine na koju se izvještaj odnosi.

Članak 5.

(1) Investicijska društva dostavljaju financijske izvještaje Agenciji u elektroničkom obliku s naprednim elektroničkim potpisom u skladu s tehničkom uputom Agencije.

(2) Smatra se da je investicijsko društvo dostavilo izvještaje iz stavka 1. ovog članka u trenutku kad je izvještaj prihvaćen na poslužitelju Agencije za zaprimanje izvještaja.

(3) U opravdanim slučajevima nemogućnosti dostave na način propisan stavkom 1. ovog članka, investicijsko društvo dužno je u propisanom roku dostaviti izvještaje u pisanom obliku, neposredno ili poštom u svrhu pravodobnog izvješćivanja. Investicijsko društvo dužno je dostaviti izvještaje na način propisan stavkom 1. ovog članka čim prestanu razlozi nemogućnosti dostave, a najkasnije u roku od 8 dana od isteka roka za dostavu izvještaja.

(4) Investicijsko društvo dužno je izvještaje iz članka 4. stavak 5. ovog Pravilnika dostaviti i u pisanom obliku zajedno s revizorskim izvješćem.

(5) Revidirane godišnje konsolidirane financijske izvještaje i revizorsko izvješće za grupu iz članka 4. stavka 6. ovog Pravilnika investicijska društva dužna su dostaviti Agenciji isključivo u pisanom obliku.

PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 6.

Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaju važiti Pravilnik o strukturi i sadržaju godišnjih financijskih izvještaja investicijskih društava (»Narodne novine«, broj 20/10) i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o strukturi i sadržaju godišnjih financijskih izvještaja investicijskih društava (»Narodne novine«, broj 30/13).

Članak 7.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu 8 (osam) dana od dana objave u »Narodnim novinama«, a prvi put se primjenjuje na financijske izvještaje za tromjesečno razdoblje sa stanjem na dan 31. ožujka 2016. godine.

Klasa: 011-02/16-01/02

Urbroj: 326-01-330-16-1

Zagreb, 21. travnja 2016.

Predsjednik Upravnog vijeća Petar-Pierre Matek, v. r.

PRILOG 1. – PRILOG 2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Ante Borić