Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Objavljeno u NN 124/06 od 15.11.2006.:

 

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 62. stavka 1. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 79/2006 i 105/2006), Vlada Republike Hrvatske je, na prijedlog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije, a uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske, na sjednici održanoj 10. studenoga 2006. godine donijela

 

UREDBU O PRAVU NA NOŠENJE I UPORABU ORUŽJA SLUŽBENIH OSOBA SIGURNOSNO-OBAVJEŠTAJNE AGENCIJE

Članak 1.

Ovom se Uredbom propisuje pravo na nošenje i uporabu oružja i streljiva službenih osoba Sigurnosno-obavještajne agencije (u daljnjem tekstu: SOA).

Članak 2.

Vrste naoružanja i opreme te način nošenja oružja i streljiva službenih osoba SOA-e (u daljnjem tekstu: službene osobe) propisuje pravilnikom ravnatelj SOA-e.

Članak 3.

Uvjeti koje službena osoba mora ispuniti za zaduženje oružja i streljiva su položeni ispit za zvanje i izdavanje službene iskaznice i značke.

Članak 4.

Službena osoba, nakon ispunjenja uvjeta iz članka 3. ove Uredbe u pravilu zadužuje jedno oružje s odgovarajućim brojem komada streljiva određenog kalibra.

Dio streljiva službena osoba dužna je umetnuti u nabojnike, spremnik ili bubanj do njihova puna kapaciteta, a preostali dio čuvati na siguran način.

Ukoliko je službena osoba uporabila oružje zadužuje streljivo koje nedostaje do broja komada streljiva iz stavka 1. ovog članka.

Članak 5.

Službena osoba zadužuje oružje i streljivo s pripadajućim priborom u nadležnoj ustrojstvenoj jedinici SOA-e na temelju zahtjeva rukovoditelja ustrojstvene jedinice u kojoj službena osoba obavlja poslove svog radnog mjesta.

Članak 6.

Službena osoba ovlaštena je uporabiti oružje kad u obavljanju poslova iz djelokruga SOA-e na drugi način ne može zaštititi vlastiti život ili tijelo, život ili tijelo osobe koju štiti, odnosno život ili tijelo drugih ljudi, kao i u slučajevima iz članka 49. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske.

Pri uporabi oružja službena osoba mora nastojati izbjeći usmrćivanje druge osobe.

Kada postoje opravdani razlozi za uporabu oružja iz stavka 1. ovog članka službena osoba dužna je jasno i nedvosmisleno uputiti usmeno upozorenje da će uporabiti oružje.

Ukoliko joj to posebne okolnosti i stvarni razlozi nameću, službena osoba može uporabiti oružje i bez upućivanja upozorenja iz st. 3. ovog članka.

Članak 7.

Kada službena osoba ne nosi oružje dužna ga je čuvati tako da ne bude dostupno osobama koje nisu ovlaštene posjedovati ga.

U slučaju iz stavka 1. ovog članka službena osoba mora oružje čuvati zaključano i odvojeno od streljiva, osim ako se čuva zaključano u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu, koje se ne može otvoriti alatom uobičajene uporabe.

Članak 8.

Stupanjem na snagu ove Uredbe prestaju važiti Uredba o pravu nošenja i načinu uporabe oružja službenih osoba Obavještajne agencije (»Narodne novine«, broj 83/2003) i Uredba o pravu nošenja i načinu uporabe oružja službenih osoba Protuobavještajne agencije (»Narodne novine«, broj 83/2003).

Članak 9.

Ova Uredba stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 200-01/06-02/02

Urbroj: 5030109-06-7

Zagreb, 10. studenoga 2006.

Predsjednik

dr. sc. Ivo Sanader, v. r.

 

 

Copyright © Ante Borić