Baza je ažurirana 29.04.2024. 

zaključno sa NN 47/24

Objavljeno u NN 61/14 od 21.05.2014.:

 

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 11. Zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske (»Narodne novine«, broj 133/2013), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 15. svibnja 2014. godine donijela

 

ODLUKU O PROGLAŠENJU PROJEKTA POD NAZIVOM REKONSTRUKCIJA TE PLOMIN – ZAMJENA POSTOJEĆEG BLOKA 1 S BLOKOM C U CILJU MODERNIZACIJE I POVEĆANJA KAPACITETA, STRATEŠKIM PROJEKTOM REPUBLIKE HRVATSKE

I.

Ovom se Odlukom na prijedlog Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata, proglašava projekt pod nazivom Rekonstrukcija TE Plomin – zamjena postojećeg bloka 1 s blokom C u cilju modernizacije i povećanja kapaciteta, strateškim projektom Republike Hrvatske.

II.

Vrijednost ukupnih troškova projekta procijenjena kroz materijalnu i nematerijalnu imovinu iznosi 6.300.000.000,00 kuna.

III.

Naziv zainteresiranog investitora: Hrvatska elektroprivreda d.d.

IV.

Vrsta projekta: javni investicijski projekt.

V.

Lokacija projekta: Istarska županija, Općina Kršan i Grad Labin.

VI.

TE Plomin je koncipirana kao kondenzacijski blok s tehnologijom izgaranja ugljene prašine u ložištu i nadkritičnim stanjem pare, poštujući načela i preporuke koji proizlaze iz uputa Europske unije o primjeni najboljih raspoloživih tehnika za velika ložišta. Osmišljena je po konceptu suvremenih termoelektrana – čiste tehnologije ugljena s ciljem da modernizacijom poboljša stanje s gledišta utjecaja na okoliš u nizu aspekata. Primjenom suvremene tehnologije nadkritičnih parametara pare novi blok C će postići stupanj korisnog djelovanja od 45%, što je znatno više od današnjih klasičnih elektrana, koje imaju stupanj djelovanja od 32% do 37%.

VII.

Svrha poduzimanja predmetnog zahvata je izgradnja dugoročno sigurnog i stabilnog izvora električne energije kojim će se supstituirati proizvodnja iz postojeće stare elektrane TEP 1.

Ovaj projekt pomaže ostvarenju elektroenergetske neovisnosti Republike Hrvatske te smanjuje ovisnost o uvozu električne energije.

Gradnjom TEP-a C ostvaruje se ravnoteža korištenja različitih energenata u proizvodnji električne energije – što pridonosi stabilnosti elektroenergetskog sustava.

Ovaj je projekt u funkciji gospodarskog rasta i razvoja Republike Hrvatske, te ima dvostruki utjecaj na rast BDP-a (domaća proizvodnja električne energije uz izravno strano ulaganje).

Predviđena su nova zapošljavanja tijekom izgradnje uz očuvanje postojećih radnih mjesta u TEP-u 1, pozitivan utjecaj na usluge tercijarnog sektora za vrijeme gradnje, te gospodarske koristi za okolnu industriju (mogućnost korištenja nusproizvoda). Osiguravaju se uslužni i servisni poslovi za cijeli radni vijek elektrane te značajni porezni i ostali prihodi proračunu koji će se ostvariti kroz povećanu zaposlenost, doprinose i naknade tijekom rada elektrane.

Rekonstrukcija TE Plomin – zamjena postojećeg bloka 1 s blokom C u cilju modernizacije i povećanja kapaciteta, ima i bitnu ekološku komponentu jer će modernizacijom biti očuvana postojeća I. kategorija kvalitete zraka uz smanjenje emisija (sumpornih, dušičnih spojeva i čestica), a time i utjecaja na okoliš, po svim sastavnicama okoliša. Nužnost realizacije predviđenog zahvata proizlazi i iz obveze koja je definirana pregovorima o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji gdje je dogovoreno prijelazno razdoblje prilagodbe TE Plomin 1 do 1. siječnja 2018. godine, a ukoliko se do navedenog perioda ne prilagodi dogovorenim uvjetima ona prestaje s radom.

VIII.

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u »Narodnim novinama«.

Klasa: 022-03/14-04/178

Urbroj: 50301-05/18-14-1

Zagreb, 15. svibnja 2014.

Predsjednik

Zoran Milanović, v. r.

 

Copyright © Ante Borić