Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Objavljeno u NN 134/13 od 09.11.2013.:

 

MINISTARSTVO FINANCIJA

Na temelju članka 48. stavak 7. Zakona o carinskoj službi (»Narodne novine«, broj 68/2013), ministar financija donosi

 

PRAVILNIK O NAČINU POSTUPANJA OVLAŠTENIH CARINSKIH SLUŽBENIKA PRILIKOM ZAUSTAVLJANJA PROMETNIH SREDSTAVA NA CESTAMA

1. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuje se način postupanja ovlaštenih carinskih službenika:

1. prilikom zaustavljanja vozila u cestovnom prometu te

2. prilikom upozoravanja i izdavanja naredbi drugim sudionicima u prometu zvučnim i svjetlosnim signalima, a radi otkrivanja kršenja propisa za provođenje kojih je nadležna Carinska uprava.

Članak 2.

(1) Ovlašteni carinski službenici koji zaustavljaju vozila u cestovnom prometu te daju zvučne i svjetlosne signale drugim sudionicima u prometu na cestama, moraju biti stručno osposobljeni.

(2) Način i vrstu obuke za ovlaštene carinske službenike iz stavka 1. propisuje ravnatelj Carinske uprave.

2. ZAUSTAVLJANJE VOZILA U PROMETU NA CESTAMA

Članak 3.

Ukoliko ovim Pravilnikom nije drugačije propisano, ovlašteni carinski službenici koji otkrivaju kršenja carinskih, trošarinskih i drugih propisa za provođenje kojih je nadležna Carinska uprava, prilikom zaustavljanja vozila u cestovnom prometu, koriste znakove na identičan način kako je to propisano Pravilnikom o načinu postupanja policijskih službenika u obavljanju poslova nadzora i upravljanja prometom na cestama.

Članak 4.

Zaustavljanje vozila u cestovnom prometu od strane ovlaštenih carinskih službenika obavlja se u vrijeme i na mjestima očekivanog ili izvanrednog prolaska vozila prilikom provođenja mjera nadzora za provođenje kojega je nadležna Carinska uprava.

Članak 5.

(1) Zaustavljanje vozila u cestovnom prometu ovlašteni carinski službenici obavljaju na mjestima na kojima se ne ugrožava sigurnost drugih sudionika u prometu.

(2) Vozila se ne smiju zaustavljati na prijevojima, u tunelima, na mostovima, zaustavnim trakama autocesta i križanjima.

(3) Na mjesto gdje će se obaviti nadzor vozilo može biti dopraćeno službenim vozilom kojim je prethodno dano upozorenje odnosno naredba sukladno članku 10. ovog Pravilnika.

Članak 6.

(1) Prije mjesta na kojem se vrši zaustavljanje vozila ovlašteni carinski službenici postavit će na razdaljini koja garantira sigurnost prometni znak opće opasnosti, znakove o ograničenju brzine, znak zabrane pretjecanja i znak carinske kontrole na cesti.

(2) Ako bi postavljanje prometnih znakova iz stavka 1. ovog članka ugrozilo obavljanje službene zadaće, ovlašteni carinski službenici će, uz poduzimanje mjera sigurnosti za ostale sudionike u prometu, vozila zaustavljati bez prethodno postavljenih prometnih znakova.

Članak 7.

(1) Za izdavanje naredbi za zaustavljanje ovlašteni carinski službenik može koristiti pločicu.

(2) Pločica iz stavka 1. ovoga članka ima oblik kruga promjera 12 cm čija je osnova žute boje s crvenim rubom širine najmanje 2 cm, na kojoj je s obje strane, u žutom polju, ispisan tekst »STOP CARINA i STOP DOUANE «.

(3) Pločica iz stavka 1. ovoga članka može imati i vlastiti izvor svjetlosti.

(4) U slučaju iz stavka 3. ovoga članka, pločica ima oblik kruga promjera 19,5 cm, čija je osnova s jedne strane žute boje na kojoj je crnim slovima ispisan tekst »STOP CARINA i STOP DOUANE«, s crvenim rubom širine 3 cm. Osnova druge strane pločice je bijele boje s crvenim rubom širine 3 cm na kojem je crnim slovima ispisan tekst »STOP CARINA i STOP DOUANE«. Na sredini se nalazi rasvjetno tijelo crvene boje promjera 10 cm.

(5) Pločice iz stavka 2. i 3. ovoga članka nalaze se na rukohvatu i moraju biti presvučene reflektirajućom tvari.

Članak 8.

(1) Zaustavljanje vozila u cestovnom prometu ovlašteni carinski službenici obavljaju u službenoj odori.

(2) Ovlašteni carinski službenici koji zaustavljaju vozila u prometu na cestama dužni su nositi reflektirajući prsluk s reflektirajućim natpisom »CARINA« na prednjoj strani i leđima.

(3) Iznimno, ako je to potrebno radi izvršenja službene zadaće, ovlašteni carinski službenici mogu zaustaviti određeno vozilo i kad nisu u službenoj odori, ali tada moraju na sebi nositi reflektirajući prsluk iz stavka 2. ovog članka.

Članak 9.

(1) Prilikom zaustavljanja vozila u cestovnom prometu ovlašteni carinski službenici koriste službena vozila.

(2) Ovlašteni carinski službenici mogu zaustavljati vozila koristeći uređaje za davanje zvučnih i svjetlosnih signala ugrađene na ili u službena vozila.

Članak 10.

(1) Zvučne i svjetlosne znakove iz službenog vozila ovlašteni carinski službenici dat će u slučaju kada izdaju naredbu za zaustavljanje vozila zbog sumnje da se vozilo koristilo u svrhu povrede propisa za provođenje kojih je nadležna Carinska uprava.

(2) Znakove kojima se naređuje zaustavljanje određenog sudionika u prometu, ovlašteni carinski službenik može davati i iz carinskog vozila.

(3) U slučajevima iz stavka 2. ovoga članka, na ili u carinskom vozilu mora biti uključeno plavo rotacijsko svjetlo ili bljeskalice plave boje i zvučni signali, carinsko vozilo kreće se iza ili ispred vozila koje se namjerava zaustaviti, a ovlašteni carinski službenik pomoću pločice »Stop carina«, rukom ili drugim tehničkim sredstvom izdaje sudioniku u prometu odgovarajuća upozorenja odnosno zapovijedi.

(4) Kada je na carinskom vozilu ugrađen zaslon s naredbama i zapovijedima: »obavezno zaustavljanje«, »stop carina«, »smanjite brzinu«, »slijedi me«, i sl., carinski službenik uz plavo rotacijsko svjetlo ili bljeskalice plave boje uključuje i zaslon s izdanom odgovarajućom naredbom.

(5) Vozač kojemu su izdane naredbe i naredbe iz stavka 2. i 3. ovoga članka, dužan je postupiti sukladno izdanom naredbi ili zapovijedi.

(6) Ako vozač odbije postupiti sukladno izdanom upozorenju ili naredbi o istom će se obavijestiti nadležni Operativno komunikacijski centar ili najbliža policijska uprava.

3. UVJETI ZA DAVANJE SVJETLOSNE I ZVUČNE SIGNALIZACIJE

Članak 11.

Ovlašteni carinski službenici smiju upotrebljavati zvučnu i svjetlosnu signalizaciju poštujući pri tome odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama u sljedećim uvjetima:

1. prilikom korištenja prava prednosti prolaza radi obavljanja službene zadaće,

2. prilikom otkrivanja kršenja propisa za provođenje kojih je nadležna Carinska uprava,

3. prilikom provođenja carinskog nadzora nad jednim ili skupinom vozila za koji je potrebna pratnja.

Članak 12.

Svjetlosni signali daju se posebnim uređajima za davanje svjetlosnih signala koji se nalaze na ili u vozilu te sredstvima za ručno davanje svjetlosnih signala.

Članak 13.

Svjetlosni signali koji se daju posebnim uređajima za davanje svjetlosnih znakova imaju sljedeće značenje: Ako je upaljeno plavo rotacijsko svjetlo ili bljeskalica plave boje na ili u vozilu koje stoji na kolniku, vozač je obavezan smanjiti brzinu kretanja svoga vozila, po potrebi ga zaustaviti i postupati po upozorenju odnosno naredbama ovlaštenog carinskog službenika.

Članak 14.

(1) Ako se svjetlosni signal daje ručnim sredstvima, koristi se neprekidno svjetlo crvene boje i usmjerava se okomito na uzdužnu os ceste.

(2) Ovlašteni carinski službenik tim svjetlosnim znakom ujedno određuje i mjesto na dijelu ceste gdje je vozač dužan zaustaviti vozilo na način da se ne ugrožava sigurnost i ne ometa protočnost prometa.

Članak 15.

(1) Zvučni signali daju se posebnim uređajem za davanje zvučnih signala koji se nalazi na ili u vozilu i to nizom tonova različitog intenziteta.

(2) Zvučni signali iz stavka 1. ovog članka upotrebljavaju se samo u kombinaciji sa svjetlosnim signalima sukladno članku 13. ovoga Pravilnika.

Članak 16.

U slučajevima provođenja zajedničkih mjera, kada zaustavljanje vozila na cestama istovremeno obavljaju službenici Ministarstva unutarnjih poslova, vojne policije, drugih ovlaštenih tijela i Carinske uprave, dogovorit će način zajedničkog postupanja i zaustavljanja vozila.

4. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 17.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/13-02/99

Urbroj: 513-02-1972/6-13-1

Zagreb, 17. listopada 2013.

Ministar financija

Slavko Linić, v. r.

 

Copyright © Ante Borić