Baza je ažurirana 28.04.2024. 

zaključno sa NN 46/24

Objavljeno u NN 105/13 od 21.08.2013.:

 

HRVATSKA AGENCIJA ZA NADZOR FINANCIJSKIH USLUGA

Na temelju članka 126. stavka 4., članka 210. stavka 1. i članka 251. stavka 3. Zakona o alternativnim investicijskim fondovima (»Narodne novine« broj 16/2013, dalje: Zakon), Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (dalje: Agencija) na sjednici Upravnog vijeća održanoj 9. kolovoza 2013. godine donosi

 

PRAVILNIK O ODOBRENJU OSNIVANJA I RADA AIF-a TE DAVANJU SUGLASNOSTI NA PRAVILA AIF-a

UVODNE ODREDBE

Članak 1.

Ovim se Pravilnikom propisuje:

a) postupak izdavanja odobrenja za osnivanje i rad otvorenog AIF-a,

b) postupak izdavanja odobrenja za osnivanje i rad zatvorenog AIF-a te

c) postupak izdavanja suglasnosti na pravila AIF-a.

POSTUPAK IZDAVANJA ODOBRENJA ZA OSNIVANJE I RAD OTVORENOG AIF-a

Članak 2.

(1) Zahtjev za osnivanje i izdavanje odobrenja za rad otvorenog AIF-a Agenciji za račun AIF-a podnosi UAIF koji će njime upravljati.

(2) Zahtjev iz stavka 1. ovoga članka pored dokumentacije i podataka navedenih u članku 251. stavku 2. Zakona mora sadržavati:

1. dokaz o održavanju kapitala UAIF-a u skladu s člancima 17. do 20. Zakona,

2. dokaz o uplaćenoj administrativnoj pristojbi i naknadi,

3. drugu dokumentaciju na zahtjev Agencije.

(3) Zahtjev iz stavka 1. ovoga članka koji podnosi UAIF iz druge države članice ili iz treće države, pored dokumentacije i podataka navedenih u članku 251. stavku 2. Zakona mora sadržavati:

1. izvadak iz odgovarajućeg registra za UAIF,

2. odobrenje za rad UAIF-u izdano od strane nadležnog tijela države članice odnosno treće države,

3. dokaz o održavanju kapitala UAIF-a u skladu s člancima 17. do 20. Zakona,

4. izvadak iz odgovarajućeg registra za revizora AIF-a,

5. kada je to primjenjivo, ime, prezime i prebivalište, odnosno tvrtku i sjedište te kontakt podatke pravnog zastupnika UAIF-a u skladu s člankom 148. stavkom 3. točkom 4. Zakona,

6. dokaz o uplaćenoj administrativnoj pristojbi i naknadi,

7. drugu dokumentaciju na zahtjev Agencije.

(4) Sva dokumentacija iz stavka 3. ovoga članka mora biti prevedena po ovlaštenom sudskom tumaču za hrvatski jezik, a strane isprave iz stavka 3. točke 1., 2. i 3. moraju biti i ovjerene u skladu sa zakonom i međunarodnim propisima (Apostille – Haška konvencija o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava, od 5. listopada 1961. godine).

POSTUPAK IZDAVANJA ODOBRENJA ZA OSNIVANJE I RAD ZATVORENOG AIF-a

Članak 3.

(1) Zahtjev za osnivanje te izdavanje odobrenja za rad zatvorenog AIF-a Agenciji podnosi vanjski UAIF (kod zatvorenog AIF-a s vanjskim upravljanjem), odnosno uprava AIF-a (kod zatvorenog AIF-a s unutarnjim upravljanjem).

(2) Zahtjev iz stavka 1. ovoga članka koji podnosi UAIF, pored dokumentacije i podataka navedenih u članku 126. stavku 3. Zakona mora sadržavati:

1. dokaz o održavanju kapitala UAIF-a u skladu s člancima 17. do 20. Zakona,

2. izjavu o povezanim osobama s AIF-om u skladu s člankom 3. točkama 20. do 22. Zakona,

3. dokaz o uplaćenoj administrativnoj pristojbi i naknadi,

4. drugu dokumentaciju na zahtjev Agencije.

(3) Na zahtjev iz stavka 1. ovoga članka koji podnosi unutarnji UAIF (kod zatvorenog AIF-a s unutarnjim upravljanjem), pored stavka 2. ovoga članka na odgovarajući se način primjenjuju i odredbe članka 24. i članka 25. Zakona.

POSTUPAK IZDAVANJA SUGLASNOSTI NA PRAVILA AIF-a

Zahtjev za izdavanje suglasnosti na pravila

Članak 4.

(1) UAIF podnosi Agenciji zahtjev za izdavanje suglasnosti na pravila AIF-a.

(2) U prilogu zahtjeva iz stavka 1. ovoga članka, dostavljaju se pravila AIF-a u pisanoj formi, ovjerena pečatom i potpisom na zadnjoj stranici od osoba koje su ovlaštene zastupati podnositelja zahtjeva.

(3) Pravila AIF-a se dostavljaju i elektroničkim putem.

(4) U slučaju da službena osoba Agencije u okviru postupka povodom zahtjeva za odobrenje pravila AIF-a utvrdi da je potrebno izvršiti određena usklađenja pravila sa zakonskim i podzakonskim propisima, podnositelj zahtjeva će usklađeni prijedlog pravila dostaviti na način propisan u stavku 2. i 3. ovog članka.

(5) U prilogu zahtjeva za izdavanje suglasnosti na pravila AIF-a, podnositelj zahtjeva je dužan dostaviti suglasnost nadzornog odbora i depozitara u skladu s odredbom članka 209. stavka 3. Zakona.

(6) Kod zaprimanja zahtjeva iz stavka 1. ovog članka, Agencija može zahtijevati i dodatne podatke ili dokumentaciju, ako procijeni da na taj način može u bitnome zaštititi interese ulagatelja.

Zahtjev za izdavanje suglasnosti na promjene pravila

Članak 5.

Na podnošenje zahtjeva za izdavanje suglasnosti na promjene pravila AIF-a s javnom ponudom te na odlučivanje Agencije povodom navedenog zahtjeva, na odgovarajući se način primjenjuju odredbe zakona koji uređuje osnivanje i rad otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom i podzakonskih propisa donesenih na temelju istog.

Članak 6.

(1) Zahtjev za izdavanje suglasnosti na promjene pravila AIF-a s privatnom ponudom podnosi se samo u slučaju bitnih promjena pravila AIF-a.

(2) Bitnim promjenama iz stavka 1. ovoga članka smatraju se promjene podataka iz članka 212. stavka 1. točke 6. i 7. te stavka 3. točke a), b), d), f), g), i i) Zakona, kao i promjene:

1. naknada, troškova i izdataka i njihovih maksimalnih iznosa, koje ulagatelji mogu snositi izravno ili neizravno, a koji mogu rezultirati većim troškovima za ulagatelje,

2. investicijske strategije i ciljeva AIF-a uključujući vrste imovine u koje AIF može ulagati, tehnike koje može koristiti, korištenje financijske poluge, kao i promjene svih povezanih rizika, te promjene u postupcima kojima AIF može promijeniti svoju investicijsku strategiju ili investicijsku politiku,

3. politike isplate prihoda ili dobiti AIF-a imateljima udjela,

4. produljenje trajanja ili skraćivanje trajanja AIF-a, kada je osnovan na određeno vrijeme.

(3) Zahtjev iz stavka 1. podnosi se na način propisan člankom 4. ovog Pravilnika.

(4) Uz zahtjev iz stavka 1. ovog članka podnositelj zahtjeva je dužan priložiti i odluku o usvajanju promjena pravila AIF-a, u kojoj će se naznačiti u kojim dijelovima i na koji način se pravila mijenjaju.

PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 7.

(1) Kada se zahtjev iz članka 4. ovoga Pravilnika odnosi na AIF koji je osnovan prije stupanja na snagu Zakona, UAIF je dužan osigurati da su postojeći ulagatelji AIF-a suglasni s pravilima koja se Agenciji dostavljaju na suglasnost, ukoliko se istima mijenjaju bitne karakteristike, prava i obveze AIF-a ili karakteristike povjereničkog odnosa između UAIF-a i ulagatelja, te AIF-a i ulagatelja.

(2) Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/13-04/43

Urbroj: 326-440-13-1

Zagreb, 9. kolovoza 2013.

Predsjednik Upravnog vijeća

Petar-Pierre Matek, v. r.

 

Copyright © Ante Borić