HRVATSKA OBRTNIČKA KOMORA
Na temelju članka 25. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine« br. 60/96, 113/97, 7/99, 112/99, 44/00, 63/00, 80/00, 109/00, 54/01 i 58/03) a u svezi Zakona o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine« br. 47/95, 106/96, 164/98, 105/99, 54/00, 73/00 i 127/00) i članka 23. Statuta Hrvatske obrtničke komore (»Narodne novine« br. 21/99, 62/02 i 158/02), Skupština Hrvatske obrtničke komore na 4. sjednici održanoj 30. lipnja 2004. godine donijela je:
Članak 1.
Odlukom o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu (u daljnjem tekstu: Odluka) utvrđuje se na temelju iskustava struke dopuštena visina kala, rastepa, kvara i loma do koje fizičke i pravne osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost na temelju Zakona o obrtu (»Narodne novine br. 49/03 – pročišćeni tekst) i posebnih propisa koji uređuju ugostiteljsku djelatnost mogu navedene rashode knjižiti kao troškove poslovanja.
Članak 2.
Rashodi utvrđeni u visini i na način uređen ovom Odlukom knjiže se na temelju knjigovodstvene isprave kao troškovi poslovanja u skladu s odredbama propisa koji uređuju računovodstvo obrtnika.
Na utvrđene vrijednosti iz stavka 1. ovog članka ne obračunava se porez na osnovi Zakona o porezu na dodanu vrijednost.
Članak 3.
Pod kalom, rastepom, kvarom i lomom podrazumijevaju se gubici na proizvodima koji nastaju kao posljedica prirodnih utjecaja ili kao posljedica radnji koje se neophodno poduzimaju u rukovanju proizvodima prilikom njihove obrade odnosno skladištenja u ugostiteljstvu, i to :
1. Kalo:
a) pri fizičkoj obradi proizvoda u kuhinji – kosti, kožica, masnoće i sl., pri sječenju svježeg i suhog mesa, riba, rakova, školjki, mekušaca, pri obradi i kod posluživanja sireva, suhomesnatih proizvoda, te čišćenja voća i povrća;
b) pri skladištenju proizvoda i u kuhinji – isušenje, isparenje, odmrzavanje i sl. (prirodni kalo);
c) pri toplinskoj obradi proizvoda u kuhinji – kuhanje, pirjanje, prženje i pečenje;
2. Rastep u skladištu i kuhinji - rastepanje, iscurenje, topljenje, razlijevanje, i dr;
3. Kvar u skladištu i kuhinji - truljenje, klijanje, užegnuće i sl.
Članak 4.
Dopuštena visina gubitaka (kvar i rastep) pri čuvanju u skladištu može iznositi do:
| 
        Red.  | 
      
        Naziv proizvoda  | 
      
        Stopa  | 
     
| 
        broj  | 
      
        
  | 
      
        % po bruto/kg  | 
     
| 
        1  | 
      
        2  | 
      
        3  | 
     
| 
        
  | 
      
        A. VOĆE  | 
      
        
  | 
     
| 
        1.  | 
      
        Jabuke, šljive  | 
      
        1,5  | 
     
| 
        2.  | 
      
        Naranče, limun  | 
      
        2,0  | 
     
| 
        
  | 
      
        B. POVRĆE  | 
      
        
  | 
     
| 
        1.  | 
      
        Krumpir, kupus, kelj, cvjetača,  | 
      
        
  | 
     
| 
        
  | 
      
        korabica, tikvice, mahune, mrkva,  | 
      
        
  | 
     
| 
        
  | 
      
        celer, peršin  | 
      
        3,0  | 
     
| 
        2.  | 
      
        Mahune, grašak, paprika, rajčica  | 
      
        4,0  | 
     
| 
        3.  | 
      
        Luk – crveni, bijeli  | 
      
        2,0  | 
     
| 
        
  | 
      
        C. OSTALO  | 
      
        
  | 
     
| 
        1.  | 
      
        Mast, ulje, riža, tjestenina, brašno,  | 
      
        
  | 
     
| 
        
  | 
      
        ocat, paprika crvena  | 
      
        1,0  | 
     
| 
        2.  | 
      
        Maslac, orasi, lješnjaci  | 
      
        3,0  | 
     
| 
        3.  | 
      
        Šećer  | 
      
        0,5  | 
     
Članak 5.
Dopuštena visina gubitaka (kalo) pri čuvanju u skladištu zbog isušenja i isparenja (utvrđuje se za razdoblje uskladištenja), može iznositi do:
| 
        Red.  | 
      
        Naziv proizvoda  | 
      
        Stopa  | 
     
| 
        broj  | 
      
        
  | 
      
        % po bruto/kg  | 
     
| 
        1  | 
      
        2  | 
      
        3  | 
     
| 
        1.  | 
      
        Suhomesnati proizvodi, kobasičarski  | 
      
        
  | 
     
| 
        
  | 
      
        proizvodi, pečene i dimljene slanine  | 
      
        0,5  | 
     
| 
        2.  | 
      
        Pršut (do godinu stajanja)  | 
      
        4,0  | 
     
| 
        3.  | 
      
        Polutvrdi i tvrdi sirevi  | 
      
        
  | 
     
| 
        
  | 
      
        – do 10 dana  | 
      
        0,5  | 
     
| 
        
  | 
      
        – duže od 10 dana  | 
      
        3,0  | 
     
Članak 6.
Dopuštena visina gubitaka pri obradi (otpaci), može iznositi do:
| 
        Red.  | 
      
        Naziv proizvoda  | 
      
        Stopa  | 
     
| 
        broj  | 
      
        
  | 
      
        % po bruto/kg  | 
     
| 
        1  | 
      
        2  | 
      
        3  | 
     
| 
        
  | 
      
        A. VOĆE  | 
      
        
  | 
     
| 
        1.  | 
      
        Ananas, orah i lješnjak u ljusci  | 
      
        50  | 
     
| 
        2.  | 
      
        Badem u ljusci  | 
      
        60  | 
     
| 
        3.  | 
      
        Badem blanširani  | 
      
        30  | 
     
| 
        4.  | 
      
        Banana, kesten  | 
      
        25  | 
     
| 
        5.  | 
      
        Breskva  | 
      
        18  | 
     
| 
        6.  | 
      
        Jabuka, kajsija, kruška, mandarina,  | 
      
        
  | 
     
| 
        
  | 
      
        naranča smokva  | 
      
        20  | 
     
| 
        7.  | 
      
        Limun, šljiva, trešnja, višnja  | 
      
        15  | 
     
| 
        8.  | 
      
        Breskva suha, grožđe, jagoda, kajsija  | 
      
        
  | 
     
| 
        
  | 
      
        suha, kruška suha, šljiva suha  | 
      
        10  | 
     
| 
        9.  | 
      
        Kupina  | 
      
        12  | 
     
| 
        10.  | 
      
        Malina  | 
      
        8  | 
     
| 
        11.  | 
      
        Smokva suha  | 
      
        5  | 
     
| 
        12.  | 
      
        Grožđice, orah i lješnjak očišćeni  | 
      
        3  | 
     
| 
        13.  | 
      
        Badem očišćeni  | 
      
        2  | 
     
| 
        
  | 
      
        B. POVRĆE  | 
      
        
  | 
     
| 
        1.  | 
      
        Artičoke, krumpir (jesen–zima),  | 
      
        
  | 
     
| 
        
  | 
      
        patlidžan  | 
      
        15  | 
     
| 
        2.  | 
      
        Blitva, cikla svježa, korabica, bijeli  | 
      
        
  | 
     
| 
        
  | 
      
        luk, poriluk, rotkvica, salata zimska,  | 
      
        
  | 
     
| 
        
  | 
      
        tikvice  | 
      
        20  | 
     
| 
        3.  | 
      
        Celer, kelj, kupus raštenj, špinat  | 
      
        
  | 
     
| 
        
  | 
      
        ljetni, šparoga  | 
      
        30  | 
     
| 
        4.  | 
      
        Špinat zimski, peršin  | 
      
        35  | 
     
| 
        5.  | 
      
        Cvjetača, krastavci svježi,  | 
      
        
  | 
     
| 
        
  | 
      
        krumpir proljeće  | 
      
        25  | 
     
| 
        6.  | 
      
        Grašak u mahuni  | 
      
        60  | 
     
| 
        7.  | 
      
        Hren  | 
      
        17  | 
     
| 
        8.  | 
      
        Kupus svježi, luk, mrkva  | 
      
        18  | 
     
| 
        9.  | 
      
        Paprika svježa, rajčica, salata ljetna  | 
      
        10  | 
     
| 
        10.  | 
      
        Prokulica  | 
      
        12  | 
     
| 
        11.  | 
      
        Gljive  | 
      
        8  | 
     
| 
        12.  | 
      
        Mahune  | 
      
        6  | 
     
| 
        13.  | 
      
        Grašak ljušteni, krumpir mladi, kupus  | 
      
        
  | 
     
| 
        
  | 
      
        kiseli, masline, matovilac, salata proljetna  | 
      
        5  | 
     
| 
        14.  | 
      
        Grah i suho zrnato povrće  | 
      
        4  | 
     
| 
        
  | 
      
        C. SUHOMESNATI PROIZVODI  | 
      
        
  | 
     
| 
        1.  | 
      
        Domaća šunka  | 
      
        30  | 
     
| 
        2.  | 
      
        Dalmatinski pršut  | 
      
        45  | 
     
| 
        3.  | 
      
        Srijemska kobasica i srodni proizvodi  | 
      
        8  | 
     
| 
        4.  | 
      
        Šunka u limenci, kraški vrat (buđola)  | 
      
        10  | 
     
| 
        5.  | 
      
        Zimska salama, kulen  | 
      
        9  | 
     
| 
        6.  | 
      
        Buncek  | 
      
        50  | 
     
| 
        
  | 
      
        D. RIBE, RAKOVI, ŠKOLJKE  | 
      
        
  | 
     
| 
        
  | 
      
        I MEKUŠCI  | 
      
        
  | 
     
| 
        1.  | 
      
        Bakalar, gavun  | 
      
        15  | 
     
| 
        2.  | 
      
        Jastog  | 
      
        70  | 
     
| 
        3.  | 
      
        Lignja, orada, zubatac  | 
      
        27  | 
     
| 
        4.  | 
      
        Dagnja  | 
      
        8  | 
     
| 
        5.  | 
      
        Oslić – filiranje bez glave  | 
      
        30  | 
     
| 
        6.  | 
      
        Škampi  | 
      
        20  | 
     
| 
        7.  | 
      
        Škampi za pohanje  | 
      
        75  | 
     
| 
        8.  | 
      
        Ostala morska i slatkovodna riba  | 
      
        25  | 
     
| 
        9.  | 
      
        Ostala morska i slatkovodna  | 
      
        
  | 
     
| 
        
  | 
      
        riba – filirana  | 
      
        50  | 
     
| 
        
  | 
      
        E. SVJEŽE MESO  | 
      
        
  | 
     
| 
        1.  | 
      
        Svinjski but bez nogice, svinjski  | 
      
        
  | 
     
| 
        
  | 
      
        milanski rez bez nogice  | 
      
        20  | 
     
| 
        2.  | 
      
        Svinjetina – francuska obrada  | 
      
        
  | 
     
| 
        
  | 
      
        bez nogice  | 
      
        27  | 
     
| 
        3.  | 
      
        Svinjski kare  | 
      
        12  | 
     
| 
        4.  | 
      
        Teleća polovica  | 
      
        30  | 
     
| 
        5.  | 
      
        Baby beef (meso od većeg teleta)  | 
      
        31  | 
     
| 
        6.  | 
      
        Teletina milanski rez, plećka,  | 
      
        
  | 
     
| 
        
  | 
      
        junetina milanski rez  | 
      
        25  | 
     
| 
        7.  | 
      
        Teletina – but, junetina but  | 
      
        23  | 
     
| 
        8.  | 
      
        Teletina – koljenica (pandlanje)  | 
      
        65  | 
     
| 
        9.  | 
      
        Teletina – kare (obrada loj i bubreg)  | 
      
        20  | 
     
| 
        10.  | 
      
        Teleća jetra, juneća pisanica bez loja  | 
      
        10  | 
     
| 
        11.  | 
      
        Junetina – hrbat (ramstek)  | 
      
        35  | 
     
| 
        12.  | 
      
        Juneća prednja četvrt s flamom  | 
      
        24  | 
     
| 
        13.  | 
      
        Juneća prednja četvrt bez flama  | 
      
        26  | 
     
| 
        14.  | 
      
        Janjetina (iznutrice)  | 
      
        7  | 
     
| 
        15.  | 
      
        Janjetina (iznutrice i glava)  | 
      
        15  | 
     
| 
        16.  | 
      
        Odojak (iznutrice)  | 
      
        10  | 
     
| 
        
  | 
      
        F. PERAD  | 
      
        
  | 
     
| 
        1.  | 
      
        Pileći gril  | 
      
        8  | 
     
| 
        2.  | 
      
        Pilići (klasična obrada sitniš),  | 
      
        
  | 
     
| 
        
  | 
      
        pileća jetra (srca)  | 
      
        18  | 
     
| 
        3.  | 
      
        Pura, pileća jetra*  | 
      
        10  | 
     
| 
        4.  | 
      
        Domaća pura, guska, kokoš  | 
      
        20  | 
     
| 
        5.  | 
      
        Domaća patka  | 
      
        25  | 
     
| 
        6.  | 
      
        Patka  | 
      
        15  | 
     
| 
        7.  | 
      
        Piletina filirana  | 
      
        40  | 
     
| 
        
  | 
      
        G. DIVLJAČ U SVJEŽEM STANJU  | 
      
        
  | 
     
| 
        1.  | 
      
        Fazan u perju  | 
      
        34  | 
     
| 
        2.  | 
      
        Fazan bez perja  | 
      
        15  | 
     
| 
        3.  | 
      
        Kunići domaći (oguljeni), zec bez kože  | 
      
        10  | 
     
| 
        4.  | 
      
        Srneći hrbat (kožice i kosti)  | 
      
        20  | 
     
| 
        5.  | 
      
        Srneći but  | 
      
        24  | 
     
| 
        6.  | 
      
        Srneća plećka  | 
      
        27  | 
     
| 
        7.  | 
      
        Zec u koži  | 
      
        40  | 
     
| 
        
  | 
      
        H. SIREVI  | 
      
        
  | 
     
| 
        1.  | 
      
        Livanjski, ementaler  | 
      
        10  | 
     
| 
        2.  | 
      
        Paški  | 
      
        11  | 
     
| 
        3.  | 
      
        Edamer, trapist  | 
      
        8  | 
     
| 
        4.  | 
      
        Trapist i gorgonzola u foliji  | 
      
        6  | 
     
| 
        5.  | 
      
        Belpaese  | 
      
        18  | 
     
| 
        6.  | 
      
        Domaći kravlji (ocijeđen), gorgonzola  | 
      
        20  | 
     
Članak 7.
Dopuštena visina gubitaka (prirodni kalo) pri procesu odmrzavanja, može iznositi do:
| 
        Red.  | 
      
        Naziv proizvoda  | 
      
        Stopa  | 
     
| 
        broj  | 
      
        
  | 
      
        % po bruto/kg  | 
     
| 
        1  | 
      
        2  | 
      
        3  | 
     
| 
        1.  | 
      
        Svinjetina bez kosti, kotlet  | 
      
        3  | 
     
| 
        2.  | 
      
        Teletina bez kosti, kotlet, junetina  | 
      
        
  | 
     
| 
        
  | 
      
        bez kosti, odojak  | 
      
        6  | 
     
| 
        3.  | 
      
        Juneća pisanica, janjetina  | 
      
        8  | 
     
| 
        4.  | 
      
        Jetra (teleća, juneća, pileća, guščja)  | 
      
        
  | 
     
| 
        
  | 
      
        i iznutrice (fileki, pluća)  | 
      
        10  | 
     
| 
        5.  | 
      
        Mozak (teleći, juneći)  | 
      
        15  | 
     
| 
        6.  | 
      
        Perad  | 
      
        7  | 
     
| 
        7.  | 
      
        Lignje, muzgavci, hobotnice, sipe i  | 
      
        
  | 
     
| 
        
  | 
      
        razna slatkovodna riba  | 
      
        9  | 
     
| 
        8.  | 
      
        Oslić, file  | 
      
        10  | 
     
| 
        9.  | 
      
        Razna morska riba  | 
      
        8  | 
     
Članak 8.
Dopuštena visina gubitaka pri toplinskoj obradi može iznositi do:
| 
        Red.  | 
      
        Naziv proizvoda  | 
      
        Stopa  | 
     
| 
        broj  | 
      
        
  | 
      
        % po bruto/kg  | 
     
| 
        1  | 
      
        2  | 
      
        3  | 
     
| 
        
  | 
      
        A. KOD KUHANJA  | 
      
        
  | 
     
| 
        1.  | 
      
        Govedina  | 
      
        34  | 
     
| 
        2.  | 
      
        Teletina  | 
      
        35  | 
     
| 
        3.  | 
      
        Svinjetina  | 
      
        30  | 
     
| 
        4.  | 
      
        Janjetina  | 
      
        33  | 
     
| 
        5.  | 
      
        Piletina  | 
      
        25  | 
     
| 
        6.  | 
      
        Buncek  | 
      
        12  | 
     
| 
        7.  | 
      
        Teleći mozak blanširani  | 
      
        45  | 
     
| 
        8.  | 
      
        Fileki blanširani  | 
      
        46  | 
     
| 
        9.  | 
      
        Mekušci  | 
      
        40  | 
     
| 
        
  | 
      
        B. KOD PRŽENJA  | 
      
        
  | 
     
| 
        1.  | 
      
        Govedina  | 
      
        34  | 
     
| 
        2.  | 
      
        Teletina  | 
      
        35  | 
     
| 
        3.  | 
      
        Svinjetina  | 
      
        36  | 
     
| 
        4.  | 
      
        Janjetina  | 
      
        33  | 
     
| 
        5.  | 
      
        Piletina  | 
      
        30  | 
     
| 
        
  | 
      
        C. KOD PEČENJA  | 
      
        
  | 
     
| 
        1.  | 
      
        Govedina  | 
      
        34  | 
     
| 
        2.  | 
      
        Teletina  | 
      
        36  | 
     
| 
        3.  | 
      
        Svinjetina  | 
      
        30  | 
     
| 
        4.  | 
      
        Janjetina, odojak  | 
      
        35  | 
     
| 
        5.  | 
      
        Patka  | 
      
        40  | 
     
| 
        6.  | 
      
        Pura  | 
      
        33  | 
     
| 
        7.  | 
      
        Piletina  | 
      
        32  | 
     
| 
        
  | 
      
        D. KOD PIRJANJA  | 
      
        
  | 
     
| 
        1.  | 
      
        Govedina, janjetina  | 
      
        34  | 
     
| 
        2.  | 
      
        Svinjetina  | 
      
        35  | 
     
| 
        3.  | 
      
        Teletina  | 
      
        36  | 
     
Članak 9.
Manjak prema ovoj Odluci može se utvrđivati:
– neposredno nakon nastajanja;
– izvanrednim popisom robe;
– redovitim popisom robe, odnosno na drugi način utvrđen aktom fizičke odnosno pravne osobe poduzetnika – poreznog obveznika.
Članak 10.
Manjak u skladu s ovom Odlukom utvrđuje se zapisnikom. Zapisnik sastavlja fizička odnosno pravna osoba – ugostitelj kod koje je nastao kalo, rastep, kvar i lom.
Članak 11.
Tumačenje odredbi ove Odluke daje Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore.
Članak 12.
Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma na proizvodima u trgovini i ugostiteljstvu u dijelu koji se odnosi na ugostitelje (»Narodne novine« br. 94/98 i 56/99).
Članak 13.
Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Broj: 1-102-3610/10-16-2004
Zagreb: 30. lipnja 2004.
Predsjednik
  Stjepan Šafran, v. r.