REPUBLIKA HRVATSKA
OPĆINSKI GRAĐANSKI SUD U ZAGREBU
Ulica grada Vukovara 84
Posl.br. P-10922/2023-7
U I M E R E P U B L I K E H R V A T S K E
P R E S U D A
Općinski građanski sud u Zagrebu, po sucu toga suda Vanesi Brizić Bahun kao sucu pojedincu, u pravnoj stvari tužitelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Zagreb, A. Mihanovića 3, OIB: 84397956623, protiv tuženika Croatia osiguranje d.d. Zagreb, Vatroslava Jagića 33, OIB: 26187994862, radi isplate, nakon održane javne i glavne rasprave zaključene dana 28. studenog 2024. godine u prisutnosti punomoćnice tužitelja KP, Su-50/12, a u odsutnosti uredno pozvanog tuženika, dana 16. siječnja 2025. godine
p r e s u d i o j e
Odbija se tužbeni zahtjev tužitelja koji glasi:
"Tuženik Croatia osiguranje d.d., Vatroslava Jagića 33, Zagreb, OIB: 26187994862, dužan je platiti tužitelju Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, A. Mihanovića 3, Zagreb, OIB: 84397956623, svotu od 6.686,08 eur / 50.376,27 kn, uz pripadajuću zateznu kamatu koja teče od 24. studenog 2023. do isplate po stopi koja se određuje, za svako polugodište, uvećanjem kamatne stope koju je Europska središnja banka primijenila na svoje posljednje glavne operacije refinanciranja koje je obavila prije prvog kalendarskog dana tekućeg polugodišta za tri postotna poena, u roku 15 dana.".
Obrazloženje
1. Tužitelj u tužbi od navodi da je osiguranica tužitelja ŠP (rođ. K) stradala dana 09. svibnja 2017. godine u prometnoj nesreći kao putnik u vozilu reg. oznake [registarska oznaka], na koga je naletio osobni automobil reg. oznake [registarska oznaka], koje vozilo je u trenutku nesreće bilo osigurano kod tuženika. Rješenjem tužitelja broj 1163161 od 01. lipnja 2020. godine priznato je osiguranici tužitelja pravo na invalidsku mirovinu zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti kojoj je 100% uzrok navedena ozljeda izvan rada. Tužitelj je u razdoblju od 01. siječnja 2021. do 31. listopada 2023. godine isplatio ukupnu svotu od 6.686,08 eur / 50.376,27 kn, koja predstavlja štetu za tužitelja. Stoga potražuje od tuženika isplatu navedenog iznosa, zajedno sa zateznim kamatama od dana zaprimanja odštetnog zahtjeva 08. studenog 2023. godine pa do isplate.
2. Tuženik u odgovoru na tužbu priznaje pasivnu legitimaciju, nastanak štetnog događaja te odgovornost osiguranika tuženika za nastanak istog. Osporava pravnu osnovu i visinu tužbenog zahtjeva. Što se tiče pitanja primjene zakona, tuženik se protivi pravnom shvaćanju tužitelja da bi se u ovoj pravnoj stvari primjenjivale odredbe Zakona o mirovinskom osiguranju. Naime, tuženikov pravni položaj kao osiguratelja temelji se na sklopljenom ugovoru o osiguranju od automobilske odgovornosti te se u pravnom odnosu između tužitelja i tuženika primjenjuju odredbe Zakona o obveznim osiguranjima u prometu kao specijalnog zakona.
3. U tijeku postupka izvršen je uvid u zapisnik o očevidu Općinskog državnog odvjetništva u Bjelovaru od 29. lipnja 2017.g., službenu zabilješku MUP-a, Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske od 11. svibnja 2017.g., zapisnik iz predmeta ovog suda posl.br. Pn-2768/17 od 16. listopada 2018.g., rješenje HZMO, Područni ured u Zagrebu od 01. lipnja 2020.g. i 28. srpnja 2020.g., nalaz i mišljenje o radnoj sposobnosti osiguranika ŠP.
4. Temeljem ocjene svakog dokaza zasebno i svih dokaza zajedno te na temelju rezultata cjelokupnog postupka u skladu s odredbom čl. 8. Zakona o parničnom postupku (Narodne novine broj 53/91, 91/92, 112/99, 88/01, 117/03, 88/05, 2/07, 84/08, 123/08, 57/11, 148/11, 25/13, 89/14, 70/19 i 80/22, dalje: ZPP), sud je utvrdio da tužbeni zahtjev tužitelja nije osnovan.
5. Predmet spora je zahtjev tužitelja radi naknade štete koju je pretrpio isplatom invalidske mirovine za razdoblje od 01. siječnja 2021. do 31. listopada 2023. godine u ukupnom iznosu od 6.686,08 eur.
6. Među strankama nije sporno:
- da je osiguranik tužitelja 09. svibnja 2017. godine ozlijeđen u prometnoj nesreći za koju je odgovoran osiguranik tuženika,
- da tužitelj isplaćuje svojem osiguraniku invalidsku mirovinu zbog ozljede izvan rada u omjeru od 100% na temelju rješenja HZMO-a od 01. lipnja 2020. godine,
- da je osiguraniku tužitelja priznato pravo na invalidsku mirovinu koja je nastala zbog ozljede izvan rada 100%.
7. Među strankama je sporna osnova i visina tužbenog zahtjeva, te pravno pitanje primjene zakona.
8. Prije svega treba imati u vidu da je tuženik društvo koje se bavi poslovima osiguranja, između ostalim i poslovima obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, a sukladno odredbama Zakona o obveznim osiguranjima u prometu (Narodne novine broj 151/05, 36/09, 75/09, 76/13, 152/14 i 155/23, dalje: ZOOP), odnosno u konkretnom slučaju je riječ o obveznom osiguranju u prometu, a koja materija obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti je uređena ZOOP- om, zbog čega se na konkretan odnos tužitelja i tuženog kao osiguratelja u pogledu utvrđivanja visine i obima obveze tuženika kao osiguratelja primjenjuje materijalno pravo koje regulira konkretan ugovor o osiguranju, u ovome slučaju ZOOP.
9. Tuženik, kao osiguratelj motornog vozila štetnika se ne nalazi u istom pravnom statusu kao i sam vozač – štetnik. Obveza tuženoga regulirana je ZOOP-om, temeljem kojega Zakona je i zaključen ugovor o obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti i tuženi može odgovarati samo u okviru odredbi predmetnog Zakona i njime preuzetih ugovornih obveza, a koje su propisane ZOOP-om. Osiguravajuća društva nisu štetnici nego temeljem zaključenog ugovora o osiguranju sa vlasnikom opasne stvari/motornog vozila imaju obvezu (u slučaju da su ispunjene ZOOP-om propisane pretpostavke) naknaditi štetu umjesto odgovorne osobe/štetnika (konkretnog vozača štetnika) i to u okviru obveza preuzetih ugovorom o osiguranju, a koji Ugovor o obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti je uređen posebnim zakonom i to ZOOP-om. Člankom 8 st. 1. ZOOP reguliran je "Ugovor o obveznom osiguranju i njegov učinak", a ta odredba glasi: "Društvo za osiguranje dužno je sklopiti ugovor o osiguranju sukladno ovome Zakonu i uvjetima za osiguranje, odnosno cjenicima premija osiguranja."
10. Dakle, tuženik kao društvo za osiguranje ima obvezu sklopiti ugovor o osiguranju sukladno odredbama ZOOP-u, a kojim odredbama Zakona je i uređen opseg osiguranog pokrića, odnosno rizici koje osiguratelj uzima u pokriće zaključenim ugovorom, obim i opseg osiguranog pokrića, a temeljem čega se sukladno načelu razmjernosti i naplaćuje/obračunava premija osiguranja.
11. Prema odredbi čl. 27. ZOOP-a društvo za osiguranje obvezno je zavodima koji obavljaju poslove zdravstvenoga, mirovinskog ili invalidskog osiguranja nadoknaditi stvarnu štetu u okviru odgovornosti svoga osiguranika i u granicama obveza preuzetih ugovorom o osiguranju.
12. Stoga se navedeni zakon ima primijeniti kao lex specialis u odnosu na Zakon o mirovinskom osiguranju i sukladno shvaćanju Vrhovnog suda Republike Hrvatske izraženom u odluci Rev-1354/2016 od 18. svibnja 2021. godine.
13. Stvarnom štetom se u smislu odredbe čl. 27. st. 2. ZOOP-a smatraju troškovi liječenja i drugi nužni troškovi učinjeni sukladno propisima o zdravstvenom osiguranju, kao i razmjerni iznos mirovine oštećene osobe, odnosno članova njezine obitelji.
14. Međutim, iz dokaza koji su dostavljeni u spis ne može se utvrditi postojanje stvarne štete, odnosno razlike propisane čl. 27. st. 3. ZOOP-a jer nema dokaza da postoji razlika između isplaćenih mirovina i onih koje bi bile utvrđene prema odredbi čl. 27. st. 3. ZOOP-a.
15. Stoga je valjalo tužbeni zahtjev tužitelja odbiti i odlučiti kao u izreci.
U Zagrebu, 16. siječnja 2025. godine
Sudac:
Vanesa Brizić Bahun
UPUTA O PRAVNOM LIJEKU:
Protiv ove presude dopuštena je žalba u roku od 15 dana, a koji rok se računa:
- od dana održavanja ročišta na kojem se presuda objavljuje, ukoliko je stranka uredno obaviještena o ročištu za objavu, bez obzira da li je na isto pristupila, odnosno
- od dana primitka prijepisa presude, ukoliko stranka nije bila uredno obaviještena o ročištu na kojem se presuda objavljuje.
Žalba se podnosi pisano, u četiri istovjetna primjerka, putem ovog suda Županijskom sudu.