Baza je ažurirana 24.10.2025. zaključno sa NN 104/25 EU 2024/2679
MINISTARSTVO ZDRAVSTVA I SOCIJALNE SKRBI
Na temelju članka 15. stavka 2. podstavka 6. Zakona o hrani (»Narodne novine« broj 46/07) ministar zdravstva i socijalne skrbi uz suglasnost ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donosi
Pročišćeni tekst
Članak 1.
Ovim Pravilnikom utvrđuju se pomoćne tvari u procesu proizvodnje, propisuje se njihova zdravstvena ispravnost i dopuštenost uporabe za pojedine skupine i vrste hrane, dopušteni ostaci u hrani te uvjeti pod kojima se pojedine pomoćne tvari u procesu proizvodnje mogu upotrebljavati u proizvodnji.
  Pomoćnim tvarima u procesu proizvodnje u smislu odredaba ovoga Pravilnika smatraju se:
  – tvari protiv pjenjenja,
  – tvari za pripremu procesne vode,
  – katalizatori,
  – tvari za bistrenje/filtraciju,
  – tvari za podhlađivanje i hlađenje,
  – tvari protiv isušivanja i sljepljivanja,
  – deterdženti (tvari za močenje),
  – tvari za imobilizaciju enzima i nosači,
  – tvari za taloženje (bistrenje, filtraciju i adsorpciju),
  – ionski izmjenjivači (smole), membrane i molekulska sita,
  – tvari za podmazivanje, otpuštanje, protiv sljepljivanja, za oblikovanje,
  – tvari za kontrolu rasta mikroorganizama,
  – plinovi za pakiranje,
  – tvari za otapanje i ekstrakciju, otapala koja se koriste u proizvodnji aroma,
  – tvari za pranje i ljuštenje, skidanje ljuske, kora, kožice,
  – ostale pomoćne tvari.
Članak 2.
Pomoćne tvari u procesu proizvodnje jesu tvari ili materijali koji se namjerno rabe u proizvodnji sirovina ili hrane u svrhu zadovoljenja određenih tehnoloških potreba i ne postaju sastojak hrane. Mogu biti nehotičan a koji puta i neizbježan zaostatak ili derivat u krajnjem proizvodu.
  Otapalo jest svaka tvar za otapanje i/ili razrjeđivanje hrane ili njenih sirovina, uključujući i nečistoće koje mogu biti prisutne u sirovini, hrani ili na njima.
  Ekstrakcijsko otapalo jest otapalo koje se rabi u postupku ekstrakcije, izdvajanja određenih tvari u svim fazama proizvodnje hrane. Uporaba ekstrakcijskog otapala može imati za posljedicu nenamjernu, ali tehnološki neizbježnu prisutnost ostataka otapala ili njegovih derivata u hrani.
Članak 3.
Pri utvrđivanju uvjeta pod kojima se pomoćne tvari u procesu proizvodnje mogu rabiti u proizvodnji potrebno je voditi računa o zaštiti zdravlja ljudi te o ispunjavanju gospodarskih i tehničkih zahtjeva proizvodnje.
  Pri uporabi pomoćnih tvari u procesu proizvodnje, sukladno dobroj proizvođačkoj praksi potrebno je osigurati uklanjanje njihovih ostataka iz hrane u cijelosti ili većim dijelom.
Članak 4.
U proizvodnji hrane ili njenih sastojaka kao pomoćnih tvari u procesu proizvodnje dopuštena je uporaba samo onih tvari navedenih u Prilogu I. koji je otisnut uz ovaj Pravilnik i njegov je sastavni dio.
  Tvari iz stavka 1. ovoga članka moraju ispunjavati uvjete propisane ovim Pravilnikom.
  U Prilogu I. ovoga Pravilnika navedeni su naziv i kategorija kemijskog spoja, uporaba u određenoj vrsti hrane i dozvoljeni ostaci u toj hrani.
Članak 5.
Stavljanje hrane na tržište ne može se ograničiti ili zabraniti zbog uporabe pomoćnih tvari u procesu proizvodnje ili prisutnosti njihovih ostataka, ako je uporaba, odnosno količina ostataka sukladna odredbama ovoga Pravilnika.
Članak 6.
Pomoćne tvari u procesu proizvodnje navedene u Prilogu I. ovoga Pravilnika moraju ispunjavati sljedeće uvjete:
  (a) ne smiju sadržavati štetne tvari u količinama opasnim za zdravlje ljudi,
  (b) ne smiju sadržavati više od 1 mg/kg arsena i ne više od
  1 mg/kg olova; osim u iznimnim slučajevima propisanim posebnim propisom,
  (c) kada se kao pomoćna tvar u procesu proizvodnje koristi voda kojoj su dodane tvari za reguliranje pH, druga hrana koja ima svojstva otapala i etanol moraju ispunjavati uvjete sukladno posebnim propisima o zdravstvenoj ispravnosti,
  (d) količina ostataka u hrani mora biti sukladna vrijednostima navedenim u Prilogu I. ovoga Pravilnika,
  (e) kada se aditiv koristi kao pomoćno sredstvo u procesu proizvodnje mora ispunjavati uvjete posebnog propisa o čistoći aditiva.
Članak 7.
Zabranjena je uporaba heksana i etilmetilketona u kombinaciji. Prisutnost n-heksana u etilmetilketonu ne smije biti veća od 50 mg/kg.
  Zabranjena je uporaba acetona za rafinaciju ulja od komine maslina.
Članak 8.
Pomoćne tvari u procesu proizvodnje koje nisu navedene u Prilogu I. ovoga Pravilnika mogu se koristiti samo uz suglasnost Povjerenstva za aditive (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo).
  Povjerenstvo osniva ministar nadležan za zdravstvo.
  Povjerenstvo donosi Poslovnik o svom radu.
  Troškove utvrđivanja uvjeta za uporabu pomoćne tvari u procesu proizvodnje snosi podnositelj zahtjeva, a visinu istog određuje ministar nadležan za zdravstvo.
  Kada Povjerenstvo na temelju novih ili ponovne ocjene postojećih podataka utvrdi da uporaba pomoćnih tvari u procesu proizvodnje može ugroziti zdravlje ljudi, iako su sukladni odredbama ovoga Pravilnika, izvijestit će nadležno tijelo sukladno Zakonu o hrani radi poduzimanja odgovarajuće mjere.
  O poduzetim mjerama iz stavka 5. ovoga članka nadležno tijelo obvezno je bez odgode izvijestiti Europsku komisiju (u daljnjem tekstu: Komisija) i druge države članice te dati obrazloženje svoje odluke.
Članak 9.
Pomoćne tvari u procesu proizvodnje mogu se staviti na tržište samo ako se na pakovanju, posudama ili oznakama nalaze sljedeći, jasno vidljivi, čitki i neizbrisivi podaci:
  1) naziv i kategorija kemijskog spoja, kao što je navedeno u Prilogu I. ovoga Pravilnika,
  2) jasan navod da je proizvod odgovarajućeg sastava i kakvoće za uporabu kao pomoćna tvar u procesu proizvodnje;
  3) oznaka serije ili lot-a,
  4) naziv i adresa proizvođača pomoćne tvari, ili/i pravne ili fizičke osobe koja je pakirala, uvezla ili distribuirala pomoćnu tvar,
  5) neto količina dana u jedinicama volumena ili mase,
  6) ako je potrebno, upute za pohranu ili upotrebu.
  Iznimno od stavka 1. ovoga članka, podaci iz točke 3., 4., 5., i 6. mogu se navesti samo na popratnim dokumentima koji se moraju predočiti zajedno s isporukom ili prije nje za tu seriju.
  Osim navoda iz stavka 1. ovoga članka deklaracija mora biti sukladna odredbama posebnog propisa o općem deklariranju ili označavanju hrane, posebnog propisa o mjeriteljskim zahtjevima za pakovine i odredbama posebnog propisa o razvrstavanju, označavanju i obilježavanju opasnih kemikalija.
  Ako se aditiv koristi isključivo kao pomoćno sredstvo u procesu proizvodnje nije ga potrebno deklarirati.
Članak 10.
Odredbe ovoga Pravilnika primjenjuju se na sve pomoćne tvari u procesu proizvodnje na tržištu i prilikom uvoza.
  Odredbe ovoga Pravilnika ne primjenjuju se na pomoćne tvari u procesu proizvodnje koje se izvoze u zemlje izvan Europske unije.
Članak 11.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od objave u »Narodnim novinama«, osim članka 8. stavka 6. i članka 10. stavka 2. koji stupaju na snagu danom pristupanja Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije. 
  Klasa: 011-02/08-04/01
  Urbroj: 534-07-08-2
  Zagreb, 27.ožujka 2008.
Prijelazne i završne odredbe iz NN 152/11
Članak 1.
Ovaj Pravilnik sadrži odredbe koje su u skladu sa sljedećim aktima Europske unije:
Direktiva 2009/32/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 23. travnja 2009. o usklađivanju zakonodavstva država članica na području ekstrakcijskih otapala koja se koriste u proizvodnji hrane i njezinih sastojaka (SL L 141, 6.6.2009.).
Direktiva 2010/59/EU od 26. kolovoza 2010. kojom se izmjenjuje Direktiva 2009/32/EZ Europskog parlamenta i Vijeća o usklađivanju zakonodavstva država članica na području ekstrakcijskih otapala koja se koriste u proizvodnji hrane i njezinih sastojaka (SL L 225, 27. 8. 2010).
Članak 3.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-02/11-04/31
Urbroj: 534-07-11-1
Zagreb, 14. studenoga 2011.
_____
  1 Pravilnik preuzima odredbe Direktive Vijeća 88/EEZ od 13. lipnja 1988. o usklađenosti zakonodavstva država članica na području ekstrakcijskih otapala koja se upotrebljavaju u proizvodnji prehrambenih proizvoda i njihovih sastojaka.
  PRILOG I. (NN 152/11)
| Redni broj 
 | NAZIV I KATEGORIJA * Ovako označene tvari mogu imati određeno tehnološko djelovanje kao prehrambeni aditivi ili služiti kao hrana, ali tada se ne smatraju pomoćnim tvarima u procesu proizvodnje | UPORABA 
 | DOPUŠTENI OSTACI U HRANI(<=manje od) (mg/kg) | |
| 
 
 | Tvari protiv pjenjenja | |||
| 1. | Alkilen oksid | proizvodnja sokova | ||
| 2. | *Kokosovo ulje | proizvodnja sokova | ||
| 3. 
 | *Dimetilpolisiloksan 
 | pivo | ||
| masti i ulja | ||||
| biljni protein | ||||
| 4. | Etilen oksid-propilen oksid kopolimeri | proizvodnja sokova | ||
| 5. | Metil ester masnih kiselina | biljni protein | ||
| 6. 
 | Polialkilen glikolester masnih kiselina (1-5 mola etilen oksida ili propilen oksida) 
 | biljni protein 
 | ||
| 7. 
 | Glikol eter masnih alkohola 
 | proizvodnja sokova 
 | ||
| 8. 
 | Masni alkoholi (C8-C30) 
 | biljni protein 
 | ||
| 9. 
 | Formaldehid 
 | prerada šećerne repe 
 | <0,05 
 | |
| prerada kvasca 
 | <0,05 
 | |||
| 10. 
 | *Hidrogenirano kokosovo ulje 
 | slastičarski proizvodi 
 | može do 15 
 | |
| 11. 
 | Hidrofilni masni acetilesteri, vezani na neutralni nosač 
 | proizvodnja sokova 
 | ||
| 12. 
 | α-metilglikozid, vodena otopina 
 | proizvodnja sokova 
 | ||
| 13. 
 | Smjesa etilen i propilen oksida, kopolimeri i esteri ricinusovog ulja i polietilen glikolnog estera 
 | proizvodnja sokova 
 | ||
| 14. 
 | Smjesa prirodnih i sintetskih derivata masnih kiselina s dodanim emulgatorima 
 | proizvodnja sokova 
 | ||
| 15. 
 | Neionogeni alkilen oksid s emulgatorima 
 | proizvodnja sokova 
 | ||
| 16. 
 | Oksoalkoholi C9-C30 
 | |||
| 17. 
 | Polialkilen oksid u kombinaciji s posebnim masnim alkoholima 
 | proizvodnja sokova 
 | ||
| 18. 
 | Polietoksilirani alkoholi, modificirani 
 | proizvodnja sokova 
 | ||
| 19. 
 | Poliglikol kopolimer 
 | proizvodnja sokova 
 | ||
| 20. 
 | Polioksietilen esteri C8-C30 masnih kiselina 
 | biljni protein 
 | ||
| 21. 
 | Polioksopropilen esteri C8-C30 masnih kiselina 
 | biljni protein 
 | ||
| 22. 
 | Polioksoetilen esteri C9-C30 oksoalkohola 
 | biljni protein 
 | ||
| 23. 
 | Polioksopropilen esteri C9-C30 oksoalkohola 
 | biljni protein 
 | ||
| 24. 
 | Metilglikozid ester kokosovog ulja 
 | proizvodnja sokova 
 | ||
| 25. 
 | Smjesa polioksietilen i polioksipropilen estera C8-C30 masnih kiselina 
 | biljni protein 
 | ||
| 26. 
 | Modificirani viši alkoholi 
 | proizvodnja sokova 
 | ||
| 27. 
 | *Mono i digliceridi masnih kiselina 
 | proizvodnja sokova 
 | ||
| 28. 
 | *Mono i digliceridi masnih kiselina esterificirani octenom kiselinom, mliječnom kiselinom i limunskom kiselinom 
 | proizvodnja sokova 
 | ||
| 29. 
 | Polipropilen-polietilen blok polimer 
 | proizvodnja sokova 
 | ||
| 30. 
 | Sorbitan acilni ester masnih kiselina i polioksietilen-20-sorbitan acilni ester 
 | proizvodnja sokova 
 | ||
| 31. 
 | Površinski aktivni esteri na neutralnim nosačima 
 | proizvodnja sokova 
 | ||
| 32. 
 | Acidni esteri biljnih masnih kiselina 
 | proizvodnja sokova 
 | ||
| 33. 
 | Acil biljnih masnih kiselina (hidrofilni) 
 | proizvodnja sokova 
 | ||
| Tvari za pripremu procesne vode 
 | ||||
| 34. 
 | Akrilamid-natrijeva akrilatna smola 
 | procesne vode 
 | ||
| 35. 
 | *Amonijev alginat 
 | procesne vode 
 | ||
| 36. 
 | Kobaltov sulfat 
 | procesne vode 
 | ||
| 37. 
 | 1-hidroetiliden-1,1-difosforna kiselina i njezine natrijeve i kalijeve soli 
 | procesne vode 
 | ||
| 38. 
 | Lignosulfonska kiselina 
 | procesne vode 
 | ||
| 39 
 | Magnezijev sulfat 
 | procesne vode 
 | ||
| 40. 
 | Monobutil eteri polietilen-polipropilen glikola dobiveni izravnom kondenzacijom smjese etilen oksida i propilen oksida s butanolom u omjeru 1:1 
 | procesne vode 
 | ||
| 41. 
 | *Pentanatrijev trifosfat 
 | procesne vode 
 | ||
| 42. 
 | Natrijeva sol poliaktilne kiseline kohipofosfita 
 | procesne vode 
 | ||
| 43. 
 | *Polietilen glikoli 
 | procesne vode 
 | ||
| 44. 
 | Polimaleinska kiselina i/ili njezine natrijeve soli 
 | procesne vode 
 | ||
| 45. 
 | Polioksipropilen glikol 
 | procesne vode 
 | ||
| 46. 
 | *Kalijev alginat 
 | procesne vode 
 | ||
| 47. 
 | *Kalijev karbonat 
 | procesne vode 
 | ||
| 48. 
 | Kalijev tripolifosfat 
 | procesne vode 
 | ||
| 49. 
 | *Natrijev acetat 
 | procesne vode 
 | ||
| 50. 
 | *Natrijev alginat 
 | procesne vode 
 | ||
| 51. 
 | Natrijev aluminat 
 | procesne vode 
 | ||
| 52. 
 | *Natrijev karbonat 
 | procesne vode 
 | ||
| 53. 
 | *Natrijev karboksimetil celuloza 
 | procesne vode 
 | ||
| 54. 
 | Natrijev glukoheptonat 
 | procesne vode 
 | ||
| 55. 
 | *Natrijev heksametafosfat 
 | procesne vode 
 | ||
| 56. 
 | Natrijev humat 
 | procesne vode 
 | ||
| 57. 
 | *Natrijev hidroksid 
 | procesne vode 
 | ||
| 58. 
 | Natrijev lignosulfonat 
 | procesne vode 
 | ||
| 59. 
 | *Natrijev metasilikat 
 | procesne vode 
 | ||
| 60. 
 | *Natrijev nitrat 
 | procesne vode 
 | ||
| 61. 
 | *Natrijev fosfat (mono-, di-, tri-) 
 | procesne vode 
 | ||
| 62. 
 | Natrijev poliakrilat 
 | procesne vode 
 | ||
| 63. 
 | *Natrijevi polifosfati 
 | procesne vode 
 | ||
| 64. 
 | *Natrijev silikat 
 | procesne vode 
 | ||
| 65. 
 | *Natrijev sulfat 
 | procesne vode 
 | ||
| 66. 
 | *Natrijev sulfit 
 | procesne vode 
 | ||
| 67. 
 | *Natrijev tripolifosfat 
 | procesne vode 
 | ||
| 68. 
 | *Škrob, nemodificirani 
 | procesne vode 
 | ||
| 69. 
 | *Tanin (uključujući ekstrakt quebracho) 
 | procesne vode 
 | ||
| 70. 
 | Tetranatrijev difosfat 
 | procesne vode 
 | ||
| 71. 
 | Tetranatrij EDTA 
 | procesne vode 
 | ||
| 72. 
 | *Tetranatrijev pirofosfat 
 | procesne vode 
 | ||
| Katalizatori 
 | ||||
| 73. 
 | Slitine od 2 ili više nabrojenih metala 
 | <0,1 
 | ||
| 74. 
 | Aluminij 
 | |||
| 75. 
 | Krom 
 | hidrogeniranje jestivih ulja 
 | <0,1 
 | |
| 76. 
 | Bakar 
 | hidrogeniranje jestivih ulja 
 | <0,1 
 | |
| 77. 
 | Bakreni kromat 
 | |||
| 78. 
 | Bakreni kromit 
 | |||
| 79. 
 | Željezni klorid heksahidrat 
 | |||
| 80. 
 | Mangan 
 | hidrogeniranje jestivih ulja 
 | <0,4 
 | |
| 81. 
 | Magnezijev oksid 
 | sredstvo za sprječavanje zgrudnjavanja (sredstvo protiv sljepljivanja) i sredstvo za neutralizaciju 
 | ||
| 82. 
 | Molibden 
 | hidrogeniranje jestivih ulja 
 | <0,1 
 | |
| 83. 
 | Nikal 
 | alkoholi (proizvodnja šećernih alkohola) 
 | <1 
 | |
| proizvodnja očvrsnutih ulja 
 | <0,8 
 | |||
| hidrogeniranje jestivih ulja 
 | 0,2 do 1 
 | |||
| 84. 
 | Paladij 
 | hidrogenirana jestiva ulja 
 | <0,1 
 | |
| 85. 
 | Platina 
 | hidrogenirana jestiva ulja 
 | <0,1 
 | |
| 86. 
 | Kalijev metal 
 | interesterifikacija ulja 
 | <1 
 | |
| 87. 
 | Kalijev metilat (metoksid) 
 | interesterifikacija ulja 
 | <1 
 | |
| 88. 
 | Kalijev etilat (etoksid) 
 | interesterifikacija ulja 
 | <1 
 | |
| 89. 
 | Srebro 
 | hidrogeniranje jestivih ulja 
 | <0,1 
 | |
| 90. 
 | Natrijev amid 
 | interesterifikacija ulja 
 | <1 
 | |
| 91. 
 | Natrijev etilen (natrijev etilat) 
 | interesterifikacija ulja 
 | <1 
 | |
| 92. 
 | Natrij metal 
 | interesterifikacija ulja 
 | <1 
 | |
| 93. 
 | Natrijev metilat (metoksid) 
 | <1 
 | ||
| 94. 
 | Različiti metalni oksidi 
 | hidrogeniranje jestivih ulja 
 | <0,1 
 | |
| 95. 
 | Cirkonij 
 | |||
| Tvari za bistrenje/filtraciju 
 | ||||
| 96. 
 | Adsorbirajuće gline (izbijeljene, prirodne ili aktivirane zemlje) 
 | hidroliza škroba 
 | ||
| proizvodnja jestivih biljnih ulja 
 | ||||
| 97. 
 | Aktivni ugljen 
 | šećeri 
 | ||
| ulja 
 | ||||
| 98. 
 | *Albumin 
 | |||
| 99. 
 | Azbest 
 | |||
| 100. 
 | Bentonit 
 | hidroliza škroba 
 | ||
| 101. 
 | *Kalcijev oksid 
 | šećer 
 | ||
| 102. 
 | Hitin/Hitozan 
 | |||
| 103. 
 | Klormetilirana aminirana stiren-divinilbenzen smola 
 | prerada šećera 
 | <1 
 | |
| 104. 
 | Diatomejska zemlja 
 | voćni sokovi, hidroliza škroba, općenita upotreba 
 | ||
| 105. 
 | Divinilbenzen-etilvinilbenzen kopolimer 
 | tekuća hrana (osim gaziranih pića) 
 | 0,00002 (zaostatak iz kopolimera) 
 | |
| 106. 
 | Fulerova zemlja 
 | hidroliza škroba, ulja 
 | ||
| 107. 
 | Smole-ionski izmjenjivači 
 | |||
| 108. 
 | *Agar 
 | |||
| 109. 
 | Kaolin 
 | |||
| 110. 
 | Magnezijev acetat 
 | |||
| 111. 
 | Perlit 
 | |||
| 112. 
 | Polimaleinska kiselina i natrijev polimaleat 
 | prerada šećera 
 | <5 
 | |
| 113. 
 | *Taninska kiselina 
 | |||
| 114. 
 | *Biljni ugljen (aktiviran) 
 | hidroliza škroba 
 | ||
| 115. 
 | Biljni ugljen (neaktiviran) 
 | |||
| Tvari za podhlađivanje i hlađenje 
 | ||||
| 116. 
 | *Dušik 
 | |||
| Tvari protiv isušivanja/Tvari protiv sljepljivanja 
 | ||||
| 117. 
 | Aluminijev stearat 
 | |||
| 118. 
 | Kalcijev fosfat (trikalcijev fosfat) 
 | |||
| 119. 
 | Kalcijev stearat 
 | |||
| 120. 
 | Magnezijev stearat 
 | |||
| 121. 
 | Oktadecil amonium acetat (u amonijevom kloridu) 
 | |||
| 122. 
 | Kalijev aluminij silikat 
 | |||
| 123. 
 | Natrijev kalcij silikoaluminat 
 | |||
| Detergenti (tvari za močenje) 
 | ||||
| 124. 
 | *Dioktil natrijev sulfosukcinat 
 | voćni napitci 
 | <10 
 | |
| 125. 
 | Magnezijev sulfat 
 | masti i ulja 
 | ||
| 126. 
 | Metil glukozidni ester kokosovog ulja 
 | melasa 
 | 320 
 | |
| 127. 
 | Natrijev lauril sulfat 
 | prehrambene masti i ulja 
 | <1 
 | |
| 128. 
 | Natrijev ksilen sulfonat 
 | prehrambene masti i ulja 
 | <1 
 | |
| Tvari za imobilizaciju enzima i nosači 
 | ||||
| 129. 
 | Polietilenimin 
 | |||
| 130. 
 | Glutaraldehid 
 | |||
| 131. 
 | Staklo 
 | hidroliza škroba 
 | ||
| 132. 
 | Diatomejska zemlja 
 | |||
| 133. 
 | Keramika 
 | hidroliza škroba 
 | ||
| 134. 
 | Dietilaminoetil celuloza 
 | |||
| 135. 
 | Ionski izmjenjivači, smole 
 | |||
| Tvari za taloženje, (bistrenje, filtraciju i adsorpciju) 
 | ||||
| 136. 
 | Akrilat-akrilamidna smola 
 | šećer 
 | (10 u šećernom sirupu) 
 | |
| 137. 
 | Hitin/hitozan 
 | |||
| 138. 
 | Kompleksi topljivih aluminijevih soli i fosforne kiseline 
 | voda za piće 
 | ||
| 139. 
 | Dimetilamin-epiklorhidrin kopolimer 
 | prerada šećera 
 | <5 
 | |
| 140. 
 | Fulerova zemlja 
 | |||
| 141. 
 | *Agar 
 | |||
| 142. 
 | *Osušena i usitnjena krvna plazma 
 | |||
| 143. 
 | Modificirana akrilamidna smola 
 | šećer, procesna voda 
 | ||
| 144. 
 | Poliakrilna kiselina 
 | šećer 
 | ||
| 145. 
 | Poliakrilamid 
 | šećer (šećerna repa) 
 | ||
| 146. 
 | Natrijev poliakrilat 
 | šećer (šećerna repa) 
 | ||
| 147. 
 | *Trinatrijev difosfat 
 | |||
| 148. 
 | *Trinatrijev ortofosfat 
 | |||
| Ionski izmjenjivači (smole), membrane i molekulska sita 
 | ||||
| 149. 
 | Smole 
 | imobilizacija enzima, hidroliza škroba 
 | <1 (izračunato kao totalni organski ugljik) 
 | |
| 150. 
 | Potpuno hidrolizirani kopolimeri metil akrilata i divinilbenzena 
 | |||
| 151. 
 | Potpuno hidrolizirani terpolimeri metilakrilata, divinilbenzena i akrilonitrila 
 | |||
| 152. 
 | Umreženi fenolformaldehid aktiviran trietilentetraminom i/ili tetraetilenpentaminom 
 | |||
| 153. 
 | Umreženi polistiren, najprije klormetiliran, zatim aminiran trimetilaminom, dimetilaminom, dietilentriaminom ili dimetiletanolaminom 
 | |||
| 154. 
 | Dietilentriamin, trietilentetramin, tetraetilenpentamin umrežen s epiklorohidrinom 
 | |||
| 155. 
 | Epiklorhidrin umrežen s amonijakom 
 | |||
| 156. 
 | Epiklorhidrin umrežen s amonijakom zatim kvaterniziran metilkloridom tako da sadrži najviše 18 % jake baze po težini ukupnog izmjenjivačkog kapaciteta 
 | priprema vode koja se upotrebljava u proizvodnji hrane 
 | ||
| 157. 
 | Metakrilna kiselina-divinilbenzen kopolimer 
 | |||
| 158. 
 | Metakrilna kiselina-divinilbenzen kopolimer s RCOO aktivnim grupama 
 | |||
| 159. 
 | Metil akrilat divinilbenzen kopolimer sa najmanje 2% po masi divinilbenzena aminoliziranog dimetilaminopropilaminom 
 | |||
| 160. 
 | Metilakrilat-divinilbenzendietilenglikol divinileter kopolimer s najmanje 3,5% po masi divinilbenzena i najviše 0,6% dietilenglikoldivinileter aminoliziranog dimetilaminopropilaminom 
 | |||
| 161. 
 | Metilakrilat-divinilbenzendietilenglikol divinileter terpolimer sa najmanje 7% divinilbenzena i najviše 2,3% dietilenglikoldiviniletera aminoliziranog dimetilaminopropilaminom i kvaterniziranog metil kloridom 
 | prerada šećera 
 | 0,015 (ekstrakt iz smole) 
 | |
| 162. 
 | Polistiren divinilbenzen retikulum s trimetilamonijskim grupama 
 | proizvodnja šećera i destiliranih alkoholnih pića 
 | migranata iz smole <1 
 | |
| 163. 
 | Reakciona smola formaldehida, acetona i tetraetilpentamina 
 | |||
| 164. 
 | Stirendivinilbenzen unakrsno povezani kopolimer najprije klormetiliran zatim aminiran dimetilaminom i oksidiran hidrogen peroksidom od čega smola sadrži ne više od 15% vinil N,N-dimetil-benzilamin-N-oksida i ne više od 6,5% dušika 
 | |||
| 165. 
 | Sulfit modificirani umreženi fenol-formaldehid sa rezultirajućom modifikacijom u grupama sulfonske kiseline u bočnim lancima 
 | |||
| 166. 
 | Sulfonirani antracitni ugljen (specifične čistoće) 
 | |||
| 167. 
 | Sulfonirani kopolimer stirena i divinilbenzena 
 | |||
| 168. 
 | Sulfonirani terpolimeri stirena, divinilbenzena i akrilonitrila ili metilakrilata 
 | |||
| 169. 
 | Sulfonirani tetrapolimer stirena, divinilbenzena, akrilonitrila i metilakrilata dobiveni iz smjese monomera koja je sadržavala ne više od 2% akrilonitrila i metilakrilata 
 | |||
| 170. 
 | Sakupljači iona sa smola 
 | |||
| Aluminij 
 | ||||
| Bikarbonat 
 | ||||
| Kalcij 
 | ||||
| Karbonat 
 | ||||
| Klorid 
 | ||||
| Hidronium (H3O+) 
 | ||||
| Hidroksil 
 | ||||
| Magnezij 
 | ||||
| Kalij 
 | ||||
| Natrij 
 | ||||
| Stroncij 
 | ||||
| Sulfat 
 | ||||
| Membrane: polietilen-polistirenske baze modificirane reakcijom s klormetileterom te nakon toga aminirane trimetilaminom, dietilentriaminom ili dimetiletanolaminom 
 | ||||
| 171. 
 | Polimeri i kopolimeri koji sadrže sljedeće komponente: celuloze (npr. celuloza diacetat, celuloza triacetat, celulozni eteri, celuloza), polisulfon sulfonirane polietersulfone, fluoropolimere (npr. polivinilidenfluorid, klorotrifluoroetilen-vinildenfluorid kopolimer, politetrafluoroetilen), polisulfonamide, alifatske/aromatske poliamide i kopoliamide (npr. polipiperazinamidi, m-fenilendiamin trimesamid polimer), poliestere (npr. polietileneterftalat), poliolefine (npr., polipropilen,polietilen), poliamidimid polimere, poliimide, poliakrilonitrile, polivinilpirolidon, polistiren sulfonirani polistirenom, hitin/hitosan i derivate, poliurea-poliuretane, polietere i poliamine 
 | |||
| 172. 
 | Natrijev aluminij silikat 
 | |||
| Tvari za podmazivanje, otpuštanje, protiv sljepljivanja, za oblikovanje 
 | ||||
| 173. 
 | Bentonit 
 | proizvodnja konditorskih proizoda 
 | ||
| 174. 
 | *Dimetilpolisiloksan 
 | |||
| 175. 
 | Kaolin (aluminijev silikat) 
 | proizvodnja konditorskih proizvoda 
 | ||
| Tvari za kontrolu rasta mikroorganizama 
 | ||||
| 176. 
 | *Klor dioksid 
 | brašno 
 | ||
| 177. 
 | *Dimetil dikarbonat 
 | vino 
 | ||
| 178. 
 | Formaldehid 
 | šećer 
 | ||
| 179. 
 | Vodikov peroksid 
 | šećer, sokovi od voća i povrća 
 | ||
| 180. 
 | Hipoklorit 
 | jestiva ulja 
 | ||
| 181. 
 | Jodofori 
 | jestiva ulja 
 | ||
| 182. 
 | Peroctena kiselina 
 | |||
| Antimikrobne otopine peroksikiselina 
 | ||||
| 183. 
 | Kvarterni amonijevi spojevi 
 | jestiva ulja 
 | ||
| 184. 
 | Soli sumporne kiseline 
 | proizvodnja kukuruznog brašna, hidroliza škroba 
 | <100 
 | |
| 185. 
 | Laktoperoksid sistem (laktoperoksidaza, glukozaoksidaza, soli tiocijanata) 
 | |||
| Plinovi za pakiranje 
 | ||||
| 186. 
 | *Zrak 
 | |||
| 187. 
 | Argon 
 | |||
| 188. 
 | Ugljični dioksid 
 | |||
| 189. 
 | Plinovi nastali sagorijevanjem različitih smjesa plinova nastalih kontroliranim sagorijevanjem butana, propana ili prirodnog plina. Glavne komponente su dušik i ugljik dioksid s manjim količinama vodika, kisika, ugljik monoksida (ne više od 4,5%), u tragovima ostalih inertnih plinova 
 | |||
| 190. 
 | *Helij 
 | |||
| 191. 
 | Vodik 
 | |||
| 192. 
 | Izobutan 
 | Potisni plin u raspršivačima biljnog ulja (samo za profesionalnu upotrebu) 
 | ||
| 192. 
 | *Dušikov oksid 
 | |||
| 194. 
 | *Dušik 
 | |||
| Tvari za otapanje i ekstrakciju, otapala koja se koriste u proizvodnji aroma 
 | ||||
| 195. 
 | Aceton (dimetil keton) 
 | Za sve namjene u skladu s dobrom proizvođačkom praksom (DPP), izuzev odredbe iz članka 7. ovog Pravilnika 
 | ||
| 196. 
 | Butan 
 | DPP 
 | ||
| 197. 
 | Propan 
 | DPP 
 | ||
| 198. 
 | Etilacetat 
 | DPP 
 | ||
| 199. 
 | Etanol 
 | DPP 
 | ||
| 200. 
 | Ugljični dioksid 
 | DPP 
 | ||
| 201. 
 | Dušični dioksid 
 | DPP 
 | ||
| 202. 
 | Heksan(1) 
 | Proizvodnja ili frakcioniranje masti i ulja, proizvodnja kakao maslaca 
 | 1 u masti, ulju ili kakao maslacu 
 | |
| Proizvodnja proteinskih proizvoda bez masti i brašna bez masti 
 | 10 u hrani koja sadrži proteinska proizvode bez masti i brašna bez masti 
 | |||
| 30 u proizvodima od soje bez masti koji se prodaju krajnjem potrošaču | ||||
| Priprava žitnih klica bez masti 
 | 5 u žitnim klicama bez masti 
 | |||
| (1) Heksan je komercijalni proizvod sastavljen uglavnom od necikličkih zasićenih ugljikovodika s šest ugljikovih atoma, dobiven s destilacijom pri temperaturi između 64 ºC i 74 ºC. Zabranjena je uporaba heksana i etilmetilketona u kombinaciji. | ||||
| 203. 
 | Metilacetat 
 | Uklanjanje kofeina ili nadražujućih i gorkih tvari iz kave i čaja 
 | 20 u kavi ili čaju 
 | |
| Prozvodnja šećera iz melase 
 | 1 u šećeru 
 | |||
| 204. 
 | Etiolmetilketon(2) 
 | Frakcioniranje masti i ulja 
 | 5 u masti i ulju 
 | |
| Uklanjanje kofeina ili nadražujućih i gorkih tvari iz kave i čaja 
 | 20 u kavi ili čaju 
 | |||
| (2) Razina n-heksana u ovom otapalu na smije biti veća od 50 mg/kg. Zabranjena je uporaba heksana i etilmetilketona u kombinaciji. | ||||
| 205. 
 | Diklormetan 
 | Uklanjanje kofeina ili nadražujućih i gorkih tvari iz kave i čaja 
 | 2 u prženoj kavi, 5 u čaju 
 | |
| 206. 
 | Metanol 
 | Svi uvjeti upotrebe 
 | 10 
 | |
| 207. 
 | Propan-2-ol 
 | Svi uvjeti upotrebe 
 | 10 
 | |
| 207.a | Dimetileter | Proizvodnja proteinskih proizvoda životinjskog podrijetla bez masti | 0,009 u proteinskim proizvodima bez masti | |
| 208. 
 | Dietileter 
 | Proizvodnja aroma iz prirodnih aromatičnih tvari 
 | 2 
 | |
| 209. 
 | Heksan 
 | Proizvodnja aroma iz prirodnih aromatičnih tvari ZABRANJUJE SE KOMBINIRANA UPOTREBA HEKSANA I ETILMETILKETONA | 1 
 | |
| 210. 
 | Cikloheksan 
 | Proizvodnja aroma iz prirodnih aromatičnih tvari 
 | 1 
 | |
| 211. 
 | Metilacetat 
 | Proizvodnja aroma iz prirodnih aromatičnih tvari 
 | 1 
 | |
| 212. 
 | Butan-1-ol 
 | Proizvodnja aroma iz prirodnih aromatičnih tvari 
 | 1 
 | |
| 213. 
 | Butan-2-ol 
 | Proizvodnja aroma iz prirodnih aromatičnih tvari 
 | 1 
 | |
| 214. 
 | Etilmetilketon 
 | Proizvodnja aroma iz prirodnih aromatičnih tvari ZABRANJUJE SE KOMBINIRANA UPOTREBA HEKSANA I ETILMETILKETONA | 1 
 | |
| 215. 
 | Diklormetan 
 | Proizvodnja aroma iz prirodnih aromatičnih tvari 
 | 0,02 
 | |
| 216. 
 | Propan-1-ol 
 | Proizvodnja aroma iz prirodnih aromatičnih tvari 
 | 1 
 | |
| 217. 
 | 1,1,1,2-tetrafluoretan 
 | Proizvodnja aroma iz prirodnih aromatičnih tvari 
 | 0,02 
 | |
| 217.a | Metanol | Proizvodnja aroma iz prirodnih aromatičnih tvari | 1,5 | |
| 217.b | Propan-2-ol | Proizvodnja aroma iz prirodnih aromatičnih tvari | 1 | |
| Tvari za pranje i ljuštenje, skidanje ljuske, kore, kožice 
 | ||||
| 218. 
 | Smjesa alken oksidnih adukata alkilnih alkohola i fosfatnih estera alkilen oksidnih adukata alkil alkohola koji se sastoje od alfa alkil(C12-C18)-omega-hidroksil-poli(oksi-etilen) (7,5-8,5 molni) poli(oksipropilen) blok kopolimer prosječne molekulske mase 810, alfa-alkil-(C12-C18)-omega-hidroksil-poli(oksetilen) (3,3-3,7 molni) polimer prosječne molekulske mase 380 i naknadno esterificiran 1,25 molnim fosfornim anhidridom; i alfa-alkil (omega-hidroksi-poli(oksetilen)(11,9-12,9 molni)/poli(oksipropilen) kopolimer prosječne molekulske mase 810 i naknadno esterificiran 1,25 molnim fosfornim anhidridom 
 | voće i povrće 
 | <0,001 do 0,01 
 | |
| 219. 
 | Smjesa alkilen oksida, alkil alkohola i masnih kiselina 
 | šećerna repa 
 | 
 
 | |
| 220. 
 | Smjesa alifatskih kiselina (valerijanske, kapronske, enantne, kaprilne i pelargonske kiseline) 
 | voće i povrće 
 | 0,04-0,11 
 | |
| 221. 
 | Alfa-alkil-omega-hidroksi-poli(oksietilen) 
 | šećerna repa 
 | 0,001 u šećernoj repi, 0 u šećeru 
 | |
| 222. 
 | Amionijev klorid 
 | šećerna repa 
 | ||
| 223. 
 | Amonijev ortofosfat 
 | voće i povrće 
 | ||
| 224. 
 | *Kalcijev klorid 
 | voće i povrće 
 | ||
| 225. 
 | *Kalcijev hidroksid 
 | šećerna repa 
 | ||
| 226. 
 | *Kalcijev oksid 
 | šećerna repa 
 | ||
| 227. 
 | Karbamat 
 | šećerna repa 
 | ||
| 228. 
 | Dialkanolamin 
 | šećerna repa 
 | 0,001 u šećernoj repi, 0 u šećeru | |
| 229. 
 | Diamonijev ortofosfat 
 | voće i povrće za konzerviranje 
 | ||
| 230. 
 | Diamonijev ortofosfat (5% vodena otopina) 
 | voće i povrće za konzerviranje 
 | ||
| 231. 
 | Ditiokarbamat 
 | šećerna repa 
 | ||
| 232. 
 | Etilen diklorid 
 | šećerna repa 
 | 0,00001 u šećernoj repi, 0 u šećeru | |
| 233. 
 | Etilenglikol monobutil eter 
 | šećerna repa 
 | 0,00003 u šećernoj repi, 0 u šećeru | |
| 234. 
 | Vodikov peroksid 
 | 
 
 | ||
| 235. 
 | Linearna undecilbenzensulfonska kiselina 
 | šećerna repa 
 | 0,001 u šećernoj repi, 0 u šećeru | |
| 236. 
 | Monoetanolamin 
 | voće i povrće 
 | 100 
 | |
| šećerna repa 
 | 0,0001 u šećernoj repi, 0 u šećeru 
 | |||
| 237. 
 | Monoetanolamin (8%) 
 | voće i povrće za konzerviranje 
 | ||
| 238. 
 | Organofosfati 
 | šećerna repa 
 | ||
| 239. 
 | Antimikrobne otopine peroksikiselina koje sadrže 1-hidroksietilen-1,1 difosfonska kiselina (HEDP) Sadrže HEDP i tri ili više sljedećih komponenti:: peroksioctena kiselina, octena kiselina, vodikov peroksid, oktanoinska kiselina i peroksioktanoinska kiselina | |||
| 240. 
 | Octena kiselina 
 | |||
| 241. 
 | 1-hidroksietiliden-1,1-fosfonska kiselina (HEDP) 
 | |||
| 242. 
 | Oktanoinska kiselina 
 | |||
| 243. 
 | Poliakrilamid 
 | voće i povrće, šećerna repa 
 | <1 
 | |
| 244. 
 | Kalijev bromid 
 | voće i povrće 
 | ||
| 245. 
 | Natrijev dodecilbenzensulfonat (grupa alkila pretežito C12 i ne manje od 95% C10-C16) 
 | voće i povrće, meso i piletina 
 | <2 
 | |
| 246. 
 | Natrijev 2 etilheksil sulfat 
 | voće i povrće 
 | <20 
 | |
| 247. 
 | *Natrijev karbonat 
 | |||
| 248. 
 | *Natrijev hidroksid 
 | voće i povrće, šećerna repa 
 | ||
| 249. 
 | Natrijev hidroksid (10% max.) 
 | voće i povrće za konzerviranje 
 | ||
| 250. 
 | Natrijev hidroksid (2%) 
 | plava riba za konzerviranje 
 | ||
| 251. 
 | Natrijev hipoklorit 
 | voće i povrće 
 | 
 
 | |
| 252. 
 | Natrijevi mono- i di-metil naftalen sulfonati (molekulske mase 245-260) 
 | voće i povrće 
 | <0,2 
 | |
| 253. 
 | Natrijev n-alkilbenzensulfonat (grupa alkila pretežito C12 i C13 i ne manje od 95% C10-C16) 
 | voće i povrće 
 | <2 
 | |
| 254. 
 | *Sulfatna kiselina 
 | sjemenke rogača 
 | ||
| 255. 
 | Tetrakalijev pirofosfat 
 | šećerna repa 
 | 0,00002 u šećernoj repi, 0 u šećeru 
 | |
| 256. 
 | Tetranatrijev etilendiamintetraacetat 
 | šećerna repa 
 | 0,000003 u šećernoj repi, 0 u šećeru 
 | |
| 257. 
 | Trietanolamin 
 | šećerna repa 
 | 0,00005 u šećernoj repi, 0 u šećeru 
 | |
| Ostale pomoćne tvari 
 | ||||
| 258. 
 | Aluminijev oksid 
 | |||
| 259. 
 | Aluminijev kalij sulfat 
 | |||
| 260. 
 | Amonijev nitrat 
 | |||
| 261. 
 | Benzoil peroksid 
 | bijeljenje sirutke 
 | ||
| 262. 
 | Beta-ciklodekstrin 
 | dodatak aromama, uklanjanje kolesterola iz maslaca 
 | ||
| 263. 
 | *Eritorbinska kiselina 
 | |||
| 264. 
 | Kalcijev tartarat 
 | |||
| 265. 
 | *Limunska kiselina 
 | masti i ulja 
 | ||
| 266. 
 | Etil parahidroksibenzoat 
 | |||
| 267. 
 | Giberelinska kiselina 
 | |||
| 268. 
 | *Glukonodelta lakton 
 | predzakiseljavanje mlijeka u proizvodnji sira 
 | ||
| 269. 
 | Esteri glicerola i adipinske kiseline 
 | |||
| 270. 
 | Vodik 
 | |||
| 271. 
 | Magnezijev tartarat 
 | |||
| 272. 
 | *Fosforna kiselina 
 | masti i ulja 
 | ||
| 273. 
 | Polivinil polipirolidin 
 | napitci 
 | ||
| 274. 
 | Kalijev giberelat 
 | |||
| 275. 
 | Propil parahidroksibenzoat 
 | |||
| 276. 
 | Natrij 
 | |||
| 277. 
 | *Natrijev hidroksid 
 | masti i ulja 
 | ||
| 278. 
 | Natrijev hipoklorit 
 | |||
| 279 
 | *Natrijevi silikati 
 | |||
Pogledajte npr. Zakon o radu
Zahvaljujemo na odazivu :) Sav prihod ide u održavanje i razvoj.