MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
Na temelju članka 17. stavka 4. Zakona o hrani (»Narodne novine« broj 46/07, 84/08 i 55/11) ministar poljoprivrede donosi
Članak 1.
(1) Ovim se Pravilnikom propisuju kategorije krmiva koje se mogu koristiti u svrhu označavanja hrane za kućne ljubimce u skladu s člankom 17. stavkom 2. točkom c. Uredbe (EZ) br. 767/2009 Europskog parlamenta i Vijeća od 13. srpnja 2009. o stavljanju na tržište i korištenju hrane za životinje, izmjenama i dopunama Uredbe (EZ) br. 1831/2003 Europskog parlamenta i Vijeća i ukidanju Direktive Vijeća 79/373/EEZ, Direktive Komisije 80/511/EEZ, Direktive Vijeća 82/471/EEZ, 83/228/EEZ, 93/74/EEZ, 93/113/EZ i 96/25/EZ te Odluke Komisije 2004/217/EZ (SL L 229, 1. 9. 2009., u daljnjem tekstu: Uredba (EZ) br. 767/2009).
(2) Ovim se Pravilnikom u pravni poredak Republike Hrvatske prenose sljedeće direktive Europske unije:
– Direktiva Komisije 82/475/EEZ od 23. lipnja 1982. kojom se utvrđuju kategorije sastojaka koji se smiju koristiti u svrhu označavanja krmnih smjesa za kućne ljubimce (SL L 213, 21. 7. 1982.),
– Direktiva Komisije 91/334/EEZ od 6. lipnja 1991. kojom se izmjenjuje i dopunjuje Direktiva 82/475/EEZ kojom se utvrđuju kategorije sastojaka koji se smiju koristiti u svrhu označavanja krmnih smjesa za kućne ljubimce (SL L 184, 10. 7. 1991.),
– Direktiva Komisije 98/67/EZ od 7. rujna 1998. kojom se izmjenjuju i dopunjuju Direktive 80/511/EEZ, 82/475/EEZ, 91/357/EEZ i Direktiva Vijeća 96/25/EZ i ukida Direktiva 92/87/EEZ (SL L 261, 24. 9. 1998.).
Članak 2.
Subjekti u poslovanju s hranom za životinje koji označavaju hranu za kućne ljubimce primjenjujući naziv kategorije krmiva iz Priloga ovoga Pravilnika dužni su se pridržavati i obveza iz Uredbe (EZ) br. 767/2009.
Članak 3.
Prilog je tiskan u dodatku ovoga Pravilnika i njegov je sastavni dio.
Članak 4.
Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaju važiti odredbe Priloga IX. Pravilnika o stavljanju na tržište i korištenju hrane za životinje (»Narodne novine« br. 72/11).
Članak 5.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.
Klasa: 011-02/12-01/195
Urbroj: 525-10/0594-13-8
Zagreb, 15. ožujka 2013.
Ministar
  Tihomir Jakovina, v. r.
PRILOG
POPIS KATEGORIJA KRMIVA KOJE SE KORISTE ZA OZNAČAVANJE HRANE ZA KUĆNE LJUBIMCE UMJESTO POJEDINAČNIH KRMIVA
| 
        Naziv kategorije  | 
      
        Definicija  | 
     |
| 
        1.  | 
      
        Meso i prerađevine životinjskog podrijetla  | 
      
        Svi mesnati dijelovi zaklanih toplokrvnih kopnenih životinja, svježi ili konzervirani prikladnim postupkom, i svi proizvodi i prerađevine dobivene preradom trupa ili dijelova trupa toplokrvnih kopnenih životinja.  | 
     
| 
        2.  | 
      
        Mlijeko i mliječne prerađevine  | 
      
        Svi mliječni proizvodi svježi ili konzervirani prikladnim postupkom i njihove prerađevine nastale tijekom prerade.  | 
     
| 
        3.  | 
      
        Jaja i proizvodi od jaja  | 
      
        Svi proizvodi od jaja svježi ili konzervirani prikladnim postupkom i njihove prerađevine nastale tijekom prerade.  | 
     
| 
        4.  | 
      
        Ulja i masti  | 
      
        Sve vrste životinjskih i biljnih ulja i masti.  | 
     
| 
        5.  | 
      
        Kvasci  | 
      
        Svi kvasci čije su stanice usmrćene i osušene.  | 
     
| 
        6.  | 
      
        Ribe i riblje prerađevine  | 
      
        Ribe ili dijelovi riba, svježi ili konzervirani prikladnim postupkom i njihove prerađevine nastale tijekom prerade.  | 
     
| 
        7.  | 
      
        Žitarice  | 
      
        Sve vrste žitarica bez obzira na njihov oblik ili proizvodi dobiveni od brašnastog endosperma.  | 
     
| 
        8.  | 
      
        Povrće  | 
      
        Sve vrste povrća i mahunarki, svježi ili konzervirani prikladnim postupkom.  | 
     
| 
        9.  | 
      
        Prerađevine biljnog podrijetla  | 
      
        Proizvodi nastali obradom biljnih proizvoda, posebice žitarica, povrća, mahunarki i sjemenki uljarica.  | 
     
| 
        10.  | 
      
        Ekstrakti biljnih bjelančevina  | 
      
        Svi proizvodi biljnog podrijetla u kojima su bjelančevine koncentrirane prikladnim postupkom i koji sadrže najmanje 50% sirovih bjelančevina u suhoj tvari i koji se mogu preoblikovati (teksturirati).  | 
     
| 
        11.  | 
      
        Minerali  | 
      
        Sve anorganske tvari prikladne za hranidbu životinja.  | 
     
| 
        12.  | 
      
        Različiti šećeri  | 
      
        Sve vrste šećera.  | 
     
| 
        13.  | 
      
        Voće  | 
      
        Sve vrste voća svježeg ili konzerviranog prikladnim postupkom.  | 
     
| 
        14.  | 
      
        Orašasti plodovi  | 
      
        Sve jezgre orašastih plodova.  | 
     
| 
        15.  | 
      
        Sjemenke  | 
      
        Sve vrste cijelih ili grubo drobljenih sjemenki.  | 
     
| 
        16.  | 
      
        Alge  | 
      
        Alge, svježe ili konzervirane prikladnim postupkom.  | 
     
| 
        17.  | 
      
        Mekušci i rakovi  | 
      
        Sve vrste mekušaca, rakova i školjkaša, svježi ili konzervirani prikladnim postupkom, i njihove prerađevine nastale tijekom prerade.  | 
     
| 
        18.  | 
      
        Kukci  | 
      
        Sve vrste kukaca i njihovih razvojnih stadija.  | 
     
| 
        19.  | 
      
        Proizvodi pekarstva  | 
      
        Sve vrste kruha, kolača, keksa i proizvoda od tjestenine.  |