MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, RIBARSTVA I RURALNOG RAZVOJA
Na temelju članka 94. stavka 2. Zakona o hrani (»Narodne novine« broj 46/07), ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donosi
Članak 1.
U Pravilniku o žitaricama, mlinskim i pekarskim proizvodima, tjestenini, tijestu i proizvodima od tijesta (»Narodne novine« br. 78/05, 135/09 i 86/10) u članku 2. posljednja točka zamjenjuje se dvjema novim točkama koje glase:
– prijem žitarica predstavlja prihvat žitarica od vlasnika žitarice i pohrana radi čuvanja i skladištenja do prodaje ili preuzimanja,
– otkup žitarica predstavlja prvu kupnju žitarica od vlasnika žitarice radi daljnje trgovine ili proizvodnje mlinsko-pekarskih proizvoda.
Članak 2.
U članku 7. stavak 2, 3., 4., 5. i 6. zamjenjuju se novim stavcima 2, 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12. i 13. koji glase:
(2) Žitarice koje se primaju na čuvanje i one koje se otkupljuju, moraju biti zrele, zdrave, bez znakova pojave štetnih organizama, bez stranog okusa i mirisa, upotrebljive za ljudsku ishranu, te biti minimalne kakvoće opisane u Tablice 1. u Prilogu ovoga Pravilnika.
(3) Ukoliko utvrđena kvaliteta žitarica pri prijemu i otkupu odstupa od standardne kakvoće za vlagu iz Tablice 1. u Prilogu 1. i veća je od 13,5% pri ulaznom obračunu matematički se obavlja svođenje količine na vrijednost (%) standardne vlage primjenom koeficijenta iskorištenja po formuli (k=(100-Sv/100-Stv) u kojoj Sv označava utvrđenu stvarnu vlagu, a Stv standardnu vrijednost vlage.
(4) Ukoliko utvrđena kvaliteta žitarica pri prijemu i otkupu odstupa od standardne kakvoće za čistoću iz Tablice 1. u Prilogu i veća je od 5% pri ulaznom obračunu matematički se obavlja svođenje količine na vrijednost (%) ukupnih nečistoća primjenom koeficijenta iskorištenja po formuli (k=(100-Sn/100-Stn) u kojoj Sn označava utvrđeni udio nečistoća, a Stn standardni udio nečistoća.
(5) Ukoliko je utvrđeni sadržaj vlage pri otkupu meke pšenice niži od standardne kakvoće iz Tablice 1. u Prilogu (13,5%), cijena se može korigirati (u omjeru 1:0,5), na način da se za dvadeseti dio postotka (0,05%) uvećava za svakih svaki deseti dio postotka (0,1%) nižu vlagu od 13,5 do 12,5%, a smanjuje za dvadeseti dio postotka (0,05%) za svaki deseti dio postotka (0,1%) višu vlagu od 13,5 do 14,5%. Ukoliko je utvrđeni sadržaj vlage viši od 14,5% skladištar može obračunati troškove sušenja.
(6) Utvrđeni udio nečistoća prihvatljiv je za prijem i otkup meke pšenice u rasponu od 5% do 8% što uključuje bijele primjese (lomljena zrna, nečistoće drugih žitarica, naklijala zrna) s najviše 2% crne primjese (ostale nečistoće).
(7) Ukoliko je utvrđeni udio ukupnih nečistoća viši od 8% (lomljena zrna, nečistoće drugih žitarica, naklijala zrna) odnosno više od 2% crne primjese (ostalih nečistoća) skladištar može odbiti prijem robe u skladište ili ugovoriti i obračunati troškove usluge čišćenja.
(8) Prema sadržaju nečistoća cijena se može korigirati (u omjeru 1:0,5), na način da se cijena umanjuje za dvadeseti dio postotka (0,05%) za svaki deseti dio postotka (0,1%) veći od 5% ukupnog sadržaja nečistoća.
(9) Za pšenicu u otkupu se može obračunati korekcija cijene na temelju utvrđene vrijednosti hektolitarske mase (kg/hl) sukladno Tablici 2. u Prilogu ovoga Pravilnika.
(10) Za ostale parametre kakvoće navedene u Tablici 1. iz Priloga ovoga Pravilnika (sadržaj bjelančevina, padajući broj (sekunde) – HAGBERG i sadržaj glutena) može se izvršiti korekcija cijene u odnosu na utvrđenu kakvoću ukoliko je isto regulirano ponudom ili posebnim ugovorom s otkupljivačem.
(11) Utvrđivanje kakvoće žitarica na prijemu i u otkupu provodi se sukladno standardnim metodama, a nalaze o rezultatima kontrole kakvoće žitarica izdaju za to ovlaštene pravne osobe nakon provedene analize.
(12) Uvjeti prijema, način obračuna ulaza i izlaza robe kao i drugi odnosi između vlasnika žitarice i skladištara, odnosno uvjeti otkupa, način obračuna cijene, te drugi odnosi između otkupljivača i vlasnika žitarice moraju biti istaknuti na oglasnoj ploči na mjestu prijema, odnosno otkupa.
(13) Uvjeti i način prijema i otkupa žitarica propisani ovim Pravilniku nisu obvezujući ukoliko su vlasnik žitarice i otkupljivač drugačije uvjete regulirali međusobno posebnim ugovorom.
Članak 3.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-02/09-01/309
Urbroj: 525-02-3-0027/11-12
Zagreb, 15. lipnja 2011.
Potpredsjednik Vlade
  Republike Hrvatske i ministar
  poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja
  Petar Čobanković, v. r.
PRILOG
| 
        Tablica 1) Pšenica  | 
      
        Minimalna kakvoća  | 
      
        Standardna  | 
     
| 
        A. sadržaj vlage u %  | 
      
        14,5  | 
      
        13,5  | 
     
| 
        B. udio ukupnih nečistoća u % *  | 
      
        8  | 
      
        5  | 
     
| 
        C. hektolitarska masa (kg/hl) **  | 
      
        74  | 
      
        76  | 
     
| 
        D. sadržaj bjelančevina u %  | 
      
        10,5  | 
      
        11,5  | 
     
| 
        E. padajući broj (sekunde) – HAGBERG  | 
      
        180  | 
      
        220  | 
     
| 
        F. sadržaj glutena u %  | 
      
        20  | 
      
        22  | 
     
* ukupne primjese koje čine:
| 
        1. bijele primjese koje čine:  | 
      
        %  | 
     
| 
        -lomljena zrna  | 
      |
| 
        -nečistoće od žitarica: štura zrna, ostale žitarice, zrna koja su napali nametnici, pjegava zrna, zrna s obojanom klicom i zrna pregrijana sušenjem,  | 
      |
| 
        -naklijala zrna  | 
      |
| 
        2. crne primjese koje čine:  | 
      
        max 2  | 
     
| 
        -ostale nečistoće: sjemenje ostalih biljaka koje nisu žitarice, oštećena zrna grijanjem ili truljenjem, pljevice, glavnica raži, mrtvi insekti i dijelovi insekata, te ostale nespomenute nečistoće (zemlja, kamen, slama i dr.)  | 
      
** zbog osobina pojedinih sorata prihvatiti se mogu pšenice sa vrijednosti hektolitarske mase nižom od 74 (kg/hl)
| 
        Tablica 2) Hektolitarska masa (kg/hl):  | 
      
        Povećanje/smanjenje  | 
     
| 
        79< SP<=80  | 
      
        2,0  | 
     
| 
        78< SP<=79  | 
      
        1,5  | 
     
| 
        77< SP<=78  | 
      
        1,0  | 
     
| 
        76< SP<=77  | 
      
        0,5  | 
     
| 
        75<= SP<76  | 
      
        -0,5  | 
     
| 
        74<= SP<75  | 
      
        -1,0  | 
     
| 
        73<=SP<74  | 
      
        -1,5  | 
     
| 
        70<=SP<73  | 
      
        -2,0  |