Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Objavljeno u NN 43/14 od 04.04.2014.:

 

HRVATSKI ZAVOD ZA MIROVINSKO OSIGURANJE

Na temelju članka 76. i 78. Zakona o mirovinskom osiguranju (»Narodne novine«, broj 157/2013) i članka 21. točka 1. i članka 22. točka 8. Statuta Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (»Narodne novine«, broj 28/2014) Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, na sjednici održanoj 20. ožujka 2014., donosi

 

PRAVILNIK O NAKNADI PUTNIH TROŠKOVA U VEZI S OSTVARIVANJEM, ODNOSNO KORIŠTENJEM PRAVA IZ MIROVINSKOG OSIGURANJA

Članak 1.

Ovim se Pravilnikom uređuje naknada za troškove prijevoza koju osiguranici odnosno osigurane osobe i njihovi pratitelji mogu ostvariti u vezi s ostvarivanjem, odnosno korištenjem prava iz mirovinskog osiguranja.

Članak 2.

Pravo na naknadu osiguranik odnosno osigurana osoba ima kada je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (u daljnjem tekstu: Zavod):

– uputi ili pozove u drugo mjesto radi davanja nalaza i mišljenja ovlaštenog vještaka ili drugostupanjskog tijela vještačenja ili

– uputi u drugo mjesto radi profesionalne rehabilitacije.

Članak 3.

(1) Pravo na naknadu putnih troškova ima i osoba koja je osiguraniku odnosno osiguranoj osobi određena kao pratitelj, o čemu odlučuje ovlašteni vještak koji donosi ocjenu o zahtijevanom pravu.

(2) Naknada putnih troškova obuhvaća:

– naknadu za troškove prijevoza

– naknadu za troškove prehrane i smještaja za vrijeme putovanja i boravka u drugom mjestu.

Članak 4.

(1) Iznimno od članka 2. ovoga Pravilnika, kada osiguranik odnosno osigurana osoba osobno podnese zahtjev za ostvarivanje prava, pravo na naknadu putnih troškova ima samo ako joj se u tom postupku utvrdi smanjena radna sposobnost uz preostalu radnu sposobnost, odnosno djelomični ili potpuni gubitak radne sposobnosti.

(2) U slučaju iz stavka 1. ovoga članka, isplata naknade troškova obavlja se na sljedeći način:

– administrator Centra za medicinsko vještačenje daje osiguraniku tiskanicu Zahtjeva za refundaciju naknade putnih troškova koju je osiguranik odnosno osigurana osoba dužan popuniti i predati Zavodu radi urudžbiranja

– uz popunjenu tiskanicu, osiguranik odnosno osigurana osoba je obvezna priložiti dokaze o troškovima prijevoza, a ako je došla vlastitim prijevoznim sredstvom, pripada mu najniža cijena karte za redovito prijevozno sredstvo

– nakon što rješenje o priznatom pravu postane izvršno, Zavod će osiguraniku odnosno osiguranoj osobi isplatiti naknadu putnih troškova.

Članak 5.

(1) Iznimno od članka 2. ovoga Pravilnika, kada osiguranik odnosno osigurana osoba s prebivalištem u Republici Hrvatskoj osobno podnese zahtjev za ostvarivanje prava prema inozemnom nositelju mirovinskog osiguranja, pravo na naknadu putnih troškova ima samo ako joj se u tom postupku utvrdi smanjena radna sposobnost uz preostalu radnu sposobnost, odnosno djelomični ili potpuni gubitak radne sposobnosti.

(2) Iznimno od članka 2. ovoga Pravilnika, kada osiguranik odnosno osigurana osoba koja nema prebivalište u Republici Hrvatskoj osobno podnese zahtjev za ostvarivanje prava prema inozemnom nositelju, pravo na naknadu putnih troškova ima samo u slučajevima kada postoje razlozi za neposredni pregled osiguranika ili osigurane osobe, a u tom postupku joj se utvrdi smanjena radna sposobnost uz preostalu radnu sposobnost, odnosno djelomični ili potpuni gubitak radne sposobnosti na temelju inozemne medicinske dokumentacije.

(3) Isplata naknade troškova obavlja se na način propisan člankom 4. stavkom 2. ovoga Pravilnika.

Članak 6.

Invalid rada s priznatim pravom na profesionalnu rehabilitaciju ima pravo na troškove za prijevoz ako mu je s obzirom na udaljenost mjesta određenog za profesionalnu rehabilitaciju potreban stalni prijevoz, a najviše do 50% svote proračunske osnovice utvrđene Zakonom o izvršenju državnog proračuna.

Članak 7.

Naknada za troškove prijevoza osiguraniku pripada po najnižoj cijeni za redovito prijevozno sredstvo javnog prometa, prema najkraćoj relaciji. Naknada u jednakom iznosu isplaćuje se i ako se osigurana osoba koristi vlastitim prijevoznim sredstvom.

Članak 8.

(1) U žurnim i medicinski opravdanim slučajevima može se odobriti uporaba i skupljeg, odnosno posebnoga prijevoznog sredstva (brzi ili ekspresni vlak, spavaća kola, viši razred u vlaku, zrakoplov i dr.), ako je potrebno s obzirom na zdravstveno stanje osobe ili na dužinu puta.

(2) Izabrani doktor medicine primarne zdravstvene zaštite ili osiguranik, koji svoje zdravstveno stanje mora prije svega dokazati odgovarajućom medicinskom dokumentacijom, podnosi prijedlog za korištenje skupljeg prijevoza, a mišljenje o tome donosi ovlašteni vještak Centra za medicinsko vještačenje. Na temelju tog nalaza, Zavod donosi rješenje o pravu na naknadu troškova. Osigurana osoba kojoj je odobrena uporaba prijevoznog sredstva iz stavka 1. ovoga članka dužna je za obračun naknade prijevoznih troškova podnijeti dokaz o korištenju toga prijevoznog sredstva.

(3) Naknada za troškove prijevoza skupljim prijevoznim sredstvom javnog prometa pripada, uz slučajeve iz članka 1. ovoga Pravilnika, i u slučajevima kada su ukupni troškovi skupljeg prijevoznog sredstva manji ili jednaki troškovima koji bi nastali da se osigurana osoba koristila redovitim prijevoznim sredstvom.

Članak 9.

(1) Naknada za troškove prehrane i izbivanja izvan mjesta prebivališta pripada u punoj ili smanjenoj svoti, ovisno o trajanju putovanja i izbivanja, i iznosi 70% od dnevnice za službeno putovanje u zemlji korisnicima koji se financiraju iz sredstava državnog proračuna.

(2) Naknada iz stavka 1. ovoga članka pripada u punoj svoti ako je putovanje i izbivanje trajalo neprekidno 12 sati.

(3) Ako putovanje i izbivanje traje manje od 12 sati, naknada iz stavka 2. ovoga članka pripada u smanjenoj svoti, i to u visini od 50% od naknade iz stavka 1., a ako je trajalo manje od 5 sati, osigurana osoba nema pravo na naknadu.

(4) Ako putovanje i izbivanje traje neprekidno duže od 24 sata, naknada iz stavka 2. ovoga članka pripada za svaka 24 sata, kao i za ostatak vremena duže od 12 sati, u punoj svoti, a za ostatak vremena kraćeg od 12, a dužeg od 5 sati, u smanjenoj svoti.

Članak 10.

(1) Vrijeme za koje pripada naknada iz članka 8. stavka 1. ovoga Pravilnika računa se od polaska korištenjem prijevoznog sredstva iz mjesta prebivališta odnosno boravišta do povratka u to mjesto.

(2) Polazak i povratak korištenog prijevoznog sredstva u javnom prometu utvrđuje se prema propisanom voznom redu.

(3) U vrijeme iz stavka 1. ovoga članka ne računa se vrijeme koje je osigurana osoba provela radi određenog pregleda u zdravstvenoj ili drugoj ustanovi u kojoj je imala osiguran smještaj i prehranu.

Članak 11.

Za obračun putnih troškova, osigurana osoba obvezno podnosi dokaze o danu i satu odlaska na putovanje, o vremenu izbivanja i o danu i satu povratka s putovanja.

Članak 12.

Postupci započeti prije stupanja na snagu ovog Pravilnika dovršit će se prema odlukama koje su bile na snazi u trenutku donošenja rješenja o priznanju prava iz mirovinskog osiguranja.

Članak 13.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana nakon objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 041-01-14-02/4 Urbroj: 341-99-01/01-14-9 Zagreb, 20. ožujka 2014.

Predsjednica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Mirjana Rađenović, v. r.

 

Copyright © Ante Borić