Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

PRESTALO VAŽITI ALI VIDI OVDJE!
Objavljeno u NN 53/06 od 15.05.2006.:

 

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODNOGA GOSPODARSTVA

Na temelju članka 16. stavka 2. i članka 59. Zakona o vinu (»Narodne novine« br. 96/03) ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi

 

PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O VINSKOM I VOĆNOM OCTU

Članak 1.

U Pravilniku o vinskom i voćnom octu (»Narodne novine« br. 121/05.) u članku 8. stavku 1. riječi: «od godine dana» zamjenjuju se riječima: »od dvije godine«.

Članak 2.

U članku 29. dodaje se stavak 2. koji glasi: »Iznimno od stavka 1. ovoga članka voćni ocat koji nosi: 1. oznaku izvornosti ili oznaku zemljopisnog podrijetla sukladno odredbama Pravilnika o oznakama izvornosti i oznakama zemljopisnog podrijetla hrane; 2. oznaku »tradicionalni ugled« sukladno odredbama Pravilnika o priznavanju posebnih svojstava hrane i dodjeli oznake »tradicionalni ugled«; 3. znak »ekoproizvod« sukladno odredbama Pravilnika o pos­tupku i uvjetima za stjecanje znaka ekološkog proizvoda; ne smije sadržavati manje od 25 g/l ukupnih kiselina računato kao octena kiselina.«.

Članak 3.

U članku 30. dodaje se stavak 2. koji glasi: »Aromatizirani ocat mora imati izraženu karakterističnu aromu prema dodatku koji se deklarira.«

Članak 4.

U članku 33. stavku 1. točki 5. iza riječi: »koncentrirani voćni sok« briše se točka-zarez te dodaju riječi: »ili grožđani sok;«. Iza točke 6. dodaje se točka 7. koja glasi: »7. ekstrakti prirodnih začina, aromatičnog bilja, voća i povrća, odnosno prirodnih ili prirodno identičnih aroma.«.

Članak 5.

U članku 34. dodaje se stavak 2. koji glasi: »U proizvodnji vinskog i voćnog octa ne smiju se koristiti sljedeće tvari: 1. umjetna i prirodna grožđana ulja; 2. ostaci destilacije, ostaci fermentacije i njihovi sporedni proizvodi; 3. bilo koja vrsta ekstrahiranih tvari iz koma zaostalog nakon fermentacije; 4. sve vrste kiselina.«.

Članak 6.

U članku 35. dodaje se stavak 4. koji glasi: »Naziv vinski i voćni ocat ne smije se koristiti za smjesu vinskog ili voćnog octa s octenom kiselinom.«.

Članak 7.

U članku 38. stavku 1. iza riječi: »koje se odnose na proizvodnju vinskog i voćnog octa« dodaje se zarez i riječi: »i stavljanje u promet vinskog i voćnog octa«.

Članak 8.

Iza članka 38. dodaje se članak 38a. koji glasi:

»Članak 38a.

Vinski ocat koji ima manje od 60 g/l ukupnih kiselina računato kao octena kiselina te voćni ocat koji ima manje od 50 g/l ukupnih kiselina računato kao octena kiselina, a ima rješenje za stavljanje u promet izdano od Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo u razdoblju do 1. siječnja 2006. godine, može biti u prometu do31. prosinca 2006. godine.«

Članak 9.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«. Klasa: 011-02/05-01/54 Urbroj: 525-1-06-2 Zagreb, 8. svibnja 2006.

Ministar Petar Čobanković, v. r.

Copyright © Ante Borić