Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Objavljeno u NN 05/09 od 12.01.2009.:

 

HRVATSKA AGENCIJA ZA NADZOR FINANCIJSKIH USLUGA

Na temelju odredbe članka 360. stavka 1., članka 364. stavka 6. i članka 374. stavka 4. Zakona o tržištu kapitala (»Narodne novine« br. 88/08 i 146/08), Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je na sjednici održanoj 7. siječnja 2009. godine

 

PRAVILNIK O MINIMUMU INFORMACIJA U PROSPEKTU, FORMATU PROSPEKTA I OBJAVI PROSPEKTA I OGLASA U VEZI S PROSPEKTOM

Članak 1.

Pravilnikom o minimumu informacija u prospektu, formatu prospekta i objavi prospekta i oglasa u vezi s prospektom, propisuje se:

1. format izrade prospekta na koji se odnose odredbe Zakona o tržištu kapitala

2. minimum informacija koje moraju biti sadržane u prospektu

3. način objave godišnjeg dokumenta objavljenih informacija iz članka 364. Zakona o tržištu kapitala

4. način objave prospekta

SADRŽAJ PROSPEKTA

Članak 2.

Prospekt mora biti izrađen odgovarajućom primjenom odredaba Priloga I-VIII, ovisno o karakteristikama izdavatelja i odnosnih vrijednosnih papira.

PROSPEKT KOJI SE ODNOSI NA DIONICE

Članak 3.

1) Registracijski dokument u svezi s izdavanjem, prodajom ili uvrštenjem na uređeno tržište dionica mora biti izrađen sukladno odredbama Priloga I, a Obavijest o vrijednosnom papiru, mora biti izrađena sukladno odredbama Priloga II.

2) Sažetak prospekta izrađuje se sukladno odredbama članka 356. Zakona o tržištu kapitala.

3) Jedinstveni Prospekt koji se odnosi na dionice izrađuje se kombinacijom Priloga I i Priloga II ovog pravilnika i uključivanjem sažetka prospekta, koji se uključuje i čita kao uvod u prospekt.

4) Kod izrade jedinstvenog prospekta, kombinacijom Priloga I i II, valja izbjegavati dvostruko navođenje istih informacija iz točaka Priloga I i Priloga II.

5) U slučaju da u Registracijskom dokumentu i Obavijesti o vrijednosnim papirima nije poštivan redoslijed točaka, iz Priloga I i Priloga II ovog pravilnika, na kraju svakog dokumenta mora biti prikazan sadržaj dokumenta, koji će slijediti redoslijed točaka iz odgovarajućeg Priloga, i iz kojeg će biti jasno vidljiv broj stanice prospekta na kojoj su prikazane informacije iz pojedine točke Priloga.

6) Odredbe stavka 5. na odgovarajući način se primjenjuju i kod izrade jedinstvenog prospekta.

7) Dozvoljeno je u Registracijski dokument, Obavijest o vrijednosnom papiru, odnosno, jedinstveni prospekt uključiti i dodatne informacije, pored onih predviđenih Prilozima I i II.

8) Odredbe ovog članka, na odgovarajući način, primjenjuju se i na izradu Jedinstvenog prospekta, odnosno Registracijskog dokumenta i Obavijesti o vrijednosnom papiru, koji se odnose na vrijednosne papire izjednačene s dionicama.

9) Odredbe ovog članka, na odgovarajući način, primjenjuju se i na izradu Jedinstvenog prospekta, odnosno Registracijskog dokumenta i Obavijesti o vrijednosnom papiru, koji se odnose na vrijednosne papire koji mogu biti zamijenjeni za dionice ili s njima izjednačene vrijednosne papire, jednostranim očitovanjem volje imatelja ili izdavatelja, ili na temelju uvjeta ugovorenih pri izdanju, pod uvjetom:

a) da su dionice i s njima izjednačeni vrijednosni papiri izdani od istog izdavatelja kao i ovi vrijednosni papiri i

b) da ove dionice i s dionicama izjednačeni vrijednosni papiri nisu uvršteni radi trgovanja na uređenom tržištu u vrijeme odobrenja prospekta, a da su ispunjeni uvjeti za postupak namire.

PROSPEKT KOJI SE ODNOSI NA DUŽNIČKE VRIJEDNOSNE PAPIRE I IZVEDENICE

Članak 4.

1) Odredbe ovog članka primjenjuju se na izradu registracijskog dokumenta, obavijesti o vrijednosnom papiru, odnosno izradu prospekta u vezi s ponudom ili uvrštenjem na uređeno tržište dužničkih vrijednosnih papira i izvedenica.

2) Registracijski dokument mora biti izrađen sukladno odredbama Priloga III, Obavijest o vrijednosnom papiru koja se odnosi na dužničke vrijednosne papire, mora biti izrađena sukladno odredbama Priloga IV, a Obavijest o vrijednosnom papiru koja se odnosi na izvedenice, sukladno odredbama Priloga V.

3) Sažetak prospekta izrađuje se sukladno odredbama članka 356. Zakona o tržištu kapitala.

4) Jedinstveni prospekt izrađuje se kombinacijom Priloga III i Priloga IV, odnosno Priloga V za izvedenice, ovog pravilnika i uključivanjem sažetka prospekta, koji se uključuje i čita kao uvod u prospekt.

5) Kod izrade jedinstvenog prospekta, kombinacijom Priloga III i IV, odnosno Priloga V za izvedenice, valja izbjegavati dvostruko navođenje istih informacija

6) U slučaju da u Registracijskom dokumentu i Obavijesti o vrijednosnim papirima nije poštivan redoslijed točaka iz navedenih Priloga ovog pravilnika, na kraju svakog dokumenta mora biti prikazan sadržaj dokumenta, koji će slijediti redoslijed točaka iz odgovarajućeg Priloga, i iz kojeg će biti jasno vidljiv broj stanice prospekta na kojoj su prikazane informacije iz pojedine točke Priloga.

7) Odredbe stavka 6. na odgovarajući način se primjenjuju i kod izrade jedinstvenog prospekta.

8) Dozvoljeno je u Registracijski dokument, Obavijest o vrijednosnom papiru, odnosno, jedinstveni prospekt uključiti i dodatne informacije, pored onih predviđenih Prilozima III i IV, odnosno V.

Članak 5.

1) U slučaju da je dionica temeljni instrument vlasničkog vrijednosnih papira za koje se izrađuje prospekt, pored onog što je ovim Pravilnikom propisano za izradu prospekta, odnosno registracijskog dokumenta i obavijesti o vrijednosnom papiru za taj vrijednosni papir, ovi dokumenti moraju sadržavati i posebne informacije propisane Prilogom VI ovog Pravilnika.

2) Kad je izdavatelj temeljne dionice društvo koje pripada istoj grupi kao i izdavatelj vlasničkog vrijednosnog papira, u prospektu, odnosno registracijskom dokumentu i obavijesti o vrijednosnom papiru moraju biti navedene informacije koje bi inače bile navedene u registracijskom dokumentu za dionice (Prilog I) za izdavatelja temeljne dionice.

3) Navođenje dodatnih informacija u prospektu, sukladno odredbama stavka 2. ovog članka, obvezno je u svezi vlasničkih vrijednosnih papira koji ispunjavaju sljedeća dva uvjeta:

1. mogu biti zamijenjeni u dionice, samostalnom i bezuvjetnom odlukom izdavatelja ili ulagatelja, ili sukladno uvjetima utvrđenim pri izdanju, ili na bilo koji drugi način daju mogućnost stjecanja dionica ili drugih prenosivih vrijednosnih papira koji su izjednačeni s dionicama, a

2. tim dionicama, odnosno vrijednosnim papirima izjednačenim s dionicama ne trguje se na uređenom tržištu.

PROSPEKT KOJI SE ODNOSI NA DIONICE SUBJEKATA ZA ZAJEDNIČKA ULAGANJA ZATVORENOG TIPA

Članak 6.

1) Odredbe ovog članka primjenjuju se na izradu registracijskog dokumenta, obavijesti o vrijednosnom papiru, odnosno izradu prospekta u vezi s ponudom ili uvrštenjem na uređeno tržište dionica subjekta za zajednička ulaganja zatvorenog tipa (dalje: ZIF).

2) Registracijski dokument mora biti izrađen sukladno odredbama Priloga VII, a Obavijest o vrijednosnom papiru, mora biti izrađena sukladno odredbama Priloga II.

3) Sažetak prospekta izrađuje se sukladno odredbama članka 356. Zakona o tržištu kapitala.

4) Jedinstveni Prospekt izrađuje se kombinacijom Priloga VII i Priloga I ovog pravilnika i uključivanjem sažetka prospekta, koji se uključuje i čita kao uvod u prospekt.

5) Kod izrade jedinstvenog prospekta, kombinacijom Priloga VII i Priloga II, valja izbjegavati dvostruko navođenje istih informacija iz točaka tih Priloga.

6) U slučaju da u Registracijskom dokumentu i Obavijesti o vrijednosnim papirima nije poštivan redoslijed točaka, iz Priloga VII i Priloga II ovog pravilnika, na kraju svakog dokumenta mora biti prikazan sadržaj dokumenta, koji će slijediti redoslijed točaka iz odgovarajućeg Priloga, i iz kojeg će biti jasno vidljiv broj stanice prospekta na kojoj su prikazane informacije iz pojedine točke Priloga.

7) Odredbe stavka 6. na odgovarajući način se primjenjuju i kod izrade jedinstvenog prospekta.

8) Dozvoljeno je u Registracijski dokument, Obavijest o vrijednosnom papiru, odnosno, jedinstveni prospekt uključiti i dodatne informacije, pored onih predviđenih Prilozima VII i II.

PROSPEKT KOJI SE ODNOSI NA POTVRDE O DEPONIRANIM DIONICAMA

Članak 7.

1) Odredbe ovog članka primjenjuju se na izradu prospekta u vezi s ponudom ili uvrštenjem na uređeno tržište potvrda o deponiranim dionicama.

2) Prospekt u vezi s ponudom ili uvrštenjem na uređeno tržište potvrda o deponiranim dionicama mora sadržavati informacije navedene u Prilogu IX ovog Pravilnika.

PROSPEKT KOJI SE ODNOSI NA DUŽNIČKE VRIJEDNOSNE PAPIRE ČIJI IZDAVATELJ JE REPUBLIKA HRVATSKA ILI TIJELO LOKALNE UPRAVE I SAMOUPRAVE

Članak 8.

1) Odredbe ovog članka primjenjuju se na izradu registracijskog dokumenta, obavijesti o vrijednosnom papiru, odnosno izradu prospekta u vezi s ponudom ili uvrštenjem na uređeno tržište dužničkih vrijednosnih papira čiji izdavatelj je Republika Hrvatska ili tijelo lokalne uprave i samouprave.

2) Registracijski dokument mora biti izrađen sukladno odredbama Priloga VIII, a Obavijest o vrijednosnom papiru, mora biti izrađena sukladno odredbama Priloga III.

3) Sažetak prospekta izrađuje se sukladno odredbama članka 356. Zakona o tržištu kapitala.

4) Jedinstveni Prospekt izrađuje se kombinacijom Priloga VIII i Priloga III ovog pravilnika i uključivanjem sažetka prospekta, koji se uključuje i čita kao uvod u prospekt.

5) Kod izrade jedinstvenog prospekta, kombinacijom Priloga VIII i Priloga III, valja izbjegavati dvostruko navođenje istih informacija iz točaka tih Priloga.

6) U slučaju da u Registracijskom dokumentu i Obavijesti o vrijednosnim papirima nije poštivan redoslijed točaka, iz Priloga VIII i Priloga III ovog pravilnika, na kraju svakog dokumenta mora biti prikazan sadržaj dokumenta, koji će slijediti redoslijed točaka iz odgovarajućeg Priloga, i iz kojeg će biti jasno vidljiv broj stanice prospekta na kojoj su prikazane informacije iz pojedine točke Priloga.

7) Odredbe stavka 6. na odgovarajući način se primjenjuju i kod izrade jedinstvenog prospekta.

8) Dozvoljeno je u Registracijski dokument, Obavijest o vrijednosnom papiru, odnosno, jedinstveni prospekt uključiti i dodatne informacije, pored onih predviđenih Prilozima VIII i III.

JAMSTVO

Članak 9.

U slučaju da za obveze izdavatelja po vrijednosnom papiru jamči neka druga osoba, u Registracijski dokument, odnosno jedinstveni prospekt, na odgovarajući način valja uvrstiti informacije iz točke 18. Priloga III.

NAČIN OBJAVE PROSPEKTA

Članak 10. (objava u elektronskom obliku)

Pored pravila o načinu i uvjetima objave prospekta, propisanih odredbama članka 374. Zakona o tržištu kapitala, svaka objava prospekta u elektronskom obliku mora ispunjavati sljedeće uvjete:

1. prospekt ili osnovni prospekt mora biti jednostavno dostupan nakon ulaska na web-stranicu

2. format dokumenta u kojem je prospekt ili osnovni prospekt mora biti takav da ga neovlaštene osobe ne mogu izmijeniti

3. prospekt ili osnovni prospekt neće sadržavati hyper-linkove, izuzev linkova na adrese na kojima se nalaze informacije uvrštene u prospekt pozivanjem na informacije

4. ulagatelji moraju imati mogućnost spremanja i ispisa prospekta ili osnovnog prospekta

(2) dokumenti koji sadrže informacije iz stavka 1. točke 3. bit će dostupni neposrednim pristupom putem navedenog hyper-linka

Članak 11. (objava obavijesti o prospektu)

Obavijest o objavljivanju prospekta iz članka 373. stavka 6. Zakona o tržištu kapitala, mora sadržavati:

1. podatke dovoljne za identifikaciju izdavatelja

2. vrstu, rod i količinu ponuđenih vrijednosnih papira, odnosno vrijednosnih papira na koje se odnosi zahtjev za uvrštenje na uređeno tržište, ako su ovi podaci poznati pri objavi obavijesti

3. planirani vremenski plan ponude, odnosno uvrštenja

4. izjavu da je prospekt ili osnovni prospekt objavljen i naznaku mjesta i načina na koji ga je moguće pribaviti

5. ako je prospekt ili osnovni prospekt objavljen u tiskanom obliku, adrese na kojima je prospekt dostupan, kao i vremensko razdoblje u kojem će prospekt biti dostupan javnost

6. ako je prospekt ili osnovni prospekt objavljen u elektronskom obliku, adrese na kojima je prospekt ili osnovni prospekt dostupan u tiskanom obliku

7. datum obavijesti

OBJAVA GODIŠNJEG DOKUMENTA OBJAVLJENIH INFORMACIJA

Članak 12.

(1) Godišnji dokument objavljenih informacija, iz članka 364. Zakona o tržištu kapitala, objavljuje se na jedan od načina iz članka 374. stavka 1. Zakona o tržištu kapitala.

(2) U slučaju da su neke informacije sadržane u Godišnjem dokumentu objavljenih informacija zastarjele, dokument mora sadržavati i napomenu o zastarjelosti pojedinih informacija.

ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 13.

(1) Prilozi I-X su sastavni dio ovog pravilnika.

(2) Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«

Klasa: 011-02/09-04/20

Urbroj: 326-01-09-1

Zagreb, 7. siječnja 2009.

Predsjednik Uprave Ante Samodol, v. r.

PRILOG I

MINIMALNI SADRŽAJ INFORMACIJA U REGISTRACIJSKOM DOKUMENTU ZA DIONICE

1.

ODGOVORNE OSOBE

1.1.

Sve osobe odgovorne za informacije sadržane u registracijskom dokumentu. Osobe koje odgovaraju za posebne dijelove Registracijskog dokumenta, ako takve postoje, uz naznaku dijela dokumenta za koji odgovaraju. Za fizičke osobe, uključujući i članove uprave i/ili nadzornog odbora, navode se ime, prezime i funkcija. Za pravne osobe navode se tvrtka i sjedište.

1.2.

Potpisanu izjavu odgovornih osoba koja glasi: »Poduzevši sve potrebne mjere, izjavljujemo da su, prema našim saznanjima, informacije u Registracijskom dokumentu u skladu s činjenicama te da činjenice koje bi mogle utjecati na potpunost i istinitost prospekta nisu izostavljene. Izjavu osoba odgovornih za posebne dijelove Registracijskog dokumenta koja glasi: »Poduzevši sve potrebne mjere, izjavljujemo da su, prema našim saznanjima, informacije u posebnom dijelu Registracijskog dokumenta za koji smo odgovorni, u skladu s činjenicama te da činjenice koje bi mogle utjecati na potpunost i istinitost prospekta nisu izostavljene

2.

OSOBE ZADUŽENE ZA REVIZIJU FINANCIJSKIH INFORMACIJA

2.1.

Ime ili tvrtku osobe koja je odgovorna za reviziju financijskih izvješća u razdoblju koje pokrivaju povijesne financijske informacije, uključujući i njihov status u pravnoj osobi.

2.2.

Ako je, u razdoblju koje pokrivaju povijesne financijske informacije, došlo do promjene ili otkaza fizičkoj ili pravnoj osobi koja je odgovorna za reviziju financijskih izvješća, a ista nije ponovno postavljena na tu zadaću, uključiti i detaljnu napomenu o ovakvoj promjeni

3.

IZABRANE FINANCIJSKE INFORMACIJE

3.1.

Izabrane povijesne financijske informacije o izdavatelju, prikazane za svaku financijsku godinu, u razdoblju koje pokrivaju povijesne financijske informacije, kao i za svako međurazdoblje za koje je izrađeno financijsko izvješće. Informacije moraju biti prikazane u istoj valuti.

Izabrane financijske informacije moraju prikazati ključne brojke koje sažeto prikazuju financijski položaj izdavatelja.

3.2.

Ako su prikazane povijesne financijske informacije za međurazdoblja, moraju biti prikazani i komparativni prikazi za takva međurazdoblja u prijašnjim financijskim godinama. Za komparativni prikaz bilance, dovoljno je prikazati bilancu s kraja godišnjeg razdoblja.

4.

ČIMBENICI RIZIKA

Razotkriti sve čimbenike rizika specifične za izdavatelja i/ili njegovo područje poslovanja

5.

INFORMACIJE O IZDAVATELJU

5.1.

povijest i razvoj izdavatelja

5.1.1.

tvrtka izdavatelja

5.1.2.

sjedište izdavatelja, Trgovački sud registracije i matični broj subjekta

5.1.3

pravni oblik izdavatelja, adresa i broj telefona na kojem je dostupan

5.1.4.

datum osnivanja i registracije izdavatelja

5.1.5.

događaji značajni za razvoj izdavatelja

5.2.

Značajna ulaganja

5.2.1.

Opis najznačajnijih investicija izdavatelja za svaku financijsku godinu u razdoblju koje pokrivaju povijesne financijske informacije sve do datuma registracijskog dokumenta

5.2.2.

Opis najznačajnijih izdavateljevih tekućih investicija, uključujući i geografsko područje (tuzemstvo ili inozemstvo) na koje se odnose, kao i metodu financiranja investicije (unutarnje ili vanjsko)

5.2.3.

Informacije o izdavateljevim budućim investicijama na koje se uprava društva, odnosno društvo već obvezalo

6.

PREGLED POSLOVANJA

6.1.

Glavne aktivnosti

6.1.1.

Navođenje predmeta poslovanja, te opis glavnih djelatnosti i stvarnih aktivnosti izdavatelja, uz navođenje značajnih proizvoda koje prodaje ili usluga koje pruža, za svaku financijsku godinu u razdoblju koje pokrivaju povijesne financijske informacije.

6.1.2.

Naznaku svakog novog značajnog proizvoda ili usluge koja uvedena, te trenutni status razvoja tog proizvoda ili usluge u mjeri u kojoj je već razotkriven ili poznat javnosti.

6.2.

Glavna tržišta

Opis glavnih tržišta na kojima se natječe izdavatelj, uključujući i prikaz cjelokupnih prihoda po djelatnostima i tržištima (geografski razdvojenim), u razdoblju na koje se odnose povijesni prikaz financijskih informacija.

6.3.

U slučaju da su na informacije iz točke 6.1. i 6.2. utjecale neke iznimne činjenice, navesti te činjenice

6.4.

prikaz informacija o patentima, licencama, značajnim ugovorima ili novim proizvodnim procesima, koji su od bitnog značaja za profitabilnost poslovanja izdavatelja. Iscrpnost prikaza ovisit će o utjecaju nekog od navedenih elemenata na poslovanje izdavatelja.

6.5.

U slučaju da izdavatelj daje bilo kakvu izjavu o svom natjecateljskom položaju na tržištu, prikaz činjeničnog temelja za takve izjave

7.

ORGANIZACIJSKA STRUKTURA

7.1.

Ako je izdavatelj dio grupe (koncerna) kratak opis grupe i izdavateljevog položaja unutar grupe

7.2.

Popis izdavateljevih ovisnih društava, uključujući tvrtku, državu sjedišta, veličinu udjela u temeljnom kapitalu glasačkim pravima ako je isti različit od veličine udjela u temeljnom kapitalu

8.

NEKRETNINE, POGONI I OPREMA

8.1.

Informacije o postojećoj ili planiranoj dugotrajnoj materijalnoj imovini(značajnim pokretninama i nekretninama), uključujući imovinu pod leasingom, kao i terete na imovini

8.2.

Opis svih problema u svezi sa zaštitom okoliša koji bio mogli utjecati na korištenje materijalne dugotrajne imovine

9.

POSLOVNI I FINANCIJSKI PREGLED

9.1.

Financijsko stanje

Opis financijskog stanja izdavatelja, promjene financijskog stanja i rezultate poslovanja za svaku godinu i međurazdoblja koji su pokriveni povijesnim financijskim informacijama, uključujući uzroke značajnih promjena iz godine u godinu u financijskim informacijama, u mjeri u kojoj je to potrebno za shvaćanje poslovanje izdavatelja u cjelini, te u mjeri u kojoj to nije obuhvaćeno na drugim mjestima u dokumentu

9.2.

Poslovni rezultati

9.2.1.

Informacije o značajnim činjenicama, uključujući nove i iznimne događaje, u poslovanju koji utječu na prihod iz poslovanja izdavatelja, uz naknadu u kojoj mjeri je događaj utjecao na prihod

9.2.2.

Ako financijska izvješća prikaza u dokumentu prikazuju promjene u prodaji ili prihodima, opis razloga za takve promjene

9.2.3.

Informacije u vezi svih vladinih, gospodarskih, fiskalnih, monetarnih ili političkih politika ili čimbenika koji su značajno utjecali ili bi mogli značajno utjecati, izravno ili neizravno, na poslovanje izdavatelja.

10.

IZVORI SREDSTAVA

10.1.

Informacije o izvorima novčanih sredstava izdavatelja (kratkoročnim i dugoročnim);

10.2.

Pojašnjenje iznosa i izvora, te opis novčanog toka izdavatelja

10.3.

Informacije o bonitetu i strukturi financiranja izdavatelja;

10.4.

Informacije o svim ograničenjima korištenja kapitalnih sredstava koja su značajno utjecala ili bi mogla značajno utjecati, izravno ili neizravno, na poslovanje izdavatelja.

10.5.

Informacije o predviđenim izvorima financiranja koji su potrebni kako bi se ispunile obveze iz točaka 5.2.3. i 8.1.

11.

ISTRAŽIVANJA I RAZVOJ, PATENTI I LICENCE

Ukoliko je to od značaja za poslovanje i prihode izdavatelja, navesti opis programa istraživanja i razvoja izdavatelja za svaku financijsku godinu za razdoblje obuhvaćeno financijskim informacijama za prošlo poslovanje, uključujući iznos utrošen na aktivnosti istraživanja i razvoja koje je financirao izdavatelj.

12.

TRENDOVI

12.1.

Najznačajniji trendovi u proizvodnji, prodaji i zalihama, troškovima i prodajnim cijenama od završetka posljednje financijske godine do datuma Registracijskog dokumenta.

12.2.

Informacije o svim poznatim trendovima, nesigurnostima, zahtjevima, obvezama ili događajima koji bi vjerojatno mogli imati znatan utjecaj na mogućnosti razvoja izdavatelja, barem tijekom sadašnje financijske godine.

13.

PREDVIĐANJA ILI PROCJENE DOBITI

Samo ako se Izdavatelj odluči dati procjenu ili predviđanje dobiti Registracijski dokument mora sadržavati i točke pod 13.1. i 13.2.

13.1.

Izjavu o glavnim pretpostavkama na kojima je izdavatelj temeljio svoje predviđanje ili procjenu. Jasno se moraju naznačiti pretpostavke na koje izdavateljeva tijela ili uprava mogu utjecati i one na koje izdavateljeva tijela ili uprava ne mogu utjecati

13.2.

Izvješće koje pripreme neovisni računovođe ili revizori u kojima se navodi da je po mišljenju nezavisnih računovođa ili revizora predviđanje ili procjena pravilno sastavljeno na temelju računovodstva koje se koristi za predviđanje dobiti ili procjene, sukladno računovodstvenim politikama izdavatelja.

13.3.

Predviđanje dobiti ili procjena mora biti pripremljeno na temelju koji je usporediv s povijesnim financijskim informacijama.

13.4.

Ukoliko je u ranijem prospektu bilo objavljeno predviđanje za razdoblje koje još traje, valja navesti je li predviđanje još uvijek točno, te objašnjenje zbog čega takvo predviđanje više ne važi, ukoliko je to slučaj.

14.

UPRAVNA, RUKOVODEĆA I NADZORNA TIJELA I VIŠE POSLOVODSTVO

14.1.

Imena, poslovne adrese i funkcije koje u izdavatelju obavljaju sljedeće osobe:

a) članovi upravnih i nadzornih tijela,

b) osnivači, ukoliko je izdavatelj osnovan u prije manje od pet godina,

 

c) svaki viši rukovoditelj koji je značajan za procjenu stručnog znanja i iskustva u upravljanju poslovanjem izdavatelja,

kao i naznaku značajnih djelatnosti koje obavljaju izvan izdavatelja a koje su od utjecaja na izdavatelja.

Nadalje, navesti prirodu bilo kakve obiteljsku povezanost između navedenih osoba.

Za svakog člana upravnog, rukovodećeg ili nadzornog tijela izdavatelja ili svake osobe navedene pod (c) prve podtočke, pojedinosti o odgovarajućem upravljačkom znanju i iskustvu te osobe sa sljedećim informacijama:

a) imena svih društava u kojima je ta osoba sudjelovala kao član upravnih, rukovodećih ili nadzornih tijela bilo kada u prethodnih pet godina, uz naznaku je li taj pojedinac još uvijek član tih upravnih, rukovodećih ili nadzornih tijela. Nije potrebno navesti sve podružnice izdavatelja u kojima je ta osoba također član upravnih, rukovodećih ili nadzornih tijela;

b) sve presude u vezi kaznenih djela s elementima prijevare tijekom najmanje pet prethodnih godina;

c) pojedinost o svim stečajevima, ili likvidacijama s kojima je osoba opisana u točki a) i c) prve podtočke bila povezana djelujući u svojstvu tih funkcija u nekom društvu, a u razdoblju prethodnih pet godina;

d) pojedinosti o svim službenim optužbama ili sankcijama od strane pravosudnih ili regulatornih tijela (uključujući određena strukovna tijela) prema osobama pod a) do c) iz prve podtočke, te podatak o tome da li je sudskom odlukom takva osoba isključena ili joj je zabranjen rad u takvim tijelima u najmanje posljednjih pet godina. Ukoliko ne postoje takve informacije koje treba objaviti, potrebno je dati izjavu u tom smislu

14.2.

Sukob interesa upravnih, rukovodećih i nadzornih tijela i višeg rukovodstva

Potencijalni sukob interesa osoba iz točke 14.1., i to u pogledu njihovih osobnih interesa i njihovih obveza i dužnosti prema izdavatelju. U slučaju da sukob interesa ne postoji mora biti dana jasna izjava o tome.

Naznačite eventualne sporazume ili pogodbe s glavnim dioničarima, klijentima, dobavljačima ili drugima, temeljem kojih je bilo koja osoba iz točke 14.1. izbrana za člana upravnih, rukovodećih ili nadzornih tijela ili članova višeg rukovodstva.

Pojedinosti o bilo kakvim ograničenjima koje dogovore osobe iz točke 14.1. o ustupanju njihovih udjela u vrijednosnim papirima izdavatelja unutar određenog vremenskog razdoblja.

15.

NAKNADE I POGODNOSTI

U razdoblju zadnje financijske godine, navesti naknade i posebne pogodnosti koje su od izdavatelja primale osobe navedene u točki 14.1.

15.1.

Iznos naknade i primanja (uključujući svu potencijalnu ili odgođenu naknadu) i nenovčana davanja koja izdavatelj, uključujući i njegova povezana društva, odobri takvim osobama za sve oblike rada i usluga koje bilo koja osoba pruži izdavatelju i povezanim društvima.

Te se informacije moraju navesti pojedinačno.

15.2.

Ukupni iznosi koje izdavatelj ili njegova povezana društva izdvoje u svrhu mirovine, mirovinskih prava ili slične pogodnosti.

16.

PRAKSA UPRAVE

Za posljednju zaključenu financijsku godinu, za osobe pod (a) prve podtočke točke 14.1:

16.1.

Datum isteka aktualnog mandata, te razdoblje tijekom kojega je osoba obnašala tu funkciju.

16.2.

Informacije o ugovorima o djelu članova upravnih, rukovodećih i nadzornih tijela s izdavateljem ili bilo kojom od njegovih podružnica koji predviđaju pogodnosti po raskidu radnog odnosa. Ako ih nema potrebna je odgovarajuća negativna izjava.

16.3.

Informacije o odboru za reviziju i odboru za naknade izdavatelja, uključujući imena članova odbora i sažetak postavljenih uvjeta po kojima odbor radi, ako isti postoje

16.4.

Izjava izdavatelja o usklađenosti sa standardima korporativnog upravljanja

17.

ZAPOSLENICI

17.1.

Broj zaposlenika na kraju razdoblja ili prosjek za svaku financijsku godinu za razdoblje obuhvaćeno povijesnim financijskim informacijama do datuma Registracijskog dokumenta (i promjene takvih brojki, ukoliko su one znatne) i ukoliko je to moguće, i bitno, podjela zaposlenih po glavnim kategorijama djelatnosti i zemljopisnim lokacijama. Ukoliko izdavatelj zaposli veći broj zaposlenika na određeno vrijeme, navesti prosječan broj zaposlenika na određeno vrijeme tijekom posljednje financijske godine.

17.2.

Za svaku osobu iz točke 14.1. navesti informacije o eventualnom statusu dioničara u izdavatelju i svim dioničkim opcijama na te dionice kod izdavatelja s posljednjim mogućim datumom.

17.3.

Opis svih aranžmana u svezi s radničkim dioničarstvom

18.

VEĆINSKI DIONIČARI

18.1.

Ime ili tvrtku osobe koja ima izravan ili neizravan udio u kapitalu izdavatelja ili pravo glasa koje treba prijaviti po odredbama članka 413. Zakona o tržištu kapitala, zajedno s iznosom udjela svake takve osobe, ili ukoliko takve osobe nema, odgovarajuća negativna izjava.

18.2.

Navesti daju li dionice izdavatelja različita prava glasa, ili odgovarajuću negativnu izjavu

18.3.

Prema saznanjima izdavatelja, navesti podatke o osobi koja vladajući položaj u izdavatelju, navesti obilježja tog položaja, te mjere kojima se sprječava korištenje tog položaja na štetu izdavatelja.

18.4.

Opis svih sporazuma poznatih izdavatelju čija bi provedba, naknadno, mogla rezultirati promjenom vladajućeg položaja u izdavatelju.

19.

TRANSAKCIJE POVEZANIH STRANA

Financijske transakcije izdavatelja i povezanih osoba, izvršene u razdoblju koje obuhvaćaju povijesne financijske informacije, uz razotkrivanje:

a) prirodu i opseg transakcija. Ako neka od transakcija nije bila u najboljem interesu jedne od strana objasniti razloge za takvu transakciju

b) iznos ili postotak koji predstavljaju transakcije povezanih strana u prometu izdavatelja.

20.

FINANCIJSKI PODACI O IMOVINI, OBVEZAMA FINANCIJSKOM POLOŽAJU, TE DOBICIMA I GUBICIMA IZDAVATELJA

20.1.

Povijesni financijski podaci

Uključiti godišnje financijske izvještaje za tri posljednje poslovne godine i revizijsko izvješće za svaki godišnji financijski izvještaj, sukladno propisima koji uređuju financijske izvještaje. Ako izdavatelj postoji kraće razdoblje, onda za to razdoblje.

20.2.

Pro forma financijski podaci

U slučaju značajne promjene ili predviđanja promjene financijskih podataka koja bi mogla biti uzrokovana određenom posebnom transakcijom/poslom, opisati način na koji bi transakcija/posao mogla utjecati na imovinu i obveze, te zaradu izdavatelja, ukoliko bi se poduzela na početku razdoblja o kojemu se izvješćuje ili na datum izvješćivanja.

Pro forma financijske informacije moraju biti popraćene izvješćem koje pripreme nezavisni računovođe ili revizori.

20.3.

Financijski izvještaji

Ako izdavatelj izrađuje i vlastite i konsolidirane godišnje financijske izvještaje, u Registracijskom dokumentu moraju biti navedeni barem godišnji revidirani konsolidirani izvještaji.

20.4.

Revizija financijskih izvještaja koja čine povijesni prikaz podataka

20.4.1.

Izjava da su godišnji financijski izvještaji revidirani. Ako je osoba odgovorna za reviziju odbila obaviti reviziju ili je potpisati ili je u reviziju uključila određena ograničenja te činjenice moraju biti navedene zajedno s razlozima koji su je naveli da tako postupi.

20.4.2.

Naznaka ostalih podataka u Registracijskom dokumentu koji su revidirali revizori.

20.5.

U slučaju da neki financijski podaci u registracijskom dokumentu nisu izvod iz revidiranih financijskih izvještaja izdavatelja, navesti izvor podataka i izjaviti da su podaci ti nerevidirani.

20.6.

financijski podaci za razdoblje kraće od poslovne godine

20.6.1.

Ukoliko je izdavatelj od datuma zadnjih revidiranih financijskih izvještaja objavio tromjesečne ili polugodišnje financijske izvještaje, mora ih uključiti u registracijski dokument. Ako su tromjesečni ili polugodišnji financijski izvještaji revidirani, potrebno je priložiti izvještaj o reviziji. Ako tromjesečni ili polugodišnji financijski izvještaji nisu revidirani, navesti tu činjenicu.

20.6.2.

Ako je datum Registracijskog dokumenta kasniji od devet mjeseci nakon završetka posljednje revidirane poslovne godine, mora sadržavati financijske izvještaje koji mogu biti nerevidirane (u tom slučaju tu je činjenicu potrebno navesti) a koje obuhvaćaju najmanje prvih šest mjeseci poslovne godine.

Ovi financijski izvještaji moraju sadržavati komparativne podatke za isto razdoblje prethodne poslovne godine, pri čemu je komparativnu bilancu dovoljno prikazati kao bilancu na završetku prethodne godine.

20.7.

Dividende

Stav izdavatelja u svezi s isplatom dividende i eventualna ograničenja u svezi s isplatom dividende

20.7.1.

Iznos dividende po dionici za svaku financijsku godinu u razdoblju koje obuhvaćaju povijesne financijske informacije.

20.8.

Sudski, upravni i arbitražni postupci

Informacije o svim upravnim, sudskim ili arbitražnim postupcima (uključujući sve takve postupke koji predstoje ili su neriješeni, a o kojima izdavatelj ima saznanja) tijekom razdoblja koje obuhvaća najmanje prethodnih 12 mjeseci, a koji su mogli ili su imali značajne učinke na financijski položaj ili profitabilnost izdavatelja i/ili grupe. Ako ovakvih postupaka nema, valja uključiti odgovarajuću izjavu.

20.9.

Značajna promjena financijskog ili tržišnog položaja izdavatelja

Opis svih značajnih promjena financijskog ili tržišnog položaja izdavatelja, odnosno cijelog koncerna, koje su se dogodile od završetka posljednjeg financijskog razdoblja za koje su objavljene revidirane financijske informacije ili privremene financijske informacije. U slučaju da ih nije bilo uključiti odgovarajuću negativnu izjavu.

21.

DODATNE INFORMACIJE

21.1.

Temeljni kapital

Iznos upisanog i/ili odobrenog temeljnog kapitala, te uplaćenog kapitala. ako temeljni kapital nije uplaćen u cijelosti, navesti i iznos neuplaćenog dijela i razloge zbog kojih nije uplaćen. Za svaki rod dionica navesti:

a) broj odobrenih dionica

b) broj dionica koje su izdane i uplaćene

c) nominalnu vrijednost dionica ili naznaku da su dionice izdane bez nominale

21.1.2.

broj i nominalnu vrijednost vlastitih dionica izdavatelja i njihov udio u temeljnom kapitalu izdavatelja.

21.1.3.

Broj zamjenjivih vrijednosnih papira koji daju pravo na stjecanje dionica izdavatelja, uz naznaku uvjeta u svezi s stjecanjem tih dionica.

21.1.4.

Postojanje bilo kakve odluke ili obveze izdavatelja u svezi s davanjem prava prvenstva pri budućim povećanjima temeljnog kapitala.

21.1.5.

Informacije o broju i postotku dionica za koje su izdane izvedenice.

21.1.6.

Povijesni pregled promjena u iznosu temeljnog kapitala

21.2.

Statut društva

21.2.1.

Opis djelatnosti izdavatelja uz navođenje gdje se iste mogu naći u Statutu

21.2.2.

Kratki prikaz odredaba Statuta o organima društva, kao i mogućih drugih akata kojima je uređena podjela izdavatelja na administrativne cjeline.

21.2.3.

Opis prava, posebnih pogodnosti i ograničenja koji važe za svaki rod već izdanih dionica.

21.2.4.

Opis aktivnosti koje su potrebne kako bi se promijenila prava imatelja dionica, naznačivši slučajeve u kojima odredbe statuta odstupaju od odredbi Zakona o trgovačkim društvima, temeljem odredbe koja to izričito dopušta.

21.2.5.

Opis načina na koji se sazivaju godišnje glavne skupštine dioničara i izvanredne skupštine, uključujući i

21.2.6.

Kratak opis bilo koje odredbe izdavateljevog statuta, koja bi mogla odgoditi ili spriječiti stjecanje kontrolnog paketa dionica u izdavatelju.

21.2.7.

Naznaka odredaba statuta ili drugog akta izdavatelja koja nalaže razotkrivanje udjela u izdavateljevom temeljnom kapitalu ili glasačkim pravima.

21.2.8.

Naznaku posebnih odredaba statuta koje se odnose na promjenu temeljenog kapitala

22.

ZNAČAJNI UGOVORI

Sažetak svakog značajnog ugovora, izuzev ugovora koje izdavatelj sklapa u sklopu redovnog poslovanja, gdje je izdavatelj samostalno ili kao član koncerna bio strana u pravnom poslu, i to u razdoblju od dvije godine prije datum Registracijskog dokumenta.

Sažetak bilo kojeg drugog ugovora, izuzev ugovora koji se sklapaju u okviru redovnog poslovanja, koji je zaključio bilo koji član koncerna kojem pripada i izdavatelj i koji sadrži bilo koju odredbu temeljem koje bilo koji član koncerna ima obvezu ili pravo koje je značajno za koncern, na dan izrade Registracijskog dokumenta.

23.

INFORMACIJE ČIJI SU IZVOR TREĆE OSOBE I IZJAVE STRUČNJAKA

23.1.

Kad je u Registracijski dokument uključeno mišljenje ili izvješće koje je izradila treća osoba kojoj se pripisuje status stručnjaka u nekom području, navesti ime te osobe, službenu adresu, kvalifikacije, te eventualne interese u svezi s izdavateljem. Ukoliko je ovo mišljenje ili izvješće pripremljeno na zahtjev izdavatelja, uključiti i jasnu izjavu da je mišljenje ili izvješće izrađeno na zahtjev izdavatelja, u obliku i sadržaju u kojem je uključeno, uz suglasnost osobe koja je odgovorna za sadržaj toga dijela Registracijskog dokumenta.

23.2.

Kad informacije dolaze od treće osobe, navesti da su te informacije točno prenesene i da prema saznanju izdavatelja i koliko se može potvrditi na temelju informacija koje je objavila treća osoba, nisu izostavljene činjenice zbog kojih bi tako prenesene informacije bile netočne ili obmanjujuće. Nadalje, precizno navesti izvor(e) ovih informacija.

24.

DOKUMETI DOSTUPNI NA PREGLED

Izjava da za cijelo vrijeme važenja Registracijskog dokumenta, mogu biti pregledani sljedeći dokumenti:

a) Statut izdavatelja

b) svi dokumenti, povijesne financijske informacije, procjene i mišljenja stručnjaka koji su pripremljeni na zahtjev izdavatelja čiji je bilo koji dio uključen u Registracijski dokument ili na koji se Registracijski dokument poziva;

c) povijesne financijske informacije ili, kod koncerna, povijesne financijske informacije za izdavatelja i njegova pridružena poduzeća pojedinačno za dvije financijske godine koje prethode objavi Registracijskog dokumenta.

Jasnu napomenu gdje se navedeni dokumenti mogu pregledati, u pisanom ili elektronskom obliku.

25.

INFORMACIJE O UDJELIMA

25.1.

Informacije koji se odnose na društva u kojima izdavatelj ima udio u kapitalu, koji bi mogao imati značajan učinak na procjenu izdavateljeve imovine i obveza, financijskog položaja ili dobitaka i gubitaka.

PRILOG II

MINIMALNI SADRŽAJ INFORMACIJA U OBAVIJESTI O VRIJEDNOSNOM PAPIRU ZA DIONICE

1.

ODGOVORNE OSOBE

1.1.

Sve osobe odgovorne za informacije sadržane u Prospektu. Osobe koje odgovaraju za posebne dijelove Prospekta, ako takve postoje, uz naznaku dijela dokumenta za koji odgovaraju. Za fizičke osobe, uključujući i članove uprave i/ili nadzornog odbora, navode se ime, prezime i funkcija. Za pravne osobe navode se tvrtka i sjedište.

1.2.

Potpisanu izjavu odgovornih osoba koja glasi:« Poduzevši sve potrebne mjere, izjavljujemo da su, prema našim saznanjima, informacije u Prospektu u skladu s činjenicama te da činjenice koje bi mogle utjecati na potpunost i istinitost prospekta nisu izostavljene. Izjavu osoba odgovornih za posebne dijelove Prospekta koja glasi: »Poduzevši sve potrebne mjere, izjavljujemo da su, prema našim saznanjima, informacije u posebnom dijelu Prospekta za koji smo odgovorni, u skladu s činjenicama te da činjenice koje bi mogle utjecati na potpunost i istinitost prospekta nisu izostavljene

2.

ČIMBENICI RIZIKA

 

Čimbenici rizika za vrijednosne papire koji se nude i/ili uvrštavaju u trgovanje koji su značajni kako bi se procijenio tržišni rizik povezan s tim vrijednosnim papirima.

3.

KLJUČNE INFORMACIJE

3.1.

Izjava o kapitalu

Izjava izdavatelja da je po njegovom mišljenju kapital izdavatelja dovoljan za podmirenje njegovih trenutnih obveza i projekata izdavatelja ili, u protivnom, način na koji namjerava osigurati dodatni potrebni kapital.

3.2.

Kapitalizacija i zaduženost

Izjava o kapitalizaciji i zaduženosti (s razlikom između zajamčene i nezajamčene, osigurane i neosigurane zaduženosti) s datumom koji nije raniji od 90 dana prije datuma dokumenta. Zaduženost također uključuje neizravnu i potencijalnu zaduženost.

3.3.

Interesi pravnih/fizičkih osoba u svezi s izdavanjem/ponudom

Opis svih interesa trećih osoba u svezi s izdavanjem/ponudom, uključujući sukob interesa, s detaljnim opisom osoba i prirode interesa.

3.4.

Razlozi za ponudu i korištenje sredstava

Razlozi za ponudu potvrda o deponiranim dionicama i, prema potrebi, procijenjeni neto iznos sredstava raščlanjen za svaku važniju namjenu i prezentiran redom prema prioritetu namjene. Ukoliko predviđena sredstva neće biti dovoljna da bi se financirale sve namjene, navesti iznos i izvore drugih potrebnih sredstava. Potrebno je navesti pojedinosti o korištenju sredstava, posebno kad se ona koriste za stjecanje imovine izvan redovnog tijeka poslovanja, ili za financiranje najavljenih akvizicija drugih tvrtki ili za smanjenje ili prestanak zaduženosti.

4.

INFORMACIJE O VRIJEDNOSNIM PAPIRIMA KOJI ĆE BITI PONUĐENI/UVRŠTENI RADI TRGOVANJA

4.1.

Opis roda i serije vrijednosnih papira koji su predmet ponude i/ili uvrštenja u trgovanje, uključujući ISIN (međunarodni jedinstveni identifikacijski broj) oznaku.

4.2.

Broj ponuđenih dionica, i njihove karakteristike, uključujući i naznaku jesu li na ime ili donositelja, te valutu vrijednosnog papira

4.3.

Opis prava koje daju dionice, uključujući i možebitna posebna prava, kao i proceduru za izvršavanje prava koje daju dionice.

4.4.

Naznaku planiraju li se još neka izdanja dionica izdavatelja, uključujući i predviđeni okvirni datum izdanja

4.5.

Naznaku postoji li obveza preuzimanja izdavatelja od strane treće osobe, sukladno odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava.

4.6.

Naznaku je li se u prethodne dvije godine dogodilo preuzimanje izdavatelja sukladno odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava.

4.7

Porezi i druga davanja u svezi s dionicama

5.

UVJETI PONUDE

5.1.

Uvjeti, postupak, vrijeme upisa i uplate

5.1.1.

Uvjeti ponude

5.1.2.

Ukupni iznos izdanja/ponude, broj dionica ponuđenih na upis, ukoliko iznos/broj nije točno određen opis postupka i rokova predviđenih za određivanje i javnu objavu konačnog iznosa/broja dionica u ponudi.

5.1.3.

Način i vremensko razdoblje upisa dionica

5.1.4.

Naznaka trenutka i okolnosti pod kojima se ponuda može opozvati ili obustaviti.

5.1.5.

Opis mogućnosti i kriterija smanjenja upisanog broja dionica po ulagatelju i načina za povrat preplaćenog iznosa natjecateljima.

5.1.6.

Odredbe o minimumu ili maksimumu mogućih upisanih dionica po ulagatelju, izraženo brojčano ili kroz novčanu vrijednost

5.1.7.

Detalji o vremenu u kojem ulagatelji mogu povući svoj prihvat ponude, ako takva mogućnost postoji

5.1.8.

Način i vremensko razdoblje uplate dionica

5.1.9.

Opis načina i navođenje vremena kad će rezultati javne ponude biti objavljeni i rok u kojem će dionice biti isporučene ulagateljima.

5.1.10.

Postupak za korištenje prava prvenstva, prenosivost prava prvenstva i postupanje s neiskorištenim pravom prvenstva.

5.2.

Plan distribucije i alokacije

5.2.1.

Kategorije potencijalnih ulagatelja kojima se dionice nude.

5.2.2

U mjeri u kojoj je to poznato izdavatelju naznaku hoće li veći dioničari, članovi uprave ili nadzornog odbora izdavatelja upisati dionice u ponudi, te ima li neka osoba namjeru upisati više od 5% dionica koje su ponuđene.

5.2.3.

Alokacija:

a)

podjela u tranše koje će biti alocirane kategorijama ulagatelja, uključujući: kvalificirane ulagatelje, zaposlenike izdavatelja, male ulagatelje, kriteriji alokacije po tranšama.

b)

načini alokacije po tranšama koje su predviđene za male ulagatelje i za zaposlenike, u slučaju da bude upisano više od ponuđenih dionica tim kategorijama

c)

Opis privilegiranog tretmana, pri alokaciji, bilo koje skupine ulagatelja, uključujući i postotak ponuđenih dionica koje su rezervirane za ove kategorije, kao i kriterije za uključivanje osoba u ove kategorije.

d)

naznaka o tome da li se postupak za upise ili ponude za upis prilikom dodjele može odrediti na temelju funkcije poduzeća preko kojega ili od strane kojega su izvršene;

e)

predviđena minimalna alokacija u okviru tranše rezervirane za male ulagatelje

f)

zatvaranje razdoblja upisa i datum zatvaranja razdoblja upisa

g)

podatak o tome da li su dozvoljeni višestruki upisi ili ne, te u slučaju da nisu, kako će se postupati mogućim višestrukim upisima.

5.2.4.

Postupak izvješćivanja natjecatelja o alociranim dionicama i naznaka o tome može li trgovanje početi prije nego što dođe do izvješćivanja.

5.2.5.

upis dodatnih vrijednosnih papira (»overallotment«, prekomjerna dodjela) ili opcije pokrića upisa dodatnih vrijednosnih papira (»green shoe«)

a)

postojanje i veličina bilo koje pogodnosti prekomjerne dodjele i/ili opcije »green shoe«;

b)

razdoblje trajanja pogodnosti prekomjerne dodjele i/ili opcije »green shoe«

c)

svi uvjeti za korištenje pogodnosti prekomjerne dodjele i/ili opcije »green shoe«.

5.3.

Cijena

5.3.1.

Cijena po kojoj je će dionice biti ponuđene. Ako je cijena nepoznata ili ne postoji tržište za te dionice, opisati metodu utvrđivanja cijene u ponudi, uz navođenje je li te kriterije utvrdio Izdavatelj, Ponuditelj Agent, ili neka druga osoba.

5.3.2.

Postupak objavljivanja konačne cijene u ponudi

5.3.3.

Ako dioničari izdavatelja imaju pravo prvenstva, a to pravo je ograničeno ili ukinuto, naznačiti temelj cijene upisa, ako se radi o izdavanju uz uplatu u novcu. zajedno s razlozima i takvog ograničenja ili ukidanja prava prvokupa.

5.3.4.

Ako postoji značajna razlika između cijene iz javne ponude i cijene po kojoj su članovi uprave ili nadzornog odbora izdavatelja, kao i više rukovodstvo ili s izdavateljem povezane osobe, stjecali dionice u razdoblju od godinu dana prije javne ponude, uključiti usporedbu tih cijena.

5.4.

Provedba ponude/prodaje (plasman i pokroviteljstvo)

5.4.1.

Podaci o osobama koje sudjeluju u javnoj ponudi u svojstvu koordinatora, savjetnika, punomoćnika ili sličnom svojstvu u odnosu na Izdavatelja ili Ponuditelja.

5.4.2.

Naziv i adrese institucija putem kojih Izdavatelj/Ponuditelj podmiruje financijske obveze prema imateljima dionica

5.4.3.

Naziv i adresa institucija koje provode postupak ponude/prodaje uz obvezu otkupa (pokroviteljstvo) ili bez obveze otkupa (plasman) vrijednosnih papira. U slučaju da je predviđena mogućnost da ova institucija otkupi vrijednosne papire prema vlastitoj procjeni opisati i tu mogućnost. Navesti i eventualne posebne uvjete ugovora o pokroviteljstvu, uključujući i situacije u kojima pokrovitelj prihvaća obvezu upisa samo dijela ponuđenih dionica. Naznačiti i približan iznos naknade koju će primiti ove institucije ta pružene usluge provođenja postupka ponude/prodaje vrijednosnih papira.

5.4.4

datum zaključenja ugovora o pokroviteljstvu.

6.

UVRŠTENJE I TRGOVANJE

6.1.

Naznaka hoće li ponuđene dionice biti predmetom zahtjeva za uvrštenje u trgovanje u cilju njihove distribucije na uređenom tržištu ili drugim istovjetnim tržištima, uz naznaku tržišta o kojima je riječ. Ovu je okolnost potrebno navesti bez stvaranja dojma da će uvrštenje u trgovanje biti zasigurno odobreno od nadležnog tijela. Ukoliko je poznato, navesti najraniji datum kada će dionice biti uvrštene radi trgovanja.

Ako su dionice već uvrštene radi trgovanja na uređenom tržištu, taj podatak nužno je naznačiti, uz navođenje uređenog tržišta.

6.2.

Sva uređena tržišta ili istovjetna tržišta na kojima će se prema saznanju izdavatelja ponuditi dionice iste serije ili će biti uvrštene radi trgovanja ili su već uvrštene radi trgovanja.

6.3.

Ukoliko se istovremeno ili gotovo istovremeno s izradom vrijednosnih papira za koje se traži uvrštenje na uređeno tržište privatno upisuju ili plasiraju vrijednosni papiri iste serije ili ukoliko se izrađuju vrijednosni papiri drugih serija za privatno ili javno plasiranje, navedite pojedinosti o prirodi takvih poslova i broju i obilježjima vrijednosnih papira na koje se odnose.

6.4.

Pojedinosti o osobama koje su se obvezale da će djelovati kao posrednici pri sekundarnom trgovanju, osiguravajući likvidnost pomoću ponuđene i tražene cijene i opis glavnih uvjeta njihove obveze.

6.5.

Stabilizacija: kad je izdavatelj ili dioničar koji prodaje svoje dionice dozvolio mogućnost veće dodjele ili je na drugi način predložio da se u vezi s ponudom mogu uvesti aktivnosti za stabilizaciju cijena u vezi ponude, potrebno je dostaviti sljedeće navedene informacije:

a)

Činjenicu da postoji mogućnost stabilizacije može provesti, te da nema jamstva da će se stvarno provesti i da ju je moguće prekinuti u bilo kojem trenutku;

b)

Početak i završetak razdoblja tijekom kojega može doći do stabilizacije;

c)

Naziv i adresu osobe odgovorne za postupak stabilizacije

d)

Činjenicu da transakcije stabilizacije mogu prouzročiti višu tržišnu cijenu od one koja bi inače prevladavala.

7.

IMATELJI DIONICA KOJI PRODAJU DIONICE

7.1.

Ime i prezime ili tvrtku i sjedište osobe koja nudi dionice Izdavatelja, te opis i prirodu odnosa te osobe sa Izdavateljem u prethodne tri godine

7.2.

Rod i broj dionica koje osoba nudi u javnoj prodaji

7.3.

»Lock-up« sporazumi

Strane koje sudjeluju u sporazumu.

Sadržaj i iznimke iz sporazuma.

Naznaka razdoblja »lock up»-a.

8.

TROŠKOVI IZDANJA/PONUDE

8.1.

Procjena svih troškova izdavatelja/ponuditelja u svezi s izdanjem/ponudom

9.

PROMJENE U OMJERIMA UDJELA IMATELJA DIONICA

9.1.

Predviđene promjene u udjelima imatelja dionica

9.2.

U slučaju kad postojećim imateljima dionica nije stavljeno van snage pravo prvenstva kod upisa novih dionica, navesti promjene udjela ako isti ne iskoriste svoje pravo prvenstva.

10.

DODATNE INFORMACIJE

10.1.

Ukoliko se u Obavijesti o vrijednosnom papiru spominju savjetnici koji su povezani s izdanjem, tada je potrebna izjava o tome u kojem su svojstvu djelovali savjetnici

10.2.

Naznaka ostalih informacija u Obavijesti o vrijednosnom papiru koje su revidirali ili pregledali ovlašteni revizori i o tome izradili izvješće. Kopija izvješća, ili uz odobrenje osobe koja je izvješće izradila, sažetak izvješća.

10.3.

Kad je u Obavijest o vrijednosnom papiru uključeno mišljenje ili izvješće koje se pripisuje stručnjaku, navesti ime te osobe, službenu adresu, kvalifikacije, te njegov eventualni udjel u dionicama Izdavatelja. Ako je izvještaj izrađen na zahtjev izdavatelja, izjavu o tome da su takvo mišljenje ili izvještaj uključeni, u obliku u kojem su, i u kontekstu u koji su uključeni, sa suglasnošću osobe koja je dala odobrenje za sadržaj tog dijela Obavijesti o vrijednosnom papiru Notes.

10.4.

Kad informacije dolaze od treće osobe, navesti potvrdu da su te informacije točno prenesene i da, prema saznanju izdavatelja i koliko se može potvrditi na temelju informacija koje je objavila treća osoba, nisu izostavljene činjenice zbog kojih bi tako prenesene informacije postale netočne ili obmanjujuće. Nadalje, navesti izvor(e) takvih informacija.

PRILOG III

MINIMUM INFORMACIJA U REGISTRACIJSKOM DOKUMENTU ZA DUŽNIČKE VRIJEDNOSNE PAPIRE I IZVEDENICE

1.

ODGOVORNE OSOBE

1.1.

Sve osobe odgovorne za informacije sadržane u registracijskom dokumentu. Osobe koje odgovaraju za posebne dijelove Registracijskog dokumenta, ako takve postoje, uz naznaku dijela dokumenta za koji odgovaraju. Za fizičke osobe, uključujući i članove uprave i/ili nadzornog odbora, navode se ime, prezime i funkcija. Za pravne osobe navode se tvrtka i sjedište.

1.2.

Potpisanu izjavu odgovornih osoba koja glasi:« Poduzevši sve potrebne mjere, izjavljujemo da su, prema našim saznanjima, informacije u Registracijskom dokumentu u skladu s činjenicama te da činjenice koje bi mogle utjecati na potpunost i istinitost prospekta nisu izostavljene. Izjavu osoba odgovornih za posebne dijelove Registracijskog dokumenta koja glasi: »Poduzevši sve potrebne mjere, izjavljujemo da su, prema našim saznanjima, informacije u posebnom dijelu Registracijskog dokumenta za koji smo odgovorni, u skladu s činjenicama te da činjenice koje bi mogle utjecati na potpunost i istinitost prospekta nisu izostavljene.

2.

OSOBE ZADUŽENE ZA REVIZIJU FINANCIJSKIH INFORMACIJA

2.1.

Ime ili tvrtku osobe koja je odgovorna za reviziju financijskih izvješća u razdoblju koje pokrivaju povijesne financijske informacije, uključujući i njihov status u pravnoj osobi.

2.2.

Ako je, u razdoblju koje pokrivaju povijesne financijske informacije, došlo do promjene ili otkaza fizičkoj ili pravnoj osobi koja je odgovorna za reviziju financijskih izvješća, a ista nije ponovno postavljena na tu zadaću, uključiti i detaljnu napomenu o ovakvoj promjeni.

3.

IZABRANE FINANCIJSKE INFORMACIJE

3.1.

Izabrane povijesne financijske informacije o izdavatelju, prikazane za svaku financijsku godinu, u razdoblju koje pokrivaju povijesne financijske informacije, kao i za svako međurazdoblje za koje je izrađeno financijsko izvješće. Informacije moraju biti prikazane u istoj valuti.

Izabrane financijske informacije moraju prikazati ključne brojke koje sažeto prikazuju financijski položaj izdavatelja.

3.2.

Ako su prikazane povijesne financijske informacije za međurazdoblja, moraju biti prikazani i komparativni prikazi za takva međurazdoblja u prijašnjim financijskim godinama. Za komparativni prikaz bilance, dovoljno je prikazati bilancu s kraja godišnjeg razdoblja.

4.

ČIMBENICI RIZIKA

Navesti sve čimbenike rizika koji mogu utjecati na sposobnost Izdavatelja da ispunjava svoje obveze u svezi s izdanjem vrijednosnih papira,

5.

INFORMACIJE O IZDAVATELJU

5.1.

povijest i razvoj izdavatelja

5.1.1.

tvrtka izdavatelja

5.1.2.

sjedište izdavatelja, Trgovački sud registracije i matični broj subjekta

5.1.3.

pravni oblik izdavatelja, adresa i broj telefona na kojem je dostupan

5.1.4.

datum osnivanja i registracije izdavatelja

5.1.5.

događaji značajni za razvoj izdavatelja

5.2.

Značajna ulaganja

5.2.1.

Opis svih značajnih ulaganja izdavatelja od objavljivanja zadnjih godišnjih financijskih izvješća

5.2.2.

Opis budućih ulaganja izdavatelja, o kojima je uprava donijela ili namjerava donijeti odluku

5.2.3.

Opis predviđenih izvora financiranja ulaganja navedenih ad 5.2.2.

6.

PREGLED POSLOVANJA

6.1.

Glavne aktivnosti

6.1.1.

Navesti predmet poslovanja, te opis glavnih djelatnosti i stvarnih aktivnosti izdavatelja, uz navođenje značajnih proizvoda koje prodaje ili usluga koje pruža

6.1.2.

Naznaku svakog novog značajnog proizvoda ili usluge koja uvedena

6.2.

Glavna tržišta

Opis glavnih tržišta na kojima se natječe izdavatelj

6.3.

U slučaju da izdavatelj daje bilo kakvu izjavu o svom natjecateljskom položaju na tržištu, prikaz činjeničnog temelja za takve izjave

7.

ORGANIZACIJSKA STRUKTURA

7.1.

Ako je izdavatelj dio grupe (koncerna) kratak opis grupe i izdavateljevog položaja unutar grupe

7.2.

Ako je izdavatelj u ovisnom položaju u odnosu na nekog člana grupe (koncerna), navesti tu činjenicu uz opis ovisnog položaja

8.

INFORMACIJE O TRENDOVIMA

8.1.

Izjava da nije bilo značajnijih štetnih promjena u pogledu sadašnjeg i/ili budućeg položaja izdavatelja, od datuma posljednjih objavljenih financijskih izvješća.

Ako izdavatelj nije u mogućnosti dati takvu izjavu, navesti detalje o značajnijoj štetnoj promjeni sadašnjeg i/ili budućeg položaja Izdavatelja.

8.2.

Informacije o svim poznatim trendovima, nesigurnostima, zahtjevima, obvezama ili događajima koji bi mogli imati znatan utjecaj na budućnost izdavatelja, najmanje tijekom sadašnje financijske godine.

9.

PREDVIĐANJA ILI PROCJENE DOBITI

Ako izdavatelj odluči u prospekt uvrstiti i predviđanja ili procjene dobiti, Registracijski dokument mora sadržavati i informacije ad 9.1. i 9.2.

9.1.

Izjava o osnovnim pretpostavkama na kojima izdavatelja temelji svoje predviđanje ili procjenu.

U izjavi moraju biti jasno razdvojene pretpostavke na koje mogu utjecati tijela izdavatelja i pretpostavke na koje ta tijela ne mogu utjecati. Pretpostavke moraju biti lako shvatljive ulagateljima, specifične i precizne, te se ne smiju odnositi na točnost procjena na kojima se temelji predviđanje.

9.2.

Izvješće koje pripreme neovisni računovođe ili revizori u kojima se navodi da je po mišljenju nezavisnih računovođa ili revizora predviđanje ili procjena pravilno sastavljena, na temelju računovodstva koje se koristi za predviđanje dobiti ili procjene, sukladno računovodstvenim politikama izdavatelja.

9.3.

Predviđanje dobiti ili procjena moraju biti pripremljeni na način koji je usporediv s prikazom povijesnih financijskih informacija.

10.

UPRAVNA, RUKOVODEĆA I NADZORNA TIJELA I VIŠE POSLOVODSTVO

10.1.

Imena, poslovne adrese i funkcije koje u izdavatelju obavljaju članovi upravnih i nadzornih tijela.

Za ove osobe potrebno je navesti i sve značajnije aktivnosti koje obavljaju izvan izdavatelja, a koje mogu biti značajne za izdavatelja.

10.2.

Sukob interesa upravnih, rukovodećih i nadzornih tijela i višeg rukovodstva

Mogući sukob interesa osoba navedenih ad 10.1., u pogledu funkcija i aktivnosti koje obavljaju u izdavatelju i osobnih interesa, odnosno, njihovih funkcija i aktivnosti izvan izdavatelja. Ako sukob interesa ne postoji, dati izjavu odgovarajućeg sadržaja.

11.

PRAKSA UPRAVE

11.1.

Informacije o odboru za reviziju izdavatelja, uključujući imena članova odbora i sažetak postavljenih uvjeta po kojima odbor radi.

11.2.

Navesti da li se društvo pridržava Kodeksa korporativnog upravljanja. U slučaju da se društvo ne pridržava Kodeksa korporativnog upravljanja, dati izjavu odgovarajućeg sadržaja, uz navođenje razloga zašto se društvo ne pridržava Kodeksa.

12.

VEĆINSKI DIONIČARI

12.1.

Ime ili tvrtku osobe koja ima izravan ili neizravan udio u kapitalu izdavatelja ili pravo glasa koje treba prijaviti po odredbama članka 413. Zakona o tržištu kapitala, zajedno s iznosom udjela svake takve osobe, ili ukoliko takve osobe nema, odgovarajuća negativna izjava.

Prema saznanjima izdavatelja, navesti podatke o osobi koja vladajući položaj u izdavatelju, navesti obilježja tog položaja, te mjere kojima se sprječava korištenje tog položaja na štetu izdavatelja.

12.2.

Opis svih sporazuma, poznatih izdavatelju, koji će rezultirati promjenom kontrole nad izdavateljem.

13.

FINANCIJSKI PODACI O IMOVINI, OBVEZAMA FINANCIJSKOM POLOŽAJU, TE DOBICIMA I GUBICIMA IZDAVATELJA

13.1.

Povijesni financijski podaci

Uključiti godišnje financijske izvještaje za dvije posljednje poslovne godine (ili, ako izdavatelj postoji kraće razdoblje, za to razdoblje) i revizorsko izvješće za svaku godinu, sukladno propisima koji uređuju financijske izvještaje.

13.2.

Financijski izvještaja

Ako izdavatelj izrađuje i vlastita i konsolidirana financijska izvješća, u Prospekt valja uključiti najmanje konsolidirana financijska izvješća.

13.3.

Revizija financijskih izvještaja koji čine povijesni prikaz podataka

13.3.1.

Izjava da su financijski izvještaji revidirani. Ako je osoba odgovorna za reviziju odbila obaviti reviziju ili je potpisati ili je u reviziju uključila određena ograničenja te činjenice moraju biti navedene, uz obrazloženje.

13.3.2.

Naznaka ostalih informacija u Registracijskom dokumentu koji su revidirali revizori.

13.3.3.

Kad financijski podaci u Registracijskom dokumentu nisu izvod iz revidiranih financijskih izvještaja izdavatelja, navesti izvor podataka, te da podaci nisu revidirani.

13.4.

Financijski izvještaji za razdoblje kraće od poslovne godine

13.4.1.

Ukoliko je izdavatelj od datuma zadnjih revidiranih financijskih izvještaja objavio tromjesečne ili polugodišnje financijske izvještaje, mora ih uključiti u registracijski dokument. Ukoliko su tromjesečni ili polugodišnji financijski izvještaji revidirani, također potrebno je priložiti revizorsko izvješće. Ako tromjesečni ili polugodišnji financijske izvještaji nisu revidirani, navesti tu činjenicu.

13.4.2.

Ako je datum Registracijskog dokumenta kasniji od devet mjeseci nakon završetka posljednje revidirane poslovne godine, mora sadržavati financijske izvještaje koji mogu biti nerevidirani (u tom slučaju tu je činjenicu potrebno navesti) a koji obuhvaćaju najmanje prvih šest mjeseci poslovne godine.

Ovi financijski izvještaji moraju sadržavati komparativne podatke za isto razdoblje prethodne poslovne godine, pri čemu je komparativnu bilancu dovoljno prikazati kao bilancu na završetku prethodne godine.

13.5.

Sudski, upravni i arbitražni postupci

Informacije o svim upravnim, sudskim ili arbitražnim postupcima (uključujući sve takve postupke koji predstoje ili su neriješeni, a o kojima izdavatelj ima saznanja) tijekom razdoblja koje obuhvaća najmanje prethodnih 12 mjeseci, a koji su mogli ili su imali značajne učinke na financijski položaj ili profitabilnost izdavatelja i/ili grupe. Ako ovakvih postupaka nema, valja uključiti odgovarajuću izjavu.

13.6.

Značajna promjena financijskog ili tržišnog položaja izdavatelja

Opis svih značajnih promjena financijskog ili tržišnog položaja izdavatelja, odnosno cijelog koncerna, koje su se dogodile od završetka posljednjeg financijskog razdoblja za koje su objavljene revidirane financijske informacije ili privremene financijske informacije. U slučaju da ih nije bilo uključiti odgovarajuću negativnu izjavu.

14.

DODATNE INFORMACIJE

14.1.

Temeljni kapital

14.1.1.

Iznos upisanog i/ili odobrenog temeljnog kapitala, te uplaćenog kapitala. ako temeljni kapital nije uplaćen u cijelosti, navesti i iznos neuplaćenog dijela i razloge zbog kojih nije uplaćen. Za svaki rod dionica navesti:

a) broj odobrenih dionica

b) broj dionica koje su izdane i uplaćene

c) nominalnu vrijednost dionica ili naznaku da su dionice izdane bez nominale

14.2.

Statut društva

14.2.1.

Opis djelatnosti izdavatelja uz navođenje gdje se iste mogu naći u Statutu.

15.

ZNAČAJNI UGOVORI

Sažeti prikaz svakog ugovora koji kojim za izdavatelja ili člana koncerna nastaje obveza ili pravo koje može utjecati na izdavateljevu obvezu prema imateljima vrijednosnog papira koji se izdaju.

16.

INFORMACIJE ČIJI SU IZVOR TREĆE OSOBE I IZJAVE STRUČNJAKA

16.1.

Kad je u Registracijski dokument uključeno mišljenje ili izvješće koje je izradila treća osoba kojoj se pripisuje status stručnjaka u nekom području, navesti ime te osobe, službenu adresu, kvalifikacije, te eventualne interese u svezi s izdavateljem. Ukoliko je ovo mišljenje ili izvješće pripremljeno na zahtjev izdavatelja, uključiti i jasnu izjavu da je mišljenje ili izvješće izrađeno na zahtjev izdavatelja, u obliku i sadržaju u kojem je uključeno, uz suglasnost osobe koja je odgovorna za sadržaj toga dijela Registracijskog dokumenta.

16.2.

Kad informacije dolaze od treće osobe, navesti da su te informacije točno prenesene i da prema saznanju izdavatelja i koliko se može potvrditi na temelju informacija koje je objavila treća osoba, nisu izostavljene činjenice zbog kojih bi tako prenesene informacije bile netočne ili obmanjujuće. Nadalje, precizno navesti izvor(e) ovih informacija.

17.

DOKUMETI DOSTUPNI NA PREGLED

Izjava da za cijelo vrijeme važenja Registracijskog dokumenta, mogu biti pregledani sljedeći dokumenti:

d) Statut izdavatelja

e) svi dokumenti, povijesne financijske informacije, procjene i mišljenja stručnjaka koji su pripremljeni na zahtjev izdavatelja čiji je bilo koji dio uključen u Registracijski dokument ili na koji se Registracijski dokument poziva;

f) povijesne financijske informacije ili, kod koncerna, povijesne financijske informacije za izdavatelja i njegova pridružena poduzeća pojedinačno za dvije financijske godine koje prethode objavi Registracijskog dokumenta.

Jasnu napomenu gdje se navedeni dokumenti mogu pregledati, u pisanom ili elektronskom obliku.

18.

U slučaju da neka osoba jamči za obveze iz vrijednosnog papira (Garant), u registracijski dokument valja uvrstiti i informacije iz 18.1 – 18.4.

18.1.

Opis načina na koji je osigurano da će svaka obveza izdavatelja u svezi s predmetnim izdanjem biti uredno podmirena.

18.2.

Opis svih uvjeta ovakvog jamstva, uključujući i položaja ulagatelja i Garanta u svezi s jamstvom

18.3.

Garant mora prikazati informacije o sebi kao da je on sam izdavatelj dionica na koje se jamstvo odnosi. Informacije će biti prikazane sukladno Prilogu I

18.4.

Naznaku mjesta na kojem su dostupni primjerci ugovora i drugi dokumenti u svezi s jamstvom

PRILOG IV

MINIMUM INFORMACIJA U OBAVIJESTI O VRIJEDNOSNOM PAPIRU KOJA SE ODNOSI NA DUŽNIČKE VRIJEDNOSNE PAPIRE

1.

ODGOVORNE OSOBE

1.1.

Sve osobe odgovorne za informacije sadržane u Prospektu. Osobe koje odgovaraju za posebne dijelove Prospekta, ako takve postoje, uz naznaku dijela dokumenta za koji odgovaraju. Za fizičke osobe, uključujući i članove uprave i/ili nadzornog odbora, navode se ime, prezime i funkcija. Za pravne osobe navode se tvrtka i sjedište.

1.2.

Potpisanu izjavu odgovornih osoba koja glasi:« Poduzevši sve potrebne mjere, izjavljujemo da su, prema našim saznanjima, informacije u Prospektu u skladu s činjenicama te da činjenice koje bi mogle utjecati na potpunost i istinitost prospekta nisu izostavljene». Izjavu osoba odgovornih za posebne dijelove Prospekta koja glasi: »Poduzevši sve potrebne mjere, izjavljujemo da su, prema našim saznanjima, informacije u posebnom dijelu Prospekta za koji smo odgovorni, u skladu s činjenicama te da činjenice koje bi mogle utjecati na potpunost i istinitost prospekta nisu izostavljene

2.

ČIMBENICI RIZIKA

2.1.

Čimbenici rizika za vrijednosne papire koji se nude i/ili uvrštavaju u trgovanje koji su značajni kako bi se procijenio tržišni rizik povezan s tim vrijednosnim papirima.

3.

KLJUČNE INFORMACIJE

3.1.

Interesi pravnih/fizičkih osoba u svezi s izdavanjem/ponudom

Opis svih interesa trećih osoba u svezi s izdavanjem/ponudom, uključujući sukob interesa, s detaljnim opisom osoba i prirode interesa.

3.2.

Razlozi za ponudu i korištenje sredstava

Razlozi za ponudu vrijednosnih papira, ako se ne odnose na generiranje dobiti ili zaštitu od određenih rizika (hedging), te procjena ukupnih troškova izdanja/ponude.

Ukoliko je to moguće, procijenjeni neto iznos kapitala prikupljenog izdanjem raščlanjen na svako važnije namijenjeno korištenje i prezentiran redom prema prioritetu takvih korištenja. Ukoliko izdavatelj zna da predviđena sredstva neće biti dovoljna da bi se financirala sva predložena korištenja, navesti iznos i izvore drugih potrebnih sredstava.

4.

INFORMACIJE O VRIJEDNOSNIM PAPIRIMA KOJI ĆE BITI PONUĐENI/UVRŠTENI RADI TRGOVANJA

4.1.

Opis roda i serije vrijednosnih papira koji su predmet ponude i/ili uvrštenja u trgovanje, uključujući ISIN (međunarodni jedinstveni identifikacijski broj) oznaku.

4.2.

Karakteristike vrijednosnog papira, uključujući i naznaku jesu li vrijednosni papiri na ime ili donositelja, te valutu vrijednosnog papira

4.3.

Položaj vrijednosnih papira koji se nude i/ili uvrštavaju u trgovanje, uključujući sažetke svih ugovornih klauzula čija je namjena da utječu na položaj ili da subordiniraju vrijednosni papir u odnosu na sve sadašnje ili buduće obveze izdavatelja.

4.4.

Opis prava koje daju vrijednosni papiri, te eventualna ograničenja tih prava, kao i proceduru za izvršavanje prava koje daju vrijednosni papiri.

4.5.

Kamatna stopa. Opisati obračun i isplatu kamate i glavnice po predmetnim vrijednosnim papirima.

Navesti datum dospijeća iznosa kamatne stope, odnosno glavnice, kao i datum zastare potraživanja s osnove isplate kamate i glavnice.

Ako je kamatna stopa promjenjiva:

a) navesti osnove određivanja kamatne stope, kao i način na koji su osnova i kamatna stopa povezani.

b) navesti i gdje su dostupni podaci o prijašnjim i budućim promjenama osnove za određivanje kamatne stope.

c) opisati tržišni poremećaj koji može utjecati na osnovu utvrđivanja kamatne stope

d) navesti posebna pravila usklađivanja visine kamatne stope u slučaju izvanrednih događaja, ako takva pravila postoje

e) navesti podatke o agentu za obračun kamate

Ako je kamatna stopa vrijednosnog papira ovisna o vrijednosti nekog drugog instrumenta, potrebno je prikazati i pojašnjenje utjecaja vrijednosti i promjene vrijednosti tog instrumenta na vrijednost samog vrijednosnog papira, posebno u izvanrednim okolnostima.

4.6.

Način i metode amortizacije, uključujući i vremenski raspored plaćanja

4.7.

Naznaku prinosa, opis metode izračunavanja istog.

4.8.

Zastupanje imatelja vrijednosnih papira, odnosno, odredbe o skupštini imatelja vrijednosnih papira, uključujući i način i uvjete donošenja odluka takve skupštine.

4.9.

U slučaju novih izdanja, navesti podatke o odlukama na temelju kojih vrijednosni papiri jesu ili će biti izrađeni i/ili izdani.

4.10

U slučaju novih izdanja, očekivani datum izdanja vrijednosnih papira

4.11.

Opis bilo kakvih ograničenja u prijenosu vrijednosnih papira.

4.12.

Navesti podatke o poreznim davanjima u vezi s vrijednosnim papirima

5.

UVJETI PONUDE

5.1.

Uvjeti, statistički podaci, vremenski raspored i postupak prihvata ponude

51.1.

Uvjeti ponude

5.1.2.

Ukupni iznos prikupljen izdanjem/ponudom, ukoliko je iznos promjenjiv opis postupaka i rokova predviđenih za javnu objavu konačnog iznosa ponude.

5.1.3.

Razdoblje tijekom kojega će ponuda biti otvorena (razdoblje upisa vrijednosnih papira) i opis postupka upisa vrijednosnih papira.

5.1.4.

Opis mogućnosti za smanjenje broja upisanih vrijednosnih papira po ulagatelju i načina za povrat preplaćenog iznosa natjecateljima.

5.1.5.

Detalji o određenom najmanjem/najvećem broju vrijednosnih papira koji se mogu upisati. Dopušteno je ovaj podatak prikazati kao broj vrijednosnih papira ili kao ukupan iznos novca koji se ima platiti za vrijednosne papire.

5.1.6.

Način i rokovi za uplatu upisanih vrijednosnih papira, te način na koji će isti biti isporučeni ulagateljima.

5.1.7.

Opis načina i datum na koji će biti objavljeni rezultati ponude.

5.1.8.

Postupak za korištenje bilo kakvog prava prvenstva pri upisu, prenosivost prava upisa i postupanje s neiskorištenim pravima upisa.

5.2.

Plan raspodjele i alokacije vrijednosnih papira

5.2.1.

kategorije potencijalnih ulagatelja kojima su vrijednosni papiri ponuđeni.

5.2.2.

Postupak obavještavanja ulagatelja o količini alociranih vrijednosnih papira, i naznaka o tome može li se vrijednosnim papirima trgovati prije ove obavijesti

5.3.

Određivanje cijene

5.3.1.

Naznaka cijene po kojoj će vrijednosni papiri biti ponuđeni ili način za utvrđivanje cijene i postupak objave cijene. Naznaka iznosa svih troškova i poreza koji terete ulagatelja.

5.4.

Provedba ponude/prodaje (plasman i pokroviteljstvo)

5.4.1.

Naziv i adresa institucija koje provode postupak ponude/prodaje uz obvezu otkupa (pokroviteljstvo) ili bez obveze otkupa (plasman) vrijednosnih papira. U slučaju da je predviđena mogućnost da ova institucija otkupi vrijednosne papire prema vlastitoj procjeni opisati i tu mogućnost. Navesti i eventualne posebne uvjete ugovora o pokroviteljstvu, uključujući i situacije u kojima pokrovitelj prihvaća obvezu upisa samo dijela ponuđenih dionica. Naznačiti i približan iznos naknade koju će primiti ove institucije ta pružene usluge provođenja postupka ponude/prodaje vrijednosnih papira.

5.4.2.

Tvrtka i sjedište o platnog i depozitarnog agenta

5.4.3.

Datum zaključivanja ugovora o pokroviteljstvu

6.

UVRŠTENJE RADI TRGOVANJA NA UREĐENOM TRŽIŠTU

6.1.

Naznaka hoće li ponuđeni vrijednosni papiri biti predmetom zahtjeva za uvrštenje u trgovanje u cilju njihove distribucije na uređenom tržištu ili drugim istovjetnim tržištima, uz naznaku tržišta o kojima je riječ. Ovu je okolnost potrebno navesti bez stvaranja dojma da će uvrštenje u trgovanje biti zasigurno odobreno od nadležnog tijela. Ukoliko je poznato, navesti najraniji datum kada će dionice biti uvrštene radi trgovanja.

6.2.

Podaci o ranije izdanim i uvrštenim vrijednosnim papirima iste vrste, istog izdavatelja.

6.3.

Podatke o osobama koji su preuzeli obvezu da će djelovati kao posrednici pri sekundarnom trgovanju, osiguravajući likvidnost pomoću ponuđene i tražene cijene i opis glavnih uvjeta njihove obveze.

7.

DODATNE INFORMACIJE

7.1.

Ukoliko se u Obavijesti o vrijednosnim papirima spominju savjetnici koji su povezani s izdanjem, tada je potrebna izjava o tome u kojem su svojstvu djelovali savjetnici.

7.2.

Naznaka ostalih informacija u Obavijesti o vrijednosnom papiru koje su revidirali ili pregledali ovlašteni revizori i o tome izradili izvješće. Uvrstiti izvješće ili sažetak izvješća.

7.3.

Kad je u Obavijest o vrijednosnom papiru uključeno mišljenje ili izvješće koje se pripisuje stručnjaku, navesti ime te osobe, službenu adresu, kvalifikacije, te njegove interese, a posebno dioničarski udjel u Izdavatelju. Ukoliko je izvješće pripremljeno na zahtjev izdavatelja, navesti izjavu u smislu da je takvo mišljenje ili izvješće uključeno, u obliku i sadržaju u kojem je uključeno, uz suglasnost osobe koja je odgovorna za sadržaj toga dijela dokumenta.

7.4.

Kad informacije dolaze od treće osobe, navesti potvrdu da su te informacije točno prenesene i da, prema saznanju izdavatelja i koliko se može potvrditi na temelju informacija koje je objavila treća osoba, nisu izostavljene činjenice zbog kojih bi tako prenesene informacije bile netočne ili obmanjujuće. Nadalje, navesti izvor(e) takvih informacija.

7.5.

Ukoliko je to moguće, ocjene kreditne sposobnosti dodijeljene izdavatelju ili njegovim dužničkim vrijednosnim papirima na zahtjev ili u suradnji s izdavateljem u postupku ocjenjivanja. Kratko obrazloženje o značenju ocjena, ukoliko je tijelo za ocjenjivanje kreditne sposobnosti prethodno objavilo ovo obrazloženje.

PRILOG V

MINIMUM INFORMACIJA U OBAVIJESTI O VRIJEDNOSNOM PAPIRU ZA IZVEDENICE

1.

ODGOVORNE OSOBE

1.1

Sve osobe odgovorne za informacije sadržane u Prospektu. Osobe koje odgovaraju za posebne dijelove Prospekta, ako takve postoje, uz naznaku dijela dokumenta za koji odgovaraju. Za fizičke osobe, uključujući i članove uprave i/ili nadzornog odbora, navode se ime, prezime i funkcija. Za pravne osobe navode se tvrtka i sjedište.

1.2.

Potpisanu izjavu odgovornih osoba koja glasi:« Poduzevši sve potrebne mjere, izjavljujemo da su, prema našim saznanjima, informacije u Prospektu u skladu s činjenicama te da činjenice koje bi mogle utjecati na potpunost i istinitost prospekta nisu izostavljene. Izjavu osoba odgovornih za posebne dijelove Prospekta koja glasi: »Poduzevši sve potrebne mjere, izjavljujemo da su, prema našim saznanjima, informacije u posebnom dijelu Prospekta za koji smo odgovorni, u skladu s činjenicama te da činjenice koje bi mogle utjecati na potpunost i istinitost prospekta nisu izostavljene

2.

ČIMBENICI RIZIKA

2.1.

Čimbenici rizika za vrijednosne papire koji se nude i/ili uvrštavaju u trgovanje koji su značajni kako bi se procijenio tržišni rizik povezan s tim vrijednosnim papirima.

Kada je to primjenjivo, ovdje mora biti navedeno i upozorenje ulagatelju da postoji opasnost djelomičnog ili potpunog gubitka vrijednosti ulaganja ili da postoji mogućnost dodatnih obveza ulagatelja, kao i opis okolnosti u kojima takve dodatne obveze mogu nastati, te njihove moguće financijske posljedice.

3.

KLJUČNE INFORMACIJE

3.1.

Interesi pravnih/fizičkih osoba u svezi s izdavanjem/ponudom

Opis svih interesa trećih osoba u svezi s izdavanjem/ponudom, uključujući sukob interesa, s detaljnim opisom osoba i prirode interesa.

3.2.

Razlozi za ponudu i namjena sredstava

Razlozi za ponudu vrijednosnih papira i namjena sredstava, ako se ne odnose na generiranje dobiti ili zaštitu od određenih rizika (hedging).

Ako su razlozi ponude kao i namjesna sredstava navedeni, u skladu s prethodnom rečenicom, navesti neto iznos sredstava prikupljenih ponudom, kao i ukupni iznos troškova ponude.

4.

INFORMACIJE O VRIJEDNOSNIM PAPIRIMA KOJI ĆE SE PONUDITI/ KOJI SE UVRŠTAVAJU U TRGOVANJE

4.1.

Informacije o vrijednosnom papiru

4.1.1.

Opis vrijednosnih papira koji se nude i/ili uvrštavaju u trgovanje, uključujući ISIN (međunarodni jedinstveni identifikacijski broj vrijednosnog papira) ili neku drugu međunarodnu identifikacijsku oznaku vrijednosnog papira.

4.1.2.

Jasno i sveobuhvatno objašnjenje koje će uputiti kako na vrijednost njegovog ulaganja utječe vrijednost temeljne imovine izvedenice (temeljnog instrumenta), posebice u okolnostima u kojima je rizik najočitiji.

4.1.3.

Zakonodavstvo po kojem su vrijednosni papiri izdani.

4.1.4.

Naznaka o tome radi li se vrijednosnim papirima na ime ili na donositelja i jesu li su vrijednosni papiri u nematerijaliziranom obliku. U drugom slučaju ime i adresu pravne osobe zadužene za vođenje evidencije o imateljima vrijednosnih papira.

4.1.5.

Valutu izdanja

4.1.6.

Rangiranje vrijednosnih papira koji se nude/uvrštavaju u trgovanje, uključujući sažetke svih klauzula namijenjenih da utječu na rangiranje ili podređivanje vrijednosnog papira u odnosu na bilo koju sadašnju ili buduću obvezu izdavatelja.

4.1.7.

Opis prava koja daju vrijednosni papiri, uključujući sva ograničenja tih prava i postupak za korištenje tih prava.

4.1.8.

U slučaju novih izdanja, navesti podatke o odlukama na temelju kojih vrijednosni papiri jesu ili će biti izrađeni i/ili izdani.

4.1.9.

Datum izdanja vrijednosnih papira.

4.1.10.

Opis svih ograničenja u vezi slobodne prenosivosti vrijednosnih papira.

4.1.11.

Datum isteka ili dospijeća izvedenog vrijednosnog papira.

Datum izvršenja ili konačni referentni datum (final reference date).

4.1.12.

Opis postupka namire u vezi s izvedenim vrijednosnim papirom.

4.1.13.

Opis načina povrata ulaganja po izvedenim vrijednosnim papirima, datum plaćanja ili stjecanja, te način na koji se povrat obračunava.

4.1.14.

Informacije o porezu na primitke od vrijednosnih papira koji se obustavljaju pri plaćanju

Naznaka preuzima li izdavatelj odgovornost za obustavu poreza na pri plaćanju.

4.2.

Informacije o temeljnom instrumentu

4.2.1.

cijena izvršenja ili konačna referentna cijena (final reference price) temeljnog instrumenta

4.2.2.

Izjava koja navodi vrstu temeljnog instrumenta i pojedinosti o tome gdje se informacije o temeljnom instrumentu mogu naći, a posebno:

– naznaka gdje se mogu dobiti informacije o prošlim i predviđenim budućim vrijednostima temeljnog instrumenta i o njegovim oscilacijama;

– u slučaju kad je osnovni instrument, vrijednosni papir, navesti i tvrtku odnosno ime izdavatelja vrijednosnog papira, te ISIN (međunarodni jedinstveni identifikacijski broj) ili neki drugi jedinstveni identifikacijski broj.

– u slučaju kad je osnovni instrument indeks, naziv indeksa i opis indeksa ukoliko ja njega sastavio izdavatelj. Ukoliko indeks nije sastavio izdavatelj, gdje se mogu dobiti informacije o indeksu.

– u slučaju kad je osnovni instrument kamatna stopa, opis kamate,

– u slučajevima kad osnovni instrument ne spada unutar gore navedenih kategorija, obavijest o vrijednosnim papirima treba sadržavati odgovarajuće informacije.

– kad je temeljni instrument skup koji se sastoji od temeljnih instrumenata, iskaz relevantnih pondera za svaki temeljni instrument u košarici.

4.2.3.

Opis svih događaja koji se smatraju tržišnim poremećajem ili poremećajem u svezi s namirom koji utječe na temeljni instrument.

4.2.4.

Pravila prilagodbe koja se primjenjuju kod događaja koji utječu na temeljne instrumente.

5.

UVJETI PONUDE

5.1.

Uvjeti, statistički podaci o ponudi, očekivani vremenski raspored i postupak koji se traži za podnošenje ponude.

5.1.1.

Uvjeti ponude

5.1.2.

Ukupni iznos izdanja/ponude, broj ponuđenih vrijednosnih papira, ukoliko iznos/broj nije utvrđen, opis načina i rokova predviđenih za objavu konačnog iznosa/broja u ponudi.

5.1.3.

Razdoblje, tijekom kojega će ponuda biti otvorena i opis postupka upisa.

5.1.4.

Pojedinosti o najmanjem i/ili najvišem iznosu upisa (na odgovarajući način izraženo u broju vrijednosnih papira ili u ukupnom iznosu novca)

5.1.5.

Način i rokovi za uplatu vrijednosnih papira, te način i rokove za stjecanje vrijednosnih papira u ponudi.

5.1.6.

Opis načina i datuma kad će rezultati ponude biti objavljeni.

5.2.

Plan distribucije i alokacije

5.2.1.

Opis kategorija potencijalnih ulagatelja kojima su vrijednosni papiri ponuđeni.

5.2.2.

Postupak obavješćivanja ulagatelja o alociranim iznosima. Kad je primjenjivo i naznaka kako trgovanje može početi prije ovog obavješćivanja.

5.3.

Određivanje cijene

 

Naznaka cijene po kojoj će vrijednosni papiri biti ponuđeni ili način za utvrđivanje cijene ponude i postupak objavljivanja cijene. Naznačiti iznos svih troškova i/ili poreza posebno stavljenih na teret ulagatelja koji upisuje/kupuje vrijednosne papire.

5.4.

Provedba ponude/prodaje (plasman i pokroviteljstvo)

5.4.1.

Tvrtka i sjedište platnog i depozitarnog agenta u svezi s ponudom.

5.4.2.

Naziv i adresa institucija koje provode postupak ponude/prodaje uz obvezu otkupa (pokroviteljstvo) ili bez obveze otkupa (plasman) vrijednosnih papira. U slučaju da je predviđena mogućnost da ova institucija otkupi vrijednosne papire prema vlastitoj procjeni opisati i tu mogućnost. Navesti i eventualne posebne uvjete ugovora o pokroviteljstvu, uključujući i situacije u kojima pokrovitelj prihvaća obvezu upisa samo dijela ponuđenih dionica. Naznačiti i približan iznos naknade koju će primiti ove institucije ta pružene usluge provođenja postupka ponude/prodaje vrijednosnih papira.

5.4.3.

kad je sklopljen, odnosno kad će biti sklopljen, ugovor o pokroviteljstvu,

6.

UVRŠTENJE NA UREĐENO TRŽIŠTE

6.1.

Naznaka hoće li ponuđeni vrijednosni papiri biti predmetom zahtjeva za uvrštenje u trgovanje u cilju njihove distribucije na uređenom tržištu ili drugim istovjetnim tržištima, uz naznaku tržišta o kojima je riječ. Ovu je okolnost potrebno navesti bez stvaranja dojma da će uvrštenje u trgovanje biti zasigurno odobreno od nadležnog tijela. Ukoliko je poznato, navesti najraniji datum kada vrijednosni papiri mogu biti uvrštene radi trgovanja.

6.2.

Sva uređena tržišta ili istovjetna tržišta na kojima su prema saznanju izdavatelja, već uvršteni vrijednosni papiri iste vrste kao oni koji su predmet ponude ili uvrštenja.

6.3.

Podatke o svim osobama koje su se obvezale djelovati kao posrednici u sekundarnom trgovanju, osiguravajući likvidnost isticanjem prodajne i kupovne cijene, te opis bitnih uvjeta i obilježja njihove obveze.

7.

DODATNE INFORMACIJE

7.1.

Ukoliko se u Obavijesti o vrijednosnim papirima spominju savjetnici koji su povezani s izdanjem, tada je potrebna izjava o tome u kojem su svojstvu djelovali savjetnici.

7.2.

Naznaka ostalih informacija u Obavijesti o vrijednosnom papiru koje su revidirali ili pregledali ovlašteni revizori i o tome izradili izvješće. Uvrstiti izvješće ili sažetak izvješća.

7.3.

Kad je u Obavijest o vrijednosnom papiru uključeno mišljenje ili izvješće koje se pripisuje stručnjaku, navesti ime te osobe, službenu adresu, kvalifikacije, te njegove interese, a posebno dioničarski udjel u Izdavatelju. Ukoliko je izvješće pripremljeno na zahtjev izdavatelja, navesti izjavu u smislu da je takvo mišljenje ili izvješće uključeno, u obliku i sadržaju u kojem je uključeno, uz suglasnost osobe koja je odgovorna za sadržaj toga dijela dokumenta.

7.4.

Kad informacije dolaze od treće osobe, navesti potvrdu da su te informacije točno prenesene i da, prema saznanju izdavatelja i koliko se može potvrditi na temelju informacija koje je objavila treća osoba, nisu izostavljene činjenice zbog kojih bi tako prenesene informacije bile netočne ili obmanjujuće. Nadalje, navesti izvor(e) takvih informacija.

7.5.

Naznaku hoće li izdavatelj objaviti informacije po izdavanju. U slučaju da će se ovakve objave provoditi, naznačiti koje informacije će biti objavljene i na koji način.

PRILOG VI

DODATNE INFORMACIJE KOJE SE OBJAVLJUJU U SLUČAJU KADA JE DIONICA TEMELJNI INSTRUMENT VLASNIČKIH VRIJEDNOSNIH PAPIRA

1.

Opis dionice koja je temeljni instrument (temeljna dionica)

1.1.

Opis tipa i roda temeljne dionice

1.2.

Pravo po kojem je temeljna dionica izdana ili će biti izdana

1.3.

Naznaku je li dionica izdana na ime ili na donositelja, te je li ista u nematerijaliziranom obliku. Ako dionica nije u nematerijaliziranom obliku, navesti tvrtku i sjedište osobe koja vodi registar dionica.

1.4.

Naznaku valute u na koju dionica glasi

1.5.

Opis prava koja daje vrijednosni papir čiji temelj je dionica, uključujući i sva ograničenja prava, te postupak ostvarivanja tih prava, a posebno:

a) pravo na dividendu:

– datum na koji se pravo stječe

– vremenski rok nakon kojeg pravo prestaje, te kad je primjenjivo naznaku osobe u čiju korist ide prestanak ovakav prava

– posebna ograničenja i postupci u svezi s dividendom za osobe koje ne borave u Republici Hrvatskoj

– postotak dividende i metoda njenog obračuna, periodičnost i kumulativna ili nekumulativna priroda plaćanja

b) prava glasa

c) pravo prvenstva kod povećanja temeljnog kapitala

d) odredbe o iskupu

e) odredbe o zamjeni za druge dionice

f) prava u slučaju likvidacije društva

1.6.

U slučaju novih izdanja, izjava o odlukama na temelju kojih vrijednosni papiri jesu ili će biti izdani, te naznaku predviđenog datuma izdanja.

1.7.

Naznaku uređenog tržišta na kojem se planira uvrštenje dionica, te okvirno predviđeni datum uvrštenja.

1.8.

Opis svih ograničenja u prijenosu dionica

1.9.

Naznaku postojanja bilo kakve obveze preuzimanja, kao i mogućnosti primjene odredaba Zakona o trgovačkim društvima ili Zakona o preuzimanju dioničkih društava, o pravu prijenosa dionica manjinskih dioničara, odnosno pravu prodaje dionica manjinskih dioničara

1.10.

Naznaka o ponudama za preuzimanje izdavatelja, koje su se dogodile tijekom posljednje financijske godine i u tekućoj financijskoj godini. Navesti i cijenu, odnosno uvjete zamjenske naknade kod takve ponude za preuzimanje te ishod takvog preuzimanja.

1.11.

Učinak koji bi na izdavatelja temeljne dionice moglo imati korištenja prava koje daje vrijednosni papir i potencijalni učinak razvodnjavanja (povećanje broja dioničara i tome odgovarajuća promjena strukture imatelja dionica) dioničara.

2.

Kad je izdavatelj temeljne dionice, društvo koje pripada istoj grupi kao i izdavatelj vrijednosnog papira, ovdje navesti informacije koje bi inače bile navedene u registracijskom dokumentu za dionice (Prilog I) za izdavatelja temeljne dionice.

PRILOG VII

MINIMALNI SADRŽAJ REGISTRACIJSKOG DOKUMENTA ZA DIONICE SUBJEKATA ZAJEDNIČKOG ULAGANJA ZATVORENOG TIPA (ZATVORENIH INVESTICIJSKIH FONDOVA)

1.

ODGOVORNE OSOBE

1.1.

Sve osobe odgovorne za informacije sadržane u registracijskom dokumentu. Osobe koje odgovaraju za posebne dijelove Registracijskog dokumenta, ako takve postoje, uz naznaku dijela dokumenta za koji odgovaraju. Za fizičke osobe, uključujući i članove uprave i/ili nadzornog odbora, navode se ime, prezime i funkcija. Za pravne osobe navode se tvrtka i sjedište.

1.2.

Potpisanu izjavu odgovornih osoba koja glasi:« Poduzevši sve potrebne mjere, izjavljujemo da su, prema našim saznanjima, informacije u Registracijskom dokumentu u skladu s činjenicama te da činjenice koje bi mogle utjecati na potpunost i istinitost prospekta nisu izostavljene. Izjavu osoba odgovornih za posebne dijelove Registracijskog dokumenta koja glasi: »Poduzevši sve potrebne mjere, izjavljujemo da su, prema našim saznanjima, informacije u posebnom dijelu Registracijskog dokumenta za koji smo odgovorni, u skladu s činjenicama te da činjenice koje bi mogle utjecati na potpunost i istinitost prospekta nisu izostavljene

2.

OSOBE ZADUŽENE ZA REVIZIJU FINANCIJSKIH INFORMACIJA

2.1.

Ime ili tvrtku osobe koja je odgovorna za reviziju financijskih izvješća u razdoblju koje pokrivaju povijesne financijske informacije, uključujući i njihov status u pravnoj osobi.

2.2.

Ako je, u razdoblju koje pokrivaju povijesne financijske informacije, došlo do promjene ili otkaza fizičkoj ili pravnoj osobi koja je odgovorna za reviziju financijskih izvješća, a ista nije ponovno postavljena na tu zadaću, uključiti i detaljnu napomenu o ovakvoj promjeni

3.

IZABRANE FINANCIJSKE INFORMACIJE

3.1.

Izabrane povijesne financijske informacije o izdavatelju, prikazane za svaku financijsku godinu, u razdoblju koje pokrivaju povijesne financijske informacije, kao i za svako međurazdoblje za koje je izrađeno financijsko izvješće. Informacije moraju biti prikazane u istoj valuti.

Izabrane financijske informacije moraju prikazati ključne brojke koje sažeto prikazuju financijski položaj izdavatelja.

3.2.

Ako su prikazane povijesne financijske informacije za međurazdoblja, moraju biti prikazani i komparativni prikazi za takva međurazdoblja u prijašnjim financijskim godinama. Za komparativni prikaz bilance, dovoljno je prikazati bilancu s kraja godišnjeg razdoblja.

4.

ČIMBENICI RIZIKA

Razotkriti sve čimbenike rizika specifične za izdavatelja i/ili njegovo područje poslovanja

5.

INFORMACIJE O IZDAVATELJU

5.1.

povijest i razvoj izdavatelja

5.1.1.

tvrtka izdavatelja

5.1.2.

sjedište izdavatelja, Trgovački sud registracije i matični broj subjekta

5.1.3

pravni oblik izdavatelja, adresa i broj telefona na kojem je dostupan

5.1.4.

datum osnivanja i registracije izdavatelja

5.1.5.

događaji značajni za razvoj izdavatelja

6.

ORGANIZACIJSKA STRUKTURA

6.1.

Ako je izdavatelj dio grupe (koncerna) kratak opis grupe i izdavateljevog položaja unutar grupe

6.2.

Popis izdavateljevih ovisnih društava, uključujući tvrtku, državu sjedišta, veličinu udjela u temeljnom kapitalu glasačkim pravima ako je isti različit od veličine udjela u temeljnom kapitalu

7.

FINANCIJSKO STANJE

Opis financijskog stanja izdavatelja, promjene financijskog stanja i rezultate poslovanja za svaku godinu i međurazdoblja koji su pokriveni povijesnim financijskim informacijama, uključujući uzroke značajnih promjena iz godine u godinu u financijskim informacijama, u mjeri u kojoj je to potrebno za shvaćanje poslovanje izdavatelja u cjelini, te u mjeri u kojoj to nije obuhvaćeno na drugim mjestima u dokumentu

8.

Informacije o značajnim činjenicama, uključujući nove i iznimne događaje, u poslovanju koji utječu na prihod iz poslovanja izdavatelja, uz naknadu u kojoj mjeri je događaj utjecao na prihod

9.

Informacije u vezi svih vladinih, gospodarskih, fiskalnih, monetarnih ili političkih politika ili čimbenika koji su značajno utjecali ili bi mogli značajno utjecati, izravno ili neizravno, na poslovanje izdavatelja.

10.

Informacije o svim ograničenjima korištenja kapitalnih sredstava koja su značajno utjecala ili bi mogla značajno utjecati, izravno ili neizravno, na poslovanje izdavatelja.

11.

PREDVIĐANJA ILI PROCJENE DOBITI

Samo ako se Izdavatelj odluči dati procjenu ili predviđanje dobiti Registracijski dokument mora sadržavati i točke pod 11.1. i 11.2.

11.1.

Izjavu o glavnim pretpostavkama na kojima je izdavatelj temeljio svoje predviđanje ili procjenu. Jasno se moraju naznačiti pretpostavke na koje izdavateljeva tijela ili uprava mogu utjecati i one na koje izdavateljeva tijela ili uprava ne mogu utjecati

11.2.

Izvješće koje pripreme neovisni računovođe ili revizori u kojima se navodi da je po mišljenju nezavisnih računovođa ili revizora predviđanje ili procjena pravilno sastavljeno na temelju računovodstva koje se koristi za predviđanje dobiti ili procjene, sukladno računovodstvenim politikama izdavatelja.

11.3.

Predviđanje dobiti ili procjena mora biti pripremljeno na temelju koji je usporediv s povijesnim financijskim informacijama.

11.4.

Ukoliko je u ranijem prospektu bilo objavljeno predviđanje za razdoblje koje još traje, valja navesti je li predviđanje još uvijek točno, te objašnjenje zbog čega takvo predviđanje više ne važi, ukoliko je to slučaj.

12.

UPRAVNA, RUKOVODEĆA I NADZORNA TIJELA I VIŠE POSLOVODSTVO

12.1.

Imena, poslovne adrese i funkcije koje u izdavatelju obavljaju sljedeće osobe:

a) članovi upravnih i nadzornih tijela,

b) osnivači, ukoliko je izdavatelj osnovan u prije manje od pet godina,

c) svaki viši rukovoditelj koji je značajan za procjenu stručnog znanja i iskustva u upravljanju poslovanjem izdavatelja,

kao i naznaku značajnih djelatnosti koje obavljaju izvan izdavatelja a koje su od utjecaja na izdavatelja.

Nadalje, navesti prirodu bilo kakve obiteljsku povezanost između navedenih osoba.

Za svakog člana upravnog, rukovodećeg ili nadzornog tijela izdavatelja ili svake osobe navedene pod c) prve podtočke, pojedinosti o odgovarajućem upravljačkom znanju i iskustvu te osobe sa sljedećim informacijama:

a) imena svih društava u kojima je ta osoba sudjelovala kao član upravnih, rukovodećih ili nadzornih tijela bilo kada u prethodnih pet godina, uz naznaku je li taj pojedinac još uvijek član tih upravnih, rukovodećih ili nadzornih tijela. Nije potrebno navesti sve podružnice izdavatelja u kojima je ta osoba također član upravnih, rukovodećih ili nadzornih tijela;

b) sve presude u vezi kaznenih djela s elementima prijevare tijekom najmanje pet prethodnih godina;

c) pojedinost o svim stečajevima, ili likvidacijama s kojima je osoba opisana u točki a) i c) prve podtočke bila povezana djelujući u svojstvu tih funkcija u nekom društvu, a u razdoblju prethodnih pet godina;

d) pojedinosti o svim službenim optužbama ili sankcijama od strane pravosudnih ili regulatornih tijela (uključujući određena strukovna tijela) prema osobama pod a) do c) iz prve podtočke, te podatak o tome da li je sudskom odlukom takva osoba isključena ili joj je zabranjen rad u takvim tijelima u najmanje posljednjih pet godina. Ukoliko ne postoje takve informacije koje treba objaviti, potrebno je dati izjavu u tom smislu.

12.2.

Sukob interesa upravnih, rukovodećih i nadzornih tijela i višeg rukovodstva

Potencijalni sukob interesa osoba iz točke 12.1., i to u pogledu njihovih osobnih interesa i njihovih obveza i dužnosti prema izdavatelju. U slučaju da sukob interesa ne postoji mora biti dana jasna izjava o tome.

Naznačite eventualne sporazume ili pogodbe s glavnim dioničarima, klijentima, dobavljačima ili drugima, temeljem kojih je bilo koja osoba iz točke 12.1. izbrana za člana upravnih, rukovodećih ili nadzornih tijela ili članova višeg rukovodstva.

Pojedinosti o bilo kakvim ograničenjima koje dogovore osobe iz točke 12.1. o ustupanju njihovih udjela u vrijednosnim papirima izdavatelja unutar određenog vremenskog razdoblja.

13.

NAKNADE I POGODNOSTI

U razdoblju zadnje financijske godine, navesti naknade i posebne pogodnosti koje su od izdavatelja primale osobe navedene u točki 12.1.

13.1.

Iznos naknade i primanja (uključujući svu potencijalnu ili odgođenu naknadu) i nenovčana davanja koja izdavatelj, uključujući i njegova povezana društva, odobri takvim osobama za sve oblike rada i usluga koje bilo koja osoba pruži izdavatelju i povezanim društvima.

Te se informacije moraju navesti pojedinačno,

13.2.

Ukupni iznosi koje izdavatelj ili njegova povezana društva izdvoje u svrhu mirovine, mirovinskih prava ili slične pogodnosti.

14.

PRAKSA UPRAVE

Za posljednju zaključenu financijsku godinu, za osobe pod (a) prve podtočke točke 12.1:

14.1.

Datum isteka aktualnog mandata, te razdoblje tijekom kojega je osoba obnašala tu funkciju.

14.2.

Informacije o ugovorima o djelu članova upravnih, rukovodećih i nadzornih tijela s izdavateljem ili bilo kojom od njegovih podružnica koji predviđaju pogodnosti po raskidu radnog odnosa. Ako ih nema potrebna je odgovarajuća negativna izjava.

14.3.

Informacije o odboru za reviziju i odboru za naknade izdavatelja, uključujući imena članova odbora i sažetak postavljenih uvjeta po kojima odbor radi, ako isti postoje

14.4.

Izjava izdavatelja o usklađenosti sa standardima korporativnog upravljanja

15.

Za svaku osobu iz točke 12.1. navesti informacije o eventualnom statusu dioničara u izdavatelju i svim dioničkim opcijama na te dionice kod izdavatelja s posljednjim mogućim datumom.

16.

VEĆINSKI DIONIČARI

16.1.

Ime ili tvrtku osobe koja ima izravan ili neizravan udio u kapitalu izdavatelja ili pravo glasa koje treba prijaviti po odredbama članka 413. Zakona o tržištu kapitala, zajedno s iznosom udjela svake takve osobe, ili ukoliko takve osobe nema, odgovarajuća negativna izjava.

16.2.

Navesti daju li dionice izdavatelja različita prava glasa, ili odgovarajuću negativnu izjavu

16.3.

Prema saznanjima izdavatelja, navesti podatke o osobi koja vladajući položaj u izdavatelju, navesti obilježja tog položaja, te mjere kojima se sprječava korištenje tog položaja na štetu izdavatelja.

16.4.

Opis svih sporazuma poznatih izdavatelju čija bi provedba, naknadno, mogla rezultirati promjenom vladajućeg položaja u izdavatelju.

17.

TRANSAKCIJE POVEZANIH STRANA

Financijske transakcije izdavatelja i povezanih osoba, izvršene u razdoblju koje obuhvaćaju povijesne financijske informacije, uz razotkrivanje:

a) prirodu i opseg transakcija. Ako neka od transakcija nije bila u najboljem interesu jedne od strana objasniti razloge za takvu transakciju

b) iznos ili postotak koji predstavljaju transakcije povezanih strana u prometu izdavatelja.

18.

FINANCIJSKI PODACI O IMOVINI, OBVEZAMA FINANCIJSKOM POLOŽAJU, TE DOBICIMA I GUBICIMA IZDAVATELJA

18.1.

Povijesni financijski podaci

Uključiti godišnje financijske izvještaje za tri posljednje poslovne godine i revizijsko izvješće za svaku godinu, sukladno propisima koji uređuju financijske izvještaje. Ako izdavatelj postoji kraće razdoblje, onda valja uključiti izvještaje za to razdoblje.

18.2.

Pro forma financijski podaci

U slučaju značajne promjene koja bi mogla biti uzrokovana određenom posebnom transakcijom/poslom, opisati način na koji bi transakcija/posao mogla utjecati na imovinu i obveze, te zaradu izdavatelja, ukoliko bi se transakcija poduzela na početku razdoblja o kojemu se izvješćuje ili na datum izvješćivanja.

Pro forma financijske informacije moraju biti popraćene izvještajem koji će pripremiti nezavisni računovođe ili revizori.

18.3.

Financijski izvještaji

Ako izdavatelj izrađuje i vlastite i konsolidirane godišnje financijske izvještaje, u Registracijskom dokumentu moraju biti navedeni barem godišnji revidirani konsolidirani izvještaji.

18.4.

Revizija financijskih izvještaja koji čine Povijesni prikaz financijskih podataka

18.4.1.

Izjava da su financijski izvještaji revidirani. Ako je osoba odgovorna za reviziju odbila obaviti reviziju ili je potpisati ili je u reviziju uključila određena ograničenja te činjenice moraju biti navedene zajedno s razlozima koji su je naveli da tako postupi.

18.4.2.

Naznaka ostalih podataka u Registracijskom dokumentu koji su revidirali revizori.

18.5.

U slučaju da neki financijski podaci u registracijskom dokumentu nisu izvod iz revidiranih godišnjih financijskih izvještaja izdavatelja, navesti izvor podataka i izjaviti da su podaci ti nerevidirani.

18.6.

Tromjesečni i polugodišnji financijski izvještaji

18.6.1.

Ukoliko je izdavatelj od datuma zadnjih revidiranih godišnjih financijskih izvještaja objavio tromjesečne ili polugodišnje financijske izvještaje, mora ih uključiti u registracijski dokument. Ukoliko su tromjesečni ili polugodišnji financijski izvještaji revidirani, također potrebno je priložiti revizorsko izvješće. Ako tromjesečni ili polugodišnji financijski izvještaji nisu revidirani, navesti tu činjenicu.

18.6.2.

Ako je datum Registracijskog dokumenta kasniji od devet mjeseci nakon završetka posljednje revidirane poslovne godine, mora sadržavati privremene financijske izvještaje koji mogu biti nerevidirani (u tom slučaju tu je činjenicu potrebno navesti) a koji obuhvaćaju najmanje prvih šest mjeseci poslovne godine.

18.7.

Dividende

Stav izdavatelja u svezi s isplatom dividende i eventualna ograničenja u svezi s isplatom dividende

18.7.1.

Iznos dividende po dionici za svaku financijsku godinu u razdoblju koje obuhvaćaju povijesne financijske informacije.

18.8.

Sudski, upravni i arbitražni postupci

Informacije o svim upravnim, sudskim ili arbitražnim postupcima (uključujući sve takve postupke koji predstoje ili su neriješeni, a o kojima izdavatelj ima saznanja) tijekom razdoblja koje obuhvaća najmanje prethodnih 12 mjeseci, a koji su mogli ili su imali značajne učinke na financijski položaj ili profitabilnost izdavatelja i/ili grupe. Ako ovakvih postupaka nema, valja uključiti odgovarajuću izjavu.

18.9.

Značajna promjena financijskog ili tržišnog položaja izdavatelja

Opis svih značajnih promjena financijskog ili tržišnog položaja izdavatelja, odnosno cijelog koncerna, koje su se dogodile od završetka posljednjeg financijskog razdoblja za koje su objavljene revidirane financijske informacije ili privremene financijske informacije. U slučaju da ih nije bilo uključiti odgovarajuću negativnu izjavu.

19.

DODATNE INFORMACIJE

19.1.

Temeljni kapital

Iznos upisanog i/ili odobrenog temeljnog kapitala, te uplaćenog kapitala. ako temeljni kapital nije uplaćen u cijelosti, navesti i iznos neuplaćenog dijela i razloge zbog kojih nije uplaćen. Za svaki rod dionica navesti:

d) broj odobrenih dionica

e) broj dionica koje su izdane i uplaćene

f) nominalnu vrijednost dionica ili naznaku da su dionice izdane bez nominale

19.1.2.

broj i nominalnu vrijednost vlastitih dionica izdavatelja i njihov udio u temeljnom kapitalu izdavatelja.

19.1.3.

Broj zamjenjivih vrijednosnih papira koji daju pravo na stjecanje dionica izdavatelja, uz naznaku uvjeta u svezi s stjecanjem tih dionica.

19.1.4.

Postojanje bilo kakve odluke ili obveze izdavatelja u svezi s davanjem prava prvenstva pri budućim povećanjima temeljnog kapitala.

19.1.5.

Informacije o broju i postotku dionica za koje su izdane izvedenice.

19.1.6.

Povijesni pregled promjena u iznosu temeljnog kapitala

19.2.

Statut društva

19.2.1.

Opis djelatnosti izdavatelja uz navođenje gdje se iste mogu naći u Statutu

19.2.2.

Kratki prikaz odredaba Statuta o organima društva, kao i mogućih drugih akata kojima je uređena podjela izdavatelja na administrativne cjeline.

19.2.3.

Opis prava, posebnih pogodnosti i ograničenja koji važe za svaki rod već izdanih dionica.

19.2.4.

Opis aktivnosti koje su potrebne kako bi se promijenila prava imatelja dionica, naznačivši slučajeve u kojima odredbe statuta odstupaju od odredbi Zakona o trgovačkim društvima, temeljem odredbe koja to izričito dopušta.

21.2.5.

Opis načina na koji se sazivaju godišnje glavne skupštine dioničara i izvanredne skupštine, uključujući i

19.2.6.

Kratak opis bilo koje odredbe izdavateljevog statuta, koja bi mogla odgoditi ili spriječiti stjecanje kontrolnog paketa dionica u izdavatelju.

19.2.7.

Naznaka odredaba statuta ili drugog akta izdavatelja koja nalaže razotkrivanje udjela u izdavateljevom temeljnom kapitalu ili glasačkim pravima.

19.2.8.

Naznaku posebnih odredaba statuta koje se odnose na promjenu temeljenog kapitala

20.

ZNAČAJNI UGOVORI

Sažetak svakog značajnog ugovora, izuzev ugovora koje izdavatelj sklapa u sklopu redovnog poslovanja, gdje je izdavatelj samostalno ili kao član koncerna bio strana u pravnom poslu, i to u razdoblju od dvije godine prije datum Registracijskog dokumenta.

Sažetak bilo kojeg drugog ugovora, izuzev ugovora koji se sklapaju u okviru redovnog poslovanja, koji je zaključio bilo koji član koncerna kojem pripada i izdavatelj i koji sadrži bilo koju odredbu temeljem koje bilo koji član koncerna ima obvezu ili pravo koje je značajno za koncern, na datum Registracijskog dokumenta.

21.

INFORMACIJE ČIJI SU IZVOR TREĆE OSOBE I IZJAVE STRUČNJAKA

21.1.

Kad je u Registracijski dokument uključeno mišljenje ili izvješće koje je izradila treća osoba kojoj se pripisuje status stručnjaka u nekom području, navesti ime te osobe, službenu adresu, kvalifikacije, te eventualne interese u svezi s izdavateljem. Ukoliko je ovo mišljenje ili izvješće pripremljeno na zahtjev izdavatelja, uključiti i jasnu izjavu da je mišljenje ili izvješće izrađeno na zahtjev izdavatelja, u obliku i sadržaju u kojem je uključeno, uz suglasnost osobe koja je odgovorna za sadržaj toga dijela Registracijskog dokumenta.

21.2.

Kad informacije dolaze od treće osobe, navesti da su te informacije točno prenesene i da prema saznanju izdavatelja i koliko se može potvrditi na temelju informacija koje je objavila treća osoba, nisu izostavljene činjenice zbog kojih bi tako prenesene informacije bile netočne ili obmanjujuće. Nadalje, precizno navesti izvor(e) ovih informacija.

22.

DOKUMETI DOSTUPNI NA PREGLED

Izjava da za cijelo vrijeme važenja Registracijskog dokumenta, mogu biti pregledani sljedeći dokumenti:

a) Statut izdavatelja

b) svi dokumenti, povijesne financijske informacije, procjene i mišljenja stručnjaka koji su pripremljeni na zahtjev izdavatelja čiji je bilo koji dio uključen u Registracijski dokument ili na koji se Registracijski dokument poziva;

c) povijesne financijske informacije ili, kod koncerna, povijesne financijske informacije za izdavatelja i njegova pridružena poduzeća pojedinačno za dvije financijske godine koje prethode objavi Registracijskog dokumenta.

Jasnu napomenu gdje se navedeni dokumenti mogu pregledati, u pisanom ili elektronskom obliku.

23.

INFORMACIJE O UDJELIMA

23.1.

Informacije koji se odnose na društva u kojima izdavatelj ima udio u kapitalu, koji bi mogao imati značajan učinak na procjenu izdavateljeve imovine i obveza, financijskog položaja ili dobitaka i gubitaka.

24.

ciljevi i politika ulaganja

24.1.

Detaljan opis cilja i politike ulaganja zatvorenog investicijskog fonda kao i moguće promjene cilja i politike ulaganja uključujući sve okolnosti u kojima takve promjene zahtijevaju odobrenje samih imatelja dionica fonda. Opis svih tehnika i instrumenata koji se mogu koristiti pri upravljanju zatvorenim investicijskim fondom.

24.2.

Ograničenja u zaduživanju i financiranju zaduživanjem koja vrijede za zatvoreni investicijski fonda. Ukoliko takvo ograničenje ne postoji, tada uključiti izjavu u tom smislu.

24.3.

Regulatorni status zatvorenog investicijskog fonda i naziv regulatora koji nadzire osnivanje i rad tog fonda

24.4.

profil ulagatelja koji predstavlja ciljnu skupinu zatvorenog investicijskog fonda

25.

OGRANIČENJA ULAGANJA

25.1.

Navesti sva ograničenja ulaganja koja se primjenjuju na zatvoreni investicijski fond, kao i način na koji će ulagatelji biti obaviješteni o aktivnostima koje će upravitelj fonda poduzeti u slučaju kršenja ovih ograničenja.

25.2.

U slučaju kad je preko 20 % bruto imovine fonda (osim u slučajevima u kojima se primjenjuju točke 25.3. i 25.4.)

a) posredno ili neposredno uloženo ili pozajmljeno jednom izdavatelju financijskog instrumenta, uključujući tu i njemu podređena društva ili povezana društva, ili

b) uloženo u jedno ili više subjekata zajedničkog ulaganja, koji mogu više od 20 % svoje bruto imovine u druge subjekte zajedničkog ulaganja (zatvorenog ili otvorenog tipa), ili

c) izloženo prema kreditnoj sposobnost ili solventnosti bilo koje druge sudjelujuće strane (uključujući podružnice i pridružene tvrtke),

valja navesti sljedeće informacije:

1. informacije o temeljnom izdavatelju/subjektu zajedničkog ulaganja, i to na način propisan ovim pravilnikom za Registracijski dokument za dionice (u slučaju a), ili na način propisan za Registracijski dokument za dionice subjekata zajedničkog ulaganja zatvorenog tipa (u slučaju b) ili na način propisan za Registracijski dokument za dužničke vrijednosne papire i izvedenice (u slučaju c), ili

2. ako su vrijednosni papiri koje je izdao temeljni izdavatelj/subjekt zajedničkog ulaganja/druga stranka već uvršteni u trgovanje na uređenom ili istovjetnom tržištu ili za obveze jamči pravna osoba koja je uvrštena u trgovanje na uređenom ili istovjetnom tržištu, navesti tvrtku i sjedište temeljnog izdavatelja/subjekta zajedničkog ulaganja, te uređenog tržišta ili istovjetnog tržišta na kojem su vrijednosni papiri uvršteni.

 

Ovaj zahtjev neće se primjenjivati u slučajevima kad je prag od 20% pređen zbog aprecijacije ili deprecijacije, promjena deviznih tečajeva ili zbog prijenosa prava, premija, koristi u obliku kapitala ili zbog bilo koje druge aktivnosti koja utječe na svakog imatelja, uz uvjet da upravitelj investicija vodi računa o pragu kad uzima u razmatranje promjene investicijskog portfelja.

Ova točka se ne primjenjuje na ulaganje u vrijednosne papire čiji izdavatelj je Republika Hrvatska ili tijela lokalne uprave ili samouprave.

Podtočka a) ove točke ne primjenjuje se subjekt za zajednička ulaganja čiji je cilj ulaganja bez značajnih izmjena slijediti priznati objavljen indeks koji se sastoji od širokog niza financijskih instrumenata. Potrebno je priložiti opis o sastavu indeksa.

25.3.

Kad poduzeće za zajedničko ulaganje može uložiti više od 20% svoje bruto imovine u druge subjekte zajedničkog ulaganja (otvorenog ili zatvorenog tipa), opis načina na koji se rizik povezan s tim investicijama može eventualno rasporediti (risk spread). Nadalje, stavak 25.2. se primjenjuje na ulaganja tog subjekta zajedničkog ulaganja kao da su ta ulaganja izvršena izravno od strane zatvorenog investicijskog fonda.

25.4.

U vezi točke (c) stavka 25.2. – ako je ako je unaprijed dano jamstvo (collateral) kojim se pokriva taj dio izloženosti prema bilo kojoj sudjelujućoj strani koji prelazi 20 % bruto imovine subjekta za zajedničko ulaganje, navesti pojedinosti o sporazumima koji se odnose na ovakva jamstva.

25.5.

U slučaju kad subjekt za zajedničko ulaganje može uložiti preko 40 % svoje bruto imovine u neki drugi subjekt za zajedničko ulaganje, potrebno je objaviti jednu od sljedećih informacija:

a) informacije koje se odnose na te druge subjekte za zajedničko ulaganje, na način propisan za Registracijski dokument za dionice subjekata zajedničkog ulaganja zatvorenog tipa;

b) ukoliko su vrijednosni papiri koje izdaje drugi subjekt za zajedničko ulaganje već uvršteni u trgovanje na uređenom ili istovjetnom tržištu, navesti tvrtku, sjedište, prirodu poslovanja tog subjekta, te tvrtku i sjedište uređenog ili istovjetnog tržišta na kojem su vrijednosni papiri uvršteni.

26.

Ako subjekt za zajednička ulaganja ulaže izravno u robu (commodities), navesti tu činjenicu i postotak sredstava koja će biti uložena na taj način.

27.

U slučaju da se radi o subjektu za zajedničko ulaganje u nekretnine, potrebno je navesti tu činjenicu, postotak portfelja koji se ulaže u nekretnine, kao i opis nekretnina i sve značajne troškove koji su povezani sa stjecanjem takve nekretnine. Pored toga je potrebno priložiti izvješće o procjeni nekretnina.

Nadalje, navesti podatke o:

a) osobi koji vrši procjenu vrijednosti nekretnina;

b) drugim osobama koje su odgovorne za upravljanje nekretninom.

27.

Kad subjekt za zajedničko ulaganje ulaže u izvedene financijske instrumente, instrumente tržišta novca ili kada ulaganje valute nije namijenjeno u svrhu uspješnog upravljanja portfeljem (tj. samo u svrhu smanjivanja, prijenosa ili uklanjanja investicijskog rizika u osnovnim investicijama subjekta za zajedničko ulaganje, uključujući sve tehnike ili svaki instrument koji se koristi za osiguranje zaštite od rizika tečajeva i kredita), izjava o tome da li se ta ulaganja koriste samo za zaštitu (hedging) ili u svrhu investiranja, te opis načina na koji se rizici povezani s tim instrumentima mogu eventualno rasporediti.

28.

PRUŽATELJI USLUGA

28.1.

Maksimalan stvaran ili procijenjen iznos svih značajnih naknada koje subjekt za zajedničko ulaganje plaća izravno ili neizravno za sve usluge po sporazumima zaključenim na ili prije datuma registracijskog dokumenta i kako se te naknade obračunavaju.

Opis drugih značajnijih stalnih plaćanja subjekta za zajedničko ulaganje, ako postoje.

28.2.

Ako pružatelji usluga subjektu za zajedničko ulaganje primaju neku materijalnu korist od trećih osoba, a po osnovi pružanja usluge subjektu za zajedničko ulaganje, navesti podatke o toj trećoj osobi, te opisati prirodu ovakve materijalne koristi.

28.3.

Podatke o pružatelju usluge koji je odgovoran za utvrđivanje i izračun neto vrijednosti imovine (net asset value) subjekta za zajedničko ulaganje

28.4.

Opis svih potencijalno značajnih sukoba interesa koje bilo koji pružatelj usluga subjektu za zajedničko ulaganje možda ima između dužnosti prema subjektu za zajedničko ulaganje i dužnosti koje imaju prema trećim osobama i njihovim drugim interesima. Opis svih sporazuma koja postoje za rješavanje takvih potencijalnih sukoba.

29.

PODACI O DRUŠTVU ZA UPRAVLJANJE

29.1.

Navesti podatke o društvu za upravljanje, a posebice:

tvrtku, sjedište, Trgovački sud u čiji registar je upisan i matični broj subjekta, pravni oblik, adresa i broj telefona za kontakt, datum osnivanja i datum upisa u sudski registar, te događaje značajne za društvo.

Navesti i regulatorno tijelo ovlašteno za nadzor nad radom društva za upravljanje.

29.2.

U slučaju da, u odnosu na imovinu subjekta za zajedničko ulaganje, društvo za upravljanje koristi usluge investicijskog savjetovanja neke treće osobe, navesti podatke o toj trećoj osobi.

30.

SKRBNIŠTVO

30.1.

Potpuni opis načina na koji će se držati imovina subjekta za zajedničko ulaganje i tko će ju držati, te svakog povjereničkog (fiduciary) ili sličnog odnosa između subjekta za zajedničko ulaganje i bilo koje treće osobe u vezi sa skrbništvom:

Kad je imenovan skrbnik, upravitelj ili drugi povjerenik navesti:

a) tvrtku, sjedište, Trgovački sud u čiji registar je upisan i matični broj subjekta, pravni oblik, adresa i broj telefona za kontakt, datum osnivanja i datum upisa u sudski registar, te događaje značajne za društvo.

b) opis obveza takve stranke prema sporazumu o skrbništvu ili sličnom sporazumu;

c) svi sporazumi o skrbništvu preneseni na druge osobe;

d) pravni status svake strane i osoba na koje su preneseni sporazumi.

30.2.

Kad imovinu subjekta za zajedničko ulaganje za njegov račun drže subjekti koji ne spadaju u one subjekte navedene u točki 30.1., opis načina na koji se drži ta imovina, zajedno s opisom svih dodatnih rizika.

31.

PROCJENA

31.1.

Opis učestalosti i načela procjene vrijednosti imovine, kao i načina na koji će se odrediti neto vrijednost imovine subjekta za zajedničko ulaganje, s time da se napravi razlika između kategorija investiranja i izjava o načinu na koji će se takva vrijednost neto imovine priopćavati investitorima.

31.2.

Pojedinosti o svim okolnostima u kojima se procjenjivanje može privremeno obustaviti i izjava o načinu na koji će se takva obustava priopćiti investitoru.

32.

FINANCIJSKI PODACI U POSEBNIM SLUČAJEVIMA

32.1.

Kad od datuma osnivanja subjekt za zajedničko ulaganje nije započeo s poslovanjem i nije izrađen financijski izvještaj do dana izrade registracijskog dokumenta, dati izjavu u tom smislu.

Kad su financijski izvještaji izrađeni, na odgovarajući način, navesti informacije kako je propisano odredbama točke 20. i njenih podtočaka Registracijskog dokumenta za dionice iz Priloga I ovog Pravilnika.

32.2.

Analiza portfelja subjekta za zajedničko ulaganje. Ako ista nije revidirana, jasno je označiti kao takvu

32.3.

Naznaka posljednje neto vrijednosti imovine po svakom vrijednosnom papiru

PRILOG VIII

MINIMALNI SADRŽAJ REGISTRACIJSKOG DOKUMENTA ZA VRIJEDNOSNE PAPIRE KOJE IZDAJE REPUBLIKA HRVATSKA ILI TIJELA LOKALNE UPRAVE I SAMOUPRAVE

1.

ODGOVORNE OSOBE

1.1.

Sve osobe odgovorne za informacije sadržane u registracijskom dokumentu. Osobe koje odgovaraju za posebne dijelove Registracijskog dokumenta, ako takve postoje, uz naznaku dijela dokumenta za koji odgovaraju. Za fizičke osobe, uključujući i članove uprave i/ili nadzornog odbora, navode se ime, prezime i funkcija. Za pravne osobe navode se tvrtka i sjedište.

1.2.

Potpisanu izjavu odgovornih osoba koja glasi:« Poduzevši sve potrebne mjere, izjavljujemo da su, prema našim saznanjima, informacije u Registracijskom dokumentu u skladu s činjenicama te da činjenice koje bi mogle utjecati na potpunost i istinitost prospekta nisu izostavljene. Izjavu osoba odgovornih za posebne dijelove Registracijskog dokumenta koja glasi: »Poduzevši sve potrebne mjere, izjavljujemo da su, prema našim saznanjima, informacije u posebnom dijelu Registracijskog dokumenta za koji smo odgovorni, u skladu s činjenicama te da činjenice koje bi mogle utjecati na potpunost i istinitost prospekta nisu izostavljene

2.

ČIMBENICI RIZIKA

Razotkriti sve čimbenike rizika specifične za izdavatelja i/ili njegovo područje poslovanja

3.

INFORMACIJE O IZDAVATELJU

3.1.

naziv izdavatelja i opis pravnog položaja izdavatelja

3.2.

adresa i kontakt telefon izdavatelja

3.3.

događaji koji mogu biti od značaja za procjenu solventnosti izdavatelja

3.4.

Podatke o tijelima koje vode izdavatelja, te osobama koje su članovi tih tijela.

3.5.

Opis gospodarskih pokazatelja izdavatelja, uključujući:

a) gospodarsku strukturu s detaljima o najvažnijim gospodarskim sektorima

b) bruto proizvod s podjelom prema gospodarskim sektorima izdavatelja tijekom dvije posljednje financijske godine.

4.

JAVNE FINANCIJE I TRGOVINA

4.1.

Informacije o sljedećem za dvije financijske godine koje prethode izradi registracijskog dokumenta, kada je to primjenjivo:

a) porez i proračunski sustavi;

 

b) bruto javni dug, uključujući ukupan podatak o dugu, ročnu strukturu nepodmirenog duga (posebice označivši dug s preostalim dospijećem kraćim od jedne godine) i evidenciju o plaćanju duga i dijelovima duga denominiranim u nacionalnu valutu i u strane valute;

c) podaci o vanjskoj trgovini i bilanci plaćanja;

d) deviznim rezervama, uključujući sva moguća opterećenja takvih deviznih rezervi u obliku terminskih ugovora ili derivata;

e) financijskoj poziciji i izvorima uključujući likvidne depozite dostupne u nacionalnoj valuti;

f) podatke o prihodima i rashodima.

Opis svih revizijskih postupaka ili postupaka nezavisnog pregledavanja računa izdavatelja.

5.

ZNAČAJNE PROMJENE

5.1.

Detalje o značajnijim promjenama koje se odnose na informacije navedene u točki 4. Priloga, a koje su se pojavile od završetka zadnje financijske (fiskalne) godine, a ako takvih nije bilo dati odgovarajuću izjavu.

6.

SUDSKI, UPRAVNI I ARBITRAŽNI POSTUPCI

6.1.

Informacije o svim upravnim, sudskim ili arbitražnim postupcima (uključujući sve takve postupke koji predstoje ili su u tijeku, a o kojima izdavatelj ima saznanja) tijekom razdoblja koje obuhvaća najmanje prethodnih 12 mjeseci, a koji su mogli ili su imali značajne učinke na financijski položaj ili profitabilnost izdavatelja i/ili grupe. Ako ovakvih postupaka nema, valja uključiti odgovarajuću izjavu.

6.2

Informacije o mogućem imunitetu izdavatelja od nekih postupaka

7.

IZJAVE STRUČNJAKA

Kad je u Registracijski dokument uključeno mišljenje ili izvješće koje je izradila treća osoba kojoj se pripisuje status stručnjaka u nekom području, navesti ime te osobe, službenu adresu i kvalifikacije. Ukoliko je ovo mišljenje ili izvješće pripremljeno na zahtjev izdavatelja, uključiti i jasnu izjavu da je mišljenje ili izvješće izrađeno na zahtjev izdavatelja, u obliku i sadržaju u kojem je uključeno, uz suglasnost osobe koja je izradila taj dio registracijskog dokumenta.

Navesti informacije o bilo kakvim interesima takvog stručnjaka koji bi mogli utjecati na izradu ovog mišljenja ili izviješća, prema saznanjima izdavatelja.

8.

DOKUMENTACIJA DOSTUPNA JAVNOSTI

Izjava da se tijekom valjanosti registracijskog dokumenta mogu pregledati sljedeći dokumenti (ili njihove kopije), po potrebi:

(a) financijska i revizijska izvješća za izdavatelja koja obuhvaćaju dvije posljednje financijske godine i proračun za tekuću financijsku godinu;

(b) sva izvješća, pisma i drugi dokumenti, financijske informacije o prošlom poslovanju, procjene i mišljenja stručnjaka koji su pripremljeni na zahtjev izdavatelja čiji je bilo koji dio uključen u Registracijskog dokument ili na koji se upisni dokument poziva;

Naznaka o mjestu gdje se dokumenti koji su dostupni javnosti mogu pregledati u fizičkom ili elektronskom obliku.

PRILOG IX

MINIMALNI SADRŽAJ OBAVIJESTI O VRIJEDNOSNOM PAPIRU ZA POTVRDE O DEPONIRANIM DIONICAMA

 

INFORMACIJE O IZDAVATELJU DEPONIRANIH DIONICA

1.

ODGOVORNE OSOBE

1.1.

Sve osobe odgovorne za informacije sadržane u registracijskom dokumentu. Osobe koje odgovaraju za posebne dijelove Registracijskog dokumenta, ako takve postoje, uz naznaku dijela dokumenta za koji odgovaraju. Za fizičke osobe, uključujući i članove uprave i/ili nadzornog odbora, navode se ime, prezime i funkcija. Za pravne osobe navode se tvrtka i sjedište.

1.2.

Potpisanu izjavu odgovornih osoba koja glasi:« Poduzevši sve potrebne mjere, izjavljujemo da su, prema našim saznanjima, informacije u Registracijskom dokumentu u skladu s činjenicama te da činjenice koje bi mogle utjecati na potpunost i istinitost prospekta nisu izostavljene. Izjavu osoba odgovornih za posebne dijelove Registracijskog dokumenta koja glasi: »Poduzevši sve potrebne mjere, izjavljujemo da su, prema našim saznanjima, informacije u posebnom dijelu Registracijskog dokumenta za koji smo odgovorni, u skladu s činjenicama te da činjenice koje bi mogle utjecati na potpunost i istinitost prospekta nisu izostavljene

2.

OSOBE ZADUŽENE ZA REVIZIJU FINANCIJSKIH INFORMACIJA

2.1.

Ime ili tvrtku osobe koja je odgovorna za reviziju financijskih izvješća u razdoblju koje pokrivaju povijesne financijske informacije, uključujući i njihov status u pravnoj osobi.

2.2.

Ako je, u razdoblju koje pokrivaju povijesne financijske informacije, došlo do promjene ili otkaza fizičkoj ili pravnoj osobi koja je odgovorna za reviziju financijskih izvješća, a ista nije ponovno postavljena na tu zadaću, uključiti i detaljnu napomenu o ovakvoj promjeni

3.

IZABRANE FINANCIJSKE INFORMACIJE

3.1.

Izabrane povijesne financijske informacije o izdavatelju, prikazane za svaku financijsku godinu, u razdoblju koje pokrivaju povijesne financijske informacije, kao i za svako međurazdoblje za koje je izrađeno financijsko izvješće. Informacije moraju biti prikazane u istoj valuti.

Izabrane financijske informacije moraju prikazati ključne brojke koje sažeto prikazuju financijski položaj izdavatelja.

3.2.

Ako su prikazane financijske informacije za međurazdoblja, moraju biti prikazani i komparativni prikazi za takva međurazdoblja u prijašnjim financijskim godinama. Za komparativni prikaz bilance, dovoljno je prikazati bilancu s kraja godišnjeg razdoblja.

4.

ČIMBENICI RIZIKA

Razotkriti sve čimbenike rizika specifične za izdavatelja i/ili njegovo područje poslovanja

5.1.

povijest i razvoj izdavatelja

5.1.1.

tvrtka izdavatelja

5.1.2.

sjedište izdavatelja, Trgovački sud registracije i matični broj subjekta

5.1.3

pravni oblik izdavatelja, adresa i broj telefona na kojem je dostupan

5.1.4.

datum osnivanja i registracije izdavatelja

5.1.5.

događaji značajni za razvoj izdavatelja

5.2.

Značajna ulaganja

5.2.1.

Opis najznačajnijih investicija izdavatelja za svaku financijsku godinu u razdoblju koje pokrivaju povijesne financijske informacije sve do datuma registracijskog dokumenta

5.2.2.

Opis najznačajnijih izdavateljevih tekućih investicija, uključujući i geografsko područje (tuzemstvo ili inozemstvo) na koje se odnose, kao i metodu financiranja investicije (unutarnje ili vanjsko)

5.2.3.

Informacije o izdavateljevim budućim investicijama na koje se uprava društva, odnosno društvo već obvezalo

6.

PREGLED POSLOVANJA

6.1.

Glavne aktivnosti

6.1.1.

Navođenje predmeta poslovanja, te opis glavnih djelatnosti i stvarnih aktivnosti izdavatelja, uz navođenje značajnih proizvoda koje prodaje ili usluga koje pruža, za svaku financijsku godinu u razdoblju koje pokrivaju povijesne financijske informacije.

6.1.2.

Naznaku svakog novog značajnog proizvoda ili usluge koja uvedena, te trenutni status razvoja tog proizvoda ili usluge u mjeri u kojoj je već razotkriven ili poznat javnosti.

6.2.

Glavna tržišta

Opis glavnih tržišta na kojima se natječe izdavatelj, uključujući i prikaz cjelokupnih prihoda po djelatnostima i tržištima (geografski razdvojenim), u razdoblju na koje se odnose povijesni prikaz financijskih informacija.

6.3.

U slučaju da su na informacije iz točke 6.1. i 6.2. utjecale neke iznimne činjenice, navesti te činjenice

6.4.

prikaz informacija o patentima, licencama, značajnim ugovorima ili novim proizvodnim procesima, koji su od bitnog značaja za profitabilnost poslovanja izdavatelja. Iscrpnost prikaza ovisit će o utjecaju nekog od navedenih elemenata na poslovanje izdavatelja.

6.5.

U slučaju da izdavatelj daje bilo kakvu izjavu o svom natjecateljskom položaju na tržištu, prikaz činjeničnog temelja za takve izjave

7.

ORGANIZACIJSKA STRUKTURA

7.1.

Ako je izdavatelj dio grupe (koncerna) kratak opis grupe i izdavateljevog položaja unutar grupe

7.2.

Popis izdavateljevih ovisnih društava, uključujući tvrtku, državu sjedišta, veličinu udjela u temeljnom kapitalu i glasačkim pravima ako je isti različit od veličine udjela u temeljnom kapitalu

8.

NEKRETNINE, POGONI I OPREMA

8.1.

Informacije o postojećoj ili planiranoj dugotrajnoj materijalnoj imovini(značajnim pokretninama i nekretninama), uključujući imovinu pod leasingom, kao i terete na imovini

8.2.

Opis svih problema u svezi sa zaštitom okoliša koji bio mogli utjecati na korištenje materijalne dugotrajne imovine

9.

POSLOVNI I FINANCIJSKI PREGLED

9.1.

Financijsko stanje

Opis financijskog stanja izdavatelja, promjene financijskog stanja i rezultate poslovanja za svaku godinu i međurazdoblja koji su pokriveni povijesnim financijskim informacijama, uključujući uzroke značajnih promjena iz godine u godinu u financijskim informacijama, u mjeri u kojoj je to potrebno za shvaćanje poslovanje izdavatelja u cjelini, te u mjeri u kojoj to nije obuhvaćeno na drugim mjestima u dokumentu

9.2.

Poslovni rezultati

9.2.1.

Informacije o značajnim činjenicama, uključujući nove i iznimne događaje, u poslovanju koji utječu na prihod iz poslovanja izdavatelja, uz naknadu u kojoj mjeri je događaj utjecao na prihod

9.2.2.

Ako financijska izvješća prikaza u dokumentu prikazuju promjene u prodaji ili prihodima, opis razloga za takve promjene

9.2.3.

Informacije u vezi svih vladinih, gospodarskih, fiskalnih, monetarnih ili političkih politika ili čimbenika koji su značajno utjecali ili bi mogli značajno utjecati, izravno ili neizravno, na poslovanje izdavatelja.

10.

IZVORI SREDSTAVA

10.1.

Informacije o izvorima novčanih sredstava izdavatelja (kratkoročnim i dugoročnim);

10.2.

Pojašnjenje iznosa i izvora, te opis novčanog toka izdavatelja

10.3.

Informacije o bonitetu (borrowing requirements) i strukturi financiranja izdavatelja;

10.4.

Informacije o svim ograničenjima korištenja kapitalnih sredstava koja su značajno utjecala ili bi mogla značajno utjecati, izravno ili neizravno, na poslovanje izdavatelja.

10.5.

Informacije o predviđenim izvorima financiranja koji su potrebni kako bi se ispunile obveze iz točaka 5.2.3. i 8.1.

11.

ISTRAŽIVANJA I RAZVOJ, PATENTI I LICENCE

Ukoliko je to od značaja za poslovanje i prihode izdavatelja, navesti opis programa istraživanja i razvoja izdavatelja za svaku financijsku godinu za razdoblje obuhvaćeno financijskim informacijama za prošlo poslovanje, uključujući iznos utrošen na aktivnosti istraživanja i razvoja koje je financirao izdavatelj.

12.

TRENDOVI

12.1.

Najznačajniji trendovi u proizvodnji, prodaji i zalihama, troškovima i prodajnim cijenama od završetka posljednje financijske godine do datuma Registracijskog dokumenta.

12.2.

Informacije o svim poznatim trendovima, nesigurnostima, zahtjevima, obvezama ili događajima koji bi vjerojatno mogli imati znatan utjecaj na mogućnosti razvoja izdavatelja, barem tijekom sadašnje financijske godine.

13.

PREDVIĐANJA ILI PROCJENE DOBITI

Samo ako se Izdavatelj odluči dati procjenu ili predviđanje dobiti Registracijski dokument mora sadržavati i točke pod 13.1. i 13.2.

13.1.

Izjavu o glavnim pretpostavkama na kojima je izdavatelj temeljio svoje predviđanje ili procjenu. Jasno se moraju naznačiti pretpostavke na koje izdavateljeva tijela ili uprava mogu utjecati i one na koje izdavateljeva tijela ili uprava ne mogu utjecati

13.2.

Izvješće koje pripreme neovisni računovođe ili revizori u kojima se navodi da je po mišljenju nezavisnih računovođa ili revizora predviđanje ili procjena pravilno sastavljeno na temelju računovodstva koje se koristi za predviđanje dobiti ili procjene, sukladno računovodstvenim politikama izdavatelja.

13.3.

Predviđanje dobiti ili procjena mora biti pripremljeno na temelju koji je usporediv s povijesnim financijskim informacijama.

13.4.

Ukoliko je u ranijem prospektu bilo objavljeno predviđanje za razdoblje koje još traje, valja navesti je li predviđanje još uvijek točno, te objašnjenje zbog čega takvo predviđanje više ne važi, ukoliko je to slučaj.

14.

UPRAVNA, RUKOVODEĆA I NADZORNA TIJELA I VIŠE POSLOVODSTVO

14.1.

Imena, poslovne adrese i funkcije koje u izdavatelju obavljaju sljedeće osobe:

a) članovi upravnih i nadzornih tijela,

b) osnivači, ukoliko je izdavatelj osnovan u prije manje od pet godina,

 

c) svaki viši rukovoditelj koji je značajan za procjenu stručnog znanja i iskustva u upravljanju poslovanjem izdavatelja,

kao i naznaku značajnih djelatnosti koje obavljaju izvan izdavatelja a koje su od utjecaja na izdavatelja.

Nadalje, navesti prirodu bilo kakve obiteljsku povezanost između navedenih osoba.

Za svakog člana upravnog, rukovodećeg ili nadzornog tijela izdavatelja ili svake osobe navedene pod (c) prve podtočke, pojedinosti o odgovarajućem upravljačkom znanju i iskustvu te osobe sa sljedećim informacijama:

a) imena svih društava u kojima je ta osoba sudjelovala kao član upravnih, rukovodećih ili nadzornih tijela bilo kada u prethodnih pet godina, uz naznaku je li taj pojedinac još uvijek član tih upravnih, rukovodećih ili nadzornih tijela. Nije potrebno navesti sve podružnice izdavatelja u kojima je ta osoba također član upravnih, rukovodećih ili nadzornih tijela;

b) sve presude u vezi kaznenih djela s elementima prijevare tijekom najmanje pet prethodnih godina;

c) pojedinost o svim stečajevima, ili likvidacijama s kojima je osoba opisana u točki (a) i (c) prve podtočke bila povezana djelujući u svojstvu tih funkcija u nekom društvu, a u razdoblju prethodnih pet godina;

d) pojedinosti o svim službenim optužbama ili sankcijama od strane pravosudnih ili regulatornih tijela (uključujući određena strukovna tijela) prema osobama pod a) do c) iz prve podtočke, te podatak o tome da li je sudskom odlukom takva osoba isključena ili joj je zabranjen rad u takvim tijelima u najmanje posljednjih pet godina. Ukoliko ne postoje takve informacije koje treba objaviti, potrebno je dati izjavu u tom smislu.

14.2.

Sukob interesa upravnih, rukovodećih i nadzornih tijela i višeg rukovodstva

Potencijalni sukob interesa osoba iz točke 14.1., i to u pogledu njihovih osobnih interesa i njihovih obveza i dužnosti prema izdavatelju. U slučaju da sukob interesa ne postoji mora biti dana jasna izjava o tome.

Naznačite eventualne sporazume ili pogodbe s glavnim dioničarima, klijentima, dobavljačima ili drugima, temeljem kojih je bilo koja osoba iz točke 14.1. izbrana za člana upravnih, rukovodećih ili nadzornih tijela ili članova višeg rukovodstva.

Pojedinosti o bilo kakvim ograničenjima koje dogovore osobe iz točke 14.1. o ustupanju njihovih udjela u vrijednosnim papirima izdavatelja unutar određenog vremenskog razdoblja.

15.

NAKNADE I POGODNOSTI

U razdoblju zadnje financijske godine, navesti naknade i posebne pogodnosti koje su od izdavatelja primale osobe navedene u točki 14.1.

15.1.

Iznos naknade i primanja (uključujući svu potencijalnu ili odgođenu naknadu) i nenovčana davanja koja izdavatelj, uključujući i njegova povezana društva, odobri takvim osobama za sve oblike rada i usluga koje bilo koja osoba pruži izdavatelju i povezanim društvima.

Te se informacije moraju navesti pojedinačno.

15.2.

Ukupni iznosi koje izdavatelj ili njegova povezana društva izdvoje u svrhu mirovine, mirovinskih prava ili slične pogodnosti.

16.

PRAKSA UPRAVE

Za posljednju zaključenu financijsku godinu, za osobe pod (a) prve podtočke točke 14.1:

16.1.

Datum isteka aktualnog mandata, te razdoblje tijekom kojega je osoba obnašala tu funkciju.

16.2.

Informacije o ugovorima o djelu članova upravnih, rukovodećih i nadzornih tijela s izdavateljem ili bilo kojom od njegovih podružnica koji predviđaju pogodnosti po raskidu radnog odnosa. Ako ih nema potrebna je odgovarajuća negativna izjava.

16.3.

Informacije o odboru za reviziju i odboru za naknade izdavatelja, uključujući imena članova odbora i sažetak postavljenih uvjeta po kojima odbor radi, ako isti postoje

16.4.

Izjava izdavatelja o usklađenosti sa standardima korporativnog upravljanja

17.

ZAPOSLENICI

17.1.

Broj zaposlenika na kraju razdoblja ili prosjek za svaku financijsku godinu za razdoblje obuhvaćeno povijesnim financijskim informacijama do datuma prospekta (i promjene takvih brojki, ukoliko su one znatne) i ukoliko je to moguće, i bitno, podjela zaposlenih po glavnim kategorijama djelatnosti i zemljopisnim lokacijama. Ukoliko izdavatelj zaposli veći broj zaposlenika na određeno vrijeme, navesti prosječan broj zaposlenika na određeno vrijeme tijekom posljednje financijske godine.

17.2.

Za svaku osobu iz točke 14.1. navesti informacije o eventualnom statusu dioničara u izdavatelju i svim dioničkim opcijama na te dionice kod izdavatelja s posljednjim mogućim datumom.

17.3.

Opis svih aranžmana u svezi s radničkim dioničarstvom

18.

VEĆINSKI DIONIČARI

18.1.

Ime ili tvrtku osobe koja ima izravan ili neizravan udio u kapitalu izdavatelja ili pravo glasa koje treba prijaviti po odredbama članka 413. Zakona o tržištu kapitala, zajedno s iznosom udjela svake takve osobe, ili ukoliko takve osobe nema, odgovarajuća negativna izjava.

18.2.

Navesti daju li dionice izdavatelja različita prava glasa, ili odgovarajuću negativnu izjavu

18.3.

Prema saznanjima izdavatelja, navesti podatke o osobi koja vladajući položaj u izdavatelju, navesti obilježja tog položaja, te mjere kojima se sprječava korištenje tog položaja na štetu izdavatelja.

18.4.

Opis svih sporazuma poznatih izdavatelju čija bi provedba, naknadno, mogla rezultirati promjenom vladajućeg položaja u izdavatelju.

19.

TRANSAKCIJE POVEZANIH STRANA

Financijske transakcije izdavatelja i povezanih osoba, izvršene u razdoblju koje obuhvaćaju povijesne financijske informacije, uz razotkrivanje:

a) prirodu i opseg transakcija. Ako neka od transakcija nije bila u najboljem interesu jedne od strana objasniti razloge za takvu transakciju

b) iznos ili postotak koji predstavljaju transakcije povezanih strana u prometu izdavatelja.

20.

FINANCIJSKI PODACI O IMOVINI, OBVEZAMA FINANCIJSKOM POLOŽAJU, TE DOBICIMA I GUBICIMA IZDAVATELJA

20.1.

Povijesni financijski podaci

Uključiti godišnje financijske izvještaje za tri posljednje poslovne godine i revizijsko izvješće za svaki godišnji financijski izvještaj, sukladno propisima koji uređuju financijske izvještaje. Ako izdavatelj postoji kraće razdoblje, onda za to razdoblje.

20.2.

Pro forma financijski podaci

U slučaju značajne promjene ili predviđanja promjene financijskih podataka koja bi mogla biti uzrokovana određenom posebnom transakcijom/poslom, opisati način na koji bi transakcija/posao mogla utjecati na imovinu i obveze, te zaradu izdavatelja, ukoliko bi se poduzela na početku razdoblja o kojemu se izvješćuje ili na datum izvješćivanja.

Pro forma financijske informacije moraju biti popraćene izvješćem koje pripreme nezavisni računovođe ili revizori.

20.3.

Financijski izvještaji

Ako izdavatelj izrađuje i vlastite i konsolidirane godišnje financijske izvještaje, u Registracijskom dokumentu moraju biti navedeni barem godišnji revidirani konsolidirani izvještaji.

20.4.

Revizija financijskih izvještaja koja čine povijesni prikaz podataka

20.4.1.

Izjava da su godišnji financijski izvještaji revidirani. Ako je osoba odgovorna za reviziju odbila obaviti reviziju ili je potpisati ili je u reviziju uključila određena ograničenja te činjenice moraju biti navedene zajedno s razlozima koji su je naveli da tako postupi.

20.4.2.

Naznaka ostalih podataka u prospektu koji su revidirali revizori.

20.5.

U slučaju da neki financijski podaci u prospektu nisu izvod iz revidiranih financijskih izvještaja izdavatelja, navesti izvor podataka i izjaviti da su podaci ti nerevidirani.

20.6.

financijski podaci za razdoblje kraće od poslovne godine

20.6.1.

Ukoliko je izdavatelj od datuma zadnjih revidiranih financijskih izvještaja objavio tromjesečne ili polugodišnje financijske izvještaje, mora ih uključiti u registracijski dokument. Ako su tromjesečni ili polugodišnji financijski izvještaji revidirani, potrebno je priložiti izvještaj o reviziji. Ako tromjesečni ili polugodišnji financijski izvještaji nisu revidirani, navesti tu činjenicu.

20.6.2.

Ako je datum Registracijskog dokumenta kasniji od devet mjeseci nakon završetka posljednje revidirane poslovne godine, mora sadržavati financijske izvještaje koji mogu biti nerevidirane (u tom slučaju tu je činjenicu potrebno navesti) a koje obuhvaćaju najmanje prvih šest mjeseci poslovne godine.

Ovi financijski izvještaji moraju sadržavati komparativne podatke za isto razdoblje prethodne poslovne godine, pri čemu je komparativnu bilancu dovoljno prikazati kao bilancu na završetku prethodne godine.

20.7.

Dividende

Stav izdavatelja u svezi s isplatom dividende i eventualna ograničenja u svezi s isplatom dividende

20.7.1.

Iznos dividende po dionici za svaku financijsku godinu u razdoblju koje obuhvaćaju povijesne financijske informacije.

20.8.

Sudski, upravni i arbitražni postupci

Informacije o svim upravnim, sudskim ili arbitražnim postupcima (uključujući sve takve postupke koji predstoje ili su neriješeni, a o kojima izdavatelj ima saznanja) tijekom razdoblja koje obuhvaća najmanje prethodnih 12 mjeseci, a koji su mogli ili su imali značajne učinke na financijski položaj ili profitabilnost izdavatelja i/ili grupe. Ako ovakvih postupaka nema, valja uključiti odgovarajuću izjavu.

20.9.

Značajna promjena financijskog ili tržišnog položaja izdavatelja

Opis svih značajnih promjena financijskog ili tržišnog položaja izdavatelja, odnosno cijelog koncerna, koje su se dogodile od završetka posljednjeg financijskog razdoblja za koje su objavljene revidirane financijske informacije ili privremene financijske informacije. U slučaju da ih nije bilo uključiti odgovarajuću negativnu izjavu.

21.

DODATNE INFORMACIJE

21.1.

Temeljni kapital

Iznos upisanog i/ili odobrenog temeljnog kapitala, te uplaćenog kapitala. ako temeljni kapital nije uplaćen u cijelosti, navesti i iznos neuplaćenog dijela i razloge zbog kojih nije uplaćen. Za svaki rod dionica navesti:

g) broj odobrenih dionica

h) broj dionica koje su izdane i uplaćene

i) nominalnu vrijednost dionica ili naznaku da su dionice izdane bez nominale

21.1.2.

broj i nominalnu vrijednost vlastitih dionica izdavatelja i njihov udio u temeljnom kapitalu izdavatelja.

21.1.3.

Broj zamjenjivih vrijednosnih papira koji daju pravo na stjecanje dionica izdavatelja, uz naznaku uvjeta u svezi s stjecanjem tih dionica.

21.1.4.

Postojanje bilo kakve odluke ili obveze izdavatelja u svezi s davanjem prava prvenstva pri budućim povećanjima temeljnog kapitala.

21.1.5.

Informacije o broju i postotku dionica za koje su izdane ili će biti izdane opcije.

21.1.6.

Povijesni pregled promjena u iznosu temeljnog kapitala

21.2.

Statut društva

21.2.1.

Opis djelatnosti izdavatelja uz navođenje gdje se iste mogu naći u Statutu

21.2.2.

Kratki prikaz odredaba Statuta o organima društva, kao i mogućih drugih akata kojima je uređena podjela izdavatelja na administrativne cjeline.

21.2.3.

Opis prava, posebnih pogodnosti i ograničenja koji važe za svaki rod već izdanih dionica.

21.2.4.

Opis aktivnosti koje su potrebne kako bi se promijenila prava imatelja dionica, naznačivši slučajeve u kojima odredbe statuta odstupaju od odredbi Zakona o trgovačkim društvima, temeljem odredbe koja to izričito dopušta.

21.2.5.

Opis načina na koji se sazivaju godišnje glavne skupštine dioničara i izvanredne skupštine, uključujući i

21.2.6.

Kratak opis bilo koje odredbe izdavateljevog statuta, koja bi mogla odgoditi ili spriječiti stjecanje kontrolnog paketa dionica u izdavatelju.

21.2.7.

Naznaka odredaba statuta ili drugog akta izdavatelja koja nalaže razotkrivanje udjela u izdavateljevom temeljnom kapitalu ili glasačkim pravima.

21.2.8.

Naznaku posebnih odredaba statuta koje se odnose na promjenu temeljenog kapitala

22.

ZNAČAJNI UGOVORI

Sažetak svakog značajnog ugovora, izuzev ugovora koje izdavatelj sklapa u sklopu redovnog poslovanja, gdje je izdavatelj samostalno ili kao član koncerna bio strana u pravnom poslu, i to u razdoblju od dvije godine prije datum Registracijskog dokumenta.

Sažetak bilo kojeg drugog ugovora, izuzev ugovora koji se sklapaju u okviru redovnog poslovanja, koji je zaključio bilo koji član koncerna kojem pripada i izdavatelj i koji sadrži bilo koju odredbu temeljem koje bilo koji član koncerna ima obvezu ili pravo koje je značajno za koncern, na dan izrade Registracijskog dokumenta.

23.

INFORMACIJE ČIJI SU IZVOR TREĆE OSOBE I IZJAVE STRUČNJAKA

23.1.

Kad je u Registracijski dokument uključeno mišljenje ili izvješće koje je izradila treća osoba kojoj se pripisuje status stručnjaka u nekom području, navesti ime te osobe, službenu adresu, kvalifikacije, te eventualne interese u svezi s izdavateljem. Ukoliko je ovo mišljenje ili izvješće pripremljeno na zahtjev izdavatelja, uključiti i jasnu izjavu da je mišljenje ili izvješće izrađeno na zahtjev izdavatelja, u obliku i sadržaju u kojem je uključeno, uz suglasnost osobe koja je odgovorna za sadržaj toga dijela Registracijskog dokumenta.

23.2.

Kad informacije dolaze od treće osobe, navesti da su te informacije točno prenesene i da prema saznanju izdavatelja i koliko se može potvrditi na temelju informacija koje je objavila treća osoba, nisu izostavljene činjenice zbog kojih bi tako prenesene informacije bile netočne ili obmanjujuće. Nadalje, precizno navesti izvor(e) ovih informacija.

24.

DOKUMETI DOSTUPNI NA PREGLED

Izjava da za cijelo vrijeme važenja Registracijskog dokumenta, mogu biti pregledani sljedeći dokumenti:

a) Statut izdavatelja

b) svi dokumenti, povijesne financijske informacije, procjene i mišljenja stručnjaka koji su pripremljeni na zahtjev izdavatelja čiji je bilo koji dio uključen u Registracijski dokument ili na koji se Registracijski dokument poziva;

c) povijesne financijske informacije ili, kod koncerna, povijesne financijske informacije za izdavatelja i njegova pridružena poduzeća pojedinačno za dvije financijske godine koje prethode objavi Registracijskog dokumenta.

Jasnu napomenu gdje se navedeni dokumenti mogu pregledati, u pisanom ili elektronskom obliku.

25.

INFORMACIJE O UDJELIMA

25.1.

Informacije koji se odnose na društva u kojima izdavatelj ima udio u kapitalu, koji bi mogao imati značajan učinak na procjenu izdavateljeve imovine i obveza, financijskog položaja ili dobitaka i gubitaka.

26.

INFORMACIJE O IZDAVATELJU POTVRDA O DEPONIRANIM DIONICAMA

26.1.

tvrtka i sjedište društva

26.2.

datum osnivanja društva

26.3.

pravo koje se primjenjuje na društvo

27.

INFORMACIJE O DIONICAMA KOJE SU TEMELJ POTVRDA

27.1.

Opis roda, serije uključujući i ISIN oznaku ili drugu sličnu identifikacijsku oznaku za dionice

27.2.

naznaku prava po kojem su takve dionice izdane

27.3.

naznaku jesu li dionice na ime ili na donositelja

27.4.

naznaku valute nominale dionice

27.5.

opis prava, uključujući i bilo kakva ograničenja istih, koje daju te dionice te način ostvarivanja tih prava

27.6.

pravo na dividendu:

– datum na koji se pravo stječe

– vremenski rok nakon kojeg pravo prestaje, te kad je primjenjivo naznaku osobe u čiju korist ide prestanak ovakav prava

– posebna ograničenja i postupci u svezi s dividendom za osobe koje ne borave u Republici Hrvatskoj

– postotak dividende i metoda njenog obračuna, periodičnost i kumulativna ili nekumulativna priroda plaćanja

27.7.

druga prava:

a) prava glasa

b) pravo prvenstva kod povećanja temeljnog kapitala

c) posebna prava sudjelovanja u izdavateljevom profitu

d) odredbe o zamjeni za druge dionice

e) prava u slučaju likvidacije društva

27.8.

Datum izdanja dionica na kojima se temelje potvrde o deponiranim dionicama, ako se takvo izdanje tek planira i dionice još ne postoje u vrijeme izdanja potvrda o deponiranim dionicama.

27.9.

Ako se izdaju nove dionice u svrhu izdavanja potvrda o deponiranim dionicama, naznačiti odluke i odobrenja temeljem kojih će takve dionice biti izdane.

27.10.

Naznake bilo kakvih ograničenja prijenosa dionica na kojima se temelje potvrde o deponiranim dionicama.

27.11.

Informacije o porezu na primitke od vrijednosnih papira koji se obustavljaju pri plaćanju

Naznaka preuzima li izdavatelj odgovornost za obustavu poreza na pri plaćanju.

27.12.

Naznaku postojanja obveze objavljivanja ponude za preuzimanje, kao i pravila o prijenosu i/ili pravu prodaje dionica malih dioničara (squeeze-out, sell-out)

27.13.

Naznaku ponuda za preuzimanje koje su se dogodile tijekom tekuće financijske godine i godine koja joj je prethodila. Navesti cijenu, odnosno uvjete zamjenske naknade u tim ponudama.

27.14.

»Lock-up« sporazumi

Strane koje sudjeluju u sporazumu.

Sadržaj i iznimke iz sporazuma.

Naznaka razdoblja »lock up»-a.

27.15.

u slučaju da postoji javna ponuda temeljnih dionica, navesti podatke o osobi koja ih nudi javnosti te opisati eventualni odnos povezanosti s izdavateljem.

27.16.

promjene u udjelima

27.16.1.

promjene u udjelima imatelja dionica, koje će nastati kao posljedica ponude potvrda o deponiranim dionicama.

27.16.2.

U slučaju kad postojećim imateljima dionica nije stavljeno van snage pravo prvenstva kod upisa novih dionica, navesti promjene udjela ako isti ne iskoriste svoje pravo prvenstva.

27.17.

dodatne informacije koje se imaju navesti u slučaju da je u tijeku ili se planira javna ponuda dionica istog roda kao i one na temelju kojih se izdaju potvrde o deponiranim dionicama

27.17.1.

Opisati bitne karakteristike javne ponude iz točke 27.17.

27.17.2.

Navesti sva uređena tržišta na kojima su dionice iz točke 27.17. uvrštene, kao i sva područja na kojima su te dionice ponuđene.

27.17.3.

Prema saznanjima izdavatelja navesti namjeravaju li osobe koje imaju značajne dioničarske udjele u izdavatelju, ili članovi upravni i nadzornih tijela upisati više od 5% dionica u toj ponudi.

28.

INFORMACIJE O POTVRDAMA O DEPONIRANIM DIONICAMA

28.1.

opis karakteristika potvrda o deponiranim dionicama

28.2.

naznaka prava po kojem su potvrde izdane

28.3.

naznaka jesu li potvrde izdane na ime ili na donositelja

28.4.

valuta u kojoj su potvrde izdane

28.5.

opis svih prava koja potvrda daje uključujući i eventualna ograničenja i postupke za ostvarenje tih prava

28.6.

u slučaju da potvrda o deponiranim dionicama daje pravo na dividendu pod uvjetima koji su različiti od prava na dividendu koje daju dionice na kojima se temelji potvrda, potrebno je navesti:

– datum na koji se pravo stječe

– vremenski rok nakon kojeg pravo prestaje, te kad je primjenjivo naznaku osobe u čiju korist ide prestanak ovakav prava

– posebna ograničenja i postupci u svezi s dividendom za osobe koje ne borave u Republici Hrvatskoj

– postotak dividende i metoda njenog obračuna, periodičnost i kumulativna ili nekumulativna priroda plaćanja

28.7.

U slučaju da potvrda o deponiranim dionicama daje pravo glasa koje je drugačije ili se drugačije ostvaruje od prava glasa koje daju dionice na kojima se temelji potvrda, potrebno je navesti takva:

a) prava glasa

b) pravo prvenstva kod povećanja temeljnog kapitala

c) posebna prava sudjelovanja u izdavateljevom profitu

d) odredbe o zamjeni za druge dionice

e) prava u slučaju likvidacije društva

28.8.

Opisati prava i način ostvarenja prava povezanih s osnovnim dionicama, posebice prava glasa, kao i uvjete pod kojima izdavatelj potvrda o deponiranim dionicama može koristiti takva prava i mehanizme pribavljanja uputa od imatelja potvrda o deponiranju, te pravo na udio u dobiti i svim viškovima u slučaju likvidacije, koja se ne prenose na imatelja potvrde o deponiranju.

28.9.

Planirani datum izdanja potvrda o deponiranim dionicama..

28.10.

Opis bilo kakvih ograničenja prijenosa potvrda o deponiranim dionicama.

28.11.

Informacije o porezu na primitke od potvrda o deponiranim dionicama koji se obustavljaju pri plaćanju.

Naznaka preuzima li izdavatelj odgovornost za obustavu poreza na pri plaćanju.

28.12.

Jamstva kreditne institucije ili druga jamstva u vezi s potvrdama o deponiranim dionicama čiji cilj je jamčiti za obveze izdavatelja.

28.13.

Mogućnost imatelja potvrde o deponiranim dionicama da tu potvrdu zamjeni za dionice koje su temelj te potvrde, te opis postupka ovakve zamjene.

29.

INFORMACIJE O UVJETIMA PONUDE POTVRDA O DEPONIRANIM DIONICAMA

29.1.

uvjeti, podaci, očekivani vremenski tijek i postupak upisa i uplate

29.1.1.

Ukupni iznos izdanja/ponude, broj potvrda ponuđenih na upis, ukoliko iznos/broj nije točno određen, opis postupka i rokova predviđenih za određivanje i javnu objavu konačnog iznosa/broja u ponudi.

29.1.2.

Način i vremensko razdoblje upisa potvrda

29.1.3.

Naznaka trenutka i okolnosti pod kojima se ponuda može opozvati ili obustaviti.

29.1.4.

Opis mogućnosti i kriterija smanjenja upisanog broja potvrda po ulagatelju i načina za povrat preplaćenog iznosa ulagateljima.

29.1.5.

Odredbe o minimumu ili maksimumu mogućih upisanih potvrda po ulagatelju, izraženo brojčano ili kroz novčanu vrijednost

29.1.6.

Detalji o vremenu u kojem ulagatelji mogu povući svoj prihvat ponude, ako takva mogućnost postoji

29.1.7

Način i vremensko razdoblje uplate, te rok u kojem će potvrde biti isporučene ulagateljima.

29.1.8

Opis načina i navođenje vremena kad će rezultati javne ponude biti objavljeni.

29.1.9

Postupak za korištenje eventualnih prava prvenstva, prenosivost prava prvenstva i postupanje s neiskorištenim pravom prvenstva.

29.2.

Plan distribucije i alokacije

29.2.1.

Kategorije potencijalnih ulagatelja kojima se potvrde nude.

29.2.2.

U mjeri u kojoj je to poznato izdavatelju naznaku hoće li veći dioničari, članovi uprave ili nadzornog odbora izdavatelja upisati potvrde u ponudi, te ima li neka osoba namjeru upisati više od 5% dionica koje su ponuđene.

29.2.3.

Alokacija:

a)

podjela u grupe potvrda (dalje: tranše) koje će biti alocirane kategorijama ulagatelja, uključujući: kvalificirane ulagatelje, zaposlenike izdavatelja, male ulagatelje, kriteriji alokacije po tranšama.

b)

načini alokacije po tranšama koje su predviđene za male ulagatelje i za zaposlenike, u slučaju da bude upisano više od ponuđenih dionica tim kategorijama

c)

Opis privilegiranog tretmana, pri alokaciji, bilo koje skupine ulagatelja, uključujući i postotak ponuđenih potvrda koje su rezervirane za ove kategorije, kao i kriterije za uključivanje osoba u ove kategorije.

d)

naznaka o tome da li se postupak za upise ili ponude za upis prilikom dodjele može odrediti na temelju funkcije poduzeća preko kojega ili od strane kojega su izvršene;

e)

ciljana minimalna alokacija u okviru tranše rezervirane za male ulagatelje

f)

zatvaranje razdoblja upisa i datum zatvaranja razdoblja upisa

g)

podatak o tome da li su dozvoljeni višestruki upisi ili ne, te u slučaju da nisu, kako će se postupati mogućim višestrukim upisima.

29.2.4.

Postupak izvješćivanja natjecatelja o alociranim potvrdama i naznaka o tome može li trgovanje početi prije nego što dođe do izvješćivanja.

29.2.5.

Over-allotment i »green shoe«

a)

postojanje i veličina bilo koje pogodnosti prekomjerne dodjele i/ili opcije »green shoe«;

b)

razdoblje trajanja pogodnosti prekomjerne dodjele i/ili opcije »green shoe«

c)

svi uvjeti za korištenje pogodnosti prekomjerne dodjele i/ili opcije »green shoe«.

29.3.

Cijena

29.3.1.

Cijena po kojoj je će potvrde biti ponuđene. Ako je cijena nepoznata ili ne postoji tržište za te potvrde, opisati metodu utvrđivanja cijene u ponudi, uz navođenje osobe koja je odredila kriterije uvrđivanja cijene.

29.3.2.

Postupak objavljivanja konačne cijene u ponudi.

29.3.3.

U slučaju da postoji značajna razlika u cijeni po kojoj su, dionice ili potvde o deponiranim dionicama istih karakteristika, u razdoblju od godinu dana prije ponude, stjecali članovi upravnih i nadzornih tijela izdavatelja, navesti usporedbu cijene po kojoj su ove osobe stjecale dionice ili potvrde o deponiranim dionicama sa cijenom iz ponude.

29.4.

Provedba ponude (plasman i pokroviteljstvo)

29.4.1.

Podaci o osobama koje sudjeluju u javnoj ponudi u svojstvu koordinatora, savjetnika, punomoćnika ili sličnom svojstvu u odnosu na Izdavatelja ili Ponuditelja.

29.4.2.

Naziv i adrese institucija putem kojih Izdavatelj/Ponuditelj podmiruje financijske obveze prema imateljima potvrda.

29.4.3.

Naziv i adresa institucija koje provode postupak ponude/prodaje uz obvezu otkupa (pokroviteljstvo) ili bez obveze otkupa (plasman) vrijednosnih papira. U slučaju da je predviđena mogućnost da ova institucija otkupi vrijednosne papire prema vlastitoj procjeni (»best efforts« aranžman) opisati i tu mogućnost. Navesti i eventualne posebne uvjete ugovora o pokroviteljstvu, uključujući i situacije u kojima pokrovitelj prihvaća obvezu upisa samo dijela ponuđenih dionica. Naznačiti i približan iznos naknade koju će primiti ove institucije ta pružene usluge provođenja postupka ponude/prodaje vrijednosnih papira.

29.4.4.

datum zaključenja ugovora o pokroviteljstvu.

30.

UVRŠTENJE I TRGOVANJE

30.1.

Naznaka hoće li ponuđene dionice biti predmetom zahtjeva za uvrštenje u trgovanje u cilju njihove distribucije na uređenom tržištu ili drugim istovjetnim tržištima, uz naznaku tržišta o kojima je riječ. Ovu je okolnost potrebno navesti bez stvaranja dojma da će uvrštenje u trgovanje biti zasigurno odobreno od nadležnog tijela. Ukoliko je poznato, navesti najraniji datum kada će dionice biti uvrštene radi trgovanja.

Ako su dionice već uvrštene radi trgovanja na uređenom tržištu, taj podatak nužno je naznačiti, uz navođenje uređenog tržišta.

30.2.

Sva uređena tržišta ili istovjetna tržišta na kojima će se prema saznanju izdavatelja ponuditi dionice iste serije ili će biti uvrštene radi trgovanja ili su već uvrštene radi trgovanja.

30.3.

Ukoliko se istovremeno ili gotovo istovremeno s izradom vrijednosnih papira za koje se traži uvrštenje na uređeno tržište privatno upisuju ili plasiraju vrijednosni papiri iste serije ili ukoliko se izrađuju vrijednosni papiri drugih serija za privatno ili javno plasiranje, navedite pojedinosti o prirodi takvih poslova i broju i obilježjima vrijednosnih papira na koje se odnose.

30.4.

Pojedinosti o osobama koje su se obvezale da će djelovati kao posrednici pri sekundarnom trgovanju, osiguravajući likvidnost pomoću ponuđene i tražene cijene i opis glavnih uvjeta njihove obveze.

30.5.

Stabilizacija: kad je izdavatelj ili dioničar koji prodaje svoje dionice dozvolio mogućnost veće dodjele ili je na drugi način predložio da se u vezi s ponudom mogu uvesti aktivnosti za stabilizaciju cijena u vezi ponude, potrebno je dostaviti sljedeće navedene informacije:

a)

Činjenicu da postoji mogućnost stabilizacije može provesti, te da nema jamstva da će se stvarno provesti i da ju je moguće prekinuti u bilo kojem trenutku;

b)

Početak i završetak razdoblja tijekom kojega može doći do stabilizacije;

c)

Naziv i adresu osobe odgovorne za postupak stabilizacije

d)

Činjenicu da transakcije stabilizacije mogu prouzročiti višu tržišnu cijenu od one koja bi inače prevladavala.

31.

ZNAČAJNE INFORMACIJE U VEZI IZDANJA POTVRDA O DEPONIRANIM DIONICAMA

31.1.

razlozi za ponudu i korištenje prikupljenih sredstava

31.1.1.

Razlozi za ponudu potvrda o deponiranim dionicama i, prema potrebi, procijenjeni neto iznos sredstava raščlanjen za svaku važniju namjenu i prezentiran redom prema prioritetu namjene. Ukoliko predviđena sredstva neće biti dovoljna da bi se financirale sve namjene, navesti iznos i izvore drugih potrebnih sredstava. Potrebno je navesti pojedinosti o korištenju sredstava, posebno kad se ona koriste za stjecanje imovine izvan redovnog tijeka poslovanja, ili za financiranje najavljenih akvizicija drugih tvrtki ili za smanjenje ili prestanak zaduženosti.

31.2.

Interesi pravnih/fizičkih osoba u svezi s izdavanjem/ponudom

Opis svih interesa trećih osoba u svezi s izdavanjem/ponudom, uključujući sukob interesa, s detaljnim opisom osoba i prirode interesa.

31.3.

Rizici

31.3.1.

Navesti sve čimbenike rizika od utjecaja na ponuđene vrijednosne papire, odnosno vrijednosne papire koji se uvrštavaju na uređeno tržište, a koji su nužni za procjenu tržišnog rizika vezanog uz ove vrijednosne papire.

32.

TROŠKOVI IZDANJA/PONUDE POTVRDA O DEPONIRANIM DIONICAMA

32.1.

Procjena svih troškova izdavatelja/ponuditelja u svezi s izdanjem/ponudom

 

Copyright © Ante Borić