Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Objavljeno u NN 131/13 od 30.10.2013.:

 

MINISTARSTVO OBRANE

Na temelju članka 143. stavaka 2. i 3. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 73/13) donosim

 

ODLUKU O POSEBNOJ NAKNADI DJELATNOJ VOJNOJ OSOBI UPUĆENOJ NA IZOBRAZBU I VOJNU OBUKU U INOZEMSTVO I DJELATNOJ VOJNOJ OSOBI UPUĆENOJ NA IZOBRAZBU IZVAN MJESTA PREBIVALIŠTA U REPUBLICI HRVATSKOJ

I.

Ovom Odlukom utvrđuje se pravo na posebnu naknadu koju ostvaruje djelatna vojna osoba upućena na izobrazbu i vojnu obuku u inozemstvo i djelatna vojna osoba upućena na izobrazbu u Republici Hrvatskoj izvan mjesta prebivališta dulje od 30 dana.

II.

(1) Djelatna vojna osoba upućena na izobrazbu i vojnu obuku u inozemstvo ostvaruje pravo na posebnu naknadu koja se određuje u odnosu na odluku Vlade Republike Hrvatske o visini dnevnice za službeno putovanje u inozemstvo u sljedećim neto iznosima:

– 40% ako je za vrijeme izobrazbe i vojne obuke osigurana besplatna dnevna prehrana u vidu ručka ili večere

– 20% ako je za vrijeme izobrazbe i vojne obuke osigurana besplatna dnevna prehrana u vidu ručka i večere

– 100% ako za vrijeme izobrazbe vojne obuke nije osigurana besplatna dnevna prehrana.

(2) Visina posebne naknade iz ove točke sastavni je dio ugovora o upućivanju djelatne vojne osobe na izobrazbu i vojnu obuku u inozemstvo.

III.

(1) Ako država primateljica za vrijeme izobrazbe i vojne obuke u inozemstvu djelatnoj vojnoj osobi osigurava naknadu koja je jednaka ili viša od posebne naknade utvrđene točkom II. ove Odluke, djelatna vojna osoba ne ostvaruje pravo na posebnu naknadu.

(2) Ako država primateljica za vrijeme izobrazbe i vojne obuke u inozemstvu djelatnoj vojnoj osobi osigurava naknadu koja je niža od posebne naknade utvrđene točkom II. ove Odluke, djelatna vojna osoba ostvaruje pravo na naknadu razlike do punog iznosa posebne naknade utvrđene ovom Odlukom.

IV.

(1) Djelatna vojna osoba upućena na izobrazbu u Republici Hrvatskoj izvan mjesta prebivališta u trajanju duljem od 30 dana ostvaruje pravo na posebnu naknadu koja se određuje u visini naknade troškova prijevoza za jedno putovanje iz mjesta izobrazbe u mjesto prebivališta i obratno, za svaki završeni mjesec izobrazbe.

(2) Visina posebne naknade iz stavka 1. ove točke određuje se prema cijeni pojedinačne karte najjeftinijega javnog prijevoza na relaciji od mjesta izobrazbe do mjesta prebivališta i obratno.

(3) O visini posebne naknade iz ove točke odlučuje čelnik ustrojstvene jedinice nadležne za odlučivanje o materijalnim pravima.

V.

Iznosi posebnih naknada utvrđenih točkama II., III. i IV. ove Odluke isplaćuju se do kraja tekućeg mjeseca za idući mjesec.

VI.

Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 023-03/13-03/1 Urbroj: 512-01-13-613 Zagreb, 25. listopada 2013.

Ministar Ante Kotromanović, v. r.

 

Copyright © Ante Borić