Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Objavljeno u NN 99/13 od 31.07.2013.:

 

MINISTARSTVO FINANCIJA

Na temelju članka 9., stavka 13., članka 10., stavka 12. i članka 14., stavaka 5. i 7. Zakona o državnim potporama (»Narodne novine«, broj 72/13), ministar financija donosi

 

PRAVILNIK O DOSTAVI PRIJEDLOGA DRŽAVNIH POTPORA I PODATAKA O DRŽAVNIM POTPORAMA

Članak 1.

Pravilnikom o dostavi prijedloga državnih potpora i podataka o državnim potporama (u daljnjem tekstu: Pravilnik) propisuje se sadržaj, oblik i način dostave prijedloga programa državne potpore ili pojedinačne državne potpore Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (u daljnjem tekstu: Agencija) iz članaka 9. i 10. Zakona o državnim potporama (»Narodne novine«, broj 72/13) (u daljnjem tekstu: Zakon), oblik i način dostave Agenciji podataka o dodijeljenim državnim potporama, te sadržaj i oblik obrazaca radi dostave Ministarstvu financija tromjesečnih podataka o dodijeljenim državnim potporama i potporama male vrijednosti i godišnjih podataka o učinkovitosti dodijeljenih državnih potpora i potpora male vrijednosti iz članka 14. Zakona.

Članak 2.

Pojmovi koji se koriste u ovome Pravilniku i pripadajućim obrascima imaju značenje određeno u članku 2. Zakona.

Članak 3.

(1) Davatelji državnih potpora dostavljaju Agenciji prijedlog programa državne potpore ili pojedinačne državne potpore iz članka 9. Zakona u pisanom i elektroničkom obliku.

(2) Davatelji državnih potpora uz prijedlog programa državne potpore ili pojedinačne državne potpore iz stavka 1. ovog članka dostavljaju Agenciji popunjen Standardni obrazac prijave državne potpore (dalje: Obrazac prijave). Obrazac prijave sastoji se od tri dijela: Obrasca o općim podatcima, Obrasca o osnovnim podatcima za objavu u Službenom listu Europske unije i Obrasca o dodatnim podatcima ovisno o vrsti potpore.

(3) Obrazac prijave iz stavka 2. ovog članka preuzima se na internetskoj stranici Agencije www.aztn.hr, a Agenciji se dostavlja u pisanom i elektroničkom obliku.

(4) Davatelji državnih potpora popunjavaju Obrazac prijave iz stavka 2. ovog članka u skladu s Uputom za popunjavanje Obrasca prijave koja se nalazi na internetskoj stranici Agencije www.aztn.hr.

(5) Prijedlog programa državne potpore ili pojedinačne državne potpore iz stavka 1. ovog članka i Obrazac prijave iz stavka 2. ovoga članka potpisuje ovlaštena osoba davatelja državne potpore.

(6) Podatci iz ovog članka dostavljaju se Agenciji na adresu: Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, Savska cesta 41, 10000 Zagreb, Hrvatska, te na adresu elektroničke pošte [email protected].

Članak 4.

(1) Davatelji državnih potpora dostavljaju Agenciji prijedlog programa državne potpore ili pojedinačne državne potpore iz članka 10. Zakona u pisanom i elektroničkom obliku.

(2) Davatelji državnih potpora uz prijedlog programa državne potpore ili pojedinačne državne potpore iz stavka 1. ovog članka dostavljaju Agenciji popunjen Obrazac za pružanje zbirnih podataka.

(3) Obrazac za pružanje zbirnih podataka iz stavka 2. ovog članka preuzima se na internetskoj stranici Agencije www.aztn.hr, a Agenciji se dostavlja u pisanom i elektroničkom obliku.

(4) Davatelji državnih potpora popunjavaju Obrazac za pružanje zbirnih podataka iz stavka 2. ovog članka u skladu s Uputom za popunjavanje Obrasca za pružanje zbirnih podataka koja se nalazi na internetskoj stranici Agencije www.aztn.hr.

(5) Prijedlog programa državne potpore ili pojedinačne državne potpore iz stavka 1. ovog članka i Obrazac za pružanje zbirnih podataka iz stavka 2. ovoga članka, potpisuje ovlaštena osoba davatelja državne potpore.

(6) Podatci iz ovog članka dostavljaju se Agenciji na adresu: Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, Savska cesta 41, 10000 Zagreb, Hrvatska, te na adresu elektroničke pošte [email protected].

Članak 5.

(1) Davatelji državnih potpora dostavljaju Agenciji podatke o dodijeljenim državnim potporama iz članka 14., stavka 6. Zakona u pisanom i elektroničkom obliku.

(2) Podatke iz stavka 1. ovog članka davatelji državnih potpora dostavljaju na Obrascu – tablici: Zbirna tablica dodijeljenih državnih potpora, koja se preuzima na internetskoj stranici Agencije www.aztn.hr.

(3) Davatelji državnih potpora popunjavaju tablicu iz stavka 2. ovoga članka u skladu s Uputama za popunjavanje tablice koja se nalazi na internetskoj stranici Agencije www.aztn.hr.

(4) Podatci iz ovog članka dostavljaju se Agenciji na adresu: Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, Savska cesta 41, 10000 Zagreb, Hrvatska, te na adresu elektroničke pošte [email protected].

Članak 6.

(1) Davatelji državnih potpora i potpora male vrijednosti dostavljaju Ministarstvu financija podatke o dodijeljenim državnim potporama i potporama male vrijednosti tromjesečno, najkasnije u roku od 15 dana od isteka tromjesečja.

(2) Podatci o dodijeljenim državnim potporama i potporama male vrijednosti dostavljaju se Ministarstvu financija na obrascima u Prilogu I, koji je sastavni dio ovog Pravilnika.

(3) Podatci iz stavka 1. ovog članka dostavljaju se Ministarstvu financija elektroničkom poštom na adresu [email protected].

(4) Obrasci iz stavka 2. ovog članka dostupni su na internetskoj stranici Ministarstva financija www.mfin.hr.

Članak 7.

(1) Davatelji državnih potpora i potpora male vrijednosti dostavljaju jednom godišnje Ministarstvu financija analizu učinkovitosti dodijeljenih državnih potpora i potpora male vrijednosti iz svoje nadležnosti.

(2) Analize učinkovitosti dodijeljenih državnih potpora i potpora male vrijednosti dostavljaju se Ministarstvu financija na obrascu u Prilogu II, koji je sastavni dio ovog Pravilnika.

(3) Analiza iz stavka 1. ovog članka dostavlja se Ministarstvu financija preporučenom pošiljkom s povratnicom na adresu: Ministarstvo financija, Sektor za gospodarstvo, Katančićeva 5, 10 000 Zagreb.

(4) Analiza iz stavka 1. ovog članka dostavlja se Ministarstvu financija i elektroničkom poštom na adresu [email protected].

(5) Obrazac iz stavka 2. ovog članka dostupan je na internetskoj stranici Ministarstva financija www.mfin.hr.

(6) Obrazac iz stavka 2. ovog članka ovjerava se službenim pečatom davatelja državnih potpora.

Članak 8.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-01/13-01/336

Urbroj: 513-06-02/13-1

Zagreb, 22. srpnja 2013.

Ministar financija Slavko Linić, v. r.

PRILOG I

 

 

Upute za popunjavanje obrazaca

 

 

1.

Ovaj dokument sadrži 4 radna lista:

1. De minimis

2. Sanacija i restrukturiranje

3. Državne potpore

4. Upute za popunjavanje tablica

 

 

2.

• Radni list pod imenom De minimis popunjavaju samo davatelji potpora male vrijednosti (»de minimis« potpore). Ukoliko ste dodjeljivali i neke druge vrste potpora (koje nisu De minimis) popunjavate i radni list pod imenom Državne potpore gdje navodite sve ostale potpore koje ste dodijelili u promatranom razdoblju.

• Radni list pod imenom Sanacija i restrukturiranje popunjavaju samo davatelji državnih potpora za sanaciju i restrukturiranje. Sve ostale vrste državnih potpora koje ste dodijelili navodite u radnom listu Državne potpore.

• Radni list pod imenom Državne potpore popunjavaju svi davatelji državnih potpora koji su u promatranom razdoblju dodijelili bilo koju vrstu državne potpore osim potpora male vrijednosti i državnih potpora za sanaciju i restrukturiranje.

• Ukoliko ste dodijelili i potpore male vrijednosti, i državne potpore za sanaciju i restrukturiranje, te ostale vrste državnih potpora popunjavate sva tri radna lista, odnosno istoimene tablice.

 

 

3.

U zaglavlju svake tablice potrebno je navesti puni naziv davatelja državne potpore te tromjesečje za koje se dostavljaju podaci, navodeći prvi datum prvog mjeseca tromjesečja i posljednji datum posljednjeg mjeseca tromjesečja, i godinu.

 

 

4.

Tablice se sastoje od nekoliko redova, tako da će biti potrebno dodavati nove redove u slučaju većeg broja dodijeljenih državnih potpora.

 

 

5.

Nije dozvoljeno spajanje ćelija kako bi se izbjeglo ponavljanje istog teksta u ćelijama.

 

 

 

Značenje pojedinog polja tablice i način popunjavanja

 

 

1.

R.br.

Redni broj dodijeljene državne potpore.

2.

Naziv programa ili pojedinačne državne potpore

Navesti točan naziv programa ili pojedinačne državne potpore prema kojem je dodijeljena državna potpora. Ako davatelj provodi više programa ili je dao više pojedinačnih državnih potpora – navodi ih sve, svaku u posebni redak. Također, kod većeg broja korisnika istog programa, naziv programa navodi se u toliki broj redaka koliko ima korisnika (nije dozvoljeno spajanje ćelija).

3.

Pravni temelj

Navesti pravni temelj na osnovi kojeg je dodijeljena državna potpora.

4.

Naziv korisnika državne potpore

Puni naziv pravne ili fizičke osobe korisnika državne potpore.

5.

Pravni oblik korisnika državne potpore

Navesti točan oblik pravne ili fizičke osobe temeljem kojeg obavlja gospodarsku djelatnost.

6.

OIB korisnika državne potpore

Osobni identifikacijski broj korisnika državne potpore.

7.

NKD korisnika državne potpore

Navesti područje djelatnosti pravne ili fizičke osobe – korisnika državne potpore prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti.

8.

Vrsta državne potpore

Navesti da li se radi o programu državne potpore ili je riječ o pojedinačnoj državnoj potpori.

9.

Datum dodjele državne potpore korisniku

Upisuje se datum kada je korisnik primio državnu potporu, bilo da se radi o programu ili pojedinačnoj državnoj potpori.

10.

Trajanje programa državne potpore

Navesti razdoblje trajanja programa državne potpore. Ako se radi o pojedinačnoj potpori, ne ispunjava se. Ako je program u obliku propisa, i nema precizirano od kada do kada se primjenjuje, odnosno od kada do kada se državne potpore na temelju njega dodjeljuju, navesti datum stupanja propisa na snagu.

11.

Kategorija državne potpore (odnosi se na tablice De minimis i Državne potpore)

Državne potpore dodjeljuju se prema sljedećim kategorijama/ciljevima:

A) Industrija i usluge

1. Horizontalne državne potpore

1.1. Istraživanje i razvoj i inovacije

1.2. Zaštita okoliša i ušteda energije

1.3. Mali i srednji poduzetnici (SME)

1.4. Zapošljavanje

1.5. Usavršavanje

1.6. Kultura i zaštita baštine

1.7. Rizični kapital

1.8. Sanacija i restrukturiranje (ako su potpore dane unutar programa) – navode se u posebnom radnom listu Sanacija i restrukturiranje

1.9. Olakšanje pristupa financiranju u gospodarskoj krizi

2. Sektorske državne potpore

2.1. Proizvodnja čelika

2.2. Promet: kopneni (željeznički, cestovni, unutarnji plovni putevi), zračni, pomorski

2.3. Brodogradnja

2.4. Kinematografija i ostala audiovizualna djelatnost

2.5. Javne radiodifuzijske usluge

2.6. Poštanske usluge

2.7. Razvoj širokopojasnih mreža

2.8. Naknada troškova uslijed liberalizacije tržišta električne energije

2.9. Sanacija i restrukturiranje (ako su potpore dane kao pojedinačne poduzetnicima u teškoćama) – navode se u posebnom radnom listu Sanacija i restrukturiranje

2.10. Turizam

3. Regionalne državne potpore

B) Poljoprivreda i ribarstvo

Ako su državne potpore, dodijeljene unutar istog programa, namijenjene ostvarenju različitih ciljeva (kategorija), potrebno ih je sve navesti, i to dijeleći ćeliju na onoliko redaka koliko ima kategorija, te nastavljajući s istim brojem redaka u stupcima koji prikazuju iznose iz državnog proračuna.

Također je potrebno dodatno navesti čine li u kojem slučaju dotične državne potpore ujedno i državnu potporu u obliku naknade za

usluge od općeg gospodarskog interesa. U tom slučaju je dovoljno pored navođenja kategorije državne potpore u zagradi staviti »SGEI«.

12.

Iznos državne potpore po pojedinom instrumentu

Navesti točan iznos dodijeljene državne potpore po pojedinom instrumentu dodjele.

Instrumenti su sljedeći:

1. Subvencije: subvencije, neposredne subvencije kamata, oprost duga po osnovi zajma, prisilna nagodba i stečaj

2. Porezna oslobođenja i olakšice: različiti oblici umanjenja poreza na dobit poduzetnicima, snižavanje, oslobođenje, olakšice, izuzeće i oprost plaćanja doprinosa, odgode pri plaćanju poreza, otpis duga, odgode pri podmirenju duga

3. Udjeli u vlasničkom kapitalu: državna ulaganja u vlasnički kapital poduzetnika kojima nije cilj stvaranje dobiti, kapitalna ulaganja i rizični kapital, pretvaranje duga prema državi u vlasnički udjel, prodaja državne imovine pod povoljnijim uvjetima, odricanje od isplate dobiti poduzetnika na koju država ima pravo na temelju udjela u vlasništvu poduzetnika

4. Povoljni zajmovi: krediti koje država dodjeljuje poduzetnicima uz povoljnije uvjete od tržišnih

5. Jamstva: element potpore predstavlja razliku između tržišne c

13.

Instrument državne potpore (odnosi se samo na tablicu De minimis)

Navesti instrument kojim je dodijeljena de minimis potpora prema uputama iz prethodnog retka gdje su navedeni svi instrumenti državnih potpora.

14.

Ukupan iznos državne potpore

Zbroj ukupno dodijeljenih državnih potpora prema svim instrumentima.

15.

Aktivnost iz državnog proračuna

Sedmeroznamenkasta oznaka iz posebnog dijela državnog proračuna koja se sastoji od slova A, T ili K i šesteroznamenkastog broja u rasponu od 100001 do 999999. Ovu ćeliju koja se odnosi na vezu s državnim proračunom popunjavaju davatelji državnih potpora koji i isplaćuju sredstva koja čine državnu potporu iz državnog proračuna. Davatelji državnih potpora na lokalnoj i regionalnoj razini ostavljaju praznu ćeliju.

16.

Račun iz državnog proračuna

U ovome stupcu potrebno je navesti broj skupine (dvoznamenkasti broj) i podskupine (troznamenkasti broj) iz posebnog dijela državnog proračuna. Ovu ćeliju koja se odnosi na vezu s državnim proračunom popunjavaju davatelji državnih potpora koji i isplaćuju sredstva koja čine državnu potporu iz državnog proračuna. Davatelji državnih potpora na lokalnoj i regionalnoj razini ostavljaju praznu ćeliju.

 

 

17.

Iznos državne potpore u kunama (odnosi se samo na tablicu De minimis)

Navesti točan iznos dodijeljene de minimis potpore u promatranom razdoblju.

18.

Protuvrijednost u eurima (odnosi se samo na tablicu De minimis)

Navesti protuvrijednost dodijeljene de minimis potpore u eurima po srednjem tečaju HNB-a na dan dodjele potpore.

19.

Proveden natječaj DA/NE (odnosi se samo na tablicu De minimis)

Potrebno je upisati DA ukoliko je proveden natječaj za dodjelu de minimis potpore, NE ukoliko nije proveden natječaj.

20.

Da li je korisnik već evidentiran kao korisnik de minimis potpore DA/NE (odnosi se samo na tablicu De minimis)

Ukoliko je korisnik već evidentiran kao primatelj de minimis potpore upisati DA, ako nije, upisati NE.

21.

Iznos dodijeljenih sredstava u zadnje tri godine (odnosi se samo na tablicu De minimis)

Popunjava se ukoliko je odgovor na prethodno pitanje DA.

Potrebno je navesti točan iznos sredstava potpore male vrijednosti koja su korisniku isplaćena u zadnje tri godine od datuma dodjele posljednje potpore.

22.

Ukupno dodijeljena sredstva do datuma izvještaja u kunama (odnosi se samo na tablicu De minimis)

Potrebno je zbrojiti iznos potpore male vrijednosti dodijeljen u ovom kvartalu sa iznosom dodijeljenih sredstava u zadnje tri godine.

 

 

23.

Datum osnivanja poduzeća (trgovačkog društva) (odnosi se samo na tablicu Sanacija i restrukturiranje)

Obzirom da se državne potpore za sanaciju i restrukturiranje ne mogu dodijeliti novoosnovanom poduzetniku (tri godine od osnivanja), potrebno je navesti datum osnivanja poduzeća odnosno trgovačkog društva.

PRILOG II

Obrazac za mjerenje učinkovitosti dodijeljenih državnih potpora*

Tablica 1. Opći podatci o dodijeljenim državnim potporama u ________ godini

Davatelj državne potpore

 

Naziv programa državne potpore/pojedinačne državne potpore

 

Trajanje programa državne potpore/datum dodjele pojedinačne državne potpore

 

Ciljevi državne potpore

                                                                                                       

Broj i naziv korisnika državne potpore

 

Ocjena učinkovitosti dodijeljene državne potpore (1 – 5, 5 kao najviša)

 

* U cijelom obrascu pri spomenu pojma »državna potpora«, radi preglednosti tj. izbjegavanja stalnih ponavljanja i opterećenja teksta, misli se i na potpore male vrijednosti (dakle, davatelji potpora male vrijednosti ispunjavaju također cijeli obrazac, odnosno dijelove koji se odnose na njihove potpore po kategorijama)

Tablica 2. Analiza učinkovitosti po kategorijama državnih potpora (povezati s navedenim ciljevima iz tablice 1.)

2.1.

Regionalne potpore

2.1.1.

Broj novoosnovanih malih poduzetnika – korisnika regionalne potpore.

 

2.1.2.

a) Ukupan broj novozaposlenih kod svih korisnika regionalne potpore.

 

b) Broj novozaposlenih na neodređeno.

 

c) Broj novozaposlenih na određeno.

 

d) Struktura novozaposlenih po stručnoj spremi.

                                                                                                                    

2.1.3.

Broj novostvorenih neizravnih radnih mjesta (ne kod samog korisnika regionalne potpore, već u lokalnoj mreži (pod)dobavljača i ostalih poslovnih suradnika).

 

2.1.4.

a) Ukupan broj osoba koje su sudjelovale u programima stručnog usavršavanja koje je organizirao korisnik regionalne potpore.

(podatci o usavršavanju ispunjavaju se samo ukoliko nisu dodijeljene posebne državne potpore za usavršavanje)

 

b) Ukupan broj osoba koje su uspješno završile stručno usavršavanje (prema dodijeljenim certifikatima ili sličnim pokazateljima).

(podatci o usavršavanju ispunjavaju se samo ukoliko nisu dodijeljene posebne državne potpore za usavršavanje)

 

2.1.5.

Da li su u području za koje je dodijeljena regionalna potpora osnovane nove poslovne djelatnosti? U kojem opsegu?

 

2.1.6.

Da li su u području za koje je dodijeljena regionalna potpora proširene već postojeće poslovne djelatnosti? U kojem opsegu? Pružiti jasan prikaz stanja s usporedbom stanja prije i poslije dodjele regionalne potpore.

 

2.1.7.

Da li je područje za koje je dodijeljena regionalna potpora doživjelo širenje raznolikosti proizvodnje poslovne djelatnosti u smislu novih, dodatnih proizvoda? Navesti i opisati nove proizvode ili druge oblike proširenja raznolikosti proizvodnje.

 

2.1.8.

Da li je područje za koje je dodijeljena regionalna potpora doživjelo temeljnu promjenu sveukupnog proizvodnog procesa postojeće poslovne djelatnosti? Pružiti opis promjene.

 

2.1.9.

Da li je kao posljedica dodijeljene regionalne potpore u potpomognutom području došlo do koncentracije gospodarskih aktivnosti? Pružiti opis i navesti broj poduzetnika koji u njoj sudjeluju.

 

2.1.10.

Da li je kao posljedica dodijeljene regionalne potpore u potpomognutom području došlo do transfera tehnologije? U kojem opsegu? Koje vrste? Pružiti opis.

 

2.1.11.

Da li je kao posljedica dodijeljene regionalne potpore u potpomognutom području došlo do stvaranja nove tehnologije? Koje vrste? U kojem opsegu? Pružiti opis.

 

2.1.12.

Da li se mogu očekivati buduća ulaganja u poduzetnika – korisnika regionalne potpore? Koje vrste? U kojem opsegu? Kojeg trajanja? Navesti na čemu se temelje pružena predviđanja.

 

2.1.13.

Navesti ostale kriterije za ocjenu učinkovitosti dodijeljenih državnih potpora prema ciljevima iz tablice 1. ako ovdje nisu izričito spomenuti, te pružiti opis njihovog ispunjenja.

 

2.2.

Državne potpore za male i srednje poduzetnike

2.2.1.

U kojem opsegu su izvršena ulaganja u poduzetnika – korisnika državne potpore? U kojem obliku su ulaganja izvršena? Za koju svrhu su ulaganja izvršna? Opisati postignuće svrhe za koju su ulaganja izvršena.

 

2.2.2.

a) Ukupan broj novozaposlenih kod svih korisnika državne potpore.

 

b) Broj novozaposlenih na neodređeno.

 

c) Broj novozaposlenih na određeno.

 

d) Struktura novozaposlenih po stručnoj spremi.

 

e) Struktura novozaposlenih po spolu.

 

f) Struktura novozaposlenih po dobi.

 

2.2.3.

Broj novoosnovanih malih ženskih poduzetnika – korisnika državne potpore.

 

2.2.4.

a) Savjetodavne usluge pružene poduzetnicima od strane vanjskih konzultanata – intenzitet, vrsta.

 

b) Opisati na koji način je primanje savjetodavnih konzultantskih usluga doprinijelo poslovanju poduzetnika – korisnika državne potpore.

 

2.2.5.

Navesti pozitivne posljedice koje su za poduzetnika-korisnika državne potpore proizašle od državne potpore primljene za iznajmljivanje, postavljanje i vođenje štanda za prvo sudjelovanje na pojedinom sajmu ili izložbi.

 

2.2.6.

U kojoj je mjeri povećana dostupnost rizičnog kapitala za male i srednje poduzetnike kao posljedica dodijeljene državne potpore?

 

2.2.7.

Navesti ostale kriterije za ocjenu učinkovitosti dodijeljenih državnih potpora prema ciljevima iz tablice 1. ako ovdje nisu izričito spomenuti, te pružiti opis njihovog ispunjenja.

 

2.3.

Državne potpore za zaštitu okoliša

2.3.1.

U kojoj mjeri je poduzetnik – korisnik državne potpore premašio standarde Europske unije za zaštitu okoliša, odnosno u slučaju nepostojanja standarda EU, u kojoj mjeri je povećao razinu zaštite okoliša, kao posljedica primljene državne potpore? Pružiti opis mjere zaštite okoliša, uz navođenje, koliko je moguće, brojčanih pokazatelja.

 

2.3.2.

U kojoj mjeri je poduzetnik – korisnik državne potpore koji je aktivan u sektoru prometa premašio standarde Europske unije za zaštitu okoliša, odnosno u slučaju nepostojanja standarda EU, u kojoj mjeri je povećao razinu zaštite okoliša, kao posljedica primljene državne potpore za nabavu novih transportnih vozila? Pružiti opis.

 

2.3.3.

Opisati do koje je razine, kao posljedica primljene državne potpore, omogućeno malim i srednjim poduzetnicima poštivanja novih standarda koji dižu razinu zaštite okoliša, ali još nisu stupili na snagu.

 

2.3.4.

U kojem su opsegu i obliku izvršena ulaganja u zaštitu okoliša koja poduzetnicima omogućavaju postizanje uštede energije? Pružiti opis.

 

2.3.5.

U kojem su opsegu i obliku izvršena ulaganja u zaštitu okoliša koje se odnose na visoko učinkovitu kogeneraciju? Pružiti opis.

 

2.3.6.

U kojem su opsegu i obliku izvršena ulaganja u zaštitu okoliša koja se odnose na promicanje energije iz obnovljivih izvora energije? Pružiti opis.

 

2.3.7.

Navesti pozitivne posljedice koje su za korisnika državne potpore proizašle od državne potpore primljene za studije izravno povezane s ulaganjima vezanima za premašivanje standarde Europske unije za zaštitu okoliša, odnosno u nedostatku standarda EU, za povećanje razine zaštite okoliša, s ulaganjima u mjere štednje energije, s ulaganjima za promicanje energije iz obnovljivih izvora energije.

 

2.3.8.

Navesti ostale kriterije za ocjenu učinkovitosti dodijeljenih državnih potpora prema ciljevima iz tablice 1. ako ovdje nisu izričito spomenuti, te pružiti opis njihovog ispunjenja.

 

2.4.

Državne potpore za istraživanje, razvoj i inovacije

 

2.4.1.

Navesti pozitivne posljedice koje su u projektima istraživanja i razvoja korisnika državne potpore nastale kao posljedica primljene državne potpore. Navesti, koliko je moguće, brojčanih pokazatelja.

 

2.4.2.

Navesti pozitivne posljedice koje su nastale za korisnika državne potpore primljene za studiju tehničke izvedivosti kojom se pripremaju djelatnosti primijenjenih istraživanja ili razvojnih istraživanja. Navesti, koliko je moguće, brojčanih pokazatelja.

 

2.4.3.

a) Navesti pozitivne posljedice koje su za male i srednje poduzetnike – korisnike državne potpore proizašle od državne potpore primljene za dobivanje i potvrđivanje patenata i drugih prava industrijskog vlasništva.

 

b) Broj priznatih patenata poduzetnika – korisnika državne potpore, u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, nakon primljene državne potpore.

 

c) Vrsta i broj drugih priznatih prava industrijskog vlasništva, u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, nakon primljene državne potpore.

 

2.4.4.

Navesti pozitivne posljedice koje su nastale za korisnika državne potpore – mladog inovativnog poduzetnika (koji je u trenutku dodjele državne potpore postojao kraće od 6 godina). Navesti, koliko je moguće, brojčanih pokazatelja.

 

2.4.5.

a) Savjetodavne usluge, odnosno usluge podrške inovacijama pružene malom i srednjem poduzetniku-korisniku državnih potpora od strane vanjskih konzultanata – intenzitet, vrsta.

 

b) Opisati na koji način je primanje savjetodavnih konzultantskih usluga, odnosno usluga podrške inovacijama doprinijelo poslovanju korisnika državne potpore.

 

2.4.6.

a) Broj unajmljenog visokokvalificiranog osoblja (privremeno premještenog iz istraživačke organizacije ili velikog poduzetnika k malom ili srednjem poduzetniku – korisniku državne potpore) na novostvorenoj funkciji kod poduzetnika-korisnika.

 

b) Struktura unajmljenog osoblja prema akademskim i stručnim nazivima odnosno akademskim stupnjevima.

 

2.4.7.

Navesti ostale kriterije za ocjenu učinkovitosti dodijeljenih državnih potpora prema ciljevima iz tablice 1. ako ovdje nisu izričito spomenuti, te pružiti opis njihovog ispunjenja.

 

2.5.

Državne potpore za usavršavanje

2.5.1.

a) Ukupan broj osoba koje su sudjelovale u programima stručnog usavršavanja koje je organizirao korisnik regionalne potpore.

 

b) Ukupan broj osoba koje su uspješno završile stručno usavršavanje (prema dodijeljenim certifikatima ili sličnim pokazateljima).

 

2.5.2.

a) Broj organiziranih poduka (treninga, seminara, i sl.) za opće usavršavanje.

 

b) Broj organiziranih poduka (treninga, seminara, i sl.) za posebno usavršavanje.

 

2.5.3.

Navesti ostale kriterije za ocjenu učinkovitosti dodijeljenih državnih potpora prema ciljevima iz tablice 1. ako ovdje nisu izričito spomenuti, te pružiti opis njihovog ispunjenja.

 

2.6.

Državne potpore za zapošljavanje

2.6.1.

a) Broj zaposlenih radnika u nepovoljnom položaju kod korisnika državne potpore, kao posljedica primljene državne potpore.

 

b) Da li je u izvještajnom razdoblju kod korisnika državne potpore došlo do prekida radnog odnosa sa zaposlenicima koji nisu u nepovoljnom položaju? U kojem broju? Zbog kojih razloga?

 

2.6.2.

a) Broj zaposlenih radnika s invaliditetom kod korisnika državne potpore, kao posljedica primljene državne potpore.

 

b) Da li je u izvještajnom razdoblju kod korisnika državne potpore došlo do prekida radnog odnosa sa zaposlenicima bez invaliditeta? U kojem broju? Zbog kojih razloga?

 

2.6.3.

Opis promjena (u prostorijama, opremi i sl.) kod poduzetnika-korisnika državne potpore učinjenih na temelju primljene državne potpore radi olakšanja radnih uvjeta radnicima s invaliditetom. Navesti, koliko je moguće, brojčanih pokazatelja.

 

2.6.4.

Navesti ostale kriterije za ocjenu učinkovitosti dodijeljenih državnih potpora prema ciljevima iz tablice 1. ako ovdje nisu izričito spomenuti, te pružiti opis njihovog ispunjenja.

 

2.7.

Državne potpore financijskom sektoru

2.7.1.

Koeficijent financijske stabilnosti korisnika državne potpore prije i poslije primitka državne potpore.

 

2.7.2.

a) Ukupan iznos kredita koje je korisnik državne potpore primio od drugih poslovnih banaka. Odnos primljenih kredita prije i poslije primljene državne potpore.

 

b) Ukupan iznos kredita koje je korisnik državne potpore odobrio drugim poslovnim bankama. Odnos odobrenih kredita prije i poslije primljene državne potpore.

 

2.7.3.

Broj i ukupan iznos kredita koje je korisnik državne potpore odobrio realnom sektoru gospodarstva – prije i poslije primitka državne potpore.

 

2.7.4.

Pokazatelji solventnosti korisnika državne potpore prije i poslije primitka državne potpore.

I Koeficijent zaduženosti (ukupne obveze/ukupna imovina)

 

II Vlastito financiranje (odnos kapitala i ukupne imovine)

 

III Pokazatelj ulaganja u fiksnu imovinu (fiksna imovina/kapital)

 

IV Odnos kapitala i depozita (ukupni kapital/depoziti)

 

2.7.5.

Pokazatelji likvidnosti korisnika državne potpore prije i poslije primitka državne potpore.

I Tekuća likvidnost (kratkoročna imovina/kratkoročne obveze)

 

II Odnos danih kredita i primljenih depozita (dani krediti/primljeni depoziti)

 

III Odnos kratkoročne imovine i danih kredita (kratkoročna imovina/ukupno dani krediti)

 

2.7.6.

Pokazatelji profitabilnosti korisnika državne potpore prije i poslije primitka državne potpore

I Povrat na imovinu (ROA) (dobit prije poreza/ukupna imovina)

 

II Povrat na kapital (ROE) (neto dobit/kapital)

 

III Povrat na zajmove (ROL) (prihod od kamata/dani zajmovi)

 

IV Profitabilnost ulaganja (prihodi od vlasničkih vrijednosnih papira/udjeli)

 

2.7.7.

Pokazatelji investiranja korisnika državne potpore prije i poslije primitka državne potpore

I Ukupna rentabilnost dionice (dobit po dionici/tržišna cijena dionice)

 

II Odnos isplate dividendi (dividenda po dionici/dobit po dionici)

 

2.7.8.

Navesti ostale kriterije za ocjenu učinkovitosti dodijeljenih državnih potpora prema ciljevima iz tablice 1. ako ovdje nisu izričito spomenuti, te pružiti opis njihovog ispunjenja.

 

2.8.

Državne potpore za sanaciju i restrukturiranje

2.8.1.

a) Trenutna likvidnost korisnika državne potpore, nakon primitka državne potpore.

 

b) Tekuća likvidnost korisnika državne potpore, nakon primitka državne potpore.

 

c) Odnos radnog kapitala i imovine korisnika državne potpore, nakon primitka državne potpore.

 

d) Zaduženost korisnika državne potpore.

 

e) Vlastito financiranje korisnika državne potpore.

 

f) Povrat na imovinu (ROA) korisnika državne potpore.

 

g) Povrat na kapital (ROE) korisnika državne potpore.

 

2.8.2.

a) Navesti napuštene djelatnosti korisnika državne potpore koje su donosile gubitke.

 

b) Opisati provedeno restrukturiranje (prema elementima plana restrukturiranja) postojećih djelatnosti korisnika državne potpore koje ponovno mogu postati konkurentne. Da li su u izvještajnom razdoblju navedene djelatnosti pokazale znakove konkurentnosti? Pružiti opis s brojčanim pokazateljima.

 

c) Da li je uslijed primitka državne potpore kod korisnika državne potpore došlo do razvoja novih ili poboljšanih proizvoda i proizvodnih procesa za koje se očekuje da će održivi? Pružiti opis s brojčanim pokazateljima.

 

2.8.3.

Navesti opis rješenja uzroka gubitaka korisnika državne potpore kao posljedica primljene državne potpore.

 

2.8.4.

Da li je državna potpora za sanaciju omogućila opstanak poduzetnika – korisnika državne potpore do pripremanja plana restrukturiranja ili likvidacije?

 

2.8.5.

Navesti ostale kriterije za ocjenu učinkovitosti dodijeljenih državnih potpora prema ciljevima iz tablice 1. ako ovdje nisu izričito spomenuti, te pružiti opis njihovog ispunjenja.

 

2.9.

Državne potpore za audiovizualnu proizvodnju

2.9.1.

Popis i opis audiovizualnih djela nastalih uz podršku državnih potpore.

 

2.9.2.

Kako su audiovizualna djela nastala uz podršku državne potpore doprinijela izražavanju nacionalnih i regionalnih kultura i stvaralačkih potencijala? Pružiti opis.

 

2.9.3

a) Opisati način na koji je dodijeljena državna potpora doprinijela razvoju i jačanju audiovizualne industrije.

 

b) Da li je dodijeljena državna potpora doprinijela osnivanju novih poduzetnika u području audiovizualne industrije? Opisati s brojčanim pokazateljima.

 

c) Da li je dodijeljena državna potpora doprinijela povećanom zapošljavanju u području audiovizualne industrije? Opisati s brojčanim pokazateljima.

 

d) Da li je dodijeljena državna potpora doprinijela razvoju i jačanju poduzetništva koje je u svome radu povezano s audiovizualnom industrijom, uključujući i porast zapošljavanja? Opisati s brojčanim pokazateljima.

 

2.9.4.

Navesti ostale kriterije za ocjenu učinkovitosti dodijeljenih državnih potpora prema ciljevima iz tablice 1. ako ovdje nisu izričito spomenuti, te pružiti opis njihovog ispunjenja.

 

2.10.

Državne potpore za radiodifuzijske usluge

2.10.1.

Opis sadržaja pruženih radiodifuzijskih usluga od strane korisnika državnih potpora, s istaknutim koristima proizašlim za krajnje korisnike (stanovništvo), s brojčanim pokazateljima (ukoliko je moguće).

 

2.10.2.

a) Ekonomičnost ukupnog poslovanja korisnika državne potpore (ukupni prihodi/ukupni rashodi).

 

b) Ekonomičnost poslovanja vezanog za pružanje radiodifuzijskih usluga (prihodi od pružanja radiodifuzijskih usluga/rashodi od pružanja radiodifuzijskih usluga).

 

2.10.3.

Navesti ostale kriterije za ocjenu učinkovitosti dodijeljenih državnih potpora prema ciljevima iz tablice 1. ako ovdje nisu izričito spomenuti, te pružiti opis njihovog ispunjenja.

 

2.11.

Državne potpore dodijeljene za troškove nastale uslijed liberalizacije tržišta električne energije

2.11.1.

Da li je dodijeljena državna potpora iskorištena za nadoknadu jasno određenih i izdvojenih opravdanih naslijeđenih troškova? Navesti troškove za čiju je nadoknadu (u cijelosti ili djelomično) iskorištena dodijeljena državna potpora.

 

2.11.2.

Da li je dodijeljena državna potpora omogućila izbjegavanje prijenosa troškova neekonomičnih obveza ili jamstava korisnika državne potpore njegovim vezanim kupcima?

 

2.11.3.

Da li je dodijeljena državna potpora imala poticajni učinak na korisnika državne potpore da nastavi svoja ulaganja u duljem roku? Pružiti opis s brojčanim pokazateljima.

 

2.11.4.

Pokazatelji solventnosti korisnika državne potpore

a) Koeficijent zaduženosti korisnika državne potpore (ukupne obveze/ukupna imovina).

 

b) Vlastito financiranje (kapital/ukupna imovina).

 

c) Odnos fiksne imovine i kamata (dugotrajna imovina – akumulirana amortizacija/kapital)

 

2.11.5.

Navesti ostale kriterije za ocjenu učinkovitosti dodijeljenih državnih potpora prema ciljevima iz tablice 1. ako ovdje nisu izričito spomenuti, te pružiti opis njihovog ispunjenja.

 

2.12.

Državne potpore za poštanske usluge

2.12.1.

Opis pruženih univerzalnih poštanskih usluga s brojčanim pokazateljima (koristima proizašlim za krajnje korisnike – kao što su pristup poštanskoj mreži, cijene usluga, pravovremenost i sl.).

 

2.12.2.

a) Ekonomičnost ukupnog poslovanja korisnika državne potpore prije i nakon primljene državne potpore (ukupni prihodi/ukupni rashodi).

 

2.12.3.

b) Ekonomičnost poslovanja vezanog za pružanje univerzalnih poštanskih usluga nakon primljene državne potpore (prihodi od pružanja univerzalnih poštanskih usluga/rashodi od pružanja univerzalnih poštanskih usluga).

 

2.12.4.

Navesti ostale kriterije za ocjenu učinkovitosti dodijeljenih državnih potpora prema ciljevima iz tablice 1. ako ovdje nisu izričito spomenuti, te pružiti opis njihovog ispunjenja.

 

2.13.

Državne potpore za brodogradnju

2.13.1.

– koje se dodjeljuju kao regionalne potpore

a) Na koji su način dodijeljene državne potpore iskorištene za ulaganje u nadgradnju ili modernizaciju brodogradilišta? Pružiti opis s brojčanim pokazateljima.

 

b) Na koji su način dodijeljene državne potpore doprinijele poboljšanju produktivnosti postojećih objekata i opreme? Pružiti opis s brojčanim pokazateljima.

2.13.2.

– koje se dodjeljuju kao državne potpore za inovacije

a) Da li je primljena državna potpora potaknula korisnika državne potpore na korištenje tehnološki novih ili značajno poboljšanih proizvoda? Pružiti opis proizvoda s brojčanim pokazateljima.

 

b) Da li je korištenje tehnološki novih ili značajno poboljšanih proizvoda doprinijelo poboljšanjima u području zaštite okoliša (kao što su optimizacija potrošnje goriva, emisije iz motora, otpada i sigurnosti)? Pružiti opis s brojčanim pokazateljima.

 

c) Da li je primljena državna potpora potaknula razvoj i provedbu novih procesa kod korisnika državne potpore koji se odnose na proizvodnju, upravljanje, logistiku ili projektiranje? Pružiti opis.

 

2.13.3.

Navesti ostale kriterije za ocjenu učinkovitosti dodijeljenih državnih potpora prema ciljevima iz tablice 1. ako ovdje nisu izričito spomenuti, te pružiti opis njihovog ispunjenja.

 

2.14.

Državne potpore za razvoj širokopojasne mreže

2.14.1.

U kojoj mjeri je dodijeljena državna potpora doprinijela širenju infrastrukture i time većoj pokrivenosti širokopojasne mreže? Pružiti opis.

 

2.14.2.

U kojoj mjeri je dodijeljena državna potpora doprinijela razvoju dodatnog kapaciteta i veće brzine? Pružiti opis.

 

2.14.3.

Da li je dodijeljena državna potpora učinila krajnjim korisnicima (potrošačima) pristupačnijima usluge širokopojasne mreže? Pružiti opis s brojčanim pokazateljima.

 

2.14.4.

Da li je dodijeljena državna potpora pozitivno utjecala na promjenu ponašanja krajnjih korisnika (potrošača)? Pružiti opis s brojčanim pokazateljima.

 

2.14.5.

Da li je dodijeljena državna potpora doprinijela nižim cijenama i većim izborom za krajnje korisnike (potrošače)?

 

2.14.6.

Navesti ostale kriterije za ocjenu učinkovitosti dodijeljenih državnih potpora prema ciljevima iz tablice 1. ako ovdje nisu izričito spomenuti, te pružiti opis njihovog ispunjenja.

 

2.15.

Državne potpore sektoru prometa

 

Državne potpore poduzetnicima u željezničkom prometu

2.15.1.

U kojoj je mjeri dodijeljena državna potpora željezničkom poduzetniku za ulaganje u infrastrukturu doprinijela interoperabilnosti, sigurnosti i razvoju visokobrzinske željeznice?

Pružiti opis.

 

2.15.2.

a) Da li su dodijeljene državne potpore za kupnju i obnovu voznog parka doprinijele održanju konkurentnosti željezničkog prometa u odnosu s drugim oblicima prometa koji uzrokuju veća zagađenja ili znače veće vanjske troškove? Pružiti opis s brojčanim pokazateljima.

 

b) Da li su dodijeljene državne potpore za kupnju i obnovu voznog parka doprinijele ograničenju učinka željezničkog prometa na okoliš, posebno smanjivanjem zagađenja bukom koje on proizvodi? Pružiti opis s brojčanim pokazateljima.

 

c) Da li su dodijeljene državne potpore za kupnju i obnovu voznog parka doprinijele poboljšanju sigurnosti željezničkog prometa? Pružiti opis s brojčanim pokazateljima.

 

2.15.3.

Da li je dodijeljena državna potpora imala za posljedicu sposobnost željezničkog poduzetnika za samofinanciranje i/ili financiranje svojih potreba za ulaganjem iz prihoda od sadašnjih i budućih prijevoznih djelatnosti? Pružiti opis s brojčanim pokazateljima.

 

 

Da li je dodijeljena državne potpora za restrukturiranje željezničkog poduzetnika osigurala preoblikovanje prijevoza tereta iz zaštićene djelatnosti koja uživa isključiva prava u djelatnost koja je konkurentna na otvorenom tržištu? Pružiti opis s brojčanim pokazateljima.1

 

2.15.4.

U kojoj mjeri je dodijeljena državna potpora za potrebe koordinacije prometa imala za posljedicu prijelaz s drugih oblika prijevoza na željeznicu? Pružiti opis.

 

U kojoj mjeri je dodijeljena državna potpora za potrebe koordinacije prometa imala za posljedicu veću sigurnost, uklanjanje tehničkih prepreka i smanjivanje zagađenja bukom u sektoru željezničkog prometa? Pružiti opis.

 

2.15.5.

Navesti ostale kriterije za ocjenu učinkovitosti dodijeljenih državnih potpora prema ciljevima iz tablice 1. ako ovdje nisu izričito spomenuti, te pružiti opis njihovog ispunjenja.

 

 

Državne potpore društvima za upravljanje brodovima

2.15.6.

Na koji način je dodijeljena državna potpora doprinijela uspješnosti upravljanja posadom? U opis unijeti i brojčane pokazatelje.

 

2.15.7.

Na koji način je dodijeljena državna potpora doprinijela uspješnosti tehničkog upravljanja plovilom? U opis unijeti i brojčane pokazatelje.

 

2.15.8.

Navesti ostale kriterije za ocjenu učinkovitosti dodijeljenih državnih potpora prema ciljevima iz tablice 1. ako ovdje nisu izričito spomenuti, te pružiti opis njihovog ispunjenja.

 

 

Državne potpore sektoru pomorskog prometa

 

2.15.9.

Da li su dodijeljene državne potpore doprinijele sigurnom, učinkovitom, pouzdanom i ekološki prihvatljivom pomorskom prometa? Pružiti opis s brojčanim pokazateljima.

 

2.15.10.

Koliko je brodova, kao rezultat dodijeljene državne potpore, upisano u hrvatski upisnik brodova ili je vraćeno pod hrvatsku zastavu?

 

2.15.11.

Kako je dodijeljena državna potpora doprinijela konsolidaciji pomorskog sektora?

 

2.15.12.

Kako je dodijeljena državna potpora doprinijela održavanju i poboljšavanju pomorskog know-how? U opis unijeti i brojčane pokazatelje.

 

2.15.13.

Kako je dodijeljena državna potpora doprinijela zaštiti i promicanju zaposlenosti europskih pomoraca?U opis unijeti i brojčane pokazatelje.

 

2.15.14.

Kako je dodijeljena državna potpora doprinijela promicanju novih usluga u području kratkopružnog pomorskog prijevoza? U opis unijeti i brojčane pokazatelje.

 

2.15.15.

Navesti ostale kriterije za ocjenu učinkovitosti dodijeljenih državnih potpora prema ciljevima iz tablice 1. ako ovdje nisu izričito spomenuti, te pružiti opis njihovog ispunjenja.

 

 

Državne potpore sektoru zračnog prometa

2.15.16.

U kojoj je mjeri dodijeljena državna potpora za izgradnju infrastrukture i opreme zračne luke ili kapaciteta koji ih izravno podržavaju doprinijela ostvarenju ciljeva od općeg interesa (regionalni razvoj, dostupnost, itd.)? U opis unijeti i brojčane pokazatelje.

 

2.15.17.

Navesti ostale kriterije za ocjenu učinkovitosti dodijeljenih državnih potpora prema ciljevima iz tablice 1. ako ovdje nisu izričito spomenuti, te pružiti opis njihovog ispunjenja.

 

2.16.

Državne potpore za usluge od općeg gospodarskog interesa

2.16.1.

a) Ekonomičnost ukupnog poslovanja korisnika državne potpore prije i nakon primljene državne potpore (ukupni prihodi/ukupni rashodi).

 

b) Ekonomičnost poslovanja vezanog za pružanje usluga od općeg gospodarskog interesa nakon primljene državne potpore (prihodi od pružanja usluga od općeg gospodarskog interesa/rashodi od pružanja usluga od općeg gospodarskog interesa).

 

2.16.2.

Opis pruženih usluga od općeg gospodarskog interesa s brojčanim pokazateljima (koristima proizašlim za krajnje korisnike).

 

2.16.3.

Navesti ostale kriterije za ocjenu učinkovitosti dodijeljenih državnih potpora prema ciljevima iz tablice 1. ako ovdje nisu izričito spomenuti, te pružiti opis njihovog ispunjenja.

 

Upute za popunjavanje tablica iz Priloga II:

– Davatelj državne potpore popunjava po jedan »Obrazac za mjerenje učinkovitosti dodijeljenih državnih potpora« za svaku pojedinačnu državnu potporu koju je dodijelio odnosno za svaki program državnih potpora na temelju kojeg dodjeljuje državne potpore.

– Tablica 1. popunjava se za svaku pojedinačnu državnu potporu koju je dodijelio odnosno za svaki program državnih potpora na temelju kojeg dodjeljuje državne potpore, a Tablica 2. popunjava se samo u odgovarajućem dijelu za dodijeljenu pojedinačnu državnu potporu, odnosno program državnih potpora i to ovisno o kategoriji državnih potpora. Ako je davatelj državne potpore npr. na temelju programa državnih potpora dodjeljivao samo državne potpore za zapošljavanje, trebat će popuniti samo retke Tablice 2. pod brojem 2.6. »Državne potpore za zapošljavanje«, dok će svi ostali dijelovi Tablice 2. ostati prazni. Iznimno, ako se unutar istog programa državnih potpora dodjeljuju državne potpore različitih kategorija, npr. osim za zapošljavanje i za usavršavanje, davatelj državne potpore popunit će i druge odgovarajuće dijelove Tablice 2. (popunjava se i dalje jedna Tablica 2. jer se radi o jednom programu državnih potpora).

– Tablice se popunjavaju za razdoblje od jedne kalendarske godine, od 1. siječnja do 31. prosinca, godina se navodi u za to predviđenom dijelu u naslovu Tablice 1.

– u Tablici 1. pod »Ciljevi državne potpore« navode se ciljevi kako su određeni u samoj zakonskoj osnovi na temelju koje se državna potpora dodjeljuje, te se na temelju njih popunjavaju ostali kriteriji koji su navedeni kao rezidualni kategorija za svaku vrstu državne potpore. Ako je za neku državnu potporu predviđen cilj za kojeg u Tablici 2. ne postoji odgovarajući kriterij za mjerenje učinkovitosti njegova ostvarenja, onda će davatelj državne potpore navesti taj cilj u posljednjem retku odgovarajućeg dijela Tablice 2. (gdje stoji »Navesti ostale kriterije za ocjenu učinkovitosti dodijeljenih državnih potpora prema ciljevima iz tablice 1. ako ovdje nisu izričito spomenuti, te pružiti opis njihovog ispunjenja.«) i opisati njegovo ostvarenje.

– U Tablici 1. davatelj državne potpore navodi »Ocjena učinkovitosti dodijeljene državne potpore« po vlastitoj procjeni.

__________ 1 Ako su dodijeljene državne potpore za restrukturiranje željezničkom poduzetniku potrebno je popuniti i dio tablice pod točkom 2.8. »Državne potpore za sanaciju i restrukturiranje«.

 

Copyright © Ante Borić