Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Objavljeno u NN 129/07 od 17.12.2007.:

 

HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA

Na temelju članka 18. stavak 3. Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (»Narodne novine« broj 66/91. i 73/91.) i članka 21. stavak 1. točke 1. alineje 3. Statuta Hrvatske gospodarske komore (»Narodne novine« broj 11/94. – pročišćeni tekst, 108/95., 16/96. i 64/01.) te članka 152. Zakona o zaštiti potrošača (»Narodne novine« broj 79/2007.) Skupština Hrvatske gospodarske komore na 9. sjednici održanoj 13. prosinca 2007. godine donosi

 

PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O SUDU ČASTI PRI HRVATSKOJ GOSPODARSKOJ KOMORI

Članak 1.

U Pravilniku o Sudu časti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (»Narodne novine« broj 66/06. i 114/06.) u članku 2. stavku 3. riječi: »Dalmatinska 10« brišu se.

Članak 2.

Članak 4. mijenja se i glasi: »Sud odlučuje o povredama pravila morala (dobrih poslovnih običaja) u obavljanju gospodarskih djelatnosti i prometa roba i usluga na području Komore, o neizvršavanju obveza članica Komore, kao i zbog povrede Statuta i drugih općih akata Komore, bilo da to članice učine u međusobnom poslovanju ili prema trećima. Sud odlučuje povodom prijava potrošača o povredama iz stavka 1. ovog članka koje članice Komore učine u odnosu prema potrošačima (potrošački sporovi). Sud ne obavlja poslove pravne pomoći.«

Članak 3.

U članku 5. stavku 1. iza riječi: »pravila morala« dodaju se riječi: »(dobrih poslovnih običaja)«.

Članak 4.

U članku 6. stavku 1. riječi: »(fizička ili pravna osoba)« brišu se.

Članak 5.

U članku 8. stavku 1. iza riječi: »nagodbi« dodaje se zarez i riječi »povratu u prijašnje stanje, ponavljanju postupka«.

Članak 6.

U članku 10. stavku 1. riječi: »trojice sudaca« zamjenjuju se riječima: »predsjednika vijeća i dva člana«.

Članak 7.

U članku 11. iza stavka 1. dodaje se novi stavak 2. koji glasi: »U potrošačkom sporu iz članka 4. stavka 2. Pravilnika, predsjednik Suda odnosno, u slučaju njegove spriječenosti jedan od zamjenika će, na prijedlog tajnika Suda, za članove vijeća odrediti jednog člana s liste sudaca prvostupanjskih vijeća iz reda potrošača i jednog člana s liste sudaca prvostupanjskih vijeća iz reda trgovaca – članica Hrvatske gospodarske komore«. Dosadašnji stavak 2. postaje stavak 3.

Članak 8.

U članku 12. stavku 1. riječi: »petorice sudaca« zamjenjuju se riječima: »predsjednika i četiri člana«. U stavku 2. ovog članka iza riječi: »vijeća« dodaju se riječi: »i sudac izvjestitelj«.

Članak 9.

U članku 13. stavku 2. riječ: »ukoliko« zamjenjuje se riječju »ako«. Iza stavka 2. ovog članka dodaje se stavak 3. koji glasi: »U potrošačkom sporu iz članka 4. stavka 2. Pravilnika, predsjednik Suda, odnosno u slučaju njegove spriječenosti jedan od zamjenika će, na prijedlog tajnika Suda, za članove vijeća odrediti dva člana vijeća pravne struke, jednog člana s liste sudaca prvostupanjskih vijeća iz reda potrošača i jednog člana s liste sudaca prvostupanjskih vijeća iz reda trgovaca – članica Hrvatske gospodarske komore«.

Članak 10.

U članku 15. iza stavka 1. dodaje se novi stavak 2. koji glasi: »Prijava se podnosi na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu«. Dosadašnji stavak 2. ovog članka postaje stavak 3.

Članak 11.

U članku 16. stavku 1. podstavku 2. i 4. iza riječi: »sjedište« dodaju se riječi: »– mjesto, ulica i kućni broj«. Iza stavka 1. ovog članka dodaje se stavak 2. koji glasi: »Uz ispravu sastavljenu na stranom jeziku podnosi se i ovjereni prijevod«.

Članak 12.

U članku 23. stavku 1. iza točke 4. dodaje se točka 5. koja glasi: »5. ako iz navoda sadržanih u prijavi proizlazi da Sud nije nadležan za odlučivanje u predmetnoj pravnoj stvari«. Iza stavka 1. dodaje se stavak 2. koji glasi: »Predsjednik prvostupanjskog vijeća će izvan ročišta za glavnu raspravu donijeti rješenje o odbacivanju prijave iz razloga navedenih u stavku 1. ovog članka, ako to nije učinio sudac pojedinac«.

Članak 13.

Iza članka 23. dodaje se članak 23.a koji glasi:

»Članak 23.a

Ako prijavitelj nakon podnošenja prijave ili tijekom postupka mirenja u roku određenom za daljnje pregovore, odustane od prijave, sudac pojedinac o tome donosi rješenje«.

Članak 14.

U članku 25. stavku 2. riječ: »ukoliko« zamjenjuje se riječju: »ako«. Stavak 3. ovog članka mijenja se i glasi: »Za sudjelovanje u postupku mirenja sucu izmiritelju pripada pravo na nagradu sukladno posebnoj Odluci«.

Članak 15.

U članku 38. stavci 3. i 4 mijenjaju se i glase: »Mjera javne opomene uz objavljivanje u tisku i na Web stranici Hrvatske gospodarske komore, izvršava se objavljivanjem pravomoćne presude u skraćenom obliku, o trošku prijavljenog, u tisku te na Web stranici Hrvatske gospodarske komore. Objava na Web stranici Hrvatske gospodarske komore traje 60 dana od dana objave. Ako prijavljeni kojem je izrečena mjera javne opomene uz objavljivanje u tisku i na Web stranici Hrvatske gospodarske komore, ne podmiri trošak objave presude u tisku, presuda će se objaviti na teret sredstava državnog proračuna ako je mjera izrečena u potrošačkom sporu, a u ostalim slučajevima na teret sredstava Hrvatske gospodarske komore«.

Članak 16.

U članku 39. dodaje se stavak 2. koji glasi: »Nepravodobnu, nepotpunu ili nedopuštenu žalbu odbacit će rješenjem predsjednik prvostupanjskog vijeća koje je pobijanu presudu donijelo«. Dosadašnji stavak 2. postaje stavak 3. Iza stavka 3. dodaje se stavak 4. koji glasi: »Nepravodobnu, nepotpunu ili nedopuštenu žalbu odbacit će rješenjem sudac pojedinac, odnosno predsjednik prvostupanjskog vijeća koji je pobijano rješenje donio«. Iza stavka 4. dodaje se stavak 5. koji glasi: »Protiv odluke iz stavka 2. i 4. ovog članka dopuštena je samostalna žalba«.

Članak 17.

Iza članka 39. dodaje se članak 39.a koji glasi:

»Članak 39.a

Žalba naročito treba sadržavati: – oznaku presude ili rješenja protiv kojih se podnosi, – razloge zbog kojih se podnosi, – potpis podnositelja žalbe«.

Članak 18.

U članku 40. stavku 1. iza riječi: »prisustvuju« dodaju se riječi: »predsjednik vijeća,«. Iza stavka 1. dodaje se stavak 2. koji glasi: »Povodom žalbe predsjednik drugostupanjskog vijeća dodjeljuje spis sucu izvjestitelju i određuje vrijeme održavanja sjednice drugostupanjskog vijeća«.

Članak 19.

U članku 41. dodaju se novi stavci 1. i 2. koji glase: »Drugostupanjsko vijeće može u sjednici vijeća: – rješenjem odbaciti žalbu kao nepravodobnu ili nedopuštenu, – presudom, odnosno rješenjem odbiti žalbu kao neosnovanu i potvrditi – prvostupanjsku presudu, odnosno rješenje, – rješenjem ukinuti prvostupanjsku presudu, odnosno rješenje i predmet vratiti – prvostupanjskom vijeću na ponovni postupak i odluku, – presudom preinačiti prvostupanjsku presudu. Odluku drugostupanjskog vijeća potpisuje predsjednik vijeća«. Dosadašnji stavak 1. postaje stavak 3.

Članak 20.

Članak 47. mijenja se i glasi: »Troškovi postupka pred Sudom koji obuhvaćaju administrativne troškove postupka, iznos nagrada koje se isplaćuju sucima i sucu izmiritelju, iznos naknada troškova smještaja sucima, iznos naknada putnih troškova sucima, vještacima i drugim stručnim osobama čije stručno znanje je neophodno Sudu, a koji imaju prebivalište izvan mjesta održavanja rasprave, te troškovi objave presuda, u potrošačkim sporovima podmiruju se iz sredstava državnog proračuna, u skladu s Odlukom o troškovima u potrošačkim sporovima pred Sudom časti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Odluku iz stavka 1. ovog članka uz prethodnu suglasnost ministra nadležnog za gospodarstvo donosi Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore. Visina nagrade koja se isplaćuje sucima, visina naknade troškova sucima, vještacima i drugim stručnim osobama čije je stručno znanje potrebno u postupku, a koji imaju prebivalište izvan mjesta održavanja rasprave, u sporovima koji u smislu ovog Pravilnika nisu potrošački, kao i visina nagrade predsjedniku Suda i članovima Predsjedništva za obavljanje poslova izvan pojedinih postupka određena je Odlukom o nagradama i naknadama troškova sucima i drugim osobama u postupku pred Sudom časti Hrvatske gospodarske komore. Odluku iz stavka 3. ovog članka donosi Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore«.

Članak 21.

U članku 50. rečenica: »U tom slučaju obrascu putnog naloga prilaže se potvrda o cijeni javnog prijevoza označenog na nalogu za službeno putovanje.« briše se.

Članak 22.

Članak 51. mijenja se i glasi: »Troškovi smještaja obuhvaćaju nužne izdatke za smještaj za vrijeme zadržavanja suca izvan mjesta prebivališta, odnosno boravišta, u trajanju dužem od 12 sati do 24 sata, računajući i vrijeme potrebno za dolazak u sjedište Suda, odnosno mjesto održavanja rasprave, kao i za povratak u mjesto prebivališta, odnosno boravišta. Visina naknade troškova za smještaj priznaje se u visini punog iznosa hotelskog računa u hotelu druge kategorije – četiri zvjezdice«.

Članak 23.

U članku 52. stavku 2. riječi: »matični broj prijavljenog«, brišu se, a iza riječi: »trajanja« dodaju se riječi: »datum izvršenja mjere,«.

Članak 24.

U članku 54. u podstavcima a, b i c iza riječi: »presude« dodaju se riječi: »ako članica kojoj je ova mjera izrečena, u tom roku ne počini novu povredu za koju joj je pravomoćno izrečena mjera društvene stege«. Iza stavka 1. dodaje se stavak 2. koji glasi: »Ako u toku roka za brisanje iz evidencije izrečene mjere, članica kojoj je mjera izrečena počini novu povredu, ranije pravomoćno izrečena mjera brisati će se iz registra sudskih mjera kada se ispune uvjeti iz stavka 1. ovog članka za brisanje nove pravomoćno izrečene mjere«.

Članak 25.

Članak 57. mijenja se i glasi: »Predsjednika i dva zamjenika predsjednika Suda imenuje Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore, na mandat od četiri godine, s tim da ista osoba može biti imenovana samo dva puta uzastopce. Suce prvostupanjskih i drugostupanjskih vijeća imenuje Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore na mandat od četiri godine, s tim da iste osobe, po isteku mandata mogu biti ponovno imenovane«.

Članak 26.

Članak 58. mijenja se i glasi: »Za predsjednika Suda i zamjenika predsjednika mogu biti imenovani suci redovnih i specijaliziranih sudova, znanstveni radnici i drugi istaknuti stručnjaci koji imaju visoku stručnu spremu i stručne kvalifikacije, sposobnosti i iskustvo potrebno za upravljanje Sudom. Za suce prvostupanjskih i drugostupanjskih vijeća mogu biti imenovani suci i savjetnici redovnih i specijaliziranih sudova, znanstveni radnici, predstavnici trgovaca i potrošača, javni bilježnici, odvjetnici, kao i druge osobe koje imaju visoku stručnu spremu i odgovarajuće stručno iskustvo«.

Članak 27.

U članku 63. stavku 1. točka 2. riječ: »ukoliko« zamjenjuje se riječju: »ako«.

Članak 28.

U članku 66. iza riječi: »pitanjima« dodaju se riječi: »i zauzima određene stavove u svrhu izjednačavanja sudske prakse,«.

Članak 29.

U članku 68. riječi: »suca pojedinca« brišu se.

Članak 30.

Članak 70. mijenja se i glasi: »Tajnik Suda: Priprema sjednice Predsjedništva Suda i izvršava njegove odluke, priprema sjednice drugostupanjskih vijeća i prisustvuje im u svojstvu zapisničara, provodi prethodni postupak mirenja, određuje suca pojedinca, predlaže predsjedniku Suda predsjednika i članove prvostupanjskog i drugostupanjskog vijeća te obavlja administrativne poslove radi pripremanja rasprava u određenoj pravnoj stvari, može prisustvovati raspravama prvostupanjskog vijeća, daje potrebne obavijesti strankama u svezi pokretanja postupka pred Sudom, nadzire upis u registar mjera pravomoćno izrečenih mjera i njihovo brisanje iz registra, sudjeluje u izradi godišnjeg Plana rada Suda časti i Izvještaja o radu Suda časti za proteklo razdoblje, vrši obračun troškova u vezi s radom suca izmiritelja, suca pojedinca, sudskih vijeća, izdaje nalog za isplatu nagrada predsjedniku i članovima Predsjedništva za obavljanje poslova Suda izvan pojedinih postupaka, te obavlja druge stručne poslove kojima se osiguravaju uvjeti potrebi za rad Suda«.

Članak 31.

U članku 72. stavku 2. iza riječi: »vrši upis u registar sudskih mjera« dodaju se riječi: »i brisanje izrečenih mjera,’’.

Članak 32.

Naziv glave X. mijenja se i glasi: »X. NADZOR NAD RADOM SUDA«.

Članak 33.

Članak 73. mijenja se i glasi: »Hrvatska gospodarska komora obavlja nadzor nad administrativnim i materijalno financijskim poslovanjem Suda časti i osigurava sredstva i materijalno – tehničke uvjete za njegov rad. Sredstva za naknadu troškova Suda u potrošačkim sporovima osigurava Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u državnom proračunu. Sud časti Hrvatske gospodarske komore do 31. siječnja naredne godine Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva podnosi godišnje izvješće o korištenju proračunskih sredstava u potrošačkim sporovima«.

Članak 34.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«. Klasa: 003-05/07-02/24 Urbroj: 311-01/01-07-02 Zagreb, 13. prosinca 2007.

Predsjednik Nadan Vidošević, v. r.

Copyright © Ante Borić