Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

PRESTAO VAŽITI ALI VIDI OVDJE!
Objavljeno u NN 140/13 od 22.11.2013.:

 

DRŽAVNOODVJETNIČKO VIJEĆE

Na temelju članka 152. u vezi članka 158. a stavka 9. Zakona o državnom odvjetništvu (»Narodne novine«, broj 76/09, 153/09, 116/10, 145/10, 57/11, 130/11 i 72/13 – u daljnjem tekstu ZDO) na sjednici Državnoodvjetničkog vijeća (u daljnjem tekstu: Vijeće) održanoj 11. listopada 2013. donijelo je

 

PRAVILNIK O NAČINU I PROVOĐENJU TE OCJENJIVANJU PISANOG ISPITA I USMENOG RAZGOVORA

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

(1) Ovim Pravilnikom (u daljnjem tekstu: Pravilnik) uređuje se način provođenja i ocjenjivanja kandidata u postupku imenovanja na državnoodvjetničku dužnost i to:

– za kandidate koji ispunjavaju uvjete za mjesto zamjenika Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, a nisu kao dužnosnici u pravosudnim tijelima obnašali pravosudnu dužnost,

– za kandidate koji su završili Državnu školu za pravosudne dužnosnike, a javljaju se na oglas za slobodno mjesto zamjenika državnog odvjetnika u općinskom državnom odvjetništvu.

(2) U postupku imenovanja kandidata iz stavka 1. alineje 1 ovoga članka, Pravilnikom se uređuje način provođenja pisane provjere znanja, ocjenjivanja pisanih radnji, kao i način provođenja i ocjenjivanja usmenog razgovora s kandidatima.

(3) Postupak imenovanja na državnoodvjetničku dužnost kandidata koji su završili Državnu školu za pravosudne dužnosnike, a javljaju se na oglašeno slobodno mjesto za zamjenika općinskog državnog odvjetnika, sastoji se od usmenog razgovora s kandidatima, a Pravilnikom se uređuje način provođenja i bodovanja ovog razgovora.

(4) Riječi koje imaju rodno značenje bez obzira jesu li u Pravilniku korišteni u muškom ili ženskom rodu odnose se na jednak način na muški i ženski rod.

II. OCJENJIVANJE KANDIDATA U POSTUPKU IMENOVANJA ZA MJESTO ZAMJENIKA GLAVNOG DRŽAVNOG ODVJETNIKA

1. Provjera znanja

Članak 2.

(1) O tijeku provođenja provjere znanja i razgovora sastavlja se zapisnik za svakog kandidata.

(2) U zapisnik se unosi: ime i prezime kandidata, osobna zaporka kandidata, dan održavanja provjere znanja i razgovora kao i bodovi ostvareni na pisanom dijelu provjere znanja, bodovi ostvareni na usmenom razgovoru, te ukupan broj bodova.

(3) Zapisniku se prilažu pisane radnje kandidata.

Članak 3.

(1) Provjeru znanja provodi Povjerenstvo od najmanje tri člana iz reda članova Vijeća.

(2) Predsjednika i članove Povjerenstva iz stavka 1. ovog članka imenuje Predsjednik Vijeća.

(3) Provjera znanja se provodi u prostorijama koje odredi Predsjednik Vijeća.

(4) Organizaciju provedbe provjere znanja provode osobe koje odlukom određuje Predsjednik Vijeća.

Članak 4.

(1) Provjera znanja se sastoji od pisanja jedne ili više pisanih radnji koje predstavljaju donošenje i izradu državnoodvjetničke odluke.

(2) Kandidatu se stavlja na raspolaganje odgovarajući spis ili dio spisa kojega odredi Predsjednik Vijeća, osim državnoodvjetničke odluke.

(3) Ako postoje opravdani razlozi, kao što su zaštita privatnosti, zaštita poslovne ili službene tajne te zaštita podataka iz nekog drugog opravdanog razloga, spis će se anonimizirati.

(4) Svi kandidati koji istodobno izrađuju pisanu radnju kao predložak će dobiti presliku istog spisa predmeta.

(5) Predlošci za izradu pisanih radnji zapečatit će se u posebnim omotnicama koje se otvaraju na dan provjere znanja, neposredno prije početka ispita.

(6) Jednom korišteni spis predmeta ne može se ponovno u istoj godini koristiti kao predložak za izradu pisane radnje.

(7) Kandidati pisane radnje izrađuju pod osobnom zaporkom.

(8) Zaporka se sastoji od kombinacije pet znamenki, bilježi se u spisu kandidata, a kandidat je istu dužan naznačiti na prvoj stranici svake pisane radnje.

(9) Kandidati ne smiju povrijediti anonimnost pisane radnje. Pisanu radnju iz koje bude razvidan identitet kandidata Povjerenstvo neće ocijeniti, te će se smatrati da je kandidat odustao od kandidiranja.

(10) Kandidatu koji postupa suprotno pravilima provođenja postupka provjere znanja, te se koristi nedopuštenim pomagalima ili na drugi način ometa tijek provođenja provjere znanja, oduzet će se radnja, a Povjerenstvo radnju neće ocijeniti, te će se smatrati da je kandidat odustao od kandidiranja.

Članak 5.

(1) Vrijeme provjere znanja određuje rasporedom predsjednik Vijeća time da se vrijeme provjere znanja mora javiti kandidatima najmanje 8 (osam) dana prije provjere znanja.

(2) Obavijest o provjeri znanja sadrži vrijeme i mjesto održavanja provjere znanja, naznaku kandidatu da je prilikom dolaska na provjeru znanja dužan predočiti važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu, te uputu o mogućnosti korištenja zakonskih tekstova s komentarima.

Članak 6.

(1) Prije početka provjere znanja osobe iz članka 3. stavka 4. ovog Pravilnika utvrdit će identitet kandidata koji su pristupili, te im dodijeliti osobnu zaporku.

(2) Osobe iz članka 3. stavka 4. ovog Pravilnika kandidatima će uručiti predmete za pisanu radnju te ih upoznati s odredbama ovog Pravilnika o obavljanju pisanog dijela provjere znanja.

(3) Za vrijeme pisanja radnje kandidati se mogu koristiti zakonskim tekstovima s komentarom koje sami donose na provjeru znanja.

(4) Ukoliko za kandidate bude osigurana provedba pisane provjere znanja putem računala, svi potrebni zakonski tekstovi bit će dostupni kandidatima u računalu, te se u tom slučaju kandidati ne smiju služiti svojim zakonskim tekstovima s komentarom. Korištenje zakonskih tekstova s komentarom suprotno ovoj odredbi smatrat će se da je kandidat odustao od postupka imenovanja za slobodno mjesto zamjenika državnog odvjetnika u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.

(5) Provjera znanja može trajati najviše 8 (osam) sati. Ako kandidat u tom vremenu ne dovrši pisanu radnju, ova činjenica se upisuje u zapisnik o tijeku provjere znanja.

(6) Pisana radnja i spis predmeta koji služi kao predložak za njenu izradu, zapečatit će se i dostaviti predsjedniku Povjerenstva.

(7) Povjerenstvo će pregledati radnju kandidata, ocijeniti uspjeh i odrediti kandidate koji su ostvarili najbolji uspjeh na provjeri znanja radi provođenja razgovora.

Članak 7.

(1) Povjerenstvo je dužno pregledati i ocijeniti pisane radnje najkasnije u roku od 30 (trideset) dana po dovršetku provjere znanja.

(2) Predsjednik Povjerenstva raspodijelit će pisane radnje članovima Povjerenstva koji će radnje pregledati te ocijeniti uspjeh svakog kandidata na provjeri znanja.

(3) Kandidat iz pisane radnje može ostvariti ukupno 150 /stopedeset/ bodova.

(4) Mjerila kod ocjenjivanja pisane radnje su:

a) formalna potpunost i sadržaj odluke (ukupno 30 /trideset/ bodova),

b) analiza činjeničnog stanja (ukupno 30 /trideset/ bodova),

c) analiza pravne situacije (ukupno 30 /trideset/ bodova),

d) odluka uz objašnjenje činjeničnog i pravnog stanja (ukupno 30 /trideset/ bodova),

e) jasno, nedvojbeno, sažeto i logično obrazloženje (ukupno 30 /trideset/ bodova),

Članak 8.

(1) Kandidat koji ispunjava uvjete za zamjenika Glavnog državnog odvjetnika, a koji već obnaša dužnost državnog odvjetnika ili zamjenika državnog odvjetnika, ne pristupa provjeri znanja ni usmenom razgovoru.

(2) Ukoliko se na oglas za slobodno mjesto zamjenika Glavnog državnog odvjetnika prijave samo kandidati iz stavka 1. ovoga članka, imenovanje kandidata će se obaviti sukladno odredbama članka 157., 158., 159., 161, 109. i 110. stavka 3. Zakona o državnom odvjetništvu.

(3) Kada se na oglas za mjesto zamjenika Glavnog državnog odvjetnika prijave kandidati koji obnašaju pravosudnu dužnost u različitim pravosudnim tijelima, ovi kandidati ne pristupaju provjeri znanja.

Ako su ovi kandidati ocjenjeni temeljem različitih mjerila, njihove ocjene će se smisleno uskladiti množenjem s koeficijentom (K) koji predstavlja decimalni broj zaokružen na dva decimalna mjesta i izračunava se kako slijedi:

– najviša moguća ocjena od prijavljenih kandidata u vrijeme prijave na oglas / najviša moguća ocjena kandidata u vrijeme njegova ocjenjivanja.

(4) Kada se na oglas za mjesto zamjenika Glavnog državnog odvjetnika prijave kandidati koji već obnašaju pravosudnu dužnost, kao i ostali kandidati iz članka 110. stavka 3. Zakona o državnom odvjetništvu, Vijeće će za te kandidate provesti postupak provjere znanja sukladno odredbi članka 158.a toga Zakona, pri čemu se ocjena o obnašanju pravosudne dužnosti svakog kandidata iz reda pravosudnih dužnosnika (bodovi) usklađuje množenjem s koeficijentom (K) sukladno odredbi prethodnog stavka, a ocjena kandidata koji pristupaju provjeri znanja (bodovi) usklađuje množenjem s koeficijentom (K) koji predstavlja decimalni broj zaokružen na dva decimalna mjesta i izračunava se kako slijedi:

– najviša moguća ocjena pravosudnog dužnosnika u vrijeme prijave na oglas / 150.

(5) U slučaju iz stavka 3. i 4. ovog članka, kandidati se pozivaju na usmeni razgovor.

2. Usmeni razgovor

Članak 9.

(1) Usmeni razgovor provode članovi Vijeća.

(2) Na usmenom razgovoru se ocjenjuju:

a) motiviranost kandidata za rad u državnom odvjetništvu,

b) sposobnost za komunikaciju s drugim osobama,

c) sposobnost rješavanja sukoba i donošenja odluka,

d) sposobnost za prikupljanje podataka i dokaza potrebnih za donošenje odluke.

(3) Na usmenom razgovoru se može ostvariti najviše 20 (dvadeset) bodova.

(4) Svako mjerilo iz stavka 1. ovog članka može se ocijeniti s najviše 5 (pet) bodova.

(5) Svaki član Državnoodvjetničkog vijeća daje ocjenu za svako traženo mjerilo.

(6) Boj bodova dobiven na način iz članka 8. ovog Pravilnika i stavka 3. ovog članka zaokružuje se na puni veći broj, ako je decimalni ostatak veći od 0.5, a u suprotnome na puni manji boj.

Članak 10.

(1) Na temelju rezultata provjere znanja i usmenog razgovora Vijeće sastavlja listu prvenstva kandidata i donosi odluku o imenovanju.

(2) Ako više kandidata ostvari isti broj bodova, prednost ima kandidat za kojeg je dano pozitivno mišljenje državnog odvjetnika.

(3) Lista prvenstva objavljuje se na internetskim stranicama Vijeća i sadrži ukupan zbroj bodova i bodove ostvarene po svakom kriteriju.

III. PROVOĐENJE POSTUPKA IMENOVANJA ZAMJENIKA U OPĆINSKOM DRŽAVNOM ODVJETNIŠTVU ZA KANDIDATE KOJI SU ZAVRŠILI DRŽAVNU ŠKOLU ZA PRAVOSUDNE DUŽNOSNIKE

Članak 11.

(1) Kada Vijeće za zamjenika općinskog državnog odvjetnika imenuje kandidata koji je završio Državnu školu za pravosudne dužnosnike, izbor mora biti utemeljen na utvrđenoj listi prvenstva prema završnoj ocjeni koju je kandidat ostvario u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike i ostvarenim bodovima na razgovoru s kandidatom. Kod kandidata sa jednakim uspjehom, uzet će se u obzir i je li kandidat završio Državnu školu za pravosudne dužnosnike pred Državnoodvjetničkim vijećem ili pred Državnim sudbenim vijećem.

(2) Na razgovoru kandidati mogu ostvariti najviše 20 bodova.

(3) Za zamjenika općinskog državnog odvjetnika bit će imenovan kandidat koji je ostvario ukupno najviše bodova.

Članak 12.

(1) Na usmeni razgovor pozivaju se kandidati koji su se prijavili na oglas za slobodno mjesto zamjenika općinskog državnog odvjetnika.

(2) Na usmenom razgovoru se ocjenjuju odgovori kandidata u odnosu na pitanja:

a) prikaz dosadašnjeg rada,

b) projekcija rada u sustavu državnog odvjetništva,

c) uloga i položaj državnog odvjetništva,

d) etika i važnost poštivanja ljudskih prava.

(3) O tijeku razgovora i ocjenjivanju kandidata sastavlja se i vodi zapisnik.

(4) U zapisnik se za svakog kandidata unosi ime i prezime kandidata, naziv državnog odvjetništva ili suda u kojem je polaznik Državne škole za pravosudne dužnosnike bio raspoređen na mjesto višeg savjetnika, dan održavanja razgovora, bodovi ostvareni na završnoj ocjeni u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike, bodovi ostvareni na razgovoru, te ukupan broj bodova.

(5) Bodovi polaznika Državne škole za pravosudne dužnosnike na završnom ispitu bit će usklađen sukladno odredbi iz članka 8. ovoga Pravilnika ovisno od toga da li su kandidati završni ispit polagali pred Državnoodvjetničkim vijećem ili Državnim sudbenim vijećem.

(6) Nakon obavljenog usmenog razgovora, Vijeće će utvrditi listu prvenstva i sukladno utvrđenoj listi prvenstva donijeti odluku o imenovanju.

IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 13.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

Zagreb, 11. listopada 2013.

Predsjednik Državnoodvjetničkog vijeća Josip Čule, v. r.

 

Copyright © Ante Borić