Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Objavljeno u NN 81/08 od 14.07.2008.:

HRVATSKA OBRTNIČKA KOMORA

Na temelju odredbe članka 130. stavka 4. Zakona o zaštiti potrošača (»Narodne novine« 79/07) te članka 31. Statuta Hrvatske obrtničke komore (»Narodne novine« 21/99, 62/02, 116/02 – pročišćeni tekst, 158/02, 101/04, 187/04 i 12/06), Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore na svojoj 12. sjednici održanoj 19. svibnja 2008. godine uz suglasnost ministra gospodarstva, rada i poduzetništva RH donio je

 

ODLUKU O TROŠKOVIMA MIRENJA I POSTUPAKA U POTROŠAČKIM SPOROVIMA PRED SUDOM ČASTI HRVATSKE OBRTNIČKE KOMORE I PRED CENTROM ZA MIRENJE PRI HRVATSKOJ OBRTNIČKOJ KOMORI

Članak 1.

Ovom Odlukom određuju se visine nagrada, naknada i ostalih troškova mirenja i postupaka u potrošačkim sporovima koji će se rješavati pred Sudom časti HOK-a (dalje: Sud časti) i Centrom za mirenje pri HOK-u (dalje: Centar za mirenje).

TROŠKOVI MIRENJA I OSTALI TROŠKOVI Članak 2.

Troškovi mirenja i postupaka u potrošačkim sporovima pred Sudom časti i Centrom za mirenje sastoje se od: – administrativnih troškova, – troškova nagrada i naknada sucima Suda časti, – troškova nagrada i naknada izmiriteljima Centra za mirenje, – troškova nagrada i naknada drugim sudionicima čije je stručno znanje potrebno u postupcima pred Sudom časti i Centrom za mirenje, – troškova objava presuda Suda časti u tisku. Ostali troškovi mirenja sastoje se od: – troškova stručne edukacije

ADMINISTRATIVNI TROŠKOVI Članak 3.

U administrativne troškove ubrajaju se: – trošak administriranja jednog predmeta pred Sudom časti u iznosu od 500,00 kn, – trošak administriranja jednog predmeta pred Centrom za mirenje u iznosu od 300,00 kn, Administrativni troškovi iz stavka 1. ovoga članka namijenjeni su za pokriće troškova dostave, fotokopiranja, prijepisa i drugih administrativnih poslova vezanih uz navedeni potrošački spor.

TROŠKOVI NAGRADA I NAKNADA SUCIMA I IZMIRITELJIMA Članak 4.

U troškove nagrade sucima Suda časti i izmiriteljima Centra za mirenje ubrajaju se: – nagrada sucu pojedincu za provođenje prethodnog postupka mirenja odnosno izradu rješenja u iznosu od 100,00 kn neto, – nagrada predsjedniku vijeća Suda časti po raspravi u prvostupanjskom postupku u iznosu od 100,00 kn neto, – nagrada predsjedniku vijeća ili sucu izvjestitelju Suda časti po sjednici u drugostupanjskom postupku u iznosu od 100,00 kn neto, – nagrada članu vijeća Suda časti po raspravi u predmetu u prvostupanjskom postupku u iznosu od 50,00 kn neto, – nagrada članu vijeća Suda časti po predmetu u drugostupanjskom postupku u iznosu od 50,00 kn neto, – nagrada predsjedniku vijeća Suda časti u prvostupanjskom postupku za izradu rješenja u iznosu od 100,00 kn neto, – nagrada predsjedniku vijeća Suda časti u prvostupanjskom postupku za izradu presude u iznosu od 200,00 kn neto, – nagrada predsjedniku vijeća ili sucu izvjestitelju Suda časti u drugostupanjskom postupku za izradu rješenja ili presude u iznosu od 300,00 kn neto, – nagrada izmiritelju Centra za mirenje po sporu u iznosu od 600,00 kn neto bez obzira na broj sastanaka u postupku mirenja. Drugi sudionici čije je stručno znanje potrebno u postupcima pred Sudom časti i Centrom za mirenje, a nisu zaposlenici HOK-a, područnih obrtničkih komora, kao i udruženja obrtnika, (npr. prevoditelji, zapisničari, stenografi, fotografi i ostali) imaju pravo na nagradu u iznosu kojeg utvrdi predsjednik Suda časti odnosno Centra za mirenje vodeći računa o posebnostima konkretnog predmeta i o uobičajenim nagradama za takav rad. Predsjednik Suda časti odnosno Centra za mirenje može u izuzetnim slučajevima, cijeneći sve okolnosti spora, a posebno načelo pravičnosti, načelo etičnosti u poslovanju, zaštitu ugleda obrtništva, zaštitu interesa većeg broja potrošača, odobriti isplatu nagrade vještaku kao trošak postupka iz čl. 2. ove Odluke ako je nalaz vještaka neophodan za nastavak postupka. Pod troškom objave presude Suda časti podrazumijeva se trošak objave u javnom tisku.

Članak 5.

Sucima Suda časti, izmiriteljima Centra za mirenje i drugim sudionicima u postupku u smislu ove Odluke pripada pravo na naknadu troškova koji podrazumijevaju naknadu putnih troškova, troškova smještaja i dnevnice ako imaju prebivalište odnosno boravište izvan mjesta provođenja radnji u postupku pred Sudom časti odnosno Centrom za mirenje. Putni troškovi obuhvaćaju izdatke za dolazak iz mjesta prebivališta, odnosno boravišta do mjesta provođenja radnji u postupku pred Sudom časti odnosno Centrom za mirenje, kao i povratak u mjesto prebivališta, odnosno boravišta. Putni troškovi obuhvaćaju naknadu za prijevoz sredstvima javnog prijevoza (npr. tramvaj, vlak, autobus, brod, zrakoplov). Predsjednik Suda časti odnosno predsjednik Centra za mirenje može predložiti odobravanje korištenja osobnog vozila u skladu s kriterijima utvrđenim važećim aktom Hrvatske obrtničke komore, a odobrenje daje ovlaštena osoba Hrvatske obrtničke komore.

Članak 6.

Troškovi smještaja obuhvaćaju nužne izdatke za smještaj za vrijeme zadržavanja izvan mjesta prebivališta, odnosno boravišta, kada je ono različito od mjesta provođenja radnji u postupku pred Sudom časti odnosno Centrom za mirenje. Naknada troškova iz stavka 1. ovog članka priznaje se u visini iznosa hotelskog računa u hotelu sa četiri zvjezdice.

OSTALI TROŠKOVI Članak 7.

U ostale troškove ubrajaju se: – edukacija sudaca Suda časti, izmiritelja Centra za mirenje te ovlaštenih djelatnika koji će na nivou područnih obrtničkih komora provoditi i organizirati postupke pred Sudom časti i provoditi i organizirati postupke mirenja pred Centrom za mirenje i slične aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti o alternativnom načinu rješavanja potrošačkih sporova radi efikasnije provedbe odredbi Zakona o zaštiti potrošača.

Članak 8.

Pisane prijedloge naloga za isplatu nagrada i troškova temeljem ove Odluke daje tajnik Suda odnosno Centra, a isplatu odobrava naredbodavac ili osoba koju on ovlasti.

Članak 9.

Sredstva za isplatu troškova koji se isplaćuju temeljem ove Odluke osiguravaju se u državnom proračunu u skladu s odredbom članka 130. stavka 6. Zakona o zaštiti potrošača. Sud časti i Centar za mirenje dva puta godišnje do 31. srpnja tekuće godine i do 31. siječnja naredne godine podnose Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva izvješće o utrošenim proračunskim sredstvima temeljem ove Odluke.

Članak 10.

Ova Odluka stupa na snagu i primjenjuje se danom objave u »Narodnim novinama«. Broj: 4-1766-3279-122-2008 Zagreb, 19. svibnja 2008.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Mato Topić, v. r.

Copyright © Ante Borić