Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Objavljeno u NN 124/10 od 08.11.2010.:

 

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA

Na temelju članka 96. stavka 4. Zakona o sudovima (»Narodne novine« br. 150/05, 16/07, 113/08, 153/09) i članka 122. Zakona o državnom odvjetništvu (»Narodne novine« br. 76/09, 153/09), ministar pravosuđa donosi

 

PRAVILNIK O PRISTUPU STRUČNOM USAVRŠAVANJU

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

(1) Odredbama ovog Pravilnika utvrđuju se nositelj, vrsta, način, trajanje i vrednovanje stalnog stručnog usavršavanja pravosudnih dužnosnika.

(2) Odredbe ovog Pravilnika na odgovarajući način se primjenjuju i na sudske i državnoodvjetničke savjetnike.

Članak 2.

(1) Stalno stručno usavršavanje pravosudnih dužnosnika predstavlja trajno upotpunjavanje i unapređivanje znanja i vještina za obnašanje sudačke i državnoodvjetničke dužnosti.

(2) Pravosudni dužnosnici su suci i državni odvjetnici te zamjenici državnih odvjetnika.

Članak 3.

(1) Pravosudni dužnosnik ima pravo i obvezu stručno se usavršavati i sudjelovati u programima obrazovanja i usavršavanja Pravosudne akademije, a može sudjelovati i u drugim oblicima obrazovanja i stručnog usavršavanja.

(2) Pravosudni dužnosnik je dužan odazvati se na poziv Pravosudne akademije da sudjeluje kao predavač – voditelj ili polaznik u programima stručnog usavršavanja.

II. NOSITELJ STRUČNOG USAVRŠAVANJA

Članak 4.

(1) Nositelj stručnog usavršavanja pravosudnih dužnosnika je Pravosudna akademija.

(2) Stručno usavršavanje pravosudnih dužnosnika obavlja se i u podružnicama – Regionalnim centrima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu.

III. VRSTE I TRAJANJE STRUČNOG USAVRŠAVANJA

Članak 5.

(1) Stručno usavršavanje pravosudnih dužnosnika ostvaruje se kroz različite vrste obrazovnih aktivnosti.

(2) Vrste stručnog usavršavanja odnosno obrazovnih aktivnosti Pravosudne akademije su:

– radionice

– seminari

– okrugli stolovi

– konferencije te

– studijske posjete i razmjene.

(3) S obzirom na vrijeme trajanja, pojedine obrazovne aktivnosti iz stavka 2. ovog članka mogu biti:

– poludnevne

– jednodnevne

– dvodnevne ili

– višednevne.

IV. NAČIN PRIJAVLJIVANJA ZA SUDJELOVANJE U POJEDINIM VRSTAMA STRUČNOG USAVRŠAVANJA

Članak 6.

(1) Pravosudna akademija dostavlja poziv za sudjelovanje u pojedinoj vrsti stručnog usavršavanja predsjedniku suda odnosno Glavnom državnom odvjetniku RH, što je moguće ranije, a najkasnije 20 dana prije održavanja obrazovne aktivnosti. U pozivu je određen broj sudaca odnosno državnih odvjetnika koji mogu sudjelovati u konkretnoj obrazovnoj aktivnosti.

(2) Predsjednik suda odnosno Glavni državni odvjetnik RH, na poziv Pravosudne akademije, odabire one suce odnosno državne odvjetnike koji su pokazali interes za sudjelovanje u pojedinoj obrazovnoj aktivnosti te o istima izvještava Pravosudnu akademiju.

(3) Pri odabiru sudaca odnosno državnih odvjetnika koji će prisustvovati pojedinoj obrazovnoj aktivnosti Pravosudne akademije, predsjednik suda odnosno Glavni državni odvjetnik RH vodi računa o ravnomjernom prisustvovanju sudaca odnosno državnih odvjetnika sa svojega suda odnosno državnog odvjetništva, o području kojim se sudac odnosno državni odvjetnik bavi, kao i o ciljnoj skupini kojoj je pojedina obrazovna aktivnost namijenjena.

(4) Naknadne prijave, u smislu odredbe stavka 3. ovoga članka, uzimaju se u obzir samo ako ima slobodnih mjesta.

Članak 7.

Sudjelovanje u programima stručnog usavršavanja Pravosudne akademije pravosudni dužnosnik treba pravodobno planirati te o namjeri istoga pravodobno obavijestiti čelnika pravosudnog tijela u kojem je zaposlen.

Članak 8.

(1) O stručnom usavršavanju pravosudnih dužnosnika Pravosudna akademija vodi odgovarajuću evidenciju u skladu s odredbama ovog Pravilnika.

(2) Podaci o stručnom usavršavanju u Pravosudnoj akademiji i drugim oblicima stručnog usavršavanja pravosudnih dužnosnika sadržani su i u odgovarajućoj evidenciji Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, a uzimaju se u obzir prilikom utvrđivanja ispunjava li pravosudni dužnosnik svoje dužnosti, kao i prilikom ocjenjivanja pravosudnog dužnosnika.

Članak 9.

(1) Pravosudni dužnosnik je dužan sudjelovati u najmanje dvije obrazovne aktivnosti Pravosudne akademije godišnje.

(2) Podatke o sudjelovanju pravosudnih dužnosnika u obrazovnim aktivnostima Pravosudna akademija redovito, godišnje ili polugodišnje, dostavlja sudovima odnosno državnim odvjetništvima.

V. EVIDENCIJA O SUDIONICIMA STRUČNOG USAVRŠAVANJA U PRAVOSUDNOJ AKADEMIJI

Članak 10.

(1) Pravosudna akademija redovito vodi i unapređuje odgovarajuću evidenciju – bazu podataka o sudionicima u svim vrstama stručnog usavršavanja u Pravosudnoj akademiji.

(2) Evidencija iz stavka 1. ovoga članka sadrži:

– ime i prezime sudionika

– naziv institucije u kojoj je polaznik zaposlen i njegovu funkciju

– kontakt-podatke

– temu i oblik stručnog usavršavanja

– vrijeme i mjesto održavanja obrazovne aktivnosti te

– podatak je li sudionik bio predavač, polaznik ili je izrađivao radne materijale za pojedinu aktivnost stručnog usavršavanja.

(3) Podaci o sudjelovanju pravosudnih dužnosnika u pojedinim vrstama stručnog usavršavanja Pravosudne akademije dostavljaju se na njihov osobni zahtjev i/ili na zahtjev sudačkih vijeća.

VI. POTVRDE (CERTIFIKATI) O SUDJELOVANJU U VRSTAMA STRUČNOG USAVRŠAVANJA

Članak 11.

(1) Pravosudna akademija dužna je sudionicima pojedinih obrazovnih aktivnosti (polaznicima i predavačima) izdati odgovarajuću potvrdu – certifikat o njihovom sudjelovanju u pojedinoj vrsti stručnog usavršavanja.

(2) Potvrda iz stavka 1. ovoga članka može se izdati samo onim sudionicima koji su prisustvovali pojedinoj obrazovnoj aktivnosti u cijelosti, od njezina početka do samoga kraja, neovisno o tome koliko je pojedina aktivnost trajala.

(3) Prisutnost sudionika na pojedinoj obrazovnoj aktivnosti utvrđuje se potpisom sudionika na Potpisnoj listi koju izrađuje Pravosudna akademija, a koju su sudionici dužni potpisati i zabilježiti svoje kontakt podatke na kraju svake obrazovne aktivnosti.

VII. VREDNOVANJE STRUČNOG USAVRŠAVANJA

Članak 12.

(1) Svaka obrazovna aktivnost Pravosudne akademije redovito se vrednuje kroz različite metode i postupke evaluacije.

(2) Rezultati dobiveni postupkom evaluacije koriste se u daljnjem razvoju obrazovnih aktivnosti Pravosudne akademije.

VIII. TROŠKOVI

Članak 13.

(1) Troškove sudjelovanja pravosudnih dužnosnika u pojedinim vrstama stručnog usavršavanja snosi pravosudno tijelo u kojem je pravosudni dužnosnik zaposlen i Pravosudna akademija.

(2) Za polaznike stručnog usavršavanja Pravosudna akademija snosi troškove osiguranja prostora te troškove razvoja i izrade obrazovnih materijala, a pravosudno tijelo iz stavka 1. ovog članka putne troškove, troškove smještaja te troškove dnevnica.

(3) Za voditelje stručnog usavršavanja Pravosudna akademija snosi troškove nagrade za pripremu i vođenje obrazovne aktivnosti, putne troškove i troškove smještaja.

U pripremu voditelja uključeno je i prisustvovanje na jednodnevnoj radionici (tzv. instruktivna radionica) na kojoj voditelji zajedno s autorima obrazovnog materijala, na temelju izrađenog obrazovnog materijala, dogovaraju način provođenja poučavanja.

(4) Za autore obrazovnih materijala Pravosudna akademija snosi troškove honorara za razvijanje obrazovnih materijala (a što obuhvaća i vođenje instruktivne radionice), putne troškove i troškove smještaja.

(5) Putni troškovi koje podmiruje Pravosudna akademija, u smislu ovog Pravilnika, obuhvaćaju naknadu isključivo za prijevoz sredstvima javnog prijevoza (autobus, vlak, tramvaj, brod i zrakoplov).

(6) Naknada za prijevoz pripada za putovanje obavljeno najkraćim putem i najekonomičnijim prometnim sredstvom. Visina naknade za prijevoz određuje se na osnovi putne karte ili na drugi odgovarajući način.

(7) Pravo na naknadu putnih troškova iz stavka 3. i 4. ovoga članka ostvaruje se isključivo ukoliko se mjesto vođenja obrazovne aktivnosti i instruktivna radionica nalaze izvan mjesta rada autora ili voditelja.

(8) Pravo na naknadu troškova smještaja iz stavka 3. i 4. ovoga članka ostvaruje se isključivo ukoliko se mjesto vođenja obrazovne aktivnosti i instruktivna radionica nalaze na najmanjoj udaljenosti od 100 km izvan mjesta rada autora ili voditelja.

Članak 14.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-01/10-01/179

Urbroj: 514-02-02-10-1

Zagreb, 22. listopada 2010.

Ministar Dražen Bošnjaković, v. r.

 

Copyright © Ante Borić