Baza je ažurirana 02.05.2024. 

zaključno sa NN 49/24

NN 59/2023 (2.6.2023.), Pravilnik o upisu u registar i vođenju registra pravnih i fizičkih osoba koje se bave djelatnošću pružanja usluga povezanih s trustovima i trgovačkim društvima te prometom plemenitih metala i dragog kamenja

Ministarstvo financija

1002

Na temelju članka 9.e stavka 7. i članka 9.d stavka 14. Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma (»Narodne novine«, br. 108/17., 39/19. i 151/22.) ministar financija donosi

PRAVILNIK

O UPISU U REGISTAR I VOĐENJU REGISTRA PRAVNIH I FIZIČKIH OSOBA KOJE SE BAVE DJELATNOŠĆU PRUŽANJA USLUGA POVEZANIH S TRUSTOVIMA I TRGOVAČKIM DRUŠTVIMA TE PROMETOM PLEMENITIH METALA I DRAGOG KAMENJA

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

(1) Ovim se Pravilnikom propisuju uvjeti koje moraju ispuniti obveznici iz članka 9. stavka 2. točke 17. podtočaka f) i g) Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma – pravne i fizičke osobe koje se bave djelatnošću pružanja usluga povezanih s trustovima i trgovačkim društvima te prometom plemenitih metala i dragog kamenja za upis u registar, sadržaj zahtjeva za upis u registar, dokumentacija koju je potrebno priložiti zahtjevu, način vođenja registra, obveza izvješćivanja Ministarstva financija – Financijskog inspektorata i način procjene dobrog ugleda.

(2) Registar pravnih i fizičkih osoba koje se bave djelatnošću pružanja usluga povezanih s trustovima i trgovačkim društvima te prometom plemenitih metala i dragog kamenja vodi Ministarstvo financija – Financijski inspektorat.

Članak 2.

Pojmovi korišteni u ovom Pravilniku imaju jednako značenje kao pojmovi upotrijebljeni u Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma (dalje u tekstu: Zakon).

II. OBVEZNICI UPISA U REGISTAR

Članak 3.

(1) Obveznici upisa u Registar su svi obveznici iz članka 9. stavka 2. točke 17. podtočaka f) i g) Zakona – pravne i fizičke osobe koje se bave djelatnošću pružanja usluga povezanih s trustovima i trgovačkim društvima te prometom plemenitih metala i dragog kamenja.

(2) Obveznici iz članka 9. stavka 2. točke 18. Zakona koji se u okviru svojih profesionalnih djelatnosti bave pružanjem usluga povezanih s trustovima ili trgovačkim društvima nisu dužni upisati se u Registar iz članka 1. stavak 2. ovoga Pravilnika.

III. DOBAR UGLED

Članak 4.

(1) Prilikom procjene dobrog ugleda, u smislu utjecaja okolnosti iz članka 9.e stavka 2. i 3. Zakona, osobito će se uzeti u obzir je li pravnoj ili fizičkoj osobi zbog nepoštivanja propisa oduzeta odgovarajuća suglasnost ili odobrenje za obavljanje određenih poslova prema propisima relevantnim za obavljanje djelatnosti pružatelja usluga iz članka 1. stavka 2. ovoga Pravilnika, odnosno je li joj od strane nadzornog tijela iz druge države članice ili od strane nadzornog tijela iz treće zemlje oduzeta suglasnost ili izrečena kakva mjera zabrane obavljanja odgovarajućih poslova prema navedenim propisima.

(2) Dodatno, pri procjeni uvjeta za fizičke osobe iz stavka 1. ovoga članka Ministarstvo financija će analizirati informacije koje upućuju na nekorektno ponašanje u dosadašnjem profesionalnom radu, poput netransparentnog postupanja, nesuradnje s nadležnim tijelima ili nepostupanja po izrečenim mjerama Ministarstva financija ili drugog nadzornog tijela.

(3) Ministarstvo financija ovlašteno je pribaviti podatke o tome je li nad imovinom fizičke osobe iz stavka 1. ovoga članka pokrenut ili proveden izvansudski postupak ili postupak stečaja potrošača koji su uređeni zakonom kojim se uređuje stečaj potrošača.

(4) Ministarstvo financija ovlašteno je provjeriti u Informacijskom sustavu Porezne uprave ima li podnositelj zahtjeva nepodmireni dospjeli dug po osnovi javnih davanja kako su određena poreznim propisima.

IV. SADRŽAJ ZAHTJEVA ZA UPIS U REGISTAR

Članak 5.

(1) Obveznici upisa u Registar ne smiju obavljati poslove pružanja usluga povezanih s trustovima i trgovačkim društvima te prometa plemenitih metala i dragog kamenja bez rješenja Ministarstva financija – Financijskog inspektorata o upisu u Registar.

(2) Obveznici upisa u Registar dužni su Ministarstvu financija – Financijskom inspektoratu podnijeti pisani zahtjev za upis u Registar na Obrascu I., koji sadrži:

1. naziv ili tvrtku podnositelja zahtjeva odnosno ime i prezime vlasnika obrta

2. osobni identifikacijski broj (OIB) podnositelja zahtjeva

3. adresu odnosno sjedište podnositelja zahtjeva

4. djelatnost kojom se bavi podnositelj zahtjeva

5. ime i prezime člana/članova uprave i druge odgovorne osobe/osoba u pravnoj osobi podnositelja zahtjeva

6. podatke o vlasničkoj strukturi podnositelja zahtjeva

7. ime i prezime stvarnog vlasnika/stvarnih vlasnika podnositelja zahtjeva

8. imena i prezimena članova nadzornog ili upravnog odbora (ukoliko postoji) podnositelja zahtjeva

9. ime i prezime ovlaštene osobe za sprječavanje pranja novca podnositelja zahtjeva

10. mjesto i datum podnošenja zahtjeva.

Dokumentacija koju je potrebno priložiti zahtjevu

Članak 6.

Uz zahtjev za upis u Registar obveznici su dužni priložiti i sljedeću dokumentaciju:

a) presliku identifikacijskog dokumenata (osobna iskaznica ili putovnica) za fizičku osobu vlasnika obrta

b) presliku identifikacijskog dokumenata (osobna iskaznica ili putovnica) za člana/članove uprave obveznika

c) presliku identifikacijskog dokumenata (osobna iskaznica ili putovnica) za članove nadzornog ili upravnog odbora obveznika

d) presliku identifikacijskog dokumenata (osobna iskaznica ili putovnica) za stvarnog vlasnika obveznika

e) za članove uprave, stvarne vlasnike, vlasnike obrta i članove nadzornog ili upravnog odbora potpisanu izjavu o ispunjavanju uvjeta za dobar ugled iz članka 9.e Zakona, ne stariju od 3 mjeseca, na Obrascu III.

f) za članove uprave, stvarne vlasnike, vlasnike obrta i članove nadzornog ili upravnog odbora koji su nerezidenti potvrdu o ispunjavanju uvjeta iz članka 9.e stavak 1. Zakona koju je izdalo nadležno tijelo države članice ili treće zemlje, ne stariju od 3 mjeseca.

V. VOĐENJE EVIDENCIJE ZAPRIMLJENIH ZAHTJEVA

Članak 7.

(1) Ministarstvo financija – Financijski inspektorat ustrojit će evidenciju zaprimljenih zahtjeva i izdanih rješenja o upisu i rješenja o brisanju iz Registra.

(2) Evidencije iz stavka 1. ovoga članka Ministarstvo financija – Financijski inspektorat objavljivat će na svojim internetskim stranicama.

VI. OBVEZA IZVJEŠĆIVANJA MINISTARSTVA FINANCIJA – FINANCIJSKOG INSPEKTORATA

Članak 8.

(1) Obveznik upisa u Registar obvezan je dostaviti dokumentaciju i izvijestiti Ministarstvo financija – Financijski inspektorat na Obrascu II. o sljedećim promjenama:

1. imena i prezimena odnosno naziva ili tvrtke

2. imena i prezimena odgovorne osobe/odgovornih osoba u pravnoj osobi

3. adrese odnosno sjedišta

4. podataka o vlasničkoj strukturi obveznika

5. imena i prezimena stvarnog vlasnika/stvarnih vlasnika obveznika

6. imena i prezimena članova nadzornog ili upravnog odbora (ukoliko postoji)

7. imena i prezimena ovlaštene osobe za sprječavanje pranja novca.

(2) ako obveznik upisa u Registar u zakonom propisanom roku ne izvijesti Ministarstvo financija – Financijski inspektorat o nastaloj promjeni, navedeno tijelo može, na temelju procjene rizika, donijeti rješenje o brisanju obveznika iz Registra ili poduzeti druge mjere iz svoje nadležnosti.

VII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 9.

(1) Obveznici iz članka 9. stavka 2. točke 17. podtočka f) i g) Zakona dužni su najkasnije u roku od 30 dana od dana osnivanja ili registracije podnijeti zahtjev za upis u Registar pružatelja usluga iz članka 1. stavka 2. ovoga Pravilnika.

(2) Obveznici iz stavka 1. ovoga članka koji se danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika bave djelatnošću pružanja usluga povezanih s trustovima i trgovačkim društvima te prometom plemenitih metala i dragog kamenja dužni su do 31. prosinca 2023. podnijeti zahtjev za upis u Registar pružatelja usluga iz članka 1. stavka 2. ovoga Pravilnika.

Članak 10.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu prvoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-01/23-04/1 Urbroj: 513-08-01-23-12 Zagreb, 25. svibnja 2023.

Ministar financija dr. sc. Marko Primorac, v. r.

PRILOG 1.

OBRAZAC I

Na temelju članka 5. Pravilnika o upisu u registar i vođenju registra pravnih i fizičkih osoba koje se bave djelatnošću pružanja usluga povezanih s trustovima i trgovačkim društvima te prometom plemenitih metala i dragog kamenja podnosim:

ZAHTJEV ZA UPIS U REGISTAR

1. pravnih i fizičkih osoba koje se bavi djelatnošću pružanja usluga povezanih s trustovima i trgovačkim društvima

2. pravnih i fizičkih osoba koje se bavi prometom plemenitih metala i dragog kamenja

(označiti vrstu registra)

 

Naziv ili tvrtka podnositelja zahtjeva/ ime i prezime vlasnika obrta

 

OIB podnositelja zahtjeva

 

Adresa odnosno sjedište

 

Djelatnost kojom se bavi podnositelj zahtjeva

 

Ime i prezime člana/članova uprave i druge odgovorne osobe/osoba u pravnoj osobi podnositelja zahtjeva

 

Podaci o vlasničkoj strukturi podnositelja zahtjeva

 

Ime i prezime stvarnog vlasnika/stvarnih vlasnika

 

Imena i prezimena članova nadzornog ili upravnog odbora (ukoliko postoji)

 

Ime i prezime, funkcija ovlaštene osobe za sprječavanje pranja novca

 

Podaci za kontakt:

Ime i prezime glavne osobe za kontakt

Telefon

e-mail

 

Prilozi:

a) preslika identifikacijskog dokumenata (osobna iskaznica ili putovnica) za fizičku osobu vlasnika obrta,

b) preslika identifikacijskog dokumenata (osobna iskaznica ili putovnica) za člana/članove uprave obveznika,

c) preslika identifikacijskog dokumenata (osobna iskaznica ili putovnica) za članove nadzornog ili upravnog odbora obveznika,

d) preslika identifikacijskog dokumenata (osobna iskaznica ili putovnica) za stvarnog vlasnika obveznika,

e) za članove uprave, stvarne vlasnike, vlasnike obrta, i članove nadzornog ili upravnog odbora potpisana izjavu, o ispunjavanju uvjeta za dobar ugled iz članka 9.e Zakona, ne starija od 3 mjeseca.

f) za članove uprave, stvarne vlasnike, vlasnike obrta, i članove nadzornog ili upravnog odbora koji su nerezidenti potvrda o ispunjavanju uvjeta iz članka 9.e stavak 1. Zakona koju je izdalo nadležno tijelo države članice ili treće zemlje, ne starija od 3 mjeseca.

Mjesto i datum podnošenja zahtjeva

 

 

 

Izjavljujem da su podaci u ovom dokumentu potpuni, istiniti i točni te da su priloženi dokumenti u preslikama identični izvorniku.

Potpis podnositelja zahtjeva ________________________

PRILOG 2.

OBRAZAC II.

Na temelju članka 8. stavka 1. Pravilnika o upisu u registar i vođenju registra pravnih i fizičkih osoba koje se bave djelatnošću pružanja usluga povezanih s trustovima i trgovačkim društvima te prometom plemenitih metala i dragog kamenja podnosim:

ZAHTJEV ZA UPIS PROMJENE PODATAKA U REGISTRU

1. pravnih i fizičkih osoba koje se bavi djelatnošću pružanja usluga povezanih s trustovima i trgovačkim društvima

2. pravnih i fizičkih osoba koje se bavi prometom plemenitih metala i dragog kamenja

(označiti vrstu registra)

 

Registarski broj

 

Broj i datum Rješenja o upisu u registar

 

Naziv ili tvrtka podnositelja zahtjeva/ ime i prezime vlasnika obrta

 

OIB podnositelja zahtjeva

 

Vrsta promjene podataka u registru

1. imena i prezimena odnosno naziva ili tvrtke,

2. imena i prezimena odgovorne osobe/odgovornih osoba u pravnoj osobi,

3. adrese odnosno sjedišta,

4. podataka o vlasničkoj strukturi obveznika,

5. imena i prezimena stvarnog vlasnika/stvarnih vlasnika obveznika,

6. imena i prezimena članova nadzornog ili upravnog odbora (ukoliko postoji),

7. imena i prezimena ovlaštene osobe za sprječavanje pranja novca.

Opis promjene

 

Datum nastale promjene

 

Ime i prezime podnositelja zahtjeva

Telefon/mob

Adresa elektroničke pošte

 

Prilozi kojima se dokazuje promjena:

 

Mjesto i datum podnošenja zahtjeva

 

 

 

Izjavljujem da su podaci u ovom dokumentu potpuni, istiniti i točni te da su priloženi dokumenti u preslikama identični izvorniku.

Potpis podnositelja zahtjeva ________________________

PRILOG 3.

OBRAZAC III.

IZJAVA O ISPUNJAVANJU UVJETA ZA DOBAR UGLED

Na temelju članka 6. stavka 1. točke e) Pravilnika o upisu u registar i vođenju registra pravnih i fizičkih osoba koje se bave djelatnošću pružanja usluga povezanih s trustovima i trgovačkim društvima te prometom plemenitih metala i dragog kamenja izjavljujem:

 

 

na funkciji

u

(ime i prezime)

 

(naziv funkcije)

 

 

 

pravnoj osobi/obrtu

 

(naziv pravne osobe/obrta)

 

 

da ispunjavam uvjete dobrog ugleda iz članka 9.e Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma čime potvrđujem da se (zaokružiti istinit odgovor):

1. protiv mene ne vodi kazneni postupak niti sam osuđivan za kazneno djelo protiv imovine kod kojih se kazneni postupak pokreće po službenoj dužnosti (glava XXIII.), protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva (glava IX.), protiv života i tijela (glava X.), protiv gospodarstva (glava XXIV.), protiv računalnih sustava, programa i podataka (glava XXV.), krivotvorenja (glava XXVI.), protiv službene dužnosti (glava XXVIII.), protiv pravosuđa (glava XXIX.), iz Kaznenog zakona (»Narodne novine«, br. 125/11., 144/12., 56/15., 61/15., 101/17., 118/18., 126/19., 84/21. i 114/22.); protiv života i tijela (glava X.), protiv imovine kod kojih se kazneni postupak pokreće po službenoj dužnosti (glava XVII.), protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom (glava XIII.), protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja (glava XXI.), protiv vjerodostojnosti isprava (glava XXIII.), protiv službene dužnosti (glava XXV.), protiv pravosuđa (glava XXII.), protiv slobode i prava čovjeka i građanina, i to za kazneno djelo povrede prava na rad i drugih prava iz rada i za kazneno djelo povrede prava na zdravstvenu i invalidsku zaštitu (glava XI.), iz Kaznenog zakona (»Narodne novine«, br. 110/97., 27/98., 50/00., 129/00., 51/01., 111/03., 190/03. – Odluka Ustavnog suda, 105/04., 84/05., 71/06., 110/07., 152/08. i 57/11.)

2. protiv mene ne vodi kazneni postupak niti sam osuđivan ni za jedno od kaznenih djela iz zakona drugih država članica i trećih država koja po svom opisu odgovaraju kaznenim djelima navedenima pod točkom 1.

3. nisam u svojstvu zakonskog zastupnika teže ili sustavno povrijedio odredbe Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma i njegove podzakonske propise

4. nisam suradnik osobe osuđene za kazneno djelo pranja novca i/ili financiranja terorizma.

Također, u odnosu na okolnosti iz članka 9.e stavka 2. Zakona, izjavljujem da:

1. mi je zbog nepoštivanja propisa ukinuta ili odbijena odgovarajuća suglasnost odnosno odobrenje za obavljanje poslova od strane nadležnog tijela

2. sam pravomoćno osuđen, izrečena mi je mjera ili protiv mene nadležni sudovi ili tijela vode postupke zbog nepravilnosti ili nepridržavanja propisa kojima se uređuje područje sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma ili propisa kojima se uređuje poslovanje obveznika iz članka 9. Zakona

3. rukovodim ili sam u vrijeme počinjenja djela rukovodio pravnom osobom koja je pravomoćno osuđena za neko od gore navedenih kaznenih djela te joj je izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja određenih djelatnosti ili poslova ili protiv koje se vode postupci zbog nepravilnosti ili nepridržavanja propisa kojima se uređuje područje sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma ili propisa kojima se uređuje poslovanje obveznika iz članka 9. Zakona

4. ništa od navedenog.

Potpisnik ove Izjave u potpunosti jamči pod kaznenom i materijalnom odgovornošću za potpunost, istinitost i točnost gore navedenih podataka sukladno svim svojim osobnim i stručnim saznanjima i informacijama kojima raspolaže, te izjavljuje da nije zatajio nikakvu informaciju koja bi mogla utjecati na odluku Ministarstva financija – Financijskog inspektorata. Također se obvezuje Ministarstvo financija – Financijski inspektorat obavijestiti o svim promjenama u roku od 15 dana od nastale promjene.

Potpisnik ovog Upitnika izjavljuje da je upoznat s činjenicom da navođenjem neistinitih podataka čini kazneno djelo.

Potpis ____________________

 

 

 

Copyright © Ante Borić