Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Objavljeno u NN 133/10 od 01.12.2010.:

 

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, RIBARSTVA I RURALNOG RAZVOJA

Na temelju članka 81. stavka 3. Zakona o vinu (»Narodne novine« br. 96/03), Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja objavljuje

 

IZMJENU LISTE TRADICIONALNIH IZRAZA ZA VINO

I.

U Listi tradicionalnih izraza za vino (»Narodne novine« br. 96/07, 62/10) u Dodatku V. točka 5. Tehnologija proizvodnje mijenja se i glasi:

»Proizvodnja Bermeta započinje tako da se mošt ukuhava na polovicu volumena i stavlja zajedno s aromatičnim sastojcima (gorušica, pelin, korijander, klinčić, muškatni oraščić, cimet, anis, naranča, limun, rogač, smokva i dr.) u hrastove bačve na maceraciju i odležavanje minimalno tri mjeseca. Nakon pretoka macerat se dodaje u vino. Dodatkom alkohola korigira se sadržaj etanola, a dodatkom sladora po želji i slatkoća.

Omjer vina i ostalih sastojaka iznosi 75%: 25% u korist vina.

Parametri kakvoće:

Bermet – specijalno aromatizirano vino:

stvarni alkohol (vol%):          min. 14,5

ekstrakt bez šećera: (g/l):      min. 20

reducirajući šećer (g/l):         min. 100

ukupna kiselost (g/l):             4 – 8

II.

Ova Izmjena Liste tradicionalnih izraza za vino objavit će se u »Narodnim novinama«.

Klasa: 080-01/10-01/89

Urbroj: 525-02-3-0033/10-4

Zagreb, 16. studenoga 2010.

Ministar Petar Čobanković, v. r.

 

Copyright © Ante Borić