Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

PRESTAO VAŽITI ALI VIDI OVDJE!
Objavljeno u NN 55/14 od 05.05.2014.:

 

HRVATSKA NARODNA BANKA

Na temelju članka 175. stavka 3. Zakona o kreditnim institucijama (»Narodne novine«, br. 159/2013.) i članka 43. stavka 2. točke 9. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci (»Narodne novine«, br. 75/2008. i 54/2013.) guverner Hrvatske narodne banke donosi

 

ODLUKU O IZMJENAMA I DOPUNAMA ODLUKE O NAČINU PROVEDBE SUPERVIZIJE KREDITNIH INSTITUCIJA I IZRICANJU SUPERVIZORSKIH MJERA

Članak 1.

U Odluci o načinu provedbe supervizije kreditnih institucija i izricanju supervizorskih mjera (»Narodne novine«, br. 23/2014.) stavak 2. mijenja se i glasi:

»(2) Odredbe ove Odluke primjenjuju se na superviziju kreditne institucije na pojedinačnoj osnovi, potkonsolidiranoj osnovi za grupu kreditnih institucija u Republici Hrvatskoj te na konsolidiranoj osnovi kada je Hrvatska narodna banka konsolidirajuće nadzorno tijelo.«

Stavak 6. mijenja se i glasi:

»(6) Ovom se Odlukom detaljnije određuje postupanje Hrvatske narodne banke u slučaju zaprimanja zahtjeva za obavljanje neposrednog nadzora poslovanja radi provjere informacija u skladu s člancima 295. i 298. Zakona o kreditnim institucijama.«

Članak 2.

U članku 4. dodaju se stavci 3. i 4., koji glase:

»(3) Hrvatska narodna banka s ciljem procjene uvođenja odnosno primjene pristupa za koje je potrebno odobrenje iz članka 143. stavka 1., članka 151. stavaka 4. i 9., članka 283., članka 312. stavka 2. i članka 363. Uredbe (EU) br. 575/2013 obavlja postupak:

a) predvalidacije koja obuhvaća postupke nadzora koji prethode podnošenju zahtjeva za odobrenje i

b) validacije koja obuhvaća postupke nadzora nakon podnošenja zahtjeva.

(4) Hrvatska narodna banka obavlja neposredne nadzore poslovanja društava iz članka 295. Zakona o kreditnim institucijama na način propisan stavkom 2. točkom 1. istog članka i društava iz članka 298. Zakona o kreditnim institucijama radi provjere informacija, u suradnji s drugim nadležnim tijelima.«

Članak 3.

Iza članka 7. dodaje se članak 7.a, koji glasi:

»Članak 7.a

(1) Neposredni nadzor poslovanja društava iz članka 295. na način propisan stavkom 2. točkom 2. istog članka i članka 298. stavka 1. Zakona o kreditnim institucijama mogu obaviti ovlaštene osobe nadležnih tijela druge države članice ili nadležnih tijela iz treće zemlje na temelju pisane suglasnosti guvernera Hrvatske narodne banke dane u skladu s bilateralnim sporazumima o razumijevanju sklopljenima između Hrvatske narodne banke i nadležnog tijela druge države članice ili nadležnog tijela treće zemlje.

(2) Pisana suglasnost iz stavka 1. ovog članka sadržava imena osoba koje će obaviti neposredni nadzor, vrijeme početka i trajanja neposrednog nadzora, svrhu i opseg obavljanja neposrednog nadzora društava iz članka 295. stavka 1. i članka 298. stavka 1. Zakona o kreditnim institucijama.

(3) Sporazum iz članka 287. stavka 1. i članka 298. stavka 1. može sadržavati postupke i procedure za samostalno obavljanje neposrednog nadzora od strane nadležnog tijela druge države članice ili nadležnog tijela treće zemlje.

(4) U slučaju iz članka 295. stavka 2. točaka 2. i 3. Zakona o kreditnim institucijama radnik Hrvatske narodne banke sudjeluje u neposrednom nadzoru na temelju suglasnosti iz stavka 1. ovog članka.

(5) Radnik Hrvatske narodne banke u slučaju iz stavka 4. ovog članka sastavlja izvješće o obavljenom neposrednom nadzoru i dostavlja ga društvima iz stavka 1. ovog članka najkasnije u roku od 6 mjeseci od dana završetka neposrednog nadzora.

(6) Izvješće iz stavka 5. ovog članka radnik Hrvatske narodne banke sastavlja temeljem podataka o nalazu neposrednog nadzora dobivenog od nadležnog tijela druge države članice ili nadležnog tijela treće zemlje.

(7) Ovlaštenje iz članka 295. stavka 3. Zakona o kreditnim institucijama sadržava imena osoba koje će obaviti neposredni nadzor, vrijeme početka i trajanja neposrednog nadzora, svrhu i opseg obavljanja neposrednog nadzora društava iz članka 295. stavka 1. i članka 298. stavka 1. Zakona o kreditnim institucijama.

(8) U razumnom roku, po završenom neposrednom nadzoru Hrvatska narodna banka će s nadležnim tijelima druge države članice ili nadležnim tijelima treće zemlje razmjenjivati informacije u pisanom obliku koje se odnose na nalaze neposrednog nadzora poslovanja društava iz članaka 295. i 298. Zakona o kreditnim institucijama.«

Članak 4.

Iza članka 8. dodaje se članak 8.a, koji glasi:

»Članak 8.a

(1) Za potrebe članka 4. stavka 3. ove Odluke, Hrvatska narodna banka obavlja kontinuirani nadzor poslovanja kreditne institucije.

(2) Ovlaštenje iz stavka 1. ovog članka izdaje se posebno za postupak predvalidacije i validacije iz članka 4. stavka 3. ove Odluke, a na rok ne duži od godine dana.

(3) Tijekom kontinuiranog nadzora iz stavka 1. ovog članka ovlaštene osobe Hrvatske narodne banke sastavljaju izvješće o privremenim nalazima i dostavljaju ga kreditnoj instituciji i po potrebi drugim supervizorima uključenima u postupak.

(4) Najkasnije nakon obavljenog postupka iz članka 4. stavka 3. pod a), ovlaštene osobe Hrvatske narodne banke dužne su sastaviti izvješće u roku od 15 radnih dana i dostaviti ga:

1) predsjedniku uprave kreditne institucije i

2) predsjedniku nadzornog odbora kreditne institucije.

(5) Najkasnije do okončanja postupka iz članka 4. stavka 3. pod b), ovlaštene osobe Hrvatske narodne banke dužne su sastaviti zapisnik na način i u rokovima propisanima člancima 11., 12. i 14. ove Odluke.«

Članak 5.

U članku 11. dodaje se stavak 5., koji glasi:

»(5) Iznimno od stavka 1. ovog članka, kada Hrvatska narodna banka obavlja neposredni nadzor iz članka 4. stavka 4. ove Odluke, ovlaštene osobe dužne su sastaviti zapisnik o obavljenom neposrednom nadzoru u roku od 8 radnih dana od dana usuglašavanja nalaza s drugim nadležnim tijelom, a najduže u roku od 6 mjeseci od dana završetka neposrednog nadzora u prostorijama kreditne institucije.«

Članak 6.

Iza članka 17. dodaje se poglavlje VIII.A i članci 17.a, 17.b, 17.c, 17.d i 17.e, koji glase:

»VIII.A. POSTUPAK SUPERVIZORSKE PROVJERE I PROCJENE

Članak 17.a

(1) Pri obavljanju supervizije Hrvatska narodna banka utvrđuje regulatorni kapital i likvidnost kreditne institucije u skladu s člankom 180. Zakona o kreditnim institucijama.

(2) Obavljanje supervizije iz stavka 1. ovog članka može biti:

1) supervizija na pojedinačnoj i/ili konsolidiranoj osnovi koja ne zahtijeva osnivanje kolegija supervizora prema članku 283. Zakona o kreditnim institucijama;

2) supervizija na konsolidiranoj osnovi koja zahtijeva osnivanje kolegija supervizora prema članku 284. Zakona o kreditnim institucijama;

3) supervizija na konsolidiranoj osnovi kada Hrvatska narodna banka sudjeluje u postupku donošenja zajedničke odluke kolegija supervizora prema članku 285. Zakona o kreditnim institucijama;

4) supervizija na konsolidiranoj osnovi kada Hrvatska narodna banka ne sudjeluje u postupku donošenja zajedničke odluke kolegija supervizora prema članku 285. Zakona o kreditnim institucijama.

Članak 17.b

(1) Za potrebe supervizije iz članka 17.a stavka 2. točke 1. ove Odluke, Hrvatska narodna banka sastavlja izvješće o procjeni rizičnosti kreditne institucije ili grupe kreditnih institucija u RH i dostavlja ga:

1) predsjedniku uprave kreditne institucije ili matične kreditne institucije i

2) predsjedniku nadzornog odbora kreditne institucije ili matične kreditne institucije.

(2) O konstatacijama iznesenima u izvješću iz stavka 1. ovog članka kreditna institucija ili matična kreditna institucija može se očitovati u roku koji odredi Hrvatska narodna banka, a koji ne može biti kraći od 5 ni duži od 10 radnih dana od dana primitka tog izvješća.

(3) Hrvatska narodna banka i kreditna institucija ili matična kreditna institucija u najvećoj mogućoj mjeri usuglašavaju se o potrebnom regulatornom kapitalu i likvidnosti kreditne institucije, o čemu Hrvatska narodna banka sastavlja zapisnik. Zapisnik se sastavlja u roku od 8 radnih dana od dana primitka očitovanja na izvješće iz stavka 1. ovog članka, a najkasnije do 30. listopada tekuće godine sa stanjem na dan 31. prosinca prethodne godine. Zapisnik se dostavlja osobama iz stavka 1. ovog članka.

(4) Na zapisnik iz stavka 3. ovog članka na odgovarajući način primjenjuju se odredbe članaka 11., 12., 13. i 14. ove Odluke.

(5) Hrvatska narodna banka donosi rješenje na temelju zapisnika iz stavka 4. ovog članka u sljedećim rokovima:

– u roku od 15 radnih dana od dana isteka roka za dostavu primjedaba na zapisnik ili

– u roku od 15 radnih dana od dana očitovanja Hrvatske narodne banke na dostavljene primjedbe kreditne institucije ili matične kreditne institucije.

Članak 17.c

(1) Za potrebe supervizije iz članka 17.a stavka 2. točke 2. ove Odluke, Hrvatska narodna banka sastavlja izvješće o procjeni rizičnosti grupe kreditnih institucija u Republici Hrvatskoj i dostavlja ga:

1) predsjedniku uprave matične kreditne institucije u RH;

2) predsjedniku nadzornog odbora matične kreditne institucije u RH i

3) nadležnim tijelima država članica koje sudjeluju u kolegiju supervizora i donose zajedničku odluku iz članka 284. stavka 1. Zakona o kreditnim institucijama.

(2) O konstatacijama u izvješću iz stavka 1. ovog članka matična kreditna institucija u RH i nadležna tijela država članica mogu se očitovati u roku koji odredi Hrvatska narodna banka, a koji ne može biti kraći od 10 ni duži od 15 radnih dana od dana primitka tog izvješća.

(3) Hrvatska narodna banka, matična kreditna institucija u RH i nadležna tijela država članica u najvećoj mogućoj mjeri usuglašavaju se o potrebnom regulatornom kapitalu i likvidnosti matične kreditne institucije u RH te o tome Hrvatska narodna banka sastavlja zapisnik. Zapisnik se sastavlja u roku od 8 radnih dana od dana primitka očitovanja na izvješće iz stavka 1. ovog članka i dostavlja se osobama iz stavka 1. ovog članka.

(4) Odredbe članaka 11., 12., 13. i 14. ove Odluke primjenjuju se na odgovarajući način na matičnu kreditnu instituciju kada se dostavlja zapisnik iz stavka 3. ovog članka.

(5) Hrvatska narodna banka i nadležna tijela država članica donose zajedničku odluku o specifičnim bonitetnim zahtjevima na način i u rokovima propisanima člankom 284. Zakona o kreditnim institucijama.

Članak 17.d

(1) Za potrebe supervizije iz članka 17.a stavka 2. točke 3. ove Odluke, Hrvatska narodna banka sastavlja privremeno izvješće o procjeni rizičnosti kreditne institucije i dostavlja ga:

1) predsjedniku uprave kreditne institucije i

2) predsjedniku nadzornog odbora kreditne institucije.

(2) O konstatacijama u privremenom izvješću iz stavka 1. ovog članka kreditna institucija može se očitovati u roku koji odredi Hrvatska narodna banka, a koji ne može biti kraći od 5 ni duži od 10 radnih dana od dana primitka tog izvješća.

(3) Hrvatska narodna banka i kreditna institucija u najvećoj mogućoj mjeri usuglašavaju se o potrebnom regulatornom kapitalu i likvidnosti kreditne institucije te o tome Hrvatska narodna banka sastavlja izvješće o procjeni rizičnosti kreditne institucije i dostavlja ga osobama iz stavka 1. ovog članka. Izvješće se izrađuje najkasnije 2 radna dana prije isteka roka slanja izvješća iz članka 285. stavka 2. Zakona o kreditnim institucijama.

(4) Nakon primitka izvješća o procjeni rizičnosti poslovanja konsolidirane grupe od strane konsolidirajućega nadzornog tijela, Hrvatska narodna banka sastavlja zapisnik. Zapisnik se sastavlja u roku od 8 radnih dana od dana primitka toga konsolidiranog izvješća i dostavlja se osobama iz stavka 1. ovog članka.

(5) Na zapisnik iz stavka 4. ovog članka na odgovarajući način primjenjuju se odredbe članaka 11., 12., 13. i 14. ove Odluke.

(6) Nakon primitka potpisane zajedničke odluke iz članka 285. stavka 1. Zakona o kreditnim institucijama, Hrvatska narodna banka će u roku od 15 radnih dana donijeti rješenje iz članka 285. stavka 3. Zakona o kreditnim institucijama.

(7) Hrvatska narodna banka će u roku od 15 radnih dana od isteka roka iz članka 285. stavka 6. Zakona o kreditnim institucijama donijeti rješenje na temelju zapisnika iz stavka 4. ovog članka.

Članak 17.e

(1) Za potrebe supervizije iz članka 17.a stavka 2. točke 4. ove Odluke, Hrvatska narodna banka sastavlja privremeno izvješće o procjeni rizičnosti kreditne institucije i dostavlja ga:

1) predsjedniku uprave kreditne institucije i

2) predsjedniku nadzornog odbora kreditne institucije.

(2) O konstatacijama u privremenom izvješću iz stavka 1. ovog članka kreditna institucija može se očitovati u roku koji odredi Hrvatska narodna banka, a koji ne može biti kraći od 5 ni duži od 10 radnih dana od dana primitka tog izvješća.

(3) Hrvatska narodna banka i kreditna institucija u najvećoj mogućoj mjeri usuglašavaju se o potrebnom regulatornom kapitalu i likvidnosti kreditne institucije te o tome Hrvatska narodna banka sastavlja izvješće o procjeni rizičnosti kreditne institucije i dostavlja ga osobama iz stavka 1. ovog članka. Izvješće se izrađuje najkasnije 2 radna dana prije isteka roka slanja izvješća iz članka 285. stavka 2. Zakona o kreditnim institucijama.

(4) Najkasnije nakon primitka izvješća o procjeni rizičnosti poslovanja konsolidirane grupe od strane konsolidirajućega nadzornog tijela ili druge odgovarajuće obavijesti, Hrvatska narodna banka sastavlja zapisnik. Zapisnik se sastavlja u roku od 15 radnih dana od dana primitka toga konsolidiranog izvješća i dostavlja se osobama iz stavka 1. ovog članka.

(5) Na zapisnik iz stavka 4. ovog članka na odgovarajući način primjenjuju se odredbe članaka 11., 12., 13. i 14. ove Odluke.

(6) Nakon primitka potpisane zajedničke odluke iz članka 285. stavka 1. Zakona o kreditnim institucijama, Hrvatska narodna banka će u roku od 15 radnih dana donijeti rješenje iz članka 285. stavka 3. Zakona o kreditnim institucijama.

(7) Hrvatska narodna banka će u roku od 15 radnih dana od isteka roka iz članka 285. stavka 6. Zakona o kreditnim institucijama donijeti rješenje na temelju zapisnika iz stavka 4. ovog članka.«

Članak 7.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

O.br. 138-020/04-14/BV

Zagreb, 24. travnja 2014.

Guverner prof. dr. sc. Boris Vujčić, v. r.

 

Copyright © Ante Borić