Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Objavljeno u NN 100/16 od 02.11.2016.:

 

MINISTARSTVO FINANCIJA

Na temelju članka 9. stavka 6. Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva Europske unije (»Narodne novine«, broj 40/16) ministar financija donosi

 

PRAVILNIK O ODOBRAVANJU SLUŽBENOG MJESTA

DIO I. UVODNE ODREDBE

Predmet propisa

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuju se opći i posebni uvjeti za odobravanje službenog mjesta iz članka 8. stavka 2. Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva Europske unije (u daljnjem tekstu: Zakon), način određivanja prostora kao službenog mjesta, sadržaj obrasca zahtjeva za izdavanje odobrenja o ispunjavanju uvjeta za službeno mjesto, sadržaj odobrenja o ispunjavanju uvjeta za službeno mjesto, postupak i način vođenja evidencije te mjere iskazivanja potrebe za utvrđivanjem službenog mjesta na određenom području.

DIO II. UVJETI ZA ODOBRAVANJE SLUŽBENOG MJESTA

Opći uvjeti

Članak 2.

Odobrenje o ispunjavanju uvjeta za službeno mjesto (u daljnjem tekstu: odobrenje) izdaje se operateru iz članka 9. stavka 3. Zakona:

1. koji ispunjava sljedeće uvjete:

a) ima poslovni nastan u Republici Hrvatskoj

b) ima registriranu djelatnost koja uključuje upravljanje i organiziranje obavljanja djelatnosti u poslovnim prostorijama, prostorima i objektima iz članka 8. stavka 2. Zakona (u daljnjem tekstu: prostor)

c) pravodobno i u cijelosti podmiruje svoje obveze prema Ministarstvu financija, Carinskoj upravi (u daljnjem tekstu: Carinska uprava)

d) nema nepodmirenih dospjelih javnih davanja, sukladno potvrdi nadležne ustrojstvene jedinice Ministarstva financija, Porezne uprave

e) nije teže kršio ili nije ponavljao kršenje propisa iz područja primjene carinskog zakonodavstva

2. ako su za prostor operatera ispunjeni sljedeći uvjeti:

a) postoji potreba za takvim službenim mjestom sukladno procijenjenim zahtjevima opsega, strukture i tokova kretanja robe u putničkom i robnom prometu sa zemljama ili teritorijima izvan carinskog područja Europske unije te drugim gospodarskim interesima i potrebama provedbe mjera nadzora iz nadležnosti carinskog tijela i/ili nadležnosti drugih tijela

b) pogodan je za učinkovito provođenje službenih radnji koje Carinska uprava sukladno carinskom zakonodavstvu i posebnim propisima provodi s robom koja se unosi u carinsko područje Europske unije ili iznosi iz carinskog područja Europske unije (u daljnjem tekstu: službene radnje)

c) za izvršavanje službenih radnji ima osiguran nesmetan pristup, što uključuje i nesmetan pristup ostalim prostorima koji su funkcionalno, stvarno, poslovno ili na bilo koji drugi način s njime povezani

d) siguran je na način koji ne dopušta nezakonit ulazak i ima uređene odgovarajuće mjere za kontrolu pristupa kako bi se spriječio neovlašten pristup

e) pogodan je za kvalitetno držanje robe, uzimajući u obzir i njezina prirodna svojstva

f) ima bez naknade osiguran pristup osobama, prijevoznim sredstvima i robi koji su sudionici odnosno predmet službenih radnji.

Posebni uvjeti

Članak 3.

(1) Pri ocjeni ispunjavanja općih uvjeta iz članka 2. točke 2. ovoga Pravilnika uzet će se u obzir ispunjavanje sljedećih posebnih uvjeta:

1. prostor je pogodan:

a) za nesmetani istovar i detaljan pregled robe

b) za smještaj robe koja podliježe ili može podlijegati nadzornim i drugim mjerama u okviru provedbe carinskih formalnosti s robom

c) za potrebe elektroničke komunikacije (ima osigurane tehničke preduvjete)

2. prostor uključuje:

a) poseban prostor za smještaj i rad uređaja koje carinsko tijelo koristi za provedbu carinskog nadzora i carinske provjere (rendgen i sl.)

b) poseban prostor za nesmetano obavljanje administrativno- -tehničkih i drugih uredskih poslova carinskih službenika, povezanih uz izvršavanje službenih radnji

c) odgovarajuće uređaje i opremu za manipulaciju robom (viličari, dizalice, dizala, prijenosne trake, rampe i druga sredstva koja se koriste za istovar, utovar ili druge odgovarajuće radnje s robom).

(2) Posebni uvjeti iz stavka 1. ovoga članka uključuju i preuzimanje obveze operatera da će radi provedbe službenih radnji na traženje carinskog tijela bez odgode i bez naknade pružiti tehničku pomoć:

1. stavljanjem na raspolaganje uređaja i opreme iz stavka 1. točke 2. podtočke c) ovoga članka, što uključuje i rad osobe potreban za uporabu odnosnog uređaja ili opreme

2. osiguranjem unutarnjeg prijevoza u okviru službenog mjesta i s njime povezanim prostorima iz članka 2. točke 2. podtočke c) ovoga Pravilnika.

DIO III. POSTUPAK IZDAVANJA ODOBRENJA

Nadležni područni carinski ured

Članak 4.

(1) O zahtjevu za izdavanje odobrenja (u daljnjem tekstu: zahtjev) odlučuje područni carinski ured nadležan prema mjestu gdje se nalazi prostor za koji se podnosi zahtjev.

(2) Područni carinski ured koji je izdao odobrenje nadležan je za donošenje rješenja o izmjeni ili poništenju ili ukidanju odobrenja.

Podnošenje zahtjeva

Članak 5.

(1) Zahtjev se podnosi sukladno obrascu iz Priloga 1. ovoga Pravilnika koji je njegov sastavni dio.

(2) Zahtjev mora sadržavati sve podatke koji će područnom carinskom uredu omogućiti provjeru jesu li ispunjeni svi uvjeti za izdavanje odobrenja.

(3) Uz zahtjev se podnosi:

1. dokaz o upisu u odgovarajući registar djelatnosti koja uključuje upravljanje i organiziranje obavljanja djelatnosti u prostoru za koji se zahtijeva izdavanje odobrenja

2. opis obavljanja djelatnosti u prostoru za koji se zahtijeva izdavanje odobrenja

3. skica i tehnički opis prostora za koji se zahtijeva izdavanje odobrenja, s navođenjem svih ostalih prostora koji su funkcionalno, stvarno, poslovno ili na bilo koji drugi način s njim povezani

4. dokaz da za prostor za koji se zahtijeva izdavanje odobrenja posjeduje isprave nadležnih tijela izdane sukladno posebnim propisima kojima se zahtijevaju posebni uvjeti u odnosu na prirodna svojstva i druge karakteristike robe

5. popis:

a) uređaja i opreme za manipulaciju robom iz članka 3. stavka 1. točke 2. podtočke c) ovoga Pravilnika

b) osoba koje će imati ovlaštenje pristupa zahtijevanom službenom mjestu (ime i prezime, OIB te osnov ovlaštenja odnosno razlog ovlaštenog pristupa)

6. izjava operatera:

a) da je ovlaštenik prava raspolaganja prostorom za koji se zahtijeva izdavanje odobrenja, s dokazom o istom

b) o preuzimanju obveza iz članka 9. stavka 4. Zakona i članka 3. stavka 2. ovoga Pravilnika.

(4) Carinska uprava na svojim mrežnim stranicama omogućuje dostupnost obrasca iz stavka 1. ovoga članka.

Povjerenstvo za provjeru ispunjenosti uvjeta

Članak 6.

(1) Radi provjere uvjeta propisanih člankom 2. točkom 2. podtočkama b), c), d), e) i f) te člankom 3. stavkom 1. ovoga Pravilnika pročelnik područnog carinskog ureda imenuje povjerenstvo koje se sastoji od predsjednika i dva člana.

(2) Ako povjerenstvo daje pozitivno mišljenje o ispunjavanju uvjeta iz stavka 1. ovoga članka, kao sastavni dio zapisnika o provedenoj provjeri ovjerava skicu i tehnički opis prostora iz članka 5. stavka 3. točke 3. ovoga Pravilnika.

Sadržaj odobrenja

Članak 7.

Odobrenje minimalno sadrži:

1. identifikacijsku oznaku iz evidencije propisane člankom 8. ovoga Pravilnika (oznaka evidencije/oznaka izdavatelja odobrenja/redni broj iz evidencije)

2. podatke o operateru (naziv, sjedište i OIB)

3. adresu i ostale podatke o prostoru koji se odobrava kao službeno mjesto, prema skici i tehničkom opisu ovjerenima sukladno članku 6. stavku 2. ovoga Pravilnika

4. pojedinosti o obvezama operatera propisanim člankom 9. stavkom 4. Zakona i člankom 3. stavkom 2. ovoga Pravilnika

5. način dostave podataka sukladno članku 9. stavku 4. točki 6. Zakona

6. obvezu da bez odlaganja obavijesti izdavatelja odobrenja o svakoj promjeni stvarne i pravne naravi koja je nastala nakon izdavanja odobrenja, a od utjecaja je na važenje i sadržaj odobrenja

7. podatke o odgovornoj osobi operatera za službeno mjesto (ime i prezime, OIB, naziv i adresa radnog mjesta, telefon, elektronička adresa)

8. određenje mjesno nadležnog carinskog ureda za nadzor rada odobrenog službenog mjesta (nadzorni carinski ured).

Vođenje evidencije

Članak 8.

(1) Evidencija izdanih odobrenja vodi se u informacijskom sustavu Carinske uprave.

(2) Evidencija iz stavka 1. ovoga članka minimalno sadrži: redni broj, podatak o izdavatelju odobrenja, podatak o operateru, adresu službenog mjesta, nadzorni carinski ured, klasifikacijsku oznaku i datum izdavanja odobrenja te rješenja o izmjeni, ukidanju ili poništenju odnosnog odobrenja.

Praćenje potrebe za službenim mjestom

Članak 9.

Na području svoje nadležnosti područni carinski ured prati usklađenost postojećih službenih mjesta sa zahtjevima opsega, strukture i tokova kretanja robe u putničkom i robnom prometu sa zemljama ili teritorijima izvan carinskog područja Europske unije te drugim gospodarskim interesima i potrebama provedbe mjera nadzora iz svoje nadležnosti i/ili nadležnosti drugih tijela, te ako utvrdi:

1. potrebu za novim službenim mjestom, izvješćuje Središnji ured Carinske uprave (u daljnjem tekstu: Središnji ured) s prijedlogom za poduzimanje mjere iz članka 10. ovoga Pravilnika

2. prestanak potrebe za određenim službenim mjestom, provodi postupak po službenoj dužnosti sukladno članku 9. stavku 5. točki 3. podtočki b) Zakona.

DIO IV. MJERA ZA ISKAZIVANJE POTREBE ZA SLUŽBENIM MJESTOM

Upućivanje javnog poziva za podnošenje zahtjeva

Članak 10.

(1) Središnji ured na osnovi podataka o postojećim službenim mjestima stvara mrežu službenih mjesta na teritoriju nadležnosti Carinske uprave. Podaci se na odgovarajući način objavljuju na mrežnim stranicama Carinske uprave.

(2) Središnji ured procjenjuje ukupne zahtjeve opsega, strukture i tokova kretanja roba u putničkom i robnom prometu sa zemljama ili teritorijima izvan carinskog područja Europske unije te druge gospodarske interese i potrebe provedbe mjera nadzora iz nadležnosti Carinske uprave i/ili drugih nadležnih tijela kao i podatke sadržane u izvješćima iz članka 9. točke 1. ovoga Pravilnika, te ako utvrdi opravdanost potrebe za novim službenim mjestom objavljuje javni poziv u kojem iskazuje potrebu da se na određenom području odobri službeno mjesto.

(3) Javni poziv iz stavka 2. ovoga članka:

1. sadrži informacije o propisanim općim i posebnim uvjetima za odobravanje službenog mjesta te o načinu podnošenja zahtjeva

2. objavljuje se na mrežnim stranicama Carinske uprave te po procjeni i u dnevnom tisku.

DIO V. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Odobrenja izdana prema odredbama propisa koji su važili do dana stupanja na snagu Zakona

Članak 11.

Odobrenje o ispunjavanju uvjeta za utvrđivanje službenog mjesta izdano prema odredbama propisa koji su važili do dana stupanja na snagu Zakona unosi se u evidenciju iz članka 8. ovoga Pravilnika ako je važeće na dan stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

Prestanak važenja propisa

Članak 12.

Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o određivanju službenog mjesta (»Narodne novine«, broj 5/14).

Stupanje na snagu

Članak 13.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/16-01/100

Urbroj: 513-02-1210/2-16-3

Zagreb, 20. listopada 2016.

Ministar financija dr. sc. Zdravko Marić, v. r.

PRILOG 1.

ZAHTJEV ZA IZDAVANJE ODOBRENJA O ISPUNJAVANJU UVJETA ZA SLUŽBENO MJESTO

Područni carinski ured __________

(polje za podatke o zaprimanju zahtjeva, popunjava područni carinski ured)

1. Podaci o podnositelju zahtjeva (OPERATER):

1.1. Naziv:

1.2. Adresa:

1.3. OIB:

1.4. Telefon:

1.5. Elektronička adresa:

2. Podaci o opunomoćeniku operatera u postupku za izdavanje odobrenja (popunjava se ako operater ima opunomoćenika)

2.1. Naziv/ime i prezime:

2.2. Adresa:

2.3. OIB:

2.4. Telefon:

2.5. Elektronička adresa:

3. Adresa prostora za koje se zahtijeva izdavanje odobrenja:

__________________________________________________________________________________________________

4. Podaci o ispunjavanju općih uvjeta iz članka 2. Pravilnika o odobravanju službenog mjesta (označiti kvadrat ponuđenih odgovora):

4.1. Podmiruje li operater pravodobno i u cijelosti svoje obveze prema Carinskoj upravi?

Odgovor: ☐ DA             ☐ NE

4.2. Ima li operater nepodmirenih dospjelih javnih davanja?

Odgovor: ☐ DA             ☐ NE

4.3. Je li operater teže kršio ili ponavljao kršenje propisa iz područja primjene carinskog zakonodavstva?

Odgovor: ☐ DA             ☐ NE

5. Podaci o odgovornoj osobi operatera za zahtijevano službeno mjesto:

5.1. Ime i prezime:

5.2. OIB:

5.3. Podaci o radnom mjestu (naziv, adresa, telefon, elektronička adresa):

_________________________________________________

6. Zahtjevu se prilaže (označiti kvadrat priloga pod određenim rednim brojem te označeni prilog dopuniti traženim podatkom):

☐ 6.1. Punomoć za zastupanje ___________________________

☐ 6.2. Dokaz o upisu u registar ___________________________

☐ 6.3. Opis obavljanja djelatnosti u prostoru za koji se zahtijeva izdavanje odobrenja

☐ 6.4. Skica i tehnički opis prostora za koje se zahtijeva izdavanje odobrenja, s navođenjem svih ostalih prostora koji su funkcionalno, stvarno, poslovno ili na bilo koji drugi način s njim povezani

☐ 6.5. Dokaz da za prostor za koji zahtijeva izdavanje odobrenja operater posjeduje isprave nadležnih tijela izdane sukladno posebnim propisima kojima se zahtijevaju posebni uvjeti u odnosu na prirodna svojstva i druge karakteristike robe, i to:

– ________________________________________________

– ________________________________________________

– ________________________________________________

☐ 6.6. Popis uređaja i opreme za manipulaciju robom iz članka 3. stavka 1. točke 2. podtočke c) Pravilnika o odobravanju službenog mjesta

☐ 6.7. Popis osoba koje će imati ovlaštenje pristupa zahtijevanom službenom mjestu (ime i prezime, OIB te osnov ovlaštenja odnosno razlog ovlaštenog pristupa)

☐ 6.8. Izjava operatera da je ovlaštenik prava raspolaganja prostorom za koji se zahtijeva izdavanje odobrenja, a kao dokaz o istom prilaže se: _________________________________________

☐ 6.9. Izjava operatera o preuzimanju obveza iz članka 9. stavka 4. Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva Europske unije i članka 3. stavka 2. Pravilnika o odobravanju službenog mjesta

☐ 6.10. Dodatne isprave:

– ________________________________________________

– ________________________________________________

– ________________________________________________ _______________

(mjesto, datum)

Potpis:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Ante Borić