Baza je ažurirana 15.04.2024. 

zaključno sa NN 40/24

PRESTALO VAŽITI ALI VIDI OVDJE!
Objavljeno u NN 97/16 od 24.10.2016.:

 

PRAVOSUDNA AKADEMIJA

Na temelju članka 7., 13. podstavak 7, 33., 33.a, 34., 35. i 36. Zakona o Pravosudnoj akademiji (»Narodne novine« broj 153/09, 127/10 i 82/15), Upravno vijeće Pravosudne akademije donosi

 

PRAVILNIK O SADRŽAJU, VREMENU I NAČINU POLAGANJA ZAVRŠNOG ISPITA TE SADRŽAJU POTVRDE O ZAVRŠNOM ISPITU U DRŽAVNOJ ŠKOLI ZA PRAVOSUDNE DUŽNOSNIKE

I. UVODNI DIO

Članak 1.

(1) Ovim pravilnikom uređuje se sadržaj, vrijeme i način polaganja završnog ispita u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike (u daljnjem tekstu: Škola), način ocjenjivanja kandidata, način bodovanja i druga pitanja značajna za polaganje završnog ispita koji se polaže pred Povjerenstvom za polaganje završnog ispita u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo).

(2) Pravilnikom se uređuje i sadržaj potvrde o završnom ispitu koju izdaje Povjerenstvo te sadržaj potvrde o završenoj Školi koju izdaje Pravosudna akademija (u daljnjem tekstu: Akademija).

Članak 2.

Izrazi u ovom pravilniku korišteni u muškom rodu rodno su neutralni, odnosno na jednak način obuhvaćaju muški i ženski rod.

II. POSTUPAK PRIJAVLJIVANJA I UVJETI ZA POLAGANJE ISPITA

Članak 3.

(1) Polaganje završnog ispita organizira Akademija u skladu sa Zakonom o Pravosudnoj akademiji, i to najmanje dva puta godišnje.

(2) Na završnom ispitu provjerava se i ocjenjuje je li i u kojoj mjeri kandidat stekao znanja i vještine za samostalno, odgovorno, neovisno i nepristrano obnašanje dužnosti suca općinskog, trgovačkog, upravnog i prekršajnog suda odnosno zamjenika općinskog državnog odvjetnika.

(3) Akademija je dužna na svojim mrežnim stranicama objaviti popis literature za završni ispit, program Državne škole za pravosudne dužnosnike te ostale materijale korištene prilikom provođenja teorijskog dijela stručnog obrazovanja, kao i ogledni primjerak testa za polaganje završnog ispita.

Članak 4.

Polaganju završnog ispita mogu pristupiti:

– kandidati koji su kao polaznici Škole redovno pohađali teorijski dio i stručne radionice te izradili propisani broj obveznih obrazloženih odluka tijekom praktičnog dijela koji se provodi na sudu i državnom odvjetništvu, a prema potrebi i u državnim tijelima.

– osobe koje nisu pohađale Školu, a koje su nakon položenog pravosudnog ispita najmanje četiri godine radile na pravnim poslovima.

Članak 5.

(1) Rokovi za polaganje završnog ispita objavit će se na mrežnim stranicama Akademije, kao i zadnji dan roka do kojega kandidati mogu podnijeti Akademiji prijave za polaganje završnog ispita.

(2) Kandidati su u prijavi dužni naznačiti svoj odabir između ispita za suce ili zamjenike državnog odvjetnika te između kaznene i građanske grane prava.

(3) Ako kandidat ne izlazi na ispit prvi put, u prijavi je dužan navesti vrijeme kada je prvi put pristupio polaganju završnog ispita.

(4) Kandidati iz članka 4. podstavka 2. dužni su, uz prijavu koju podnose Akademiji, dostaviti, u izvorniku ili ovjerenoj preslici, potvrdu o položenom pravosudnom ispitu, potvrdu o radnom iskustvu na pravnim poslovima nakon položenog pravosudnog ispita i dokaz o uplati naknade za pristup polaganju završnog ispita, kao i adresu elektroničke pošte na koju će kandidat zaprimati obavijesti.

(5) Ako je kandidat osoba s invaliditetom te postoji potreba za dodatnim pomagalima, prijavi je dužan priložiti zahtjev i vjerodostojnu liječničku dokumentaciju.

Članak 6.

(1) U odnosu na kandidate polaznike Škole, tajnik Povjerenstva provjerava jesu li ispunjeni svi uvjeti za polaganje završnog ispita te izrađuje obrazloženi prijedlog odluke o ispunjavanju uvjeta za polaganje završnog ispita za polaznike Škole. Obrazloženi prijedlog odluke dostavlja se ravnatelju Akademije koji donosi odgovarajuću odluku o ispunjavanju uvjeta.

(2) Ispunjavanjem uvjeta smatra se pohađanje najmanje 85% programa Škole. U posebno opravdanim slučajevima dužih izostanaka iz Škole (npr. rodiljni dopust, bolničko liječenje) odluku o ispunjavanju uvjeta za polaganje završnog ispita donosi Povjerenstvo, pod uvjetom da je kandidat završio najmanje 75% programa škole.

(3) Ako polaznik Škole nije ispunio uvjete za polaganje završnog ispita u skladu sa st. 2. ovog članka, polaznik je dužan ponovo pohađati cjelokupni program Škole. Polaznik nije dužan ponovo polagati prijamni ispit za upis u Školu.

(4) Odluku kojom se utvrđuje ispunjavanje uvjeta osoba koje nisu pohađale Školu, donosi Akademija na temelju prethodnog mišljenja Povjerenstva.

(5) Odluka o ispunjavanju uvjeta objavljuje se na mrežnim stranicama Akademije i dostavlja svakom kandidatu putem elektroničke pošte. Osobama koje ne ispunjavaju uvjete, obrazložena odluka će se dostaviti sukladno pravilima o osobnoj dostavi.

(6) Odluka iz stavka 3. ovog članka prosljeđuje se Povjerenstvu koje određuje vrijeme i mjesto polaganja završnog ispita, a ovisno o broju prijavljenih kandidata završni ispit može se održati u više termina ili na više lokacija u isto vrijeme, sukladno odluci Povjerenstva.

(7) Obavijest o mjestu i vremenu polaganja završnog ispita Akademija dostavlja kandidatima putem elektroničke pošte najkasnije 15 dana prije održavanja završnog ispita te objavljuje na mrežnim stranicama Akademije.

(8) Obavijest o polaganju pisanog i usmenog dijela ispita sadrži vrijeme i mjesto polaganja ispita, naznaku kandidatu da je prilikom dolaska na ispit dužan predočiti važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu te uputu o mogućnosti korištenja zakonskih tekstova.

III. POSTUPAK PROVOĐENJA I SADRŽAJ ZAVRŠNOG ISPITA

Članak 7.

(1) Završni ispit provodi Povjerenstvo u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike.

(2) O tijeku provođenja i ocjenjivanju završnog ispita sastavlja se zapisnik čiji je oblik i sadržaj određen Pravilnikom o načinu rada Povjerenstva.

Članak 8.

(1) Završni ispit sastoji se od pisanog i usmenog dijela. Kandidati se prvo pozivaju na pisani dio ispita, a zatim na usmeni dio ispita, najkasnije 60 dana od dana provođenja pisanog ispita.

(2) Na pisanom dijelu ispita provjerava se znanje kandidata iz odabrane grane prava.

(3) Kandidati koji na pisanom ispitu ne ostvare najmanje 150 bodova ne mogu pristupiti usmenom ispitu.

(4) Obavijest svakom kandidatu o postignutom broju bodova na pisanom dijelu ispita Akademija dostavlja putem elektroničke pošte.

Članak 9.

(1) Pisani dio ispita polaže se u formi testa koji se identificira putem numeričke zaporke koju određuje informatički sustav.

(2) Zaporka se bilježi na prvoj stranici testa, nakon što je kandidat preda.

(3) Nakon provedenog testiranja, zaporke s imenima kandidata se zatvaraju u poseban omot i predaju se tajniku Povjerenstva te se čuvaju u odgovarajućem prostoru u Akademiji.

(4) Pisani dio ispita sastoji se od testa koji sadrži 40 pitanja s mogućnošću odabira ponuđenih odgovora, pri čemu svaki točan odgovor nosi jedan bod te četiri problemske situacije (primjerice sudskih slučajeva i sl.) s po četiri pitanja na koja kandidat mora napisati sažet odgovor, za koji može ostvariti najviše deset bodova.

(5) Trajanje pisanog dijela ispita može iznositi najviše tri sata. Kandidati na pisanom dijelu ispita rješavaju test na računalu, a s obzirom na sadržaj ispita mogu koristiti tekstove propisa, koje osigurava Akademija, kao i tekstove propisa, koje sami osiguraju, o čemu, po potrebi, odlučuje Povjerenstvo. Kandidatima nije dopušteno korištenje mobitelima, tabletima i sličnim tehničkim pomagalima i drugim komunikacijskim uređajima.

(6) Kandidata koji na pisanom dijelu ispita koristi nedopuštena pomagala, kao što su primjerci sudskih odluka, tehnička pomagala i komunikacijski uređaji ili remeti uredni tijek ispita, osoba koja nadzire pisani dio ispita udaljit će iz prostorije. Za takvu osobu smatra se da ispit nije položila. Ova činjenica upisuje se u zapisnik o tijeku ispita.

(7) Kandidati ne smiju napuštati prostoriju u kojoj se provodi pisano testiranje osim u opravdanim slučajevima. Kandidatu koji, bez prethodne dozvole osobe koja nadzire pisani dio ispita, napusti prostoriju u kojoj se održava ispit, neće se dopustiti da nastavi pisanje ispita. U tom slučaju postupit će se sukladno stavku 6. ovog članka.

(8) Osobe koje nadziru pisani dio ispita određuje Akademija te im daje odgovarajuće upute i pravila za rad na pisanom dijelu ispita.

Članak 10.

(1) Provjera znanja i vještina kandidata na usmenom dijelu ispita provodi se na način da pitanja postavljaju članovi Povjerenstva s time da se istovremeno ispituje od tri do pet kandidata.

(2) Kandidatima se postavljaju pitanja u obliku problemske situacije (simulacija postupka pred sudom i podjela uloga). Uz to, provjerava se i poznavanje Kodeksa sudačke etike i Etičkog kodeksa državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika (u daljnjem tekstu: Kodeks).

(3) Broj bodova koje je pojedini kandidat ostvario na pisanom dijelu ispita neće se, prije usmenog dijela ispita, priopćiti članovima Povjerenstva.

(4) Usmeni dio ispita može trajati najduže 90 minuta.

Članak 11.

Nepristupanje pisanoj ili usmenoj provjeri znanja i sposobnosti kao i odustanak od već započete provjere znanja i sposobnosti smatra se odustankom od polaganja završnog ispita, osim ako za to ne postoje opravdani razlozi o čemu odluku donosi Povjerenstvo.

Članak 12.

(1) Usmeni dio ispita je javan.

(2) Osobe zainteresirane za slušanje ispita prijavljuju se Akademiji putem njene mrežne stranice.

(3) Raspored slušanja usmenog dijela ispita određuje se prema raspoloživim prostornim mogućnostima, vodeći računa o nesmetanom odvijanju tijeka usmenog dijela ispita.

(4) Predsjednik Povjerenstva može udaljiti slušatelje koji svojim ponašanjem ometaju tijek usmenog dijela ispita, kao i slušatelje koji se u prostoriji u kojoj se održava ispitivanje ne mogu smjestiti na način da ne ometaju tijek ispita.

IV. BODOVANJE ZAVRŠNOG ISPITA

Članak 13.

(1) Na završnom ispitu kandidat može ostvariti ukupno 300 bodova.

(2) Na pisanom dijelu ispita kandidat može ostvariti najviše 200 bodova, od čega 40 bodova na testu s pitanjima s mogućnošću odabira ponuđenih odgovora, a najviše 160 bodova na rješavanju pitanja vezanih uz problemsku situaciju, dok na usmenom dijelu ispita može ostvariti najviše 100 bodova.

(3) Kandidat koji ostvari najmanje 225 bodova položio je završni ispit.

Članak 14.

(1) Predsjednik Povjerenstva određuje po dva člana Povjerenstva za pregled i bodovanje pisanih ispita.

(2) Članovi Povjerenstva zaduženi za pregled i bodovanje pisanih ispita, dužni su iste pregledati i zajednički ocijeniti u roku od 30 dana po dovršetku pisanog ispita.

(3) Svaki član Povjerenstva boduje uspjeh kandidata na usmenom dijelu ispita do najviše 100, a ako svi članovi Povjerenstva ne postignu suglasnost oko određenog broja bodova primjenjuje se srednji broj bodova (aritmetička sredina).

(4) Ostvareni broj bodova na svakom od dijelova završnog ispita kao i ukupan broj ostvarenih bodova unose se u zapisnik.

(5) Na zahtjev kandidata, u roku od 48 sati od primitka obavijesti o postignutom broju bodova, omogućit će se uvid u njegov pisani test te će se, po potrebi, odmah, a najkasnije u roku od 48 sati od predanog zahtjeva kandidata izvršiti ispravak broja bodova u dijelu testa koji se odnosi na pitanja s mogućnošću odabira ponuđenih odgovora.

V. NAČIN SASTAVLJANJA I ODABIR PITANJA

Članak 15.

(1) Povjerenstvo određuje sastavljače pitanja – suce i zamjenike državnih odvjetnika prvostupanjske razine koji su dužni uz svako sastavljeno pitanje dostaviti i odgovor.

(2) Svako pitanje dostavlja se u zatvorenom omotu, s naznakom »pitanje s mogućnošću odabira ponuđenih odgovora« ili »problemska situacija« Akademiji koja zatvorene omotnice razvrstava prema naznaci na njima te ih dostavlja Povjerenstvu radi odabira.

(3) Sastavljači pitanja imaju pravo na naknadu za svako odabrano pitanje, a visinu naknade određuje Upravno vijeće.

Članak 16.

(1) Članovi Povjerenstva otvaraju zatvorene omotnice i provode odabir pitanja te ih razvrstavaju za pisani dio ispita po granama prava (kaznena ili građanska) te posebno za suce, a posebno za zamjenike državnog odvjetnika.

(2) Testovi se dijele na testove za suce i testove za zamjenike državnog odvjetnika te po granama prava (građansko ili kazneno). Ukupno četiri testa – kazneno za suce i zamjenike državnog odvjetnika te građansko za suce i zamjenike državnog odvjetnika, stavljaju se u omotnicu koja se zatvara i dostavlja na čuvanje Akademiji. Svaka omotnica označava se rednim brojem, a prilikom polaganja pisanog dijela završnog ispita predsjednik Povjerenstva ždrijebom određuje iz koje omotnice će biti testovi koje će kandidati rješavati.

(3) Omotnice koje sadrže testove čuvaju se u odgovarajućem prostoru u Akademiji.

VI. POTVRDA O ZAVRŠNOM ISPITU I ZAVRŠENOJ ŠKOLI

Članak 17.

(1) Nakon provedenog završnog ispita za sve kandidate koji polože završni ispit Povjerenstvo izdaje Potvrdu o završnom ispitu.

(2) Potvrda o završnom ispitu izdaje se na obrascu koji je sastavni dio ovog Pravilnika, a sadrži ime i prezime kandidata, dan održavanja završnog ispita, imena članova Povjerenstva koji su provodili završni ispit te broj ostvarenih bodova.

Članak 18.

(1) Akademija odlukom utvrđuje završnu ocjenu koja odgovara broju bodova na završnom ispitu u roku od 15 dana od dana održavanja završnog ispita, odnosno dana održavanja ponovljenog završnog ispita.

(2) Protiv odluke o završnoj ocjeni može se pokrenuti upravni spor.

(3) Smatra se da su Školu završile osobe koje su položile završni ispit.

Članak 19.

(1) Akademija izdaje osobi koja je položila završni ispit potvrdu o završenoj Školi.

(2) Potvrda o završenoj Školi izdaje se na obrascu koji je sastavni dio ovog Pravilnika, a sadrži ime i prezime osobe koja je položila završni ispit, završnu ocjenu te potpis ravnatelja Akademije.

VII. TAJNOST PODATAKA

Članak 20.

Sve osobe koje su u obavljanju svojih poslova saznale za sadržaj testa i zaporki kandidata dužne su navedene podatke čuvati kao poslovnu tajnu.

VIII. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 21.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu po isteku roka od 8 dana od dana objave na oglasnoj ploči i mrežnoj stranici Akademije i objavit će se u »Narodnim novinama«.

Članak 22.

Stupanjem na snagu ovog pravilnika stavlja se izvan snage Pravilnik o završnom ispitu i završnoj ocjeni o Državnoj školi za pravosudne dužnosnike od 26. ožujka 2013. godine.

Klasa: 023-01/16-02/01

Urbroj: 390-01-01/01-16-08

Zagreb, 6. svibnja 2016.

Predsjednik Upravnog vijeća Pravosudne akademije Branko Hrvatin, v. r.

Utvrđuje se da je Pravilnik objavljen na oglasnoj ploči i mrežnim stranicama Akademije 10. svibnja 2016. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Ante Borić