Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

PRESTALO VAŽITI ALI VIDI OVDJE!
Objavljeno u NN 90/16 od 07.10.2016.:

 

MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I SPORTA

Na temelju članka 88. stavka 4. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (»Narodne novine«, broj 123/03, 105/04, 174/04, 2/07 – Odluka USRH, 46/07, 45/09, 63/11, 94/13, 139/13, 101/14 – Odluka i Rješenje USRH, 60/15 – Odluka USRH) i članka 48.d Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata (»Narodne novine«, broj 33/92, 57/92, 77/92, 27/93, 58/93, 2/94, 76/94, 108/95, 108/06, 82/01, 103/03 i 148/13), ministar znanosti, obrazovanja i sporta donosi

 

PRAVILNIK O UVJETIMA I NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA DRŽAVNU STIPENDIJU

Članak 1.

Ovim pravilnikom propisuju se uvjeti i način ostvarivanja prava redovitih studenata na državnu stipendiju.

Članak 2.

Pojmovi koji se u ovome pravilniku upotrebljavaju u muškome rodu odnose se na pripadnike obaju spolova.

Članak 3.

Pravo na državnu stipendiju iz stavka 1. ovoga članka imaju redoviti studenti hrvatski državljani i državljani Europske unije s prijavljenim boravkom u Republici Hrvatskoj koji imaju odobren status stranca na stalnome boravku u Republici Hrvatskoj i osobe sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, koji su upisani na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj:

– na preddiplomskim sveučilišnim studijima, diplomskim sveučilišnim studijima, integriranim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijima, kratkim stručnim studijima, preddiplomskim stručnim studijima i specijalističkim diplomskim stručnim studijima i

– studenti s invaliditetom i studenti bez odgovarajuće roditeljske skrbi upisani na poslijediplomske sveučilišne studije,

pod uvjetima određenim ovim pravilnikom (u daljnjem tekstu: studenti).

Članak 4.

Studenti iz članka 3. ovoga pravilnika mogu se natjecati za dodjelu državnih stipendija u sljedećim kategorijama:

1. D-1 – studenti koji su djeca osoba poginulih, umrlih i nestalih pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata te djeca mirnodopskih vojnih i civilnih invalida rata čije je oštećenje nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona, mirnodopski vojni i civilni invalidi rata čije je oštećenje organizma nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona;

2. E – studenti slabijega socio-ekonomskog statusa;

3. P – studenti s invaliditetom i studenti bez odgovarajuće roditeljske skrbi upisani na poslijediplomske sveučilišne studije.

UVJETI ZA DODJELU DRŽAVNE STIPENDIJE

Članak 5.

Za dodjelu državne stipendije mogu se natjecati studenti koji ispunjavaju sljedeće opće uvjete:

1) da su hrvatski državljani ili da su državljani Europske unije s prijavljenim boravkom u Republici Hrvatskoj koji imaju odobren status stranca na stalnome boravku u Republici Hrvatskoj i osobe sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti;

2) da imaju status redovitoga studenta na visokom učilištu u Republici Hrvatskoj.

Članak 6.

(1) Državne stipendije dodjeljuju se prema odvojenim rang-listama za svaku pojedinu kategoriju iz članka 4. ovoga pravilnika te za studente s prebivalištem izvan Republike Hrvatske koji ispunjavaju sljedeće posebne uvjete:

(2) D-1 – kategorija uz sljedeća tri uvjeta:

1) prosječni mjesečni prihodi po članu obitelji ne prelaze 60% proračunske osnovice koja se utvrđuje svake godine odgovarajućim propisom;

2) priložen dokaz o statusu djeteta poginule, umrle i nestale osobe, o statusu djeteta mirnodopskoga vojnog i civilnog invalida rata ili o statusu mirnodopskoga vojnog i civilnog invalida rata, koji izdaje nadležno tijelo državne uprave;

3) Izjava o članovima obitelji. Pod obitelji se podrazumijeva zajednica koju čine bračni ili izvanbračni drugovi, djeca i drugi srodnici koji zajedno žive na istom prebivalištu, privređuju, ostvaruju prihod na drugi način i troše ga zajedno. Članom obitelji smatra se i dijete koje ne živi na istom prebivalištu s obitelji, a nalazi se na školovanju, do završetka redovitog školovanja, a najkasnije do navršene 29. godine života.

(3) E – kategorija uz sljedeća dva uvjeta:

1) da prosječni mjesečni prihodi po članu obitelji ne prelaze 65% proračunske osnovice koja se utvrđuje svake godine odgovarajućim propisom;

2) Izjava o članovima obitelji.

(4) P – kategorija uz sljedećih pet uvjeta:

1) dokaz o utvrđenom postojanju tjelesnog oštećenja koji izdaje nadležna ustanova za mirovinsko osiguranje za studente s invaliditetom, a za studente bez odgovarajuće roditeljske skrbi potvrda da je student do punoljetnosti bio smješten u dom socijalne skrbi ili udomiteljsku obitelj, izdana od nadležnog tijela državne uprave Republike Hrvatske;

2) upis na poslijediplomski sveučilišni studij, što se dokazuje potvrdom visokog učilišta koje provodi poslijediplomski sveučilišni studij;

3) bez zasnovanoga radnog odnosa, što se dokazuje potvrdom nadležne ustanove za zapošljavanje;

4) za studente s invaliditetom prosječni mjesečni prihodi po članu obitelji studenta ne prelaze 100% proračunske osnovice koja se utvrđuje svake godine odgovarajućim propisom;

5) za studente s invaliditetom Izjava o članovima obitelji.

Članak 7.

Studenti su dužni dostaviti OIB-ove članova obitelji ili vlastoručno potpisanu i ovjerenu izjavu da član obitelji nema OIB.

Članak 8.

(1) Na natječaj za dodjelu državne stipendije ne mogu se prijaviti studenti:

1) koji su stekli manje od 45 ECTS bodova u prethodnoj akademskoj godini, osim ako je student upisan prvi put na prvu godinu studija;

2) koji su na tome studijskom programu ukupno stekli broj ECTS bodova koji podijeljen s brojem upisanih prethodnih akademskih godina iznosi manje od 40, ne uključujući tekuću akademsku godinu;

3) koji su u akademskoj godini prijave na natječaj drugi put u statusu redovitoga studenta upisali prvu godinu studija na istoj razini studija (odnosi se isključivo na studente koji su u akademskoj godini prijave na natječaj promijenili studijski program);

4) koji su dva puta mijenjali i stoga tri puta u statusu redovitoga studenta upisivali studijski program na istoj razini studija.

(2) U uvjete iz stavka 1. ovoga članka ne računaju se godine studija u kojima je student imao upisano mirovanje obveza studenta.

(3) Na natječaj za dodjelu državne stipendije ne mogu se prijaviti studenti koji imaju upisano mirovanje obveza u godini u kojoj se provodi natječaj.

Članak 9.

Bodovanje za državnu stipendiju za kategoriju E – studenti slabijega socio-ekonomskog statusa provodi se na sljedeći način:

1) Za studenta koji mjesečno po članu obitelji ima 850,00 kuna ili manje prihoda priznaje se 1.500 bodova, od 850,01 do 950,00 kuna priznaje se 1.200 bodova, od 950,01 do 1.100,00 kuna priznaje se 900 bodova, od 1.100,01 do 1.250,00 kuna priznaje se 750 bodova, od 1.250,01 do 1.400,00 kuna priznaje se 600 bodova, od 1.400,01 do 1.550,00 kuna priznaje se 450 bodova, od 1.550,01 do 1.800,00 kuna priznaje se 300 bodova, od 1.800,01 do 2.161,90 kuna priznaje se 150 bodova.

2) Za studenta koji je roditelj priznaje se po 300 bodova za svako dijete.

3) Za studenta kojem je jedan roditelj umro, nestao ili nepoznat priznaje se 400 bodova, a za studenta čija su oba roditelja umrla, nestala ili nepoznata ili je student bez odgovarajuće roditeljske skrbi priznaje se 800 bodova.

4) Za studenta koji ima brata ili sestru s teškoćama u razvoju prema zakonu koji regulira socijalnu skrb priznaje se po 300 bodova za svakog brata ili sestru.

5) Za studenta koji studira izvan mjesta prebivališta priznaje se 300 bodova.

6) Za studenta čija je obitelj korisnik stalne pomoći za uzdržavanje prema zakonu koji regulira socijalnu skrb priznaje se 200 bodova.

7) Za studente koji imaju oba roditelja s tjelesnim oštećenjem od 100% priznaje se 300 bodova, a za jednog roditelja s tjelesnim oštećenjem od 100% priznaje se 150 bodova.

8) Za studenta kojem su brat ili sestra predškolske dobi ili u sustavu redovitoga osnovnoškolskog, srednjoškolskog i visokog obrazovanja priznaje se po 150 bodova za svakog brata ili sestru uz uvjet da žive u obitelji.

Članak 10.

U izračun prihoda po članu obitelji ulaze ukupni dohodak i neoporezivi primici koji se nalaze na popisu u Prilogu 1 koji je sastavni dio ovoga pravilnika.

Članak 11.

Ako dva ili više studenta ostvare isti broj bodova na temelju članka 9. ovoga pravilnika, prednost pri dodjeli državne stipendije u kategoriji E – studenti slabijega socio-ekonomskog statusa imat će studenti koji imaju niži prihod po članu obitelji u skladu s člankom 9. stavkom 1. točkom 1. ovoga pravilnika.

Članak 12.

(1) Državne stipendije dodjeljuju se prema rang-listi svih studenata prijavljenih na javni natječaj za dodjelu državne stipendije koja se izrađuje za svaku pojedinu kategoriju stipendije iz članka 4. ovoga pravilnika.

(2) Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) prikuplja, u svrhu utvrđivanja rang-liste studenata koji su podnijeli prijavu na natječaj za dodjelu državne stipendije, osobne podatke propisane ovim pravilnikom.

(3) Ministarstvo pribavlja, na obrascima za prijavu na natječaj, od studenata kandidata za dodjelu državne stipendije privolu za prikupljanje i obradu njihovih osobnih podataka za svrhu iz stavka 2. ovoga članka te suglasnost za objavu osobnih podataka iz članka 17. stavka 2. ovoga pravilnika za svrhu osiguranja transparentnosti natječaja.

IZNOS DRŽAVNE STIPENDIJE

Članak 13.

(1) Državna stipendija isplaćuje se u najmanje devet mjesečnih rata od najmanje 1.200,00 kuna do 15. u mjesecu.

(2) Ako su za to osigurana sredstva u Državnome proračunu Republike Hrvatske, ministar može u natječaju za dodjelu državnih stipendija propisati i dodjelu većega mjesečnog iznosa stipendije i/ili dodjelu stipendija u većem broju mjesečnih rata.

(3) Ministar u natječaju za dodjelu državnih stipendija propisuje razdoblje za koje će se dodjeljivati stipendija.

PROVEDBA NATJEČAJA ZA DODJELU DRŽAVNIH STIPENDIJA

Članak 14.

(1) Državne stipendije dodjeljuju se na temelju provedenoga javnog natječaja u kojem se definira način dokazivanja ispunjavanja uvjeta.

(2) Javni natječaj za dodjelu državne stipendije raspisuje ministar do 15. listopada tekuće godine za akademsku godinu.

(3) Natječaj za dodjelu državnih stipendija provodi Povjerenstvo za provedbu javnoga natječaja za dodjelu državnih stipendija, a koje imenuje ministar. Povjerenstvo će o svom radu donijeti Poslovnik.

(4) Povjerenstvo iz stavka 3. ovoga članka ima sedam članova, uključujući i predsjednika Povjerenstva, od kojih su tri člana predstavnici studenata i to dva predstavnika studenata sveučilišta na prijedlog Hrvatskoga studentskog zbora te jedan predstavnik studenata veleučilišta i visokih škola na prijedlog Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola, jedan predstavnik Rektorskoga zbora i jedan predstavnik Vijeća veleučilišta i visokih škola te dva predstavnika Ministarstva. Sastav Povjerenstva objavljuje se u natječaju.

Članak 15.

(1) Tekst natječaja za dodjelu državnih stipendija objavljuje se na internetskoj stranici Ministarstva i na internetskim stranicama visokih učilišta.

(2) Prijave za E i D-1 kategoriju stipendija podnose se Internetom na elektroničkome obrascu u Sustavu državnih stipendija dostupnom na adresi koja se objavljuje u sklopu natječaja.

(3) Prijava za P kategoriju stipendije podnosi se na posebnome obrascu koji se preuzima s internetske stranice Ministarstva.

(4) Prijave se smatraju valjanima ako su podnesene pravodobno s potpunom dokumentacijom i na način koji je definiran u natječaju, u propisanome roku koji je naveden u natječaju, a koji ne može biti kraći od 15 radnih dana.

(5) Prijave s nepotpunom dokumentacijom ili prijave koje ne budu podnesene u propisanome roku, neće se razmatrati.

(6) Dopuna dokumentacije koja stigne izvan utvrđenoga roka za podnošenje prijava kao prilog prijavi, neće se razmatrati.

(7) Dostavljena dokumentacija ne vraća se podnositelju prijave.

Članak 16.

Nakon isteka roka za podnošenje prijava na javni natječaj za dodjelu državnih stipendija te razmatranja svih potpunih i pravodobnih prijava, Povjerenstvo za provedbu javnoga natječaja za dodjelu državnih stipendija na temelju kriterija natječaja iz članka 9. ovoga pravilnika utvrđuje rang-liste za svaku kategoriju državnih stipendija. Rang-liste objavljuju se osam (8) dana nakon objave državnoga proračuna u kojem su osigurana sredstva za dodjelu državnih stipendija.

Članak 17.

(1) Rang-liste studenata koji su se prijavili na natječaj za državnu stipendiju, s naznakom studenata koji su ostvarili pravo na državnu stipendiju, objavljuju se na internetskoj stranici Ministarstva.

(2) Rang-liste iz stavka 1. ovoga članka sadrže sljedeće podatke: ime i prezime studenta, ime jednog roditelja, datum rođenja, naziv visokog učilišta, godinu upisa na visoko učilište, ukupan broj ostvarenih bodova.

(3) U roku od osam dana od dana objavljivanja rang-lista studenti kojima nije dodijeljena stipendija mogu podnijeti pismeni prigovor Ministarstvu.

(4) Prigovor iz stavka 3. ovoga članka neće se prihvatiti ako je do pogreške u utvrđivanju rang-liste došlo zbog nevaljane prijave na natječaj, u skladu s odredbama članka 15. stavaka 5. i 6. ovoga pravilnika.

(5) Povjerenstvo za provedbu javnoga natječaja za dodjelu državnih stipendija razmatra prigovore zaprimljene u roku te najkasnije u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prigovora predlaže ministru listu kandidata za svaku kategoriju državne stipendije kojima je prihvaćen prigovor.

ODLUKA O DODJELI DRŽAVNE STIPENDIJE

Članak 18.

(1) Ministar će na prijedlog Povjerenstva za provedbu javnoga natječaja za dodjelu državnih stipendija u roku od najviše 15 dana od zaprimanja prijedloga Povjerenstva donijeti Odluku o dodjeli državnih stipendija na temelju rang-liste iz članka 17. stavka 1. Sastavni dio Odluke su rang-liste iz članka 17. stavka 1. ovoga pravilnika.

(2) Na temelju liste kandidata kojima je prihvaćen prigovor ministar će donijeti Odluku o dodjeli državnih stipendija na temelju prihvaćenih prigovora.

Članak 19.

(1) Za vrijeme ostvarivanja prava na državnu stipendiju student ne može primati ni jednu drugu stipendiju koja se financira iz javnih izvora. Ako se stipendija financira iz ostalih izvora, student može nastaviti primati tu stipendiju, ali mu primitak te stipendije ulazi u izračun dohodovnoga cenzusa. Stipendijom se smatra mjesečna novčana naknada koju student ostvaruje na temelju statusa studenta.

(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka studenti koji studiraju na visokom učilištu u inozemstvu na istoj razini studija mogu primati drugu stipendiju za razdoblje obavljanja stručne prakse i/ili sudjelovanja u programu mobilnosti i međunarodne razmjene studenata.

(3) Ako se naknadnom provjerom utvrdi da podaci iz Izjave o članovima obitelji i njihovih prihoda ne odgovaraju stvarnom stanju obitelji studenta, tada se obustavlja isplata državne stipendije i izvršava povrat novčanih sredstava ako su isplaćena studentu u ime stipendije.

(4) U slučaju da se utvrdi da je u vrijeme ostvarivanja prava na državnu stipendiju student korisnik neke druge stipendije koja se financira iz javnih izvora, studentu će se ponuditi mogućnost da uz uvjet obustave druge stipendije dobije državnu stipendiju.

(5) U slučaju da se utvrdi da je u vrijeme ostvarivanja prava na državnu stipendiju student korisnik državne stipendije Ministarstva koja je dodijeljena u prethodnim godinama, obustavit će se isplata ranije državne stipendije te će se izvršiti povrat isplaćenih sredstava za razdoblje za koje su zaprimljene dvostruke uplate.

(6) Ako se utvrdi da student uz državnu stipendiju prima neku drugu stipendiju ili za vrijeme trajanja državne stipendije dobije još neku stipendiju, a o toj okolnosti ne obavijesti Ministarstvo u roku od 30 dana od dana primanja druge stipendije, Ministarstvo će poslati studentu obavijest da se obustavlja isplata državne stipendije te da je obvezan vratiti do tada isplaćena sredstva.

(7) Na obavijest iz stavka 6. ovoga članka student može uputiti prigovor u roku od osam dana od dana dostave obavijesti, o kojem će odlučiti Ministarstvo.

Članak 20.

Novčani iznos državne stipendije isplaćuje se na žiroračun korisnika stipendije. Isplata stipendija započinje 15 dana nakon objave odluka iz članka 18. ili stupanja na snagu državnoga proračuna u kojem su osigurana sredstva za isplatu stipendija.

ELEKTRONIČKI SUSTAV PRIJAVE NA NATJEČAJ

Članak 21.

(1) Za provedbu natječaja iz članka 14. ovoga pravilnika Ministarstvo ustrojava elektronički sustav prijave.

(2) Informacijski sustav studentskih prava (dalje: ISSP) vodi osobne podatke studenata u Republici Hrvatskoj koji su potrebni za rad elektroničkoga sustava prijave na natječaj za studentske stipendije.

(3) U ISSP-u se vode sljedeći podaci o studentima iz članka 3. ovoga pravilnika:

1. jedinstveni matični broj akademskoga građanina;

2. naziv visokog učilišta na koje je student upisan;

3. vrsta studijskoga programa;

4. naziv studijskoga programa;

5. status studenta (redoviti ili izvanredan);

6. status obveza (aktivan ili u mirovanju);

7. datum prvoga upisa studenta na studijski program;

8. akademska godina prvoga upisa studenta na studijski program;

9. upis studenta u tekuću akademsku godinu;

10. broj ukupno stečenih ECTS bodova u prethodnoj akademskoj godini, zaključno s posljednjim danom te akademske godine;

11. broj ukupno stečenih ECTS bodova u tekućoj akademskoj godini, računajući od dana početka te akademske godine;

12. broj ukupno stečenih ECTS bodova na studijskome programu, od trenutka prvoga upisa studijskoga programa.

(4) Visoko učilište koje evidenciju o studentima vodi u Informacijskome sustavu visokih učilišta (dalje: ISVU) podatke o studentima upisuje u taj sustav te se nakon toga podaci preuzimaju u ISSP-u.

(5) Visoko učilište koje ne vodi evidenciju o studentima u ISVU-u obvezno je podatke iz stavka 3. ovoga članka upisati u ISSP.

(6) U ISSP-u se preuzimaju sljedeći podaci o studentima iz članka 3. ovoga pravilnika iz Evidencije osobnih identifikacijskih brojeva:

1. ime i prezime studenta;

2. datum rođenja;

3. OIB;

4. ime oca ili majke;

5. spol;

6. ulica i kućni broj prebivališta;

7. mjesto i poštanski broj prebivališta;

8. ulica i kućni broj boravišta;

9. mjesto i poštanski broj boravišta;

10. broj osobne iskaznice;

11. datum izdavanja osobne iskaznice;

12. datum do kojeg vrijedi osobna iskaznica;

13. državljanstvo.

Članak 22.

Visoka učilišta dužna su kontinuirano ažurirati podatke navedene u članku 21. stavku 3. ovoga pravilnika, na način propisan člankom 21. stavkom 4. i 5.

PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 23.

(1) Danom stupanja na snagu ovoga pravilnika prestaje vrijediti Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju (»Narodne novine«, broj 134/15).

(2) Studenti korisnici državne stipendije dodijeljene na temelju Pravilnika o dodjeljivanju državnih stipendija redovitim studentima dodiplomskih studija i naknada dijela troškova školarine studentima poslijediplomskih studija (»Narodne novine«, broj 151/02), a koji je prestao vrijediti 31. prosinca 2013. godine, zadržavaju pravo na stipendiju prema potpisanome ugovoru.

Članak 24.

Ovaj pravilnik stupa na snagu prvoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 604-01/16-01/00016

Urbroj: 533-20-16-0001

Zagreb, 4. listopada 2016.

Ministar Predrag Šustar, v. r.

PRILOG 1.

NEOPOREZIVI PRIMICI KOJI ULAZE U IZRAČUN PRIHODA

SIF_NOP_PRM

OPIS

01

Primici od kamata na kunsku i deviznu štednju, na pologe (po viđenju i oročene) na žiroračunu, tekućem i deviznom računu koji su ostvareni od banaka, štedionica i štedno-kreditnih zadruga te primici od kamata po vrijednosnim papirima

02

Primici od otuđenja financijske imovine ako to nije djelatnost poreznog obveznika (čl. 9. st. 1. t. 3. Zakona o porezu na dohodak)

03

Izravne uplate premije osiguranja za dokup dijela doživotne mirovine određene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju koji bi osiguranik ostvario da je navršio određenu starosnu dob i/ili određeni mirovinski staž

04

Obiteljske mirovine koje djeca ostvaruju nakon smrti roditelja prema Zakonu o mirovinskom osiguranju i Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (čl. 9. st. 1. t. 5. Zakona o porezu na dohodak)

22

Prigodne nagrade, do propisanog iznosa (božićnica, naknada za godišnji odmor i sl.) i nagrade radnicima za navršene godine staža, do propisanih iznosa (čl. 10. t. 9. Zakona o porezu na dohodak i čl. 13. st. 2. t. 11. i 12. Pravilnika o porezu na dohodak)

28*

Stipendije, ukupno do propisanog iznosa (čl. 10. t. 12., 13., 14. i 18. Zakona o porezu na dohodak)

*Napomena: Osim stipendija iz javnih izvora sukladno čl. 19. st. 1.

33

Primici po osnovi dividendi i udjela u dobiti ostvareni u sklopu ESOP programa (čl. 30. st. 12. Zakona o porezu na dohodak)

35

Obiteljske mirovine odnosno novčane naknade u visini obiteljske mirovine ostvarene prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (čl. 53. st. 2. Zakona o porezu na dohodak)

36

Primici na koje je sukladno ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja predujam poreza na dohodak plaćen u inozemstvu, a za koje se sukladno članku 2. stavku 4. Pravilnika o porezu na dohodak ne plaćaju predujmovi poreza na dohodak u tuzemstvu

37

Primici koji bi bili oporezivi porezom na dohodak da ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja nije uređeno drukčije, u slučaju kada Republika Hrvatska sukladno ugovoru izuzima te primitke od oporezivanja

38

Primici fizičkih osoba po osnovi izravnih plaćanja u poljoprivredi sukladno posebnim propisima po osnovi kojih se ne utvrđuje dohodak sukladno članku 18. stavku 3. Zakona

41

Ostali nenavedeni neoporezivi primici iz članka 10. točke 3. Zakona o porezu na dohodak, a vezano uz članak 7. Pravilnika o porezu na dohodak (naknade)

42

Primici po osnovi dividendi i udjela u dobiti koji ne podliježu oporezivanju

54

Novčana pomoć polaznicima stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa (čl. 10. t. 19. Zakona o porezu na dohodak)

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Ante Borić