Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Objavljeno u NN 31/16 od 03.08.2016.:

 

MINISTARSTVO FINANCIJA

Na temelju članka 26. Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima (»Narodne novine«, br. 91/10 i 112/12), ministar financija donosi

 

PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O JEDINSTVENOM REGISTRU RAČUNA

Članak 1.

U Pravilniku o Jedinstvenom registru računa (»Narodne novine«, broj 156/13), naslov iznad članka 3. mijenja se i glasi:

»Podaci za transakcijske račune poslovnih subjekata i stečajne mase«.

U članku 3. stavku 1. uvodna rečenica mijenja se i glasi:

»(1) Za transakcijski račun poslovnog subjekta i stečajne mase obveznici dostavljaju u Jedinstveni registar računa sljedeće podatke:«.

Točke 1. i 2. mijenjaju se i glase:

»1. Osobni identifikacijski broj (11 znakova)

Upisuje se jedanaesteroznamenkasti osobni identifikacijski broj koji je poslovnom subjektu ili fizičkoj osobi koja obavlja gospodarsku djelatnost ili slobodno zanimanje odnosno stečajnoj masi dodijelilo Ministarstvo financija – Porezna uprava.

Ako se transakcijski račun otvara u svrhu obavljanja zajedničke registrirane djelatnosti upisuje se osobni identifikacijski broj nositelja zajedničke gospodarske djelatnosti ili slobodnog zanimanja za račun poslovnog subjekta kod kojega više fizičkih osoba zajednički obavljaju gospodarsku djelatnost ili slobodno zanimanje.

2. Matični broj (8 znakova)

Na prvo mjesto upisuje se oznaka »0«, a zatim sedmeroznamenkasti matični broj iz Obavijesti o razvrstavanju poslovnog subjekta prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (dalje u tekstu: Obavijest).

Za fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost upisuje se osmeroznamenkasti matični broj koji im je dodijelio Državni zavod za statistiku preko nadležnog tijela.

Ne upisuje se za transakcijski račun nerezidenta i transakcijski račun stečajne mase koja je sukladno Stečajnom zakonu upisana u sudski registar i kojoj je Ministarstvo financija – Porezna uprava odredilo i dodijelilo osobni identifikacijski broj.«.

Točka 4. mijenja se i glasi:

»4. Skraćena tvrtka ili naziv (do 114 znakova)

Upisuje se skraćena tvrtka, odnosno naziv poslovnog subjekta kako je navedeno u rješenju o upisu u odgovarajući registar ili iz drugog jednakovrijednog dokumenta ili naziv zajedničkog računa.

Ako u rješenju o upisu u odgovarajući registar ili drugom jednakovrijednom dokumentu nije određena skraćena tvrtka, odnosno naziv, upisuje se puni naziv.

Za račun fizičke osobe koja obavlja registriranu djelatnost, odnosno samostalnu djelatnost kao naziv transakcijskog računa upisuje se ime i prezime vlasnika obrta, odnosno nositelja samostalne djelatnosti te skraćeni naziv obrta, odnosno samostalne djelatnosti.

Ako se transakcijski račun otvara kao račun specifične namjene, u naziv transakcijskog računa upisuje se i namjena novčanih sredstava.

Ako se transakcijski račun otvara kao račun zajedničke pričuve, u naziv transakcijskog računa uz namjenu novčanih sredstava upisuje se i adresa stambene zgrade na koju se sredstva zajedničke pričuve odnose.«.

Točke 6. i 7. mijenjaju se i glase:

»6. Oblik organiziranja (2 znaka)

Upisuje se brojčana oznaka iz Obavijesti, osim za transakcijski račun nerezidenta i transakcijski račun stečajne mase.

Za fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost u skladu s propisima, upisuje se oznaka »00«.

7. Djelatnost poslovnog subjekta (4 znaka)

Upisuje se brojčana oznaka razreda djelatnosti prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti 2007. iz Obavijesti, osim za transakcijski račun nerezidenta i transakcijski račun stečajne mase.«.

Točka 12. mijenja se i glasi:

»12. Oznaka valute (3 znaka)

Upisuje se troslovna oznaka valute u kojoj se evidentiraju novčana sredstva na transakcijskom računu sukladno Popisu novčanih jedinica i njihovih oznaka iz Odluke o načinu otvaranja transakcijskih računa odnosno oznaka »MVR« za transakcijski račun na kojem se evidentiraju novčana sredstva u više različitih valuta (multivalutni račun).

Obveznik dostave podataka za svaki pojedinačni transakcijski račun vlasnika upisuje određenu oznaku valute ili otvara jedinstveni transakcijski račun vlasnika na koji se mogu evidentirati novčana sredstva u više različitih valuta (s oznakom »MVR«).

Točka 15. mijenja se i glasi:

»15. Oznaka transakcijskog računa prema broju poslovnih subjekata ili prema broju fizičkih osoba koje zajednički obavljaju gospodarsku djelatnost ili slobodno zanimanje (1 znak)

Upisuje se:

– oznaka »1« za transakcijski račun otvoren na ime jednog poslovnog subjekta odnosno za transakcijski račun stečajne mase,

– oznaka »2« za transakcijski račun otvoren na ime više poslovnih subjekata i za transakcijski račun poslovnog subjekta kod kojeg više fizičkih osoba zajednički obavlja gospodarsku djelatnost ili slobodno zanimanje.«.

Točka 19. mijenja se i glasi:

»19. Oznaka transakcijskog računa dužnika u stečaju (1 znak)

Upisuje se:

– oznaka »0« za transakcijski račun dužnika nad kojim nije otvoren stečajni postupak, odnosno račun koji je kod obveznika otvoren prije otvaranja stečajnog postupka, kao i za račun stečajne mase,

– oznaka »1« za transakcijski račun dužnika u stečaju.«.

Točka 21. mijenja se i glasi:

»21. Transakcijski račun slijednik (21 znak)

Obveznik prilikom zatvaranja transakcijskog računa pravne osobe upisuje podatak o transakcijskom računu slijedniku koji je otvoren kod istog obveznika, ako se transakcijski račun slijednik otvara zbog promjene sukladno propisima, pri čemu je vlasnik računa slijednika i računa koji se zatvara ista pravna osoba odnosno vlasnik računa slijednika je pravni slijednik vlasniku računa koji se zatvara zbog statusne promjene. Navedeni podatak upisuje se i u slučaju promjene broja transakcijskog računa vlasnika zbog statusne promjene podjele, pripajanja ili spajanja obveznika dostave podataka, ako je transakcijski račun slijednik otvoren kod istog obveznika.«.

Članak 2.

U članku 4. stavku 2. točka 3. mijenja se i glasi:

»3. Ime i prezime građanina (do 114 znakova)

Upisuje se ime i prezime građanina iz osobnog identifikacijskog dokumenta ili drugog jednakovrijednog dokumenta.

Banka u nazivu transakcijskog računa građana prvo upisuje ime, a zatim prezime.

Ako se transakcijski račun otvara kao račun specifične namjene, u naziv transakcijskog računa upisuje se i namjena novčanih sredstava.

Ako se transakcijski račun otvara kao račun zajedničke pričuve, u naziv transakcijskog računa uz namjenu novčanih sredstava upisuje se i adresa stambene zgrade na koju se sredstva zajedničke pričuve odnose, a ako se otvara kao račun stečajne mase, u naziv se iza namjene novčanih sredstava upisuje tvrtka odnosno naziv stečajnog dužnika.

Ako se transakcijski račun otvara kao račun koji za pojedinog potrošača nad kojim je otvoren stečaj otvara povjerenik sukladno Zakonu o stečaju potrošača, u naziv vlasnika računa upisuje se ime i prezime vlasnika računa – osobe koja u svojstvu povjerenika otvara računa za pojedinog potrošača, naznaka: »račun povjerenika za" te ime i prezime potrošača za kojeg se račun otvara.«.

Točka 9. mijenja se i glasi:

»9. Oznaka valute (3 znaka)

Upisuje se troslovna oznaka valute u kojoj se evidentiraju novčana sredstva na transakcijskom računu sukladno Popisu novčanih jedinica i njihovih oznaka iz Odluke o načinu otvaranja transakcijskih računa ili oznaka »MVR« za transakcijski račun na kojem se evidentiraju novčana sredstva u više različitih valuta (multivalutni račun).

Obveznik dostave podataka za svaki pojedinačni transakcijski račun vlasnika upisuje određenu oznaku valute ili otvara jedinstveni transakcijski račun vlasnika na koji se mogu evidentirati novčana sredstva u više različitih valuta (s oznakom »MVR«). Ako obveznik otvara transakcijski račun po nalogu Agencije, sukladno članku 212. Ovršnoga zakona, za transakcijski račun upisuje se pojedinačna valuta ili oznaka »MVR«. Ako obveznik u Jedinstveni registar računa dostavi račun s oznakom »MVR«, tada je dužan na taj račun omogućiti primitak svih uplata neovisno o valuti u kojoj je primanje uplaćeno.«.

Točka 15. mijenja se i glasi:

»15. Oznaka specifičnih namjena (1 znak)

Oznaku specifičnih namjena banka upisuje za novčana sredstva na transakcijskom računu koja su sukladno propisu izuzeta od ovrhe koja se provodi na novčanim sredstvima građanina prema podatku iz točke 1. stavka 1. ovoga članka.

Upisuje se:

– oznaka »1« za transakcijski račun pričuve stambene zgrade,

– oznaka »3« za transakcijski račun povjerenika otvoren za stečajnu masu potrošača,

– oznaka »7« za transakcijski račun novčanih sredstava stečajne mase pravne osobe koja je prestala postojati brisanjem iz odgovarajućeg registra odnosno stečajne mase imovine dužnika pojedinca, a koji otvara fizička osoba na temelju odluke nadležnog tijela ako stečajna masa nije upisana u sudski registar i nema dodijeljen osobni identifikacijski broj,

– oznaka »9« za transakcijski račun specifične namjene po ostalim propisima.«.

Točka 17. mijenja se i glasi:

»17. Transakcijski račun slijednik (21 znak)

Obveznik prilikom zatvaranja transakcijskog računa upisuje podatak o transakcijskom računu slijedniku koji je otvoren kod istoga obveznika ako se transakcijski račun slijednik otvara zbog promjene sukladno propisima, pri čemu je vlasnik računa slijednika i računa koji se zatvara ista osoba. Navedeni podatak upisuje se i u slučaju promjene broja transakcijskog računa vlasnika zbog statusne promjene podjele, pripajanja ili spajanja obveznika dostave podataka.«.

Članak 3.

U članku 6. stavku 1. točke 1., 2. i 3. mijenjaju se i glase:

»1. Osobni identifikacijski broj vlasnika novčanih sredstava (11 znakova)

Upisuje se jedanaesteroznamenkasti osobni identifikacijski broj koji je vlasniku novčanih sredstava građaninu, poslovnom subjektu ili stečajnoj masi dodijelilo Ministarstvo financija – Porezna uprava.

2. Matični broj poslovnog subjekta (8 znakova)

Upisuje se osmeroznamenkasti matični broj za poslovnog subjekta.

Ne upisuje se za novčana sredstva nerezidenta i novčana sredstva stečajne mase koja je sukladno Stečajnom zakonu upisana u sudski registar i kojoj je Ministarstvo financija – Porezna uprava odredilo i dodijelilo osobni identifikacijski broj.

3. Skraćena tvrtka/naziv/ime vlasnika novčanih sredstava (do 114 znakova)

Upisuje se skraćena tvrtka odnosno naziv poslovnog subjekta kako je navedeno u rješenju o upisu u registar ili iz drugog jednakovrijednog dokumenta, odnosno ime i prezime građanina iz osobnog identifikacijskog dokumenta ili drugog jednakovrijednog dokumenta. Banka u nazivu vlasnika novčanih sredstava građanina prvo upisuje ime, a zatim prezime.

Ako u rješenju o upisu u registar ili drugom jednakovrijednom dokumentu nije određena skraćena tvrtka odnosno naziv poslovnog subjekta, upisuje se puni naziv.

Za novčana sredstva fizičke osobe koja obavlja registriranu djelatnost, odnosno samostalnu djelatnost kao naziv vlasnika upisuje se ime i prezime vlasnika obrta, odnosno nositelja samostalne djelatnosti, te skraćeni naziv obrta, odnosno samostalne djelatnosti.

Ako se novčana sredstva označavaju s oznakom specifične namjene, u naziv računa se upisuje i namjena novčanih sredstava.

Ako se novčana sredstva odnose na sredstva zajedničke pričuve, u naziv se uz namjenu novčanih sredstava upisuje i adresa stambene zgrade na koju se sredstva zajedničke pričuve odnose, a ako se novčana sredstva odnose na sredstva stečajne mase, u naziv se iza namjene novčanih sredstava upisuje tvrtka odnosno naziv stečajnog dužnika.«.

Točka 8. mijenja se i glasi:

»8. Datum isteka ugovora o oročenju (8 znakova)

Upisuje se datum isteka ugovora o oročenju. U prva četiri mjesta upisuje se godina, u iduća dva mjesec, a u zadnja dva dan (GGGGMMDD).«.

Točka 11. mijenja se i glasi:

»11. Oznaka valute (3 znaka)

Upisuje se troslovna oznaka valute u kojoj se evidentiraju novčana sredstva sukladno Popisu novčanih jedinica i njihovih oznaka iz Odluke o načinu otvaranja transakcijskih računa.

Obveznik dostave podataka za svaki pojedinačni transakcijski račun vlasnika upisuje određenu oznaku valute ili otvara jedinstveni transakcijski račun vlasnika na koji se mogu evidentirati novčana sredstva u više različitih valuta (s oznakom »MVR«).«.

Točka 15. mijenja se i glasi:

»15. Oznaka specifičnih namjena (1 znak)

Oznaku specifičnih namjena banka upisuje za novčana sredstva koja su sukladno propisu izuzeta od ovrhe koja se provodi na novčanim sredstvima vlasnika sredstava.

Upisuje se:

– oznaka »1« za novčana sredstva pričuve stambene zgrade,

– oznaka »6« za novčana sredstva depozita po ugovoru koji se odnosi na imovinu za pokriće matematičke pričuve,

– oznaka »7« za novčana sredstva stečajne mase pravne osobe koja je prestala postojati brisanjem iz odgovarajućeg registra odnosno novčana sredstva stečajne mase imovine dužnika pojedinca, a koji otvara fizička osoba na temelju odluke nadležnog tijela ako stečajna masa nije upisana u sudski registar i nema dodijeljen osobni identifikacijski broj,

– oznaka »8« za novčana sredstva klijenata investicijskog društva,

– oznaka »9« za novčana sredstva specifične namjene po ostalim propisima.«.

Članak 4.

U članku 7. stavku 1. točka 2. mijenja se i glasi:

»2. Oznaka statusa vlasnika transakcijskog računa/novčanih sredstava (1 znak)

Upisuje se:

– oznaka »1« za transakcijski račun i novčana sredstva vlasnika sredstava koji nije u stečaju, odnosno u predstečajnoj nagodbi te nema evidentiranu statusnu promjenu odnosno nije prestao postojati brisanjem iz odgovarajućeg registra,

– oznaka »2« za transakcijski račun i novčana sredstva dužnika nad kojim je otvoren stečajni postupak,

– oznaka »3« za transakcijski račun i novčana sredstva dužnika za kojeg je objavljeno rješenje o otvaranju postupka predstečajne nagodbe/ rješenje o otvaranju predstečajnog postupka,

– oznaka »4« za transakcijski račun i novčana sredstva dužnika za kojeg je objavljena privremena mjera kojom je Agenciji naloženo zastajanje s provedbom ovrhe i osiguranja i prije otvaranja postupka predstečajne nagodbe sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi,

– oznaka »5« za transakcijski račun i novčana sredstva vlasnika sredstava – pravne osobe koja je upisom brisanja u odgovarajući registar prestajala postojati,

– oznaka »6« za transakcijski račun i novčana sredstva vlasnika sredstava – građanina koji je preminuo,

– oznaka »7« za transakcijski račun i novčana sredstva vlasnika sredstava – pravne osobe za koju je u odgovarajući registar upisana statusna promjena podjele, pripajanja ili spajanja,

– oznaka »8« za račune i novčana sredstva banke za koje je Savjet Hrvatske narodne banke donio Odluku o podnošenju prijedloga za otvaranje stečajnog postupka nad kreditnom institucijom sukladno Zakonu o kreditnim institucijama,

– oznaka »9« za transakcijski račun i novčana sredstva vlasnika sredstava za kojeg je u evidencijama Ministarstva financija – Porezna uprava upisano poništenje podatka o dodjeli osobnog identifikacijskog broja.

Agencija upisuje oznaku statusa vlasnika transakcijskog računa/ novčanih sredstava na sve otvorene transakcijske račune i novčana sredstva vlasnika računa kod svih obveznika.

Agencija upisuje oznaku stečaja ovršenika sukladno članku 17. stavku 2. Zakona, odnosno na temelju vjerodostojnih podataka dobivenih od nadležnog tijela koje je temeljem Zakona o osobnom identifikacijskom broju nadležno za postupak dodjeljivanja osobnog identifikacijskog broja i za vođenje evidencije o osobnim identifikacijskim brojevima.

Na temelju rješenja o ukidanju rješenja o otvaranju stečajnog postupka odnosno rješenja o zaključenju stečajnog postupka, Agencija za sve otvorene transakcijske račune i novčana sredstva dužnika mijenja oznaku »2« u oznaku »1«.

Agencija upisuje oznaku »3« nakon upisa rješenja o otvaranju postupka predstečajne nagodbe odnosno rješenja o otvaranju predstečajnog postupka u Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje kojeg vodi sukladno članku 6. Zakona.

Ako postupak predstečajne nagodbe/ predstečajni postupak bude obustavljen odnosno ukinut, Agencija za sve transakcijske račune i novčana sredstva dužnika otvorene kod svih obveznika, a za koje je prethodno upisana oznaka »3«, mijenja oznaku »3« u oznaku »1«.

Za dužnika za kojeg je objavljeno rješenje da je sklopljena predstečajna nagodba odnosno pravomoćno rješenje kojim se potvrđuje predstečajni sporazum, Agencija za sve transakcijske račune i novčana sredstva dužnika otvorene kod svih obveznika, a za koje je prethodno upisana oznaka »3«, mijenja oznaku »3« u oznaku »1«.

Agencija upisuje oznaku »4« nakon upisa privremene mjere sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi u Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje kojeg vodi sukladno članku 6. Zakona.

Agencija upisuje oznake »5«, »6«, »7« i »9« na temelju vjerodostojnih podataka dostavljenih od nadležnog tijela koje je temeljem Zakona o osobnom identifikacijskom broju nadležno za postupak dodjeljivanja osobnog identifikacijskog broja i za vođenje evidencije o osobnim identifikacijskim brojevima. Ako se naknadno utvrdi da je podatak koji je Agencija upisala temeljem vjerodostojnih podataka dostavljenih od nadležnog tijela koje je temeljem Zakona o osobnom identifikacijskom broju nadležno za postupak dodjeljivanja osobnog identifikacijskog broja i za vođenje evidencije o osobnim identifikacijskim brojevima pogrešan, Agencija će po primitku promjene odnosno ispravka podataka u Jedinstvenom registru računa ažurirati status vlasnika transakcijskih računa i novčanih sredstava.«.

Članak 5.

U članku 11. stavku 4. točki 1. iza riječi: »broj« briše se zarez i riječ: »pečat«.

Članak 6.

U članku 15. stavak 5. mijenja se i glasi:

»(5) Obveznici su dužni, bez odgode, nakon što Agencija podatak o stečaju upiše u Jedinstveni registar računa, zatvoriti sve transakcijske račune koji su otvoreni u svrhu obavljanja djelatnosti prije otvaranja stečajnog postupka prema Stečajnom zakonu, a za koje je Agencija sukladno članku 7. stavku 1. točki 2. ovoga Pravilnika dostavila oznaku stečaja.«.

PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 7.

Obveznici su dužni uskladiti podatke o nazivima transakcijskih računa specifične namjene iz članka 3. stavka 1. točke 4. Pravilnika u roku 60 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

Članak 8.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-01/16-01/44

Urbroj: 513-06-03-16-8

Zagreb, 19. srpnja 2016.

Ministar financija dr. sc. Zdravko Marić, v. r.

 

Copyright © Ante Borić